PDA

View Full Version : Kyma Capybara - strasno! :-)

Bitch
25-02-2008, 02:05 AM
Kyma - jao majko :D

sta reci, evo proveo sam par sati kod kolege Moritz-a i cackali smo njegovu Kyma Capybara Sound Design spravicu, i mislim da je cika Moritz odustao od prodaje :-) ono je pakao! kakav modular granular FFT timeline morphing igraliste za decu! ljudi strasno. Ko ne zna moze da pogleda na sajtu (www.symbolicsound.com) sta je to i da poslusa neke od mp3 primera, strasno. Kolega ima i CM Labs MotorMix, i Wacom tablet koji je ludilo kontrola za Kyma algoritme, a bogami Kyma radi i sa Wiimote (btw pogledajte Kyma Wii video klipove na YouTube.... hehehe :-)

...slozili smo se da cemo sesti i pisati lagano presete za nju. reverbi i chorusi su 1:1 sa TC 6000 i Eventide H8000, ono je pakao! samo sto je ovde sve jos mnoooogo kompleksnije i mocnije (tipa uzmes i ekstrakujes envelopu Live inputa da modulise tamo neki Granular Synth a onda dalje on ide u drumloop koji se pretvara u trombon preko MotorMix fadera, a Wacom svira harfu i menja pitch i doppler efekat preko celog sounda! Ultra bolesno!

molim kolegu da kad uzmogne vremena okaci neki mp3 da poslusamo, a u medjuvremenu eto njihovog sajta i Youtube za paljevinu!
ljudi to je toliko gusto, mocno, debelo, organski, analogno, veliko, siroko.....
....ne znam! Novosadjani trk kod Morica na demonstraciju i paljevinu! Mislim da su svi dobrodosli! Fora je samo sto treba malo vremena da se provali kompleksan environment cele Kyme, i Moritz je seo da napise template za integraciju kompletnog routinga za Cubase i Kymu, tako da se preko Auxa sve salje i sinkuje sa njom.... za te pare, strasno! ultimate sound design tool! daleeeeko od ovih pitch shiftera, morphera, i tako kojacega na sta smo navikli. Ovo je nenormalno dobro! reverbi 1:1 sa tc, lex....
chovece

ja se izvinjavam, ali ostao sam pod utiskom. Nemojte da vas mrzi, imate net, symbolicsound.com, a posle youtube u ruke, pa da masovno krenemo sa uvozom Capybare na Balkan :D

pozzzzz

Arthur
25-02-2008, 11:58 AM
da li je definitivno odustao od prodaje pa se ovako falite il je nesto drugo u pitanju :cool:

LACKY
25-02-2008, 12:01 PM
Ajde da svratim da mi demonstrirate malo.
Cini mi se veoma intersantnim.

vly
25-02-2008, 12:49 PM
Deluje vise nego zanimljivo...

Mada ime mu je malo ko neko crnogorsko selo :) npr"idem kod kuma u Kapibare"...

Arthur
25-02-2008, 01:03 PM
meni vise zvuci kao neki cale od Kapoere.. majstor drugog dana il to ;)
btw, izvinjavam sa na gornjoj sumnji, video sam da se definitivno odustalo od prodaje, zbog cega mi jako drago ;)

silicon science
25-02-2008, 01:42 PM
Ja video i chuo vise puta.:wink: Sta reci a da Bitch nije rekao? TOTALNOOO LUUUDIIILLOOOOOOOOOOO. Vredi svaki peni.

puRe
25-02-2008, 02:22 PM
Ja jos odavno gledam Kymu...moracu da svratim da vidim to cudo.....a i nedostaje mi NS :)

Bitch
25-02-2008, 02:53 PM
pa nesto te nema :D gledam i ja odavno, ali nisam nikad seo i satima cackao.... strasno :)

Everbeatz
25-02-2008, 03:00 PM
Jos sam se ja i pitao cemu prodaja??:)

Ne jako davno sam bio kod Moritza na demonstraciji.
Kyma je stvarno nesto posebno - mnogi je koriste sa sound design, a malo ko pominje.

Posebno me odusevljava kvalitet reverba.

Poenta je jedino sto moras bas da sednes i da naucis kako se koristi to cudo.
Posle toga mogucnosti su neogranicene.

Pozdrav Moritzu i Buzgetu!:)

milos
25-02-2008, 04:08 PM
http://www.youtube.com/watch?v=ESDzYYl0__s
ludilo....

lesha
25-02-2008, 05:01 PM
kapibara je najveci zivi glodar na svetu :D

http://www.hedweb.com/animimag/capybara.jpg

Moritz
25-02-2008, 11:42 PM
A prethodni model hardvera koji je pokretao KYMA softver se zvao Platypus ili ti kljunar ( ono zivuljce sto nosi jaja i ima kljun a nije ptica ima krzno a nije sisar i zivi pod vodom a nije riba i naravno zivi u Australiji).

Razlozi prodaje su bili vrlo licne prirode tako da su pare ( na zalost ) bile maximalni prioritet sto srecom vise nije slucaj pa stoga i vise ne moram da je otudjim od sebe :).

Koga zanima da cuje uzivo i da proba Sveti Gral dizajna zvuka ( kako je inace zovu u internim krugovima) neka se slobodno javi i neka dodje, samo nemojte posle da mi se zalite kako vam vise ne izbija iz glave i kako je to jedino sto vam treba u zivotu :D...salu na stranu, 14 godina sam cekao da je se docepam i verujte mi da je vredeo svaki minut cekanja.

Veoma puno muzicara ( posebno sa elektronske scene ,mada ni rokeri nisu imuni na nju) i producenata koristi Kym-u a da to ne pominje uopste, stavise i skrivaju da uopste i znaju da to i postoji.

Spisak filmova u kojima je koriscena je poduzi...Star Wars, Finding Nemo, Master and Commander....itd. su samo neki njih.

Postoje samo dve negativne strane

Cena
Kompleksnost i zahteva veliku posvecenost i vreme. ( ovo i ne mora da bude negativno, samo ako volite instant onda bezite od nje koliko vas noge nose)Da ne duzim dalje posto bih mogao da ispisem kilometre ako vas nesto zanima pitajte.

Ko hoce nek se javi , pa da dodje da cuje.

Evo da jos malo zagolicam mastu http://www.youtube.com/watch?v=TlTnLxqxUZs

puRe
26-02-2008, 09:24 AM
A prethodni model hardvera koji je pokretao KYMA softver se zvao Platypus ili ti kljunar ( ono zivuljce sto nosi jaja i ima kljun a nije ptica ima krzno a nije sisar i zivi pod vodom a nije riba i naravno zivi u Australiji).

Razlozi prodaje su bili vrlo licne prirode tako da su pare ( na zalost ) bile maximalni prioritet sto srecom vise nije slucaj pa stoga i vise ne moram da je otudjim od sebe :).

Koga zanima da cuje uzivo i da proba Sveti Gral dizajna zvuka ( kako je inace zovu u internim krugovima) neka se slobodno javi i neka dodje, samo nemojte posle da mi se zalite kako vam vise ne izbija iz glave i kako je to jedino sto vam treba u zivotu :D...salu na stranu, 14 godina sam cekao da je se docepam i verujte mi da je vredeo svaki minut cekanja.

Veoma puno muzicara ( posebno sa elektronske scene ,mada ni rokeri nisu imuni na nju) i producenata koristi Kym-u a da to ne pominje uopste, stavise i skrivaju da uopste i znaju da to i postoji.

Spisak filmova u kojima je koriscena je poduzi...Star Wars, Finding Nemo, Master and Commander....itd. su samo neki njih.

Postoje samo dve negativne strane

Cena
Kompleksnost i zahteva veliku posvecenost i vreme. ( ovo i ne mora da bude negativno, samo ako volite instant onda bezite od nje koliko vas noge nose)Da ne duzim dalje posto bih mogao da ispisem kilometre ako vas nesto zanima pitajte.

Ko hoce nek se javi , pa da dodje da cuje.

Evo da jos malo zagolicam mastu http://www.youtube.com/watch?v=TlTnLxqxUZs

Pretpostavljam da Kyma podrzava OSC?

Onda dolazim sa Lemurom pa ceo zoo-vrt da pravimo :)

Moritz
26-02-2008, 10:02 AM
MAX MSP i KYMA su prvi programi koji su bili test poligon za LEMURA dok je jos bio u prototip fazi ( bele boje ) , WIIMOTE takodje koristi OSC.

Evo vam jedan link, u pitanju je fenomenalan kontroler ( verujem da ce te prilicno zanimati Pure) - Continuum Fingerboard, tu ce te naci dosta demoa uradjenih sa Kymom. http://www.hakenaudio.com/Continuum/

I drugi link je kombinacija istog tog kontrolera uz kombinaciju Lemura i naravno svi oni kontrolisu Kymu http://www.twelfthroot.com/ pogledajte delove pod Recordings i Explorations ( video ).

puRe
26-02-2008, 03:14 PM
MAX MSP i KYMA su prvi programi koji su bili test poligon za LEMURA dok je jos bio u prototip fazi ( bele boje ) , WIIMOTE takodje koristi OSC.

Evo vam jedan link, u pitanju je fenomenalan kontroler ( verujem da ce te prilicno zanimati Pure) - Continuum Fingerboard, tu ce te naci dosta demoa uradjenih sa Kymom. http://www.hakenaudio.com/Continuum/

I drugi link je kombinacija istog tog kontrolera uz kombinaciju Lemura i naravno svi oni kontrolisu Kymu http://www.twelfthroot.com/ pogledajte delove pod Recordings i Explorations ( video ).

znam, znam...samo proveravam...

Lemur me je dosta zainteresovao za Max/MSP pricu...a Kyma/Continuum Fingerboard kombinaciju smo spominjali veoma, veoma davno na forumu... :)

ovaj demo mi je ostao "urezan" (svakako nije najbolji, ali opet)...
http://www.hakenaudio.com/Continuum/html/examples/ex201.html

trenutno sklapam sebi Monome (www.monome.org) koji je isto OSC uredjaj...samo USB...

milos
26-02-2008, 03:37 PM
trenutno sklapam sebi Monome (www.monome.org) koji je isto OSC uredjaj...samo USB...

Uh ,za launchovanje scena u Liveu mega sprava:D

puRe
26-02-2008, 04:49 PM
Uh ,za launchovanje scena u Liveu mega sprava:D

da da...imam i ideju za aplikaciju koja ce tome sluziti :)

vly
26-02-2008, 05:16 PM
http://www.youtube.com/watch?v=ESDzYYl0__s
ludilo....

JAOOO:shock:

Potpuno fascinantno!Mislim da ovo nevidjeno ozivljava i podize nivo sound editinga za specijalno za film,reklame i slicno!!!

Da li neko zna koliko je slozena sama priprema sprave i programa za ovakve- hm -setup-ove semplova,morfinga,filtera itd, da imaju recimo ovakav raspored kontrola za performans?

Moritz
26-02-2008, 11:53 PM
....Da li neko zna koliko je slozena sama priprema sprave i programa za ovakve- hm -setup-ove semplova,morfinga,filtera itd, da imaju recimo ovakav raspored kontrola za performans?

U kom smislu " ovakav raspored" ? Kao WIIMOTE?
Vrlo je kompleksno i samo zavisi sta tacno zelis da uradis, tacnije koji ti je krajnji cilj.
Postoji puno razlicitih nacina da uradis jednu istu stvar. Sustina je da ti potrebno poznavanje osnovnih principa fizike zvuka ( frekvencije, dinamika...itd.) i osnove sinteze ( svih metoda - Aditivne, FM, Subtraktivne, Granularne...) zvuka da bi mogao da uronis malo dublje od pukog pustanja preseta.

Konkretan primer ( Light Sabre Star Wars ) koristi dve vrste sinteze, sample player, reverb i jos nesto ali sam zaboravio sta i "pojede" 8 DSP -a !!!

vly
27-02-2008, 12:30 AM
U kom smislu " ovakav raspored" ? Kao WIIMOTE?
Vrlo je kompleksno i samo zavisi sta tacno zelis da uradis, tacnije koji ti je krajnji cilj.
Postoji puno razlicitih nacina da uradis jednu istu stvar. Sustina je da ti potrebno poznavanje osnovnih principa fizike zvuka ( frekvencije, dinamika...itd.) i osnove sinteze ( svih metoda - Aditivne, FM, Subtraktivne, Granularne...) zvuka da bi mogao da uronis malo dublje od pukog pustanja preseta.

Konkretan primer ( Light Sabre Star Wars ) koristi dve vrste sinteze, sample player, reverb i jos nesto ali sam zaboravio sta i "pojede" 8 DSP -a !!!

Mozda me nisi ukapirao,jasno mi je da ovo nije "presetaska" platforma,i jasno mi je da je jako kreativna.Ali,recimo da neko kupi to,i ima a neko korisnicko iskustvo,pa ga ja onda pitam:

1-Koliko VREMENA treba recimo PROSECNO da pripremis primere kao u linku koji sam quotovao ili za ovaj koji si ti izdvojio- Light Sabre?

2-WIIMOTE je kontroler, to mi je jasno...Koliko vrsta kontrolera postoji za platformu?
Da li se kontroleri medjusobno razlikuju po unapred predvidjenoj nameni ili im ti putem mastovitosti znanja i dovitljivosti odredjujes sta ce raditi.

3- Da li postoji neki kontroler koji radi sve ono sto i svi drugi zajedno ili moras da ih kupujes sve da bi izvukao maksimum iz platforme?

4-Kada recimo uradis svoj preset za nesto kao npr Light Sabre,koliko je lako ili komplikovano da ga iskoristis kao polaznu osnovu za "isto to" ali sa drugim semplom ,za koji mislis da moze da se uklopi u to isto?

5-Kako se platforama(i da li se uopste) integrise u recimo Nuendo,sto mene posebno zanima jer u njemu radim?

Pozdrav.

Moritz
27-02-2008, 08:34 AM
Mozda me nisi ukapirao,jasno mi je da ovo nije "presetaska" platforma,i jasno mi je da je jako kreativna.Ali,recimo da neko kupi to,i ima a neko korisnicko iskustvo,pa ga ja onda pitam:

1-Koliko VREMENA treba recimo PROSECNO da pripremis primere kao u linku koji sam quotovao ili za ovaj koji si ti izdvojio- Light Sabre?

2-WIIMOTE je kontroler, to mi je jasno...Koliko vrsta kontrolera postoji za platformu?
Da li se kontroleri medjusobno razlikuju po unapred predvidjenoj nameni ili im ti
putem mastovitosti znanja i dovitljivosti odredjujes sta ce raditi.

3- Da li postoji neki kontroler koji radi sve ono sto i svi drugi zajedno ili moras da ih kupujes sve da bi izvukao maksimum iz platforme?

4-Kada recimo uradis svoj preset za nesto kao npr Light Sabre,koliko je lako ili komplikovano da ga iskoristis kao polaznu osnovu za "isto to" ali sa drugim semplom ,za koji mislis da moze da se uklopi u to isto?

5-Kako se platforama(i da li se uopste) integrise u recimo Nuendo,sto mene posebno zanima jer u njemu radim?

Pozdrav.

Najkraci odgovor bi bio dodji u Novi Sad pa cu ti uz kafu igranje po Kymi objasniti sta te zanima.

Samo ukratko :

1. Ako su gotovi preseti treba samo da remapiras kontrolere na one koje ti imas ili zelis da koristis

2.3. Ne postoji kontroler koji radi sve ono zajedno, kao i kod svih ostalih sprava - ne moras nista da dokupis ali ce ti biti mnogo lepse,zanimljivije i korisnije da kupis sve te kontrolere. Continuum i MOTORMIX bi mogli biti zamenjeni Lemurom, dok Wacom tablet i WIIMOTE su price za sebe i to sto radis sa njima jako tesko ili nikako ne mozes uraditi sa drugim kontrolerima ( za sada)

4. Prilicno lako ako nije jako komplikovan algoritam ( ako ne koriti multimaping)

5. Inace ja koristim Nuendo i napravio sam template koji koristi Kymu kao FX procesor .

vly
27-02-2008, 08:45 AM
Najkraci odgovor bi bio dodji u Novi Sad pa cu ti uz kafu igranje po Kymi objasniti sta te zanima...inace ja koristim Nuendo i napravio sam template koji koristi Kymu kao FX procesor .

Hvala na pozivu,da znas da hocu, najavicu ti se preko pm-a,da vidimo kad obojica mozemo,jako mi je zanimljivo ovo.
Ti pripremi kaficu,ja nosim ratluk:) .

Pozdrav!

dlukace
27-02-2008, 08:52 AM
i tata bi...:cry: ...........................:banghead:
autechre koristi to čudo i nisu ga ba? spominjali u fm-u ba? ne?to-mudro ?ute!
Zanimljiva mi je usporedba s lex-om i eventide-om,ali ipak mislim da nije lo?e uzeti i te sprave zbog dobrih instant preseta i samog sounda-jbg-a ne mo?emo imat sve....meni i ineko nekak klima uz malo korg kp2 te alesis air fx i pokoji stompbox...

Moritz
27-02-2008, 04:01 PM
i tata bi...:cry: ...........................:banghead:
autechre koristi to čudo i nisu ga ba? spominjali u fm-u ba? ne?to-mudro ?ute!
Zanimljiva mi je usporedba s lex-om i eventide-om,ali ipak mislim da nije lo?e uzeti i te sprave zbog dobrih instant preseta i samog sounda-jbg-a ne mo?emo imat sve....meni i ineko nekak klima uz malo korg kp2 te alesis air fx i pokoji stompbox...

Aphex Twin, BT....i jos puno njih.
Lepo bi bilo da padne i jedan Eventide H8000 ..ehhh. Ma bice...

Everbeatz
27-02-2008, 04:07 PM
I Richard Devine, ali se to moze videti jedino na njegovom myspace profilu..:)

DADDY Z
27-02-2008, 04:52 PM
...nemojte se paliti...ja bio kod Moritza...ma kr? običan...sve to i bolje mo?ete softverom..krekovanim naravno...sva sreća pa nije nikom uspeo da uvali ovaj shit za tolike pare:D

Moritz
28-02-2008, 11:02 AM
Jes vala....manite se vi toga, ma ne treba to nikome :wink:.

Mada, bas sam nabasao na lep preset Eventide harmonizera u Kymi...bas je bezveze...treba mi jos 2 DSP-a da ga pokrenem ko svet...ma kome to treba :jezik: