Log in

View Full Version : PT useri javite se

HeatMan
27-08-2008, 12:32 PM
uberneinteligentna pitanja, al mislim da su na mestu..

Kao shto ste vec primetili, trazim zvuchnu kartu, i sad se neshto premishljam i prerachunavam, pa sam u fazonu da kupim 003 od digi-a..

iz par razloga:

original sekvencer, koji se nece zabadati kao shto mi se sx zabada..

pracenje svetskih standarda, i udovoljavanje mushterijama

znam kakvi su mu preampi i d/a konverteri.. (pricha se da su isti kao na 002, tako da sa tim imam iskustva)

e sad, glupa pitanje su:

kakva su vam iskustva sa samim pt-om? poshto tamo gde sam shljakao kao asistent je bio malo problematichan.. jako chesto se zabadao zbog buffer lenght-a.. iako je postavka bila: stereo traka sa matricom i nekoliko mono traka za snimanje vokala..

i kako shljaka sa krekovanim programima? znam, mogu dobiti ban zbog ovoga, ali ako vec kupim to, moracu i da jedem prokletu kartu..

recimo, tamo gde sam shljakao, lik je kupovao originale svega.. pa chak i sonnoxa (rtas/tdm, shta li je) iako sam prichao da ce uskoro i native varijanta..

pozdrav i hvala puno.. mislim da nije pitanje za sekciju studijske opreme, zato sam i stavio ovde..

radsoul
27-08-2008, 12:42 PM
Ja sam bio odusevljen bombfactory paketom plugin-ova , jedna od stvari zbog kojih sam zavoleo pt! :)

HeatMan
27-08-2008, 01:42 PM
josh koji utisak? :)

Everbeatz
27-08-2008, 02:04 PM
taj pro tools le koji ide uz njega ima samo 32 kanala - to znas?:)

radsoul
27-08-2008, 03:03 PM
Uz Music Production Toolkit moze da se prosiri na 48 kanala.

Era
27-08-2008, 03:06 PM
ako mislis da radis sa midijem intenzivno ,editing i malo ozbiljniji pristup,bolje odustani!

HeatMan
27-08-2008, 03:12 PM
o da.. razmishljam o tome.. znam, lakshe je u cubaseu.. al jednostavno nemam srece sa sx3 nikad.. uvek radim na nekom sjebanom..

chek, LE ima samo 32 kanala? a koja verzija onda ima vishe? i kolko para je ona?

OFF
27-08-2008, 03:36 PM
Ako mislis da ce ti PT po defaultu raditi stabilno, onda se grdno varas. Ok, PT HD, sa TDM originalnim pluginsima, to je potpuno druga prica (u svakom pogledu), ali ako mislis da radis u LE (makar i da ga prosiris na 48 kanala), ocekujem svake nedelje tvoj post npr - zasto mi ne radi Waves API u PTu, Ima li ko novi VSTtoRtas adapter, ne radi mi ova verzija sa SP2....kako da resim delay kompenzaciju......

Daleko od toga da cak i LE nema neke prednosti u odnosu na CUbase (zvuk nije ta prednost, veruj mi), ali ja sam se isto tako lozio nekad na PT i zanosio se da sam profi ako imam PT....... Onda sam kupio FF800, vratio se na nuendo i ne razmisljam o promeni sistema (opet, ne kazem da nema boljih seqencera ni bolje kartice).... cak sam neke stvari morao da snimam ponovo na zahtev musterija koji su culi razliku izmedju FF800 i DIGI002r.

Na kraju.... mozda ga i nateras da radi super, da ti bude inventivan, da se musterije loze na ime ProTools.... to je vec stvar znanja, srece i afiniteta

gorjan
27-08-2008, 04:28 PM
Ako mislis da ce ti PT po defaultu raditi stabilno, onda se grdno varas. Ok, PT HD, sa TDM originalnim pluginsima, to je potpuno druga prica (u svakom pogledu), ali ako mislis da radis u LE (makar i da ga prosiris na 48 kanala), ocekujem svake nedelje tvoj post npr - zasto mi ne radi Waves API u PTu, Ima li ko novi VSTtoRtas adapter, ne radi mi ova verzija sa SP2....kako da resim delay kompenzaciju......

Ja duze od godinu imam PT, al m-powered verziju i imam potpuno suprotno iskustvo.Radi mi apsolutno najstabilnije od svih, program je ,bar meni, najprihvatljiviji, sve je jednostavno i dostupno, bez mnogo filozofiranja.Meni ne treba beskonacno puno kanala za audio, ne treba mi neko kompleksno midi editovanje, taman kako treba.Svi plagovi, UAD,Waves(ssl,api,v),sonnox,mcdsp, sve radi extra.Jedini problem mi je dilej kompenzacija, al i to se da lako resiti...
pozdrav

HeatMan
27-08-2008, 04:30 PM
ma ja znam sve to.. radio bih u nuendu kad bih imao jednu verziju koja shljaka.. al nemam..

radim u sx-u vec 4 godine, i svaki ima neki problem.. i to stvarno pochinje da mi ide na penis..

kazem ti, radio sam u pt-u i znam kako je tezak... mada radio sam u 7.1 LE (valjda) i ne secam se da je imao ogranichenje.. :) a ako je 32 kanala, onda to nije ni za k***.. jbg, ono.. tolko snimim samo vokala za jednu pesmu solo izvodjacha.. :?

razmishljao sam o tc-u.. ff800 ne bih, jer kao shto mi neko reche tamo na temi, iako je sav savrshen i sve, fali mu reverb.. a meni svako ko je doshao trazio je da mu poshaljem prokleti reverb u slushalice.. :? shto na emu-u i nije neki problem.. osim shto ga i ti chujesh sa reverbom.. al dobro, wateva.. digi003 mi se svidja jer mozesh da jako jaaako lako uradish podmix koji ide u slushke pevachu/svirachu a da ne dirash nishta kod tebe.. direktno iz pt-a.. a ovde je to malo komplikovanije.. pogotovo sa ovom verzijom cubasea koju koristim, koja ne moze ni da iskopira prokleta setovanja sa kanala na kanal, a kamoli neshto drugo..

pochinje to gadno da me zamara.. sve to.. hocu da se opustim i da shljakam.. al ne za 5 soma dolara.. nego neshto manje.. :)

STUDIOTON
27-08-2008, 04:36 PM
ma ja znam sve to.. radio bih u nuendu kad bih imao jednu verziju koja shljaka.. al nemam..

radim u sx-u vec 4 godine, i svaki ima neki problem.. i to stvarno pochinje da mi ide na penis..

kazem ti, radio sam u pt-u i znam kako je tezak... mada radio sam u 7.1 LE (valjda) i ne secam se da je imao ogranichenje.. :) a ako je 32 kanala, onda to nije ni za k***.. jbg, ono.. tolko snimim samo vokala za jednu pesmu solo izvodjacha.. :?

razmishljao sam o tc-u.. ff800 ne bih, jer kao shto mi neko reche tamo na temi, iako je sav savrshen i sve, fali mu reverb.. a meni svako ko je doshao trazio je da mu poshaljem prokleti reverb u slushalice.. :? shto na emu-u i nije neki problem.. osim shto ga i ti chujesh sa reverbom.. al dobro, wateva.. digi003 mi se svidja jer mozesh da jako jaaako lako uradish podmix koji ide u slushke pevachu/svirachu a da ne dirash nishta kod tebe.. direktno iz pt-a.. a ovde je to malo komplikovanije.. pogotovo sa ovom verzijom cubasea koju koristim, koja ne moze ni da iskopira prokleta setovanja sa kanala na kanal, a kamoli neshto drugo..

pochinje to gadno da me zamara.. sve to.. hocu da se opustim i da shljakam.. al ne za 5 soma dolara.. nego neshto manje.. :)

kako meni nuendo i cubase radi .. nuendo 3.2 i cubase 3.11 .. vec godinama nemam ama bas nikakvih problema

a za ostalo druze iskren da budem ,mnogo lutas .. to ce te mnogo kostati .. a neces biti potpuno zadovoljan .

Moj predlog .. skupis parice .. kupis jedan kompletan sistem .. i jeftinije prodjes nego da stalno kupujes i menjas i lutas u potrazi za boljem

HeatMan
27-08-2008, 04:47 PM
pa to hocu.. problem je shto imam hakovan cubase.. da ne kazem neshto drugo pa da me kikuju.. elem, imam bar 20 verzija.. probao oko 8.. i svaki put kad vidim da neshto ne shljaka, ja reinstaliram windows.. za svaki sluchaj.. onda mi ortak dao neki koji njemu shljaka kao normalno.. i sad sam na njemu, al i dalje imam previshe problema..

dignem collossus, ne mogu addictive drums.. dignem ew silver, ne mogu colossus.. dignem TPS, ne mogu da dignem drugi.. a ni colossus.. dignem APIja par, i ne mogu altiverb..

copy paste ne radi.

povremeno tako nece da sejvira.. ctrl+s, medjutim kaze previshe memorije zauzeto..

pogledam stanje memorije na 50% je..

pa onda u sred snimka mi izleti "cpu overload" il tako neshto. i ugasi se sam cubase..

kada dignem altiverb nemogu da ubijem cubase.. nego moram da ga ubijem iz task managera.. tj. procesa..

itd..

ee, tako se stari moj, gube klijenti.. "super sve to, daj nam matricu i zovi kad ga popravish"..

jedna stvar povlachi drugu.. da bih uradio neshto treba mi 3 sata, umesto 15 jebenih minuta..

evo ovo shto sam radio za pan fest.. mora klavir da bude 50 sekundi.. jebenih 50 sekundi uvod.. lepo kaze max, ko ce da stoji na bini jebenih 50 sekundi?

onaj koji ovisi o jebenom cubaseu.. jer da bih skratio klavir a da to zvuchi normalno, moram da unfrizujem kanal, da bih malo promenio note.. medjutim, kliknesh unfreeze.. i pogodi shta se desi? fatal error..

windows mi je original xp proffessional kolko se secam..

s' obzirom na ono kako je umelo ranije da bude, ovo je chak i dobro.. :?

e sad mozda shvatate stanje mog uma..

pozdrav

STUDIOTON
27-08-2008, 04:52 PM
5 godina nisam reinstalirao sistem .. i sve odlicno radi

za tebe je resenje RuDAW,ff800 i zaboravis na te probleme

p.s. i moj je cubase kao i tvoj .. pa opet nista .. radi savrseno

HeatMan
27-08-2008, 04:56 PM
nije do mashine.. sklapao sam mashinu ovde uz vashu pomoc.. i onomad je bila jacha od onog basic rudawa.. nisam skoro pratio shta se novo stavlja u rudaw..

mashina je stvarno dobra, cale mi je kompjuterash, radi u jednoj od najjachih firmi na balkanu... s tim shto su oni uglavnom fokusirani na "superkompjutere" (eps telekom itd), alfe i servere.. al chovek zna znanje.. jbg..

plochu i sve ostalo sam uzeo po vashim preporukama i gledajuci shta rudaw ima.. tako da ne verujem da je do toga.. :?

DaBear
27-08-2008, 05:13 PM
nije do mashine.. sklapao sam mashinu ovde uz vashu pomoc.. i onomad je bila jacha od onog basic rudawa.. nisam skoro pratio shta se novo stavlja u rudaw..

mashina je stvarno dobra, cale mi je kompjuterash, radi u jednoj od najjachih firmi na balkanu... s tim shto su oni uglavnom fokusirani na "superkompjutere" (eps telekom itd), alfe i servere.. al chovek zna znanje.. jbg..

plochu i sve ostalo sam uzeo po vashim preporukama i gledajuci shta rudaw ima.. tako da ne verujem da je do toga.. :?

ako si sam sklapao kompjuter za muziku, onda nema sta da se cudis sto ti pola ne radi !!??
Drugo..sta ocekujete sa ko-zna-kakvim krakovima? Pa to je recepat za sranja..!! Ok ima ljudima kojima i tako sljaka....ali sve je lutrija!
Neko ce i da trpi da mu sve pada svremena na vreme...al' kad je za dzabe i bogu je drago!
Na PT-Le ti nece raditi skoro nikakvi kraknuti plugovi....stabilno! (ako i uopste)..drugo, opet ces ga terati na sklepanoj masini, i to PC, na koji nije idealan za PT...

Imas dve opcije - stari Mix sistem (ima - kad natrcis, jer planu odma) ima za dzabe!!! Ovde u oglasima bude tipa Mix3 (3 DSP karte, 24 analog out, comp isve drugo za , recimo ?2000-2500!
Ili lepo uzmes polovan HD2, koji isto ima da se nadje povoljno , naprimer:

Digidesign Pro Tools HD2 system complete with G5 2.5GHz dual computer. Plus Digi 96 I/O converter. PT 7.1cs8. HD Pack 2 and SoundToys plugins. All excellent. ?4500.

is Sound on sound oglasa...

Onda si PRO studio i bole te patka..!!
Moj savet, stedi pare i kupi HD kad ustedis..ovako "seces ushi - krpis dupe!!

PS meni PT Mbox Micro na G4 Laptopu radi SAVRSENO !!!!

OFF
27-08-2008, 05:31 PM
PS meni PT Mbox Micro na G4 Laptopu radi SAVRSENO !!!!

Verujem, ali bez crackovanih plugova.... originalan soft i samo vozi:wink: . Takodje, znam da moze PT LE da radi na PC-ju bez problema, ali poenta je u nasim losima navikama i ociglednom nerazumevanju poslovne politike Digidesigna. Ne mozes vecno da se updatujes za free (mozes, ali onda nisi legalan)..... puuno su osetljivi po hard/soft zahtevima, nece svaki PT sa svakim XP SPom....... ako neko prenese svoje navike iz Nuenda, da trpa sve i svasta na PT, onda se u startu zajebao, a ako skonta pricu od pocetka drugacije, onda ima nade da se bude super

Everbeatz
27-08-2008, 06:29 PM
I ja bi se tu slozio sa DaBearom - PT vredi jedino u HD varijanti..nisam ga probao ali ove LE i M-powered verzije su obogaljene u startu - brines o broju kanala, bus-eva, pluginovi..sve se dokupljuje

Digidesign sistemi su skupe varijante, ali sta realno bolje dobijas tu??

Ja bi se pre odlucio za Cubase 4 sto se tice softvera i to na TinyXP koji trosi ni 100mb RAM-a:) , iz kog su izbacene sve nepotrebne stvari koje ni ne koristis

Ili Mac - pa sve legalno i stabilno :) ..tako kazu, a i meni moj kvaziMac radi perfektno ovde:)

Moritz
27-08-2008, 07:50 PM
PT samo HD ostalo nema veze sa mozgom.

Zar ti nije jeftinije da kupis original Cubase 4 za 600 e ( Zvanicna cena a mislim da se moze i za manje naci) i da se resis svih tih muka a pri tome skocis za 3 klase vise nego sa SX3/N3?

PT LE i ta sranja su bacanje para. RME ili TC, kupis Cubase i RuDAW i da te vidi Bog. :wink:

gorjan
27-08-2008, 08:17 PM
...i nemoj zaboraviti kupiti MAC G6! To je tako sexy uz PT HD...A ostatak opreme u kucnom studiju da ti vredi npr 200eur
to recimo ima veze s mozgom...

mislim koji su to nadobudni komentari, opravdajte malo kad savetujete ovako nesto
Zasto M-powered nema veze sa mozgom?200eur nije neko ulaganje(toliko kosta zajedno sa karticom)

Braca
27-08-2008, 09:02 PM
Ej ljudi Cubase mi je prva ljubav, imam originalne verzije za atari i za atari falcon, ali sam jos davne 1999 kupio Digi 001, e onda mi je PT postao prava ljubav do danasnjeg dana, licno ne volim digijevu poslovnu politiku ali im je softwer zaista fenomenalan. Znaci moja konfiguracija je AMD burton 2400, radi savrseno, stabilno, a uspeo sam cak da ga instaliram i na novi AMD (pandan coreduo intel). Sada radim na RME HDSP9652 i SSL konvertorima, ali moja prva ljubav zaborava nema, stoji mi DIGI ukljucen, jedino sto uradim bas kad moram provucem ga kroz ssl konvertore. Prema tome uzimaj DIgi bilo koji i ne sekiraj, to radi do jaja, ukljucujuci i MIDI koji mu kao nije nesto, to jednostavno dobro radi. A ako imas para kupuj HD sa plugovima da izadje preko 20.000$ i to je to, da se ne lazemo. By the way na mom digiju 001 radi softver 6.9TDM i ima 40 audio kanala, a to znaci dalje da za jedno 400 eura imas i racunar i digi 001!!!!!!

Braca
27-08-2008, 09:04 PM
Zaboravih imas u USA firmu koja upgreduje digijeve konvertore, tako da za 300-400 dolara imas i jako pristojene knvertere na bilo kom digiju, pa ako ti nesto zafali a onda kupips dva za male pare pa sinhronizujes. Long live DIGI 001

Everbeatz
27-08-2008, 09:17 PM
E, bas smo hteli da ga zaje***o, a vi utrcali i spasili ga..:)

gorjan
27-08-2008, 09:54 PM
E, bas smo hteli da ga zaje***o, a vi utrcali i spasili ga..:)
eto ga, sad si nas(me) zeznuo...
ma ja sam samo mislio da vi koji nekome preporucujete nesto sto kosta par hiljada necega, to malo i obrazlozite, a ne samo da se slzete medjusobno.
Ali, moja greska,sad procitah tvoj post, pa ti nikada nisi ni probao PT HD, al je bitno da si ga preporucio nekome, i to samo da bi se slozio sa nekim drugim i bio drustveno podoban...
pozdrav

Everbeatz
27-08-2008, 10:01 PM
pozdrav

procitaj malo bolje moj post i shvatices da ovakva vrsta stava koju zauzimas ima veze sa necim drugim a ne sa onim sta sam ja rekao ...da ne idemo u ot

btw, ne radi ti myspace link :)

gorjan
27-08-2008, 10:09 PM
pozdrav

procitaj malo bolje moj post i shvatices da ovakva vrsta stava koju zauzimas ima veze sa necim drugim a ne sa onim sta sam ja rekao ...da ne idemo u ot

btw, ne radi ti myspace link :)
daj bre da se svadjamo, koji vam je vrag????:):):)
na ovom forumu vlada jednoumlje..., KP rumski

e hvala za myspace, to je pogresan link, sad cu da popravim

Everbeatz
27-08-2008, 10:11 PM
pa da - svako ko pita mi preporucujemo PT HD:) sve ostalo je shit

gorjan
27-08-2008, 10:15 PM
pa da - svako ko pita mi preporucujemo PT HD:) sve ostalo je shit
eve ga sad radi myspace...
PT HD i MAC - put za uspesnog tonca, vlasnika studija, deraca mladih netalentovanih zvezda:)
aj pozdrav, sad ce najrevnosniji moderatori web svemira da pobrisu sve ovo..., kad vec necete da se svadjate ko ljudi...

"7"
27-08-2008, 10:49 PM
Meni Cubase SX radi savrseno... imao sam povremeno probleme sa CPU overload ali to nije bilo do sx-a. Imao sam problema i sa nekim plugovima ali ni to nije imalo veze sa sx-om vec sa tim plugovima ili sa nekim VSTi... kada koristis vise vrlo zahtevnih VSTi kao stosu Bosendorfer, Addictive, Atmosphere... (ima ih koliko hoces i zahtevnijih), pogotovo svaki na nekoliko kanala, pa dosta plugova itd. mora da dodje do cpu overload ili do manjka memorije, to je neminovno. Mogao bi, recimo, za prvu pomoc da povecas Page file. To sto nesto nece da radi sa necim (plagovi, vsti) je problem tih plagova ili vsti, ne sx-a... sigurno ces imati iste probleme ako samo promenis sekvencer... to sto te zeza unfreeze, opet ima veze sa manjkom memorije, probaj da neke kanale freeze-ujes pa tek onda da taj kanal unfreeze-ujes, trebalo bi da upali...
... sto se tice onog reverba sto pominjes da ga ff800 nema... ne kontam sta je tu problem, pa imas reverb da kupis za 70-100e samo za to...
... rece da ne mozes da kopiras setovanja sa kanala na kanal u Cubase-u... sva podesavanja u Cubase-u mozes da snimis i da ih pozoves po potrebi tako da ne znam sta ti je konkretno problem. Imam jedan odlican video tutorijal za Cubase SX gde ima mnogo korisnih informacija i forica i nije ga lose pogledati, javi ako hoces da ti snimim (nije pocetnicki video, ima nekih osnova ali ima i dosta naprednih funkcija lepo objasnjenih)

Pozz

Moritz
27-08-2008, 11:21 PM
...i nemoj zaboraviti kupiti MAC G6! To je tako sexy uz PT HD...A ostatak opreme u kucnom studiju da ti vredi npr 200eur
to recimo ima veze s mozgom...

mislim koji su to nadobudni komentari, opravdajte malo kad savetujete ovako nesto
Zasto M-powered nema veze sa mozgom?200eur nije neko ulaganje(toliko kosta zajedno sa karticom)

Izvini a koliko kosta Digi3 sa opcijom da moze da snima fantasticnih 48 kanala?
A da ne pominjem ne postojeci MIDI u njemu.

Cela suma dobrano prelazi 2000 eura, pri cemu ovo sto sam ja naveo ( RME ili TC sa CUbase 4 ) ne dobacuje i naskupljoj varijanti 2000.

Ako je vec pominjao da bi da prelazi na Digi3 ( a ne M-powered) onda se podrazumeva da ce da odresi kesu malko vise nego obicno, stoga sam i preporucio to navedeno.

Za tvoje potrebe tebi sigurno radi Mpowered verzija, koliko vidim covek je mnogo zahtevniji korisnik od tebe :wink:

gorjan
27-08-2008, 11:58 PM
Za tvoje potrebe tebi sigurno radi Mpowered verzija, koliko vidim covek je mnogo zahtevniji korisnik od tebe :wink:
jel?kako si to zakljucio?
bravo za tebe i za lucidnost u zakljucivanju...(mrzi me da citam ono ostalo...)

Da se sad ne pravimo blesavi, sustina je da covek moze da proba za relativno male pare PT(uz dobri stari krek, naravno, onda sve kosta 0 EUR i dan-dva posla) i da vidi da li mu to pase ili ne, pa da onda baca pare...
I tako, eto, sve to ipak ima neke veze sa mozgom:wink:

dvuckovic
28-08-2008, 12:25 AM
A radi li Fruity Loops na tom Pro Toolsu?

Moritz
28-08-2008, 12:39 AM

Da se sad ne pravimo blesavi, sustina je da covek moze da proba za relativno male pare PT(uz dobri stari krek, naravno, onda sve kosta 0 EUR i dan-dva posla) i da vidi da li mu to pase ili ne, pa da onda baca pare...

Kako sam to zakljucio ? Ovako
" Ja duze od godinu imam PT, al m-powered verziju i imam potpuno suprotno iskustvo.Radi mi apsolutno najstabilnije od svih, program je ,bar meni, najprihvatljiviji, sve je jednostavno i dostupno, bez mnogo filozofiranja.Meni ne treba beskonacno puno kanala za audio, ne treba mi neko kompleksno midi editovanje, taman kako treba.Svi plagovi, UAD,Waves(ssl,api,v),sonnox,mcdsp, sve radi extra.Jedini problem mi je dilej kompenzacija, al i to se da lako resiti...
pozdrav "

Covek ne govori o kreku nego o Digi3 koji koliko je meni poznato ne radi kao krek zar ne ?! i ne kosta male pare.

" Kao shto ste vec primetili, trazim zvuchnu kartu, i sad se neshto premishljam i prerachunavam, pa sam u fazonu da kupim 003 od digi-a..

iz par razloga:

original sekvencer, koji se nece zabadati kao shto mi se sx zabada..

pracenje svetskih standarda, i udovoljavanje mushterijama"

Izgleda da ti imas neki problem sa ovom temom, posto ti je stav malo vise nego nadobudan. Ako imas potrebu da se svadjas menjaj forum.

gorjan
28-08-2008, 12:43 AM
A radi li Fruity Loops na tom Pro Toolsu?
eto ga, sad ce nakon tebe da nastupe izlivi vickastih, a taman sam poceo da se lijepo svadjam sa nekim i taman je pocelo da biva interesantno...

dvuckovic
28-08-2008, 12:43 AM
Niko?

Arthur
28-08-2008, 12:45 AM
Sale, ne budali, ako ima armija ljudi koja šljaka mega uspešno sa Nuendo i RME kombinacijama (pritom se Steinberg najčešće RMEu i namenjuje), vidi do čega je problem, pre nego što potopiš brod zbog punog lavaboa.
Od početka šljakam intenzivno i na SX i na Nuendo, sve verzije do 3.1.2.5, i podmazana. RuDaw sa FF800. Nema razmišljanja o stabilnosti i mogućnostima. PT je drndanje za oni koji znaju zašto žele da budu drndani pa se drndaju sami. Ti i sam znaš da je to drdanje, tako da otkrij pravi uzrok problema, i piči radi. .... možda je neka igrica, neki dravjer za grafičku, neka glupost koja ti se podvlači a svuda je zajednička..

@Dejo
Mislim da je Fruityev VST engine previše zahtevan za PT sabirnicu, gubiš na oštrini i envelope attacku.

gorjan
28-08-2008, 12:52 AM
Izgleda da ti imas neki problem sa ovom temom, posto ti je stav malo vise nego nadobudan. Ako imas potrebu da se svadjas menjaj forum.
Sad si mi stvarno rekao, evo povlacim se...
caos...

dvuckovic
28-08-2008, 12:54 AM
@Dejo
Mislim da je Fruityev VST engine previše zahtevan za PT sabirnicu, gubiš na oštrini i envelope attacku.

Da nije do memorije? Ja sam stavio Kingston, a drug ima Corsair CX300 sa pasivnim hladjenjem, i on moze da radi ono sa Addictive drums, i nije mu pucalo nista, a ide na internet svaki dan, i ima NOD32. Ja sam stavio Kaspersky, ali mi je istekla licenca, pa se bojim da mi se ne izgube sve pjesme, jer sam sad citao za ovaj novi virus koji ubija hard disk?

I ako neko zna kako da spojim mikrofon na Audiophile 2496, imam Behringer B2?

Arthur
28-08-2008, 12:58 AM
nije, do PT'a je. Ipak je Fruity fruity, i nije džaba tolko dugo na tržištu. Evo čak Brian Eno kaže da je čuo za njega, i ovaj iz prodigija je tajno priznao ortaku koji zna mog ujaka da na njemu uvek radi sekvencing VSTa i envelopa, pa onda to spaljuje u nekim glupim studijima. A Audiophilen ne može sa tim hladnjakom da radi, jer ti DX10 jebe output buffer. Možeš kabl za to i sam da zalemiš pa će moći da radi al ne u full duplex modu. A može i da se krekuje, al to na private, da me ne banuje onaj ćelavi artur što voli Nuendo i FF800

Dexxy
28-08-2008, 02:22 AM
Meni radi Nuendo bez problema 4 godine a od pre godinu dana i PT DiGi 003, i to sve na istoj masini (PC)...

HeatMan
28-08-2008, 03:46 AM
Meni Cubase SX radi savrseno... imao sam povremeno probleme sa CPU overload ali to nije bilo do sx-a. Imao sam problema i sa nekim plugovima ali ni to nije imalo veze sa sx-om vec sa tim plugovima ili sa nekim VSTi... kada koristis vise vrlo zahtevnih VSTi kao stosu Bosendorfer, Addictive, Atmosphere... (ima ih koliko hoces i zahtevnijih), pogotovo svaki na nekoliko kanala, pa dosta plugova itd. mora da dodje do cpu overload ili do manjka memorije, to je neminovno. Mogao bi, recimo, za prvu pomoc da povecas Page file. To sto nesto nece da radi sa necim (plagovi, vsti) je problem tih plagova ili vsti, ne sx-a... sigurno ces imati iste probleme ako samo promenis sekvencer... to sto te zeza unfreeze, opet ima veze sa manjkom memorije, probaj da neke kanale freeze-ujes pa tek onda da taj kanal unfreeze-ujes, trebalo bi da upali...
... sto se tice onog reverba sto pominjes da ga ff800 nema... ne kontam sta je tu problem, pa imas reverb da kupis za 70-100e samo za to...
... rece da ne mozes da kopiras setovanja sa kanala na kanal u Cubase-u... sva podesavanja u Cubase-u mozes da snimis i da ih pozoves po potrebi tako da ne znam sta ti je konkretno problem. Imam jedan odlican video tutorijal za Cubase SX gde ima mnogo korisnih informacija i forica i nije ga lose pogledati, javi ako hoces da ti snimim (nije pocetnicki video, ima nekih osnova ali ima i dosta naprednih funkcija lepo objasnjenih)

Pozz

boldovano: probao sam sve.. al jbg, imam jedan kanal koji nije freezovan.. to je problem.. eksportovao sam i neke u audio kanale, ista pricha.. jednostavno je do sx-a... i da, koristim samo zahtevne plug inove.. ne vidim poentu da radim neshto ako to nece da zvuchi dobro, jbg..

crveno: ne znam, nisam u fazonu tek tako da troshim pare na gluposti.. to sam radio, i te gluposti sve zajedno mogu da utopim sada za 300 eura.. meni vishe ne trebaju, a svaku sam platio bar po 300 eura..

zuto: probao sam choveche sve.. nisam od juche.. (al jesam od prekjuche) :D i ne shljaka, jednostavno nece.. jbg..

@gorjan: definitivno nisi prochitao moje postove.. ja hocu samo da mi shljaka, i da nemam problema.. a 32 il 48 kanala je definitivno problem.

Sale, ne budali, ako ima armija ljudi koja šljaka mega uspešno sa Nuendo i RME kombinacijama (pritom se Steinberg najčešće RMEu i namenjuje), vidi do čega je problem, pre nego što potopiš brod zbog punog lavaboa.
Od početka šljakam intenzivno i na SX i na Nuendo, sve verzije do 3.1.2.5, i podmazana. RuDaw sa FF800. Nema razmišljanja o stabilnosti i mogućnostima. PT je drndanje za oni koji znaju zašto žele da budu drndani pa se drndaju sami. Ti i sam znaš da je to drdanje, tako da otkrij pravi uzrok problema, i piči radi. .... možda je neka igrica, neki dravjer za grafičku, neka glupost koja ti se podvlači a svuda je zajednička..

skroz si ti upravu, ali nemam potrebe za novom mashinom..

a valjda si video jbg, nemam ni antivirus na prokletoj mashini za muziku.. nemam apsolutno nishta.. ni nero-a pa chak ni winamp.. chist windows steinberg i plugovi..

uhhhh...

Era
28-08-2008, 10:40 AM
Moje iskustvo sa Nuendom 3.2 je SVE RADI !!!Na drugoj masini imam PT M powered i radi ok uz sitna stucanja , a da nema pravila je moje iskustvo iz renomiranog studija gde je sve full legalno PT i MAC pa svaki drugi dan pada sistem,pravilo je da nema pravila!

kejkz
28-08-2008, 11:32 AM
Nemate vi pojma, FL je najbolji, u njemu sve radi, opterecenje moze izdrzati do 65,66%, a tek onda malo krcka, ali je to ono dobro, analogno krckanje, tako da sve jos bolje em masnije zvuci. Jako je bitno da treklist bude saren, jer to poboljsava frekventni opseg celog programa i stabilizuje rendering, posebno u 20 bita!

Hitmen brate, ti bi nesto iz svoje koze, razumem ja to, ali covece, radi sa onim sto imas, ako mozes, a ako stvarno ne mozes (nisi zadovoljan ili sta god) menjaj lepo i polako karike u lancu, sve u zavisnosti od toga sta ti se cini da ne stima, pa ces valjda sastaviti sistem kojim ces biti kako-tako zadovoljan. PT je ok sistem, ali mislim da bi se preterano nategao da bi priustio ono sto ti odgovara. A mozda i ne bi, to samo ti znas.

STUDIOTON
28-08-2008, 11:52 AM
Meni radi Nuendo bez problema 4 godine a od pre godinu dana i PT DiGi 003, i to sve na istoj masini (PC)...

ajde reci koliko si se drndao sa digijem pre"kompromisa":)

HeatMan
28-08-2008, 01:30 PM
Hitmen brate, ti bi nesto iz svoje koze, razumem ja to, ali covece, radi sa onim sto imas, ako mozes, a ako stvarno ne mozes (nisi zadovoljan ili sta god) menjaj lepo i polako karike u lancu, sve u zavisnosti od toga sta ti se cini da ne stima, pa ces valjda sastaviti sistem kojim ces biti kako-tako zadovoljan. PT je ok sistem, ali mislim da bi se preterano nategao da bi priustio ono sto ti odgovara. A mozda i ne bi, to samo ti znas.

upravu si, jbg.. ja bih samo da reshim problem, ali ne znam kako jbg..:banghead:

pun mi je khm vishe toga.. uvek sam od problema bezao u muziku, a sada i sa njom imam probleme.. dobio sam jebene sede sa 21..

boggy
28-08-2008, 01:50 PM
....

pun mi je khm vishe toga.. uvek sam od problema bezao u muziku, a sada i sa njom imam probleme.. dobio sam jebene sede sa 21..

od neceg mora da se rikne.... :rolleyes:

pozdrav

bogi

HeatMan
28-08-2008, 01:51 PM
da znash.. :)

poz

alavuk
28-08-2008, 02:15 PM
koje sede kad si celav ko najgori skins :)

HeatMan
28-08-2008, 02:18 PM
hahaha upravo sam se brijao..

pa zato se i brijem.. imam sede i na bradi.. mozda ostavim pa vidish trasu.. hah.. izgledam ko madafakin hispano.. binr.

"7"
28-08-2008, 02:34 PM
od neceg mora da se rikne.... :rolleyes:

pozdrav

bogi

...jes' vala... a bolje tako nego od sexa - da se sjebes niz stepenice... :rolleyes: :da: :D

... e a znas ono... ja bi' voleo da kad umrem odem kao moj deda - u snu... a ne vristeci kao oni sto su se vozili sa njim... :shock: :rotfl: :banghead: :D

Dexxy
28-08-2008, 06:00 PM
ajde reci koliko si se drndao sa digijem pre"kompromisa":)

Jesam...ali sada radi savrseno 48 kanala i svi plugovi bez problema ..

STUDIOTON
28-08-2008, 06:09 PM
Jesam...ali sada radi savrseno 48 kanala i svi plugovi bez problema ..

Sasvim slucajno mixeve koje dobijam .. nijedan nije ispod 60 kanala .. prosto ne mogu da zamislim da sam limitiran sa 48 kanala ..

ipak .. misljenja sam da ako hoces PT sistem .. samo u fullu ili nikako ne prelaziti niti se zezati sa time ..

Dexxy
28-08-2008, 06:14 PM
Sasvim slucajno mixeve koje dobijam .. nijedan nije ispod 60 kanala .. prosto ne mogu da zamislim da sam limitiran sa 48 kanala ..

ipak .. misljenja sam da ako hoces PT sistem .. samo u fullu ili nikako ne prelaziti niti se zezati sa time ..

Pa zar ovo nije u fulu :D :shock: :banghead:

alavuk
28-08-2008, 07:32 PM
hahaha upravo sam se brijao..

pa zato se i brijem.. imam sede i na bradi.. mozda ostavim pa vidish trasu.. hah.. izgledam ko madafakin hispano.. binr.

mozda u subotu svrnem ali mozda ... posto sa svojim licnom pilotem idem do zrenjanina na dane piva :]]] a posto je pancevo usput :)

dvuckovic
28-08-2008, 07:58 PM

Krsis pravila foruma o pirateriji.

DaBear
28-08-2008, 08:14 PM

pa sta rade sa 60+ traka?????
kakvo izivljavanje...
Ja do sad nisam cuo nijednu pesmu sa nasih podneblja koja zvuci kao da ima 60 kanala i vise u produkciji...

jel to 30 stereo, pa x 2 =60 ili ne??...:rolleyes:

STUDIOTON
28-08-2008, 08:20 PM
pa sta rade sa 60+ traka?????
kakvo izivljavanje...
Ja do sad nisam cuo nijednu pesmu sa nasih podneblja koja zvuci kao da ima 60 kanala i vise u produkciji...

jel to 30 stereo, pa x 2 =60 ili ne??...:rolleyes:

hehe .. oko 60 kanala inace..

Trenutno vise snimam i mixam nego sto radim aranzmane .. mislim da cu poludeti ..

Aranzmane dobijam od dobrih aranzerista ,za 40 mixeva eto jos se nisam pozalio na neki arr ..

Nijedan nije ispod 30 audio kanala .. a neki su i 60 .. na kraju .. ustvari budu oko 40-45 .. ali kada se dosnime vokali .. prateci .. ovo .. ono ..

onda ispadne bas dosta

A to kada ne cujes da neka nasa pesma ima oko 60 kanala .. to znaci da je dobar mix :D

gorjan
28-08-2008, 08:21 PM
Krsis pravila foruma o pirateriji.

netacno - procitaj pravilnik o pirateriji i videces da nista nisam prekrsio...
Ne zabranjuje se razgovor!
Nisam postavio link, niti preporucio komsijinu tezgu na pijaci.
Pozdrav

DaBear
28-08-2008, 08:26 PM
A to kada ne cujes da neka nasa pesma ima oko 60 kanala .. to znaci da je dobar mix :D

[/QUOTE]
ja sam skoro dobio nesto iz BG (nisam ga uradio na kraju)...bilo je 4 noge, 5 hi-hats, 5 snares, 3 clapa..?????!!! a zvuci ko k...!

STUDIOTON
28-08-2008, 08:29 PM

ja sam skoro dobio nesto iz BG (nisam ga uradio na kraju)...bilo je 4 noge, 5 hi-hats, 5 snares, 3 clapa..?????!!! a zvuci ko k...!

hehe,ja sam mislio da ti radis sa zvezdama a ne amaterima:rolleyes:

salim se:D

Braca
28-08-2008, 08:50 PM
Sto vise kanala to vise mogucnosti, ja ne mixam nista ispod 32 kanala i 240 midi kanala,kolko mu to dodje? Izleda da se u Londonu ne snalazite bas najbolje sa mnogo kanala

STUDIOTON
28-08-2008, 08:57 PM
Sto vise kanala to vise mogucnosti, ja ne mixam nista ispod 32 kanala i 240 midi kanala,kolko mu to dodje? Izleda da se u Londonu ne snalazite bas najbolje sa mnogo kanala

PT ne moze da podrzi toliko midi kanala:):)

pecass
28-08-2008, 10:16 PM
Paa reklo bi se da je kod nas kanalizacija razvijenija nego u tamo nekoj ostrvskoj "koje kude" razvijenoj i bas po kanalima poznatoj parohiji no...
razmisljao sam se dali da se upustim u ovu opstu pljuvacinu po PT-u i eto mene:mad:

Elem za pocetak sta je industrijski standard u svim studijima sirom sveta (iskljucujuci nasu kasabu) hmmmmm... Pro Tools 8-)

Eto bas kazu da tkzv Nuuuendo je upotrebljavan u mixu---gde,kad,kako

Abby Road - neeeee - SARS - neeee - World Studio - neeee

pa gde onda - valjda samo u kucnoj radinosti gde mu je i mesto:da:

fakat 32 kanala - jes malo i jos 128 midi kanala - traaaagedija pa ipak mucenici tipa JMJarrea,Mike Oldfielda (pomalo poznati po in'strumentalnoj muzici)imaju putne varijante LE za rad na terenu(verovatno vikendici nadomak Atlantika) i manje zakeraju od prethodnika zaduzenih za ovaj
izazavani negacijom upotpunjeni i potpuno bezobzirno senzacionalisticki obracun sa kime? cime?:banghead: ma samo napred "Srbin dok ne razvali zid drugima u inat - nezaustavan je"

--------------------------------------------------------------------------------------

Razlog ovakvog uvoda je:

Trenutno posedujem Audiomediu III + G3 koja mi je zaradila M-box 1 + Mac G4 i DIGI OO2R + G5 - koji su mi zaradili DIGI OO3R + Mac pro - Korg OASYS:rolleyes:

Sto se provaljenih tkzv dzabe plug-innova nemam ni jedan ali zato u Mac proo-u imamjedno 5000E u istim -Waves Platinum,Sonnox Oxford,Brainworx,PSP,Elemental audio,Izotope,Air...

I najbitnije - to sve radi,ne pada i klijenti su extra zadovoljni!

za kraj

Ni kod Babe nema Dzabe te ako iole smatrate sebe profesionalcima - pomirite se sa time da uskoro ni jedan projekt koji je imao bilo kakvog dodira sa crack-om (osim nase kasabe koja je po tome nadaleko poznata)
nece moci proci granicu - onu viznu - a trebalo bi da "Delujemo globalno a da ne ostajemo u lokalu"

Srecno!

RetroMan
28-08-2008, 10:19 PM
.. prosto ne mogu da zamislim da sam limitiran sa 48 kanala ..
Svaki PTLE ima 128 kanala, standardni moze da "svira" 32 (voice) istovremeno, a MPTK 48 STEREO, ako treba vise da svira" odjednom meni se cini da je tu veci problem sa aranzmanom (ako je u pitanju standarni song) nego sa softwerom.

PTLE i HD su softwerski (upotrebno) identicni, i uopste nije lose da se startuje sa LE i da se nauci rad u PT, pa ako se ukaze potreba i predje na HD, vec znas da radis. Neki od nasih najpoznatijih (najbolje placenih) aranzera rade sa LE i dovoljno im je dobar da ne razmisljaju o prelasku na HD. Sto se tice MIDIja, drugi programi su "napredniji", ali PT ima dovoljno toga da zadovolji cak i neke "ozbiljne" korisnike, a MIDI mu radi stabilnije i preciznije nego cak kod Logica sto su neki clanovi ovog foruma (ne ja) testirali. Uostalom, stabilnost i pouzdanost PT je ono sto mnoge profesionalce privlaci da u njemu rade. Naravno da to ne znaci da drugi programi ne mogu da rade bez problema, i kao sto to uvek kazem, birajte softwer prema vasim potrebama, a hardware prema potrebama tog software-a.

RM

pecass
28-08-2008, 10:26 PM
Svaki PTLE ima 128 kanala, standardni moze da "svira" 32 (voice) istovremeno, a MPTK 48 STEREO, ako treba vise da svira" odjednom meni se cini da je tu veci problem sa aranzmanom (ako je u pitanju standarni song) nego sa softwerom.

PTLE i HD su softwerski (upotrebno) identicni, i uopste nije lose da se startuje sa LE i da se nauci rad u PT, pa ako se ukaze potreba i predje na HD, vec znas da radis. Neki od nasih najpoznatijih (najbolje placenih) aranzera rade sa LE i dovoljno im je dobar da ne razmisljaju o prelasku na HD. Sto se tice MIDIja, drugi programi su "napredniji", ali PT ima dovoljno toga da zadovolji cak i neke "ozbiljne" korisnike, a MIDI mu radi stabilnije i preciznije nego cak kod Logica sto su neki clanovi ovog foruma (ne ja) testirali. Uostalom, stabilnost i pouzdanost PT je ono sto mnoge profesionalce privlaci da u njemu rade. Naravno da to ne znaci da drugi programi ne mogu da rade bez problema, i kao sto to uvek kazem, birajte softwer prema vasim potrebama, a hardware prema potrebama tog software-a.

RM

Bravooo ! Najzad neko realan!!!!!!

milos
29-08-2008, 05:33 AM
Za pocetak probaj neki OSX86 Leopard + Logic 8.02 a ako te dobro sluzi , kupis Mac i ne razmisljas....
Ili kupi Cubase 4 :)

Color
29-08-2008, 11:16 AM
Hehehe....bas zanimliva tema :D

Sve ispada da ni mixer koji nema 60 kanala ne vredi nista, jer boze moj, kako cemo da mixamo ako mixer nema toliko kanala... Al bogami, za ove moderne aranzmane treba ultra mega veliki mixer i jedno 5 ljudi da rade na njemu....inace slab je to studio, nije full, bolje da se ni ne radi u njemu.... :rotfl:

Sta ces. Ljudi pre bili zesci amateri, imali siroti svega 16 kanala, u boljem slucaju 32 kanala u studiju...

Prvo i osnovno pre mixa je da se malo projekat dovede u red, redukuju kanali, narutuju, ocisti od nepotrebnih stvari, pa lepo lagano u mix.... 48 stereo kanala u PT LE je i vise nego dovoljno da se radi i to vrlo vrlo ozbiljno!

O stabilnosti i profesionalnosti PT-a nema potrebe pricati, to je vec dobro poznata stvar....

pozdrav :wink:

Everbeatz
29-08-2008, 11:21 AM
48 stereo kanala u PT LE je i vise nego dovoljno da se radi i to vrlo vrlo ozbiljno!

Koliko ja mogu da vidim ima 32, a ne 48 po defaultu...da bi imao 48 treba da uzmes Music Production Toolkit koji kosta oko $500

Color
29-08-2008, 11:27 AM
Koliko ja mogu da vidim ima 32, a ne 48 po defaultu...da bi imao 48 treba da uzmes Music Production Toolkit koji kosta oko $500

pa i tih 500$ je za nekoga ko zeli profesionalno da se bavi ovim poslom i njime zaradjuje lebac manje nego da gubi kliente jer mu sistem stalno pada... koliko sam ja shvatio, u tome je poenta cele ove price koju je pokrenuo HeatMan...

STUDIOTON
29-08-2008, 11:59 AM
Hehehe....bas zanimliva tema :D

Sve ispada da ni mixer koji nema 60 kanala ne vredi nista, jer boze moj, kako cemo da mixamo ako mixer nema toliko kanala... Al bogami, za ove moderne aranzmane treba ultra mega veliki mixer i jedno 5 ljudi da rade na njemu....inace slab je to studio, nije full, bolje da se ni ne radi u njemu.... :rotfl:

tako je, necemo valjda da pricamo kako su ljudi snimali pre 50 godina .. vec kako cemo da snimamo za 50 :)

HeatMan
29-08-2008, 12:03 PM
da ali ni 48 kanala mi ponekad nije dovoljno.. :)

nishta, vidim ja da ce biti reinstall OS-a, original sx4 i po koji original plug.. i ff800 ili tc konnekt 48.. to josh treba da se prelomim... :?

milos
29-08-2008, 12:14 PM
Koju konfiguraciju imas?

RetroMan
29-08-2008, 12:19 PM
da ali ni 48 kanala mi ponekad nije dovoljno..
Pa vec je receno da je ogranicenje 128, a ne 48 kanala, jedino sto ne mogu svih 128 da "sviraju" istovremeno, vec samo 48 (stereo kanala uz MPTK), odnosno 32 u osnovnoj verziji. Znaci, prvo proveri koliko kanala ti maximum "ide" istovremeno, pa ces videti da li ti je 48 stereo kanala dovoljno.

original sx4 i po koji original plug..
Sto ti ne garantuje da ce sve biti u redu, ortak ima Cubase original i toliko ga je zezao da je presaso na "narodnu" verziju - i tu ima problema sa MIDI tajmingom (covek ima 15 externih synteva), ali manje nego sa originalom. Pokusaj da prvo sredis sistem, pa tek onda vidi sta ces dalje.

RM

Arthur
29-08-2008, 12:23 PM
meni ni ne trepnem izadje preko 50 kanala aranzman sa zivim bendom. A kad sam poceo nesto i sa VST da sljakam, ouch ouch ouch. To su oni fazoni, po dva kanala za svaku dist gitaru u kombinaciji, pa po 4-5 ruku za svaki riff, a gde su tu bridge, solo, ili clean deonice? 5-10 FX kanala, 10-ak group kanala, pa jos jedno 4-5 rendanih externih reverba i sl.. O vokalima, lead i pratecim ni da ne pricam..
elem, sale, eto, moja preporuka za ff800, mada kejkz je nesto odlepio za TC ;)

e da, moje iskustvo sa PT, 3 radna dana na kosutnjaku, sa cveletom radili mastering na pt sa placenim kompletnim PT HD i legalnim Sonnox i stosta jos.
U 3 dana, barem jednom dnevno malki zakuc pa standardni PCijevski reset, pa i onda ok.

HeatMan
29-08-2008, 12:41 PM
Koju konfiguraciju imas?

intel core 2 duo na 2.2 ghz, zaboravih koju plochu.. plochu sam uzeo po preporuci sa rumskog, a kartu zvuchnu trenutno imam emu 1820m, 3 gb memorije i to je to.. :?

2,5 TB diskova (kad se sve sabere).. 8,4 (valjda) 'iljada obrtaja po minuti.. il kako god.. proshle godine to beshe kad sam je sklapao.. ne secam se ni da li sam jeo jutros, plashi me shto se i ovoliko secam konfiguracije..

poz

@RM: uhh.. nisi svestan.. u samoj matrici doguram bez problema do 48 kanala koji sviraju odjednom.. po 4 kicka, 4 snare-a, sve sekcije pravim iz solo instrumenata (i brass i gudachke), pa bar dva kanala gitare, gomila i gomila synthova, gomila nekih efekata.. udaraljke.. i sve je to poslato na grupe, i send kanale... i uglavnom sve to svira zajedno u refrenima.. a ponekad imam i dva drum kita.. jedan tvrdi "sintetichki" i drugi "akustichni" bubanj koji radi u pozadini.. bass linija (bar dva stereo kanala bassa ako ne i vishe..) jedan pravi centar i "mast" drugi je rashiren i daje srednej i visoke..

onda kada na to dodamo vokale.. kod kojih umem da preguram i 20/25 kanala koji idu odjednom..

ne bih bash da budem ogranichen kolichinom kanala, ako me razumesh.. :)

poz

@arti: uh uh.. voleo bih da mogu da probam i skapiram rad i jedne i druge karte pre no shto uzmem bilo shta i napravim kupovinu/greshku svog zivota..

poz

HeatMan
29-08-2008, 12:45 PM
btw, jel se vidimo danas arti?

RetroMan
29-08-2008, 01:07 PM
sve sekcije pravim iz solo instrumenata (i brass i gudachke),

onda kada na to dodamo vokale.. kod kojih umem da preguram i 20/25 kanala koji idu odjednom..
OK, pa rekao sam da sam najbolje znas koliko kanala MORAS da imas. Ipak, meni bi veci problem bio da sve te pojedinacne kanale mixam odjednom, mislim, kako da cujem da li jedan, od tih 25, vokala treba stisati, pojacati, ili bilo sta doterati. Cini mi se da bi mnogo lakse bilo uraditi podmiks po sekcijama, pa u mixu koristiti samo te podmikse, a pojedinacne kanale iskjucti da ne "sviraju" i ostaviti ih ako eventualno treba nesto da se promeni u podmiksu. Na taj nacin bi bilo preglednije i lakse za pamcenje, gde se sta nalazi u mixu.

RM

P.S. Vreme koje "izgubis" na podmiks ti se visestruko nadoknadi u brzini finalnog mixa i stabilnosti sistema.

DaBear
29-08-2008, 05:13 PM

@ Ivan - ko god hoce da plati (koliko kosta!), dobrodosao je..zvezda ili amater...samo amateri slabije stoje sa finansijama..

@ Braca - 240 MIDI kanala !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!
Pa molim te objasni mi sta ti sve tu svira....jel svaku notu stavljas na posebnu traku????

Mi smo svojevremeno u Soho Studiju, radili takmicenje ko ce da uradi miks / remix sa sto manje kanala ( a da zvuci do jaja) !!!!
Mislim da je pobednik bio miks sa 14 traka!!

kod nas su uvek megalomanisali !! svasta boze...

DaBear
29-08-2008, 05:30 PM
intel core 2 duo na 2.2 ghz, zaboravih koju plochu.. plochu sam uzeo po preporuci sa rumskog, a kartu zvuchnu trenutno imam emu 1820m, 3 gb memorije i to je to.. :?

2,5 TB diskova (kad se sve sabere).. 8,4 (valjda) 'iljada obrtaja po minuti.. il kako god.. proshle godine to beshe kad sam je sklapao.. ne secam se ni da li sam jeo jutros, plashi me shto se i ovoliko secam konfiguracije..

poz

@RM: uhh.. nisi svestan.. u samoj matrici doguram bez problema do 48 kanala koji sviraju odjednom.. po 4 kicka, 4 snare-a, sve sekcije pravim iz solo instrumenata (i brass i gudachke), pa bar dva kanala gitare, gomila i gomila synthova, gomila nekih efekata.. udaraljke.. i sve je to poslato na grupe, i send kanale... i uglavnom sve to svira zajedno u refrenima.. a ponekad imam i dva drum kita.. jedan tvrdi "sintetichki" i drugi "akustichni" bubanj koji radi u pozadini.. bass linija (bar dva stereo kanala bassa ako ne i vishe..) jedan pravi centar i "mast" drugi je rashiren i daje srednej i visoke..

ne bih bash da budem ogranichen kolichinom kanala, ako me razumesh.. :)

poz

@arti: uh uh.. voleo bih da mogu da probam i skapiram rad i jedne i druge karte pre no shto uzmem bilo shta i napravim kupovinu/greshku svog zivota..

poz

ako pratite malo kako pravi mixeri (ljudi koji miksuju usvetu) rade...puno njih uradi "podmiks" vokala, gudaca, udaraljki itd....na stereo trake. Bounce audio, originalne trake pogase (oslobode compjuter) itd...itd

U PT moze lepo da se sredi prioritet playback-a da sa malo planiranja,mozeda se tera jako puno toga.
A za PT MIDI..ne znam sta tu specijalno treba sem duzine nota, velocity, kvantizacije i jos par drugih funkcija..??

lik koji je miksao Amy Winehouse, na primer...smanjuje broj traka dok mu sve trake ne stanu na monitor od 20Incha, da ih svevidi odjednom i da nemo ra da skrpluje gore-dole...

a to koliko PT ili Cubase trera traka i MIDIJA...nek tera ko koliko hoce.
Ja cu da ponovim, da jos nijednom nisam cuo nista od domace produkcije da zvuci kao da ima 60+ traka (i 240 MIDI instrumenata)...dapace, sve zvuci kao da je radjeno na 16 kanala...:rolleyes:

Arthur
30-08-2008, 02:43 AM
jebiga, bounce podmixevi su izmišljeni davno zbog malog broja kanala na magnetofonima, što ne znači da se obrnuti pristup nikako ne može dati dobre rezultate. Lično, nemam uvek strpljenja da svaki detalj mixa podesim po sekcijama, više pravim kostur mixa dižući ga relativno brzo, pa se naknadno bavim detaljima. Tako mi neretko neki detalj i promakne, al ondak skontam da i nije bio bitan nikome osim meni, dok sam mix po sebi odlično radi, a za to ne smem da potrošim previše vremena.

Arthur
30-08-2008, 02:49 AM
@Heatman
videsmo se ;)
nego, slobodno bani kad god do mene na kraću prezentaciju RuDaw/FF800 kombinacije. Možda je i neka majca ostala

HeatMan
30-08-2008, 11:40 AM
@Heatman
videsmo se ;)
nego, slobodno bani kad god do mene na kraću prezentaciju RuDaw/FF800 kombinacije. Možda je i neka majca ostala

hahah.. ae ae.. chujemo se.. moram da ga chujem suvog jbg.. ima ga i spider u studiju, al koristi samo a/d konvertere.. to sam video i ranije, i to shto dobro zvuchi snimak, ne znachi da je do njega.. :)

sad je samo problem reverba.. :)

Btw, hvala ti za juche, brate.. da tebe i kVu-a nema, ja bih nekoga zadavio.. hvala vam puno

Arthur
30-08-2008, 11:55 AM
ja sam se prijatno iznenadio kada sam čuo svoje ranije mixeve sa rme 9632 na FF800... dosta drugačiji D/A. Dublji (po perspektivi), detaljniji.

LACKY
30-08-2008, 12:51 PM
Ja od kraja 80-tih koristim Steinbergove softvere. Trenutno sam na Nuendo 4, generalno gledajuci svaki od softvera je stvar navike. Veoma cesto se u drugim studiima susrecem sa PTL-om i ponekada moram da se zezam sa njim sto mi u principu neprija. Jednostavno logika rutina na koje sam navikao su steibrgovske.
Elem sta sam hteo da kazem, ako neko pocinje da radi i treba mu neki softver(pricam vise u pravcu audia nego midia) ja bih mu preporucio PTL iz mnogo pragmaticnih razloga a kao osnovno jer je taj sofver jednostavno postao standardan u studima celog sveta.
Sto se tice midija on definitivno sepa za mnogim softverima, ali i taj problem je resiv, Logic komunicira sa PTL hardverom (mada ga odavno nema za PC konfiguraciju, sto je veliki problem).
Iskren da budem kada bih sada trebao izabrati softver od pocetka odlucio bih se za PTL zbog standarda, a tek posle mozemo pricati i o drugim stvarima.

idekius
30-08-2008, 01:20 PM
...odlucio bih se za PTL zbog standarda...

Sta? Porastao standard, a ne hvalish se??? :) :rotfl:

Braca
30-08-2008, 05:00 PM
DaBear, naravno da sam se zajebavao za 240 kanala, potpuno se slazem sa tobom da su bolji mixevi ako se svede na razuman broj kanala, lakse se radi,mozes se lako izgubiti kad predje u toliki broj kanala da ne znas vise ni sta radis, ni sta si uradio. Ono jest tacno da produkcija napreduje, al nema te produkcije koja moze losu pesmu ili aranzman da popravi. Elem ko zna i ako je pesma ok i aranzman, sasvim je dovoljno i 32 audio kanala i nekoliko midi kanala.Jbga sta cu kad sam old school!
Long live Digi 001

Oggy
30-08-2008, 11:39 PM
Broj kanala?
Zivi bubanj do 16 (ne racunajuci tu perkusije, koje mogu da podignu za jos 4-8 kanala)
Prateci vokali 8 po default-u (2 devojke po dve deonice, svaka 2 puta za L-R), a ako ima i muski, to je vec 12, pod uslovom da ne postoji treci glas u pratecim, pa to sve automatski dize za jos 6. Dolazimo potencijalno do cifre 18.
Glavni vokal uglavnom 2 (posebno strofe, posebno refreni), ako ima i neki "c" deo, to je jos jedan.
Onda se desi da se rade neki efekti vokala koji zauzimaju jos 1-2 trake u zavisnosti sta se radi.
Bass- kanal (ako nema 2)
Akustara (ritam) - 2 kanala (L-R)
Par klavijatura, par elektricnih gitara i izracunajte gde smo.
Otislo je vec mnogo kanala, a da se nije desilo nista posebno.
Eto...
EDIT:

Hahahaa!!!
Sedim ja, malo radim, malo kuckam i vratim se u projekat za koji sam danas radio pratece...
Prebrojim...
20!!!!! :)

idekius
31-08-2008, 03:44 PM
A sto ostavljas ovaj tupavi program za Nokiu da ti se startuje sa systemom?

lesha
31-08-2008, 04:23 PM
i ono desno pored njega..

kejkz
31-08-2008, 04:53 PM

To bre utice na kvalitet zvuka i sinhronizaciju kompletnog sistema, vidi se na nemas pojma kako funkcionise danasnja visokotehnoloska masinerija! Smanjuje jitter i povecava frekventni opseg! :rotfl:

Everbeatz
31-08-2008, 04:53 PM
I rekli smo da se ovi koji rade u Cubendu ne javljaju jer samo provociraju:)

Oggy
31-08-2008, 05:17 PM
Pa povezem ga kablom sa telefonom, pa kucam poruke preko tastature i manje trosim vremena nego sto bi to bio slucaj na telefonu, dok radim... :)
Znas da ih saljem 200 dnevno... :)
A i sistem mi je stabilan, sve radi, pa sto ne bi i nokia suite... :)

OFF
31-08-2008, 09:15 PM
Možda je i neka majca ostala

Moja, sigurno..... posto ne dobih izdanje za ovu godinu:(

lesha
31-08-2008, 09:18 PM
ili moja..

Arthur
01-09-2008, 09:49 AM
drugari, ko što sam već desetak puta pisao, kod mene je samo BG kontigent. Ko je u mimohodu, slobodnoo nek svrne, ima ih još.

kejkz
01-09-2008, 06:11 PM
lokal patriota dakle :p

HeatMan
01-09-2008, 10:27 PM
o chemu vi? hahah

Oggy
02-09-2008, 02:20 AM
Odavno niko o tvom PT... :D

HeatMan
02-09-2008, 03:51 AM
pa i pametno.. ne znam ni chemu moje premishljanje oko toga...

samo sam frustriran.. jel neko za pivo? :)

milos
02-09-2008, 09:50 AM
http://www.steinberg.net/en/products/musicproduction/cubasestudio4_product/cubasestudio4_featuredetails.html
i Cubase 4 Studio nije lose resenje, a i ustedis dosta para...

RetroMan
02-09-2008, 10:07 AM
Cubase 4 Studio nije lose resenje
Sto, 4, zasto ne odmah 4.5?

a i ustedis dosta para...
Ma sta ce mu pare, opet ce da ih spuca u rupu bez dna (studio)!

RM

milos
02-09-2008, 11:48 AM
Sto, 4, zasto ne odmah 4.5?

Ma sta ce mu pare, opet ce da ih spuca u rupu bez dna (studio)!

RM
Pa dobro, to je free update...

Jan
02-09-2008, 01:24 PM
Ja cu mozda s neba pa u rebra da se omastim jednim DIGI 002 rack-om, i obzirom da gledajuci moje projekte ja vidim da ja retko guram preko 48 kanala i razmisljam da se skroz prebacim na PT LE + Music Toolkit, bice mi neko vreme potrebno dok naucim da se snadjem u njemu ali Boze moj...Mada mi i Nuendo prilicno stabilno radi (sem drajvera za tascam us 122 koji se svicuju sa 44.1 na 48 khz i obrnuto kako im dodje)...A sad ovaj problem sa GUI-em sto imam to je problem do ploce (probao kod drugara koji ima istu plocu) tako da cu to da zamenim i cao...

@Hitman: Ako ti nesto koci itd sa Colosusom i ostalim VSTievima koji koriste Native Instruments Kontakt ili sta vec , probaj da instaliras NI DFD, odnosno nemoj da probas, instaliraj ga, ram memorija ni u ludilu ne moze sve to da izdrzi i treba ti NI DFD, sta vise preporucuje se sa vim pluginovima...

alavuk
02-09-2008, 01:49 PM
zar taj dfd nije po defaultu ???

Jan
02-09-2008, 01:53 PM
zar taj dfd nije po defaultu ???

nije, mora se instalira posebno, to je free plugin i skida se sa native instruments sajta...I vidis da radi tek kad dugme DFD na kontaktovom engine-u svetli dok sviras...Onda direktno cita sa harda a ne trpa u RAM...

HeatMan
02-09-2008, 02:30 PM
instalirao sam dfd, i ukljuchen je uvek.. jbg..

ma ne prave samo oni probleme.. evo sad poslednje shto sam radio je jedna rep/rege/hc pesma.. uhh.. :?

oko 20 kanala gitara na strofi, i oko 8 na refrenu.. ez drummer za perkusije, i josh jedan ez za zivi bubanj koji upada u refrenu.. battery sa svim svojim iskorishcenim kanalima sa pun racku semplova.. trilogy koji pichi u strofi sa synth bassom (kao da malo vishe vuche na rege).. tps i par sax labova u strofi zarad malo lepshih brassova.. onda se malko ubrzava pesma (sa 80bpm na 100) i tu je sve zivo.. tj, elektrichne gitare, bass gitara, ez bubnjevi i perkusije..

i pochelo da zabada.. da jednostavno pada sx svaki put kad se loaduje.. i provalim da je do ez drumera i njegovih perkusija.. a one su mi davale bash ono shto sam zeleo.. neki sedmi pravac u celoj pesmi.. i onda sam morao njega da ugasim pre no shto se loaduje do 300 mb i tako da sejviram.. poshto nece ni da freezuje..

ma u kurac sve.. sad ne znam shta da radim sa perkusijama.. imam utisak da cu jebeno pocheti da snimam sve, da se ne smaram sa plugovima..

Jan
02-09-2008, 04:02 PM

ma ne prave samo oni probleme.. evo sad poslednje shto sam radio je jedna rep/rege/hc pesma.. uhh.. :?

oko 20 kanala gitara na strofi, i oko 8 na refrenu.. ez drummer za perkusije, i josh jedan ez za zivi bubanj koji upada u refrenu.. battery sa svim svojim iskorishcenim kanalima sa pun racku semplova.. trilogy koji pichi u strofi sa synth bassom (kao da malo vishe vuche na rege).. tps i par sax labova u strofi zarad malo lepshih brassova.. onda se malko ubrzava pesma (sa 80bpm na 100) i tu je sve zivo.. tj, elektrichne gitare, bass gitara, ez bubnjevi i perkusije..

i pochelo da zabada.. da jednostavno pada sx svaki put kad se loaduje.. i provalim da je do ez drumera i njegovih perkusija.. a one su mi davale bash ono shto sam zeleo.. neki sedmi pravac u celoj pesmi.. i onda sam morao njega da ugasim pre no shto se loaduje do 300 mb i tako da sejviram.. poshto nece ni da freezuje..

ma u kurac sve.. sad ne znam shta da radim sa perkusijama.. imam utisak da cu jebeno pocheti da snimam sve, da se ne smaram sa plugovima..

Odsviraj sta ti treba i odma eksportuj i stavi ga...Ne znams ta da ti kazem...

HeatMan
02-09-2008, 04:21 PM
jbg.. stalno doradjujem i stalno menjam sve i svashta.. tako da to, nazalost, nije opcija.. iako je najlogichnije reshenje.. mada, nikad se ne zabode na istom mestu.. svaki put na nekom desetom..

Jan
03-09-2008, 12:20 AM
jbg.. stalno doradjujem i stalno menjam sve i svashta.. tako da to, nazalost, nije opcija.. iako je najlogichnije reshenje.. mada, nikad se ne zabode na istom mestu.. svaki put na nekom desetom..

Pa i meni se zabada...Ali ja necu da predjem na PT zato sto ono zelim da radim u PT , najradije ne bih ni prelazio, nego posto ovi svi od preko sto radim sa njima rade u PT, pa da se ne kocim sa ogromnim kanalima da skidam i da mi salju, samo mi posalju PT projekat i da miksam u njemu...I plus zanimaju me neki RTAS plug-ovi...Tako da, videcu kad se budem domogo tog DIGI 002-jke posto ga dobijam na poklon...

DaBear
03-09-2008, 10:18 AM

Pa ljudi MORATE REALNO da znate sta mozete da ocekujete od kompjutera!!!
Sazto (kao sav normalan svet) ne snimas sve u audio, kad si nacisto sa zvukovima i aranzmanom. Ako ti ne radi, opet imas midi, pa usnimis ponovo.

Zapanjen sam kako svi trpaju po deset-petnaest soft sintija / samplera, pa 100 midi kanala pa 100 audio kanala, pa sendovi, pa efekti pa ovo ono...a sve na ZBUDZENOM PC-ju koji cak nije pravljen posebno za muziku!!?????

Lako je izotvarati 100 pluginova i sintija...ali ne moze to tako. Od davnina se PLANIRALO usnimavanje, miksanje itd, itd...!!!
A kod nas - samo krkaju!!!
Plus - "domaci" try-before-you-buy software - NIKAD NEZNAS STA JE PRILIKOM "Kakovanja" sjebano !!

Prestanite da se zanosite idejom da je obican / sklepani PC isto sto i studio.:mad:

Color
03-09-2008, 10:51 AM
Sazto (kao sav normalan svet) ne snimas sve u audio, kad si nacisto sa zvukovima i aranzmanom. Ako ti ne radi, opet imas midi, pa usnimis ponovo.

Zapanjen sam kako svi trpaju po deset-petnaest soft sintija / samplera, pa 100 midi kanala pa 100 audio kanala, pa sendovi, pa efekti pa ovo ono...a sve na ZBUDZENOM PC-ju koji cak nije pravljen posebno za muziku!!?????

Lako je izotvarati 100 pluginova i sintija...ali ne moze to tako. Od davnina se PLANIRALO usnimavanje, miksanje itd, itd...!!!
Plus - "domaci" try-before-you-buy software - NIKAD NEZNAS STA JE PRILIKOM "Kakovanja" sjebano !!

Prestanite da se zanosite idejom da je obican / sklepani PC isto sto i studio.:mad:

.....bes mi sve, pametno zboris!!

Jan
03-09-2008, 12:16 PM

Ja nemam apsolutno nikakvih problema sa zabadnjem da je ono toliko kritichno da ludim...Sem onoga sto sam se zalio sa grafikom, al to je zato sto plocha nije kvalitetna, i to cu zameniti i cao...Ja ne mogu da opteretim kompjuter toliko i sa najjachim projektima koje radim, tako da sam ja sasvim zadovoljan onim sto imam :)
Jos kad mi stigne Digi 002, u la la...:)

idekius
06-09-2008, 11:35 PM

A u kom to studiju sve mozes "real time"? :D
Ako sam te dobro razumeo, slazem se sa ovim sto kazes.
Ja sam ranije bio podlozan problemu : "Hmmm... dobro je, mada nisam siguran... to cu kasnije, neka ga za sad ovako..."... jedno, drugo, trece, pa posle ispadne 70% projekta "neka ga za sada ovako..." :)

Neodlucnost i nespremnost da se donese "definitivna" odluka je cest problem i to vidjam kod mnogih, a mislim da je to pogresno... (pod navodnicima je zato sto ne mora da bude definitivna...).

Ne radi se tu uopste o PC-u da li on moze, ili ne moze... moze u zavisnosti kakvi se VST-i, ili plugovi koriste. VST-i karaju RAM, a plugovi CPU (obicno). Tj. VST-i koji sami generisu zvuk karaju CPU, a oni koji citaju sopstvene samplove RAM. Jos niko nije ucitao recimo 3 full BFD-a sa DeLuxe samplovima sa 128 layera, jer je sasvim dovoljan jedan takav drum kit da ozbiljno optereti RAM na mashini sa 3 GB, bilo da je ona PC, MAC, brendirani PC, ili nesto trece... Ne moze da se sipa 2L u flasu od 1L, bila ona zlatna, ili plasticna.

Ipak... uopste se ne radi o tome... RADI SE O ODLUCI.

Moguce je da i ja gresim, ali ja ne volim milion stvari na foru "kasnije cu to, neka ga za sada". Kada mi arr. dodje u odredjenu fazu, postavim sebi pitanje:
-Jel? O.K. taj bubanj? Jeste? Vozi kanale bubnja u wav...
Cuvam midi kanale u folderu koji obicno imenujem "kanta", pa ako se kasnije ipak predomislim, midi je tu i vracam se na doradu.

-Jel? O.K. taj synth? Jeste... Pichi u Wav... midi traka se opet cuva u "kanti"..

Ne kazem... mozda je moj pristup pogresan, ali... meni je lakse od kada tako radim...
Uostalom, sta kada se snima gitara, "zivi" bass, zivi bubanj, truba... nema cak ni midi trake da se vratis unazad :)

HeatMan
06-09-2008, 11:51 PM
da, jbg.. al ako vec radim neke stvari u midiju, znam da hocu josh da dosnimim da tweekujem synthove.. da ako sam odradio dobar ritam, kojim sam zadovoljan.. da ne moram da se drkam oko njega da bih ga samo malko promenio..

iz istog razloga ne shaljem kao vecina vas bubnjeve u grupe pa da onda tako kontrolishem.. nije mi trip.. vishe volim da imam trista kanala i da nateram sebe da se potrudim jbg..

idekius
07-09-2008, 12:10 AM
da, jbg.. al ako vec radim neke stvari u midiju, znam da hocu josh da dosnimim da tweekujem synthove.. da ako sam odradio dobar ritam, kojim sam zadovoljan.. da ne moram da se drkam oko njega da bih ga samo malko promenio..

iz istog razloga ne shaljem kao vecina vas bubnjeve u grupe pa da onda tako kontrolishem.. nije mi trip.. vishe volim da imam trista kanala i da nateram sebe da se potrudim jbg..

Hmmm...ali... ako ne radis sa grupama, odrices se npr kompresije po grupama, eventualnog limitiranja bubnja itd.???

HeatMan
07-09-2008, 12:55 AM
znam, radim ponekad to, samo ako mi je potreban taj napumpani zvuk.. al mi ne treba tako chesto.. tj, to radim samo radi efekta, a vako.. pff.. vishe volim da dishe mix

DaBear
07-09-2008, 10:20 AM
Hmmm...ali... ako ne radis sa grupama, odrices se npr kompresije po grupama, eventualnog limitiranja bubnja itd.???

sto smarate coveka? vidis da ima svoj fazon...razmisljanja...rada....miksanja...ne zeli da se utopi u masu koja sve radi isto...:rolleyes:

HeatMan
07-09-2008, 05:57 PM
apsolutno.. iako je bilo sarkastichno.. nije da necu, nego ne zelim.. nemam potrebu..

pozdrav