PDA

View Full Version : Bolje resenje za zastitu muzickih autorskih prava u Beogradu?

Eeva_r&b
01-09-2008, 08:46 PM
Vec sam clan SOKOJ-a,o kom su misljenja uglavnom negativna,i licno ne znam nikog ko bi imao bilo kakve reci hvale za usluge koje pruzaju.
Videla sam da ima vec nekoliko postova na ovu temu,ali nisam uspela da dodjem do imena drugih agencija za zastitu muzickih autorskh prava koje pruzaju iole bolje resenje.Stoga izvinjavam se ako vas teram da cirkulisete sa pricom,ali ja vas najlepse molim da ponovo podelite tu informaciju koju sam propustila (dugo me ne bejase na forumu).

Osim toga sto nemam apsolutno nikakve koristi od svog clanstva tamo,vise me brine cinjenica da ne dobijam nikakav dokument niti bilo kakav dokaz da je odredjeno delo koje sam im predala pravno zasticeno?

Jednom prilikom pre godinu dana sam im se obratila za gorepomenuto ,medjutim gledali su me kao da im trazim eliksir za vecnu mladost.
Zvali su me posle nekoliko dana,pitali me za sta mi to treba,ja sam im rekla da mi je potrebno jer zelim da konkurisem sa zasticenom pesmom na festival.Tek posle 2 nedelje,ja sam dobila papir na kom samo pise da se potvrdjuje moje clanstvo (bez pominjanja imena zasticenih dela!),i svrha namene doticnog papira (znaci, nisam u mogucnosti da ga koristim za bilo sta drugo,sem za festival).

Ako vec nema autorske naknade,ajde barem da mozemo da obelezimo datum i svoje ime na delu pravno..Koji je najbolji nacin?

Pozdravljam vas,i izvinjavam se na ovoj smaracini,i meni je samoj muka vise od te teme,ali mi treba konacno resenje ovih dana...

hvala unapred

Oggy
01-09-2008, 08:53 PM
Ko kaze da nema autorske naknade?!
Ima itekako, samo pesme moraju da ti se emituju i da stanice koje emituju to prijavljuju u skladu sa vec postojecim zakonom.
Ja sam ove godine dobio prilicno dobru lovu upravo od Sokoja, a znam par njih koji su odvalili od love (bukvalno 10 puta vise od mene, iako ni moja suma nije bila mala).

DaBear
01-09-2008, 08:55 PM
za datum i ime ti je dovoljna kopija na CD-u, zapecacena i poslata preporuceno na svoju adresu. Cuvaj neotvoreno dok te neko ne pokrade i dok ga ne tuzis pa tek onda na sudu da se otvori u prisustvu notara itd....ok?

DaBear
01-09-2008, 08:56 PM
Ima itekako, samo pesme moraju da ti se emituju i da stanice koje emituju to prijavljuju u skladu sa vec postojecim zakonom.
Ja sam ove godine dobio prilicno dobru lovu upravo od Sokoja, a znam par njih koji su odvalili od love (bukvalno 10 puta vise od mene, iako ni moja suma nije bila mala).

kazi koliko? a? ajde...

Oggy
01-09-2008, 09:04 PM
Pa da sam mislio da kazem konkretno, rekao bih odmah, ali je dovoljno da nisam nezadovoljan.
Jos je bilo par isplata od nove godine do sada od kojih su 2-3 bile "onako", a poslednja je bila "ONAKO" :)
A racunali su mi samo 4 pesme, jer zbog obaveza i lenjosti nisam prijavio nista sto sam uradio u poslednjih godinu dana, a i tu je bilo svacega sto se vrtelo, pa skupljam snage da to sve ispopunjavam i prijavim :D
Jedini papiri koje simpatisem su novcanice, ostalo mi stvara averziju... :)

Mitjovan
01-09-2008, 09:07 PM
Ja svoja autorska dela:) stitim u Zavodu za zastitu intelektualne svojine, ali pretpostavljam da nema istu funkciju kao SOKOJ...

Koliko sam razumeo Zavod samo stiti od kradje ili tako necega, a SOKOJ radi i to, i trebalo bi da isplacuje kesh od pustanja...:)

Eeva_r&b
01-09-2008, 09:18 PM
hm...Ja nesto i ne primetih da sljaka neki zakon o tome ovde:confused:...secam se i njihove frke sa V.Georgijevim one godine...

Pojasni mi malo tu proceduru o prijavljivanju,gde tacno mora muzika da ti se emituje da bi oni koji je emituju prijavljivali to uopste , i, da bi video neki dinar od toga? Jer se meni cini da radio stanice hlade testise po tom pitanju,ili gresim...?

A druga stvar (meni bitnija) sta ako te neko iz inostranstva emituje,ili cak pokrade?Oni ne rade van naseg podrucja :zbunjen:

@Da Bear- da,znam za to, to je stara 'ghetto' solucija (svi je preporucuju), mada nisam znala dal to zaista funkcionise?Znas li mozda za neki pravni spor kod nas gde je to imalo nekog ucinka?Ili pak u inostranstvu?

awacs
01-09-2008, 09:22 PM
vise me brine cinjenica da ne dobijam nikakav dokument niti bilo kakav dokaz da je odredjeno delo koje sam im predala pravno zasticeno?

U kom obliku si im predala dotično delo? Klavirski izvod? Tonski zapis?

Eeva_r&b
01-09-2008, 09:49 PM
U kom obliku si im predala dotično delo? Klavirski izvod? Tonski zapis?

tonskom,cd...

awacs
01-09-2008, 09:53 PM
tonskom,cd...

Pa onda nemaš nikakav problem. Svakako si popunila onaj njihov formular, i to ti je dosta. Nije ti potrebna nikakva posebna potvrda da je to delo tvoje.

Ako ti neko ne veruje, reci mu (joj) da se obrati SOKOJ-u. Ako ti neko mazne pesmu i proglasi je za svoju obrati se SOKOJ-u i njihov advokat (ukoliko ne želiš ili nemaš kinte da platiš svog) će te zastupati na sudu, koristeći dokaze koje si im podnela prijavljujući delo. Naravno, više kinte ćeš izvući ako sama platiš advokata, ali i on će morati da se poziva na SOKOJ-evu evidenciju. To je glavni smisao te firme.

To sve funkcioniše (čak i to sa sudom), pričam iz ličnog iskustva. Samo se ti opusti i kupi ear plugs :-)

Oggy
01-09-2008, 09:59 PM
hm...Ja nesto i ne primetih da sljaka neki zakon o tome ovde:confused:...secam se i njihove frke sa V.Georgijevim one godine...

Pojasni mi malo tu proceduru o prijavljivanju,gde tacno mora muzika da ti se emituje da bi oni koji je emituju prijavljivali to uopste , i, da bi video neki dinar od toga? Jer se meni cini da radio stanice hlade testise po tom pitanju,ili gresim...?

A druga stvar (meni bitnija) sta ako te neko iz inostranstva emituje,ili cak pokrade?Oni ne rade van naseg podrucja :zbunjen:

@Da Bear- da,znam za to, to je stara 'ghetto' solucija (svi je preporucuju), mada nisam znala dal to zaista funkcionise?Znas li mozda za neki pravni spor kod nas gde je to imalo nekog ucinka?Ili pak u inostranstvu?

Ako si se vec registrovala tamo i dala im broj racuna na koji ce ici uplate, te zatim popunila formular za pesmu i ostavila CD, onda si uradila sve sto si trebala.
Ako se pesma nalazi na CD-u koji je zvanicno objavljen (ne promo varijanta), onda ti ne treba cak ni CD u arhivi, vec samo broj izdanja i naziv izdavaca.
Sto se tice radio stanica u svetu, sve su duzne da prijavljuju emitovanja, a posto je Sokoj clan svetske organizacije, onda se to automatski prosledjuje ovamo.
Ako do sada nije bilo kinte, znaci da ili se pesma nije vrtela ili radio stanice nisu savesno prijavljivale program, mada licno nemam takvo iskustvo.
Eto.

master29
01-09-2008, 10:11 PM
.
Ako do sada nije bilo kinte, znaci da ili se pesma nije vrtela ili radio stanice nisu savesno prijavljivale program, mada licno nemam takvo iskustvo.
Eto.
Zato imam ja iskustva sa prevarantima koliko god hoces....oni su bagra i sljam najgori u ovoj drzavi.Kao porodica imamo preko 2000 registrovanih dela,medju kojima su pesme koje su usle u antologiju i dan danas se pevaju i vrte na skoro svim tv i radio stanicama.Dzaba kad stoke nece da kupe osnovni alat,jer im ne odgovara...kako bi oni krali i davali svojim Cukicima i ostalim mlaznjacima,koji su po par pesama za zivota napravili.Ej pa gde ima logike da na jednu pesmu,retko vidjenu i chutu neko uzme milion dinara....

awacs
01-09-2008, 10:22 PM
Dzaba kad stoke nece da kupe osnovni alat,jer im ne odgovara...kako bi oni krali i davali svojim Cukicima i ostalim mlaznjacima,koji su po par pesama za zivota napravili.Ej pa gde ima logike da na jednu pesmu,retko vidjenu i chutu neko uzme milion dinara....

Da, "Slučaj Cukić" je stvarno SF, ali ne kapiram ovu opasku o "alatu" :confused:. Daj pojasni, molim te.

HeatMan
01-09-2008, 10:25 PM

ja kazem da nema.. :)

znam da neki ljudi imaju dobra iskustva, a neki imaju jako losha..

gru za svoje stare albume je dobijao patku..

struka za svojih 8 godina na sceni, 3 albuma i oko 10 spotova (koji su se vrteli) je dobio 180 dinara..

pesme sam chuo njegove bar 300 puta, a spotove sam vidjao svuda i jako chesto.

al vrlo dobro znam kako moze da se zaradi sa tom prichom, ako im je stalo da odrade posao kako valja..

Braca
01-09-2008, 10:40 PM
Gospoda draga, svi ste u pravu pomalo, ali stvar je u tome da se autori prvo informisu i znaju tacne detalje za sve sto rade preko SOKOJA. Prvo mislim da je pametno da se svi autori upoznaju sa pravilima SOKOJA, znaci da prvo znaju sta SOKOJ radi, cemu sluzi i da se onda upuste u postupak sa njima. Jednu stvar moram da razjasnim ako ne zastitis pesmu kod SOKOJA to ne znaci da nemas pravnu zastitu, tj.sudsku zastitu. Pa cela Amerika, svi vazni autori imaju svoje lawyere koji se time bave, koliko je meni poznato kod nas takvih advokata ima malo i uglavnom se bave zastitom intelektualne svojine. Znaci da budem jasan treba procitati statut SOKOJA, i sve pravilnike i onda bi cela stvar bila mnogo jasnija. SOKOJ je u vreme kada sam ja bio rocker bio prava organizacija u medjuvremenu se iskvario, i samim tim sto Evi nije izdao potvrdu (a za sta bi inace SOKOJ i sluzio ako to ne radi jer zivi od autora, tj.jedan deo para zadrzava za svoj rad prema tome mora da radi sve sto je u interesu clanova). Ono sto ja znam jesu samo stvari zbog kojih je SOKOJ strasno diskreditovan. A sto bi mi njima verovali na rec?

Braca
01-09-2008, 10:48 PM
I evo dajem predlog, posto na ovom forumu ima dva clana koji se bave advokaturom (ja nisam specijalista za autorsko pravo, ali ako ima love postacu) otvoricemo ovu temu mnogo sire. Za pocetak bi bilo dobro da neko ko je iz Beograda uzme STatut i sve pravilnike SOKOJA i okaci ih na forum, pa nek forumasi citaju, a onda mozemo da pokrenemo razne stvari prema SOKOJU u cilju bolje i efikasnije zastite autorskih prava jer nismo bas svi Cukici (ima ih dosta, nekorektno je samo Cukica da navodimo-Cukicu izvini). Ko je za akciju dobrodosao je, ja jesam!

master29
01-09-2008, 11:20 PM
I evo dajem predlog, posto na ovom forumu ima dva clana koji se bave advokaturom (ja nisam specijalista za autorsko pravo, ali ako ima love postacu) otvoricemo ovu temu mnogo sire. Za pocetak bi bilo dobro da neko ko je iz Beograda uzme STatut i sve pravilnike SOKOJA i okaci ih na forum, pa nek forumasi citaju, a onda mozemo da pokrenemo razne stvari prema SOKOJU u cilju bolje i efikasnije zastite autorskih prava jer nismo bas svi Cukici (ima ih dosta, nekorektno je samo Cukica da navodimo-Cukicu izvini). Ko je za akciju dobrodosao je, ja jesam!

Braco ja sam s'pocetka godine izneo moj licni stav o sokoju,a da ne sirimo temu evo linka.pozz

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21711&page=4

Vratite se s'pocetka ima mnogo zanimlju=ivih informacija,crno na belo za one koji nisu citali ili nisu puno upuceni u rad sokoja.Pozz

awacs
01-09-2008, 11:31 PM
Znaci da budem jasan treba procitati statut SOKOJA, i sve pravilnike i onda bi cela stvar bila mnogo jasnija. SOKOJ je u vreme kada sam ja bio rocker bio prava organizacija u medjuvremenu se iskvario, i samim tim sto Evi nije izdao potvrdu (a za sta bi inace SOKOJ i sluzio ako to ne radi jer zivi od autora, tj.jedan deo para zadrzava za svoj rad prema tome mora da radi sve sto je u interesu clanova). Ono sto ja znam jesu samo stvari zbog kojih je SOKOJ strasno diskreditovan. A sto bi mi njima verovali na rec?

Statut: http://www.sokoj.org.yu//pdf/Statut.pdf

Pravilnik o naplati: http://www.sokoj.org.yu//pdf/Tarifa_SOKOJa.pdf

Pa koga ne mrzi nek čita i neka zaključuje sam...

Koliko ja znam, formalnopravno SOKOJ obračunava honorare na osnovu podataka koje dobija od "korisnika muzičkih dela", tj, kafana, radija, TV stanica, koncertnih sala, čega god... Tu svakako ima silnih mogućnosti za me?etarenje, i to ne u okviru samog SOKOJ-a.

Recimo, mogu da napravim dil sa nekim lokalnim bajom koji kontroli?e sve radio stanice u nekom već delu zemlje da uredno prijavljuje kako je emitovao moje pesme dvadeset puta dnevno na svih 20 svojih stanica i tako godinu dana. On to lepo prijavi SOKOJ-u, Gru ga totalno izduva, i mirna Bosna (ili Bačka, kako ko voli). Samo pustite ma?ti na volju i zamislite koliko takvih dilova mo?e da se napravi kada poznajete dovoljno ljudi sa kojima ste voljan da naknadno delite profit :D.

Ko se bavi time? Pa uglavnom oni kojima je inspiracija presu?ila, a dupe bi jo? htelo da jede.

Na drugoj strani je ekipa koja se sekira ?to je fasovala 200 kinti. E sad, da li neko od te ekipe ZAISTA ?eli da se bavi pobolj?avanjem situacije? Sumnjam. Čak i kada bi se situacija postavila na "realne" osnove niko tu ne bi uzeo neke pare, po?to kinte od muzičkog autorstva prosto NEMA. DaBear ima nekolicinu pametnih postova na tu temu (kao i na neke druge).

Mislim, od muzike ne ?ive autori nego promoteri ili eventualno izvođači radova (npr. vlasnici studija, ako imaju dobre kontakte sa promoterima), i to mu je to.

Smisao SOKOj-a (po meni) je samo ta da ne dozvoli nekom magarcu (ili magarici) da se ku.či mojom pesmom, sve drugo je boranija.

Niti se Cukić do?ivotno obezbedio svojim pazarom od SOKOj-a, niti je Grua SOKOJ oterao na prosjački ?tap. Problem je, na?alost, ?iri.

master29
01-09-2008, 11:36 PM
Da, "Slučaj Cukić" je stvarno SF, ali ne kapiram ovu opasku o "alatu" :confused:. Daj pojasni, molim te.

Pa oprema za sve emitere(kako bi se kontrolisali)

master29
01-09-2008, 11:42 PM
Statut: http://www.sokoj.org.yu//pdf/Statut.pdf

Pravilnik o naplati: http://www.sokoj.org.yu//pdf/Tarifa_SOKOJa.pdf

Niti se Cukić do?ivotno obezbedio svojim pazarom od SOKOj-a, niti je Grua SOKOJ oterao na prosjački ?tap. Problem je, na?alost, ?iri.

Ma jebes sokoj ko od njega josh zivi,ni Cukicu to nije nista,smesne su pare...sto kaze Braca nije on jedini tu je i Sanja Ilic imao problem,jer je nerealno dobio veliku cifru i da ih ne nabrajam sve...ima ih koliko ti dusa hoce,a tirazi su im?????ne smem da pricam obesice me neko:rotfl::rotfl::rotfl:Uglavnom smesno da smesnije ne moze biti.

awacs
02-09-2008, 12:00 AM
Pa oprema za sve emitere(kako bi se kontrolisali)

Pa ja sve ne?to kapiram da bi to trebalo da se reguli?e zakonom - format fajlova, elektronska identifikacija istih, ne znam kako to već ide, ali ja to tako zami?ljam. Pa onda sve to ide u neku recimo "srpsku" bazu podataka kojoj mogu da pristupe i oni iz ?eneve (ako je jo? uvek tamo glavna baza podataka) i svi ovda?nji "za?titnici muzičko-autorskih ljudskih prava". Mislim da je ta tehnička stavka ipak u domenu Agencije za telekomunikacije, a ne SOKOJ-a. SOKOJ je sada ipak samo jedna, a ne jedina agencija koja se bavi muzičkom intelektualnom svojinom (?to je nekada bio). Ili ja ne?to ne razumem. Dodu?e ima mnogo stvari koje ja ne razumem :banghead:

Oggy
02-09-2008, 12:07 AM
Pa nase radio stanice u 99% emituju mp3

Braca
02-09-2008, 12:11 AM
Bio sam direktor jedne lokalne drzavne TV stanice, dok sam ja bio odgovorno lice, uredno je popunjavana svakog meseca lista izvodjenja spotova, muzike za spice isl., takodje znam da ostale tv stanice nisu nista placale a ni radio stanice. E sad kad sam ja jednom clanu Upravnog odbora SOKOJA ponudio da ja kao advokat zastupam interese SOKOJA u mom regionu, ljubazno su mi objasnili da to rade vec Bg advokati, a problem je bio u sledecem: covek koji zastupa SOKOJ u mom regionu je cuveni lik koji ce sa tobom da ugovori sta god samo da on ima koristi, znaci ako treba da platis recimo mesecno 30.000 dinara, das njemu 2.000 i platis SOKOJU jos 1.000, kad sam to predocio SOKOJU tj.clanu UO, on mi je objasnio kako to nije moguce, a ja se licno uverio u to jer se i sa mnom pogadjao ko na pijaci. Prema tome eto gde cure pare i nije tacno da se od muzickih autorskih prava ne moze lepo ziveti. Moj kum mi je napravio spicu za dnevnik i od toga je imao 250 eura godisnje, epa to nije za bacanje, za jednok autora koji ima recimo 10 pesama godisnje koje se vrte to je itetako dobra zarada.

HeatMan
02-09-2008, 01:24 AM
ok, ja znam ljude koji su dobili ok pare za emitovanje spotova, pesama na radiju itd..

ne znam da li smem da ih uzimam u usta, jer ne znam da li je to tajna..

u sv sl, ni oni nisu dobili sigurno onoliko koliko bi trebalo...

zelim samo reci, da mi izgleda da ako nemash neku dobru ekipu iza tebe (advokata, pr-a menadjera) da ce sokoj da te zajebava samo tako.. pogotovo ako nisi u pop vodama gde leti lova na sve strane..

kazem ti, struka ima dosta spotova, i dosta pesama se vrtelo na raznim radio stanicama.. znam jer sam radio jedno vreme u skcu kao tonac.. pa sam bash obracao paznju na to shta se pushta po ostalim stanicama..

svaki put kada sam upalio tv i kada naletim na blok domaceg repa, uvek naleti nekoliko njegovih spotova.. oko kojih se dechko iscimao, i koji su do jaja.. pa chak i ne zaostaju za pinkovskim..

e sad, on je dobio 180 dinara.. tj, dao je to liku shto radi u sokoju, da vodi zenu na pljeskavicu.. mada, dechko je iz advokatske porodice, pa i on zavrshava pravni, i sad ce da im jebu mamu..

al opet, recimo da ja odradim spot za pesmu.. dosta dugo zelim da odradim za tu pesmu spot.. sad josh vishe, kada nemam uslova (ortak iz benda imao saobracajku i nece bar 9 meseci moci da se pomera)..

i ja to odradim kako sam zamislio.. bacim na tv.. bacim na radio..

da li cu dobiti pare od sokoja?

ja mislim da necu.. verujem da necu..

Arthur
02-09-2008, 01:52 AM
dobićeš ukoliko stanice koje budu puštale to, budu i plaćale SOKOJu. Znam da Metropolis ne plaća, kao ni dosta drugih. Do skora nije ni B92 radio plaćao, sad su počeli. Neka informacija koju sam čuo je da su ove godine naplatili preko 200miliona dinara od samih medija, dok su za prethodnu naplatili jedva 500.000 dinara. Znam dosta ljudi koji su se zabezeknuli što su zapravo dobili kintu za neke prilično malo emitovane pesme, a ni po babu ni po stričevima sa bilo kim. Petar Rudić je za "And More" dobio mislim oko 300e. Da li je neko od vas možda uopšte čuo tu pesmu i video spot? Sale, džaba struci to kad su ga puštali na Skucu, Metropolisu, MTS(koji bre ni radnike ne plaća kamoli prava), i 3k RTS-a koji nije plaćao ništa nikom.
Za Sanju Ilića sam samo načuo da je ceo projekat Balkanika isprojektovan tako da zadovoljava sve neke extra kriterijume koji donose bonus na autorska prava (dužina trajanja pesama, delo od kulturnog značaja, valjda jer je etno i sl.) te da je izbila velika hajka na brata mu kad su skontali da je Balkanika zvanično najpuštaniji projekat na RTSu.

HeatMan
02-09-2008, 02:05 AM
nije na skcu.. to ni ne rachunam, jer ni oni nisu svoje placali.. nisu ni frekvenciju jebenu platili u usta ih jebem degenerichna.. jebem ti i drzavu i fakultete koji "finansiraju" jednu stanicu kao shto je skc, koja je imala itekakvog potencijala za ozivljanje alternativne muzike u srbiji.. jebem ti rts koji uzima od svih ljudi "pretplatu" pa opet ima 10tominutne epp blokove.. jebem ti sokoj.. i muziku i sve..

e sad kad sam se opustio mogu da nastavim.. hvala. :)

da, metropolis je jedna od televizija.. al ajd reci ti meni, ako su vec platili frekvenciju, i dobili pravo za rad, i kao ispunjavaju sve uslove.. kako im niko nije jebao kevu za to? i mts-u?

pa sad cu da kazem Struki da se sve sa porodicom okomi prvo na njih a onda tek na sokoj.. uh uh..

awacs
02-09-2008, 02:28 AM
znaci ako treba da platis recimo mesecno 30.000 dinara, das njemu 2.000 i platis SOKOJU jos 1.000, kad sam to predocio SOKOJU tj.clanu UO, on mi je objasnio kako to nije moguce, a ja se licno uverio u to jer se i sa mnom pogadjao ko na pijaci.

A gde je onaj "vi?ak" od 27.000? Mislim, to nije oti?lo ni SOKOJ-u, ni tom liku, ni tebi. SOKOJ kao neprofitna organizacija samo distribuira pare i nema prava na sticanje kapitala, znači da je to oti?lo nekom četvrtom. Upravo to sam pomenuo pre par postova. Ta razlika ide onome ko je dogovorio lokalni dil - neki vispreni "autor" (naravno, tu i lokalni SOKOJEVAC omasti brk). Ja sam to nazvao dilom sa lokalnim medijskim moćnikom, ali to je zapravo SOKOJ-ev eksponent. Ali opet, od toga sam SOKOJ nema vajde, tako da je glupo posmatrati tu agenciju kao uzročnika haosa u raspodeli autorskih honorara. Oni nisu uzročnik, oni su samo trapavi i lenji. Onaj koga treba prozivati je RATEL, po?to on postavlja uslove i ima pravo da uspostavi mehanizme kontrole (kojima bi morale da se povinuju SVE autorske agencije).

Hm, svi smo čuli za SOKOJ, pa nam je SOKOJ kriv za sve. To je otprilike kao kad se penzosi ljute na kasirku ?to je 'lebac bajat. Tja.

Prema tome eto gde cure pare i nije tacno da se od muzickih autorskih prava ne moze lepo ziveti. Moj kum mi je napravio spicu za dnevnik i od toga je imao 250 eura godisnje, epa to nije za bacanje, za jednok autora koji ima recimo 10 pesama godisnje koje se vrte to je itetako dobra zarada.

Ma evo, ja već godinama dobijam istih tih 250? godi?nje za par pesama (od kojih je najmlađa dodu?e objavljena 1997). Kapiram da prvo ovi milijuna?i namire svoje potrebe, onda srednjoj klasi raspodele ostatak (25 ojra svakom), i na kraju Strooka dobije ono iza zareza. ?ala mala, ali gorka.

Od muzike se vazda zarađivalo na drugačiji način, i kogod je računao na autorske tantijeme kao izvor za plaćanje komunalija i bakaluka taj je garantovano propustio neku lekciju u ?koli :rotfl:.

Mislim, ni Bah se ne?to nije usrećio autorstvom, čovek je ?iveo (dodu?e jako dobro) od svog umeća da gradi orgulje i upravlja orkestrima. Ili gre?im. Betoven i Mocart su pak druga priča, al' jbg, jedan umro gluv, a drugi mlad...

Oggy
02-09-2008, 02:29 AM
pogotovo ako nisi u pop vodama gde leti lova na sve strane..

:rotfl::rotfl::rotfl:
Misliiiiiim.... :rotfl:

Ima tu dosta nelogicnosti u vezi samog bodovanja...
"Pop pesma" je najmanje bodovana iako donosi najvise profita, a dzez, etno i klasika imaju maximum bodova iako sve savrseno zabole ona stvar za to...
To bi moralo da se menja pod hitno jer je potpuno nelogicno nebulozno i sve u tom kontextu...
A sada su uveli da se boduje i trajanje numere, pa imas recimo da kraca pesma nosi manje bodova, a ako je duza, onda nece da ti je pustaju na stanicama...
Idiotizama ima, ali se stvari krecu na bolje.
Trebalo bi ih samo jos malo stisnuti da se stvari dovedu na svoje i da ne mogu kojekakvi metuzalemi sto rade muziku koju niko nije slusao vec par vekova, odredjuju sistem vrednovanja.
Istina, ja ne poznajem bas aktuelnu situaciju, pa se u tom smislu ogradjujem od mozda nekih stvari koje su pogresno izrecene ili interpretirane, ali stoji cinjenica (na osnovu licnog novcanika) da se stvari krecu na bolje, sto pozdravljam.

awacs
02-09-2008, 02:48 AM
:rotfl::rotfl::rotfl:
Misliiiiiim.... :rotfl:

Ima tu dosta nelogicnosti u vezi samog bodovanja...
"Pop pesma" je najmanje bodovana iako donosi najvise profita, a dzez, etno i klasika imaju maximum bodova iako sve savrseno zabole ona stvar za to...

Malo ti je ta logika zanimljiva :confused:. To je kao da si rekao "ljudi, koga vi?e boli dupe za dijamante, kada Swarowski privesci za mobilne idu k'o ludi".

Nemoj pogre?no da me shvati?, i ja sam zarađivao od "Swarowski" muzike... Nego, nije fora da ne kapiramo razliku. Mislim, ako ne kapiramo, nema veze. I mesing je ?ut, jel' da?

Eeva_r&b
02-09-2008, 02:59 AM
Ok, ljudi,odlutali ste malo sa topic-a...pa bih vas zamolila da se vratite na moje glavno smaracko pitanje,ako moze...

Akcenat na postu nije bio na autorskim naknadama (sto ne znaci da ih smatram nebitnim,daleko bilo,kapiram sto su svi frustrirani zbog toga jer je stanje vec dugo obeshrabrujuce),vec drugi problem, nastao zbog nemoci SOKOJ-a (u ugovoru sa njima pise da zastita ne vazi van drzave,ili se to nesto promenilo od pre 4 godine kad ja postadoh clan?),a pitanje glasi :

:confused:KAKO NACI U OVOJ ZEMLJI POUZDANU ZASTITU PRAVA KOJA VAZI SVUDA U SVETU?:confused:

Ima li nekoga od vas ko se ne oslanja samo na SOKOJ?
I da li clanovi SOKOJ-a mogu istovremeno biti clanovi i drugih agencija npr Zastite Intelektualne Svojine (ako je neko od vas njihov clan,bila bih zahvalna da podeli iskustvo)?

(ne bih se usudila ove iz sokoj-a nista da pitam,cesto u pauzi izmedju bureka i odmaranja nogu po kancelarijskim stolicama imaju tendencije da pricaju clanovima bajkovite besmislice jer nisu ni informisani o onome sto rade)

Hvala na paznji,...

awacs
02-09-2008, 03:34 AM
Akcenat na postu nije bio na autorskim naknadama (sto ne znaci da ih smatram nebitnim,daleko bilo,kapiram sto su svi frustrirani zbog toga jer je stanje vec dugo obeshrabrujuce),vec drugi problem, nastao zbog nemoci SOKOJ-a (u ugovoru sa njima pise da zastita ne vazi van drzave,ili se to nesto promenilo od pre 4 godine kad ja postadoh clan?),a pitanje glasi :

:confused:KAKO NACI U OVOJ ZEMLJI POUZDANU ZASTITU PRAVA KOJA VAZI SVUDA U SVETU?:confused:

Zaštita prava "SVUDA U SVETU" ne postoji nigde na svetu. Postoje bilateralni međunarodni ugovori između autorskih agencija. Usput, možeš da poveriš zaštitu svojih prava i GEMA-u u Nemačkoj, i SACEM-u u Francuskoj itd. nezavisno od SOKOJ-a, naravno ako želiš.

www.sokoj.org.yu

Pogledaj link koji se zove MEĐUNARODNA SARADNJA. Ako ti trebaju neki detalji, imaš tamo njihove telefone, pa se raspitaj.

I samo cool, ako si sa njima iskreno ljubazna - oni će sa sa tobom biti iskreno ljubazni. Govorim iz ličnog iskustva.

HeatMan
02-09-2008, 03:55 AM
iva, koja je poenta da bilo shta ti nosish bilo gde, ako od toga na kraju dinara necesh videti? a to je u ugovoru..

onda je bolje da odradimo taj geto stil, slanja samom sebi i to je to.. mislim, poenta i jeste da se zashtitish.. ali u ovakvoj muzici, teshko da moze neko da ti ukrade pesmu.. moze samo da je presvira prepeva i prodaje kao svoju.. ali teshko da bi se iko cimao oko toga, kada imash npr spot za tu pesmu ili snimak sa nekog festivala.. ako me kapirash..

poenta je da na kraju svi budu srecni i zadovoljni, ako nisu svi nego je jedan.. e onda se ide na to, da ni taj jedan ne bude zadovoljan..

nabiti na kolac u centru grada, pobiti govna i gotova stvar

Oggy
02-09-2008, 09:34 AM
Nemoj pogre?no da me shvati?, i ja sam zarađivao od "Swarowski" muzike...

Pa po tvojoj simbolici, ja sam po struci upravo "prodavac dijamanata", te zato i govorim o tome na taj nacin.
Dijamanti su super, ali njih nema odavno, a u tom slucaju je bolje valjati Swarovski nego privezak iz paracinske staklare ;)

Gde to pise i ko sme javno da kaze da je savremena "umetnicka" muzika "umetnickija" od neke druge muzike, pa da zasluzuje vece bodovanje?
Ako vec ne postoji nacin da se odredi parametar za tako nesto, onda se treba voditi trzistem i ulagati u ono sto donosi profit.
Ko kaze da "komercijalna" muzika ne moze biti "umetnicka"?
Cini mi se da si bas ti spomenuo neki dokumentarac koji radis o EKV. Sustinski, to se u SOKOJ-u boduje kao "pop" pesma i ima manje bodova od bilo kog etno-classic-jazz sranja napisanog "levom rukom", zato sto je neko rekao da je ovo drugo "vrednije".
Nema logike, zaista ;)

master29
02-09-2008, 09:46 AM
Cini mi se da si bas ti spomenuo neki dokumentarac koji radis o EKV. Sustinski, to se u SOKOJ-u boduje kao "pop" pesma i ima manje bodova od bilo kog etno-classic-jazz sranja napisanog "levom rukom", zato sto je neko rekao da je ovo drugo "vrednije".
Nema logike, zaista ;)

Eto tuge,SOKOJ boduje Ekv kao Bojana Marovica....strasno...sta je to etno-classic-jazz? da nije bend(Bora Dugic,Betoven i Joel Harrison)Shalim se:wink:

Oggy
02-09-2008, 09:52 AM
sta je to etno-classic-jazz?

Hehehe... :)
To je da ne moram bas da prozivam poimence. Zelim da izbegnem da povredim osecanja njihovih slusalaca... Oba... :rotfl::rotfl::rotfl:

Arthur
02-09-2008, 09:58 AM
oni imaju slušaoce ? viš, nikad mi nije palo na pamet da to neko zapravo voli da sluša..

Era
02-09-2008, 10:09 AM
Evo resenja!!!!Pre nekoliko godina sam uradio neke demo hip hop songice za xx decka,on je u svojoj varosici otvorio radio stanicu i SOKOJ -u prijavio da emituje svoje pesme po ceo dan, koje je legalno prijavio.Nije sala ali je od sokoja je dobio 120 000 dindzi za proslu godinu na ime tantijema!!!:rotfl: :rotfl: :rotfl:

"7"
02-09-2008, 10:18 AM
Malopre nisam bio siguran ali sad sam siguran da mi nesto nije jasno...:da:
... ako neka radio stanica pusta odredjenu pesmu i to prijavljuje Sokoju, zar ne mora i da plati svako emitovanje doticne pesme pa od tih para Sokoj placa tantijeme?:confused: ... jer ako je tako onda radio ne bi imao racunicu da pravi slicne prevare, a ocigledno se to radi... pa mi nije jasno kako onda funkcionise placanje radia za emitovane pesme... zna li neko?

Pozz

awacs
02-09-2008, 12:05 PM
Gde to pise i ko sme javno da kaze da je savremena "umetnicka" muzika "umetnickija" od neke druge muzike, pa da zasluzuje vece bodovanje? Ako vec ne postoji nacin da se odredi parametar za tako nesto, onda se treba voditi trzistem i ulagati u ono sto donosi profit.
Ko kaze da "komercijalna" muzika ne moze biti "umetnicka"?
Nema logike, zaista ;)

Ma dobro, nemoj da si na kraj srca. Ne mora? toliko da se ?esti? na SOKOJ. Oni imaju takvu politiku kakvu imaju, ako ti se ta politika ne dopada mo?e? 'ladno da raskine? ugovor sa njima. Uostalom, niko te nije ni terao da ga uop?te potpisuje?. Mo?e? i da osnuje? svoju agenciju.

Poenta svega onoga ?to sam pisao nije da branim SOKOJ, nije mi to ni na kraj pameti. Samo sam hteo da ka?em da je para od muzičkog autorstva generalno malo i da se silan narod bije oko kese kikirikija (KNKNPNKNJA). Zato mi je malo ?aljiva ta tvoja priča o "profitu".

Celokupna vrednost isplaćenih tantijema (od strane SOKOJ-a) za pro?lu godinu je manja od 2 miliona ojra (zapravo, malo vi?e od 1,5 miliona). Sigurno je da te pare nisu dobro raspoređene, ali su i dalje sme?ne kad ima? u vidu da ih dele Čolić, Georgijev, Cukić, Gru, ti, ja, Eeva i jo? skoro 7000 manijaka koji prave neku galamu. Meni je sme?no ?to uop?te pričamo o tome.

Eeva_r&b
02-09-2008, 12:22 PM
Sto se tice kradja pesama,ja se za ove prostore ni ne brinem,jer nema ni ko da ukrade nit ko da prepeva,jer pre svega ova muzika ovde nema toliku komercijalnu vrednost da bi bilo kom to bilo od koristi.

Sa druge strane, preko neta se svasta desava,i moram reci da su me malo iznenadila iskustva nekih ljudi....:uhoh:

master29
02-09-2008, 12:26 PM
... ako neka radio stanica pusta odredjenu pesmu i to prijavljuje Sokoju, zar ne mora i da plati svako emitovanje doticne pesme pa od tih para Sokoj placa tantijeme?:confused: ... jer ako je tako onda radio ne bi imao racunicu da pravi slicne prevare, a ocigledno se to radi... pa mi nije jasno kako onda funkcionise placanje radia za emitovane pesme... zna li neko?

Pozz
Pardoks je ta prica,al je istinita....ima radio i tv emitera koji ne daju ni dinara sokoju a imaju tu opciju da prijave sta su pustali,nazalost to su mnoge manje televizije koristile....o te kako koristile.Tako da se dobije pogresna slika...

master29
02-09-2008, 12:28 PM
Sto se tice kradja pesama,ja se za ove prostore ni ne brinem,jer nema ni ko da ukrade nit ko da prepeva,jer pre svega ova muzika ovde nema toliku komercijalnu vrednost da bi bilo kom to bilo od koristi.

Sa druge strane, preko neta se svasta desava,i moram reci da su me malo iznenadila iskustva nekih ljudi....:uhoh:

Onda nemojte pesme stavljati na facebook i myspace i ostale stranice.Kako mislite da se zastitite????

Oggy
02-09-2008, 12:39 PM
Ma dobro, nemoj da si na kraj srca. Ne mora? toliko da se ?esti? na SOKOJ.

Pa nije bas da se zestim, ali tako kad se zamislim, onda se svacega setim... :)
Ja sam ih cak i pohvalio par puta u ovom thread-u ;)

Samo sam hteo da ka?em da je para od muzičkog autorstva generalno malo i da se silan narod bije oko kese kikirikija (KNKNPNKNJA). Zato mi je malo ?aljiva ta tvoja priča o "profitu".

Zavisi kako gledas...
Ja sam od Decembra do Juna dobio "za nista" (naravno uslovno, ali "nista" zato sto sam ja svoj rad tu vec jednom naplatio...) onoliko koliko moja majka zaradi za pola godine svakodnevnog rada posle 35 godina radnog staza.
Nije to "nesto", obzirom da znamo kolike su plate, ali nije ni malo, obzirom da barem 20 pesama od proslog Jula pa do sada nisam ni prijavio, a vrte se. To mi cak nije ni uslo u tu isplatu.
Znam da bi to trebalo da bude i vise, jer znam otprilike sta se i koliko emituje i gde, ali ja niti sam neskroman, niti nezadovoljan. U odnosu na proslu godinu iznos je vise nego duplo veci, pa ako se trend rasta nastavi, zaista ce biti pristojno.
Sustina cele price oko prava nije bas SOKOJ (u smislu da ne isplacuje, ima tu drugih stvari...), vec da emiteri to ne prijavljuju, a zakon kakav je sada poznaje to kao prekrsaj, ali ne poznaje sankciju za taj prekrsaj.
SOKOJ bi morao da utice na to da se zakon ili menja ili redefinise, te jasno odredi i to je ono sto ja uglavnom zameram njima.
A neko je pitao za prijavljivanje svojih pesama na radio stanicama...
Pa to je bar prosto...
Ako ces da postujes zakon, moras da saljes plej liste i da na osnovu njih vrsis uplate.
Covek ima stanicu i prijavljuje samo svoje pesme, uplacuje lovu koju svakako mora da uplati, a na kraju dobija povracaj dela te love na osnovu autorskih prava.
Big deal...

master29
02-09-2008, 01:29 PM
Pa nije bas da se zestim, ali tako kad se zamislim, onda se svacega setim... :)
Ja sam ih cak i pohvalio par puta u ovom thread-u ;)

Zavisi kako gledas...
Ja sam od Decembra do Juna dobio "za nista" (naravno uslovno, ali "nista" zato sto sam ja svoj rad tu vec jednom naplatio...) onoliko koliko moja majka zaradi za pola godine svakodnevnog rada posle 35 godina radnog staza.
Nije to "nesto", obzirom da znamo kolike su plate, ali nije ni malo, obzirom da barem 20 pesama od proslog Jula pa do sada nisam ni prijavio, a vrte se. To mi cak nije ni uslo u tu isplatu.
Znam da bi to trebalo da bude i vise, jer znam otprilike sta se i koliko emituje i gde, ali ja niti sam neskroman, niti nezadovoljan. U odnosu na proslu godinu iznos je vise nego duplo veci, pa ako se trend rasta nastavi, zaista ce biti pristojno.
Sustina cele price oko prava nije bas SOKOJ (u smislu da ne isplacuje, ima tu drugih stvari...), vec da emiteri to ne prijavljuju, a zakon kakav je sada poznaje to kao prekrsaj, ali ne poznaje sankciju za taj prekrsaj.
SOKOJ bi morao da utice na to da se zakon ili menja ili redefinise, te jasno odredi i to je ono sto ja uglavnom zameram njima.
A neko je pitao za prijavljivanje svojih pesama na radio stanicama...
Pa to je bar prosto...
Ako ces da postujes zakon, moras da saljes plej liste i da na osnovu njih vrsis uplate.
Covek ima stanicu i prijavljuje samo svoje pesme, uplacuje lovu koju svakako mora da uplati, a na kraju dobija povracaj dela te love na osnovu autorskih prava.
Big deal...

Jedino ne kapiram,koji ce im ku..c,toliko advokata u firmi,plus honoraraca(sa strane)kada nisu nista uradili,kad vec postoje zbog nas...kako smeju da uzmu 40% od ukupnog prihoda je njihov rashod...na sta???kada nema efekta,tijanic ih ne jebe struno i mnogi drugi,uzimaju ko lesinari onim mucenicima sto drze frizerske salone...itd,a od velikih im se muda tresu,i sta ce na kraju toliko ljudi u sokoju??Koji ce kur..c kad nista ne rade...ni jedan spor nisu dobili,imaju zarobljene pare od 91 godine,ma jebes sokoj ja od njega ne zivim ali brate bezobrzni su zato sto igleda svi imamo takav stav..a to je "jebes sokoj ja od njih ne zivim"

awacs
02-09-2008, 01:57 PM
Jedino ne kapiram,koji ce im ku..c,toliko advokata u firmi,plus honoraraca(sa strane)kada nisu nista uradili,kad vec postoje zbog nas...kako smeju da uzmu 40% od ukupnog prihoda je njihov rashod...na sta???kada nema efekta,tijanic ih ne jebe struno i mnogi drugi,uzimaju ko lesinari onim mucenicima sto drze frizerske salone...itd,a od velikih im se muda tresu,i sta ce na kraju toliko ljudi u sokoju??Koji ce kur..c kad nista ne rade...ni jedan spor nisu dobili,imaju zarobljene pare od 91 godine,ma jebes sokoj ja od njega ne zivim ali brate bezobrzni su zato sto igleda svi imamo takav stav..a to je "jebes sokoj ja od njih ne zivim"

Pa vidi, ne znam da li sam to već negde pisao na forumu, ali eto nije zgoreg da ispričam:

1998. sam tužio Radio Košavu zato što je izdala nekakvu kompilaciju hitova koji su se vrteli na tom radiju. U okviru kompilacije je bila i obrada jedne moje stare pesme (Daj mi snagu košave) koju je u "Band Aid" fazonu uradio Dream Team.

Nemam ništa protiv toga da bilo ko obradi bilo koju moju pesmu, ama je izdavač propustio da me na CD izdanju navede kao autora. To mu dođe kršenje "moralnih autorskih prava" koja se ne mogu otuđivati ni pod kojim uslovima i ne zastarevaju nikada (za razliku od materijalnih koja prestaju da važe valjda 50 godina posle smrti autora.

Onda sam otišao na dotični radio i pokušao da se vansudski poravnam (finansijski, naravno :-)). Njihov pravnik me je pitao: "A jel' vi znate ko je vlasnik ove stanice?", na šta sam mu odgovorio: "Znam, a jel' znate vi čija je ovo pesma?" Kada sam mu rekao da ću podneti tužbu grohotom se smejao dok me je pratio do lifta.

U to vreme je Marija Milošević bila vlasnica Radio Košave, ali tadašnjem advokatu SOKOJ-a Omilju Glišiću (pokoj mu duši) uopšte se nisu tresle gaće kada je podnosio tužbu sudu. Doduše, spor se otegao, pošto je u medjuvremenu bilo i bombardovanje i svašta još, ali smo spor na kraju DOBILI. I bilo je para koliko smo tražili, i SOKOJ mi nije tražio nikakvu nadoknadu za zastupanje. Molim lepo.

Valjda taj procenat koji pominješ i uzimaju da bi svi autori koje štite imali pravo na besplatnu pravnu zaštitu. E sad, ko nije tražio, nije ni dobio. Znam za još neke slučajeve koji su rešeni povoljno po autore (npr. Zoran Simjanović vs. Evrolex nekretnine). Samo ponekad i autori treba da mrdnu dupetom.

HeatMan
02-09-2008, 03:30 PM
shto ste sad napali svarovski? vishe volite one izvorne krvave dijamante?

Oggy
02-09-2008, 03:59 PM
Ja volim i zlatne poluge... :)

lesha
02-09-2008, 07:38 PM

Pozz

mislim da se placa neka fiksna suma mesecno..

RetroMan
02-09-2008, 11:38 PM
SOKOJ i (u svetu) njemu slicne organizacije nisu nastale da bi stitile autorska prava, vec da bi sakupljale tantijeme koji se ubiraju od autorskih prava, i vecina nema nikakve veze sa zastitom, pa cak ni registracijom dela (pesme) u svrhu zastite.

KAKO NACI U OVOJ ZEMLJI POUZDANU ZASTITU PRAVA KOJA VAZI SVUDA U SVETU?
Nigde u svetu ne postoji organizacija koja (unapred) "stiti" pesmu, niti ima za tim potrebe. Ako te neko pokrade, idete na sud i tu se dokazuje cija je pesma. Kao dokaz mozes doneti CD koji si sama sebi poslala (danas je to poprilicno losa varijanta), potvrdu da si prijavila SOKOJu (sto ovde mozda vredi ali napolju, hm... ne znam, ne bih se preterano nadao), CD koji je zvanicno izdat pa se zna datum, ali jedini "pravi" nacin za jos neizdate (i izdate) pesme je registracija kod LOC (u USA), sto se placa. Naravno da ni LOC (Library of Congress) ne stiti tvoju pesmu ali ti dobijes dokument o registraciji, koji svi sudovi na svetu priznaju kao valjan dokaz autorstva. Uostalom vec sam ovde o tome pisao, pa potrazi.

Ima li nekoga od vas ko se ne oslanja samo na SOKOJ?
Ja se nisam uopste oslanjao na SOKOJ, mada se sada mozda stvari donekle menjaju, ali samo u zemlji, a posto sam se do sada orijentisao, uglavnom, na plasman van ove zemlje, nemam nameru da se predomislim u dogledno vreme.

Valjda taj procenat koji pominje? i uzimaju da bi svi autori koje ?tite imali pravo na besplatnu pravnu za?titu.
Ne, nego zato sto za njih skupljaju tantijeme.

RM

awacs
03-09-2008, 10:17 AM
SOKOJ i (u svetu) njemu slicne organizacije nisu nastale da bi stitile autorska prava, vec da bi sakupljale tantijeme koji se ubiraju od autorskih prava, i vecina nema nikakve veze sa zastitom, pa cak ni registracijom dela (pesme) u svrhu zastite.

Koliko vidim na SOKOJ-evom sajtu (www.sokoj.org.yu) oni su "Organizacija za za?titu muzičkih autorskih prava". U tom smislu, jeste, oni i ubiraju tantijeme i distribuiraju ih autorima, ali to nije jedina njihova delatnost. Takođe se bave i za?titom "moralnih prava" (poput primera koji sam već naveo) i, po potrebi i zahtevu autora, pokreću sporove koji se tiču povrede svih vidova autorskih prava. Dakle, sve ?ta sam napisao je provereno u praksi.

Quote:
Originally Posted by awacs
Valjda taj procenat koji pominje? i uzimaju da bi svi autori koje ?tite imali pravo na besplatnu pravnu za?titu.

Ne, nego zato sto za njih skupljaju tantijeme.

Da, trebalo je da napi?em "Valjda taj procenat koji pominje? uzimaju i da bi svi autori koje ?tite imali pravo na besplatnu pravnu za?titu." Opet, mo?da kako ti ka?e? to nije tačno, ali ja sam taj zaključak izveo empirijski :wink:.

RetroMan
03-09-2008, 12:04 PM
sve ?ta sam napisao je provereno u praksi.
OK, obrati paznju da sam napisao "vecina" i tako je to u svetu (dobro poznajem uglavnom zakon u USA), a za nase prilike nisam expert.
Naglask je na tome da je prvenstvena svrha postojanja tih agencija pracenje koriscenja i naplacivanje tantijema za autorska prava.

Poenta je da ti niko na moze "zastititi" pesmu (od kradje), vec da se, u slucaju neovlascenog koriscenja, "pravda" mora ostvarivati na sudu, a tuzba se podnosi u zemlji prebivalista osobe / firme koju tuzis, sto znaci da ako te je pokrao neko iz USA moras da ga tuzis sudu u USA, pa sumnjam da bi advokati SOKOJa tu bili od neke pomoci.

RM

awacs
03-09-2008, 01:59 PM

Razumem ja tebe, mada se ni ti ne izra?ava? najpreciznije. Ja ne znam za?to je SOKOJ nastao, znam čime se bavi. A bavi se, između ostalih stvari, registracijom dela (pesama) i za?titom autorskih prava na iste. Jeste, neke druge organizacije se ne bave time, ali SOKOJ da.

Dakle validno je, kao ?to je Eeva učinila, otići u SOKOJ i deponovati svoje delo. I taj depozit će joj u budućnosti, ako zatreba, slu?iti kao dokaz na sudu (čak i međunarodnom) da je ona pre datuma koji je naveden u prijavi dela smislila tu pesmu. To je su?tina. I naravno, sud, a ne bilo koja agencija, je taj koji će presuditi čija je pesma i ko je od koga maznuo. Ja sam smatrao da se to podrazumeva.

Generalno, ta priča "ko je kome maznuo" je zaista u?asno komplikovana, pogotovo u slučaju popularne muzike koja se cela sastoji od kombinacija par desetina fraza čije pojedinačno trajanje je retko kad du?e od 4 takta.

Priča o "svetskim pravima" je jo? komplikovanija. Kako ubediti bilo kog sudiju da je npr. Mariah Carey čula va?u pesmu i bezobrazno je zdipila? Tu te?ko mo?e da pomogne i SOKOJ i Congress Library. Tu mo?e da pomogne jedino savet koji je dao master 29. Prosto, ne stavljajte pesmu na facebook. Ja dodajem: pre nego ?to imate dokaz da je ista ta pesma prethodno "za?tićena" (opet ta mrska reč), makar i kod SOKOJ-a.

Na temu ma?njavanja, oni koje ne mrzi da čitaju mogu da pogledaju http://abbeyrd.best.vwh.net/mysweet.htm. Radi se o čuvenom sporu između D?ord?a Harisona i izdavačke kuće Bright Tunes.

Mnogo sam se rask.nj..o, priznajem. Zapravo, ovaj thread bi trebalo da poslu?i Eevi (i svima koji imaju slične dileme).

Zato se izvinjavam i zaključujem: Eeva, ako ti je frka od toga da će neko da ti mazne pesmu, uradila si dovoljno samim tim ?to si deponovala snimak. Da li je on u SOKOJ-u, Congress Library ili kod tebe u fijoci je potpuno svejedno. Time ?to si ga odnela u SOKOJ stekla si i mogućnost da umesto tebe SOKOJ podnosi eventualnu tu?bu. U druga dva slučaja bi morala sama da anga?uje? (i plaća?) advokata. Mo?da to nisu najbolji advokati na svetu, ali su D?.

master29
03-09-2008, 02:26 PM
Dacu vam jedan primer,Gdin Bozidar Bota Nikolic cuveni nas reditelj je bez ikakvog pitanja uzeo pesmu "Jugoslovenka"da mu ide kroz film"Balkanska braca"Nikoga nije pitao,slucajno sam saznao pred samu premijeru u Sava centru...jedno 30tak dana ranije...e sad da zavrsimo agoniju sa Sokoj-em.POZVAO sam Sokoj i rekao da zaustave premijeru,film i sva ostala sranja vezana za gore pomenuti film.Poslali su faks gdinu Bozovicu,naravno nije reagovao...Dosao sam do ministarstva,jebes pare hteo sam da se inatim,jer je to isto ko da su mi ukrali auto i da policija nece da ga zaustavi i oduzme mu isti...Pravna sluzba sokoj-a je slegla ramenima,kao slacemo im opomene..mi ne mozemo nista drugo!!!!Pazi,premijera Dinkic,Minkic i ostali politicari koji se navodno bore protiv piraterije su bili na premijeri filma koji je sam po sebi vec nelegalan.O cemu dalje da pricamo,valjda vam je sada sve jasno...Nisam hteo do sada da ovo pisem,ali ajd kad ne kapirate da nema zastite u ovoj zemlji...koga boli ku..c,za autorsko pravo...nema ministarstva koje nas stiti,nema nicega kakav crni sokoj,koji 15 godina ne moze da vrati svoje rodjene pare(nase)sa armijom advokata,sve nam pojedu njihovi glupi sudski troskovi ciji je ishod katastrofalan.Da ne zaboravim,pesma je odavno prijavljena i jako se dobro zna ko su njeni autori....u Americi bi otisao na dozivotnu robiju zbog krsenja autorskih prava(dokazano)ili bi platio obestecenje da mu nebi bilo dobro...u svakom slucaju bi zaustavili premijeru,jer sve imam crno na belo,eto kako nas stite.Pozz svima i sorry na dugom postu.Pozz

HeatMan
03-09-2008, 03:37 PM
ma dovoljan dokaz koliko nas shtite je, problem sa Bassivity-jem..

izdavachka kuca rap muzike.. uglavnom su semplovali pesme.. vanja ulepic, chiji je studio bio i chije je to delo bilo je zapalio u ameriku poslom.. Relja milankovic chija je ta izdavachka kuca, je dobio poziv na sud zbog neochishcenih semplova.. lik mu doshao na vrata.. relja mu rekao "relja nije tu".. pozvao ortaka, i preselio studio kod njega na gajbu..

to je bilo pre 4 godine.. niko ih vishe nije smarao..

awacs
03-09-2008, 08:57 PM
Dacu vam jedan primer,Gdin Bozidar Bota Nikolic cuveni nas reditelj je bez ikakvog pitanja uzeo pesmu "Jugoslovenka"da mu ide kroz film"Balkanska braca"Nikoga nije pitao,slucajno sam saznao pred samu premijeru u Sava centru...jedno 30tak dana ranije...e sad da zavrsimo agoniju sa Sokoj-em.POZVAO sam Sokoj i rekao da zaustave premijeru,film i sva ostala sranja vezana za gore pomenuti film.Poslali su faks gdinu Bozovicu,naravno nije reagovao...Dosao sam do ministarstva,jebes pare hteo sam da se inatim,jer je to isto ko da su mi ukrali auto i da policija nece da ga zaustavi i oduzme mu isti...Pravna sluzba sokoj-a je slegla ramenima,kao slacemo im opomene..mi ne mozemo nista drugo!!!!Pazi,premijera Dinkic,Minkic i ostali politicari koji se navodno bore protiv piraterije su bili na premijeri filma koji je sam po sebi vec nelegalan.O cemu dalje da pricamo,valjda vam je sada sve jasno...Nisam hteo do sada da ovo pisem,ali ajd kad ne kapirate da nema zastite u ovoj zemlji...koga boli ku..c,za autorsko pravo...nema ministarstva koje nas stiti,nema nicega kakav crni sokoj,koji 15 godina ne moze da vrati svoje rodjene pare(nase)sa armijom advokata,sve nam pojedu njihovi glupi sudski troskovi ciji je ishod katastrofalan.Da ne zaboravim,pesma je odavno prijavljena i jako se dobro zna ko su njeni autori....u Americi bi otisao na dozivotnu robiju zbog krsenja autorskih prava(dokazano)ili bi platio obestecenje da mu nebi bilo dobro...u svakom slucaju bi zaustavili premijeru,jer sve imam crno na belo,eto kako nas stite.Pozz svima i sorry na dugom postu.Pozz

A jel' ti palo na pamet da (umesto da zaustavlja? premijeru i sva ostala sranja) tu?i? producenta filma? Koliko kapiram, nije. Hteo si da se inati?:banghead:. Pa si se inatio :banghead::banghead:.Pa, jel' ti posle inaćenja bilo bolje? 8-) Ne bih rekao, dočim si toliko nasekiran...

U pravu si, je..? SOKOJ, nego me zanima ko je to u Americi oti?ao na do?ivotnu robiju zbog kr?enja autorskih prava. Mislim, mora da je ?e?ća suma bila u pitanju, mo?da čak i veća od one koju je zaradio pomenuti Botin film:rotfl::rotfl::rotfl:.

Pozdrav,

Vasa

P.S. A kom si se ministarstvu ?alio? Ministarstvu za autorska prava?

master29
03-09-2008, 09:18 PM
A jel' ti palo na pamet da (umesto da zaustavlja? premijeru i sva ostala sranja) tu?i? producenta filma? Koliko kapiram, nije. Hteo si da se inati?:banghead:. Pa si se inatio :banghead::banghead:.Pa, jel' ti posle inaćenja bilo bolje? 8-) Ne bih rekao, dočim si toliko nasekiran...

U pravu si, je..? SOKOJ, nego me zanima ko je to u Americi oti?ao na do?ivotnu robiju zbog kr?enja autorskih prava. Mislim, mora da je ?e?ća suma bila u pitanju, mo?da čak i veća od one koju je zaradio pomenuti Botin film:rotfl::rotfl::rotfl:.

Pozdrav,

Vasa

P.S. A kom si se ministarstvu ?alio? Ministarstvu za autorska prava?

Nisi skapirao pricu ni malo,dok tuzis producenta...ode film u etar..kod nas se tuzbe vuku godinama,pa je to josh vece teranje inata.Ne postoji ministarstvo za autorska prava i glupo mi malo sto si ironican.Da bi zaustavio film zvao sam Dinkicev kabinet,jer se on licno portudio da sjebe pirate,pod znacima navoda....tako je bar rekao.Nasekiran nisam,nema razloga,ja sam samo izneo stav kako brani Sokoj svoje clanove,ja sam tamo od 88godine i mnogo o njima znam...zato sam naveo samo delic onoga sto imam da kazem.Non stop kradu i prebacuju loptu na druge u fazonu,znate to je do emitera,do advokata...mi smo nemocni itd...pa koji ce mi kur.c nemocna agencija..Na kraju sam sa svojim advokatima naplatio vozenje u mom automobilu,naravno bez sokoja i suda,nije se producentu isplatilo da se inati i svatio je da su pojeli govna i da se to tako ne radi.Sto se tice inostranstva,dugo sam tamo ziveo pa tako da po neku stvar znam,ne tvrdim da sam bas vispren sa njihovim zakonima...ali autorska prava i porez su im dovedeni do savrsenstva,Pozz

awacs
03-09-2008, 09:33 PM
Nisi skapirao pricu ni malo,dok tuzis producenta...ode film u etar..kod nas se tuzbe vuku godinama,pa je to josh vece teranje inata.Ne postoji ministarstvo za autorska prava i glupo mi malo sto si ironican.Da bi zaustavio film zvao sam Dinkicev kabinet,jer se on licno portudio da sjebe pirate,pod znacima navoda....tako je bar rekao.Nasekiran nisam,nema razloga,ja sam samo izneo stav kako brani Sokoj svoje clanove,ja sam tamo od 88godine i mnogo o njima znam...

Ma, u redu je, ja sam u SOKOJ-u od 1981, i isto znam pone?to... Nije va?no.

Eeva_r&b
03-09-2008, 10:19 PM
Znaci zakljucili smo ... sta? :) Sokoj ipak? eh. A ja se ponadala da postoji nesto bolje kod nas....

RetroMan
03-09-2008, 10:56 PM
Da li je on u SOKOJ-u, Congress Library ili kod tebe u fijoci je potpuno svejedno.
Cini se da bi tako trebalo, ali iz mog iskustva, i iz razgovora sa (USA) advokatima specijalizovanim za tu oblast NIJE SVEJEDNO.

Time ?to si ga odnela u SOKOJ stekla si i mogućnost da umesto tebe SOKOJ podnosi eventualnu tu?bu.
Sumnjam da to vazi i za sporove van zemlje, posto treba deponovati na sudu poprilicnu sumu novca pre nego sto otpocne sudjenje.

Ma, u redu je, ja sam u SOKOJ-u od 1981
Ja nisam (bio) u SOKOJu, i savetovao sam ljude, koji su imali aspiraciju da plasiraju svoje pesme napolju, da se isclane iz SOKOJa, neki su me poslusali (V. Aralica), a neki nisu (Madame Piano).

Znaci zakljucili smo ... sta? :) Sokoj ipak? eh. A ja se ponadala da postoji nesto bolje kod nas....
Kod nas nema, ali ja sam sve registrovao u LOC, a to sam uradio i za neke druge ljude (V. Aralica je jedan od njih). To mi je skratilo muke kad sam se sa menadzerom pevacice (obje su crnje) natezao oko podele autorskih prava, on je pokusao da me uceni cinjenicom da je poslao sam sebi kasetu sa pesmama i da moze da ih predstavi kao da su autorsko delo te pevacice, ja sam mu poslao faxom registraciju kod LOCa, i razgovor je bio zavrsen. CD je izasao sa tacnim imenima autora (sa Cukarice :grin: ).

RM

awacs
04-09-2008, 05:43 PM
Cini se da bi tako trebalo, ali iz mog iskustva, i iz razgovora sa (USA) advokatima specijalizovanim za tu oblast NIJE SVEJEDNO.

Sumnjam da to vazi i za sporove van zemlje, posto treba deponovati na sudu poprilicnu sumu novca pre nego sto otpocne sudjenje.

Ja nisam (bio) u SOKOJu, i savetovao sam ljude, koji su imali aspiraciju da plasiraju svoje pesme napolju, da se isclane iz SOKOJa, neki su me poslusali (V. Aralica), a neki nisu (Madame Piano).

Kod nas nema, ali ja sam sve registrovao u LOC, a to sam uradio i za neke druge ljude (V. Aralica je jedan od njih). To mi je skratilo muke kad sam se sa menadzerom pevacice (obje su crnje) natezao oko podele autorskih prava, on je pokusao da me uceni cinjenicom da je poslao sam sebi kasetu sa pesmama i da moze da ih predstavi kao da su autorsko delo te pevacice, ja sam mu poslao faxom registraciju kod LOCa, i razgovor je bio zavrsen. CD je izasao sa tacnim imenima autora (sa Cukarice :grin: ).

RM

Sve ?to ka?e? je tačno. Dodu?e, mislim da nema nikakve potrebe da se bilo ko i?članjuje iz SOKOJ-a. Znam ljude (poput Zorana Simjanovića, koga sam već pominjao) koji imaju ugovore i sa SOKOJ-em i sa GEMA-om i sa SACEM-om i raznim drugim agencijama.

Iz Eevinih poruka nije najjasnije da li ?eli da plasira svoje pesme u inostranstvu, ili joj je prosto frka da joj neko iz inostranstva ne mazne pesmu. I svakako je stvar njene procene da li će svaki put kada napravi pesmu plaćati po?tarinu za slanje nosača zvuka u LOC ili će ga prosto odneti u SOKOJ. Ako dođe do tu?be upućenoj Maraji Keri u USA, i ja sumnjam da će od SOKOJ-evih advokata biti neke velike vajde, ali opet, ne mo?e da ?kodi.

Toliko ?to se tiče "za?tite prava u svetu". I ja sam odavno napisao da to prosto ne postoji. Ali je tema onda oti?la na potpuno drugu stranu - većina postova se bavila ru?enjem SOKOJ-a zbog situacije u Srbiji. I dobro je ?to si vratio temu na početak.

@Eeva: Ova priča bi mogla da ti pomogne da sama ra?člani? ?ta ti je zapravo va?no - plasman pesama u inostranstvo ili za?tita od krađe?

Pozdrav,

Vasa

P.S. RetroMan, ne zaboravi da mi (i svima ostalima) objasni? za?to bi neko trebalo da se i?člani is SOKOJ-a, i ko onda ubira i isplaćuje tantijeme za distribuciju i emitovanje u Srbiji. To je jako zanimljivo i ne bi valjalo da prođe nezapa?eno, mo?da bi neki koji ?ele da plasiraju svoja dela i ovde i napolju bili zainteresovani za to. Ja se odavno ne bavim komercijalnom muzikom i nemam neke vajde od cele ove priče, ali nije lo?e da podelimo svoja iskustva sa onima kojih se to tiče.

RetroMan
04-09-2008, 09:20 PM
mislim da nema nikakve potrebe da se bilo ko i?članjuje iz SOKOJ-a. Znam ljude (poput Zorana Simjanovića, koga sam već pominjao) koji imaju ugovore i sa SOKOJ-em i sa GEMA-om i sa SACEM-om i raznim drugim agencijama.
Ne znam o kakvim ugovorima se radi, ali zakonski NIJE MOGUCE biti clan vise agencija koje sakupljaju tantijeme nastale iz malih autorskih prava (sad ne pricamo o zastiti, nego o naplati). To je logicno, u USA ima bar 3 agencije, i recimo da se neko uclani u sve 3, kome ce radio stanica placati za emitovanje njegove pesme, sigurno ne svim agencijama, pa da covek tri puta uzme pare za jedno emitovanje (a bas bi bilo super :D ). Ili si ti clan SOKOJa i tvoja pesma se vrti po USA stanicama, a SOKOJ naplacivanja iz inostranstva vrsi preko GEMA-e sa kojom je sklopio ugovor, GEMA pak ima ugovor sa (recimo) ASCAPom, i ASCAP za GEMA-u skuplja pare u USA, pa uzme od radio stanice pare za emitovanje tvoje pesme, posalje pare GEMA-i, GEMA posalje SOKOJu, a sokoj da tebi i sve uredno funkcionise. A sad zamisli da si osim SOKOJa, istovremeno clan i GEMA-e, i ASCAPa..., koja bi to zbrka bila :shock:

I svakako je stvar njene procene da li će svaki put kada napravi pesmu plaćati po?tarinu za slanje nosača zvuka u LOC ili će ga prosto odneti u SOKOJ.
Registracija kod LOC se placa, po pesmi ili po grupi pesama (ako je u svim pesmama isti autor, odnosno isti autori - ako ih je vise). Za jednu pesmu je to i podnosljivo, ali za vise pesama se nakupi ozbiljnija cifra. Grupa pesama (album) se placa isto kao i jedna pesma, ali je mana sto u potvrdi imate samo naziv albuma, a i ako samo jednu (ili vise pesama - ali ne sve) ustupite nekom (na primer) publisher-u, onda nastaje problem, i mora se vrsiti promena registracije. Usput proces podosta traje - ja sam registraciju dobio nakon 6 meseci, a sada je izgleda potrebno oko godinu dana, mada u registraciji stoji datum kad su primili materijal kao datum registracije.

za?to bi neko trebalo da se i?člani is SOKOJ-a
Treba da se i?člani iz SOKOJ-a, samo ako hoce da se uclani u neku drugu agenciju, ili da svoja prava ostvaruje preko publishera koji je clan neke agencije u inostranstvu. Uzgred, bilo kad da se odjavis iz SOKOJa, SOKOJ te servisira do te kalendarske godine, i tek u sledecoj mozes da predjes u neku drugu agenciju.
Zasto - ne mogu bas sve da ovako javno kazem (napisem), ali ovim sam se bavio pre desetak i malo vise godina, kada je covek koji je imao nekoliko hitova, od kojih je jedan proglasen za hit godine, te godine od SOKOJa dobio (mislaim) 85 dinara, odnosno nije ih ni dobio, posto SOKOJ nije isplacivao sume manje od 100 dinara (nije se isplatilo, posto bi troskovi isplate premasili tu sumu). Da je imao i svetski hit isto bi prosao, pa cak i da je SOKOJ funkcionisao, inflacija bi sve pojela. Stvari izgleda idu na bolje sa SOKOJem, ali ko zna sta ce biti sutra, a i mozda opet neka inflacija vreba iza coska. :rolleyes:

i ko onda ubira i isplaćuje tantijeme za distribuciju i emitovanje u Srbiji.
Recimo da si clan ASCAPa, a pesma ti se vrti ovde - SOKOJ ubira ovde, salje u GEMA-u, a GEMA salje u ASCAP, ASCAP daje tebi. To sve malo potraje i malo se ugrade sa provizijom, ali sve to nije tako strasno. Ako ti se medjutim pesma vrti (i u) USA, onda sakuplja ASCAP i daje tebi direktno, brze i vise nego da si clan SOKOJa ili cak i GEMA-e. Uz to, sve dobijas u devizama (i ono sto salje SOKOJ za emitovanje u Srbiji) na nacin i mesto koje sam odaberes.
Znaci treba biti clan u zemljii u kojoj mislis da ces najbolje da prodjes.
Cela prica nije bas jednostavna, i zahteva vremena, truda i para, ali za one koji imaju ozbiljne namere (planove) u ovoj profesiji to je samo pocetak. :da:

RM

Eeva_r&b
04-09-2008, 09:28 PM
ok,hvala za info i strpljenje...

neke clanove foruma cu mozda i nasmejati ovim,al ajd' recicu pa kud puklo -da, zelim da plasiram pesme u inostranstvu,zbog cega i zelim da ih zastitim...

Sve ?to ka?e? je tačno. Dodu?e, mislim da nema nikakve potrebe da se bilo ko i?članjuje iz SOKOJ-a. Znam ljude (poput Zorana Simjanovića, koga sam već pominjao) koji imaju ugovore i sa SOKOJ-em i sa GEMA-om i sa SACEM-om i raznim drugim agencijama.

Iz Eevinih poruka nije najjasnije da li ?eli da plasira svoje pesme u inostranstvu, ili joj je prosto frka da joj neko iz inostranstva ne mazne pesmu. I svakako je stvar njene procene da li će svaki put kada napravi pesmu plaćati po?tarinu za slanje nosača zvuka u LOC ili će ga prosto odneti u SOKOJ. Ako dođe do tu?be upućenoj Maraji Keri u USA, i ja sumnjam da će od SOKOJ-evih advokata biti neke velike vajde, ali opet, ne mo?e da ?kodi.

Toliko ?to se tiče "za?tite prava u svetu". I ja sam odavno napisao da to prosto ne postoji. Ali je tema onda oti?la na potpuno drugu stranu - većina postova se bavila ru?enjem SOKOJ-a zbog situacije u Srbiji. I dobro je ?to si vratio temu na početak.

@Eeva: Ova priča bi mogla da ti pomogne da sama ra?člani? ?ta ti je zapravo va?no - plasman pesama u inostranstvo ili za?tita od krađe?

Pozdrav,

Vasa

P.S. RetroMan, ne zaboravi da mi (i svima ostalima) objasni? za?to bi neko trebalo da se i?člani is SOKOJ-a, i ko onda ubira i isplaćuje tantijeme za distribuciju i emitovanje u Srbiji. To je jako zanimljivo i ne bi valjalo da prođe nezapa?eno, mo?da bi neki koji ?ele da plasiraju svoja dela i ovde i napolju bili zainteresovani za to. Ja se odavno ne bavim komercijalnom muzikom i nemam neke vajde od cele ove priče, ali nije lo?e da podelimo svoja iskustva sa onima kojih se to tiče.

RetroMan
04-09-2008, 09:49 PM
Onda nemojte pesme stavljati na facebook i myspace i ostale stranice.Kako mislite da se zastitite????
Moj savet je upravo obrnut. :grin:
Registruj pravilno pesmu, kaci gde god stignes, i nadaj se da ce Timbaland da naleti na nju, mazne je i stavi na novi album Nelly (ume on to :D ), misleci da ima posla sa nekom klinkom iz nedodjije (Srbije), koja nema pojma sta su to autorska prava. Sacekas malo da pesma postane hit, izvadis papir, das ga nekom advokatu u USA koji se specijalizovao za to, i on (svaki) ce da pristane da te zastupa za procenat od dobiti, a uzece im SVE pare koje su dobili od tvoje pesme - sto je vise (i po odbitku troskova advokata) nego sto bi dobila da su ti pesmu regularno uzeli uz ugovor o nekom procentu. Ovo mi je doslovno i licno rekao USA advokat na nekom MIDEMu, kad sam bio u slicnoj situaciji, mada nije bio u pitanju plagijat.

RM

DaBear
04-09-2008, 10:19 PM
Registruj pravilno pesmu, kaci gde god stignes, i nadaj se da ce Timbaland da naleti na nju, mazne je i stavi na novi album Nelly (ume on to :D ), misleci da ima posla sa nekom klinkom iz nedodjije (Srbije), koja nema pojma sta su to autorska prava. Sacekas malo da pesma postane hit, izvadis papir, das ga nekom advokatu u USA koji se specijalizovao za to, i on (svaki) ce da pristane da te zastupa za procenat od dobiti, a uzece im SVE pare koje su dobili od tvoje pesme - sto je vise (i po odbitku troskova advokata) nego sto bi dobila da su ti pesmu regularno uzeli uz ugovor o nekom procentu. Ovo mi je doslovno i licno rekao USA advokat na nekom MIDEMu, kad sam bio u slicnoj situaciji, mada nije bio u pitanju plagijat.

RM

dobra ti je ova!!
ja bi isto uradio....he, he

Takodje..mene SOKOJ zastupa SAMO u granicama nase stare Yugoslavije, a za ostatak sveta idem preko PRS-a u UK...moze publishing da se sredi i po kontinentima, (Amerika, Evropa, itd) ali nije bas lako...svi hoce sve za ceo svet i svemir !! (doslovce!!!)

awacs
04-09-2008, 10:29 PM

RM

E, sad ja vi?e ni?ta ne razumem:

1. ?ta znači "registruj pravilno pesmu"? Da li je jedino prijava dela u LOC validna za (recimo) US? Istu stvar sam predlo?io sinoć Eevi: kači?, ali ne pre nego ?to si "za?titila" pesmu.

3. ?to se tiče paralelnih ugovora, sve varijante su moguće. Ako odluči? da te GEMA zastupa u Nemačkoj i ostatku Evrope, ali ne i u Francuskoj, mo?e? da sklopi? ugovor u kome će to tako i stajati. Onda se (na primer) SOKOJ bavi samo tantijemima u Srbiji, GEMA u Nemačkoj, a SACEM "svim ostalim zemljama". To jeste komplikovano, ali donosi br?u naplati tantijema iz pojedinih regiona (upravo iz razloga koje si i sam pominjao). Kod autorskih prava "za ceo svet" nema jednostavnih re?enja, to smo svi zaključili.

I opet (pitam umesto Eeve), da li je registracija pesme kod SOKOJ-a (d?abe varijanta) po tebi dovoljno "pravilna" u slučaju eventualnog međunarodnog spora? Mo?da bi tako mogla da u?tedi neku kintu i kupi vlastiti mikrofon i par be?ičnih slu?ki za stage monitoring :D.

Eeva_r&b
04-09-2008, 10:37 PM
Hahah,da to bih volela da znam ,hvala na postavljanju tog pitanja umesto mene :)
da li je neko cuo za takve slucajeve medjunarodnog spora preko Sokoj-a????

E, sad ja vi?e ni?ta ne razumem:

1. ?ta znači "registruj pravilno pesmu"? Da li je jedino prijava dela u LOC validna za (recimo) US? Istu stvar sam predlo?io sinoć Eevi: kači?, ali ne pre nego ?to si "za?titila" pesmu.

3. ?to se tiče paralelnih ugovora, sve varijante su moguće. Ako odluči? da te GEMA zastupa u Nemačkoj i ostatku Evrope, ali ne i u Francuskoj, mo?e? da sklopi? ugovor u kome će to tako i stajati. Onda se (na primer) SOKOJ bavi samo tantijemima u Srbiji, GEMA u Nemačkoj, a SACEM "svim ostalim zemljama". To jeste komplikovano, ali donosi br?u naplati tantijema iz pojedinih regiona (upravo iz razloga koje si i sam pominjao). Kod autorskih prava "za ceo svet" nema jednostavnih re?enja, to smo svi zaključili.

I opet (pitam umesto Eeve), da li je registracija pesme kod SOKOJ-a (d?abe varijanta) po tebi dovoljno "pravilna" u slučaju eventualnog međunarodnog spora? Mo?da bi tako mogla da u?tedi neku kintu i kupi vlastiti mikrofon i par be?ičnih slu?ki za stage monitoring :D.

master29
04-09-2008, 10:40 PM
Hahah,da to bih volela da znam ,hvala na postavljanju tog pitanja umesto mene :)

Tuzi Sokoj,tuzice se Sokoj.rastuzio se Sokoj...sta ste ono pitali????Naravno da NE...Pa ne mogu sa RTS-om da izadju na kraj,a kamoli sa nekim drugim.

master29
04-09-2008, 10:41 PM

Jedino ako ne racunas Hrvasku i ostale nam zemlje u okruzenju,tu ima nekih sporova....:confused:

DaBear
04-09-2008, 11:29 PM
mogo ste smesni...ja sam svojevremeno isao da registrujem koncept / karaktere / imena itd za moj animirani projekat.
hteo sam trademark (tm) i Copyright (C) zastitu za ceo svet.
Posto su me smarali jedno 3 sata i rekli da ce me kostati ko ?10-12.000 (!!) i da traje oko 3 godine da se sve proveri (da li neko drugi ima nesto slicno itd..) rekli su mi da u stvari 100% zastita ne postoji, Svako moze da promeni malo i da te sjebe!!
Ali ako si "registrovan" ond su ti bolji argumenti kad dodje do sudjenja..

e sad...sta ako neko mazne pesmu, ona prodje dobro u Japanu i Svedskoj a autor nikad to ne sazna (ne prati Japansku top listu ili Svedsku..)??

Sve je tzv. catch 22 situacija....pravi publisher nece da zastupa nikoga ko im ne donosi pare (nepoznate mrmote)....niti ce da pomogne za plasiranje pesama - ako nisi potpisan..i tako u krug!!

zakon copyrighta je jasan - onog momenta kad nesto napravis - tvoje je! Samo ako na nekoga drugog preneses (pismenim putem) prava, on ima pravo da eksploatise tvoje pesme..(publisher, disko kuca)

Pa zar mislite da su sve pesme na MySpace-u zasticene!!??

nemojte se zavaravati - poenta je da se skrene paznja!!!

ja znam tonu ljudi kojima je frka bila da salju pesme da ih ne bi pokrali...i nikad nista nisu uradili....
A zamislite kako je sa scenarijima za filmove tek!!! kako tu moze da se isprica prica na razne nacine..pa ajde ti dokazi,,,

RetroMan
05-09-2008, 12:20 AM
?ta znači "registruj pravilno pesmu"? Da li je jedino prijava dela u LOC validna za (recimo) US?

da li je registracija pesme kod SOKOJ-a (d?abe varijanta) po tebi dovoljno "pravilna" u slučaju eventualnog međunarodnog spora?
Eh, da je po meni, lako bi, al' ko mene pita.
Evo nekoliko nivoa pouzdanosti:
- Napravio si pesmu i zna se da je tvoja, i sta sad tu ima ko da sumnja :)
- Posaljes je sam sebi, a neki advokat ospori i tvrdi da si poslao praznu kovertu, pa tek kasnije stavio CD i zalepio kovertu.
- Pesma izadje na nekom zvanicnom izdanju, koje je registrovano, i tu nema diskusije, al' ne vredi za neobjavljene pesme.
- Registrujes u SOKOJu
- Deponujes kod neke advokatske kuce (napolju), koja se time bavi.
- Registrujes u LOC i dobijes papir sa podacima o pesmi, autorima, nosiocu (administratoru) autorskih prava, i to ti sluzi ne samo u slucaju spora vec i pri sklapanju ugovora sa nekim publisher-om, odmah delujes ozbiljnije, a i publisher-u to treba, posto sad on preuzima (pismenim ugovorom) na sebe tvoja autorska prava (administriranje), i sad on na osnovu tvoje registracije i ugovora sa tobom prijavljuje sebe kao nosioca (administratora) autorskih prava za tu vec registrovanu pesmu. Posto svako izdanje u USA mora da se prijavi u LOC, to im sluzi kao "dokaz" na osnovu cega su izdali tvoju pesmu, i sad drugi koji hoce da je koriste (recimo u filmu - tu obavezno mora da se trazi saglasnost) znaju kome da se obrate za "dozvolu".

3. ?to se tiče paralelnih ugovora, sve varijante su moguće.
OK, u vreme kad sam se time bavio u celom svetu je prodavano oko , 200 miliona nosaca zvuka (danasnje cifre ne znam), od toga je 100 miliona prodavano u USA, znaci ravno pola, pa sam ja rezonovao, ako napravim posao u USA, za ostatak sveta necu morati puno da brinem, i zato sam proucavao zakone samo u USA (skoro 6 meseci), i nisam imao volje (ni vremena) da se bavim celim svetom. Mozda su neki zakoni od tada i promenjeni, ali verujem da su osnovni principi ostali isti, i da nema puno razlika medju (civilizovanim) zemljama.

Mo?da bi tako mogla da u?tedi neku kintu
Ako hoce da stedi, odabrala je pogresan hobi (profesiju). :wink:

kupi vlastiti mikrofon i par be?ičnih slu?ki za stage monitoring
Mikrofon i ostalo moze po potrebi i da pozajmi, a ako pravilno resi pitanje autorskih prava, kasnije ce lako kupiti i mnogo vise od mikrofona i slu?ki.

Uostalom treba da skonta sta hoce, da li da glumi da je profi, a da stvari resava pomocu stapa i kanapa, ili da pravilno postavi prioritete i jedan po jedan resava na pravi nacin.

RM

Eeva_r&b
05-09-2008, 01:37 AM
I, hvala jos jednom... :)
(btw,ne morate pricati o meni u trecem licu ,prisutna sam:))

pitala sam vas samo koji je najbolji nacin,ne najjeftiniji, niti najlaksi...
a to da li sam 'profi', ili ne, verujem da nema velike veze,ja sam samo neko ko zeli da zastiti svoj rad,bez obzira sta nameravam s njim.

izvucicu zakljucak iz svega sto ste rekli,pomoglo mi je u svakom pogledu,i,jos jednom,ukoliko se setite nekih konkretnih slucajeva,nekih iskustava,znacice mi ako ih ispricate!

Pozdrav svima!

HeatMan
05-09-2008, 01:59 AM
i koji je zakljuchak, naposletku? poshto sam ja skroz zbunjen sada.. :?

RetroMan
05-09-2008, 02:02 AM
(btw,ne morate pricati o meni u trecem licu ,prisutna sam...
a to da li sam 'profi', ili ne, verujem da nema velike veze
U trecem licu zato sto (iako si ti zapocela temu) se odnosi na bilo koga ko hoce da resi problem, isto vazi i za profi, i to u bilo kom poslu, ako se vec radi, da to stvarno bude profi, a ne samo zelja da rezultat bude profi, a pri tom se koriste amaterski metodi. Jel' sad jasnije?

RM

HeatMan
05-09-2008, 02:06 AM
ma ocete vi usvojiti onu machku il ne? :)

poz

Eeva_r&b
05-09-2008, 02:21 AM
ma ocete vi usvojiti onu machku il ne? :)

poz

macku? usvojiti?

Eeva_r&b
05-09-2008, 02:25 AM

zakljucak je da treba da ipak da mrznes pedu i uclanis se u sokoj..a andrea cu da cimam za agenciju u usa kad zavrsimo jos stvari...
(btw stos mi iskulir'o msg danas?:mad: )

HeatMan
05-09-2008, 03:25 AM
nisam te iskulirao..

:?

dobro, jesam.. nisam namerno.. :?

ne pitaj.. svi su se obrushili na mene.. bilo je krvi, ima gomile mrtvih..

elem, to za macu je bilo upuceno retromanu.. poshto imam jednu preslatku macu za usvajanje.. osh ti? :)

RetroMan
05-09-2008, 08:58 AM
elem, to za macu je bilo upuceno retromanu.. poshto imam jednu preslatku macu za usvajanje.. osh ti? :)
Ajde Eva uzmi je, spasi slatku macu, i nas stan od dlaka. :please:

RM

Arthur
05-09-2008, 09:29 AM
sale, mnogo si mi nešto zbunjen ovih dana :D :rotfl:

Eeva_r&b
05-09-2008, 09:48 AM
Ako ja usvojim macu,onda ce morati neko i mene da usvaja...:cry: jer ce me keva izbaciti iz kuce sve sa macijim dlakama.:(

Ajde Eva uzmi je, spasi slatku macu, i nas stan od dlaka. :please:

RM

HeatMan
05-09-2008, 02:26 PM
jao bane.. pa zato mi se ne javlja ana (da ne kazem nina) :D znachi, zadavili ste je vec..

HeatMan
05-09-2008, 02:28 PM
sale, mnogo si mi nešto zbunjen ovih dana :D :rotfl:

au brate nisi ni svestan..

RetroMan
08-09-2008, 09:51 PM
jao bane.. pa zato mi se ne javlja ana (da ne kazem nina) :D znachi, zadavili ste je vec..

nina je napisao:
nemoj reci nina :gaah:

HeatMan
08-09-2008, 11:13 PM
sale je napisao:

nina reci shta da radim sa machkom.. ti si prva htela, i imash prednost.. da damo nekom drugom?

RetroMan
09-09-2008, 06:10 PM
nina je napisao:

ne znam, ne da ivanka... ):

i sale kako mozes reci starijem coveku koji otac moze da ti bude, bane?! za mene je bane, za tebe je cika retromen! (:

RetroMan
09-09-2008, 06:29 PM
za mene je bane...
Slusaj ti mala, ako ti ja banem dobices http://rodaplus.net/forum/images/smiles/redcard.gif na koriscenje kompa.

RM

HeatMan
09-09-2008, 11:46 PM
hahah.. pa obracam mu se sa Vi.. ali ako se zove Bane, zove se.. aa deca.. nikad nece razumeti nas muzichare..

ne zelimo da odrastemo.. jel tako Bane? :D

pozdrav

RetroMan
10-09-2008, 08:21 AM
nikad nece razumeti nas muzichare..

ne zelimo da odrastemo..
Znaci, u tome je stvar. :da:

RM

HeatMan
10-09-2008, 02:15 PM
pa ili to ili sam seljak.. bolje bi bilo da je to.. :)

poz

RetroMan
10-09-2008, 02:33 PM
pa ili to ili sam seljak.. bolje bi bilo da je to.. :)

A sta fali seljacima? Hrane nas, odnosno barem vecinu (turbo) muzicara. :grin:

RM

RetroMan
10-09-2008, 06:04 PM
nina je napisao:
pazi ti njih dvoje sto su uzeli da se dopisuju!
ja da sam mod ovde sve bi vam brisala! bez'te bre na pm, sramote od 'muzicara'! :strogo:

Estbam
06-10-2008, 05:03 PM
Svaka čast na ovoj temi.
Sve je vrlo kompetentno.

Nadam se nekim novim, ali i boljim iskustvima u vezi SOKOJ-a.

HeatMan
06-10-2008, 08:55 PM
sokoj krenuo po obichnim shopovima da uzima pare.. 400 din nedeljno valjda.. bice parica...

eto lepih vesti

poz

Estbam
07-10-2008, 11:59 AM
Da ne bih otvarao novu temu, pitaću ovde.
U vezi zaštite znaka/loga (LOGO), gde bi bilo najbolje da se obrati, na svetskom nivou?

Meni ovo ima veoma velike povezanosti sa muzičarima, jer mnogi od njih stvaraju svoje sopstvene imidže u smislu nekog idealnog znaka, na primer na albumima its.

RetroMan
07-10-2008, 12:05 PM
U vezi za?tite znaka/loga (LOGO), gde bi bilo najbolje da se obrati, na svetskom nivou?
Ne moze na svetskom nivou, mora u svakoj zemlji pojedinacno.

RM

HeatMan
07-10-2008, 04:44 PM
apple? kako su oni to zashtitili?

RetroMan
07-10-2008, 06:11 PM
apple? kako su oni to zashtitili?
Jednu po jednu zemlju. Secam se price o SONY-ju. Na samom startu su poceli da vrse zastitu u svim zemljama pojedinacno, i onda se u Japany pojavila cokolada SONY - zaboravili su da zastite u svojoj zemlji. :grin:

RM

Estbam
07-10-2008, 08:39 PM
Da ne zađem skroz u oftopik, odgovoriću samo još jednom u vezi mog pitanja. Proverio sam nešto, i baš u vezi međunarodne zaštite žiga (valjda je reč o logou, to je to), ima sve na ovom mestu. Nešto sam shvatio da postoje različiti nivoi zaštite, počev od nacionalnog, regionalnog pa sve do međunarodnog; ako sam dobro razumeo.

Zavod za intelektualnu svojinu:
http://www.yupat.sv.gov.yu/sr/zigovi/zigovi_medjunarodna_zastita_6.html

Eeva_r&b
07-10-2008, 11:44 PM
Da li je neko mozda pominjao BMI i ASCAP na ovom topiku? Ako nije,ima li neko iskustva s tim,ili je cuo nesto?

Estbam
15-10-2008, 03:12 PM
Jedno konkretno pitanje:

Pošto sam napravio „džingl“ (ili bolje reći „muziku“ za spot) televizijske kuće, želeo bi da taj segment muzike zaštitim, a potom ponudim svim televizijskim kućama, po redu od najboljih, pa koja prihvati i kupi.

Radi se o 22- sekundnom snimku, i tekstu od dvadeset reči. Na dva mesta se spominje „ime televizije“ koja mogu da se promene u ime one televizije koja kupi „džingl“.

Dakle, meni kome je nepoznato sve, trebalo bi objasniti kako da upakujem fajl muzike, teksta i nota, i odnesem u Sokoj. Koliko bi to koštalo kao potrebna „uplatnica“ za tu uslugu? Šta dobijam potom: da li nekakav „broj“ zaštite na koji mogu da se pozivam i da ga koristim?

Hvala unapred. :)

Eeva_r&b
15-10-2008, 03:44 PM
Nisam bas najbolje razumela kakav 'spot za televizijsku kucu je u pitanju'?? Ukoliko je od tebe trazeno da napravis numeru za televizijsku reklamu,ti je prodajes,potpisujes autorski ugovor sa 'kucom' ili marketinskom agencijom kojim ona zadrzava pravo na emitovanje bez dodatne autorske naknade (znaci jednom je prodas i tu si zavrsio sa zaradjivanjem na numeri).Barem koliko sam upucena,nek me neko ispravi ako gresim.
Nisam sigurna da mozes da zastitis numeru u kojoj reklamiras ime neke televizije,to moras da proveris sa Sokojem :-/
Clanarina u Sokoju se ne placa,dovoljno je samo da odneses snimak na cd-u,popunis njihov formular i predas,ne dobijas nista,ali si zvanicno registrovan zajedno sa doticnom numerom...

Estbam
15-10-2008, 04:11 PM
To je simpatičan muzički deo za televizijsku kuću; spominje se sve po malo što hvali jednu TV kuću, simpatično i izazovno, jer dobra je i savremena muzika itd. Isečak gde se spominje „ime“ televizijske kuće mogu da izostavim u zaštiti, u Sokoju, ako bi to bio problem (=da spominjem neku TV kuću). Ali posle mogu, kao što sam rekao, da postavljam imena koje god hoću TV kuće, koja će na kraju i da kupi „džingl“.

Dakle, nije reklama za neki proizvod ili uslugu, već, ako se može reći, reklama za samu televizijsku kuću. Znate da su to pravili na BK svojevremeno, kao i na ostalim televizijama.

Braca
16-10-2008, 06:56 PM
Lepo ti je Eeva odgovorila, ja cu samo da dodam da ti stitis autorstvo muzickog dela, bez obzira sto je to za reklamne potrebe, ne verujem da se tekst moze zastiti, ali muzika moze, sve ostalo ti reche Eeva.

HeatMan
20-10-2008, 03:30 AM
i tekst se zashticuje

poz

alfom
26-10-2008, 12:56 PM
Usput odslu?ah dijelove TV emisije na BN TV o začkoljici između Rajića (Ju?ni vetar production), jo? nekih autora - sa jedne strane, naspram DM SAT (Dragana Mirković SatTV & velika petorka Zvuk Ju?nog vetra), a ba? oko za?tite autorskih prava, SOKOJ-a, isplate (neisplate tantijema, itd. itd.
Mo?da se pokrene ne?to sa mrtve tačke makar tu kod vas, pa polako taj lahorak pređe rijeke, brda i dolove, te dođe i u dr?avu gdje ja ?ivim? :da:(Pusti snovi :(:zzz::zbunjen:).

awacs
27-10-2008, 11:12 AM
Usput odslu?ah dijelove TV emisije na BN TV o začkoljici između Rajića (Ju?ni vetar production), jo? nekih autora - sa jedne strane, naspram DM SAT (Dragana Mirković SatTV & velika petorka Zvuk Ju?nog vetra), a ba? oko za?tite autorskih prava, SOKOJ-a, isplate (neisplate tantijema, itd. itd.
Mo?da se pokrene ne?to sa mrtve tačke makar tu kod vas, pa polako taj lahorak pređe rijeke, brda i dolove, te dođe i u dr?avu gdje ja ?ivim? :da:(Pusti snovi :(:zzz::zbunjen:).

:rotfl: Ultra zabavno. Nisam gledao, ali je ekipa do jaja! Devedesetih godina je ta ?kvadra iz Ju?nog vetra bila čuvena po tome ?to je ceo svoj "autorski" opus bazirala na ma?njavanju tada?nje turske produkcije. Ode se u Stambol na Bosforu (ili Frankfurt na Majni, svejedno), pokupuje se sve tursko ?to je iza?lo u skorije vreme i udri, prepisuj, potpisuj, ?tancuj, rokaj 8-) Nikada nisam bio blizak tim krugovima, prepričavam ono ?to su mi ispričali snimatelji koji su im pak bili bliski.

I ?ta sad - ta ista ekipa hoće da naplati pesme koje je poma?njavala po kom?iluku :rotfl:

To je isto kao kada je Mi?ko Ranđelović (vlasnik jednog od najvećih lanaca piratskih video klubova u Beogradu) osnovao komisiju za borbu protiv video piraterije. Mega!

Evo jedne male ilustracije. Link vodi na pesmu koju je snimio izvesni Kelt iz Bretanje (Francuska) uz pratnju rumunskih muzikanata. Mo?da neko prepozna deo pesme koju je 90-ih pevala ba? Dragana M... Verobvatno Kelt to nije maznuo od nje, nego su svi koristili isti izvor.

http://www.sendspace.com/file/k4e8st

alfom
27-10-2008, 11:54 AM
@ avacs
Negdje u to vrijeme, pjevac sa kojim sam povremeno tezgario ode 2 x po 3 mjes. u Turkiju na tezgu.
Ja ga pitao, kad smo se prvi puta sreli, kako prolazi, obzirom na jezicku barijeru. A meni moj Rifat kaze kako oni znaju haman sve i jednu koju on zapjeva. Posto sam ja zabavnjak i nisam to pratio, pomislih kako nasa produkcija zapljuskuje njih tamo.:rotfl::rotfl::rotfl: Tek sam malo kasnije skuzio da je Radio Teheran meka za 'dobre' kompozitore, kada su im aranzmani otisli na doradu u Bosphor:DNaravno - i melodije :grin:

StevanKaranac
02-07-2009, 02:46 AM
ja sam citao nekih sedam strana ove teme,da vidim da neko nije vec napisao ono sto sam hteo da ti kazem,ali nisam bas imao strpljenja da procitam sve. vrlo lako mozes da se informises na sajtu http://www.nema-reklame-za-dz.org/
to je sajt agencije koja se bavi zastitom sutorskih prava,placa se clanstvo na godisnjem nivou ( 450 din ) i kada posaljes svoje delo platis regirtraciju,dobijas sertifikat. imas opciju i da svoje delo prezentujes drugim clanovima, i da ga na taj nacin ponudis na prodaju,ja to jos uvek nisam uradio,jer mi treba da skupim kintu za par pesama ( text i muzika sa registracijom i objavljivanjem na sajtu je 900 dinara ).... za sad znam jedan slucaj gde je devojka sklopila dogovor o prodaji svojih pesama ( mislim da je cifra 1000 eura za 4 texta,mesecno po jedan... )... sve jedno,ako ne zelis da prodajes pesme,mozes ih samo registrovati,a ne ponuditi na sajtu,sto se iovako dodatno placa..

izvinjavam se ako je neko vec pomenuo ovo sve...

Oggy
02-07-2009, 03:31 AM
Niko nije pomenuo iz vrlo vaznog razloga...
Nebitno je za temu o kojoj pricamo.
Ovde niko ne osporava "koja je cija pesma", vec se prica o nacinu kako da ta svoja prava adekvatno naplatimo.
Da si pazljivo citao kako kazes, to bi svakako uspeo da ukapiras, bez potrebe da reklamiras nesto sto nema nikakve veze sa zivotom, osim koristi vlasnika agencije jer uzima lovu od naivcina, a bez da im ista omogucava sto ne mogu i sami, BESPLATNO.
Dokazati da je pesma tvoja mozes i tako sto CD posaljes preporuceno samom sebi, i na posiljci ti jasno stoji datum slanja. Sve sto treba da uradis je da ne uradis nista. Kada stignekoverat, ne otvaras ga i sklonis ga sa strane. Ako se ukaze potreba, prilozis kao dokaz na sudu i sve OK.
Agencija koju reklamiras samo radi to i za to ti uzima lovu.
Nema mogucnost naplate autorskih prava, jer to za sada jedino ima SOKOJ, a posredovanje u prodaji je vec stvar u koju se ne bih mesao.
A sad lepo kad ustedis te pare, lepo idi i popi neko pice, kupi neku pljeskavicu, a ostatak cuvaj za neko letovanje. Pametnije je :wink:

StevanKaranac
09-07-2009, 08:29 AM
pa dobro,prositao sam tu foricu za slanje samom sebi,sve je to fino,ali me je u ovom slucaju , sto si me "izgrdio" zbunio post,tj pitanj eu nazivu teme koje kaze o zastiti prava a ne o naplacivanju ... sorryshka,nije mi bila namera da reklamiram,samo rekoh da kazem gde se moze zastiti pravo...

a sto se para i pljeski tice - para nema,sve dadoh na kaparu za lap top,a pljeskavice su mi deo posla,tako da ko je za pljeske neka se javi da poruci,nece morati da cek ana salteru dok se spreme :D hah