PDA

View Full Version : Rackirani MCI JH500 preamp/eq

idekius
04-04-2008, 01:54 AM
Napokon je misija zavrsena :)
Braca i ja smo odradili svoje preamp/eq-e, u funkciji su, rade, koriste se...

Sta je potrebno za ovakvu akciju?

Pre svega ortak poput Brace, spreman na egzibicije... sve gluposti je lepse raditi u drustvu :D

Nesto srafcica i zichica, par silajichica i nas elektronichar Nesha da ti sve to spoji, ako te ne ubije zbog sitnih prohteva i detaljchica tipa "Hocu plavu sijalicu za power, a ne zelenu... menjaj to... i VU metar mora da ima osvetljenje, ali obavezno bledo plavo, nikako drugacije, znas, skoro belo, a ipak plavichasto" :D

Rogina da ti nabavi module, da sheme i savete...

Moji drugari Sale i Rincha da ti odshtampaju sta treba i pozele da te zakolju kad chuju da se radi o svega dva primerka, pa ti svoj radi ne naplate, vec kad izlazis iz shtamparije cudno gestikuliraju za tobom, vitlajuci oklagijom :D

Daljinski upravljac, zvani Rajko Maricic, koji ti lepo objasni sta leti i jede se, a sta ne... :)

Lacky, Ogi Radivojevic, Deki Vuckovic, Max i Perun da ih malo davis svojim prichicama i tripovima :)

sRce, da te lozi kako si na pravom putu :)

... i... uz "nesto malo zivaca", cak i strujno neobrazovano stvorenja ,poput Brace i mene, mogu odraditi posao...

P.S. Na kutiji stoji 500c, jer sam ja nesto utripovao, javilo mi se nesto u snu, ili sta vec, pa eto tako... u pitanu je modul A, ali nema veze :)

http://img356.imageshack.us/img356/2591/p4041699yw5.jpg (http://imageshack.us)

http://img516.imageshack.us/img516/4391/p4041706bg2.jpg (http://imageshack.us)

http://img217.imageshack.us/img217/3061/p4041710ba6.jpg (http://imageshack.us)

http://img396.imageshack.us/img396/1889/p4041711ic1.jpg (http://imageshack.us)

http://img238.imageshack.us/img238/9451/p4041713mu4.jpg (http://imageshack.us)

http://img215.imageshack.us/img215/6116/p4041723kg7.jpg (http://imageshack.us)

Jan
04-04-2008, 02:33 AM
Bravo Deki,
Kad smo vec kod toga, evo vec nedelju dana se dogovaram sa ovim mojima sa fakulteta (Elektronski fakultet je u pitanju) da ih uposlim da sastave neki preamp i jos neke stvarcice (:mrgreen:), tako da ce im trebati pomoc oko nabavke delova i oko nekih detalja (ako im nesto ne bude jasno), tako da se nadam da uz pomoc dobrih ljudi odavde to moze da izadje na nesto useful.

idekius
04-04-2008, 02:38 AM
Bravo Deki

Bravo Braco i Nesho pre svega... Deki je uglavnom filozofirao :D :wink:

Jan
04-04-2008, 03:16 AM
Bravo Braco i Nesho:)

RAJKO
04-04-2008, 03:25 AM
Svaka cast,veoma profesionalno,dostojno imena.
Prelepo izgleda MCI logo.
Siguran sam da radi fenomenalno,a sad sam siguran da prelepo i izgleda.

LACKY
04-04-2008, 03:27 AM
Kod nas se ta boja zove šerpa plava. Hi hi.

idekius
04-04-2008, 03:31 AM
Kod nas se ta boja zove šerpa plava. Hi hi.

Cekaj samo da ti spakujemo Hypex pojachalo u maskirnu kutiju :D Ali maskirna sa dezenom parketa, tako da moze neprimetno da stoji na podu :D

LACKY
04-04-2008, 03:34 AM
To je dobra ideja, taman da se nevide one izgoretine od palih cigareta na parketu. Ali moramo da se dogovorimo da isti majstor hobluje.

roginator
04-04-2008, 09:18 AM
eto ga lijepo izgleda
svaka cast

Haxli
04-04-2008, 10:03 AM
Totalno cool, poshtovanje...

STUDIOTON
04-04-2008, 02:12 PM
mrak :jupi::bravo:

Braca
04-04-2008, 02:48 PM
Ova dva su probni balon, a sada najavljujemo seriju od 50 komada(dok ih konacno ne slozimo u frame), bice poneki i za roginatora hehehehe. Boju je birao Idekius. Zvuci jako dobro, svi su dobrodosli da to i cuju, s tim sto ce idekius verovatno napraviti jedan uporedni test sa razlicitim pre ampima od onoga sto imamo a imamo ih barem jedno 6 komada. Moj prvi utisak je da definitivno ima karakter, sto nam je i bio cilj, a u kombinaciji sa recimo Neumann U 47 to otkida definitivno. Sto se tice EQ s obzirom da sam ja gitarista, Fender zvuci jako dobro kada udje direktno i malo se dotera eq. Ovlasceni serviser za MCI kanale je mr MCI master Roginator i njegov pomocnik u Srbiji zvani Nesa Mezgrajac.

"7"
04-04-2008, 02:54 PM
Extra... cestitam... i koliko udaraca po ledjima dodje to zadovoljstvo :rolleyes: :D ... mislim stvarno, koliko vas je izasao jedan... ako nije tajna...

paki
04-04-2008, 03:00 PM
Svaka cast:wink: .Ja cekam svoje kanale i svaki cas bi trebalo da stignu pa cemo da se bacimo na racking.Ajd napisite jos neku,kako vam radi pre za sada i tako to...?Pozdrav

idekius
04-04-2008, 03:10 PM
Extra... cestitam... i koliko udaraca po ledjima dodje to zadovoljstvo :rolleyes: :D ... mislim stvarno, koliko vas je izasao jedan... ako nije tajna...

Pazi, voleo bih da mogu da ti kazem cenu, ali ne mogu, jer nije lepo da javno iznosim cene za tudji rad, a da pritom te ljude ne pitam.

Do cene ces doci tako sto ces lepo videti sa Roginom za cenu modula (ili modul nabaviti drugacije, ma da ti to ne preporucujem, jer je za ovakve stvari najbolje poznavati prodavca, ako ces da budes siguran u to sto kupujes, a i da imas koga da hvatas za gusu, ako se desi da na modulu nesto nije ispravno. Ako kupis od nekoga u belom svetu, mozes svasta da dobijes... recimo neispravan pot... posle je problem to naci... ), zatim izracunas koliko te kosta mrezni trafo ( za nase module je mrezni trafo uradio Edelinski (http://www.elektra-od.co.yu/transformatori.html) ), PSU, kutija, konektori, prekidachi i drugi sitniji elektromaterijal, VU metar i elektronika za njega (ako ces da ga ugradjujes), sito stampu, ako ces da radis stampu uopste (ni to nije bas jednostavno, zbog premalog broja otisaka) i na to dodas koliko ce para da ti uzme neko da to sklopi.

Ako delove nabavljas sam, kao sto smo mi radili, trebas da dodas i cenu za benzin, svoje vreme, pokidane zivce... :)

Rado bih rekao koliko smo mi platili, ali to zaista ne bi imalo smisla, narocito zato sto su prema nama neke usluge bile odradjene po vrlo prijateljskim (simbolicnim) cenama, a neki nasi prijatelji su radili i bez para, tj. odbili su da naplate svoj posao...

"7"
04-04-2008, 03:40 PM
Ma ok kontam... mada nisam mislio da se navedu sve cene pojedinacno i ko je koliko naplatio nego onako... odokativno, ukupno koliko ste dali od pocetka do kraja... pitam cisto iz radoznalosti pa mozes i da preskocis odgovor:wink: verovatno dok meni zatreba tako nesto, vec cu saznati sve sto treba8-) :rolleyes: :D

Pozz

idekius
04-04-2008, 04:00 PM
Ma ok kontam... mada nisam mislio da se navedu sve cene pojedinacno i ko je koliko naplatio nego onako... odokativno, ukupno koliko ste dali od pocetka do kraja... pitam cisto iz radoznalosti pa mozes i da preskocis odgovor:wink: verovatno dok meni zatreba tako nesto, vec cu saznati sve sto treba8-) :rolleyes: :D

Pozz

Pa cena, za ovakvu stvar, ako radis "sam", jeste "clankovita"...

Odgovor na pitanje sta mislim o zvuku preampa je da je preamp kratko kod mene, da mi se svidja ono sto chujem, mom tripu odgovara, ali ne smem da dajem nikakve ishitrene izjave, nisam ja bas lik koji se pali i zaljubljuje u stvari pa da krenem sad "Jebo te, to je SMRT, loodilo, napredak 1000%, tek sad su mi se otvorile ochi" i varijante "Svaki ciga svoga konja hvali"...

Treba malo vremena, da vidim sta i kako... i dok ne cujem u pesmi (gotovoj!) prve kanale snimane i ekvalizovane sa njim, ne mogu da kazem nista preterano precizno... a i dok ne nadjem metode za primenu istog za koje budem smatrao da meni najvise odgovaraju. Dakle... polako...

U kracim probama se pokazao O.K. i verujem da cu biti zadovoljan... na kraju krajeva... sve to zavisi ipak i od ukusa i tripa, a i od onoga sto se u taj preamp ukljuci i sta se posle radi sa tim...

Nema preampa koji ja necu uspeti da skenjam u mixu traljavom kompresijom i equalizacijom :D Taj jos nije napravljen :D

Braca
06-04-2008, 04:27 PM
A bwe sto mi promeni avatar, kad vec ne mogu da imam za sad MCI mogu avatar. Molim postenog nalazaca mog avatara da mi to lepo vrati, necu mu nista!!!!!

idekius
01-02-2009, 09:20 PM
MCI by quake (http://www.rumski.com/forum/member.php?u=7024) Čestitke!!! ;)

slowstar
02-02-2009, 01:12 AM
Svaka cast,veoma profesionalno,dostojno imena.
Prelepo izgleda MCI logo.
Siguran sam da radi fenomenalno,a sad sam siguran da prelepo i izgleda.
E moj Rajko, svaka im cast sto su to "sastavili" ali seti se koliko nam je muka napravio MCI JH 528...
Seti se takodje, koliko je taj EQ strmo koncipiran, koliko je ruzno sto je "skokovit" a ne linearan, koliko je tesko napraviti iole lepu filtraciju sa tim modulom...Jedina zaista dobra osobina je sto ima veoma, veoma veliki headroom, i sto dosta dobro radi sa Neumann-ima, ali taj filter, to je nocna mora, osim toga, sve linijski ubodeno u isti zvuci tanko, zamagljeno i lose, poludeo sam sto mi sintovi lepse zvuce kod kuce, na mom jeftinom Spiritu, nego na tom "cuvenom" MCI. Ne znam, mozda sam isuvise lican, ali ja NE VOLIM MCI, i ne mogu tu nista, mladost mi je ostala u "petici" i na tom MCI, koji jos uvek zeza i Mikija i Zokija Vukcevica. Kada sam cuo prvi put kako zvuci bilo sta kada se "provuce" kroz AMEK 9091i, video sam da se tu radi o razlici k'o "nebo i zemlja".
I dalje cenim volju, energiju i trud entuzijasta, ali ne verujem da su ti MCI moduli zasluzili toliko paznje. Ponavljam, MOJE misljenje na osnovu dugogodisnjeg iskustva.

silicon science
02-02-2009, 03:34 AM
@ Idekius-U bre al je ruzan ovaj vas MCI rack, stvarno sherpa plava, al nema veze bitno da ne zvuchi kao sherpa...:rotfl::wink::)

LACKY
02-02-2009, 03:34 AM
Otkud znas!

silicon science
02-02-2009, 03:37 AM
Otkud znas!

E to si u pravu

LACKY
02-02-2009, 03:38 AM
Znas kako kaze stara narodna poslovica: Gde ima dima, ima i vatre!

idekius
02-02-2009, 03:40 AM
Ta boja nije slučajno odabrana! Ona nas podseća na Trabanta na?eg elektroničara :wink: :D

LACKY
02-02-2009, 03:42 AM
Pazi samo da ga nedrzis pored svinjca!

idekius
02-02-2009, 03:44 AM
Ne brini se. Lako ću posle u oglasima na rumskom naći nekog Wartbourg-a, a sa njim će samo moći da slome zube :rotfl:

Oggy
02-02-2009, 03:45 AM
Moracu sada i ja da nabavim jedan iz nostalgije za mojim nikad prezaljenim Trabantom karavanom... plavim... :)

Pokusao sam iz nostalgije opet da kupim auto iste boje, ali nisu bas imali tu nijansu, pa su mi dali neki bezvezni, teget...
JEDAN JE TRABANT!!!
RRRrn,trn,trn... :D

LACKY
02-02-2009, 03:52 AM
Nisi potrefio boju, samo uz onu boju ide frizirani preamp.

idekius
02-02-2009, 03:55 AM
Ipak je zadr?ao svoja osnovna svojstva! Trabant je nadaleko poznat kao jako startan auto, ?to bi se reklo - "Pali gume!". E... ovaj sad pr?i vokale :D

LACKY
02-02-2009, 03:58 AM
Dvostruko przeni na ulju!

idekius
02-02-2009, 04:01 AM
Dvostruko przeni na ulju!

E ... nećemo da se vredjamo! Ne tro?i ulje! Jer ga i nema, radi na me?avinu :D

idekius
02-02-2009, 04:08 AM
Eee.. bez zezanja, ja nisam mogao da verujem kada sam video da na? elektroničar Ne?a stvarno vozi trabanta!!! ali savr?eno mu pristaje! Treba videti čoveka da bi to razumeli! :rotfl: Sav je luckast :rotfl: Vraćam se ja lagano od Brace i.... rrraaaammmm paam paam pam paaaaaammm... Trabant je proleteo pored mene :rotfl:

LACKY
02-02-2009, 04:12 AM
A ja se onaj dan u Nisu cudim (nisam sme ni da ti kazem, da nemislis da sam pludeo) kada je pream proleteo pored mene, pomislih da haluciniram.

idekius
02-02-2009, 04:13 AM
A ja se onaj dan u Nisu cudim (nisam sme ni da ti kazem, da nemislis da sam pludeo) kada je pream proleteo pored mene, pomislih da haluciniram.

Ma to se ne računa. Ja sam se iznervirao, pa gadjao pevača i verovatno se dobacio do auto puta :)

Još ako se čulo: Pre-aaammmpp-aammp-amp-amp..., a kada je prolazio pored tebe: HeadROOOOMMM.... to je sigurno bilo to :)

LACKY
02-02-2009, 04:17 AM
Cuo se samo ROOOM, izgleda da je ostao bez HEDA.

LACKY
02-02-2009, 04:35 AM
Idekiuse, ipak nije sve tako crno, mozda ga zalivadis Kusti za sledeci film.

Moritz
02-02-2009, 02:52 PM
E moj Rajko, svaka im cast sto su to "sastavili" ali seti se koliko nam je muka napravio MCI JH 528...
Seti se takodje, koliko je taj EQ strmo koncipiran, koliko je ruzno sto je "skokovit" a ne linearan, koliko je tesko napraviti iole lepu filtraciju sa tim modulom...Jedina zaista dobra osobina je sto ima veoma, veoma veliki headroom, i sto dosta dobro radi sa Neumann-ima, ali taj filter, to je nocna mora, osim toga, sve linijski ubodeno u isti zvuci tanko, zamagljeno i lose, poludeo sam sto mi sintovi lepse zvuce kod kuce, na mom jeftinom Spiritu, nego na tom "cuvenom" MCI. Ne znam, mozda sam isuvise lican, ali ja NE VOLIM MCI, i ne mogu tu nista, mladost mi je ostala u "petici" i na tom MCI, koji jos uvek zeza i Mikija i Zokija Vukcevica. Kada sam cuo prvi put kako zvuci bilo sta kada se "provuce" kroz AMEK 9091i, video sam da se tu radi o razlici k'o "nebo i zemlja".
I dalje cenim volju, energiju i trud entuzijasta, ali ne verujem da su ti MCI moduli zasluzili toliko paznje. Ponavljam, MOJE misljenje na osnovu dugogodisnjeg iskustva.

Ne volis ga iz razloga jer verovatno nisi koristio Di Box za sintove pre nego sto si ih stavio na MCi, da jesi znao bi kolika je razlika . Osim toga na ovom MCi u NS je radjena i prapravka linijskih ulaza da moze da prima i sintove, dodji da probas :wink:

roginator
02-02-2009, 04:07 PM

izgleda slowstare da ti nikad nisi radio na ispravnom i sredjenom mci stolu...ja sam isprobao svasta prije mci koji mi je doletio...nit sam imao para nit sam znao sta je mci.....

osobno mislim da je mrak za sinteve....i daleko od toga da zvuci tanko!!!!

ja sam jako zadovoljan s ovim ..a iskreno nikad to nebih dao za ssl ili ameka ( ako nije angela)

da za tridenti stari, api , neve i stari sitral da... ali za ostalo ne...

mislim kad zbrojimo kolike je ploce kraftwerk i neke jarre smiksali na MCI stolovima ( i mnogi drugi)
onda se nemoze reci da sintevi kroz mci stolove zvuce lose...prije bih rekao HUMAN FACTOR..

awacs
02-02-2009, 04:07 PM
Al' evo jednog ?abanskog pitanja koje moram da postavim kao ljubitelj MCI zvuka:

Vidim nekoliko rackiranih MCI preampa/EQ-a na forumu (dobro, dva), ali ne videh da je iko re?io da ugura dva modula u rack :rolleyes:. Bilo skupo, ili ?ta? Mo?da to nekome bude sme?no, ali po meni su MCI JH-500 preamp i EQ vrlo dobri alati u mastering ili "sub-mastering" lancu. Dobro taj termin sub-mastering sam lupio ad hoc, ali bih (kada bih i?ta miksao) rado loopovao celu ritam sekciju kroz ta dva kanala, ili bar proterao stereo "pad" gitare kroz njih... Čisto onako, da i mix (ili bar sub mix) prođe kroz malo trafoa :rolleyes:. Jes' da to niko neće da primeti, ali treba i miksad?ija ponekad da se raduje :D

Kapiram ja da slowstaru ide na ?ivce "skokovitost" EQ-a, kapiram i one kojima se ne dopada odsustvo Q faktora, ali sam karakter MCI-ja je do ja-ja onima koji vole da pone?to (ili sve) bude bezobrazno "tvrdo", a da pritom nikoga ne bole u?i :da:

roginator
02-02-2009, 04:09 PM
kako ne ima rackiranih parova MCI 500...jedan je kod Skansija u studiju u ZG!!!!

awacs
02-02-2009, 04:22 PM
kako ne ima rackiranih parova MCI 500...jedan je kod Skansija u studiju u ZG!!!!

+ za Skansija :D Ba? sam malopre telefonom sa Habićem lamentirao nad zlom sudbinom beogradskih MCI-jeva :banghead:

Max
02-02-2009, 04:53 PM
.... ali sam karakter MCI-ja je do ja-ja onima koji vole da ponešto (ili sve) bude bezobrazno "tvrdo", a da pritom nikoga ne bole uši :da:

Koliko ja laicki mogu da kazem ( ispravite me .... ) koncepcija MCI jevog preampa je potpuno ista kao i APi 512 , samo sto je u API ju ono " kolo " 2520 , a kod MCI je drugo .... i cuo sam da samo " uglavljivanjem " 2520 se dobija zapravo api preamp ....

E sad ono sto ja znam je da headroom MCI ja zavisi od napona koji bi trebalo da je na 36 V ... a neki moji drugari koji su imali problema sa time su stavljali neke zamene , ali onda valjda mora da se smanjuje voltaza i to onda valjda vise nije to ....

E sad .... ne zamerite mi .... ovo su sve informacije iz druge ruke , jer pored 2 api 512 , nemam preteranu potrebu za MCI jem ..... ali kad sam ga cuo kod drugara .... zaista me odmah podsetio na Api ( i pre nego sto sam cuo gore pomenutu informaciju ) ali " za te pare " stvarno tesko da moze bolje .....

Ovde na srecu imamo i Rajka ( koji je proveo 10 god na MCI u Bg a sad radi u API ju ) i imamo i Roginu i druge koji ovo mogu strucno da elaboriraju ....

Pozdrav

awacs
02-02-2009, 05:10 PM
E sad ono sto ja znam je da headroom MCI ja zavisi od napona koji bi trebalo da je na 36 V ... a neki moji drugari koji su imali problema sa time su stavljali neke zamene , ali onda valjda mora da se smanjuje voltaza i to onda valjda vise nije to...

Tako i ja čuo. A isto se ni?ta ne razumem u struju. Sve ?to govorim o MCI-ju pričam na osnovu iskustava iz studija 5,6 i 13 (PGP). Nisam čuo nijedan drugi, a ta tri nikada nisam zaboravio. Niti ću. A i koji će mi moj :rolleyes: Ali bih voleo 2 komada na 36V :da:

Braca
02-02-2009, 05:24 PM
Uh kako bi ja voleo jedan MCI ali ispravan. EQ na njemu je specifican za danasnje vreme, ali po meni taj EQ je i tekako dobar za neke stvari, naravno da nema Q ali mu to i ne treba jer je kosntruisan i radi na drugacijem principu, staromodno ali provereno dobro. Tehnologija napredovala ali je Pultek Pultek, negde sam i citao da je SSL neka resenja preuzeo od MCI a kasnije sve to usavrsio. Be Gees je radio na njemu njihovu po meni najbolju plocu, i meni je taj zvuk i dan danas u usima!

google
02-02-2009, 06:16 PM
Bravo Braco i Nesho pre svega... Deki je uglavnom filozofirao :D :wink:

Ja sam isto sredio jedan MCI. :)

Gde si nabavio kapice?

Moritz
02-02-2009, 07:01 PM
Koliko ja laicki mogu da kazem ( ispravite me .... ) koncepcija MCI jevog preampa je potpuno ista kao i APi 512 , samo sto je u API ju ono " kolo " 2520 , a kod MCI je drugo .... i cuo sam da samo " uglavljivanjem " 2520 se dobija zapravo api preamp ....

E sad ono sto ja znam je da headroom MCI ja zavisi od napona koji bi trebalo da je na 36 V ... a neki moji drugari koji su imali problema sa time su stavljali neke zamene , ali onda valjda mora da se smanjuje voltaza i to onda valjda vise nije to ....

E sad .... ne zamerite mi .... ovo su sve informacije iz druge ruke , jer pored 2 api 512 , nemam preteranu potrebu za MCI jem ..... ali kad sam ga cuo kod drugara .... zaista me odmah podsetio na Api ( i pre nego sto sam cuo gore pomenutu informaciju ) ali " za te pare " stvarno tesko da moze bolje .....

Ovde na srecu imamo i Rajka ( koji je proveo 10 god na MCI u Bg a sad radi u API ju ) i imamo i Roginu i druge koji ovo mogu strucno da elaboriraju ....

Pozdrav
Dobro si cuo , to je zapravo preteca API ja , samo sto ako se stavi na 36 volti onda komponente jako brzo pregore. Moze da radi i na 24 i onda traje mnogo duze a i dalje ima VEEEEELIK headroom.

idekius
02-02-2009, 07:58 PM
Radi se zapravo o API 312c. On takodje koristi na ulazu Jensen 115k-e trafo itd. Sad... Rajko je mnogo kompetentniji po tom pitanju, pa bi bolje bilo da on objasni sličnosti i razlike. Razlika za koju ja znam je operacioni pojačivač.
Sad... ne znam da li format 500 preampi uopšte imaju izlazni trafo??? Znam da imaju ulazni, ali za izlazni nisam siguran... trebalo bi pogledati.

A što se tiče tog napona... Tačno. Fabrički MCI radi na +/- 36 volti i njegovi originalni operacioni pojačivači su tako i pravljeni. Jeste sklon pregrevanju zbog tolikog napona. Neki ga spuste na +/- 32, ali je onda headroom nešto manji, ali i dalje veliki. To za 24 volti ne znam, verovatno se misli na varijantu sa zamenom operacionih pojačivača (5534), ali nisam baš upućen u to. MCI, onako kako ga je konstruktor zamislio, radi na +/- 36 volti, a ja sam hteo MCI takav kakav jeste.. ništa bolje, ali ni gore od toga. Ne kažem da varijanta sa 5534 ne valja, da me neko ne bi pogrešno shvatio, ali, jednostavno ne znam... nisam čuo, nisam probao... mnogi rade sa tom varijantom i kažu da je super, ali ja to ne mogu ni da potvrdim, ni da demantujem dok ne čujem.
Uglavnom, kod MCI najčešće crkavaju operacioni pojačivači i potovi (barem tako kažu, meni nije crkavalo ništa... da kucnem u drvo).

Jeste dobar preamp i o.k. kanalni EQ (što ne znači da će nekome naprasno promeniti život i unaprediti produkciju za 2000% - takva sprava ne postoji!!! ), ali... za mastering... hmmm... ne bih baš. Za mene je skok od +/- 2 db u masteringu preveliki. Ne volim da mnogo bustujem u masteringu, a ako treba da se puno bustuje, vraćam se u mix. U masteringu sam pre za nežnije i preciznije EQ-e i volim da EQ doziram bez ikakvih skokova, onoliko koliko mislim (čujem) da treba.

Sad, jebem li ga... ne volim kad se oko nečega diže preterana fama, pa ni kada su u pitanju stvari koje i sam koristim i smatram dobrim. Wow efekt i placebo efekt strahovito mrzim :)

Rackiranje MCI jeste za preporuku, ako je modul ispravan i dobar ,bez obzira na poznate EMT probleme sa Roginom ja sam svojim kanalom zadovoljan (ogrešio bih se da kažem drugačije), a naročito je za preporuku ako se uzme u obzir da se za sasvim prihvatljive pare dobija ozbiljno konstruisan preamp sa ulaznim trafoom, izlaznim trafoom... i ako se lepo rackira, to zaista radi kako valja.

Što se tiče Slobinog prigovora na line in. Ne znam. Moguće da je tako. Mi smo radili eksperimentalnu varijantu Hi-Z ulaza, jer line in kod MCI ne ide preko ulaznog trafoa, već samo preko izlaznog.
Hi-Z/Line In na mom i Bracinom racku je uradjen tako da ide preko Jensena, a na samom banana ulazu je dodata elektronika koja glumi visoku impedansu. Dodat je i preklopnik koji uključuje, ili isključuje Hi-Z. Namera nam je bila da u slučaju da to ne radi kako valja, jednostavno koristimo di-box, ili return za uključivanje linijskih instrumenata, a da se hi-z/low-z varijante odreknemo na kanalu. Kada je sve bilo gotovo, uporedili smo naš Hi-Z ulaz i varijantu sa Di-Box pa u mic in i razlike nije bilo, a ako je bilo, onda je ona nečujna. Prvo poredjenje smo uradili Bracinim Fender Mustang-om iz 1950 i neke.
Dakle, to radi kako valja. Baš zato, nikada nisam koristio Di-Box za uključivanje bass gitare i solo gitare.

roginator
02-02-2009, 09:08 PM
malo krivo IDEKIUS ( ispravka navoda :wink: )

.... kod MCI uglavnom ne rikavaju potovi i opampovi...to su rijetki petki kad to crkne....

realno gledano na cijeli stol u NS imao sam samo 2 izmjene opampova a stol nije servisiran preko 5 godina....
a na mome koji je izaso iz smeca ( DOSLOVCE :( ) promjenio sam oko 7 opampova na 34 kanalnom stolu kada sam ga reparirao !!!!!

problemi mci nakon 30 godina rada su !!!!

hladni lemovi, prelazni otpori i generalno lose odrzavanje tih stolova po rezijama...naravno i ludi experimenti koje su majstori izvodili po njima ali to je bilo takvo vrijeme....

prednot je sa MCI 500 stolivima da se mogu servisirat sada i za 20 godina i da se dijelovi uglavnom bez problema daju nabavit...

kriticne komonente su

2002 - postoji i prodaje se taj IC ..Harison ga je radio za MCi i pisao 2002 , a taj opamp je standardan i zove se HA2-2645-5

2003S je u stvari NE5534AN u metalnom kucistu i lako ga se zamjeni s klasicnim dil 8 NE 5534 i sve radi...cak imam ovdje kanal na kojem nema 2003 metalnih neg DIL 8 verzija

vca koji je kod razlicitih MCI stolova razlicit '( dbx 202, DBX 202c, APHEX vca 500) ima nekoliko zamjenskih varijanti , a i orginalni vca daju se jos uvjek nabaviti i u vecim kolicinama!!!!

bargraph displeya ima za nabavit takodjer!!!

tako da nema zime za MCI kanale i stolove!!!

awacs
02-02-2009, 09:14 PM
Jeste dobar preamp i o.k. kanalni EQ (?to ne znači da će nekome naprasno promeniti ?ivot i unaprediti produkciju za 2000% - takva sprava ne postoji!!! ), ali... za mastering... hmmm... ne bih ba?. Za mene je skok od +/- 2 db u masteringu preveliki. Ne volim da mnogo bustujem u masteringu, a ako treba da se puno bustuje, vraćam se u mix.

Ja se u startu (delimično) ogradih od masteringa, pa sam uveo onaj termin "sub-masteringa" - dakle "masterovanja" grupa instrumenata u samom mixu.

Taj 2dB skok... stvar ukusa. Pre dvadesetak godina ?amarao sam EQ k'o budala (rokaj, Miki), pre deset sam bio ubeđen da čujem jasnu razliku u koracima od 0,5dB, a kako sam matoriji (i gluvlji) čini mi se da je +-2dB pravi korak, pogotovo ako je Q faktor "muzikalan" koliko onaj na MCI. Mislim: ako je +2dB previ?e - mo?da ne treba ni?ta... ili treba +/- 2dB na nekom drugom mestu...

ne volim kad se oko nečega di?e preterana fama, pa ni kada su u pitanju stvari koje i sam koristim i smatram dobrim. Wow efekt i placebo efekt strahovito mrzim :)

Sla?em se, MCI ne poseduje nijedno SUPER dugme. Ali svi smo manje-vi?e podlo?ni placebo efektu. Mada, ni placebo nije lo? ako nas ubedi da smo re?ili EQ te da vi?e ne treba da mislimo o njemu, nego da da se posvetimo muzičkim događajima :wink:

Pozdrav

Max
02-02-2009, 09:15 PM
......
tako da nema zime za MCI kanale i stolove!!!

To su odlicne vesti !!!!

Znamda su u petici i sestici muke mucili sa popravkama ... :(

Znaci , taj u Novom Sadu .... 36 V , originalno sve ?!

Pozdrav

roginator
02-02-2009, 09:18 PM
a dodao bih da je mci stol fenomenalan za moderne modifikacije i upgrade

ono sto se meni u obnovi stola mci nije svidjelo su male vrednosti kondenzatora, ali pri rekapingu ti smo rijesili ..to je glavni problem njegovog orginalno muljavog sounda u basu...

doduse velika firma kao MCI na 3500 kondenzatora u 32 kanalnom stolu fino je u ono vreme mogla usdedjet na skidanje vrednostima na kondenzatorima....

onda nisu bili jeftini kao danas... ali koliko znam pazilo se na sve detalje....

isto tako visoka napajanja na +/-38v i +/-36v kasnije radilki su problem stolovima i spprave su se zbog toga kvaile...

kasnije verzije na +/-32v smirile su stol i nije bilo problema :da:

I ZADNJE da postavimo neke razlike ..... LINE IN na BIJELIM i SMEDJIM STOLOVIMA JE JAKO RAZLICIT!!!!!

tako da je slowstar mozda i u pravu!!!! gledao sam sada sheme to su totalno razliciti opampi i drugaciji design...... saznat cu uskoro kada cu radit prvi bijeli stol sn: 022 koji sam dovukao iz NS!!!

isprika sloba ....mozda si u pravu mozda bijeli stol ima los line in...ali zato smedji nema 100% stavise ..udara opasno :da:

roginator
02-02-2009, 09:19 PM
To su odlicne vesti !!!!

Znamda su u petici i sestici muke mucili sa popravkama ... :(

Znaci , taj u Novom Sadu .... 36 V , originalno sve ?!

Pozdrav

ne taj u Novom Sadu Smedji D model radi na +/- 32v i modificirani 15 sada su na +/-18v ...stol radi ko curica

idekius
02-02-2009, 09:21 PM
A ni Di-Box nije skup, u krajnjem slučaju... :)

roginator
02-02-2009, 09:22 PM
e da ajde kad sam se raspisao samo da kazem razlike izmedju A B C i D verzije stola su ocigledne....ne velike ali ima ih...najvece su izmedju Bijelih stolova koji imaju drugaciji set Opampa za razliku od kasnije smedjih C i D verzija!!!

Braca
Hm, ako sam dobro razumeo ti dajes dozivotnu garanciju na nase MCI kanale!!!! Idekius lepo sam ja tebi govorio da necemo imati problema

ELEKTROIVO
Sla?em se, MCI ne poseduje nijedno SUPER dugme. Ali svi smo manje-vi?e podlo?ni placebo efektu. Mada, ni placebo nije lo? ako nas ubedi da smo re?ili EQ te da vi?e ne treba da mislimo o njemu, nego da da se posvetimo muzičkim događajima :wink:

Pozdrav[/quote]

kako ne? a BOOST MIX??:D:banghead::D:banghead::D:banghead::confused ::confused::confused:

roginator
02-02-2009, 09:25 PM
Hm, ako sam dobro razumeo ti dajes dozivotnu garanciju na nase MCI kanale!!!! Idekius lepo sam ja tebi govorio da necemo imati problema

:wink: . pa zar nisi dobio rezervne dijelove kad je stao kanal .... ko zna sta si ti gurao u njega dok se studio pravio :D:D:D

idekius
02-02-2009, 09:26 PM

Ti!!! Ne prizivaj maler! I dosta vi?e o tim kvarovima! :D

roginator
02-02-2009, 09:26 PM

Pozdrav

kako ne? a BOOST MIX??:D:banghead::D:banghead::D:banghead::confused ::confused::confused:[/QUOTE]

hhahahaha dobro pitanje hahahhaha

ELEKTROIVO
02-02-2009, 09:27 PM
kako ne? a BOOST MIX??:D:banghead::D:banghead::D:banghead::confused ::confused::confused:

hhahahaha dobro pitanje hahahhaha[/quote]

jelda?

roginator
02-02-2009, 09:30 PM
tu je placebo efekt najveci i funkcioira do jaja

mada ima nesto i u gain stage magiji .... nizasta ne postoji magicni gumb

idekius
02-02-2009, 09:30 PM
.... ko zna sta si ti gurao u njega dok se studio pravio :D:D:D

Ni?ta :( On je u godinama... :D :twisted:

ELEKTROIVO
02-02-2009, 09:34 PM
tu je placebo efekt najveci i funkcioira do jaja

mada ima nesto i u gain stage magiji .... nizasta ne postoji magicni gumb

ma to je odličan gumb za nekog zeznut.... ko kad nekome da? da na GSSL-u sam "namjesti" ATTACK od gitare :banghead:
naravno, kompresor nije ni spojen.....

roginator
02-02-2009, 09:39 PM
ko kad nekome da? da na GSSL-u sam "namjesti" ATTACK od gitare :banghead:
naravno, kompresor nije ni spojen.....

e a di si to cuo...ovo treba zapisat :rotfl:

slowstar
02-02-2009, 09:39 PM
Dakle Rogi je provalio u cemu je stvar, ja sam naime "mladost izgubio" na MCI 500-mixerima, kako kaze Rogi "bijelim" (u stvari su svetlo kremasti, sto kazu "bezh") koji su bili instalirani u studijima V i VI u Beogradu, zato se slazem sa Rogijem kada tvrdi da se to odnosi na A seriju (Jos se secam bolova u krstima kada smo ga unosili kroz ulaz, sada je to Cineplex Tuckwood) Ne mozete ni zamisliti kolika je to tezina, nas 6 se bukvalno iskilavilo uz stepenice. Prvih godinu dana smo bili zaista odusevljeni, i ja naravno, ali sam kasnije poceo da gostujem po drugim studijima u bivsoj Jugi, a i po Evropi. Kada sam prvi put "tviknuo" EQ na NEVE stolu (neki VR, zaboravio model) shvatio sam sta znaci DOBAR EQ, u malo manjoj meri to se desilo i sa SSL-om, ali me je uvek nervirao sto je malo tvrd i metalast (G serija) ali NEVE VR, i jos vise AMEK 9098i, to nije filter, to je BOZIJI DAR!!!
U jednom malom studiju blizu Minhena sam prisustvovao mixu jedne numere koju sam ja aranzirao, i tamo video (i cuo) jedan mixer firme ADT (valjda) model je bio "MAGNUM"
Taj filter je CUDO NAD CUDIMA, u isto vreme i prefinjen, i softan, i mocan, NEVEROVATNO. mada sam mozda bio pod prejakim utiskom, voleo bih ponovo da vidim i cujem taj MAGNUM, ali sam cuo da je jezivo skup. Da se vratimo na MCI...Cak i sa direkt boxovima koje smo u to vreme, a i kasnije imali (bili su "sescom", BSS, i D&R) rezultati nisu bili senzacionalni, cak i kada smo koristili insertne tacke odmah posle Mic Ampa, a linijski ulaz je bio bukvalno OCAJAN za sintove, mada moram da priznam da u zivotu nisam video ni cuo Mixer koji toliko headrooma ima, ukljucujuci i SSL, bukvalno mu ne mozes nista, cak i kada su plazme stalno u "crvenom", neverovatno!! (to je najverovatnije upravo rezultat tako visokog bipolarnog napona od +/- 36V!) Dakle po meni, ako se ne dira EQ (ocajan) i ne koristi line input MCI je ODLICAN.

ELEKTROIVO
02-02-2009, 09:46 PM
e a di si to cuo...ovo treba zapisat :rotfl:

da čuo.... VIDIO.... valjal sam se jo? mjesec dana od smjeha:D

roginator
02-02-2009, 09:48 PM
uh sloba moj

ja i sada osijecam bolove u ladjima a s treceg kata smo u NS bijeli mci spustali prihje 6 dana sve me boli... tezak je ko stojain!!!!! :banghead:

ipak u 28 kanalnom frameu nalazi se 86 transformatora.. a i sam prazaj bez toga je tezak...nosio sam i smedji 528 C kada smo ga instalirali u Antunovcu pored osijeka!!!!

sto se tice Line inputa na MCI smedji modeli imaju to odlicno rijeseno, postoji i nekoliko modifikacija za to!!!

evo jedna od njih...cisto informaciski
http://web.vip.hr/roginator.vip/MCILine130.jpg

sto se tice EQ ja sam jako zadovoljan s njime...stvar je ukusa... ;)
a ako mi bas nevalja u mixu imam jos 10tak drugih eqa za korekcije..ADR, MANLEY , NEVE, WSW, SIEMENS, STUDER,

awacs
02-02-2009, 09:53 PM

WET je jo? bolji...:D

idekius
02-02-2009, 09:59 PM
He, he! Šta je starije? Koka, ili jaje? Očigledno svako ima svoj ukus i trip. Ja sam kod MCI-EQ-a oduševljen gornjim srednjim i visokim, dok basom baš i nisam. Na 100Hz mi se čaki svidja kako radi (prolazi), ali na 60 ni najmanje.
Hi-Pass je takodje za pohvalu... ali... sve je to subjektivno.
Ne može se sve, a i očigledano je da, kao što rekoh, svako ima svoj trip kako bi nešto trebalo da radi/zvuči...

Pramp? Preamp mi se stvarno svidja...

Max
02-02-2009, 10:06 PM
ne taj u Novom Sadu Smedji D model radi na +/- 32v i modificirani 15 sada su na +/-18v ...stol radi ko curica

Nisam shvatio ..... radi na 32 V ili na 18 V ?

Pozdrav

slowstar
02-02-2009, 10:10 PM
Tacno je Deki - stvar ukusa, ali ipak, molim te da kada svratis u BG da se nadjemo, ionako bi trebalo, ali specijalno zbog toga da odemo u "Barba" studio (ako vec nisi bio) pa da probas EQ na BILO KOM izvoru zvuka i cujes kakvih je to recomo 12khz, ili 60 hz, ili najuzasnije, da dignes recimo 600 hz 10 db, na svakom drugom mixeru to je susti uzas, a na AMEKU ti ga samo primakne do uveta - NEVEROVATNO kako je dobar EQ...

ELEKTROIVO
02-02-2009, 10:10 PM
Nisam shvatio ..... radi na 32 V ili na 15 V ?

Pozdrav

zbog pada napona na za?titnim otpornicima i diodama na kanalu, linijski ulaz ne dobiva +/- 18V, nego oko 15,5-16V, pa se zato napon napajanja sa +/-15V di?e na +/-18V... rezultat je otvoreniji sound i izra?ajniji, bogatiji i dublji bas

Max
02-02-2009, 10:15 PM
zbog pada napona na zaštitnim otpornicima i diodama na kanalu, linijski ulaz ne dobiva +/- 18V, nego oko 15,5-16V, pa se zato napon napajanja sa +/-15V diže na +/-18V... rezultat je otvoreniji sound i izražajniji, bogatiji i dublji bas

Kapiram :)

Pozdrav

ELEKTROIVO
02-02-2009, 10:20 PM
Kapiram :)

Pozdrav

malo sam pospan već... u originalu je napajanje +/-15V, a opamp vidi manje, pa se zato di?e napon.. ali sku?io si :-)

Max
02-02-2009, 10:25 PM
malo sam pospan već... u originalu je napajanje +/-15V, a opamp vidi manje, pa se zato diže napon.. ali skužio si :-)

Skapirao sam :) , nego je Rogina mnogo ranije pominjao da je napon 32 V ( ili 36 V ) gde se pri promeni op ampa mora spustati na manje .....

A vrlo mi je jasno da ako je normalni napon 15 da je sa 18 zvuk bolji :)

Nisam dovoljno upucen , pa me mogu skrenuti razne informacije sa pravog puta :)

Bitno je da je taj sto u NS sa pravim opampima i na pravom naponu ..... jer , to je onda MCI :da:

Pozdrav

roginator
02-02-2009, 10:31 PM
Tacno je Deki - stvar ukusa, ali ipak, molim te da kada svratis u BG da se nadjemo, ionako bi trebalo, ali specijalno zbog toga da odemo u "Barba" studio (ako vec nisi bio) pa da probas EQ na BILO KOM izvoru zvuka i cujes kakvih je to recomo 12khz, ili 60 hz, ili najuzasnije, da dignes recimo 600 hz 10 db, na svakom drugom mixeru to je susti uzas, a na AMEKU ti ga samo primakne do uveta - NEVEROVATNO kako je dobar EQ...

vidi? da je stvar ukusa...ja sam probao prije 2 godine taj eq u studiju barba na kratko....

jako dobar eq... tehnicki ali bez karaktera i malo hladan, ali tehnicki odlican....
ja bi htio maximalno 2 kanala toga i dosta...kao sto rekoh stvar je ukusa...!!!

slowstar
02-02-2009, 11:12 PM
Slazem se.

roginator
02-02-2009, 11:34 PM
Upravo sam na Facebook-u osnovao MCI JH 500 FAN CLUB grupu iuploada dosta slika sa restauracije MCi u Novom sadu....pozvao sam neke clanove foruma a ostali neka potraze sami !!!

Reinhardt
02-02-2009, 11:36 PM
Skapirao sam :) , nego je Rogina mnogo ranije pominjao da je napon 32 V ( ili 36 V ) gde se pri promeni op ampa mora spustati na manje .....

A vrlo mi je jasno da ako je normalni napon 15 da je sa 18 zvuk bolji :)

Nisam dovoljno upucen , pa me mogu skrenuti razne informacije sa pravog puta :)

Bitno je da je taj sto u NS sa pravim opampima i na pravom naponu ..... jer , to je onda MCI :da:

Pozdrav

..i na kraju, koji je originalan napon: 36,32,18 ili 15 V?

i ne znaci li defacto smanjenje napona=smanjenje headrooma?

roginator
03-02-2009, 12:01 AM
MCI radi na dva +/- napajanja za audio

svi VCA, LINE in 2003 i TL080 i TL081 rade na +/- 18 V kod mene i u NS (original je +/- 15v)

a sve ostalo na serijama C i D radi na +/- 32v

stariji bijeli su radili na +/- 36V.. jer nisu imali 2003 IC vec samo 2002 ali i to je stvaralo problema jer je i to preveliki napon za 2002...

nakon serijskog broja cca 30 smanjili su tvornicki to na +/-32v..sto je sasvim dosta za postici veliki heardoom!!!!

Reinhardt
03-02-2009, 12:11 AM
MCI radi na dva +/- napajanja za audio

svi VCA, LINE in 2003 i TL080 i TL081 rade na +/- 18 V kod mene i u NS (original je +/- 15v)

a sve ostalo na serijama C i D radi na +/- 32v

stariji bijeli su radili na +/- 36V.. jer nisu imali 2003 IC vec samo 2002 ali i to je stvaralo problema jer je i to preveliki napon za 2002...

nakon serijskog broja cca 30 smanjili su tvornicki to na +/-32v..sto je sasvim dosta za postici veliki heardoom!!!!

ok,danke

a sto je je in/out tx-ovima.. D serija je kompletno transformerless?

http://www.mcirecording.com/500.htm:wink:

sto je sa ostalima,tj. koje su sa trafoima?

idekius
03-02-2009, 02:26 AM
Ukoliko jo? neko rackira MCI kanale, kupi sto, ili tako ne?to, molim da slike okači u ovoj temi. Bilo bi lepo da to imamo na jednom mestu, pre svega zbog ljudi koji se upu?taju u tako ne?to, ili imaju nameru da to rade...

roginator
03-02-2009, 08:16 AM
D serija nije transformerles!!!!!

trafoi su isli ako si ih narucio ako ne kupio si jeftiniji stol...broadcasteri su kupovali pulteve s transformatorima, a ostali bas i ne....

moj stol je D i ima ulazne line, ulazne MIC i izlazne trafoe!!!!

roginator
03-02-2009, 08:17 AM
ok,danke

a sto je je in/out tx-ovima.. D serija je kompletno transformerless?

http://www.mcirecording.com/500.htm:wink:

sto je sa ostalima,tj. koje su sa trafoima?

tamo na tom sajtu imas moj MCI okrenut na leđa i lijepo se vide ulazni line trafoi!!!!