View Full Version : Shum i noise gate?
disco violence
20-03-2008, 07:21 AM
Pozdrav!
Da bi dobio zeljeni zvuk gitare prinudjen sam da pojacam signal u trim potu muzicke kartice, samim tim povecava se i shum, na stend baju(dok ne sviram) taj shum dolazi do -32.00 db, pokusao sam da ga uklonim sa wavesovim noise gateom i uspeo, ali ono sto me interesuje je kako da uklonim sum, a da ne degradiram, unistim, promenim zvuk, da li je to moguce?
DaBear
20-03-2008, 09:46 AM
Pozdrav!
Da bi dobio zeljeni zvuk gitare prinudjen sam da pojacam signal u trim potu muzicke kartice, samim tim povecava se i shum, na stend baju(dok ne sviram) taj shum dolazi do -32.00 db, pokusao sam da ga uklonim sa wavesovim noise gateom i uspeo, ali ono sto me interesuje je kako da uklonim sum, a da ne degradiram, unistim, promenim zvuk, da li je to moguce?
ubodi gitaru u nesto drugo (amp / pre amp / pedala) pre kartice..ocigledno ti fali snage...
sinewave
20-03-2008, 12:16 PM
Jako je bitno da na kartici imas tzv. "Hi Z" input. To je namjenjeno upravo za gitare i baseve. Druga stvar, ja sam primjetio da trebam biti udaljen od pc monitora ukoliko nije lcd, a narocito kada koristis samo singl coil pickup. Ako se ne mozes previse udaljiti od monitora, probaj se zarotirati lijevo - desno i pritom osluskuj u kojem polozaju nema shuma. Postoji nekoliko kuteva pod kojim se shum eliminira... to ne znam znanstveno potkrijepiti, ali kod mene to pali :wink:.
Mancha
20-03-2008, 06:50 PM
U waves paketu imas i Z-Noise koji "snimi" shum i onda ga uklanja iz signala. Meni je odlicno radio posao dok sam koristio single magnete. Postoji i kao poseban plugin (t.j. van bundle-a. Definitivno preporuka, sjajno radi posao. Jedina "mana" je sto ne radi real time, mada je to nebitno.
Boki_R
24-03-2008, 12:46 AM
Sve su ti to "seci usi-krpi du_e" kombinacije. Svaki ekran sa katodnom ce ti praviti smetnje isto kao i losi transformatori.
Jedino sigurno resenje (a i to ne uvek) je DI box i obavezno GND Lift i dalje u MIC IN.
Danny Lou
24-03-2008, 07:21 AM
ovaj novi izotopov rx nije losh... ali najbolje je snimiti bez shuma :D
Dushan_S
28-03-2008, 12:44 PM
Pozdrav!
Nisi objasnio kako to priključuje? gitaru u koju karticu, a ako ti je ?um problem, trebalo bi da si bar to pomenuo. U svakom slučaju:
Gitara --> DI --> Mic preamp --> Line in kartice i ne bi trebalo da se čuje nikakav ?um. Sve to u slučaju naravno da priključuje? gitaru direktno a ne preko nekog procesora.
opustenzy
28-03-2008, 01:41 PM
Smanji visoke frekvencije, probaj sa mixerom, menjaj karticu.
opustenzy
28-03-2008, 01:43 PM
Koju imas karticu?
disco violence
28-03-2008, 02:28 PM
Nisi objasnio kako to priključuje? gitaru u koju karticu, a ako ti je ?um problem, trebalo bi da si bar to pomenuo. U svakom slučaju:
Gitara --> DI --> Mic preamp --> Line in kartice i ne bi trebalo da se čuje nikakav ?um. Sve to u slučaju naravno da priključuje? gitaru direktno a ne preko nekog procesora.
Gitaru prikljucujem direktno u karticu EMU-1212m, pa tek onda uklucujem virtuelnu distorziju Boss ds 1, pa preamp TGR 18, pa JCM 900. Da bi optimizovao suv signal na line-inu moram da ga pojacam u trim potu kartice na oko 5 db, tada mi signal suve gitare dodje do oko -2.0 db i zvuk je strava, ali povlaci sa sobom i gomilu suma koji na stend baju(kada ne sviram) dolazi do -32.00 db, cisto sumnjam da mogu da otklonim ovaj sum pre samog kompa, zato sam i pitao kako ga najbezbolnije ukloniti, a da ne unistim zvuk? Noise gate?
Dushan_S
29-03-2008, 02:36 AM
Ne mo?e? tako priključiti gitaru i dobiti dobar rezultat. DI nije neka skupa investicija, mo?e i neko ko se razume u elektroniku da ti napravi najjednostavniju varijantu za male pare. Onda će? iz njega ići u mikrofonski preamp EMU-a i to bi bilo to, neće? imati ?um. Postoje naravno i kartice koje imaju "instrument input" ali nema ih mnogo, a ne verujem da bi menjao karticu samo zbog toga. Kao neka jeftina zamena je da ako ima? upotrebi? neki gitarski procesor koji ima dovoljno dobre konvertere i interni sampling, znači da nije ba? neko Zoom smeće i poisključuje? sve na njemu od efekata. Ako je ?um delom i do gitare sa singlovima onda je tu pomoć samo da malo poradi? na sređivanju gitare:
http://www.guitarnuts.com/wiring/menu.php
Sjajan sajt! Ja sam uradio shielding na jednoj svojoj gitari i dosta je pomoglo kad se radi o onom standardnom ?umu singlova. Ali u svakom slučaju ni to ti neće mnogo pomoći ako ne priključi? gitaru na propisan način.
Pozz
radsoul
09-04-2008, 01:08 AM
Moraces da ulozis pare u neki preamp. Kartica je dobra.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.