PDA

View Full Version : Master compressor?

spidermusic
15-03-2008, 06:00 PM
Ne znam da li se vodila diskusija oko hardverskog master kompresora. Ako jeste uputite me na odgovarajuci link, a ako nije, rado bih cuo neku preporuku za isti.

Hvala unapred!

dvuckovic
15-03-2008, 06:22 PM
Crane song STC8, API 2500, Alan Smart C2, Empirical Labs Fatso, Neve 33609...

spidermusic
15-03-2008, 06:40 PM
Hvala Dejo, koji je tvoj favorit?

dvuckovic
15-03-2008, 07:18 PM
paaaaaa, kako kad, zavisi od muzike...

spidermusic
15-03-2008, 07:40 PM
Npr, rock, hard rock, a retko pop.

Manley
15-03-2008, 07:53 PM
a iznad svih pomenutih Thermionic Culture Phoenix. imao sam sve gore navedene i za moj ukus je TC daleko najbolji

dvuckovic
15-03-2008, 08:49 PM
Za te akcije, Alan Smart i API

Miha Blaze
15-03-2008, 09:12 PM
taj master kompresor za "napucavanje" nivoa?
jel taj API i Alan Smart i za neku HEAVY svirku?

pozdrav!

dvuckovic
15-03-2008, 09:16 PM
Pa ne toliko za napucavanje nivoa (rijetko mi radi vise od 3dB reductiona), koliko da, sto kazu Amerikanci, "zalijepi miks".

Za heavy, apsolutno.

dvuckovic
15-03-2008, 09:30 PM
A gitare vole i VariMu :)

Miha Blaze
15-03-2008, 09:47 PM
Pa ne toliko za napucavanje nivoa (rijetko mi radi vise od 3dB reductiona), koliko da, sto kazu Amerikanci, "zalijepi miks".

Za heavy, apsolutno.

a sta je preporuka za napucavanje nivoa?

perun
15-03-2008, 09:59 PM
a sta je preporuka za napucavanje nivoa?

-Kvalitetno usnimljeni elementi (ili kvalitetni semplovi).

-Kompresija po trakama ili grupama. Po mogucstvu, ili potrebi, paralelna.

-Ozbiljan mastering.

Pozdrav!:wink:

Miha Blaze
15-03-2008, 10:19 PM
-Kvalitetno usnimljeni elementi (ili kvalitetni semplovi).

-Kompresija po trakama ili grupama. Po mogucstvu, ili potrebi, paralelna.

-Ozbiljan mastering.

Pozdrav!:wink:

paralelna? mislis i na kanalu, pa na grupi? ili ...?

hvala ;)

perun
15-03-2008, 10:22 PM
paralelna? mislis i na kanalu, pa na grupi? ili ...?

hvala ;)

Ne!

Izgoogluj "Parallel Compression"! Ili prelistaj Gearslutz... Ako zelis, napisacu ti ja sta je i kako se radi, al' ne mogu sad. Izlazim.

Pozdrav.

idekius
15-03-2008, 11:00 PM
Ne!

Izgoogluj "Parallel Compression"! Ili prelistaj Gearslutz... Ako zelis, napisacu ti ja sta je i kako se radi, al' ne mogu sad. Izlazim.

Pozdrav.

Barem 1000 puta smo pricali o tome... tako da moze da prelista i Rumski. :)

Evo jedne priche na tu temu, a siguran sam da ima jos toga po forumu.

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15025&highlight=paralelna+kompresija

perun
15-03-2008, 11:03 PM
Barem 1000 puta smo pricali o tome... tako da moze da prelista i Rumski. :)

Sad videh i ja. Ne secam se te teme, al sad si me podsetio!

Ej... Znas ti da je ovo moja kuca.:D

Ajd.

idekius
15-03-2008, 11:10 PM
Sad videh i ja. Ne secam se te teme, al sad si me podsetio!

Ej... Znas ti da je ovo moja kuca.:D

Ajd.

He, he... pa misticne pojave kao sto je paralelna kompresija i m/s mastering su teme o kojima smo iscrpno raspredali price nocima uz vatru :D

Usput, sta ti koristis za paralelnu? EMT 156?

perun
15-03-2008, 11:32 PM
He, he... pa misticne pojave kao sto je paralelna kompresija i m/s mastering su teme o kojima smo iscrpno raspredali price nocima uz vatru :D

Usput, sta ti koristis za paralelnu? EMT 156?

Da! I SSL. Zavisi. Bas dosta koristimo par. komp. Pricam o ritam sekciji (ne racunam bas). Bas u samom snimanju napucavamo komp., dok u miksu koristimo EMT (opet) ali 266, limiter, vise zbog farbe nego limitinga.

HeatMan
15-03-2008, 11:40 PM
a neki soft plug? :) chisto za nas smrtnike..

neka bude brief (ako vas ne mrzi) :) da ne bismo ukenjali topik skroz.. :)

idekius
16-03-2008, 12:49 AM
a neki soft plug? :) chisto za nas smrtnike..

neka bude brief (ako vas ne mrzi) :) da ne bismo ukenjali topik skroz.. :)

Nije da radim na ukejavanju teme, ali ako mislis na FL, evo :D

http://www.mutantaudio.net/tutorials/parallel_compression_tutorial/parallel_compression_tutorial_ma.html

Ja vec dugo i po navici koristim UAD-1176LN i nisam ni probao druge stvari, ali imam neki osecaj da bi valjalo provati mozda onaj Waves API 2500... mozda??? (da ne lupam)

HeatMan
16-03-2008, 01:02 AM
fl studio? ma jok brate.. mislim na neki native soft plug pogodan za korishcenje.. eto, probacu sa waves api 25000

spidermusic
16-03-2008, 09:33 AM
Cisto da topic ne ode stranputicom, zeleo bih da podsetim da je rec o hardverskom master kompresoru.

Hvala Deji i Manley-ju na preporukama. Ima li jos neko pozitivnih iskustava sa nekom od ovih sprava za kompresiju.

Hvala svima.

Miha Blaze
16-03-2008, 10:55 AM
Ne!

Pozdrav.

aaaa, znam sta je to... barem mislim da znam samo ga znam pod drugim nazivom "New York compression trick" znam da sam negde citao o tome...

slanje signala putem aux-a na compressor, onda return na neki slobodni kanal... i naravno jaaaako tvrda kompresija... umiksas originalne i komprimovane kanale i dobijes kompresiju koja ipak dishe... jel to?

mnogo jaka fora... odlicno radi na bubnju... a tek na vokalu!!!

pozdrav!

HeatMan
16-03-2008, 11:03 AM
da.. ja sam se istripovao da prichate o sidechainu.. ne.. sad sam se zbunio skroz.. uhh... :)

izvini spider za ovo.. mod bi mogao da splituje topik.. :)

OFF
16-03-2008, 11:22 AM
da spojimo dva offtopica u jedan - jel' probao neko paralelnu kompresiju na masteru? :)
Veoma zanimljiva stvar8-)

perun
16-03-2008, 11:51 AM
aaaa, znam sta je to... barem mislim da znam samo ga znam pod drugim nazivom "New York compression trick" znam da sam negde citao o tome...

slanje signala putem aux-a na compressor, onda return na neki slobodni kanal... i naravno jaaaako tvrda kompresija... umiksas originalne i komprimovane kanale i dobijes kompresiju koja ipak dishe... jel to?

mnogo jaka fora... odlicno radi na bubnju... a tek na vokalu!!!

pozdrav!

Nema sta da dise. Na zajebanom kompresoru u preteranom modu nema disanja ako podesis attack i release kako treba. Fora je da nabudzis punch, a ne "disanje" izmedju. Onda layerujes trake i dobijes krupnu, udaracku pricu (naravno, ako ti osnova i sam kompresor udaraju, od govana se pita ne pravi).

A da, to je to. Neki je zovu i tako.

@Off... Ne bih se igrao na masteru, mislim, probali smo i to, ali nema smisla. Ovo je prvenstveno fora za grupe, tj. ritam sekciju. A vokal... Oprezno, moze da se uslinavi vrlo lako ovom metodom.

Pozdrav!

perun
16-03-2008, 11:52 AM
da.. ja sam se istripovao da prichate o sidechainu.. ne.. sad sam se zbunio skroz.. uhh... :)

izvini spider za ovo.. mod bi mogao da splituje topik.. :)

Sidechain je kad "necim" trigerujes komp. kojim kompresujes "nesto". Nije isto. Usput, kompresor mora da ima KEY INPUT, dakle da bude "SC READY":D.

Miha Blaze
16-03-2008, 12:19 PM
Nema sta da dise. Na zajebanom kompresoru u preteranom modu nema disanja ako podesis attack i release kako treba. Fora je da nabudzis punch, a ne "disanje" izmedju. Onda layerujes trake i dobijes krupnu, udaracku pricu (naravno, ako ti osnova i sam kompresor udaraju, od govana se pita ne pravi).
Pozdrav!

mislio sam na disanje kada izmiksujes nekomprimovanu i komprimovanu grupu bubnja... dobijes cvrst, i pounchy zvuk ali nije onako uzasno zategnut vec "dishe" zbog odredjenog udela nekomprimovanog zvuka u tom miksu ;)
ne znam dal sam sad lepo objasnio...

naravno da kad mu ga das po hard kompresiji dobijas tesko komprimovan zvuk koji se meni i ne svidja preterano....

pozdrav!

HeatMan
16-03-2008, 03:51 PM
Sidechain je kad "necim" trigerujes komp. kojim kompresujes "nesto". Nije isto. Usput, kompresor mora da ima KEY INPUT, dakle da bude "SC READY":D.

ma da.. ja sam mislio na sidechain kompresiju.. ono, mene to podseca na paralelno, iz nekog razloga..

Hollywood
16-03-2008, 04:58 PM
a master kompresor za house/elektronsku muziku?

mislim naravno na hardverski

iz mog iskustva, master komp u vst prici, je za neki opusteni hausic Precision limiter skroz super, ako je neka tvrdja varijanta ili minival onda volim da metnem PSP VW, a ako je neka tvrdoca onda nepre*ebivi Timeworks mastercomp.

a sto se tice paralel kompa ja se upravo napalih na UAD SPL-TD, bruka kako radi!

eto jedan dobar reply i 2off-a :rotfl:

clusterchord
18-03-2008, 02:16 AM
ok gospodo vi sto ste ih probali vise razlicitih, koji bi bili najbolji za:

a) virtualni orkestar (flimski) i ambient elektrornika - da mi ga polijepi bez puno agrexivnih nus pojava. punchy a velik RMS...

b) elektronika opcenito, minimal, twisted house itd... da hebe kevu.. Fatso?

i kad b i morao jednu spravu izabrat.. npr puno sam cuo o 2500 da dobro radi za siri raspon signala (odn stilova). ali ako je neko ovdje korisito... pretvorio sam se u uho...

i za sto je 33609 dobar ? svidja mi se sto ima i limiter i comp. volim analog limitere. bez obzira sto bi ga jos sigurno malo recno u digitalnoj domeni..

perun
18-03-2008, 02:28 AM
ok gospodo vi sto ste ih probali vise razlicitih, koji bi bili najbolji za:

a) virtualni orkestar (flimski) i ambient elektrornika - da mi ga polijepi bez puno agrexivnih nus pojava. punchy a velik RMS...

b) elektronika opcenito, minimal, twisted house itd... da hebe kevu.. Fatso?

i kad b i morao jednu spravu izabrat.. npr puno sam cuo o 2500 da dobro radi za siri raspon signala (odn stilova). ali ako je neko ovdje korisito... pretvorio sam se u uho...

i za sto je 33609 dobar ? svidja mi se sto ima i limiter i comp. volim analog limitere. bez obzira sto bi ga jos sigurno malo recno u digitalnoj domeni..

Sve je to stvar ukusa, na prvom i poslednjem mestu. I, naravno, budzeta. Tebi ocigledno treba nesto sto nece uneti preterano puno farbe, ali pre bilo kakve preporuke morali bi da znamo kakav lanac za miksanje imas!? U prevodu, sta taj MB kompresor treba na "nadomesti"!? Ja ne bih tipovao na Fatso, nisam cuo da se mnogo njih tripuje na njega za tu primenu, a iskreno, koristeci ga za jedan posao, nisam bio fasciniran. Opet, stvar ukusa!

Razmisli o Alan Smartu (SSL), naprimer...

Usput, 99% kompresora su ujedno i limiteri, tj. sadrze i limiter (bar ovi o kojima pricamo), a neki i expander.

Pozdrav!

Manley
18-03-2008, 08:52 PM
Usput, 99% kompresora su ujedno i limiteri, tj. sadrze i limiter (bar ovi o kojima pricamo), a neki i expander.

Pozdrav!

svaki kompresor je i limter...spavas na casu perune ;)

perun
19-03-2008, 12:56 AM
svaki kompresor je i limter...spavas na casu perune ;)

Dobro, jasno je... Krknes threshold na nulu ili u "sitan" minus i peakovi ga ne prelaze. To jeste limiting.

Nego, nisam na to mislio! Pricam o "odvojenoj sekciji" u okviru iste sprave! Pa jos i "sekcija" expander... Pa gate... Pa, u kurac... Mozda sam se lose izrazio.:shock: Jesmo se sad razumeli?

A casove jesam prespavao. Bili sebicni "profani", nista nisu hteli da nam kazu, pa smo morali sami. Posle casova.

Ajd' pozdrav.:)

clusterchord
19-03-2008, 01:12 AM
Sve je to stvar ukusa, na prvom i poslednjem mestu. I, naravno, budzeta. Tebi ocigledno treba nesto sto nece uneti preterano puno farbe, ali pre bilo kakve preporuke morali bi da znamo kakav lanac za miksanje imas!? U prevodu, sta taj MB kompresor treba na "nadomesti"!? Ja ne bih tipovao na Fatso, nisam cuo da se mnogo njih tripuje na njega za tu primenu, a iskreno, koristeci ga za jedan posao, nisam bio fasciniran. Opet, stvar ukusa!

Razmisli o Alan Smartu (SSL), naprimer...

pa sada miksam ITB. tracking sinteva je sa great riverom+rnc ili direktno u fireface. sve ostalo rade pluginovi urs/waves itd. puno mjuze koje radim su score sa EW/Vienna daklem vec ITB. projekti koji se rade cesto su brzi (promo film, reklame, kampanje itd) tj. nema vremena da se to salje negdje na posteni mastering, pa trebam komp da mi malo doda mix glue, punch i digne rms. ukratko, sto manje agresivnog pumpanja i nazalnog tona to bolje. poslije povratka u digital, mali limiting do 3dB GR mogu da prebolim sa pluginom.

ok, ako je Alan Smart baziran na SSL-u, pa ako se ne varam SSL nije bas transparentan, ili?

sto je jos transparentno od tih bus compresora, osim STC-8 (koji mi je jbga preskup) ?

Usput, 99% kompresora su ujedno i limiteri, tj. sadrze i limiter
jes je, ali je za vecinu to ili ili.. kad sam spomenuo analog limiting ciljao sam vise na sprave koje, pored kompresora, imaju i zasebni sklop za limiting (kao npr 33609 ili STC-8). daklem oboje.

Bitch
19-03-2008, 10:21 AM
alan smart je meni najbolji allarounder! od svega sto imam (distressors, fatso, 2/1176, VariMu Mastering, dbx162...) moze i transparentno, i blago, i punchy, i soft i hard compress, i limiter je super, bas bas super. Ni za jedan od tih taskova ne mozes reci da je prosek, sve dobro radi! Nazalost nisam cackao Neve compressor (cuo sam samo Manley-jev test onih kompova davno... ali to nije to mada je zvucao najbolje od svega u tom primeru) sigurno je super, i to sto kazes zasebna limiter sekcija...

...mada ja sam sa limiterima zavrsio :wink: Weiss DS1 limiter rulez.Tacka. Masna crna tacka. :D

Everbeatz
19-03-2008, 10:29 AM
...mada ja sam sa limiterima zavrsio :wink: Weiss DS1 limiter rulez.Tacka. Masna crna tacka. :D

Dosta vise bre sa zloupotrebom tog Weissa:D

Salim se naravno, Weiss stvarno rulez!:)

Bitch
19-03-2008, 10:31 AM
Dosta vise bre sa zloupotrebom tog Weissa:D

Salim se naravno, Weiss stvarno rulez!:)

hehe :) eto cackao si sve tamo kod mene, reci kako ti je zvucao Alan Smart

Everbeatz
19-03-2008, 01:48 PM
hehe :) eto cackao si sve tamo kod mene, reci kako ti je zvucao Alan Smart

Odlican, kao i Weiss!:)

spidermusic
19-03-2008, 10:37 PM
Lepo, a preko koga se moze nabaviti Alan Smart compressor?

RAJKO
20-03-2008, 03:05 AM
[QUOTE=Bitch;196033]alan smart je meni najbolji allarounder! od svega sto imam (distressors, fatso, 2/1176, VariMu Mastering, dbx162...)

E lepo si rekao -od svega sto imam,e pa fali ti jedan malisa - API 2500,mislim da bi promenio misljenje,bacio bi i Alana i Smarta odma u SSL....mislio sam u djubre,izvini.
e pa onda mozes posle njega da stavis VariMu,pa praznina...pa svi ostali.
Sto se tice master kompresora.

Veruj mi na rec,Bitche prijatelju stari,danas sam ga opet slusao,na master busu Visiona ,vise puta, a i sutra cu .:),ajde skokni do mene na besplatnu demonstraciju.

Miha Blaze
20-03-2008, 04:28 AM
Dobro, jasno je... Krknes threshold na nulu ili u "sitan" minus i peakovi ga ne prelaze. To jeste limiting.

e nije...

nego, stavis ratio na beskonacno : 1 i tek onda je limiter... vidim ja treba pomalo i starijoj ekipi malo dodatnih casova :P

Bitch
20-03-2008, 11:55 AM
Lepo, a preko koga se moze nabaviti Alan Smart compressor?

Artist (music exports)

Bitch
20-03-2008, 11:56 AM
[QUOTE=Bitch;196033]alan smart je meni najbolji allarounder! od svega sto imam (distressors, fatso, 2/1176, VariMu Mastering, dbx162...)

E lepo si rekao -od svega sto imam,e pa fali ti jedan malisa - API 2500,mislim da bi promenio misljenje,bacio bi i Alana i Smarta odma u SSL....mislio sam u djubre,izvini.
e pa onda mozes posle njega da stavis VariMu,pa praznina...pa svi ostali.
Sto se tice master kompresora.

Veruj mi na rec,Bitche prijatelju stari,danas sam ga opet slusao,na master busu Visiona ,vise puta, a i sutra cu .:),ajde skokni do mene na besplatnu demonstraciju.

OK, evo obecavam da cu sto pre kod Dvucka na demo. Kod tebe mozda dodjem sa Makedoncima, a Alan Smart cemo onda pokloniti udruzenju protiv narkomanije :D :D da im limituju svasta :D

pozzz

spidermusic
20-03-2008, 05:56 PM
Polemika se rasplamsava. Nisam znao da ce moj thread o master kompresorima izazvati veliko interesovanje.

Hvala svima koji su se ukljucili i korisnim savetima pomogli, posebno kada se ima u vidu da pomenute sprave vecina forumasa nije imala prilike ni da vidi, a kamoli da koristi.

Jos jednom hvala.

spidermusic
20-03-2008, 05:57 PM
Artist (music exports)

Hvala mnogo!

Arthur
21-03-2008, 04:06 AM
Polemika se rasplamsava. Nisam znao da ce moj thread o master kompresorima izazvati veliko interesovanje.

Hvala svima koji su se ukljucili i korisnim savetima pomogli, posebno kada se ima u vidu da pomenute sprave vecina forumasa nije imala prilike ni da vidi, a kamoli da koristi.

Jos jednom hvala.
tome forum i sluzi ;) A ne da ko neki konstantno pljuju po apotekama i zagovaraju trule kapitalisticke jabuke!

LACKY
21-03-2008, 08:47 AM

Jos jednom hvala.
E covece, nemas ti pojma kakvi smo mi strucnjaci. Da imamo savrseno iskristalisan stav o onome sto nismo ni videli ni culi. I da tako sigurni u sebe posavetujemo neukog znatizeljnika sta je ustvari najbolje za njega.
Znas li: Znam. Sta znas: Kako da ti opisem, gotovo sve!

LACKY
21-03-2008, 08:57 AM
Da vam kazem jednu stvar! Kada bi ste pobacali svoje Pcijevace i uzeli Jabucara sa kompresijom nebi ni imali problema.

DaBear
21-03-2008, 09:19 AM
LACKY za predsednika !!!

LACKY
21-03-2008, 10:03 AM
Ziveo ja!:da:

spidermusic
21-03-2008, 10:15 AM
Cilj mi je bio da cujem misljenje onih koji su nesto od master kompresora probali,a ne da cujem preporuke onih koji su samo culi da je nesto dobro.

Ne znam da li izjavu, da pobacamo PC-jevce i nabavimo Jabucare i tako resimo problem sa kompresijom, da shvatim kao ironiju ili kao zbilju. Ispada da oni koji rade na Jabucaru ne koriste master kompresore. Nisam bas siguran u to.

Bilo kako bilo, Lacky za predsednika!

Bitch
21-03-2008, 10:28 AM
Cilj mi je bio da cujem misljenje onih koji su nesto od master kompresora probali,a ne da cujem preporuke onih koji su samo culi da je nesto dobro.

Ne znam da li izjavu, da pobacamo PC-jevce i nabavimo Jabucare i tako resimo problem sa kompresijom, da shvatim kao ironiju ili kao zbilju. Ispada da oni koji rade na Jabucaru ne koriste master kompresore. Nisam bas siguran u to.

Lacky je jedan od najiskusnijih i najboljih na ovom forumu, a opet se stalno zajebava :D :) tako da ...
... Lacky za predsednika :D

Manley
21-03-2008, 10:42 AM
imas onaj test hardwer kompresora(koji nisam siguran dali pomaze)koji sam pravio, kao sto sam napisao, sve ono o cemu smo pisali i pominjali ovde sam imao i radio sa njima....jedini koji me je ubedio je TC Phoenix. vrsta muzika je ambient.

nadam se da je imalo pomoglo

pozdrav

Manley
21-03-2008, 10:43 AM
ah da, probaj da razmisljas u pravcu API 500 formata, 525, purple action, shadow hills....kompaktno i jednostavno da se zameni ako ti vise ne treba

dvuckovic
21-03-2008, 10:44 AM
Kako radi Phoenix na jodlovanje, mislim da je to slicno nasim narodnjacima?

Manley
21-03-2008, 10:47 AM
Kako radi Phoenix na jodlovanje, mislim da je to slicno nasim narodnjacima?

haha jebes, za jodlovanje volim vise api, jer je brzi

spidermusic
21-03-2008, 06:54 PM
Hvala Manley, dobara savet para vredi.

Manley
21-03-2008, 06:57 PM
Hvala Manley, dobara savet para vredi.

nema na cemu, zao mi je sto nisam blizi pa da mozes i da cujes kako TC svira, ah da strasno podcenjen po meni nerealno je avalon 2044...probaj ga, iznenadices se ;)

Arthur
21-03-2008, 10:57 PM
ja mislim da api nije za jodlovanje

malko previsa pumpa, a za jodlovanje treba vise transparencije prilikom maximalnog RMS-a

Miha Blaze
22-03-2008, 03:46 AM
jodlovanje?!

jel to jos jedan guru izraz? ili mozda moras da imas preko 1000 postova da bi ga razumeo? :)

LACKY
22-03-2008, 11:52 AM
Pa Menly zivi u Svajcarskoj, a u svajcarci su 60% Svabe. E Svabe jodluju.

Manley
22-03-2008, 11:56 AM
Pa Menly zivi u Svajcarskoj, a u svajcarci su 60% Svabe. E Svabe jodluju.

uh brate lacky, reci svajcarcu da je svaba isto sto i siptaru da je Srbin...jedvah sam jednom ziv ostao....jodlovanje je cisto svajcarsko, nemci nemaju to...a uostalom se kompresuje EMTom ;) da bude vintage

LACKY
22-03-2008, 12:08 PM
Ma sta nejodluju Svabe, jodluju i Austrijanci pa i Slovenci. Alpska tradicija.
Sve ti je bre to isto, neka se oni ljute koliko hoce.
Navuces spilhozne, dokolenice i udri po Ojlilojlilioooooj.

Manley
22-03-2008, 12:10 PM
Ma sta nejodluju Svabe, jodluju i Austrijanci pa i Slovenci. Alpska tradicija.

veruj mi da nemam pojma, bio sam ubedjen da ovi mamlazi ovde samo jodluju...kako god da je, neka im je sa srecom

dvuckovic
22-03-2008, 12:13 PM
Jodluju i Srbi, nego se to drugacije zove... :)

LACKY
22-03-2008, 12:15 PM
I to si upravu. Samo sto Srbin jodluje kad vidi dobru ribu ili dobije samar.

DaBear
22-03-2008, 12:34 PM
gde odosmo od master kompresora!!!!

Prvo se LACKY kandidovao za predsednika,

pa su se ubacili Jodladzije,

pa je nastala multinacionalno - internacionalna frka oko jodla...

pa se stiglo do dobrih riba

...i samaranja !!!

Zakljucak? ..evo gledam vec 5 minuta, nemogu nista pametno (a ni glupo) da smislim!!:banghead:

LACKY
22-03-2008, 12:38 PM
Ti si brate zreo za banju. Ajde sto nemozes nista pametno da smisls (vidis da nemozem ni mi), ali zato imamo gtluposti na izvoz.
I onda to sve stegnes sa 3:1 malo brzi treshold i brzi reles i eto kompresije.

HeatMan
23-03-2008, 12:06 AM
hahahahahahahah... laki za predsednika sveta.. hahah.. aj u pich.. majke mi, evo imash potpise od celog rumskog za kampanju..

Arthur
23-03-2008, 03:41 AM
evo ima rogina neke EMT kompresore pa ako ocete vi vicite... za jodlovanje