PDA

View Full Version : Zgode i nezgode

LACKY
26-05-2008, 12:59 AM
Kada vec pricamo o svemu i svacemu, otvaram ovaj tread u cast smesnih stvari koje su nam se desavale kroz posao. Kako nama samima tako i sa klijentima.
To jeste studijske sale i anegdote.
I sam sam vec zapoceo o ovome sa onom pricom o Tifinom producentu, tako da mislim da svi imate ponesto zabavno da ispricate.

dvuckovic
26-05-2008, 03:28 AM
Prosle godine sam snimao lika koji je svirao jedan etno instrument, gostovao na nekoj pjesmi....I kao, snimamo, njemu bas ne ide, nikako da se sastavi, ne valja mu ritam, nikako da prosvira...i krecu standardne price, mozda mu treba malo da se opusti, bla, bla...jos 20 tejkova, nece nikako....pocinjem da kapiram da nesto tu bas i nije u redu, udjem kod njega u sobu i vidim da slusalice stoje na podu...

Rhino
26-05-2008, 09:05 AM
Na podu? Vrh:rotfl:

LACKY
26-05-2008, 10:44 AM
Sta ce covek, ti ga tamo posadio da svira,on svirao i misli verovatno ovo mora tiho da se slusa da nebi uslo u snimak.

roginator
26-05-2008, 10:50 AM
snimao dvije djevojke ( seke ) ... i sad jedna u vocal room-u i uhvati je trema i pocne se izmotavat, 20-30 puta ponovo..ovo ono, kad prilazi njena seka do NS 10ki, naginje se na zvucnik i kaze ( u zvucnik)...seka nemoj se bojat, pametna si ti i mozes ti to ..( BTW radilo se oblizankama)... :banghead:

master29
26-05-2008, 12:47 PM
Ja cu vam ispricati jednu staru pricu,koju pretpostavljam da ljudi iz ovih krajeva znaju.Al ajd ovako,mnogo je interesantno:Nekada davno u Beogradu je postojao studio mislim da je naziv bio"Plava Supa"elem vlasnik studija inace moj dobar prijatelj Dr...n Vuk...vic poznat po kasnjenju od 3-5 sati,totalno konfuzan ali vrhunski majstor u Plavoj shupi snima guslara.E sad namesti mu on mikrofone,slusalice i pusti ga da se rasvira i namesti.U jednom trenutku mu zvoni fon i on se javlja nekom liku.Posle par trenutaka odlazi do nesretnog GUSLARA i kaze mu"ajd rasviraj se jos malo sad cu da se vratim"Tako i bi,guslar svira,sat,dva....pet....dvadeset sat nema Dra..na.Ovaj se usrao,nema sta da jede,studio zakljucanu havariji totalno.Sutradan Dra..n,zove na studijski telefon,javlja se guslar a dragan mu kaze:"Jbt tek sam se sad setio das sam te zaboravio u studiju.evo prvim letom se vracam iz Minhena nastavimo sa radom.Ima jos puno,puno anegdota vezanih za naseg prijatelja.Ja mu znam caku pa ga pozovem 5-6 sati ranije da usnimi nestojer toliko uvek kasni,neki put i nedodje zaboravi se skroz.Nesretni guslar je pobegao glavom bez obzira ui nikada se vise nije pojavio.Sto se tice Dr..ana,ekstr je prosao,nije dobio gusle po glavi.Pozz

Dexxy
26-05-2008, 12:55 PM
:banghead::banghead::rotfl::rotfl:

master29
26-05-2008, 01:03 PM
:banghead::banghead::rotfl::rotfl:

Zato aki ikada budete radili sa D.V. Drzite kljuceve od studija u DZEPU.Da ne bude da vas nisam upozorio!!!!!
:D:D:D

Pogotovo gospodo profesionalci,desice vam se sigurno neki miks sa njim.Pozz

HeatMan
26-05-2008, 07:57 PM
kljuchevi od njegovog studija? teshko.. pre bih poneo pajser za svaki sluchaj...

evo zanimljivost kod mene.. budim se oko dvojke uz zvonjavu telefona.. zovu me klijenti u fazonu: "moramo hitno da snimamo, imamo snimanje spota za sat i po.."

ja odgovaram, najnormalnije: "pa nismo se nishta dogovorili.. aj dodjite posle snimanja ako vam je hica, jbg.."

oni: "ne ne.. dolazimo sad.."

i oni dodju 40 minuta pre no shto moraju biti u klubu tash na snimanju NJIHOVOG spota.. i ja onako, polako sve.. razvlachim se..
dok mi nisu rekli da snimaju spot ZA TU PROKLETU PESMU KOJU SNIMAJU KOD MENE!

e sad, ne lezi vraze, ni tekst im nije dovrshen, jerbo su ga pisali u kolima na kolenu.. :? i sad.. aj ja da pomognem, dovrshim im tekst, ali lik koji je doshao sa njima ne moze da otpeva to.. a lik je inache menadzer tash kluba, i bez njega u pesmi ne moze da se snima spot..

i tu se deshava akcija.. ja kazem klijentu, aj snimi ti preko ovog lika da ga "podebljash" (tj da smanjim menadzera kolko god mogu, samo da zvuchi nekako).. i on kao "ok, aj idem samo do wc-a".. ode do wc-a i nema ga.. chujem da se dere.. dodjem do klonje, kad on kreten se zatvorio unutra, i ne moze da se otvori.. stara zgrada, slegla se i vrata su sva kriva i bravu kad zakljuchash, zakljuchao si je i nema dalje.. posle chupanja i guranja repe (vrata) lik je izleteo, snimio na keca celu strofu i odemo na kraju na snimanje.. sa kashnjenjem od oko 45 minuta.. zvuk ide, kamera ide, svetlo savrsheno.. sinhronizacija usana otuzna. neznaju svoj tekst jer ga nisu chak ni oni kompletnog napisali..

na kraju, spot nije ni proshao.. :?

mislim da idalje mrzim taj dan svog zivota..

LACKY
27-05-2008, 01:10 AM
Evo jedna moja dogodovstina: 90, godine snimamo album jednom poznatom(necu navesti ime a videcet i zasto) interpretatoru narodne muzike.
U to vreme je u poznatom sarajevskom studiu 1(gde je generalno snjimljena vecina izdanja, Neve itd. uglavnom jedini ozbiljan studio u Sarajevu) je osnovni reverb(vec vise godina) bio EMT 250 (bicu slikovit zarad jednostavnos).

LACKY
27-05-2008, 01:18 AM
U nasem studiu (gde smo doticnom baji snimali materijal) smo imali Lexkon PCM 70 (kojeg smo tada papreno platili 4500 maraka), no sada to nije ni vazno.
Posto je bili zimsko doba(a mi smo u tom prostoru imali jezivih problema sa centralnim grejanjem) mi smo pazarili sledecu napravu(mislim ne identicnu ali jako slicnu ovoj).

LACKY
27-05-2008, 01:28 AM
To jutro sam ja dosao prvi u studio, i poceo da pripremam za mix. Posle mene je (potpuno slucajno navratio gospodin pevac). I kako je usao u studio prvo sto je rekao: A kupili ste novu spravu za glas. Ja potpuno bez razmisljanja krenem u zajebanciju: Ma da juce je stigla. A on zatim: A hoces li je meni ukljucit'? Ja: P a znas treba da se poveze, a sad me mrzi. Zatim mi on prilazi i vidim da mi gura ruku u dzep. Ja iznenadjen reakcijom ga pogledam i gurnem ruku u svoj dzep, i izvadim iz dzepa 100 maraka. U potpunom soku ga pitam: Sta je ovo? On kaze: Ajde znam ja da ces ti pripazit' svog jaran!
Meni u trenutku samo prtrca kroz glavu, da sam predaleko otisao. Ali da nema povratka, jer ako mu kazem da sam ga zajebavao, ovaj put ce da me prebije. Jer kada sam ga porosli put zajebavao za kravatu, jedva sam zivu glavu izvukao.
Ta ko da sam svo vreme mixa morao da drzim radijator upaljen.

Simpraga
27-05-2008, 01:29 AM
Ukljucivao ga je kao grejalicu ???

:rotfl: :rotfl:

Pozdrav
Premestam zbog preglednosti.

Dexxy
27-05-2008, 01:30 AM
Nemoguce :confused:

Simpraga
27-05-2008, 01:30 AM
Kod pokojnog Tahira su gurali glavu u ugradnu rernu,tvoji su josh hajtek
:rotfl::rotfl::rotfl:
Takodje.

LACKY
27-05-2008, 01:35 AM
Veruj mi da je moguce, nije urbana legenda, desilo se licno meni.

slowstar
27-05-2008, 01:36 AM
Poenta o "Plavoj Supi" koju sam btw ja krstio, jednog dana u "petici" kada smo razgovarali o Dr....ovom studiju, je DELIMICNO tacna....Dakle nije guslar, nego harmonikas (nazalost, sada pokojni) poznat po dobrom sviranju "Sumadijskog nacina". Drugo TOM PRILIKOM D.V. nije otisao u Minhen, nego u "Sumatovac", pa u Radio Beograd, Minhen je bio drugom prilikom. Elem, proveo on ceo dan u radiju i Sumatovcu, skoknuo uvece i do "petice"
da vidi sta se radi, a u stvari njega tamo i cekao Dragan Aleksandric, koji mu je "ocitao" zbog kasnjenja, i tek negde pred ponoc, D.V. se na pominjanje doticnog harmonikasa setio gde je, i spasao ga od smrzavanja, jer je bila ili kasna jesen, ili zima, a "plava Supa" nije imala nikakvo grejanje.
Stos sa Minhenom, je bio sledeci:
Ja sedeo u foajeu, bas pored telefona, zavrsio nesto za TV, pa bio na odlasku, a D.Aleksandric doveo desetak ljudi da rade neki folk L.P. Cekali oni tako D.V-a jedno sat, sat i po, kada zazvoni telefon pored mene, ja dignem, a ono D.V. "Ej stari, kako je"? ja mu kazem "mani kako sam, ubice te Aleksandricevi, cekaju skoro 2 sata", a on ce: "Stari, kazi im da udju i provezbaju, a ja krecem"...Ja ga pitam: "dobro, a odakle se javljas"? a D.V. kaze: "Iz Minhena" - Ja sta cu, prenesem Aleksandricu, covek se uhvati za glavu, i razidju se...Eto, tako je to bilo iz "prve ruke"

Dexxy
27-05-2008, 01:41 AM
Veruj mi da je moguce, nije urbana legenda, desilo se licno meni.

Strasno :banghead:

LACKY
27-05-2008, 01:43 AM
Poenta o "Plavoj Supi" koju sam btw ja krstio, jednog dana u "petici" kada smo razgovarali o Dr....ovom studiju, je DELIMICNO tacna....Dakle nije guslar, nego harmonikas (nazalost, sada pokojni) poznat po dobrom sviranju "Sumadijskog nacina". Drugo TOM PRILIKOM D.V. nije otisao u Minhen, nego u "Sumatovac", pa u Radio Beograd, Minhen je bio drugom prilikom. Elem, proveo on ceo dan u radiju i Sumatovcu, skoknuo uvece i do "petice"
da vidi sta se radi, a u stvari njega tamo i cekao Dragan Aleksandric, koji mu je "ocitao" zbog kasnjenja, i tek negde pred ponoc, D.V. se na pominjanje doticnog harmonikasa setio gde je, i spasao ga od smrzavanja, jer je bila ili kasna jesen, ili zima, a "plava Supa" nije imala nikakvo grejanje.
Stos sa Minhenom, je bio sledeci:
Ja sedeo u foajeu, bas pored telefona, zavrsio nesto za TV, pa bio na odlasku, a D.Aleksandric doveo desetak ljudi da rade neki folk L.P. Cekali oni tako D.V-a jedno sat, sat i po, kada zazvoni telefon pored mene, ja dignem, a ono D.V. "Ej stari, kako je"? ja mu kazem "mani kako sam, ubice te Aleksandricevi, cekaju skoro 2 sata", a on ce: "Stari, kazi im da udju i provezbaju, a ja krecem"...Ja ga pitam: "dobro, a odakle se javljas"? a D.V. kaze: "Iz Minhena" - Ja sta cu, prenesem Aleksandricu, covek se uhvati za glavu, i razidju se...Eto, tako je to bilo iz "prve ruke"
Slowstarova prica je da umres od smeha(pogotovo sto poznajem coveka o kome se radi), ali je jako tesko ovako tastaturom to preneti i pogotovo ako neznate coveka.

LACKY
27-05-2008, 01:54 AM
Strasno :banghead:
Ajde da budem manje zagonetan(pa sta kosta, neka kosta). Doticni gospodin je u to vreme vozio Mercedes 500 SEC sa austrijskom registracijom na kojoj je pisalo "SHERIF".

Dexxy
27-05-2008, 01:57 AM
Ajde da budem manje zagonetan(pa sta kosta, neka kosta). Doticni gospodin je u to vreme vozio Mercedes 500 SEC sa austrijskom registracijom na kojoj je pisalo "SHERIF".

Aaaa to onaj iz americkih filmova sto vozi policijski auto na kom pise sherif :banghead::rotfl:

master29
27-05-2008, 02:20 AM
Posle je vozio onu Simku.vrh vrhovaje bila

LACKY
27-05-2008, 02:24 AM
Mastere pobrljavio si, covek nemisli na Vuksu.

master29
27-05-2008, 02:56 AM
Mastere pobrljavio si, covek nemisli na Vuksu.

Nego:confused:

master29
27-05-2008, 03:40 AM
Nego:confused:

Kasno palim,tako mi i treba kad necu sve da citam.sorry:banghead:

paki
27-05-2008, 07:30 AM
Ima jedna zgoda i nezgoda koja se desila u Radio Sremu u Rumi gde sam 90-tih radio kao tonac.Neke druge radio stanice je nekada prisvajaju ali se sigurno desila tamo.
U to vreme isao je neki kviz,pusti se pesma i slusaoci pogadjaju ko je izvodjac.Kada je krenula pesma legendarnog Bore Spuzica KVAKE,jedna slusateljka je trazila pomoc spikera jer nije mogla da se seti izvodjaca.Spiker,fini covek u godinama joj je rekao da bi asocijacija bila "nesto za cega se uhvati svaki dan" a slusateljka je kao iz topa odgovorila:"da nije MILE KITIC mozda?":rotfl: Pola sata prekida programa jer je tonac bio pod mixetom,spiker pod stolom a cela redakcija na patosu:) .Jos je Kvaka najvise profitirao jer mu se izvrtela cela strana LP-a.

roginator
27-05-2008, 10:16 AM
U nasem studiu (gde smo doticnom baji snimali materijal) smo imali Lexkon PCM 70 (kojeg smo tada papreno platili 4500 maraka), no sada to nije ni vazno.
Posto je bili zimsko doba(a mi smo u tom prostoru imali jezivih problema sa centralnim grejanjem) mi smo pazarili sledecu napravu(mislim ne identicnu ali jako slicnu ovoj).

hehe :rotfl: :rotfl: :rotfl: bar je imao topli sound vokala :D :D :D

iatros
27-05-2008, 10:29 AM

Sta reci nego konj...al? i prije nego sto si rekao, najprije bih na njega posumnjao! :D

Danny Lou
27-05-2008, 12:32 PM
Ima jedna zgoda i nezgoda koja se desila u Radio Sremu u Rumi gde sam 90-tih radio kao tonac.Neke druge radio stanice je nekada prisvajaju ali se sigurno desila tamo.
U to vreme isao je neki kviz,pusti se pesma i slusaoci pogadjaju ko je izvodjac.Kada je krenula pesma legendarnog Bore Spuzica KVAKE,jedna slusateljka je trazila pomoc spikera jer nije mogla da se seti izvodjaca.Spiker,fini covek u godinama joj je rekao da bi asocijacija bila "nesto za cega se uhvati svaki dan" a slusateljka je kao iz topa odgovorila:"da nije MILE KITIC mozda?":rotfl: Pola sata prekida programa jer je tonac bio pod mixetom,spiker pod stolom a cela redakcija na patosu:) .Jos je Kvaka najvise profitirao jer mu se izvrtela cela strana LP-a.

jos jedna dobra radijska fora: nazvao lik u program i predstavio se kao Derim, i odmah je uslijedilo pitanje voditeljke: " DERI-ME, koja ti je muzicka zelja?" :rotfl:

joj 994 post... hvata me trema... :D

master29
27-05-2008, 01:34 PM
Jel to hitna sluzba?Pita muzicar sluzbenicu 94.Ona kaze jeste.E ako ste hitna,hitno mi treba 1000e za novi kompjuter.Jes da je off al je ekstra.Pozz

Arthur
27-05-2008, 03:41 PM
jos jedna dobra radijska fora: nazvao lik u program i predstavio se kao Derim, i odmah je uslijedilo pitanje voditeljke: " DERI-ME, koja ti je muzicka zelja?" :rotfl:

ovo je izgleda verzija dogadjaja sa Zlatne zice (BKTV), okrenuo lik koji se predstavio kao Jasim, da bi ona simpaticna voditeljka izgovorila - Jasime, izvoli :banghead: a frajer je navodno odgovorio samo "nista, samo sam to hteo da cujem"

idekius
27-05-2008, 08:12 PM
ovo je izgleda verzija dogadjaja sa Zlatne zice (BKTV), okrenuo lik koji se predstavio kao Jasim, da bi ona simpaticna voditeljka izgovorila - Jasime, izvoli :banghead: a frajer je navodno odgovorio samo "nista, samo sam to hteo da cujem"

Tacno tako!!! Gledao bas tu epizodu, igrom sluchaja!!! "Ovde Jasim, iz Novog Pazara...", a nije bilo izvoli, vec: "Dobro Jasime..." :rotfl::rotfl::rotfl:

La notte
27-05-2008, 09:20 PM
Prje 10-12 godina dosao kod mene neki alternativni bend u usponu na snimanje.
Rekli su da su nedavno snimali u jednom digitalnom studiju (tako su se onda zvali studiji koji su snimali na ADAT-e), ali da nisu nista uspjeli napraviti jer je tonac imao problema sa sinhronizacijom (Dogadjalo se povremeno da se adat-i raspadnu).
Posto sam ja tada jos uvijek radio na magnetofon (MS16, 1") rekao sam im da kod mene nema s tim problema. Postavim mikrafone za bubanj, gitarsko pojacalo i vokal, bas gitara direktno u pult i velim im da zviznu jedan tejk za probu.
Kad ono, katastrofa! Nakon tri takta svaki ima svoj tempo. Bubnjar pokusava ulovit gitaristu (gitarista je sef benda), basista lovi malo jednog, malo drugog.... U glavnom, do kraja pjesme se nisu nasli!
-Jesi snimio?
-Jesam
-Ajde da cujemo
Dotrce oni veselo u reziju, ja pustim i gledam njihovu reakciju.
Gitarista zamisljeno slusa i negdje na pola pjesme kaze:
-Stari moj, i ti imas problema sa sinhronizacijom. zar ne cujes da su ti se svi kanali raspali!!!!
-pa, ne mogu se raspast kanali na magnetofonu.
-Oces reci da sam ja gluh?
Rekao sa im da cu podesit meg i da cu ih nazvati.
Normalno, nikad ih nisam nazvao.:)
I tako se sve sretno svrsilo. Jos su neko vrijeme vjezbali, a potom tiho nestali bez i najmanjeg (zvucnog) traga

Braca
27-05-2008, 11:51 PM
Aj malo i ja, u Nisu je bio privatni studio pre odprilike 28-30 godina, i tamo snimali momci iz Svrljiga (mali grad na 30 km od Nisa) u bendu je bio i jedan ponzati basista poznate Niske rock grupe,elem analogija teska u studiju, i sad trebalo je snimiti handclap. Naravno to tada nije bilo u Nisu i snimatelj nas dobar drug, se resi da snimi pravi handclap, uvede momke u studio, namesti mikrofon, poredja ih i kaze aj sad vezbajte dok ja namestim zvuk. Namesti on zvuk za 15 sekundi i pozove ga vlasnik studija koji je stanovao iznad i zadrzi se on tamo sat vremena, prica je u sledecem, vraca se snimatelj posle sat vremena jedan lik na staklu od studija govori mu, ej molim te samo malo da oladimo ruke pa nastavljamo. Idekius je upoznat sa pricom, ima i nastavak jer je isti snimatelj zbog boljeg zvuka bubnja pokrivao bubnjara cebetom, heheheheh

master29
28-05-2008, 12:11 AM
Kod mene se svasta desavalo,imao sam prosle godine pevacicu koja je mogla samo u brushalteru da peva,tako sam je ubedio.Jedan poznati pevac nije mogao da peva dok nije boksovao po studiju.Okretao sam note coveku koji tvrdi da cita "prima vista"zamislite nista nije provalio nista a muzicki je znalaccccccccccc.
.Al sam ja njega provalio jer sam izmislio muzicki izraz za koji on tvrdi da je validan.Stavio sam tri mikrofona istoj pevacici,jedan spreda jedan pozadi i jedan sa strane posto je morala da igra dok snima pesmu.Kao to pomaze a to blage veze sa zivotom nema.Ubedjivao sam roditelje mlade zvezde da mora da ide na casove kod Darinke Matic Marovic,kad me ljudi nisu ubili a tvrdili su da im dete peva ko Snezana Djurisic,jooooooj sta sve nisam radio.Ja sam zlobni muzicar koji na Cubaseu podignem za pola tona traku odredjenim napumpanim likovima koji misle da su uhvatili boga za k..ac.I ubedim ih kako su non stop u falsu i da moraju da piju streptolete i ziva jaja jer od istih stvari nema sanse da falsiraju.Ajd uzdravlje

Aleksandar Filipovic
28-05-2008, 01:52 AM
Franjo "Buca" Jenc, nekada trubac u RTB Jazz Big Band-u,veliki aranzer,nazalost nije vise medju zivima, tamo nekih 60-ih pregovara sa direktorom nekog hotela u Srbiji oko svirke za Novogodisnji docek.Direktor bas i ne bi da plati koliko mu Buca trazi i pita:"Pa ko to svira u tom tvom orkestru kad ste toliko skupi"? Buca odgovara:"Pa molim vas kakva su to pitanja?Sviraju:Pedja Shimpa,Mile Slina,Mica Ludak,Dragi Pichka i ja. Direktor vise nista nije pitao.:confused: Ostalo je istorija.

P.S. Gaza je uredno placena.

idekius
28-05-2008, 11:54 AM
Nikome se nije desilo da pevachica GLASNO pusti gasove ( sa puc-puruc na kraju) prilikom usnimavanja vocala? Meni jeste... :( Davno to bese, ali ne bledi iz secanja :rolleyes:
Iz razumljivih razloga, ne mogu da imenujem :)

idekius
28-05-2008, 12:01 PM
Aj malo i ja, u Nisu je bio privatni studio pre odprilike 28-30 godina, i tamo snimali momci iz Svrljiga (mali grad na 30 km od Nisa) u bendu je bio i jedan ponzati basista poznate Niske rock grupe,elem analogija teska u studiju, i sad trebalo je snimiti handclap. Naravno to tada nije bilo u Nisu i snimatelj nas dobar drug, se resi da snimi pravi handclap, uvede momke u studio, namesti mikrofon, poredja ih i kaze aj sad vezbajte dok ja namestim zvuk. Namesti on zvuk za 15 sekundi i pozove ga vlasnik studija koji je stanovao iznad i zadrzi se on tamo sat vremena, prica je u sledecem, vraca se snimatelj posle sat vremena jedan lik na staklu od studija govori mu, ej molim te samo malo da oladimo ruke pa nastavljamo. Idekius je upoznat sa pricom, ima i nastavak jer je isti snimatelj zbog boljeg zvuka bubnja pokrivao bubnjara cebetom, heheheheh

Isprichaj ti, molim te, za "Pa sviram to sto lepo pishe -F-A-D-E, a ono OUT, jebem li ga sta je", a i isprichaj i ono za vracanje kusura... To su stari dogadjaji i moguce je da su verzije koje ja znam pretrpele izmene tokom prepricavanja :)

dejankuki
28-05-2008, 02:10 PM
Idekiuse!! da nisi slucajno usnimio to, :rotfl::rotfl::rotfl:

A sto se tice ovog F-A-D-E OUT, da to nije bilo sa nekim muzicarem iz Knjazevca.... jer i ja znam tu pricu iz lokalnih krugova? A ovog iz Svljiga nam ko je...

UglyKid
28-05-2008, 04:41 PM
Rekli su da su nedavno snimali u jednom digitalnom studiju (tako su se onda zvali studiji koji su snimali na ADAT-e), ali da nisu nista uspjeli napraviti jer je tonac imao problema sa sinhronizacijom (Dogadjalo se povremeno da se adat-i raspadnu).
Posto sam ja tada jos uvijek radio na magnetofon (MS16, 1") rekao sam im da kod mene nema s tim problema. Postavim mikrafone za bubanj, gitarsko pojacalo i vokal, bas gitara direktno u pult i velim im da zviznu jedan tejk za probu.
Kad ono, katastrofa! Nakon tri takta svaki ima svoj tempo. Bubnjar pokusava ulovit gitaristu (gitarista je sef benda), basista lovi malo jednog, malo drugog.... U glavnom, do kraja pjesme se nisu nasli!
-Jesi snimio?
-Jesam
-Ajde da cujemo
-Stari moj, i ti imas problema sa sinhronizacijom. zar ne cujes da su ti se svi kanali raspali!!!!
I tako se sve sretno svrsilo. Jos su neko vrijeme vjezbali, a potom tiho nestali bez i najmanjeg (zvucnog) traga

i meni se jednom desilo da je zivi snimak "nekako van ritma".. :banghead:
tada nisam sumnjao da je u sinhronizaciji fora al' sad si mi otvorio ochi!! :shock:

HeatMan
04-06-2008, 12:27 PM
-Jesi snimio?
-Jesam
-Ajde da cujemo

jao mrzim te neprijatne situacije gde ludi pokushavaju da izgledaju normalno i da te nateraju da mislish da sa tobom neshto nije uredu.. umeju toliko biti jebeno navalentni i ubedjeni u sebe da je to nenormalno...

eto, meni bila neka kvazi pevachica.. i kao, ja je snimam.. i sad, sa leve strane prozor i ona u studiju.. ja okrecem glavu na desno i kao gledam u pik metar da ne zaklipuje a vrishtim od smeha u sebi.. i to je taj nevidjeni osecaj.. smejem se bukvalno sam sebi, shto sam toliko bedan..

i sad, ona izlazi.. ja je pozvao "imamo dovoljno materijala" aj zajebi, dodji vamo.. i ona dolazi.. i kao.. aj ugasi auto tune.. :? ja je gledam (naravno auto tune nisam ni stigao da dignem) i kazem joj, ma jok, opusti se.. ona: pa vidi shta mi radi sa glasom! ne samo da ti falshira program nego mi i skroz nesigurno zvuchi glas..

elem, ja joj kazem da je termin proshao i sve to.. i da je ovo ok, da ce se iskoristiti neshto..

da bi se riba na kraju zalila na mene kod lika chiji je bio studio..

ne ne.. jednostavno, voleo bih da imam srca da izbacim tako nekog napolje pa nek se snadje kako zna i ume.. al jbg.. nisam takav...

i posle se uvek zavrshi isto.. osecam se jadno, ceo dan sam potroshio, i josh cu nekoliko dana potroshiti dok je vratim u harmoniju.. :?

a o reperima van takta da ne pricham.. lik napishe strofu gde je prvi lajn tri rechi a drugi je 20. i naravno, to ne moze da se odrepuje u ritmu, i on kao, ubrzava ti matrica..

mislim, metak u chelo i sebi i njemu odmah

master29
04-06-2008, 03:06 PM
jao mrzim te neprijatne situacije gde ludi pokushavaju da izgledaju normalno i da te nateraju da mislish da sa tobom neshto nije uredu.. umeju toliko biti jebeno navalentni i ubedjeni u sebe da je to nenormalno...

eto, meni bila neka kvazi pevachica.. i kao, ja je snimam.. i sad, sa leve strane prozor i ona u studiju.. ja okrecem glavu na desno i kao gledam u pik metar da ne zaklipuje a vrishtim od smeha u sebi.. i to je taj nevidjeni osecaj.. smejem se bukvalno sam sebi, shto sam toliko bedan..

i sad, ona izlazi.. ja je pozvao "imamo dovoljno materijala" aj zajebi, dodji vamo.. i ona dolazi.. i kao.. aj ugasi auto tune.. :? ja je gledam (naravno auto tune nisam ni stigao da dignem) i kazem joj, ma jok, opusti se.. ona: pa vidi shta mi radi sa glasom! ne samo da ti falshira program nego mi i skroz nesigurno zvuchi glas..

elem, ja joj kazem da je termin proshao i sve to.. i da je ovo ok, da ce se iskoristiti neshto..

da bi se riba na kraju zalila na mene kod lika chiji je bio studio..

ne ne.. jednostavno, voleo bih da imam srca da izbacim tako nekog napolje pa nek se snadje kako zna i ume.. al jbg.. nisam takav...

i posle se uvek zavrshi isto.. osecam se jadno, ceo dan sam potroshio, i josh cu nekoliko dana potroshiti dok je vratim u harmoniju.. :?

a o reperima van takta da ne pricham.. lik napishe strofu gde je prvi lajn tri rechi a drugi je 20. i naravno, to ne moze da se odrepuje u ritmu, i on kao, ubrzava ti matrica..

mislim, metak u chelo i sebi i njemu odmah

Ubrzava ti matrica,xaxaxa zajeban si ti igrac reci cu je tom decku da je u pravu:rotfl::rotfl::rotfl:

Imao sam i ja jednog sto ne moze da peva dok ne uzme mic u ruke,kralj.Ja ga pitam pa sto si sada fals a on mi kaze "NE UMEM DA PEVAM DESNOM RUKOM"da moram da sacekam da prebaci mic u levu ruku.Strasnooooooooo

HeatMan
10-06-2008, 02:40 PM
hahahahahahahah.. frka a?

idi, ne zelim da se smaram sa hand held pevachima/pevachicama, a kamoli da mi se vrtljaju i pevaju nogama..

100% visha cena i aj u tri pershuna.

master29
11-06-2008, 05:22 AM
hahahahahahahah.. frka a?

idi, ne zelim da se smaram sa hand held pevachima/pevachicama, a kamoli da mi se vrtljaju i pevaju nogama..

100% visha cena i aj u tri pershuna.

Ja najvishe volim kada pevaju prepedikularno,kad im gemajzlice od blebingera dodju pored stika od mikrofonskog kabla,tada logicno pevaju daltonove skale i cekaju da im se upali rarna.Sta god im kazes poslusace te koliko god da se trude da pevaju rukama i nogama:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:E sad salu na stranu nekima bi bilo bolje da pevaju rukama i nogama kad glas imaju ko ove svrake sto mi trenutno piste pored prozora.Kod mene u kraju svrake piste od 5h do 7h ujutru(trenutno)a u studiju svrake piste po celi dan,svaka cast izuzetcima sa kojima smo radili juce od 17 pa do malopre .

eterno
11-06-2008, 11:17 PM

Bio je fazon "Deri-me prijatelju" u Top Listi Nadrealista :)

Koga interesuje neka pogleda oko 2:10 min
http://youtube.com/watch?v=yzugC_FV4EY

awacs
27-08-2008, 11:53 PM
Ovako: već pomenuti studio "Plava ?upa", rane osamdesete, grupa U ?kripcu snima osnovne matrice (bubanj, bas, gitara) kod Dragana V. za svoj prvi album. Ostatak smo snimali i miksali u Studiju 5 PGP RTB. Producent (Sa?a Habić) tra?i da bas i gitara idu pravo u mikser, koji se nalazi na spratu.

Bend (Milo? Obrenović, bubnjar, Zdenko Kolar koji menja na?eg basistu koji je u vojsci i ja) smo u studiju koji nema nikakvu vizuelnu vezu sa re?ijom. Postoji multi-core razvodnik i gore i dole, ali ima samo XLR konektore, a Zdenko i ja imamo samo 1/4" TS "d?ekove". I, nema frke, silazi Dragan sa "motorcanglama" iliti "kombinirkama", iliti klje?tima i cvikuje nam kablove, časom ih blankira, gura ?ice u rupe od XLR-a, malo ih učvrsti ?ibicama i ka?e: "Samo nemojte mnogo da se mrdate, da ne ispadnu ?ice, zalemiću ja posle kako je bilo".

Dragan, veliki ludak (u onom pozitivnom smislu) i veliki car. Trebalo mi je par decenija da shvatim koliko je njegovo tumačenje produkcije popularne muzike zapravo zdravo. Pijaca: proda? boraniju, zaradi? za paradajz i to je to.

Danas imamo 24-bitne konvertore koji nude teoretski dinamički opseg od 144dB ('ajde da ka?emo da je to u praksi oko 110+dB) i rezultate koji klipuju kao da su snimani na diktafonu sa auto-rec-level opcijom. OK, izađoh iz okvira teme.

Gmile
29-08-2008, 08:38 AM
Na kraju jos radnog jednog dana prije nego sto zatvorim Nuendo, pozovem onaj njegov notepad i pisem podsjetnik za sutra, npr: - Nasnimiti tercu, gitaru panirati vise lijevo, srediti reverb vokala, dodati tambourine na refrenu, napraviti na improvizacije fade out, itd, itd, lista je vec podugacka, a klavijaturista koji sjedi pored mene razgoracio oci i u nevjerici pokazuje na kompjuter: ''I ON CE SVE TO DA ZAVRSI DO SUTRA?''!

"7"
29-08-2008, 11:47 AM
Na kraju jos radnog jednog dana prije nego sto zatvorim Nuendo, pozovem onaj njegov notepad i pisem podsjetnik za sutra, npr: - Nasnimiti tercu, gitaru panirati vise lijevo, srediti reverb vokala, dodati tambourine na refrenu, napraviti na improvizacije fade out, itd, itd, lista je vec podugacka, a klavijaturista koji sjedi pored mene razgoracio oci i u nevjerici pokazuje na kompjuter: ''I ON CE SVE TO DA ZAVRSI DO SUTRA?''!

:shock: :rotfl: aaaaaaaaaa:rotfl: ne verujem :rotfl: VR' :rotfl:

XerXed
30-08-2008, 01:11 AM
Vec duze vrijeme sklapam "studio", borim se koliko mogu.Dve godine odjecu nisam kupovao,stedim na hrani ,ponekad odem na kafu i to mi je sav provod.Kupim ja Focusrite voicemaster pro,mackie big knob,e-mu 1212m,adam A7,LCD monitor ,NT2a, juce kupio od Mihajla ruDAW ONE.Dolazi danas prvi klijent (pacijent) ,hoce da mu radim nekakvu pop baladu.Ulazi on u studio! A ja sebi odradio u reziji ,ubacio ugaonu (cetvorosed na ugao) i iza nje ostaje prazan cosak,pa ja tu ubacim plavu neonku. I sad gleda on (pacijent) gluvu sobu ,kao sve ok ,ulazi on u reziju ,sjeda na ugaonu ,i pitam ja njega :kako ti se cini sve ovo , jesi li zadovoljan opremom i tako to.."Kad ce on:ma ovo je nevidjeno ,bio sam u mnogo studija ali ovaj je stvarnoo...ali moram da ti priznam ,najjace mi je ovo sa neonkom.":banghead:

Kasnije shvatim da nije on kreten ,vec ja.Ja se jadan trudio da mu objasnim ,a on sve vrijeme gledao zidove.

HeatMan
30-08-2008, 11:51 AM
heh.. tako sam se i ja opremio.. potroshio grdne jebene pare na studio..

i glavna stvar kojom se ljudi odusheve je elektrichna brava i jebena lampa koja je vezana za zvono.. a sve je to uradjeno iz moranja.. kao "super je sve super je studio.. super je oprema, najbolje do sada..." i onda se igraju sa elektromagnetom..

a obe stvari su iz moranja uradjene.. zvono vezano za lampu, daleko su ulazna vrata.. josh kad bi znali da imam kameru i na ulaznim vratima, mislim da ne bi kraja bilo njihovoj sreci i zanimaciji..

a brava sa elektromagnetom je bila potrebna tu jer su vrata debljine 20 i kusur cm, i nema normalne brave koja moze da se stavi u njih..

XerXed
30-08-2008, 03:54 PM
Nekoliko puta mi se desilo ,dolazi "klovan" (klijent) i ugleda preamp ,kaze : sta je ovo? Ja kazem : mikrofonsko predpojacalo . ,a on : a sta ce ti ? Ja vidim da je covjek izgubio volju za zivotom ,ne zna ni on sam zasto postoji. Kazem ja njemu : to je napajanje za mikrofon ,a on ce : imam i ja napajanje ,jest da nije za mikrofon ali nema toliko "dugmadi".E onda sam ga posla kuci ..

Edi Prog
03-09-2008, 09:17 PM
Dodje mi reper u reziju. Upalim Nuendo a on kaze: "u vidi Nintendo, imao sam i ja Game Boy pred par godina". Ziva istina
Isti taj me pitao da pojačam "pik-pik" u slu?alicama

allegrosteva
13-09-2008, 01:46 PM
Najgore je kad ne znaju sta hoce a sve sto uradis im se ne svidja.Sa jednim beogradsim pevacem (koji pri tom radi 20 god) sam muke mucio danima: "izbaci mi taj dobos iz pesme necu dobos u pesmi podseca me na mog bubnjara, bepa mi iza glave svaku noc"
"ocu da mi pesma lici na Georgijeva i Dzibonija da ima puno drame u pesmi sa puno klavira i horova a opet da bude onako intimna kao kad sedis sam sa gitarom i pevas za sebe"
"daj mi tu ubaci onaj zvuk ko kad udaras u neko drvo"
ja-"Jel perkusivni instrument"
on-"ma nije"
ja-"jel melodijski"
on-"ma nije"
ja-"pa sta je onda"
on-"otkud ja znam kako se to zove ti radis u studiju ti mora da znas kako se zovu instrumenti.Znas bre onaj ko kad udaras u drvo"
"jel mozes ti posle kad ja to otpevam da mi promenis atmosferu u pevanju" Sta go mu to znacilo.Tu mi je otprilike pukao film pa sam mu rekao kako ja jos nisam dorastao i kako treba da ide kod nekog iskusnijeg :grin:

allegrosteva
13-09-2008, 02:27 PM
P.s. svima nam zelim mnogo vise pevaca i pevacica kao sto je moja iz benda.
Nemam ja nesto puno iskustva ali za ovo vreme nisam snimao nikog zahvalnijeg za rad.Svoj lead uvezba kod kuce, pre snimanja pustis je jednom da "udje u pesmu", iz 5-og 6-og tejka je gotovo.O pratecim vokalima da ne pricam.Kako bi svet bio lepse mesto kad bi bilo vise takvih.Zna Mirko

master29
13-09-2008, 02:35 PM
P.s. svima nam zelim mnogo vise pevaca i pevacica kao sto je moja iz benda.
Nemam ja nesto puno iskustva ali za ovo vreme nisam snimao nikog zahvalnijeg za rad.Svoj lead uvezba kod kuce, pre snimanja pustis je jednom da "udje u pesmu", iz 5-og 6-og tejka je gotovo.O pratecim vokalima da ne pricam.Kako bi svet bio lepse mesto kad bi bilo vise takvih.Zna Mirko

U pravu si....jedno od lepsih mojih iskustava,ne znam ni sam koga sve nisam radio....ali Sladja je definitivno(moje misljenje)jedan od najboljih interpretatora kod nas u drzavi.I ja bi pozeleo da postoji vise takvih pevaca,naslusanih i bogom danih.Milina je raditi sa celim bendom,pogotovo sa Sharanom koji je pokazao sve svoje producentske sposobnosti,salim se svi su super...pozz za Allegro,.P.S.Stefane javni se od ponedeljka:-)

master29
13-09-2008, 02:42 PM
Najgore je kad ne znaju sta hoce a sve sto uradis im se ne svidja.Sa jednim beogradsim pevacem (koji pri tom radi 20 god) sam muke mucio danima: "izbaci mi taj dobos iz pesme necu dobos u pesmi podseca me na mog bubnjara, bepa mi iza glave svaku noc"
"ocu da mi pesma lici na Georgijeva i Dzibonija da ima puno drame u pesmi sa puno klavira i horova a opet da bude onako intimna kao kad sedis sam sa gitarom i pevas za sebe"
"daj mi tu ubaci onaj zvuk ko kad udaras u neko drvo"
ja-"Jel perkusivni instrument"
on-"ma nije"
ja-"jel melodijski"
on-"ma nije"
ja-"pa sta je onda"
on-"otkud ja znam kako se to zove ti radis u studiju ti mora da znas kako se zovu instrumenti.Znas bre onaj ko kad udaras u drvo"
"jel mozes ti posle kad ja to otpevam da mi promenis atmosferu u pevanju" Sta go mu to znacilo.Tu mi je otprilike pukao film pa sam mu rekao kako ja jos nisam dorastao i kako treba da ide kod nekog iskusnijeg :grin:

Hahaha,i ja bi trazio atmosferu.....bre Stefane......sve mozeeee.Mora samo da ti se navikne zeludac,inace si ostao gladan...i rernu im postavi ako hoce da pevaju,njihov problem...umesto Nuenda mogu i na Sony PC-3 da pevaju...a ljudi,kad ce te da naucite,da kad pocnu da kenjaju(A pojma nemaju)da im sa zadovoljstovom ucinite zivot lepsim na njihov nacin,znaci na njihovu glupost lupite tri..."Moze Atmosfera,ali moraju da se ukljuce Gemajzlice od Blebingera,a taj program je vrlo skup..pa vas g,pevacu to dodatno kosta":rotfl::rotfl::rotfl:

HeatMan
13-09-2008, 02:53 PM
taj fazon.. ja bih ovog iz predhodnog posta izbacio odmah napolje.. ne bih razmishljao.. bilo bi u fazonu, e moram da gledam tekmu..

sad se setih jednog dobrog..

iva (eeva) i ja snimali pesmu.. i sad trazimo nekoga ko ce da nam baci valjane bek vokale.. u nekom gospel fazonu.. i na kraju navatamo jednu ribu (necu da je imenujem) koja je pevala dosta dugo u jazz bendu.. i ima dosta iskustva iza sebe..

dolazi ona.. sva nervozna.. malo falshira.. al dobro, aj jbg.. melodyne ce da odradi svoje.. ulazi u studio pochinje da peva.. mi u reziji, gledamo se i ne mozemo da verujemo..

prolaze sati.. riba mashi apsolutno svaku notu.. ovako je tekao razgovor:

- jel ti pregasna matrica?
- ne.. ne znam shta mi je
-hocesh da ti pojacham vokal?
- probaj..
(pojacham, riba josh gora)
- da stisham?
- probaj..
(e tu postaje problematichno jer imam kameru koja je uperena direktno u mene i ona me vidi, a ja u sebi umirem od smeha.. samo shto ne puknem.. smejem se muki nashoj oko te pesme, niko nije umeo da baci jebene bek vokale na nju.. i ja tu ne mogu vishe da se suzdrzim, i kao..)
- jel ti smeta monitor? hocesh da se skoncentrishesh?
- pa ono, malo mi je frka poshto me gledate i to..
- pa ugasi ga onda jbg..
- ok

(ona gasi monitor, a ja chupam kameru iz struje za svaki sluchaj.. tu pochinje vrishtanje od smeha.. obrazi su em boleli ceo dan... i sad kad sam vec mogao da se ismejem kao chovek, nalegao sam na talkback i vikao "to je to.. super super.. aj da snimimo shto vishe.. pa cemo ove "sitne" greshke da sredimo u melodyne-u.. Iva moze da posvedochi, nije mogla da veruje kolki sam degen.. ne mozemo da je ispalimo, glupo je.. jer se iscimala zbog nas, i stvarno je dobra devojka.. a shto dobro izgleda, to je drugo.. :D )

zvoni joj fon.. ona se javlja.. iva i ja drzimo fige.. i ona kao, e sad su me zvali moji doshao mi neko bla bla moram da palim.. a mi presrecni onako slozili tuzne face.. pa kao, a jbg.. jel stvarno morash? ajde jbg.. snimacemo drugom prilikom.. i tu iva prebaci odgovornost na mene kad da joj kazem da dodje.. i tako 5 minuta je zajebavamo, pitaj ivu, iva kaze pitaj saleta.. na kraju, kao.. aj zvacemo te kad se budemo dogovorili jbg..

da li smo je pozvali? :) najgore je shto devojka ima sluha, ume da prepozna falsh al da ga jebem shta joj je bilo taj dan..

master29
13-09-2008, 03:08 PM
Sve je to ekstra....zamisli odgovor pevaca koji NECE da peva,normalno...nego krece ovako,"ja moram mic da drzim u rukama"Ajd,pa se sav prezojio od frke.....da bi na kraju dao legendarnu izjavu,koja mi stoji u telefonu i dan danas,morao sam da zapisem....JA NE UMEM DA PEVAM DESNOM RUKOM,svacega sam se u zivotu naslusao...ali da se rukama peva:rotfl::rotfl::rotfl:Mislio je jadna na drzanje mikrofona.(koji inace ne sme da se vadi sa stalka,al ajde)...Strasno

allegrosteva
13-09-2008, 03:43 PM
Mnogim pevacima se desi da ih u nekom trenutku sazrevanja neko istripuje kako je super kad pevas iz petnih zila.Nije to greska ponekad kad bas hoces da naglasis neku zivotinjsku emociju al je problem kad pevac nema mere u tome i misli da sto vise to radi da ce biti bolji pevac. Na bk je dosao na neku vezbu renomirani pevac narodne muzike, probali su da ga snime sa par razlicitih mikrofona, smaljivali gain i na preampu i na kanalu, i kad su prestale da gore one maaaleee crvene lampice tip je i dalje distorzirao. Na kraju su studenti popizdeli stavili jedan mic ispred njega i rekli mu-pevaj u to a drugi kao slucajno postavili pola metra ispred njega.Prvi mikrofon nije ni bio ukljucen. Ako su mene lagali lazem i ja vas al ne bi me iznenadilo posto sam svirao par puta sa njim i znam kakva je agonija

Max
13-09-2008, 03:46 PM
To ne mora nista da znaci .... covek je " zakucavao " membranu na mikrofonu ....

Radi se o nekontrolisanju " izduva " vazduha ( npr ako dunes u mikrofon , mozes koliko god zelis da utisas pre , i dalje ces " zakucati " membranu ) .... sto je najgluplje , ovo se jako cesto desava kod operskih pevaca .

U tom slucaju stavis malo gusci pop filter ( ili onaj stari stos sa olovkom ispred mikrofona koja skrece vazduh ) i nemas problema ..... ili uzmes dobar dinamicki .... ( sm7 ili 441 ) i moze da se dere koliko god zeli :) ....

Cudi me da ih profesor nije posavetovao :confused:

Mada BK je to :(

Pozdrav

allegrosteva
13-09-2008, 03:48 PM
@ master ma znam ja sve to i imam prilicno dugacak fitilj, al je problem sa ovim bio sto je (osim sto ne zna sta hoce a nista mu se ne svidja) grozno prepotentan i bezobrazan.Znam ja to da treba istrpeti razne al svacije strpljenje ima granicu.A i ako trpim budale uvece necu preko dana. Ne moram

master29
13-09-2008, 03:59 PM
@ master ma znam ja sve to i imam prilicno dugacak fitilj, al je problem sa ovim bio sto je (osim sto ne zna sta hoce a nista mu se ne svidja) grozno prepotentan i bezobrazan.Znam ja to da treba istrpeti razne al svacije strpljenje ima granicu.A i ako trpim budale uvece necu preko dana. Ne moram

hahaha,super...ako je bezobrazan teraj ga u k..ac,ako ne zna sta hoce onda mu napravi od zivota pakao,a ako je prepotentan....e tu mozes da mu se najebes k.ve,da mu ne bude dobro.Na fin nacin:-)))))

XerXed
13-09-2008, 04:04 PM
Pevacima ne treba pokazivati reziju,samo gluvu sobu.Jer njih sve drugo zanima osim tehnike.U gluvoj sobi nema nista da im odvlaci paznju,osim nekog "lijepog" mikrofona.:)
A kad sve zavrsis ,pustis mu na slusalice.

"Devojke moraju da budu dobro gradjene (zgodne) ,da bi znale da pjevaju,u protivnom ,puca im glas ,nista ne valja ":)

rastamankg
20-01-2009, 12:44 AM
Pre neki dan su neki likovi dosli da snimaju kod mene neku rep pesmu, i sad pokazuju text, matrica tu, ja gledam, sve lepo moze da se uklopi. I tu krece snimanje..... Ijaoo, ono u zivotu nisam cuo. Covek je bukvalno 2 sata snimao prvi stih, i nije uspeo, ja ajde da ispadnem dobar, pa snimim, a on da me prati pa da iskombinujemo nesto, al nema pojma... 2 sata sam potrosio zato sto covek nije mogao da se uklopi sa matricom, sve moguce sam mu objasnio kako treba i nista. Neko vreme sam trpeo i onda sam poceo da se smejem dok su me oni gledali onako zacudjeno :D..