View Full Version : Nivo usnimavanja...
DaBear
26-06-2008, 08:08 PM
dobijem pre par dana neku pesmu da pogledam / opravim / smiksam...(iz nasih krajeva).
E, posto svi vec znaju da ja nisam tehnicki najbolje potkovan i sve radim na uvo (i oko)..da vas pitam da li je ovo ok?
Naime, kad sam otvorio audio fajlove, pomislio sam da je pola njih tisina !?
Naime, na naj-jacim kanalima peak je bio na -19 (minus19)...a na nekima se videla samo ravna linija iako je nesto tu sviralo....:shock:
Jel sam ja glup, ili ne znam, ali meni je ovo (iako je digitalno snimanje, itd) malo tiho...
Sta drustvo misli??
alavuk
26-06-2008, 08:19 PM
koji program ti to pokazuje tj tu ravnu crtu ??? sta kaze audio editor tipa sound forge , tj kakve vejvove i sl. ti iscrta ... ali definitivno je tiho ...
DaBear
26-06-2008, 09:05 PM
koji program ti to pokazuje tj tu ravnu crtu ??? sta kaze audio editor tipa sound forge , tj kakve vejvove i sl. ti iscrta ... ali definitivno je tiho ...
Pro Tools....program.
Mogu ja vizuelno da podebljam waveform, ali kad stisnem "peak" ona opet pokaze minus 19...
Mislim, nije problem...ja ionako optimizujem sve trake na 0 pre miksa...
HeatMan
26-06-2008, 11:40 PM
kapiram da je shum pojeo sve, a?
ne da je malo tiho nego bih ja nabo lika koji mi je to dao..
SumAnuT
27-06-2008, 02:08 AM
Ma sta ima veze, ionako bi to DaBear zgnjecio sa nekim kompresorom :)
Danny Lou
27-06-2008, 08:44 AM
ma to ti je samo tako naislo, mislim da nije praksa...
laidback
27-06-2008, 12:19 PM
ukoliko nije greska , taj koji ti je to poslao znao je sta radi, sto ce reci da mu je poznat pojam - intersample clipping. :wink:
HeatMan
27-06-2008, 05:15 PM
hmmm... intersample clipping se moze desiti i na tom nivou, tako da to shto ti prichash ne pije vodu.. ako je snimano na 48/32 fp, isc ako bude postojao, nece biti primetan
alavuk
27-06-2008, 06:41 PM
kad smo kod tog isc-a , bas me je zainteresovala tema i definicija , procitao sam neki clanak i koliko toliko sam skontao da on moze da se desi i na high end spravama , tako da mislim da isc nema veze sa covekovim pitanjem sto se cuje pretiho ...
slowstar
27-06-2008, 11:36 PM
Ako je 24 bit fajl, ne mora da bude tragicno sto je nizak nivo, ali ako k'o sto Vrac kaze vidi samo ravnu "crtu" posiljalac je malkice preterao...
Vidi kolika je "susnjava" kad mu ga das po normalizaciji, ako je muzika "tupe lupe" to i nije tragicno, ali ako je nesto malo finije, bolje se ne zamajavaj
da ne ispadnes Ti kriv...
BTW, kad' ces do Belgrade-a?
milanCHE
28-06-2008, 01:46 AM
pa,daBear,zar ne rece i ti pre neki dan,kad je neko drugi postavio ovo pitanje u vezi jacine ulaznog signala, da pri usnimavanju "rokas" do nule,tj.maximum jakog i zdravog signala a de ne distorzira!?o.k.aj,da ne zanovetam..simply,za kodiranje(konvertovanje)signala sa nizim dinamickim nivoima, komp koristi i srazmerno manji manji broj bitova od ona 24 raspoloziva i mislim da nije isto kad signal tiho usnimis a potom ga normalizujes ili ga u startu "zdravo" usnimis.pitanje je sta ti je sve jos sa tako nisko usnimljenim signalom proslo kroz snimak,tj.koliko je shuma maskirano i sta ces dobiti kad sve to normalizujes,a sve to PRIMARNO zavisi od kvaliteta ulaznog "lanca" pri usnimavanju. sto kaze slowstar,da ne ispadne da si na kraju ti kriv,a drugi ti dali "vruc krompir"u ruke.uostalom,iskusan si,normalizuj,poslusaj i vidi pa proceni,da li ces imati vise posla oko restauracije dobijenog materijala nego oko samog mixapoz....
Boki_R
29-06-2008, 10:19 PM
Jedino opravdanje za ovako nizak nivo moze biti da je u pitanju zivo snimanje i nedovoljno vremena da se svima srede nivoi. Ostavljanjem veceg headrooma se obicno izbegavaju nekontrolisana klipovanja, ali ako se radi o iole normalnim muzicarima -6 do -12 dBfs (u studijskim uslovima i -3) ostavlja dovoljno sigurnosti.
Normalizacija je fina stvar, ali dize i nivo suma (S/N ostaje isti). Iz tog razloga, od samog starta, jos pre konvertora, treba teziti nuli. taj deo je isti od kako su prva snimanja radjena, a vazice sve i da se predje na 128 bitnu digitaliju.
Ilija Ilic
29-06-2008, 10:49 PM
Mozda taj tvoj zeli da ima tisi master od svih drugi, i mozda tako hoce da privuce paznju kad izbaci projekat, jer bi u tom slucaju svi urednici radio stanica i slusaoci morali da pojacavaju pesmu i samim tim bih sa vecom paznjom poslusali istu? :D U svakom slucaju nemoj se puno uzbudjivati odradi i kuliraj:) Malo sale nadam se da ce te oraspoloziti:wink: Pozzz
DaBear
29-06-2008, 10:56 PM
Jedino opravdanje za ovako nizak nivo moze biti da je u pitanju zivo snimanje i nedovoljno vremena da se svima srede nivoi. Ostavljanjem veceg headrooma se obicno izbegavaju nekontrolisana klipovanja, ali ako se radi o iole normalnim muzicarima -6 do -12 dBfs (u studijskim uslovima i -3) ostavlja dovoljno sigurnosti.
Normalizacija je fina stvar, ali dize i nivo suma (S/N ostaje isti). Iz tog razloga, od samog starta, jos pre konvertora, treba teziti nuli. taj deo je isti od kako su prva snimanja radjena, a vazice sve i da se predje na 128 bitnu digitaliju.
ma ok je sve...bilo je i mnogo gorih snimaka i fajlova...
inace, nije bilo zivih instrumenata...sve na struju...
nema veze, ima da udara i sa -19 !!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.