View Full Version : Ugaoni bass trapovi, konkretno.....?
1. Postoji li ikakav konkretan proracun donje granicne frekvencije efikasosti za superchunk tip ugaonog bass trapa? Znam za princip - vece je nize (bolje ?), ali postoji li kakav numericki odnos zapremine mineralne vune i frekvencije
2. Vidim da ovi na 'zapadu':D uglavnom prave varijante 17'' x 17'' x 24''..... ja bih verovatno imao prostora za puno vece, tipa 100 cm x 80 cm..... Verujem, da nije problem sto se pravi sa nejednakim osnovama trougla.... . ?
3. da li je problem ako, npr, duza strana superchunka bude na mestu prve bocne refleksije od zvucnika ? (tacnije, da bass trap svojim ostrim krakom prolazi jedno 10tak cm mimo zvucnika?)
4. Da li se gubi na efikasnosti (ja mislim da ne, ali da pitam) ako bi se preko trouglova isecenih i poreznjanih, a ispod akustickog platna, stavio 10mm azmafon, vise kao zastita od komadica vune (ili da stavim najlon?)
NLP, Bogi i ostali, hvala unapred:)
RetroMan
11-08-2008, 11:56 PM
1. Oko 80 - 120 Hz sa pikom na 100 Hz, za standardni, mada zavisi i od gustine mineralne vune koju koristis.
2. To je skromnija varijanta, standardna je 24" x 24" x 32". Najbolja absorbcija je kad su uglovi 45 stepeni, a i nema potrebe da ti jedna strana bude 100 cm, skuplje ce biti, a nista neces dobiti.
3. Nije problem, pogotovo ako stavis sloj Azmafona preko.
4. Nikako najlon, stavi Azmafon, ne moze da steti, a sigurno koristi kao zastita.
RM
Color
12-08-2008, 09:58 AM
4. Ja sam stavljao najlon i ispalo je odlicno. Bass trapovi su mi glomazni i plasio sam se da mi ne pojedu visoke....da mi soba ne bude prigusena. Ovako sve radi super!
... pa nije akustika baš logična i stoga tako predvidljiva:D
RetroMan otkuda ti taki veoma detaljni podatki (i to kod akustike): "Oko 80 - 120 Hz sa pikom na 100 Hz, za standardni, mada zavisi i od gustine mineralne vune koju koristis"?
Gustina i tip mineralne vune ima drukčije karakteristike i +/- 30% te više, manje...
"Nije problem, pogotovo ako stavis sloj Azmafona preko" - Promjena impendancije (GFR-gas flow resistance npr., ...) između Azmafona i mineralne vune je interakcija nepredvidljiva i stoga je jedino merodajno, da se izmjeri u prikladnom laboratoriju. Promjena impendancije zna biti štetna ili pomagajuča. Odvisno od sastave absorbera.
"Nikako najlon, stavi Azmafon, ne moze da steti, a sigurno koristi kao zastita";
"akustička tkanina"!!!, za sendvič sa Azmafonom sam prije rekao svoje:)
Živost prostorije je odvisna od veličine prostora; manji je više če biti mrtav, veči je više če biti živ...
RetroMan
12-08-2008, 11:23 PM
RetroMan otkuda ti taki veoma detaljni podatki (i to kod akustike): "Oko 80 - 120 Hz sa pikom na 100 Hz, za standardni
Pa merili ljudi, slicne corner absorbere (ukljucujuci i Superchunk) i svi grafikoni su bili veoma slicni (sa individualnim razlikama u nivou absorpcije) i rezultati su bili kao sto sam naveo (ljubicasto i svetlo plavo su rezultati za Superchunks).
Promjena impendancije (GFR-gas flow resistance npr., ...) između Azmafona i mineralne vune je interakcija nepredvidljiva i stoga je jedino merodajno, da se izmjeri u prikladnom laboratoriju.
Uzeo sam da se Suprechunk radi sa mineralnom vunom gustine oko 60 kg/m3 (mada neki preporucuju i guscu), a to je isto kao i kod Azmafona, pa prakticno (akusticki) nema razlike (ni promene impedance...), vec je Azmafon samo zdravija varijanta od mineralne vune. Ne sporim da se samo merenjem mogu dobiti egzaktni podaci, ali ovo je ipak samo kucna varijanta, i nisam hteo da komplikujem odgovor.
RM
RM
Hvala za sad:)
Postoji li neka konkretna formula koja obuhvata zapreminu trapa, gustinu vune i npr centralnu frekvenciju..... da bar okvirno znam sta gadjam:(
5. Koja vuna se konkretno moze naci u nasim krajevima a da nije 120 cm sirine (nezgodno zbog secenja - jedino da idem 60x60, ali ja bih vece ako ima smisla) ..... ove Ursa i Isover koje sam nasao po lokalnim stovaristima su lagane (mislim oko 40kg/m3) i u rolnama su sirine 120 cm a knauf vune su mi preskupe za tu akciju (ili mozda i nisu:confused: )
Okej.:)
Nema ba? nekog detaljnog uniformnog recepta za svaku sobu, ima nekoliko smjernica, izkustava,... uglavnom...mo?e? bas trape da napravi? od mineralne vune,...
glublje/ debebelije su-manju gustinu mineralne vune treba? - staklena: 30-50kg/m3 ili kamena - 50-80kg/m3... kad su apsorberi "tanki" (recimo cca. 10cm) - bolje je upotrebit veču gustoču mineralne vune (80-130m3).
Ako ?eli? pro?iriti apsorpciju i ni?e od cca. 125Hz. onda upotrebi membranu ispred(vezana ploča, mvl,...).
Ako nije perforirana onda če imati resonancijski "peak" sa uzkim "bandwidhtom - orijentacija": http://www.mhsoft.nl/helmholtzabsorber.asp#PanelAbsorber,...
ako ima? perforaciju - dobit če? manji peak resonance i ?iri bandwidth (vi?e perforacije, ?iri bandwidth/ ni?i peak),...
Nlp
Evo linka koji moze da pomogne kad je potrebno premostiti razlicite standarde i prevesti 703, 705 i sl. na ono sto se moze naci u ovom delu Evrope
http://www.bobgolds.com/AbsorptionCoefficients.htm
boggy
14-08-2008, 11:55 PM
Evo linka koji moze da pomogne kad je potrebno premostiti razlicite standarde i prevesti 703, 705 i sl. na ono sto se moze naci u ovom delu Evrope
http://www.bobgolds.com/AbsorptionCoefficients.htm
Bilo je to vec http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=198701&highlight=bobgolds#post198701
pozdrav
bogi
Miha Blaze
15-08-2008, 11:27 AM
Hvala za sad:)
Postoji li neka konkretna formula koja obuhvata zapreminu trapa, gustinu vune i npr centralnu frekvenciju..... da bar okvirno znam sta gadjam:(
ne znam da li imas knjigu Elektroakustika (P.Pravica i D.Drincic) u njoj imas neke formule, izmedju ostalog i te za mehanicke rezonatore, akusticke rezonatore i za porozne materijale...
e sad, ne znam koliko je formula tacna i korisna, posto u istoj ne pise kako svojim specifikacijama utice apsorber (konkretno ta mineralna vuna) koji ispunjava taj bass trap tj. mehanicki rezonator... jedino pise, ako se dobro secam, da taj apsorber pojacava apsorpcionu moc tako sto prosiruje opseg rada tog apsorbera...
ne znam dal sam ti pomogao...
pozdrav!
Imam te neke skripte, knjige kao i knjizice Akustuka u ariktekturi i sl..... ali mi je trebalo konkretno za superchunks.
Ono sto sam nasao kopajuci po netu je malo konretniji podatak vezan za slucaj koji je Retoman naveo.... ovo njegovo je grafik za vunu 703 (staklena, gustine 45kg/m3) sa katetama 60x60 cm...... e, sad, nema podatka o visini apsorbera (tavanice) kao ni o mestu merenja (verujem da je mereno u poziciji slusaoca)
http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?p=3975#3975
RetroMan
15-08-2008, 12:23 PM
703 (staklena, gustine 45kg/m3)
703 je min 48 kg/m3, a meni je Andy Munro preporucio 60kg/m3, s tim da ako nema tacno ta gustina, onda je bolje uzeti malo manju nego malo vecu :shock: sto manje iskusnim akusticarima ne deluje logicno, ali covek je jedan od vodecih dizajnera studija i nije mi tesko da mu poverujem, pogotovo zato sto je mnogo fin covek i svaki razgovor sa njim mi je vise znacio od neke procitane knjige iz te oblasti.
RM
703 je min 48 kg/m3, a meni je Andy Munro preporucio 60kg/m3, s tim da ako nema tacno ta gustina, onda je bolje uzeti malo manju nego malo vecu :shock: sto manje iskusnim akusticarima ne deluje logicno, ali covek je jedan od vodecih dizajnera studija i nije mi tesko da mu poverujem, pogotovo zato sto je mnogo fin covek i svaki razgovor sa njim mi je vise znacio od neke procitane knjige iz te oblasti.
RM
Ok, a jel' u biti svejedno da li je staklena ili kamena, ako se potrefi gustina?
... pa da, ali staklena vlakna su pružnija i su jednakomjerno položeni jedan na drugog stoga je gas flow resistance bolji. Mineralna vuna ima više polomljena vlakna te vlakna nisu tako pružna. Ako trebaš staklenu vunu od 60kg/m3, onda je zamjena za nju mineralna vuna nekoliko više gustine, npr. 80kg/m3... ali to je sve vrlo relativno i nije apsolutnog odgovora.
Koliko sam "proučavao" proizvodne procese owens corninga, urse, roxula i tervola vidim da neki manje pažljivo polagaju vlakna, imaju različite vezivne aditive i njihovu količinu... stoga različite specifikacije, a koje je opet nemoguče dokazati u akustičkom laboratoriju precizno ispod 150-125Hz.
Ako Munro kaže 60kg/m2 i misli owens corning - OC, te točno koji "model", onda ne nabavljaj neku drugu firmu...
To je teorija i filozofiranje, na kraju je treba dosta experimantiranja ako nemaš izkustava sa DIY izradom akustičkih elemenata.
Sa svakim time materialom je moguče napraviti kvalitetan i funkcionalan apsorber, samo treba znati kako, svakako mislim na to kada se prave bas trapovi i hočeš dodati membrane za još niže frekvencije,...
Možda je još bolje kupiti napravljene bas apsorbere od firama koje se profesionalno bave time.
:D
Možda je još bolje kupiti napravljene bas apsorbere od firama koje se profesionalno bave time.
:D
Tu bih se delimicno slozio, ali sve to zavisi od budzeta i opet ne garantuje finalni rezultat. Po meni najbolje je platiti coveka koji ima iza sebe 20tak i vise uradjenih studija koji ce u konkretnom prostoru prepoznati konkretne probleme i znato kako da ih resi. Ovako u budzetima kojim veci nas raspolaze (a koji su uslovljeni plateznom moci nasih klijenata i nasiom vrednoscu na trzistu), pazljiv DIY rad moze da ima smisla ako covek ne ocekuje ali i ne ulaze previse. Ne verujem da ce bilo kakav superchunk koji napravim sa nekom vunom na trzistu biti gori od nikakvog, a opet, sigurno da bi auralexov bio bolji.
Potpuno se sla?em, sa dobrim "akustičarom" je najbolje... pa buđet,...
I otvoreno celična pjena (ali dovoljno gusta) je odličan materijal ali one guste so pretjerano skupe... , dandanas ima na tr?i?tu i poliesterska "vuna"...
RetroMan
16-08-2008, 09:44 PM
Ok, a jel' u biti svejedno da li je staklena ili kamena, ako se potrefi gustina?
Pa ja sam o tome formirao neko misljenje, ali ne bih o tome ovako javno, da ne bi zvucalo kao jeres.
Staklenu vunu, koliko znam, niko ne koristi iz ekoloskih razloga, uglavnom se koristi ono sto tamo zovu rock wool, a kod nas je najblizi tome bio Vunizol tip M, ali je firma crkla (pa prodata), a nisam skoro proveravao koja je (i da li uopste ima) nova zamena za M.
Po meni najbolje je platiti coveka koji ima iza sebe 20tak i vise uradjenih studija
A ako to ne mozes da priustis, onda nije lose da uzmes nekog sa skromnijim iskustvom i skromnijim cenama.
RM
Nije li bas ta 703 Owens Corning, staklena vuna?
Ja kontam da se tu nesto promenilo od pre 30 godina i od staklenih vuna koje se daju naci po TA pecima iz tog doba
Nasao sam i taj vunizol M, verovatno ga ima u prodaji
http://www.offertrade.co.yu/Offer%20trade/cenovnik.htm
Evo, malo sam cheprkao...... ako neko hoce da radi superchunk ugaone bass trapove evo grubog predracuna
Vunizol M (60kg/m3) kosta oko 7.5 eura po m2 za debljinu 10cm, dolazi u tablama 100x60cm.
Evo i prost crtez - znaci iz 4 table Vunizola se moze izvuci 12 trouglova 60x60 kateta i ostane jos 3 trougla 40x40 (moze i to da se upotrebi).. sto mu dodje da za jedan ugao standardne visine treba malo vise od 5 m2 vune ili ispod 40e (ne racunam materijal za fiksiranje)
To je ono sto sam ja nasao na nasem trzistu, kamena vuna odgovarajuce gustine. E, sad, moze gusce, moze skuplje... ako ima smisla u krajnjem rezultatu. Takodje , valjalo bi naci i vece table da se mogu seci veci trouglovi
Jos jedno pitanjce - posto se kod nas definitivno teze nalazi kamena vuna neke vece gustine u vecim dimenzijama od 100x60.... Smeju li se praviti trapovi od trouglova 60x100 (presecem tablu po dijagonali)? Mora li 45'?
Hvala
RetroMan
31-08-2008, 10:11 PM
li se praviti trapovi od trouglova 60x100 (presecem tablu po dijagonali)? Mora li 45'?
Na to pitanje si vec dobio odgovor, procitaj ponovo.
RM
Mo?e kako hoče?, ako upotrebljava? taj "superchunks" princip.
Zato i zbog efikasnosti (nije najbolje ali za trud i ulo?enu cijenu... je to, to) je vrlo raz?iren i voljen.
- Mr?aviji (10,15cm) je panelni pasivni apsorber - iz te?e kamene vune neka bude (80, ,100, 130kg/m3)
- deblji je - vrlo efikasna je kamena vuna manje gustoče (80, 50kg/m3).
Ako bira? staklenu vunu onda od svake navedene gustine smanji vrijednosti:
50kamena-30staklena, 80kamena-50staklena, 130kamena-100staklena.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.