View Full Version : nekad i sad
balthazaar
10-05-2008, 12:55 PM
Zanima me da mi neko malo preciznije dočara kakav je bio proces snimanja aranžmana i produkcije istog, nekad, avaj, kad nije bilo kompjutera niti digitalnih snimača. ..Jasno je meni da su tada postojali višekanalni analogni "trakaši" na kojima se snimalo, međutim, nije mi sasvim jasno kako je išao proces posle , u miksu. Kako se "farbalo"?...Kako se editovalo? Mi sad imamo uglavnom svi prikaz aranžmana u našem hostu-sekvenceru, pa klikćemo tamo-vamo;) pomjeramo, režemo, palimo gasimo efekte...Čini mi se da se tada svako promjena morala nasnimiti opet - tako da oni nisu imali vremena za puno izdrkavanja ko mi ;) Kako su stavljali efekte? Da li su snimali suvo ili sa njima? Tada nije bilo ništa da taj signal procesira kroz efekat i da on ostane takav, već sa sa svakim procesingom morala nanovo snimiti ista ta traka, zar ne? Takođe, sasvim mi je jasno da su svirački muzičari morali da budu nestvarno bolji nego mi danas ;) Tada je bilo puno teže svirati po djelićima...mi sad imamo editore, sekvencere - kurce-palce- tako da sve manje ima potrebe za pravim studijskim muzičarima...sa puno manje sviračke vještine može da se dobije vrhunsko sviranje na snimku...
Kako je bilo, pričajte!
master29
10-05-2008, 01:05 PM
Eh,tada samo kad se setim:banghead: Pazi totalno si u pravu sto se tice muzicara tad si stvarno morao da znas da sviras.Sad edituju lupove sklapaju ko lego kockice,usporavaju tempo.Tada nije tako moglo.Plus morao si da poneses brdo modula katastrofa ziva,nisu postojali vst instrumenti i lupovi.Sada je mnogo mnogo lakse al postoji jedna bitna stvar u celoj prici.Od kad je nastao transpouzer(mislim na klavijature)sviraci su izgubili bitku sa neznalicama koji sve sviraju iz istog tonaliteta.Tako od kad je dosao comp i vst muzikom su poceli da se bave razni nikogovici koji neznaju gde je C nota u linijskom sistemu.Nazalost ovo vreme je dosta pomoglo ali i odmoglo MUZICI.Sorry ovo je moje misljenje
balthazaar
10-05-2008, 01:10 PM
Nego, da li je tada postojala mogućnost da se kroz proces snimanja na traku iščaši tonalitet ..da ode u neki plus ili minus...pitam to zato jer mi se dešavalo da skinem akordski krug neke pjesme na gitari, a posle nikako da mi skorz sa štimom legne sa nekim starim snimkom....
master29
10-05-2008, 01:15 PM
Nego, da li je tada postojala mogućnost da se kroz proces snimanja na traku iščaši tonalitet ..da ode u neki plus ili minus...pitam to zato jer mi se dešavalo da skinem akordski krug neke pjesme na gitari, a posle nikako da mi skorz sa štimom legne sa nekim starim snimkom....
Koliko znam(Pricam kao muzicar)traka je uvek popustljiva tako da je verovatno zbog toga problem.Znam da je prvo sink morao da se snimi na traku,pa tek onda instrumenti jedan po jedan.Jebada u sto cinova.Ako ti materijal traje 40min onda prvo 40min sinka pa tek onda ostalo,s'tim da su se trake koristile za bezbroj materijala pa su samim tim bile izlozene habanju.Sto posto je bilo pomeranja + -
SHIVA
10-05-2008, 01:18 PM
pretpostavljam da je svaka devijacija u brzini okretanja trake imala ekvivalentnu devijaciju pitch-a!?
darkstar
10-05-2008, 01:42 PM
ipak mislim da je to rezultat 48 khz u 44.1 kad je to prenoseno u digitalni oblik
redroom
10-05-2008, 04:45 PM
sta se tice nacina snimanja nekad i sad, istina je, morao si bit daleko fokusiraniji na ono sta sviras, iz jednostavnog razloga sta tada nije postojao danasnji Undo :), a i studijsko vrijeme je kostalo.
ali mislim da je ta fokusiranost bila odlican vid samodiscipline koji nam danas svima jako fali.
Undo je istovremeno najbolja i najgora stvar koja se dogodila glazbi (i ne samo glazbi)
U ono vrijeme stvari je dosta olaksavao i ubrzavao Punch in, mogucnost presnimavanja/nasnimavanja dijelova prijasnjega takea novim takeom preko njega.
Iz danasnje perspektive, jedna stvar mi se sada cini jako bitna:
u ono doba kad bi u control roomu slusao finalni miks onda si zbilja bio koncentriran na samu glazbu, odnose instrumenata, panorame, levele, itd. dok ti danas veliku paznju i koncentraciju zna oduzimat buljenje u trackove u monitor.
ne kazem da je zbog toga danasnja glazba losija od prijasnje, nego samo podsjecam na taj detalj :)
Zato dosta starijih i iskusnijih producenata savjetuje da se final miks slusa sa ugasenim monitorom kompjutera ili barem zmureci
U studiju smo manje-vise sve instrumente snimali direktno sa efektima koje smo donijeli usa sobom, osim naravno, bubnja koji se snimao total suho, a kasnije smo snare i tomove bojali harmonizerom i davali dosta gatea koji je bio jako popularan u to doba.
Tako efektiran bubanj snimao bi se na drugu traku i onda bi se vracao natrag u miks, tj. opet bi ga snimili na glavnu 2" 24-kanalnu traku.
Bas se snimao po starome sistemu: mikrofon na zvucnik bas pojacala i direct input u pult i onda bi se trazio dobar miks ta dva kanala.
Studio u kojem smo radili, ako se dobro sjecam, nije imao pult sa motoriziranim faderima pa se zavrsni miks radio rucno uzivo.
Dvoje iz banda lijevo i desno od producenta dizali bi ili spustali fadere kad i koliko bi nam on rekao, a cesto bi iste grupe instrumenata producent dizao ravnalom koje je drpio od svog klinca.
Naravno, koji put bi neko nesto zaje*o ili nam se nesto ne bi svidilo pa bi se miks radio iznova.
Final miks bi se prebacio na master traku i to bi bilo manje-vise to.
Mastering se obicno radio u jacim studijima koje bi odredio label.
Ne znam kakva je bila situacija u vecim i skupljim studijima u bivsoj Jugi, ali u malim studijima se uvijek stedilo na trakama, ono, tek kad bi poceli primjecivat da ono sta slusas da se upravo snima nije ono sta svira preko playback/monitoring glave i da traka vec ozbiljno prlja glave magnetofona, traka bi se ted tad krenula mjenjat :D
awacs
03-08-2008, 12:56 PM
Zanima me da mi neko malo preciznije dočara kakav je bio proces snimanja aran?mana i produkcije istog, nekad, avaj, kad nije bilo kompjutera niti digitalnih snimača. ..Jasno je meni da su tada postojali vi?ekanalni analogni "traka?i" na kojima se snimalo, međutim, nije mi sasvim jasno kako je i?ao proces posle , u miksu. Kako se "farbalo"?...Kako se editovalo? Mi sad imamo uglavnom svi prikaz aran?mana u na?em hostu-sekvenceru, pa klikćemo tamo-vamo;) pomjeramo, re?emo, palimo gasimo efekte...Čini mi se da se tada svako promjena morala nasnimiti opet - tako da oni nisu imali vremena za puno izdrkavanja ko mi ;) Kako su stavljali efekte? Da li su snimali suvo ili sa njima? Tada nije bilo ni?ta da taj signal procesira kroz efekat i da on ostane takav, već sa sa svakim procesingom morala nanovo snimiti ista ta traka, zar ne? Takođe, sasvim mi je jasno da su svirački muzičari morali da budu nestvarno bolji nego mi danas ;) Tada je bilo puno te?e svirati po djelićima...mi sad imamo editore, sekvencere - kurce-palce- tako da sve manje ima potrebe za pravim studijskim muzičarima...sa puno manje sviračke vje?tine mo?e da se dobije vrhunsko sviranje na snimku...
Kako je bilo, pričajte!
Misli? na elektronsku muziku ili onu koju danas vole da zovu "gitarskom"? Po?to su to oduvek bili različiti procesi.
Reaper_NS
20-08-2008, 01:51 AM
Ja josh nisam niti razmisljao o muzici.. tj verovatno sam isao u muzicku skolu kad se koristila samo analogna aparatura za snimanje.. mislim da je tad imalo vise duha iako je bilo teze za snimanje.
A sad i Pero i Ziko mogu da sednu za FL ili neki drugi program koji se moze naci na netu i da sistemom klik ovde il onde naprave pesmu.
Postovanje svima koji su i tad znali da rade svoj posao :)
silicon science
20-08-2008, 05:23 PM
Ne vidim nista loshe sto Pero i Ziko mogu da sednu za Fruti lups i da nakucaju pesmu... Zasto da ne... Ista pricha kad bi ljudi koji su orali sa volovima poceli da se zale na danasnju mehanizaciju:banghead: :banghead: Oduvek je bilo i bice-ili znas ili ne znas, i nece ti pomoci nikakav super konpujter i nikaka softver... Proces o kome prichamo se zove evolucija, a nikogovica i neznalica je oduvek bilo i bice. A lep primer je Da Berov Master skrech bend, pa oni su radili isto to sto se i danas radi i sto neki ovde nazivaju svakako samo ne muzika, samo sto se radilo sa pravim sekvencerima i snimalo se na traku a ne u komp. Sta onda reci za Kraftwerk??? Mozda to da nemaju pojma sa sviranjem nego su seli i nakucali... Pa ajde da vidim neka ti "svirachi" nakucaju tako nesto i neka dokazu svoju teoriju kako je muzika pukla od kad se pojavila moderna tehnologija:banghead: :banghead: :banghead: To je chista glupost i sujeta... Tehnoloshkim razvojem muzika je dozivela svoju post modernu renesansu, omogucila je gotovo svakom da se barem oproba u tome, pa moze da vidi da li mu ide ili ne...
A da se ne zavaravamo da i tad u ta "lepa vremena" kojih se svi sa setom secaju nije postojala gomila mentola koji nisu zasluzili da imaju prilaz muzickoj opremi.
DaBear
20-08-2008, 05:42 PM
[mi smo tad imali kuci 8-kanala Tascam trakas (bio je i 4kanal kasetas i 4 ch trakas na pocetku)
Snimis sync tone na ch 8, isprogramiras 4 mono linije, ili 4 glasni akorde i snimis..premotas traku, opet ucitas sa kasetofona datu za naredna 4 kanala ili bubanj, pa opet smiksas odnose na 2 ch, pa na druga 2 kanala...utom ode 5 kanala! jos 2-3 za vokale i sta vec...pa u miksetu (sa 8 ulaza) AKG zicani reverb i Boss delay od efekata...
U studiju , isto samo 16 kanala, veci mikser, mnogo efekata, 8 ruku na mikseti...i onda majstor Misa Stojke, sece traku i lepi!
e bas je bilo zezanje...!!
Reaper_NS
20-08-2008, 11:28 PM
pogresno sam shvacen.. hvala bogu sto postoje pero i ziko.. tek se tad iskristalise ko zna a ko ne :)
Mislim da bi meni bilo zanimljivo da snimam na trake samo ne znam koliko dugo :) :rotfl:
master29
21-08-2008, 12:39 AM
A da se ne zavaravamo da i tad u ta "lepa vremena" kojih se svi sa setom secaju nije postojala gomila mentola koji nisu zasluzili da imaju prilaz muzickoj opremi.
Mentola je bilo i bice uvek,samo sto tada bas im nije bilo sve dostupno ko danas....mentoli su cistili studije,motali kablove itd....svaki mentol je u pokusaju na licu mesta popusio....sad samo pritisnes C i udara arpedjo,pa isto to C ono svira bas, pa isto to C pa virtualne gitare pa stavis lup i da ne nebrajam....jbg tad su bar znali da sviraju,sad vecina pojma nema ni sta je muzika,pored zdravih nogu setaju na stakama.Ume i to tobro da zvuci,nemoj pogresno da svatis ali to je vec neko drugi odsvirao...ja volim tu revoluciju ali su je mnogi na pogresan nacin svatili.Pozz
silicon science
21-08-2008, 12:42 AM
Mentola je bilo i bice uvek,samo sto tada bas im nije bilo sve dostupno ko danas....mentoli su cistili studije,motali kablove itd....svaki mentol je u pokusaju na licu mesta popusio....sad samo pritisnes C i udara arpedjo,pa isto to C ono svira bas, pa isto to C pa virtualne gitare pa stavis lup i da ne nebrajam....jbg tad su bar znali da sviraju,sad vecina pojma nema ni sta je muzika,pored zdravih nogu setaju na stakama.Pozz
Opet ponavljam, neka lupaju na C sve to, pa kome to smeta... Takve stvari se ne izdaju niti pojavljuju na TV-u niti ikoga smaraju, osim mozda ovde kod nas u promociji radova:rotfl: :rotfl: Ne vidim razlog da to nekome smeta.:confused: Bolje i to nego da se bave politikom, zar ne?
Btw. C mi je omiljena nota :rotfl: :rotfl: :rotfl:
master29
21-08-2008, 12:47 AM
Opet ponavljam, neka lupaju na C sve to, pa kome to smeta... Takve stvari se ne izdaju niti pojavljuju na TV-u niti ikoga smaraju, osim mozda ovde kod nas u promociji radova:rotfl: :rotfl: Ne vidim razlog da to nekome smeta.:confused: Bolje i to nego da se bave politikom, zar ne?
Btw. C mi je omiljena nota :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Ma izdaju se veruj mi....ja cuo mlogo takvih pesmica....Za politiku se ne slazemo sta fali Jelacicu kupio vilu za 200.000e koju sad moze da proda za 3 miliona:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:: rotfl:I meni je c omiljena kad se svadjam sa zenom:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::ro tfl::rotfl::rotfl:
Sala na stranu,tada stvarno nisi mogao da se bavis muzikom a da je ne poznajes....nova tehnologija je u ovaj posao ubacila i ljude koji apsolutno nista o njoj ne znaju.....nemam nista protiv,neka ljudi pice ako to dobro zvuci.Pozz
silicon science
21-08-2008, 01:00 AM
Sumnjam da je neko u "poslu" sa muzikom, tj, da zivi od toga a da je poceo da se bavi time sa pojavom racunara i slaganjem lupova u njemu. Ne ide to bas tako, budimo realni:wink: Ako je drugacije, daj primer...
master29
21-08-2008, 09:15 AM
Sumnjam da je neko u "poslu" sa muzikom, tj, da zivi od toga a da je poceo da se bavi time sa pojavom racunara i slaganjem lupova u njemu. Ne ide to bas tako, budimo realni:wink: Ako je drugacije, daj primer...
Evo kod mene je radio decko koji je vrlo uspesan kao Dj necu ga imenovati...radio je ko tonski snimatelj.E sad treba da se radi neka reklama za Koka kolu i kaze on meni posto ne ume da svira..."Daj neki bas da radi MMMM,Ja ga pitam posto je slozio vrhunski ritam.."hoces nesto da odsviram neku melodijsku liniju da bude u fank fazonu posto mi se tako ucinilo"On kaze"ma ne samo mi sviraj MMMMM...Jedan ton MMMM i onda cu ja da ga osciliram i editujem:confused::confused: Koliko sam samo u idjotskoj muzici poput turbo folka cuo da su prekopirali ceo intro nekog korga ili yamahe,pa cak i cele paterne malo izmodifikovane i te kod popularnih faca.....Jbg to ranije nije moglo,morao si da sviras...eto primaera.pozz
Ilija Ilic
21-08-2008, 04:34 PM
Sve ima svoje prednosti i mane:wink:
Ja volim poslusati stare snimke, nekad me bas opuste, a nekad ih ne mogu da slusam jbg...
Zanimljiva mi je ona fora sa trakama na koje i dan danas snimaju glas, cuvaju se na posebnoj temperaturu itd, mislim da toga ima samo jos u Londonu, ako neko zna nesto vise o tome bilo bi lepo da napise.
Pozzz
master29
21-08-2008, 04:37 PM
Sve ima svoje prednosti i mane:wink:
Ja volim poslusati stare snimke, nekad me bas opuste, a nekad ih ne mogu da slusam jbg...
Zanimljiva mi je ona fora sa trakama na koje i dan danas snimaju glas, cuvaju se na posebnoj temperaturu itd, mislim da toga ima samo jos u Londonu, ako neko zna nesto vise o tome bilo bi lepo da napise.
Pozzz
Ja u studiju imam preko 200 traka i taskamov magnetofon,koji stoji u muzejskom odeljenju studija.Da seca na stare dane:wink:
Ilija Ilic
21-08-2008, 04:40 PM
Ja u studiju imam preko 200 traka i taskamov magnetofon,koji stoji u muzejskom odeljenju studija.Da seca na stare dane:wink:
To je ekstra fora, Vrh!:)
ssskansi
21-08-2008, 08:46 PM
Nema ni?ta ljep?e nego kad se dobro uvje?bani band zalijepi na 2" 16 kanalni studer...eh...
U mixu nema dodavanja gaina po EQ-u... Toliko je sve puno i sočno od blagostanja zvuka da mo?e? samo oduzimat...Probo ja puno puta. Vjerujte mi...
Kad smo kod toga, neki dan sam izvadio stare snimke snimane na dotičnom ostarjelom gospodinu Studeru i popizdio do te mjere da sam kompletno rasturio studio i slo?io setup da sve ?to snimam ponovo ide preko trake...
Jest da jo? jedna jedina firma na svijetu jo? proizvodi vrpce(RMGI-dačeri) a i ne mogu ba? nakupovati praznih vrpci jer makar ih ne koristio one se tro?e pa nije ba? pametno kupiti kontejner u strahu da će dačeri bankrotirati kao i svi koji su se bavili trakama prije njih...Dok ide, ide...
A ?to se tiče mixa u "ono" vrijeme...to je bio perfomance i adrenalin ravan nastupu na bini.
awacs
24-08-2008, 04:09 AM
A ?to se tiče mixa u "ono" vrijeme...to je bio perfomance i adrenalin ravan nastupu na bini.
:rotfl:Svaka čast na ovom poređenju!!!:rotfl:
alavuk
24-08-2008, 08:40 AM
Evo kod mene je radio decko koji je vrlo uspesan kao Dj necu ga imenovati...radio je ko tonski snimatelj.E sad treba da se radi neka reklama za Koka kolu i kaze on meni posto ne ume da svira..."Daj neki bas da radi MMMM,Ja ga pitam posto je slozio vrhunski ritam.."hoces nesto da odsviram neku melodijsku liniju da bude u fank fazonu posto mi se tako ucinilo"On kaze"ma ne samo mi sviraj MMMMM...Jedan ton MMMM i onda cu ja da ga osciliram i editujem:confused::confused: Koliko sam samo u idjotskoj muzici poput turbo folka cuo da su prekopirali ceo intro nekog korga ili yamahe,pa cak i cele paterne malo izmodifikovane i te kod popularnih faca.....Jbg to ranije nije moglo,morao si da sviras...eto primaera.pozz
hteo je covek sine bass onaj :)
spidermusic
24-08-2008, 09:11 AM
Svojevremeno, kada se naveliko koristila analogna tehnologija, a MIDI bio u povoju, pravo je uzivanje bilo ucestvovati u projektima. Stvaralacki elan i ozbiljnost u studiju su bili na najvisem nivou. Svi su se trudili da u svom domenu posla daju maksimum. Zvuk i boja instrumenta su se trazili odmah, preciznost sviranja je morala biti najveca moguca, jer nije bilo editora kojim bi se greske ispravljale.
Sama tehnologija usnimavanja je bila prilicno jednostavna: mikrofon, preamp (sa miksera ili eksterni, ko ih je imao), kompresor, kada je i ako je bilo potrebno, i na kraju magnetofon, u manjim studijima cetvorokanalni i osmokanalani, a u vecim oni sa 16 ili 24 kanala. Editovanja skoro i da nije bilo, jer je sve moralo da se usnimi tacno i precizno. Punch in je dosta pomagao da se pojedini segmenti traka usnime ponovo, a da se predhodni losiji segmenti brisu. Miksovanje se sastojalo u vracanju snimljenih traka sa magnetofona na mikser, na kojem su se signali dodatno kompresovali i bojili eksternim hardverskim efektima. Snimanje mastera obavaljalo se na neki dvokanalni magnetofon, a kasnije i na DAT.
U svakom slucaju, u studio su dolazili pripremljeni i uvezbani muzicari svesni da od njih samih najvise zavisi kako ce krajnji snimak izgledati. Kao sto neko rece, zadovoljstvo i izbudjenje su bili jednaki nastupanjima uzivo.
Lepa vremena puna entuzijazma,daleko od digitalije,za nas "amatere" vrhunski hal je bio AKG BX 5 (zicani hal koji je zvucao metalno sa max rev time oko 1.2 sec ) pa smo se setili da na njega vezemo mali studer A 77 (glavni studer B 77 je trebao za mix) u petlji i da mu ukljucimo rec i pustimo play sa druge glave tako da se njegovo vreme reverberacije produzi na 2.5 sec , kakva je to revolucija bila!!!Poslusajte Merlin i prvi album Vremena su kokuzna,to je taj hall!
A tek prostorije ,mnogi su lepili kartone od jaja na plafon i zidove...Mi smo ipak bili napredniji pa smo po zidovima bivseg WC u Skenderiji u Sarajevu,tada preuredjen u studio BLAP Brana Likica, lepili itisone.Naravno stakla nije bilo pa se neki put nije ni znalo ko peva.Evo anegdota ,dosao sam na pola snimanja za reklamu za Sarabon (Sarajevske bombone),neki oprski pevac nije mogao da otpeva tacnu skalu kroz slogan Sa - ra- bon,naravno vratio sam ga sigurno 20 tak puta,kada je izasao vidno uzbudjen noge su mi se sledile ,bio je to Goran Bregovic koji je pokusavao da imitira operskog pevaca,naravno nije mi zamerio...
dvuckovic
24-08-2008, 11:00 AM
Sve OK, Bregovic, traka, studio, kartoni i to...ALI SARABON?! Pa to je definitivno najgluplje ime za proizvod ikad izmisljeno!
master29
24-08-2008, 11:15 AM
A prvi atari,a vuca modula...povezivanje midi kablovima,pa usnimavanje sinka na traku....uf pa sve zavrsis,joooooj pa morao si kombi da imas da sve posle miksa vratis kuci,imalo je to i svoju sado mazohisticku stranu....sad sve stane na dvd ili na usb.....za svirku i da ne pricam,stvarno si morao da znas...studio je uglavnom radio na satnicu...nije bilo zezanja...nije bilo edita,joj pa prvi sempleri koliko muke sa njima...pa prvi adati...njihovo kasnjenje...a o ceni i da ne govorim....samo cu reci sad sve to stane u usb...i jos nesto,nije mogao pevac da se lepi,nego je svaki refren morao da peva,pa su drugacije i zvucali,do duse morali su i da znaju da pevaju i bilo je zivota u svemu tome...samo kad se setim....:wink:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.