View Full Version : Mic Preamp
DzoniPFC
10-10-2008, 04:58 AM
Pozz svima. Vec mesecima trazim dobar preamp za RODE NT2-a i K2... I izabrao sam sledece modele:
1. ART Pro Channel Microphone Preamp and Compressor (Model 215)
2. ART MPA Gold Microphone Preamplifier
3. Eureka Presonus
------------------------
Budzet: 800 evra za preamp...
Posedujem M-Audio 2496 interfejs.
Sta bi najbolje islo uz moj mikrofon (samo) za snimanje vokala. Da li moze jos nesto bolje da se uzme za te pare, considering my budzet.? Hvala na odgovorima.
Best regards. :)
UA 610 .... za te pare ....
ili da probas FMR RNP .... mada mislim da ce ti jos neko dati pametan savet .... 800 e je solidan novac za preamp ....
Pozdrav
DzoniPFC
10-10-2008, 02:34 PM
M-Audio 2496 nema digitalne izlaze... npr ako bi uzeo eureku morao bi da dokupim AD192... Ali, da li to vazi samo za eureku ili za svaki preamp?
Takodje, cuo sam da preamp mora da ima i COMPRESSOR, EQ, zato sto ako bi posebno kupio neki kompresor on bi kompresovo vec usnimljeni signal (a to ne valja ?!?!?)...
Takodje, cuo sam da preamp mora da ima i COMPRESSOR, EQ, zato sto ako bi posebno kupio neki kompresor on bi kompresovo vec usnimljeni signal (a to ne valja ?!?!?)...
... i onda se zove Channel strip... a taj koji ti je to rekao je pogresio jer se uvek savetuje da se usnimi suv signal i da se posle obradjuje zato sto uvek mozes da se vratis na pocetak, a i nisi ogranicen na jednog proizvodjaca jer moze da se desi da sprava ima dobar preamp a los kompresor ili eq i sl... mada je istina da ti pored preampa treba i kompresor i eq (ali ne za samo snimanje vec kasnije za obradu)... a treba ti i doobar reverb... a i lepse izgledaju 3,4 sprave u rack-u nego jedna:da:
Pozz
Rhino
10-10-2008, 03:08 PM
UA 610 .... za te pare ....
Pozdrav
Potvrdjujem:)
DzoniPFC
10-10-2008, 03:35 PM
U vezi kompresora, ovako... ovo sam procito na jednom forumu "битно је да имаш компресор на уснимавању, а не да га накнадно апликујеш на већ уснимљен сигнал, тј. постоје ситуације када је ово пресудно!"Sad sam zbunjen... :zbunjen:
Uzeo bi UA 610 - (ali da li cu morati da kupim digitalni izlaz zbog 24/96 ?)
Preporucite mi solidan kompresor i multi-effect procesor (meni se dopada TC Electronic M 350).
Hvala puno dobri ljudi :) :grin:
U vezi kompresora, ovako... ovo sam procito na jednom forumu Sad sam zbunjen... :zbunjen:
Uzeo bi UA 610 - (ali da li cu morati da kupim digitalni izlaz zbog 24/96 ?)
Preporucite mi solidan kompresor i multi-effect procesor (meni se dopada TC Electronic M 350).
Hvala puno dobri ljudi :) :grin:
Uzmes UA 610 i ubodes ga u kartu ........
A za te pare ( ako ces da radis kod kuce ) software radi bolje od tih jeftinih spravica .... kad budes imao para ( preko 1000 e po spravi ) onda cemo pricati o hardware u .....
A do tada , malo procesljaj forum ... svasta pametno tu pise , pa ce ti mnoge stvari biti jasnije :)
A za ovo sto si procitao na tom forumu ( po nacinu pisanja mi se cini da je Yumidi ) to prilicno nema veze sa zivotom ......
Pozdrav
e sad sam zbunjen... covek koji je to rekao ( a nadje se lako, iskopiras celu recenicu i na yahoo... http://www.it4um.com/forum/viewtopic.php?f=5&p=48315 ) je ovde clan, a na nekoliko foruma (i na tom) administrator, pa bih voleo da cujem razloge za takav nacin usnimavanja jer koliko sam skontao, ton_majstor poseduje studio i ne radi od juce, znaci profesionalac je pa mora da ima razloga zasto je to rekao... meni nije logicno... ali sta ja znam:da: ... bas me interesuje...
Pozz
Danny Lou
10-10-2008, 06:03 PM
UA 610
vidjecemo... :D
kravadinka
10-10-2008, 06:12 PM
Iz mog iskustva sa Solo 610 i K2 mogu da ti prenesem da i jedno i drugo imaju izrazenu visinu i ume pomalo da nanosi dusevni bol njihovo uparivanje, dok su u globalu i jedno i drugo dobra kupovina za taj novac...
Sa Rode mikrofonima bih ipak trazio nesto maaalo drugacije, "toplije" od 610...
Ovo je po meni jedina negativna strana i cvrsto je vezana za moje licno poimanje zvuka i univerzuma uopste, sto ne mora da se direktno preslika na tebe, savet je da probas i sam odlucis...
analog
10-10-2008, 07:01 PM
A koji je preamp po tebi topao a vredan pomena?
Nisam nikada koristio Solo-610, ali sam imao misljenje da daje topao zvuk..
Iz mog iskustva sa Solo 610 i K2 mogu da ti prenesem da i jedno i drugo imaju izrazenu visinu i ume pomalo da nanosi dusevni bol njihovo uparivanje, dok su u globalu i jedno i drugo dobra kupovina za taj novac...
Sa Rode mikrofonima bih ipak trazio nesto maaalo drugacije, "toplije" od 610...
Ovo je po meni jedina negativna strana i cvrsto je vezana za moje licno poimanje zvuka i univerzuma uopste, sto ne mora da se direktno preslika na tebe, savet je da probas i sam odlucis...
Pobogu covece o cemu ti pricas ... ?
Kakvu visinu ??? K2 je mikrofon koji nema izrazene visoke ( mozda si mislio na nt2a koji ih ima ) a solo 610 sigurno nije clean .... i ako trazis " toplije " ne znam u kom smeru bi isao ?
Na cemu slusas ???? Kakva ti je soba ????
Pozdrav
awacs
10-10-2008, 08:13 PM
U vezi kompresora, ovako... ovo sam procito na jednom forumu
Quote:
"битно је да имаш компресор на уснимавању, а не да га накнадно апликујеш на већ уснимљен сигнал, тј. постоје ситуације када је ово пресудно!"[quote]
[quote="7"]
e sad sam zbunjen... covek koji je to rekao ( a nadje se lako, iskopiras celu recenicu i na yahoo... http://www.it4um.com/forum/viewtopic.php?f=5&p=48315 (http://www.it4um.com/forum/viewtopic.php?f=5&p=48315) ) je ovde clan, a na nekoliko foruma (i na tom) administrator, pa bih voleo da cujem razloge za takav nacin usnimavanja jer koliko sam skontao, ton_majstor poseduje studio i ne radi od juce, znaci profesionalac je pa mora da ima razloga zasto je to rekao... meni nije logicno... ali sta ja znam:da: ... bas me interesuje...
Hm, jeste čudno. U "magnetno doba" (tj. kada se zapisivalo na traku) to je imalo smisla. Danas kada je ?um samog medija postao zanemarljiv zaista ne mogu da razumem potrebu za kompresorom pri usnimavanju. Aj' da pitamo čoveka, ali ne znam kako se zove na ovom forumu...
idekius
10-10-2008, 08:34 PM
Sad sam pogledao! U pitanju je moj prijatelj Darko, i na ovom forumu je Ton-Majstor, ali retko dolazi. Dobar lik i dobar profesionalac, ali se ne bih slozio sa njim...
Tu je svako iz svog ugla u pravu... po meni, to ima opravdanja ako imas ne znam ni ja kakav kompresor i ba? ti se svidja boja koju daje... pa onda o.k.... ?to da ne. Sad... naravno da nije pogre?no raditi minimalnu kompreiju pri usnimavanju... pogre?no je napr?iti compressor... Jednostavno... stvar izbora... Ja to ne volim i ja to ne radim...
Max radi malu kompresiju pri snimanju sa FMR-RNC, neka me on ispravi ako gre?im, zadovoljan je, a usnimci su mu dobri... opet O.K.... kao ?to rekoh... stvar izbora, a ne pod obavezno..
DzoniPFC
11-10-2008, 12:54 PM
Uzmes UA 610 i ubodes ga u kartu ........
kad budes imao para ( preko 1000 e po spravi ) onda cemo pricati o hardware u .....
A do tada , malo procesljaj forum ... svasta pametno tu pise , pa ce ti mnoge stvari biti jasnije :)
Pozdrav
Pa imacu ako ubodem 7. na Loto-u... ali na kur*vdan... :banghead: Sve preko 1000eur je van mojih granica (novcanih). Pravim studio uglavnom zbog sebe, ali i za "ekipu iz kraja". Ja sam lik koji ce da pukne pare (ako imam) za nesto sto vredi kupiti i da sam posle miran 100god, a ne da uzmem neku jeftinu berniger spravicu i posle da menjam dok nebudem imao za nesto dobro :(. UA 610 preamp uzimam to sam odlucio i sad za to para imam. :)
Sta mislite Kompresoru FMR Audio RNC 1773? Jel mozete neku spravicu sa multi-efektima do 500 eur da mi preporucite ? Thx. :wink:
STUDIOTON
11-10-2008, 02:28 PM
Max radi malu kompresiju pri snimanju sa FMR-RNC, neka me on ispravi ako gre?im, zadovoljan je, a usnimci su mu dobri... opet O.K.... kao ?to rekoh... stvar izbora, a ne pod obavezno..
i ja radim takodje .. i jako sam zadovoljan
Reinhardt
11-10-2008, 09:14 PM
.. ne mogu da razumem potrebu za kompresorom pri usnimavanju.
ni ja,
ali ga koriste 100000 ton majstora/producenata sirom svijeta:D
..i sve je veca potraznja (i ponuda) za kvalitetnim comp./limiter spravama
shalu na stranu,
po meni najvrijedniji i najkorisniji komad opreme u studiju ikad
Nisam upalio RNC 2x u zivotu .... ili koristim Avalonov 737 kompresor ( koji mi se za razliku od opste svetskog trenda jako dopada za tracking ) i Gyraf 1176 ..... Sve zavisi da li snimam sa avalonovim preampom ....ili se odlucim za Great River varijantu ....
Pozdrav
Hm, jeste čudno. U "magnetno doba" (tj. kada se zapisivalo na traku) to je imalo smisla. Danas kada je ?um samog medija postao zanemarljiv zaista ne mogu da razumem potrebu za kompresorom pri usnimavanju. Aj' da pitamo čoveka, ali ne znam kako se zove na ovom forumu...
Pa ima smisla samo u situaciji kad hoces da ispratis boju preampa ..... a pesma ima veliku razliku u strofi i refrenu .....
Ranije sam smanjivao gain u refrenu a pojacavao u strofama i uvek mi se boja vise dopadala u strofama .... sad koristim kompresor i nemam vise taj problem ....
Pozdrav
Sta mislite Kompresoru FMR Audio RNC 1773? Jel mozete neku spravicu sa multi-efektima do 500 eur da mi preporucite ? Thx. :wink:
Cist i korektan kompresor .... sigurno ti nece biti slaba karika .....
multi efekat zaboravi ... rekoh ti .... dok ne skupis dosta para .....koristi software ..... kao i svi ;)
Pozdrav
DzoniPFC
11-10-2008, 09:58 PM
multi efekat zaboravi
Pozdrav
A shto ? Jel su ocajne takve spravice od 500 eur? Zar ipak nije sve u novcu, mislim postoje firme koje precene svoj proizvod... Jbg
Sad sam se bas nalozio da imam vise spravica... bas izgleda full ....8-)
(boshe boshe koj sam ja mentolikus :shock:.........)
A shto ? Jel su ocajne takve spravice od 500 eur? Zar ipak nije sve u novcu, mislim postoje firme koje precene svoj proizvod... Jbg
Sad sam se bas nalozio da imam vise spravica... bas izgleda full ....8-)
(boshe boshe koj sam ja mentolikus :shock:.........)
Moze biti u novcu ...... komplet plugova od Wavesa kosta 6000 $
VSS3 + PoCo MkII kosta preko 1000 e
Pozdrav
idekius
11-10-2008, 10:40 PM
VSS3 + PoCo MkII kosta preko 1000 e
Taman koliko i m3000, stim sto imas vise instnci nego na m3000, ali ne platis kutiju, display, napajanje, optiku, ad/da itd...
Dakle... cena skroz logichna...
Iliti... ko vec ima ad/da, ne treba mu taj algoritam za tezgu, ne pati od kutija i lampica... moze da ima i jare i pare :)
Danny Lou
12-10-2008, 02:25 AM
ne pati od kutija i lampica... moze da ima i jare i pare :)
ne pati on ali sigurno pati klinjentela... :rolleyes:
idekius
12-10-2008, 02:40 AM
ne pati on ali sigurno pati klinjentela... :rolleyes:
Dobar dan! Dajte mi VSS3 i jednu praznu kutiju od m3000 sa sve lampicama, dugmicima i display-em... Da chobanishem malo :da: :rotfl:
Danny Lou
12-10-2008, 07:11 PM
Dobar dan! Dajte mi VSS3 i jednu praznu kutiju od m3000 sa sve lampicama, dugmicima i display-em... Da chobanishem malo :da: :rotfl:
ma znas da svrsavaju na lampice... moracu da napravim rack samo sa lampicama i to onim novogodisnjim! :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.