View Full Version : Nesto relativno staro...
Synclavier
05-08-2008, 03:04 AM
Evo, ako nekoga interesuje, demo (ITB) verzija jedne pesme iz 2005 (muzika, aranzman, tekst, programing - moja malenkost), pevano (Gorica - ex Neverne Bebe) i miksano (opet ja) u martu 2006-te. Postoji novija verzija (novo pevanje i promenjeni neki detalji u aranzmanu) spremna za mix, ceka se da sponzori ispune obecanja:confused: ... Cela prica "zapela" posle tri snimljene pesme zbog "nedostatka vremena" :wink: (i bukvalno i preneseno) i zao mi je zbog toga:( . Cela stvar je trenutno "na ledu" i ceka "bolja vremena"; nadam se skorom nastavku rada i izdavanju.
Zanimaju me vasa misljenja, samo napred, bicu zahvalan...
nema nade itb demo.mp3 - 6.41MB (http://www.zshare.net/audio/165304328f82de13/)
kravadinka
05-08-2008, 11:10 AM
Kompozicija odlicna, melodijski i harmonski razradjena odlicno, sto je najvaznije u simbiozi, sklop instrumenata takodje, ono sto mi smeta je BackBeat, manje-vise zbog njega samog, vec zbog nedostatka desavanja, dok pesma ide javljaju mi se ideje sta i kako sa bubnjem i basom, a sa loop-om sve ostaje inertno!
Evo slusam treci put, hmmm, pa ima par detalja za razmatranje, pojedina mesta u glavnoj melodiji koja zahtevaju da budu ispracena i aranzmanom, konkretno ponekim unisom na basu i bubnju, eto tek da se pojaca tematski materijal koji je bitan!
"Da ti opet oprostim..." i "Nema vremena..." na kraju refrena, onda u C delu (bar meni) nedostaje kontrast i razrada, konkretno ritmicka, dok je harmonska i melodijska ispracena odlicno!
To je bar ono sto nema veze sa ukusima i afinitetima, generalno jako, jako dobro!
Sa ovom pesmom je Gorica ucestvovala prosle gdoine kod nas na Zrenjaninskom festivalu :)
Pretpostavljam da znas da je Gorica zapalila u NY, pa sada ipak ide na Floridu?
Pozdrav
Synclavier
11-09-2008, 03:09 AM
Uuups, ja i zaboravih da sam ovo i okacio. Svakako, hvala svima koji su poslusali...
@Oggy: Da, Gorica je prosle godine ucestvovala na Zrenjaninskom festivalu, mada, i sam znas da i nije bog zna sta dobro prosla, osim naravno tapsanja od kojih ramena otpadaju...:wink: Znam za njene akcije u SAD, culi smo se relativno skoro, drzim joj fige da izdrzi...:please:
@Kravadinka: Hvala na izdvojenom vremenu i komentarima, cenim to. Preskocicu pohvale, a povodom nekih kritika i predloga rekao bih sledece:
Za finalni miks postoji i verzija sa snimljenim akusticnim bubnjem i nesto izmenjenim bassom, medjutim , nisam siguran da sam skroz zadovoljan time, film se definitivno promenio, ali u nezeljenom pravcu. Naime, u ovoj pesmi nisam ni zeleo klasicni zvuk akusticnog bubnja (pogotovo ne kick i snare), niti preterano naglasene i "ofanzivne" break-ove, vaznije mi je bilo da se osnovni bit dobro slozi sa mukotrpno programiranim i slaganim lo-fi/seq layer-om i da bude zvucno/ritmicki kompatibilan sa bass linijom. Kao sto si primetio, ceo sklop instrumenata je radjen u slojevima i sa puno podbojavanja (ovo mi je omiljeni pristup:) ) custom programiranim farbama (i hard i soft synths), pa mi je u celom zvuku trebao otprilike ovakav zvuk "bubnja i perkusija" (paralelno kompresovan i editovan set loop-ova ("Bubble" - Back Beat GC verzija) + StylusRMX/Triton/Wavestation Lo-fi layer).
Sto se back vokala tice, bas na mestima koje si pomenuo i postoje troglasni blokovi koji dodaju potreban kontrast i to ce, svakako, biti deo finalnog miksa, ali bez preterivanja.:grin:
Sto se tice ritmicke razrade i dodatnog nijansiranja u C delu tu se ne slazem potpuno sa tobom. Unise sa glavnim vokalom na basu i bubnju uglavnom izbegavam jer je to put koji lako vodi u los harmonski slog i tipicne greske kao sto su "paralelene oktave" i "diletantsko akcentovanje".:rolleyes: Ceo C deo je uradjen sa kontrapunktno postavljenim linijama bassa i hi vox (Lyle feel) syntha, tako da bi dodatno ritmicko akcentovanje, u ovom slucaju, samo razbilo tu sliku. U strofama, malo vise zivosti ne bi bilo na odmet (tu se slazem, i zbog toga sam i uradio session sa live bubnjevima), ali jednostavno, snimljeni akusticni bubanj mi se ne uklapa, prvenstveno zvukom, pa bih radije bio spreman i da malo izgubim na energiji, (jer mi to i nije najvazniji sastojak), nego na ukupnom zvuku. Svakako, pokusacu jos malo editovanja i procesinga na bubnju ne bih li ga priblizio ostatku aranzmana cijim sam zvukom zadovoljan.:D
Hvala jos jednom, pozdrav.
JA necu mnogo ulaziti u aranzman ( sustinski mi se dopada ) .... nekako se vidi da ga je klavijaturista radio ( cesto se desava da ako je bubnjar radio aranzman , da su najrazigranije udaraljke bubnjevi , a klavijatura je jedna ili dve , dok ako klavijaturista radi onda je malo obrnuto ) .....
.... ono sto se meni ne dopada je mix ..... i to dosta stvari u mixu .... Ono sto je najbitnije , vokal je totalno u matrici , ne mogu ni svom silom da shvarim sta devojka peva . Nisam pobornik vokala preko matrice , ali mislim da bi lako trebalo da se razume tekst .
U mixu nije napravljen prostor za vokal .... sve se pomalo guzva i gusi ( mada ne bi trebalo jer je aranzman dobar ) tesko se razaznaje bas a u donjem delu spektra nije bas sve najbolje reseno .....
Sam vokal je malo " telefonski " mnogo midla i malo toga drugog ....
Reverbi na klavijaturama su mi malo " osamdesetashki " i mislim da to moze malo modernije da se resi .....
E sad , da me neko ne shvati pogresno , ja se sustinski ne javljam da komentarisem radove .... ovde sam se javio , zato sto mi se sustinski dopalo i vidim da je autor / aranzer vican onome sto radi , pa bih voleo da se ove " kritikie " shvate pozitivno u cilju poboljsanja finalnog proizvoda ....
Pozdrav
HeatMan
11-09-2008, 06:31 PM
nije tolko losh snimak vokala, chini mi se.. ali je definitivno, previshe zavuchen u matricu.. samo ga digni malo.. za koji db.. ili ga malo vishe iskompresuj..
sve ostalo je ok..
mada ja bih dobosh i kick malo zategnuo.. ne udaraju dovoljno, iako nije potrebno.. :) ja bih ga vishe napucao..
Synclavier
12-09-2008, 02:18 AM
Max, HeatMan - hvala na "kritikama", naravno da ih shvatam kao dobronamerne.:) I ja se, kao i Max, uglavnom ne javljam da komentarisem radove, ali mi je drago da se neko "sa dobrim usima" javio sa misljenjem.:D
Elem, od toga da je klavijaturista (po osnovnoj vokaciji) radio aranzman se ne moze pobeci i to nosi odredjene "konsekvence" sa sobom. E, sad uz svo uvazavanje kolega, i uz primere iz svetske produkcije koji staju na prste jedne ruke, ja u Srbiji (osim mozda u jednom slucaju) i ne znam za bubnjara sposobnog da se ozbiljno bavi aranziranjem :confused: (poznavanje forme, harmonije, tonskog sloga, kontrapunkta, instrumenata, osnova psiho-akustike, itd.), pa mi deo opaske o bubnjarskim aranzmanima vise dodje kao neophodni deo iskaza o instrumentalnoj pristrasnosti u aranziranju, od koje je,fakat, cesto tesko pobeci.:wink: Tek da se zna, svi instrumenti jesu radjeni u MIDI-u preko klavijature, ali to obuhvata i bass, bubanj, perkusije,cetiri linije gitara, trubacke teme...; u finalu nesto od toga ce, svakako, biti zivo.
Ono sto primecujem da je zajednicko u ocenama je da je vokal pretih i uvucen u matricu. Odmah da kazem (i zbog ostalih primedbi), ovde se radi o demo verziji, dakle, detaljnoj skici, a ne gotovom proizvodu - to tek sleduje. Ja, inace jesam pristalica vokala u matrici, a ne iznad nje (sto je cesto zastitni znak balkanske produkcije:rolleyes: ), e, sad, gde je ta tanka linija da se pliva, a ne potone... Kad demo slusam kuci na hi-fi opremi i ja sam blizu misljenja da je glas malcice potonuo :shock: (da bi vokal mogao 1dB gore, a pad-ovi 1dB dole, itd.), ali kad isto to slusam na S-2.5A, sve mi je ok. Mix je radjen samo na njima (nisu konsultovani NS10 ili nesto slicno) i moguce je da na svim sistemima nije idealna slika. No, u finalu, radice se sve "po PS-u". Vokal je sniman sa kombinacijom U87Ai + ISA 430MKII, i to je set-up koji se mozda nekima i nece bog zna sta svideti. Ja nisam preterani pristalica tube preamp-a i mikrofona, vise volim diskretne i neutralne sprave i ne zelim od sprava "personalitet" po svaku cenu (pogotovo ne uvek toliko i nasiroko obozavani "vintage tube warm analog sound"8-) svugde i na svakom mestu). Mozda je ljudima naviknutim na tube preampe vokal malo tanak i sterilan (ne delim misljenje), ali i sam mislim da ima mesta za malo izdizanje oko 300-400Hz (pre nego totalno izdizanje vokala) i tome kompatibilno "uvlacenje" na pad-ovima, "pa da svi budu zadovoljni". Inace u miksu, editovani vokal je kopiran, glavna kopija je imala insertovan LA-2 leveling amp, dok je druga "nekomprimovana" koriscena za pobudu TC D-2 na nekim mestima u pesmi (uz stalnu konsultaciju fazmetra, naravno), sve to zajedno na grupu, itd...
Bass gitara (tacnije "mic" kanal, "DI" nije diran) jeste svesno odrezana i sa "donje" strane, da bi bolje izasao low end bubnja, moglo je i obrnuto (mozda bi se Max-u vise svidelo), ali, meni je ovako bilo malo preciznije.
Reverbi na klavijaturama i jesu (priznajem) pomalo "osamdesetaski", ali mislim da im u ovakvom aranzmanu ima mesta, pogotovo, sto (mozda subjektivno)mislim da taj nacin produkcije ponovo dobija na aktuelnosti, a i podseca me na muzikalniju i manje razvodnjenu muzicku scenu.
Kick i snare..., hm, moze zategnutije (probao sam), ali mi to vise nije taj film, nije ta pesma:( , mada cenim da bi nekom drugom to vise "radilo".
Ipak, ovo je samo demo, pre svega prikaz aranzmana, finalni miks tek sledi...
Opet se raspisah, a nisam imao nameru...
Jos jednom, drugari hvala na misljenjima i trudu.
Pozdrav.
HeatMan
12-09-2008, 02:34 AM
i ja sam pobornik vokala malo zavuchenijih, al ti ga pretera.. stvarno ti kazem, evo moze max da ti kaze kakvu smo raspravu imali oko vokala u matrici.. :)
pozdrav
Synclavier
12-09-2008, 03:07 AM
Sta cu kad volem...:grin:
HeatMan
12-09-2008, 02:49 PM
pa pretra ga.. nemoj da pojachavash da bi chuo vokal, nego kad stisash mora sve da se cuje i razaznaje..
poz
Synclavier
12-09-2008, 05:10 PM
pa pretra ga.. nemoj da pojachavash da bi chuo vokal, nego kad stisash mora sve da se cuje i razaznaje..
poz
Ako prenebegnem cinjenicu da je ovo ipak savet za osnovce:wink: , reci cu ti - da, to se podrazumeva (i, to dobrih dvadesetak godina koliko se bavim studijskim radom):da: .
Ponavljam, ovo je demo, vec sam i sam priznao da mi na hi-fi opremi zvuci da vokal jeste malo potonuo, ali nikako ne delim tvoj utisak preteranosti (posebno ne na S-2.5A). Neke stvari su objektivne, a negde postoji razlika u pristupu i nacinu slusanja, i tu nema mnogo prostora za raspravu. Tvoj i Max-ov stav mi je potpuno jasan.
Bio bih jako srecan (a i za domacu scenu bi bilo super) kada bih u ostalim demo/promo radovima sa foruma nailazio samo na ovakve "greske" i ako bi to bilo jedino sto ze moze zameriti...
Hvala svakako na savetima, sve predloge cu imati u vidu na finalnom miksu.:)
Pozdrav.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.