PDA

View Full Version : difuzor panel

Pages : 1 [2]

boggy
23-07-2009, 11:32 PM
.......

dve stvari..... zasto mora taj lim da se koristi, ne moze samo MDF da se slaze?

.....

Da bi se formirala rezonantna supljina.. i tako difuzor treba da se pravi "by the book" ... realno moze i da se izbegne tako nesto i da se samo stave MDF delovi... ali to onda nije isto ... mada se radi i jedno i drugo.

Za difuzor sa rezonantnim supljinama postoje matematicki modeli koji ih opisuju, pa je zato dobro tako ih i praviti.

BTW.... quake ... dobro ti izgleda difuzor.

pozdrav

bogi

OFF
24-07-2009, 09:15 AM
Da bi se formirala rezonantna supljina.. i tako difuzor treba da se pravi "by the book" ... realno moze i da se izbegne tako nesto i da se samo stave MDF delovi... ali to onda nije isto ... mada se radi i jedno i drugo.

Za difuzor sa rezonantnim supljinama postoje matematicki modeli koji ih opisuju, pa je zato dobro tako ih i praviti.

pozdrav

bogi

Ahaa, a ja kontao da je zbog konstruktivnih razloga... dobro, onda mora:)

boggy
24-07-2009, 09:35 AM
Ahaa,

Slican princip kao siroka Panova frula sa "zbrkanim" cevcicama i razvucena poprecno... TO je u osnovi QRD ili Schroeder (http://en.wikipedia.org/wiki/Manfred_R._Schroeder)-ov difuzor :)

a ja kontao da je zbog konstruktivnih razloga...

Ne. Slotovi dodatno slabe konstrukciono difuzor, jer skoro da nema jeftinih nacina da se spoji metal ili plastificirani metal za mdf a da to bude cvrsto barem onoliko koliko je cvrsto kada se dva komada medijapana zalepe obicnim lepkom za drvo.

dobro, onda mora:)
Ne mora. :D
Da mora, ne bi verovatno nikada ni pozeleo da napravis 2D difuzor ;)

pozdrav

bogi

NLP
24-07-2009, 09:18 PM
... da separatori doprinesu ka mnogo boljim karakteristikama difuzora.

quake
25-07-2009, 02:58 AM

bogi

Hvala Bogi,kacim ga danas pa opet slikam i nadam se da ce lepo da "zasvira" inace za sledecu zimu uzimam metar drva manje:D

quake
25-07-2009, 03:05 AM
zasto mora taj lim da se koristi, ne moze samo MDF da se slaze?

Kod kacenja, ja sam moj difuzor kacio (preko 80kg) na drveni ram pricvrscen za zid..... OBAVEZNO nadji nesto da poturis ispod dok budes kacio i obelezavao rupe za tiplove..... 2 coveka se iskilave sa tim, za treceg nema mesta, a odmah ce i da pomere dif i ode sve u q..... meni su pomogle 2 letvice, podebele koje su podupirale celu konstrukciju dok se kacila

Imam postolje na kome ce difuzor sve vreme da stoji pa ce posluziti i kod kacenja mada me sve to opet malo plasi.....stvarno je mnogo tesko....A limovi komplikuju situaciju pri montazi ali sam siguran da ce zvuk sigurno biti dosta bolji sa njima.

boggy
25-07-2009, 09:54 AM
Hvala Bogi,kacim ga danas pa opet slikam i nadam se da ce lepo da "zasvira" inace za sledecu zimu uzimam metar drva manje:D
Da te utesim... neces se od medijapana ogrejati

pozdrav

bogi

quake
25-07-2009, 11:17 AM
:)......bas cekam ekipu da ga unosimo i okacimo pa da oduvam malo od radova.:cool4:

quake
25-07-2009, 05:59 PM
Difuzor je unet i pricvrscen:da: Postolje je cvrsto i dobro ga drzi,isli smo i tiplove i srafove u zid a konstrukcija gore za apsorber ga jos dodatno ucvrscuje.Ovo nema sanse bilo gde da mrdne,sve je apsolutno cvrsto,masivno i stabilno.Potkrala se samo jedna greskica,kontao sam da ce difuzor bez postolja i apsorbera imati oko 120kg a sada mogu da garantujem da je njegova tezina blizu 200kg.Sada sledi punjenje kamenom vunom,opet 120kg/m3 gornjeg apsorbera i postolja,pa heftanje stracha,pa dodatne letvice jer ce i sa bokova biti apsorberi pa onda ukrasne lajsne i letvice ali sve to za koji dan,za danas sam mrtav.

NLP
25-07-2009, 08:31 PM
Odlično.

DeMa
25-07-2009, 08:51 PM
Odlicno si to napravio.
Meni se jako svidja.
Pozz Denis

quake
25-07-2009, 10:54 PM
Hvala vam,u ponedeljak radim dalje pa cu opet malo da merim samo da konacno nabavim odgovarajuci mikrofon.....trebalo bi da Artist ima ecm? Ako bude trebalo ici cu i sa par skyline-a na plafon ali prvo ipak malo da poslusam o cemu se tu sada radi i da pohvatam sve promene.

quake
05-08-2009, 06:52 PM
Evo jos malo slika...punjenje kamenom vunom...

quake
05-08-2009, 06:54 PM
...heftanje platna....

quake
05-08-2009, 06:56 PM
...i na ktaju letvice....

boggy
05-08-2009, 07:05 PM
...heftanje platna....
http://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=6005&stc=1&d=1249494862

hehe... trosed na "pristojnoj" udaljenosti od difuzora!

Inace fino izgleda...

:trchi:

pozdrav
bogi

quake
05-08-2009, 07:08 PM
:):):wink:....morao sam da smaknem trosed ali na zalost samo dok se radilo a sada ponovo "fluter echo" ubi.....

boggy
05-08-2009, 07:11 PM
......... a sada ponovo "fluter echo" ubi.....

to znaci da cujes... :)

pozdrav

bogi

quake
05-08-2009, 07:14 PM
Cuo bi svako Bogi.Bas momacki samara...

NLP
05-08-2009, 09:40 PM
Vredan si!
... ma ionako zna? sam; flutter če difuzori (na zadnjem dijelu prostorije) stropu i drugim usporednim stijenama dobro umiriti.

quake
17-08-2009, 03:22 AM
Hvala NLP...fluter se cuje samo na trosedu....ono o cemu smo pricali ali neki ne veruju... a ja sam se na zalost dobro uverio...kazem na zalost jer bih naravno vise voleo da ga nema,ali sta sad....Uglavnom kada je difuzor uleteo u pricu dosta stvari je doslo na svoje mesto sto se slusanja tice.Mnoooogooo veci svit spot,nestali su neki pikovi koji su znali da "zagrizu" po usima,muzicki detalji su jos cujniji pa je lakse odabrati pravi reverb ili uraditi bilo sta drugo.Na tudjim snimcima se mnogo bolje cuje kako treba a bogami i kako ne treba raditi....uglavnom pun pogodak je bilo stavljanje difuzora nazad.

quake
17-08-2009, 03:28 AM
Evo malo i ostalih prostorija.....

quake
17-08-2009, 03:37 AM
Radi se o donjem spratu kuce koji ima poseban ulaz i plus veliku terasu sto je sada po ovoj vrucini milina.Gore zivim i pobegnem kada mi je muka od muzike.I plac je dosta velik pa sa komsijama nema problema jer su dovoljno daleko....odvrnuo sam muziku kako je nikada ne odvrcem,posetio komsije i nije se culo ama bas nista a prozor u reziji je bio otvoren:)......evo ga i jedan rek,izmedju svake komponetne i reka je debeli armaflex.

quake
17-08-2009, 03:40 AM
Bez ovoga nista....

quake
17-08-2009, 03:42 AM
A i bez ovoga....

quake
17-08-2009, 03:49 AM
Sto se plocica na patosu u reziji tice,nisu kao parket ali ne prave ni problem kako mi ga je nekada laminat sa svojom nenormalno ruznom refleksijom pravio pa sam ga pokrio tepihom.Plocice se ponasaju slicno kamenu,ima neke razlike ali....ne cujem ih vise sto je jedino bitno.Ispod njih je podno grejanje pa u reziji nemam radijatore i slicno...sto bi bila jako dobra strana cele price.

quake
17-08-2009, 03:52 AM
I da....kuhinjicu u sklopu studija je mozda bolje i ne raditi jer ne mozemo da se napecemo cevapa za muzicare:):):)....bolje da smo restoran sa studijom za zabavu,nego studio sa kuhinjicom...bolje bi prosli....:-)

quake
25-08-2009, 01:56 AM
...kada vec slikam onda redom sve....fale jos SAMO 3*Sennheiser 421s,2*U87 i jedna U47 i ja cu biti sretan :-)....

quake
30-08-2009, 10:07 PM
E da...radi se o recording room-u koji po meni nije dovrsen.Imamo bass trapove na prednjem zidu,superchunkove na zadnjem a sve ostalo je 10cm air,4cm azmafon,10cm air,i azma ploce.Tako je radjen i plafon.Vec sam pisao da mi se refleksija azma ploce nije svidela,malo se vremenom uvo naviklo ali nije to bas to,pa sam se pitao da li bih sada te azma ploce mogao da zamenim drvenim plocama i koje bi debljine one trebalo da su a da to ne zazvoni i da li da mozda slazem letvice odredjene sirine na odredjenom razmaku?Pitanje je jos da li je bolje da na kraju imam 10cm air,4cm azmafon,10cm air pa opet 4cm azmafon pa na njega direkt drvo ili bez tog poslednjeg sloja azmafona pre drveta?

boggy
30-08-2009, 10:22 PM
E da...radi se o recording room-u koji po meni nije dovrsen.Imamo bass trapove na prednjem zidu,superchunkove na zadnjem a sve ostalo je 10cm air,4cm azmafon,10cm air,i azma ploce.Tako je radjen i plafon.Vec sam pisao da mi se refleksija azma ploce nije svidela,malo se vremenom uvo naviklo ali nije to bas to,pa sam se pitao da li bih sada te azma ploce mogao da zamenim drvenim plocama i koje bi debljine one trebalo da su a da to ne zazvoni i da li da mozda slazem letvice odredjene sirine na odredjenom razmaku?Pitanje je jos da li je bolje da na kraju imam 10cm air,4cm azmafon,10cm air pa opet 4cm azmafon pa na njega direkt drvo ili bez tog poslednjeg sloja azmafona pre drveta?

Sjajno je da si se odvazio da to uradis... to sam savetovao jos davno Ivanu, ali nisam siguran da je to uradio.

Stavi sta god preko toga... ako treba na pojedinim mestima makni azma ploce (vezivna hemija koja mu daje cvrstinu pravi rezonanciju koja nije bas prijatna)... za drvene povrsine koristi sve sto ti padne pod ruku, a da je zdravo... krovne letve (ne mora da se rendisu), OSB ploce u svim obilicma, necija stara drvena lamperija.
Ne zamajavaj se proracunima, rasporedjuj elemente dok ne uhvatis da ti je tako najbolje i posle ih samo fiksiraj. Jedino pravilo koje bih ti predlozio je da ne pravis jednaka rastojanja ako vec imas jednake elemente.... recimo lamperiju i letve.... na onom drugom threadu koji je Dema dao (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=254406&postcount=23) covek je isuvise jednakih rastojanja napravio sa letvama iste debljine i cini mi se da je bilo dve razlicite sirine... ne bi trebalo da bude toliko istih polja...
Racunaj da su drvene povrsine reflektivne, a ostale apsorptivnije od njih... e njihov odnos bi trebao da bude 50-50% otprilike... a jedna od dimenzija, gde je to moguce, uvek haoticna (random). Sta ovo znaci... da nastavim od malopre... ako su letve krovne, iste... onda je razmak (slot) haotican izmedju njih i bilo kakav u rangu od pola sirine letve do 3/2 sirine letve..... recimo.

Ako se secka osb... onda se seku osb lajsne "slucajne" sirina... a razmak (slot) izmedju moze biti jednak.

Time se kontrolisu prekidi u homogenosti povrsine od koje se reflektuje zvuk, da bi bili sto manje "ponavljajuci" i samim tim izbegao akusticki alijasing... koji je najgora "nus-pojava" ovakvog nacina kontrolisanja stepena reflektivnosti neke povrisne.

Takodje nus-pojava (ovaj put korisna) je i difuzija zvuka na ovakav nacin... jer se uslovi za formiranje difuznog refleksionog zvucnog polja, smenjivanjem apsorptivnih i reflektivnih regiona potpuno zadovoljavaju.

pozdrav

bogi

p.s. Za iskustva sa rasporedjivanjem krovnih letvi obrati se spidermusicu sa ovog foruma... to sam mu savetovao kada smo se videli u njegovom studiju.

quake
30-08-2009, 11:09 PM
Odlicno sto mogu toliko da se igram drvetom,pisao sam vec da me je plasilo(neosnovano) to da cu imati premalo apsorbcije.Drvo ce sigurno bolje da reflektuje od azme a sto se tice izgleda i odrzavanja takodje je jaca varijanta.Pogledacu sta mi je na raspolaganju od drveta pa napraviti neki plan.Javljam kako napreduju stvari,hvala puno.

boggy
30-08-2009, 11:18 PM
Odlicno sto mogu toliko da se igram drvetom,pisao sam vec da me je plasilo(neosnovano) to da cu imati premalo apsorbcije.Drvo ce sigurno bolje da reflektuje od azme a sto se tice izgleda i odrzavanja takodje je jaca varijanta.Pogledacu sta mi je na raspolaganju od drveta pa napraviti neki plan.Javljam kako napreduju stvari,hvala puno.

Ok... posto vidim da ti se svidja savet... zasluzujes sledeci nivo... ;)

Poigraj se uticiajem finisha na drvo... recimo .... nitro lak nije preterano skup, a izuzetno se brzo susi. ;)
opet nema veze sto nije rendisano... mazi letve (cetkom) takve kakve su... pazi da budu suve i zdrave jedino. Na vecu kolicinu.... zbog lakiranja, "drasticno" se promeni karakter reflektovanih visokih frekvencija (ne poboljsa ... nego promeni, uslovno i poveca kolicina najvisih visokih, smanji apsorpcija... ali bih rekao da ipak najvise preovladjuje "promeni")

Naravno, ima jos sijaset raznih bezbojnih finisha za drvo, od uljanih (firnajs), pa preko sadolina, lazurnih premaza, i lakova (nitro i poliuretanskih).... svaki ima nesto svoje a zajednicko im je da su skuplji od nitro laka (koji je odlican).

pozdrav

bogi

p.s

Napomena1: spomenuta "drasticna" promena je u zargonu i osetljivosti onih koji te razlike odlicno cuju i razlikuju... za nas ostale koji to ne cujemo.. razlike nema...

Napomena2: ne mazi nitro lak i ne susi letve u zatvorenom prostoru... nije zdravo uopste.

quake
30-08-2009, 11:40 PM
Onda farbam sa nitro bezbojnim lakom,odgovara po svemu.Ima gotovih i vec ofarbanih letvica (kladio bih se da je nitro farbom,strava finis) da se kupi ali im je cena paprena kada se sve sabere tako da mi ostaju ili krovne dascice gde mi je finis malo grublji,osb takodje grub finis ili bolje lamperje.Razmisljam odmah i o estetici mada mi ona nije prioritet.Kada obidjem gradjare i stovarista bice verovatno i vise varijanti.I da....nemojte me zaobici Zorica i ti kada ste u NS-u,krajnje je vreme da nazdravimo za ovo sto je do sada uradjeno.Pozdrav

boggy
30-08-2009, 11:45 PM
Onda farbam sa nitro bezbojnim lakom,odgovara po svemu.Ima gotovih i vec ofarbanih letvica (kladio bih se da je nitro farbom,strava finis) da se kupi ali im je cena paprena kada se sve sabere tako da mi ostaju ili krovne dascice gde mi je finis malo grublji,osb takodje grub finis ili bolje lamperje.Razmisljam odmah i o estetici mada mi ona nije prioritet.

Ne opterecuj se kvalitetom finisha... mozda.. nagadjam.. ako imas nekog vajara u porodici ili medju dobrim prijateljma... paaa.. pusti ga unutra da od krsa i loma od dasaka i letvi napravi neku skulpturu.... ili sta vec... sliku ... grb... otkud znam..

Kada obidjem gradjare i stovarista bice verovatno i vise varijanti.I da....nemojte me zaobici Zorica i ti kada ste u NS-u,krajnje je vreme da nazdravimo za ovo sto je do sada uradjeno.Pozdrav

Vazi! baci mi broj telefona na PM.

pozdrav

bogi

p.s. Vrlo je opasno da se uhvatis drveta u akustici i da razmisljas o klasicnoj estetici kucnog namestaja... VRLO SKUPO!... cene se lako mogu pomnoziti sa 10... zato se moras snaci ovako kako ti savetujem.... inace neces moci da dosegnes taj nivo...

quake
14-09-2009, 12:31 PM
Evo malo smo slikali normalnim foto aparatom,do sada je bio samo fon...

quake
14-09-2009, 12:35 PM
...

quake
14-09-2009, 12:41 PM
...

DeMa
14-09-2009, 08:33 PM
ooooooooooooooooooooooooooool.

:)

quake
14-09-2009, 08:45 PM
:)

Eomsy
15-09-2009, 01:35 PM
Ovo sve na kraju izgleda totalno coooooolllll :D !!!

A difuzor je toliko dobar da bi lijego svaku noć s njim ... da nije tak te?ak :rotfl: ....

Svaka čast!!! 8-)

quake
15-09-2009, 01:56 PM
Hvala puno Eomsy....ostale su jos neke stvari da se odrade ali sam malo u guzvi pa nikako da stignem.Difuzor je odlicno legao na svoje mesto,mnogo veca promena na bolje u zvuku nego sto sam ocekivao....sirok svit spot,nestali su neki pikovi koji su znali da ujedu za usi i cela zvucna slika je nekako transparentnija sa mnogo vise detalja,sve je meko i pitko a opet konkretno,cudo je difuzor,ne skidam ga vise nikada-)

Dexxy
15-09-2009, 09:39 PM
Quake svaka cast extra je... Koliko para te izasao difuzor..?

Jel si ti iz Ns... Mogao bih da svratim da pogledam live ako nemas nista protiv kad budem dolazio za Ns..

Pozz

quake
16-09-2009, 02:48 AM
Naravno Dexxy,javni se pa naleti,kad god uhvatis vremena.Lupicu cenu za materijal difuzora jer sam kupovao malo po malo ali otprilike bi bilo nekih 400e,neznam tacno ali ispod nije...Znaci cena je samo za materijal za oba komada a sve to spojiti je svojevrsna zajebancija pa se treba prvo psihicki pripremiti:uhoh: ali se na kraju sav trud zaista isplati.

NLP
17-09-2009, 02:42 PM
Lepo8-)

quake
18-09-2009, 02:02 AM
Lepo8-)
Hvala,hvala...bez pomoci koju sam dobio ovde od vas na forumu,tesko da bih bih se sam snasao,puno hvala i za to.

NLP
18-09-2009, 05:29 PM
Va?no da ti je pomoglo i da će ti dobro slu?iti!
Bar si odradio ?to smo govorili i pokazao slike.
... a oni koji imaju sto pitanja i nikada ne objese kako su ?to napravili ili ako su uopče i?ta...

quake2
04-09-2010, 04:21 AM
Evo malo novih slika.Sa akustikom je bilo malo problemcica ali o tome cu vec pisati cim uhvatim vremena.

quake2
04-09-2010, 04:24 AM
...

NLP
06-09-2010, 11:43 PM
Evo malo novih slika.Sa akustikom je bilo malo problemcica ali o tome cu vec pisati cim uhvatim vremena.

?to se desilo sa akustikom?
Mo?e jo? vi?e sličica:)

quake2
13-09-2010, 05:07 AM
?to se desilo sa akustikom?

Pozdrav Nenade,jako mi je drago da cemo se druziti opet:).Na poslednjoj slici se vidi da sam napravio sto za mixetu sa rekovima sa strane:banghead:.Ogromna reflektivna povrsina koja mi je totalno pokvarila zvucnu sliku.Nije mi se tako ucinilo odmah na pocetku ali sam vremenom skontao da to vise ni ne lici na onaj zvuk koji sam imao.Sledeci problem je bio katastrofalno slusanje na drugom paru monitora koji mi je inace dosta bitan.Ocekivao sam da iz njih necu izvuci ni 50% onoga sto daju ali...ovo je bas bila muka.U sredjivanju sve ove akustike,barem meni je najveci problem bio da uskladim "akusticki dobro" sa konforom u radu.Pomerao sam na kraju sve po reziji,skracivao sto i nasao neku kompromisnu kombinaciju u kojoj imam sasvim pristojan zvuk i sve na dohvat ruke.Ono sto me jos uvek muci to je prasina od sve te kamene vune,ima li tu nekog leka?

quake2
13-09-2010, 05:15 AM
Evo i slike drugog para monitora.Kef reference,brutalan zvucnik po meni,trosistemac sa dva basa u push pulu u kutiji,gura ga lampas sa 300b single ended izlazom.Prevelik za moju sobu da bi odsvirao sve sto moze.Bio je na stalcima,sada sam mu nasao,nadam se najbolju poziciju.

quake2
13-09-2010, 05:17 AM
Ovog ne mogu da isteram iz studija, i stalno mi smeta jer je stalno gladan:) ali jos koja kila i okacicu i njega negde kao apsorber. :-).

quake2
13-09-2010, 05:20 AM
Monitor za analajzer sam namestio iznad prozora,dobro je da gledam u njega samo kad bas ima potrebe a da se za ostalo oslanjam na usi,zato je i gore.

NLP
13-09-2010, 08:53 AM
Pozdrav Nenade,jako mi je drago da cemo se druziti opet:).Na poslednjoj slici se vidi da sam napravio sto za mixetu sa rekovima sa strane:banghead:.Ogromna reflektivna povrsina koja mi je totalno pokvarila zvucnu sliku.Nije mi se tako ucinilo odmah na pocetku ali sam vremenom skontao da to vise ni ne lici na onaj zvuk koji sam imao.Sledeci problem je bio katastrofalno slusanje na drugom paru monitora koji mi je inace dosta bitan.Ocekivao sam da iz njih necu izvuci ni 50% onoga sto daju ali...ovo je bas bila muka.U sredjivanju sve ove akustike,barem meni je najveci problem bio da uskladim "akusticki dobro" sa konforom u radu.Pomerao sam na kraju sve po reziji,skracivao sto i nasao neku kompromisnu kombinaciju u kojoj imam sasvim pristojan zvuk i sve na dohvat ruke.Ono sto me jos uvek muci to je prasina od sve te kamene vune,ima li tu nekog leka?

Da tko ne iskusi ne vjeruje a i onda malo tko ide da prepravi ili se neče da odrekne luksuza...
Da treba da se mozak navikne na novu situaciju i onda "zahtjeva" vi?e...
Razlika između velike i male refleksivne povr?ine (anomalije otprilike između 90-120Hz) mo?e da bude i po 10dB i vi?e... pa dakako i druge frekvencije smetaju...
Drago mi je da si se sna?ao.

Pa ima lijeka protiv pra?ine, dosta dobra tkanina.

ChoME
13-09-2010, 02:44 PM
Jel postoji opcija da se stavi vuna u neke najlone, da se zatvori skroz?

boggy
13-09-2010, 03:16 PM
Jel postoji opcija da se stavi vuna u neke najlone, da se zatvori skroz?
Postoji, ali posle vise ne znamo kako ce se takav panel ponasati... jer je membrana koja se formira od najlona nepoznatih karakteristika.

pozdrav

bogi

quake2
13-09-2010, 03:17 PM
Ja sam stavljao dupli strech zersey,ili kako se vec zove ali prasi bogami.Mislio sam da barem ispod platna na apsorberu koji mi je iznad glave stavim neki karton?

boggy
13-09-2010, 03:19 PM
Ja sam stavljao dupli strech zersey,ili kako se vec zove ali prasi bogami.Mislio sam da barem ispod platna na apsorberu koji mi je iznad glave stavim neki karton?
konstruisi (proracunaj) membranski apsorber...

pozdrav

bogi

NLP
13-09-2010, 04:09 PM
Na površinama prvih refleksija ne stvaljaj ravne refleksione materijale ala membrane itd.
Kupi tkaninu koja valja i ništa se više neče prašiti!
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=32768&page=6

boggy
14-09-2010, 04:01 AM
Na povr?inama prvih refleksija ne stvaljaj ravne refleksione materijale ala membrane itd......
bolji je difuzor na mestu prvih refleksija

pozdrav

bogi

NLP
16-09-2010, 03:19 PM
... pa mo?e ako se zna kako.

quake2
17-09-2010, 12:15 AM
Problemcic je sto na plafonski difuzor vise ne bih smeo da kacim nista tesko jer mi nije bas svejedno da mi iznad glave visi 300 kila necega.Mozda neka laksa verzija difuzora preko ovog apsorbera,sta bi tu odradilo posao a da nije stirodur i sl.?

boggy
17-09-2010, 09:16 AM
ako vec imas difuzor onda ti ne treba jos jedan

pozdrav

bogi

quake2
17-09-2010, 01:49 PM
Htedoh reci plafonski "apsorber"....

boggy
17-09-2010, 02:35 PM
Htedoh reci plafonski "apsorber"....
a... znaci.... treba ti laksi difuzor? Evo --> http://forum.bozoel.com/viewtopic.php?f=23&t=1394

pozdrav

bogi

quake2
17-09-2010, 03:07 PM
Znam Boggy za taj thread,pratim ja to:),ali bojim se da nece ici ni taj.Plafonski apsorber (180cm-200cm) je od metalne konstrukcije i teske kamene vune 120kg-m3,za plafon (fert gredice) je pricvrscen tiplovima i sarafima,ne bih ja tu smeo da stavim vise nista teze od recimo nekog lupam lesonita.Zvukom sam sada sasvim zadovoljan,poenta bi bila samo da smirim prasinu a ne narusim postojece stanje.I za platno koje sada imam mislim da nije uopste lose,pogotovo sto je duplo stavljano......sta bi se desilo kada bi najobicniji karton (onaj braon) stavio ispod platna kada je zvuk u pitanju?......

boggy
17-09-2010, 03:13 PM
......sta bi se desilo kada bi najobicniji karton (onaj braon) stavio ispod platna kada je zvuk u pitanju?......
To je membrana.... reflektivna povrsina do neke mere...
Kako utice? Mora da se proba...

pozdrav

bogi

quake2
08-07-2011, 09:01 PM
Evo jos par slika kako je studio izgledao u poslednje vreme i izgledace jos par meseci,pa da sumiram utiske.

quake2
08-07-2011, 10:25 PM
Posle mnogo sati provedenih u ovom prostoru imam tacnu predstavu o tome sta je u celoj prici bilo sasvim ok a sta ne.Menjanje geometrije i planiranje prostora,akusticka obrada i organizacija rada su mi mnogo...ali bas MNOGO pomogli da radim bolje i vise.Svaki ulozeni dinar se odavno vratio.Dobio sam mogucnosti snimanja zivog bubnja i gitarskih pojacala u bilo koje doba dana i noci,bez da ikome smetam.Dobio sam dosta bolji monitoring i dosta bolje usnimke.Dobio sam cak i mogucnost da cenjene klijente i ugostim kako treba:).Dobio sam totalno prijatnu i opustenu atmosferu u studiju,sto cenim da je veoma bitno,narocito kada se radi po ceo dan.Kompromisi koje sam radio su se pokazali kao sasvim opravdani,tj prozor za dnevnu svetlost i luftiranje i prozor za komunikaciju sa r.r.Problemi koje nisam uspeo da resim su:jos jedna soba za snimanje (rasklapanje bubnja i ponovno sklapanje,postavljanje mikrofona ispocetka su mi oduzeli gomilu sati),veca rezija u kojoj ce dobro raditi oba monitoring sitema i prasina kamene vune.Od srca reporucujem da se apsorberi obavezno rade od azmafona.Zbog svega ovoga idemo na sledeci thread koji se zove:Novi studio iz temelja.Spreman sam da ulozim jos novca i energije i to narocito posle svih pozitivnih iskustava sa ovim studiom ali naravno u okvirima koji se kod nas mogu ocekivati.Nadam se da je ovaj thread bio od koristi i da ce sledeci biti jos vise.Hvala svima na nesebicnoj pomoci i "idemo dalje":).

NLP
08-07-2011, 10:56 PM
Super, eto isplatilo se u bilo kakvom pogledu:thumbsup:

quake2
09-07-2011, 02:20 AM
Hvala puno Nenade,kad god da krenes na ovu stranu bices nam drag gost.:beer:

Eomsy
09-07-2011, 09:40 AM
:jupi:

NLP
09-07-2011, 09:24 PM
Hvala!