PDA

View Full Version : kompresori...sigurica....?

OFF
07-04-2008, 08:27 PM
Posto pripadam post-tape generaciji snimatelja:( , nisam nikada usnimavao sa kompresorom (tacnije, jesam, ali ne sa onima koji imaju sve podesive komande). Sutra mi stize jedan kompresorcic :D , pa mi treba savet - kako podesiti attack i realese ako hocu samo da se cuvam od overe A/D konvertora (ne velik tresh i ratio)? Na slusanje ok, ali necu u vek biti prisutan, kod snimanja nekih vokala, pa treba klincima da ostavim 'sigurica' varijantu. Ako zavrnem attack skroz, rizikujem da mi udavi sibilante, opet. ako stavim.......:confused:

hvala

Arthur
08-04-2008, 03:20 AM
no safe solution. Ja kompresore u zadnje vreme koristim na usnimavanjima samo ako snimam po nekim lepim studijima gde ima sprava koje ja nemam, i naravno, ako je namenjeno da ja mixam. U svakom slucaju, cini mi se da tebi treba simulacija limitinga, tj cuvanje peakova, za sta ti je ipak bolja neka varijanta sa brzim attackom, i vecim ratiom, a decu nauci da usnimavaju optimalnim nivoom i eto brige manje ;)

OFF
08-04-2008, 08:36 AM
Ma trebace i meni, imam neke hiphopere, cas posla overe A/D, a ne smanjuje mi se previse preamp jer malo gubim na boji tad. Jbg, nemam in i out gain..

HeatMan
08-04-2008, 03:44 PM
onda mu spusti tresh kolko moze i pukni 2:1.. meni to ume ponekad da radi, da kompresija bude gotovo neosetna.. ako ne, stavi manji tresh i pukni maximum ratio-a.. da bude kao limiter.. i ako neshto proleti, jbg.. to je do sporog atacka.. (ako je spor) koji comp ti stize?

Boki_R
08-04-2008, 11:57 PM
Ako imas ikakvu mogucnost za naknadni editing, splituj signal na dve strane. jedan signal kompresuj sa brzim atac-om, ratio 2-3:1 i pokusaj da dovedes sto vise, a drugi ostavi cist, ali u sigurnoj zoni i kasnije ga normalizuj. Eventualno mozes da izvuces sibilante naknadnom kompresijom sa sporijim atac-om.

Zanimljiva resenja se dobijaju i mesanjem ta dva snimka istog glasa.

U nacelu, kompresor se prilikom snimanja koristi na isti nacin kao da radis "live" sa jedinom razlikom sto ratio ostavljas malo nizi kako bi ostavio nesto dinamike i za kasnije rezanje (ako uopste bude potrebe za time)

Jan
09-04-2008, 07:01 AM
Ako imas ikakvu mogucnost za naknadni editing, splituj signal na dve strane. jedan signal kompresuj sa brzim atac-om, ratio 2-3:1 i pokusaj da dovedes sto vise, a drugi ostavi cist, ali u sigurnoj zoni i kasnije ga normalizuj. Eventualno mozes da izvuces sibilante naknadnom kompresijom sa sporijim atac-om.

Zanimljiva resenja se dobijaju i mesanjem ta dva snimka istog glasa.

U nacelu, kompresor se prilikom snimanja koristi na isti nacin kao da radis "live" sa jedinom razlikom sto ratio ostavljas malo nizi kako bi ostavio nesto dinamike i za kasnije rezanje (ako uopste bude potrebe za time)

Cekaj, jedna stvar mi nije jasna, kad kompresujem vokale i kad mi je attack brz sibilanti krenu da divljaju, a kad kompresujem i stavim attack na neku srednju vrednost ili sto stavim vec vrednost attack-a od najmanje sibilanti su manje izrazeniji...Ne kapiram kako da izvuce sibilante sa sporijim attackom?
A ako vec snimaju neki reperi, trebalo bi ono ultra close miking da se snime, sto ce naravno da izazove jake sibilante, elem nije mi jasna ova prica oko attack-a, ja ne koristim desser u lancu ali mi je vrednost attack-a neka srednja vrednost, a kad stavim na attack na minimum sibilanti krenu da divljaju, a ovde mi se cini da ljudi drugacije misle, ne?

alavuk
09-04-2008, 07:15 AM
aj pojasni meni neukom za snimanje vokala sta si hteo da kazes ??? nisam vas bas skontao ovako rano o cemu pricate :) bez ljutnje

Jan
09-04-2008, 08:20 AM
aj pojasni meni neukom za snimanje vokala sta si hteo da kazes ??? nisam vas bas skontao ovako rano o cemu pricate :) bez ljutnje

Pa nista u mom slucaju sto mi je attack sporiji imam manje sibilanata eto...Kad mi je attack najbrzi moguci imam potrebu za desserom...A kad mu nadjem odgovarajucu vrednost onda nemam

OFF
09-04-2008, 08:49 AM
Pa nista u mom slucaju sto mi je attack sporiji imam manje sibilanata eto...Kad mi je attack najbrzi moguci imam potrebu za desserom...A kad mu nadjem odgovarajucu vrednost onda nemam

To ti nesto nije u redu, mislim nema logike

Jan
09-04-2008, 09:12 AM
To ti nesto nije u redu, mislim nema logike

probaj pa vidi

Jan
09-04-2008, 09:47 AM
Evo recimo ovo je tako miksovano, attack je 4ms, release je 0.050s, treshold je nekih 6db komprimovao,sonnox kompresor sam koristio (kao i uvek), snimali su na AKG C3000B u MBox2...

http://www.sendspace.com/file/j802ll

Ali isto tako imam i snimke koje sam miksovao i sa Neumann U87 i nekim od TLA Preampa, ali su oni stavili neki limiter na vokalu na putu do konvertora, tako da nije merodavno, i ne znam snimke sa kojim sve mikrofonima nisam miksovao (NT2. NT1000, C414, NTK), za neke snimke i ne znam na cemu su snimani....

A ovde u ovom miksu sam ja malo preterao sa kick-om ali sredice se to, ali zbog vokala koji su suvo snimljeni sam stavio taj snimak, ima malo eq-a i kompresije u miksu onako kako sam napisao

Boki_R
10-04-2008, 09:46 AM
Na stranu sto je pravilna upotreba noise gate i compressor sprava bazna stvar ovog posla, za svoju sigurnost (kako bi izbegao brdo problema) uvek snimaj (pogotovo kad je digitalno snimanje u pitanju) pored track-a na kojem eksperimentises jos jedan sa maksimalno cistim signalom, po mogucnosti sto direknije. Cak i ako eksperiment ne uspe, uvek mozes naknadno da poradis na originalu, a i sam znas - nesto sto nije zabelezeno na snimku nikad nije ni postojalo. Nas posao je da sto vise onoga sto vredi ostane uslikano.

Jan
10-04-2008, 03:16 PM
Na stranu sto je pravilna upotreba noise gate i compressor sprava bazna stvar ovog posla, za svoju sigurnost (kako bi izbegao brdo problema) uvek snimaj (pogotovo kad je digitalno snimanje u pitanju) pored track-a na kojem eksperimentises jos jedan sa maksimalno cistim signalom, po mogucnosti sto direknije. Cak i ako eksperiment ne uspe, uvek mozes naknadno da poradis na originalu, a i sam znas - nesto sto nije zabelezeno na snimku nikad nije ni postojalo. Nas posao je da sto vise onoga sto vredi ostane uslikano.

Ako si se meni obratio, uvek cuvam totalno ciste kanale...