View Full Version : Zvucna izolacija / koristio sam search
ThePopa
22-09-2008, 01:43 AM
Pozdrav svima!
Nakon sto sam koristio search opciju kako bi nasao rjesenje svog problema nisam naisao na odgovor, zapravo sam se na neki nacin zbunio. Ono sto me zanima je da li postoji razlika izmedju termina zvucna izolacija i akusticki tretman, jer po ovome sto sam procitao cini mi se da razlike nema, makar sam bio uvjeren u suprotno.
Dakle, zelim sto bolje izolirati prostoriju u kojoj nabijam mjuzu da sto manje zvuka izlazi van, te sam dosao na ideju zavjesa. Cuo sam od kolege da su one dobar izolator cak i za nize frekvencije. Zanima me kakve su to zavjese, da li su to specijalne izolacijske zavjese koje se prodaju samo u ducanima za akustiku ili su to zapravo samo malo teze jace zavjese koje, navodno, moraju bit naborane kako bi zaustavile sto veci spektar. Da li mogu koristiti onakve kakve imaju u kazalistima? Zapravo gdje bi ih mogao nabaviti i koliko bi mi one pomogle?
boggy
22-09-2008, 05:43 AM
Pozdrav svima!
Nakon sto sam koristio search opciju kako bi nasao rjesenje svog problema nisam naisao na odgovor, zapravo sam se na neki nacin zbunio. Ono sto me zanima je da li postoji razlika izmedju termina zvucna izolacija i akusticki tretman, jer po ovome sto sam procitao cini mi se da razlike nema, makar sam bio uvjeren u suprotno.
Pa razlike ima, definitivno... ali nije tako jasna i uocljiva kako ocekujes.
Dakle, zelim sto bolje izolirati prostoriju u kojoj nabijam mjuzu da sto manje zvuka izlazi van, te sam dosao na ideju zavjesa.
slaba, skoro nikakva, mada... zavisi kolika ti realno izolacija treba i do koje najnize frekvencije.
Cuo sam od kolege da su one dobar izolator cak i za nize frekvencije.
Netacna informacija.
Zanima me kakve su to zavjese, da li su to specijalne izolacijske zavjese koje se prodaju samo u ducanima za akustiku ili su to zapravo samo malo teze jace zavjese koje, navodno, moraju bit naborane kako bi zaustavile sto veci spektar.
naborane ili ne... uticaj je malen.
Da li mogu koristiti onakve kakve imaju u kazalistima?
Mogu, one su najbolje... ali ipak neupotrebljive za ozbiljnu izolaciju
Zapravo gdje bi ih mogao nabaviti i koliko bi mi one pomogle?
Ne bi ti pomogle puno... kakve god koristio, naboravao ih ili ne...
Zapravo, i dalje ne kazes koliko izolacije ocekujes.
Za izolaciju... rigips+staklena/kamena vuna... ili gips-karton + isto (kako to vec zovu u tvom kraju)... ako ti je malo ... ti dodaj jos jedan sloj (sve po redu)....
pozdrav
bogi
... pa ako napravi? akustičku zavjesu (slojevi ?ameta npr...) od slojeva sveukupnu od cca. 10cm bit če opazno efikasnije...
:D
nemoj da računa? financijsku razliku između kamene, pamučne ili kamene apsorbcije jednake/ slične debljine...
Pozdrav svima!
Dakle, zelim sto bolje izolirati prostoriju u kojoj nabijam mjuzu da sto manje zvuka izlazi van, te sam dosao na ideju zavjesa. Cuo sam od kolege da su one dobar izolator cak i za nize frekvencije. Zanima me kakve su to zavjese, da li su to specijalne izolacijske zavjese koje se prodaju samo u ducanima za akustiku ili su to zapravo samo malo teze jace zavjese koje, navodno, moraju bit naborane kako bi zaustavile sto veci spektar. Da li mogu koristiti onakve kakve imaju u kazalistima? Zapravo gdje bi ih mogao nabaviti i koliko bi mi one pomogle?
U mojim ocima neces sa nekin zavjesama dobiti zeljeni efekt.
Ako sam dobro razumio da zelis smanjiti buku prema navi.
evo ti sa posta objasneje koji je na sticky.
Grdjevincka fizika
Zasto je potrebno imati tezak zid za dobru zvucnu izolacijau?
Osnovno je da znamo da svaki material u raznim frekvencijama razlicito djeluju. Ako imamo naprimjer jedan vajnski zid, koji ima Masu 300 kg/m? onada je je njegova svucna isolacija.
Kod 63 Hz 38dB
125 Hz 38dB
250 Hz 38 dB
500 Hz 43 dB
1000 Hz 52 dB
2000 Hz 60 dB
4000 Hz 68 dB
Evo vam i jedna Formula
R=20*log(f*m)-45,4 dB
R=zvucna izolacija u dB f = Frekvencija m= Masa (tezina)zida u kg/m?
Da ja to skratim,
zvucna izolacija se dize proporcjonalno sa frekvencijom i tezinom materijala.
Znaci 10 puta veca frekvencija jeste 20dB jace smanjene glasnoca, 10 puta veca masa Isto 20 dB.
.
Soba u Sobi
Da tu isto nesto napisem jer su vam vajnski zidovi naj cesce gotovi.
-Pazite na to da vam vajnski i novi zid nemaju nikakvi fizicki dodir jedan za drugim!!!!!
-Ako koristite orginal konstrukciju uzmite minimalno 100mm profil
-Ako radite soba u sobi sistem nemojte zanemariti pod. Jer se priko njega prenosi veliki dio energie.
ubiti bi trebali unutrasnji zid staviti na pod koji je odvojen od vajnskog zida. A sam on mora biti elasticno uradjen.
Ili morate postaviti sami sid elasticno.
-Pazite na tezinu ploce trebalabi imati tezinu 10 kg/m?
-Minimalno staviti duple ploce. Ako satvite samo jednu polcu imacete problem sa rezonancijom samog zida. Posto je to nekontrolirano nije pozeljno. Ali otom kasnije vise.
standarnde rigips ploce i kostrukciju. Koje moraju biti sa obodvje strana poplocane 2x12,5mm dabi se dobijo ovaj rezultat.
Profil debljina zida ukupno Zvucan izolacija
50mm 100 mm 50dB
75mm 125 mm 52dB
100mm 150 mm 53dB
Ako idete na sistem zid, konstrukcija, Gipsploca. Onda imate negdje Svucnu izolaciju ok 10-15 dB.
Samo jos nesto o Staklu. 6 mm jako staklo ima Zvucnu izolaciju 28dB.
12mm 31dB
Na stranici od firme Knauf mozete downloaddati cili katalog. Tamo imate sve podatke, I nacin montaze razni sistema.
@dema 0206
Nemoj da iznosis ove stvari na forum ....... fora je da mistifikujes kako je to mnogo komplikovanije nego sto jeste :) ( shala naravno :) )
Pozdrav
Super post ali nemoj zamjeriti o tom se je detaljno več pričalo osim mo?da te formule:
"Evo vam i jedna Formula
R=20*log(f*m)-45,4 dB
R=zvucna izolacija u dB f = Frekvencija m= Masa (tezina)zida u kg/m? "
Ali nema veze, bolje 5 puta nego nijedanput:da:
@dema 0206
Nemoj da iznosis ove stvari na forum ....... fora je da mistifikujes kako je to mnogo komplikovanije nego sto jeste :) ( shala naravno :) )
Pozdrav
necu vise Oprosti.
Pozz
Denis
Ne, stvarno, bolje više puta, jer malo tko je pročitao baš sve stickyje i druge koje nisu. Te onda sve međusobno povezati...
Super, da je sabrano čim više informacija na jednom mestu!8-)
Ne, stvarno, bolje vi?e puta, jer malo tko je pročitao ba? sve stickyje i druge koje nisu. Te onda sve međusobno povezati...
Super, da je sabrano čim vi?e informacija na jednom mestu!8-)
Nlp
Ja sam za. kolko mogu pomoci tu sam.
samo mislim da znas da cesto ljudi neznaju postaviti pitanje.
Ne zato sto nezele vec sto ihn nije Materija poznata.:wink:
Tako da neznam kako to izvesti.
dema ... samo ti nastavi kako radis , ja sam se samo salio ......
lepo je citati to sto napises ... i korisno mnogim ljudima .... kao sto vec i sam znas
To je i sustina ovog foruma
Pozdrav
lepo je citati to sto napises ... i korisno mnogim ljudima .... kao sto vec i sam znas
Pozdrav
Max hvala
De molimte vidi ovaj drugi post sto sam stavio.
Tice se Preampa.
Sta mislis.?
Pozz
Samo tako nadaljuj, super je, ne obra?aj pozornost na moje postove jer se ne dotiču tebe, nego korisnika foruma, koji hoče aktualno i individualno savjetovanje,... nije ih briga ?to je več do sada opisano.
Jo? uvijek smo na osnovama a toliko napisano o tome. Mogli bi iči dalje...
Suma sumarum foruma = statistički prosječno znanje svih upotrebnika foruma:)
Samo tako nadaljuj, super je, ne obra?aj pozornost na moje postove jer se ne dotiču tebe, nego korisnika foruma, koji hoče aktualno i individualno savjetovanje,... nije ih briga ?to je več do sada opisano.
Jo? uvijek smo na osnovama a toliko napisano o tome. Mogli bi iči dalje...
Suma sumarum foruma = statistički prosječno znanje svih upotrebnika foruma:)
Pa predlozi to.
ovako na prvu nr zvuci losa ta idea.
neznam kako to vec ide za odrzavanja foruma.
Pozdrav
skuzio sam ti salu:wink:
nebrini ja sam naucio tezim putem.:)
Pozz
Denis
boggy
24-09-2008, 12:40 AM
Pa predlozi to.
ovako na prvu nr zvuci losa ta idea.
neznam kako to vec ide za odrzavanja foruma.
Nema tu nekog "predlaganja"... Forum ide u smeru ka kojem ga "povuku" clanovi...
Pojava koja jeste ocigledna, je da su pitanja mahom ista i da su ih "sticky" teme vec obradile uzduz i popreko (pogotovo su korisne one koje imaju i prakticnu realizaciju, dohvatljivo clanovima koji su u okruzenju, te ih mogu posetiti, cuti svojim usima)...
@All
Nema tu vise sta da se "iscedi"... za odredjen prosecan budzet (oko 3kEUR), na ovim prostorima.... to sto ima na "sticky" je maksimum (ako pricamo konkretno SAMO o licnim problemima sa akustikom prostora, clanova Foruma...) ... ako moze bolje... onda odmah treba vise nekakvog materijala za pocetak... i to bude skuplje... i tako se vrtimo u krug... beskrajna nazovi "diskusija"....
Da pojedini clanovi ocekuju da im se posveti posebna "paznja", i da se cela prica ponovi, samo za njih, jos jednom, i jos jednom... itd... to stoji... to vidim odavno, i s jedne strane ih razumem, lakse je izneti svoj problem, i pitati ponovo, nego iz tudjih vec razresenih problema izvlaciti "paralele".
Takodje vidim da bi mnogi voleli nesto "bolje".... specijalno... i ako moze (jos!) "jeftinije"... e, sto se toga konkretno tice, ja sam licno provrteo u svojim postovima sve moguce zamene za apsorpcioni materijal, cak sam isao do toga da predlazem i "otpad" iz tekstilne industrije ili neke krojacke radionice... bilo sta sto je mozda jeftinije a nekome, ko zna... mozda dostupno... sve cega sam se setio... i o konoplji je clusterchord pricao.... ali to ne moze u beskraj... to sve ima svoju cenu koju proizvodjac trazi... kolicina ima svoje opravdanje... i tu je svaka diskusija besmislena.
Kad naletim na pitanje koje nije bilo do sad, ili se ne secam da je bilo, pokusam da odgovorim... sta god.... sve preko toga, stvarno nemam vremena da ponavljam price (barem NE vise nego sto sam vec praktikovao i kako jos uvek radim)... poneki threadovi su trajali i po nekoliko nedelja... bilo je ponekad i crtanja i svacega... sve to zahteva vreme (ozbiljno vreme)... i ako se ponovo, i ispocetka to radi, nekoliko puta, mnogo puta... onda to vise ne predstavlja Forum za diskusiju (gde veci broj clanova umesto samo jednog, moze nesto novo da nauci)... a tek ne vidim kakav konkretan dobitak Rumski ima od toga.
Barem bi neko od clanova koji nije vican studijskoj akustici, mogao da spremi neki "potsetnik", ili sta god zeli, na nivou svog znanja/neznanja... nesto sto bi mu pomoglo da sabere svoje sopstvene misli i rezone o akustici... bilo sta.. to bi bilo korisno svima... pa postaviti na sticky,... da skrati trazenje... no... koliko vidim to se ne desava, napor najveceg broja clanova se najcesce svodi na sastavljanje pitanja (cast malobrojnim izuzecima!)... a na kraju ponekad ni slike ne dobijemo!
A Forum vredi samo onoliko, koliko svi njegovi clanovi doprinose svojim postovima i prilozima... ali SVI! Ne samo poneki "odabrani"!
pozdrav
bogi
Bogi
Kolko ti toga napisa.
ja sam samo odovorio NLP.
Neki voiting sigurno nije losa idea barem se meni tako cini
Nisam nit iu jednom trenuku razmisljao o detaljima.
Nisma toliko strucan sto se tice voditi jedan forum tako da sam odgovorio, Kako sam vec odgovorio.
Sam znas da sam tek od nedavno aktivan clan Foruma i nebih se tio nikom zamjeriti.
Doprinosim kolko mogu i sto posto sam siguran da ce se morati stalno individualno odgovarti. I stalno ponavljati.
Pozz
Denis
boggy
24-09-2008, 04:21 PM
.....
Doprinosim kolko mogu i sto posto sam siguran da ce se morati stalno individualno odgovarti. I stalno ponavljati.
...
Ma samo sam uradio reply na tvoj predlog u prvom pasusu... ostalo je komentar na ... sve ostalo :D
pozdrav
bogi
p.s. nemam problem nikakav da ljudi pisu po forumu i medjusobno se pomazu... zaboga... to je i osnovna namena...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.