PDA

View Full Version : Dinamika u opstem smislu

Everbeatz
05-05-2008, 04:22 PM
Molim za malo razmene iskustva clanova foruma koji su ozbiljnije usli u problematiku upotrebe kompresora. U smislu, koliko je kompresije puno, a koliko malo. Znam da je prilicno apstraktno pitanje, ali ne znam kako drugacije da formulisem. Kad uporedim svoje radove sa nekim referencama, cini mi se da je moje previse dinamicno i "napred".
To se ne manifestuje u procesu mixinga kad su nivoi tisi i RMS slabiji (oko -20db), vec kad krenem da dizem opsti nivo pesme do nekih standarda RMS vrednosti. Narocito u aspektu nizih frekvencija..

Moje iskustvo je da je vladanje dinamikom nesto sto je posledica iskustva i da treba "cuti" kompresor sta radi, makar kad skida i 1db. Uglavnom nemam problem s tim jer vec dosta godina drljam u tom pravcu pa sam izostren za nijanse, ali opet fali "ono nesto" sto me odvaja za neku nijansu od standarda kako bi hteo da namestim da zvuci.

Neke smernice, tips & tricks i iskustva bi bila jako dobrodosla...

google
05-05-2008, 04:42 PM
Molim za malo razmene iskustva clanova foruma koji su ozbiljnije usli u problematiku upotrebe kompresora. U smislu, koliko je kompresije puno, a koliko malo. Znam da je prilicno apstraktno pitanje, ali ne znam kako drugacije da formulisem. Kad uporedim svoje radove sa nekim referencama, cini mi se da je moje previse dinamicno i "napred".
To se ne manifestuje u procesu mixinga kad su nivoi tisi i RMS slabiji (oko -20db), vec kad krenem da dizem opsti nivo pesme do nekih standarda RMS vrednosti. Narocito u aspektu nizih frekvencija..

Moje iskustvo je da je vladanje dinamikom nesto sto je posledica iskustva i da treba "cuti" kompresor sta radi, makar kad skida i 1db. Uglavnom nemam problem s tim jer vec dosta godina drljam u tom pravcu pa sam izostren za nijanse, ali opet fali "ono nesto" sto me odvaja za neku nijansu od standarda kako bi hteo da namestim da zvuci.

Ja se trudim da koristim kompresor sto manje. To je princip i za sve ostale efekte.

Sto manje. Samo gde mora.

U masteringu odsecem oko 2.5 - 3db sa limiterom.

RetroMan
06-05-2008, 12:53 PM
koliko je kompresije puno, a koliko malo.
Sve preko 40 db je puno, a ispod 40 DB - nije komercijalno. :da:

RM

Everbeatz
06-05-2008, 01:12 PM
E sad, ako cemo tako onda ok...

hvala ovom malom broju clanova koji su se odvazili da bilo sta kazu.

silicon science
06-05-2008, 01:25 PM
E sad, ako cemo tako onda ok...

hvala ovom malom broju clanova koji su se odvazili da bilo sta kazu.

Vidis bre da niko ne zna nista, rekli bi da znaju...:rotfl:
Ja znam da ja ne znam, ali oni koji misle da znaju izgleda da ne znaju:wink:

RetroMan
06-05-2008, 01:34 PM
Ja znam da ja ne znam
Ja neznam, al' neznam ni da neznam. :shock:

RM

RetroMan
06-05-2008, 02:42 PM
fali "ono nesto" sto me odvaja za neku nijansu od standarda kako bi hteo da namestim da zvuci.
Nemoj da si cepidlaka, ako je u pitanju samo nijansa.

Neke smernice
Pojacavaj kompresiju, slusaj, pa kad ti se ucini da si preterao, a ti malo smanji. To si naravno i sam znao, ali kako da ti neko da savet, ako ne cuje u cemu je problem (ako ga uopste i ima).

iskustva bi bila jako dobrodosla...
Opet isti (nedefinisan) odgovor, nekad uopste ne koristim kompresor, a kad ga koristim umem i da (svesno) preteram, nema pravila, odnosno ja ih (kao sto SS rece) ne znam, ali mozda ce se javiti neko ko zna. :peace:

RM

Maiv
06-05-2008, 02:53 PM
A kad se jos u to sve ubroji kako kompresor zvuci...:rolleyes:

Sumnjam da se moze tocno definirati kad je previse, posto ces sa istim postavkama na razlicitim kompresorima dobiti razlicite rezultate.

Ja sam sad krenuo vise kompresirat u miksu, tak mi se cini logicnije, onda u masteringu multiband sam to malo skupi.

Everbeatz
06-05-2008, 03:02 PM
Mislio sam na sveukupno kontrolisanje dinamike kad se finalni mix dize na vecu glasnocu, a da mu je limit 0db.

To zatezanje limiterom mi je nesto sto izbegavam jer mi se ne svidja kad limter skine maltene vise od 1db..vec je squashed (softverski limiter). Zelim da zadrzim punch i definiciju, a opet kad to uradim pretegne na prejako dinamicko kretanje elemenata, jer je mix odradjen u tom duhu.

Posto nemam uslova da radim pro mastering (soba, monitoring, itd.), pitam za iskustva clanova, jer verujem da vecina ovde ne salje na mastering svoje pesme nego sami to rade.

Pocevsi od mixa, koji mora da bude besprekoran, mislim da dizanje RMS-a nije tako laka stvar (a nije ni previse teska), a da sve bude proporcionalno pojacano i dinamicki kontrolisano

Licno, ne radim tako da mix finalno bude jako glasan, vec ostavljam oko 6db headrooma, pa se onda bavim dizanjem glasnoce i sitnih eq korekcija.

Eto, kako se bavite ovom problematikom. Posebno me interesuje to iz ugla ljudi koji imaju izdanja..

Maiv
06-05-2008, 03:28 PM
Da, tu ti ja nemrem bas puno pomoci, ali ovo sto sam rekao o mixu ne znaci nuzno da mix nema headrooma, samo je vise skompresiran i time manje dinamicki.

Ne znam jesi li probao Crysonic SpectraP limiter, njega mozes dosta stisnut a da ne ostavlja taj squashed prizvuk (bar sam ja tak dobio dojam)

Mika Technika
06-05-2008, 04:11 PM
ovako izgleda jedan od trekova Venetian Snares:

http://img225.imageshack.us/img225/6972/71158055eo8.jpg

a sve zvuci extra!!!

to je ovaj trek: http://www.planet-mu.com/media/discography/ccuk1.mp3

u cemu je caka?

kejkz
06-05-2008, 05:17 PM
to je ovaj trek: http://www.planet-mu.com/media/discography/ccuk1.mp3

u cemu je caka?

kompresija kanala+kopresija busa+master kompresija+limiter i dobices flatline kao sto je ovaj. Ostale sastojke miksa ne racunam.

DADDY Z
06-05-2008, 05:19 PM
Everlast...ajde okači ljudima primer svog mixa i primer toga što želiš postići...možda je tako najbolje...ako ništa drugo makar ćemo nagađati šta treba ako već ne znamo

Tiki the Boyler
06-05-2008, 05:34 PM
I sam sam u sličnim dilemama... pa da umjesto odgovora postavim još pitanja... možda i dođemo do odgovora! :)

Više "malih" kompresija ili manji broj "velikih"?!?

silicon science
06-05-2008, 05:35 PM
Everlastovi miksevi su sjajni, ne znam zasto je postavio ovo pitanje, i iz visecasovnih razgovora sam zakljucio da je on duboko zagazio u "mastering". Mislim da njemu naj vise treba malo segrtovanja u nekom dobrom studiju...

DADDY Z
06-05-2008, 05:47 PM
Everlastovi miksevi su sjajni, ne znam zasto je postavio ovo pitanje, i iz visecasovnih razgovora sam zakljucio da je on duboko zagazio u "mastering". Mislim da njemu naj vise treba malo segrtovanja u nekom dobrom studiju...
sorry matori ali ne mogu da gledam ovu fotku a da te shvatim ozbiljno :da:

Mika Technika
06-05-2008, 05:50 PM
kompresija kanala+kopresija busa+master kompresija+limiter i dobices flatline kao sto je ovaj. Ostale sastojke miksa ne racunam.

ma znam ja to, nije problem flatline, vec kako to zvuci extra, i ne gubi snagu ni dinamiku u kvalitetu zvuka.

Everbeatz
06-05-2008, 06:13 PM
@Daddy Z - mixeve sam vec okacio ranije...nije da mi se ne dopadaju, samo hocu da cujem kako ljudi rade dizanje gaina i krocenje dinamike uopste...da li imaju reference koje slusaju dok rade, itd..

@Silicon - hvala matori, ali nije poenta da postavljam pitanje iz tih razloga, vec hajde da malo pricam s ljudima o stvarima koje me trenutno interesuju i kako rade..thread nije postavljen zato sto mi je ocajnicki potrebna pomoc, vec htedoh da se ispricam...mozda je thread "Koje patike nosite" puno interesantnija stvar:D

silicon science
06-05-2008, 07:02 PM
@Everlast-ma znam stari, al jebiga ljudi koji bi i mogli da diskutuju nisu zainteresovani. Idi na Gearslutz, tamo ce biti nekog sigurno

silicon science
06-05-2008, 07:03 PM
sorry matori ali ne mogu da gledam ovu fotku a da te shvatim ozbiljno :da:

A sta kazes za ovog "zemu":rotfl:

lesha
06-05-2008, 07:06 PM
u cemu je caka?

pa pitaj ih, bre!

Mika Technika
06-05-2008, 07:11 PM
mislis njega :) pa mozda to i uradim :D

google
07-05-2008, 02:54 PM
Mislio sam na sveukupno kontrolisanje dinamike kad se finalni mix dize na vecu glasnocu, a da mu je limit 0db.

To zatezanje limiterom mi je nesto sto izbegavam jer mi se ne svidja kad limter skine maltene vise od 1db..vec je squashed (softverski limiter).

Ja limitiram oko 2.5 - 3 db sa UAD Precision Limiter. Ne cujem bilo kakav problem. Ima malo farbe koja nije losa. Radi sa svim ok.

Slusao sam i dosta native comp. Svi su dobri za izbegavati.

Nije los MPL1 i onaj stari Timeworks, tako nekako se zove. Ali ne bi koristio ni jedan od ta dva, ako bas ne mora.

Manley
07-05-2008, 08:21 PM
mislim da je vise muka od ovih istih tema

al ajd kad mora......

trazis na pogresnoj strani....kljucna rec je ekvilajzer, a ne kompresor....

ajd uzdravlje pa trazi malo po forumu ;) mrzi me da kucam ;)

lesha
07-05-2008, 11:05 PM
ima smisla sto manley kaze, pogresna upotreba kompresora u modernoj produkciji ubija dinamiku.

paki
07-05-2008, 11:17 PM
Mislim da je pre mislio na to da se na dinamiku nekada uspesnije utice sa EQ-om ali na zalost tacno je i da je danas gomila prekompresovanih snimaka.Neki ljudi misle da je poenta u tome ciji je snimak "jaci":wink: .

Everbeatz
08-05-2008, 11:43 AM

al ajd kad mora......

OK, hvala na odgovoru..

Izvinjavam se jos jednom zbog dosadne teme, koja je vec 100 puta bila pominjana ovde i o kojoj svi sve znaju..a ja pitam ponovo:)

SHIVA
08-05-2008, 01:42 PM
Eto, kako se bavite ovom problematikom. Posebno me interesuje to iz ugla ljudi koji imaju izdanja..

Ljudi koi imaju izdanja su ljudi koi ipak neshto i zarade svoim radom (barem se nadam da je tako), shto je definitivno posljedica puno ulozhenog truda i vremena. Tebe ochito zanima bash njihov nachin rada jer ochito zhelish reproducirati njihov uspjeh i vjerojatno poneshto i zaraditi na tome. I to je OK... ali mislim da to ne ide tako.

Pred 13 godina sam znao da zhelim raditi grafichki dizajn i zhivjeti od toga. Otishao sam u (tada) najjachu tvrtku u gradu i tamo volontirao 6 mjeseci. 3 mjeseca sam odlazio po marendu svaki dan, precrtao sam vektorski stotine skeniranih logotipa iz arhive, obavljao sam najgluplje poslove, ostajao prekovremeno kad god je trebalo...

Nisam nikoga pitao kako se radi dobar logotip, kako izgleda dobar prijelom stranice, kako se obradjuju kolor fotografije... PLATIO sam radom znanje koje sam stekao radechi pored profesionalaca. Ponudi nekome da volontirash par mjeseci u zamjenu za iskustvo, trkni im po marendu... kad dodju u shkripac s vremenom, a svi ponekad dodju, budi im na raspolaganju koliko god sati ili dana je to potrebno. Ako ti i ponude neku kintu nakon par mjeseci - zahvali i odbij novac... inzistiraj na dogovoru... osjechat che se duzhni. Kad bude frka nauchit che te i ono shto ni sami ne znaju da znaju.

Danas radim 2 do 3 sata dnevno, i to radim od kuche... ne idem u kancelariju (niti je nemam) i nemam radno vrijeme! Kad se nalazim s direktorom i kolegama to je uvijek radi druzhenja a ne radi posla... Kad pogledam unazad... tih 6 mjeseci je vjerojatno bila najpametnija stvar koju sam u zhivotu uchinio :wink:

Forumi sluzhe u neke druge svrhe... razmjena mishljenja, ideja i trazhenje vatrogasnih rjeshenja za specifichne probleme.
Opchi principi, profi tehnike i iskustvo se stjechu iskljuchivo radom. Trazhiti na forumu da ti profesionalci u par rechenica prenesu svoje chesto teshko stecheno i dugogodishnje iskustvo kako bi ti mogao biti jednako uspjeshan u poslu... to je pomalo neukusno i krajnje nerealno. Da to ide tako - svi bi bili profesionalci. Bez ulaganja nema profita.

Ja nisam profi producent, ali mislim da su u tom pogledu svi profesionalci isti neovisno o profesiji. Sorry na malom predavanju, ali ako doista zhelish uspjeti mislim da ti se bolji savjet teshko mozhe dati.

Manley
08-05-2008, 02:28 PM
OK, hvala na odgovoru..

Izvinjavam se jos jednom zbog dosadne teme, koja je vec 100 puta bila pominjana ovde i o kojoj svi sve znaju..a ja pitam ponovo:)

e sada si objasnio sam sebi zasto nece da se jave ljudi koji mogu da pomognu.....jer postoji opasnost od svadje ako odgovor nekome ne odgovara...:(

silicon science
08-05-2008, 02:38 PM
@Shiva-Sve sto si rekao stoji, ali sa Everlastom je druga prica. On je covek sa dosta velikim predznjanjem i mogu da garantujem za njega da ima vise znanja od dosta ljudi koji se profesionalno bave produkcijom i imaju studio itd. Ti ljudi o kojima nisu ovde na forumu, i imaju iza sebe bogme velika izdanja, a ovde svakako ima ljudi sa veeelikim znanjem i iskustvom. Mozda je Everlastova greska sto je pogresno formulisao pitanje i naslov threada, umesto da je mozda dao neki konkretan primer, mada je tema jako apstraktna da bi se postavilo konkretno pitanje i dobio konkretan odgovor. Njega interesuju finese, posto ima znanja da isproducira album i da to prodje bilo gde u svetu. Dobar ti je primer sa shegrtovanjem u tom dizajn studiju, tacno to njemu fali. Mislim da lagano dostize svoj maximum koji moze da izvuche ITB. Uskoro.

Everbeatz
08-05-2008, 08:07 PM
@sHIVA - Kapiram te sta hoces da kazes...thnx:)

@Manley - sorry jos jednom, nije mi namera bila svadjalacka:)

@Silicon - mene matori nije sramota nista da pitam i da priznam da ne znam i daleko smo vecina nas od nekih merila..pozdrav, vidimo se:)

Manley
08-05-2008, 09:07 PM
@Manley - sorry jos jednom, nije mi namera bila svadjalacka:)

ma nemas razloga da se izvinjavas ;)

nego je pitanje toliko opsirno da i sam ne shvatas...to sto ti hoces polazi od odabira mikrofona preko usnimavanja, pa preko konvertora pa sync pa bitaza pa sampling freq pa preamp pa nedo bog jos koliko stvari...

ako budem imao vremena snimicu sint preko line ulaza na aux u PT pa na track i dva razlicita snimka jedan limitiran, a drugi ne...isti signal, a razika ogormna u mixu...mislim najbolje da kada dodjem sednemo pa na tenane preko rostilja ;)

pozdrav

OFF
08-05-2008, 09:18 PM
.mislim najbolje da kada dodjem sednemo pa na tenane preko rostilja ;)

pozdrav

Ti se neces vratiti ziv tamo ako odradis sve obecane rostilje:D

Manley
08-05-2008, 09:19 PM
Ti se neces vratiti ziv tamo ako odradis sve obecane rostilje:D

zimus sam pobegao na vreme....nabacio sam 7Kg kada sam bio kuci ;)

jedva sam skinuo :D

Max
08-05-2008, 09:49 PM

Bezis kao lisica .... ali , dobro , dobro ..... ko ceka taj ( se naceka ) doceka .....8-)

Pozdrav

OFF
08-05-2008, 10:55 PM

A zamisli kad si stalno kuci:ups:

kVu
09-05-2008, 02:22 AM

al ajd kad mora......

pa malo i to, malo i panorame... pa da vish dinamike

Everbeatz
09-05-2008, 12:35 PM
ma nemas razloga da se izvinjavas ;)

nego je pitanje toliko opsirno da i sam ne shvatas...to sto ti hoces polazi od odabira mikrofona preko usnimavanja, pa preko konvertora pa sync pa bitaza pa sampling freq pa preamp pa nedo bog jos koliko stvari...

ako budem imao vremena snimicu sint preko line ulaza na aux u PT pa na track i dva razlicita snimka jedan limitiran, a drugi ne...isti signal, a razika ogormna u mixu...mislim najbolje da kada dodjem sednemo pa na tenane preko rostilja ;)

pozdrav

OK, cekam te na rostilju onda..:)

google
10-05-2008, 11:43 AM
ma znam ja to, nije problem flatline, vec kako to zvuci extra, i ne gubi snagu ni dinamiku u kvalitetu zvuka.

Ja bih za pocetak PRVO pokusao da to zvuci extra.

A za "glasnocu" bi me bolelo uvo.

Ako imas ekstra miks, nema potrebe da ga unistis.

Mika Technika
15-05-2008, 03:27 PM
namestim ja da mi zvuci kako hocu, ali kad pokusam da ga unistim:kao na primeru, to onda ne bude to.. o tome ja pricam.