Log in

View Full Version : Kucno snimanje

celist
30-01-2008, 08:12 PM
Nedavno sam otkrio ovaj forum i jako mi se sviđa, ima stvarno puno korisnih informacija!

Evo potrebna mi je pomoć!
Inače sam jedan mlađi glazbenik koji obožava glazbu i neprestano je u njoj. Ali nikada nisam ništa snimao kod kuće, miksao i slično. Nabavio sam CoolEditPro 2.1 i u njemu bi nešto pokušavao snimiti.
Od opreme imam samo neki Hamin mic DM-60, ali za sada mi ne treba bolji. Zvučnu karticu imam neku integriranu na kompjuteru, isto neka jeftinjara. E sad za snimanje bi mi trebalo nekakvo pojačalo (kako su mi rekli:D ) koje bi osposobilo mikrofon.
Znam kako želim da mi snimka zvuči, ali ne znam kako to napraviti :D :banghead: , pa molim za pomoć! E da, cilj mi nije napraviti neki vlastiti album, nego jednostavno snimati iz gušta!

Što još trebam za normalnu snimku (neke normalne kvalitete)? I jel uopce moguce snimati da samo mic ukopcam samo u kompjuter (zvucnu)?

HVALA

Maiv
30-01-2008, 11:12 PM
Dobrodosao na forum:grin:

MOguce je snimit sam na komp s bilo kakvim mikrofonom (ako mu ne treba dodatno napajanje) ali sve je pitanje kvalitete!?!

Ako imas nest novaca tu ti ljudi mogu preporuciti najbolju pocetnu (a i bolju) opremu.
Ak kazes od kud si to ti moe jos dodatno olaksati stvari, npr. mozes saznati koji su najbolji ducani u okolici itd.

Sto se tice softwarea tu su osobni ukusi clanova foruma ali ima sigurno boljeg softwarea od cooledita (ak se ne varam cooledit kao takav vise ne postoji tj. ne izlaze nove verzije)

Najbolje je da napises sta sve imas, sto zelis i sto si mozes priustit pa ce ti ljudi odgovorit:wink:

celist
31-01-2008, 07:33 AM
http://ecx.images-amazon.com/images/I/41W95ZBVRWL._AA280_.jpg
Imam jedino taj Hama mikrofon.

Snimke ne trebaju biti neke jako visoke kvalitete (takvu ni ne znam napraviti :D ), nego mi je dovoljno da ta snimka liči na ne?to i da bude slu?ljiva. Znači da nema onog ?uma (kao kada se zvučnici pojačaju, hehe ne znam drugačije objasniti :banghead: ) i da zvuk bude normalan (imao sam mikrofon kod kojega zvuk nije bio normalan :D, mikrofon za 10kn integriran na slu?alice). U CoolEditu (Adobe Auditionu) onda ja dodam malo reverba i to je sve ?to zasada trebam i znam. Recimo da bi dao oko 1000kn na opremu za početak dok se malo ne uhodam u te snimačke vode :rotfl:
Inače sam iz Osijeka, imamo Vemil, a planiram snimati uglavnom tambure...
HVALA NA POMOĆI

MusicMan5
12-03-2008, 06:48 AM
evo ja se nadam da ču ti malo pomoći...ja da sam na tvome mjestu bi za 1000 kn kupio neku malu miksetu dosta ti je 4 kanala za kućno snimanje...u tom cjenovnom rangu možeš naći neku lem,behringer ili neku x miksetu...oviso o tebi samome što želiš...ja kad sam tek poćnjao s tim(još ssam poćetnik ali vidi se mali napredak:) ) kupio sam behringer miksetu i sasvim ok je odrađivala kućni posao...ili jednosttavno kupiš neku eksternu zvućnu karticu malo bolje..i u nju uštekaš mic...

ramswaper
21-03-2008, 12:27 PM
Poslu?aj Music MANA5
Ja sam isto početnik u tome,nabavio sma si mali Mix Peavey PV14
zadovoljan sam nie lo?e ?to je naj bitnije slui?i svrsi.Pozdrav
OVO je zaista jako Dobar Forum mo?e sva?ta novo naučiti.:wink:

debrex
07-07-2008, 10:49 AM
vidi ovako:
ja sam od mikrofona za kompjuter (200 dinara) pravio mnooogo dobre snimke al sam ga pre toga propusto kroz mnoooge filtere,efekte,procesore,....snimi ti na tome shto imash (jer je bez veze da bacash pare na neshto malo jache kad ce i to da ti bude sranje nego kad budesh imao nekih 600-700 evra minimalno onda kupish neshto oke) i onda ga propustish na ptimer kroz izotoope ozon i tamo imash opciju presets i tu mozesh na brzaka da mu napravish neshto e zatim odesh na opciju paragrafic eq i povecash mu malo trebl a smanjish bass i dobijesh vec malo na kvalitetu...onda bi mogo kroz neki deesser chisto ako ti slovo s malo probija i vec si malo nashminkao taj vokal :wink:
imao sam puno iskustva sa tom pochetnom opremom i veruj mi ako hocesh neshto dobro morash mnooooooooooogo da se cimash.pejs

Max
07-07-2008, 11:16 AM
vidi ovako:
ja sam od mikrofona za kompjuter (200 dinara) pravio mnooogo dobre snimke al sam ga pre toga propusto kroz mnoooge filtere,efekte,procesore,....snimi ti na tome shto imash (jer je bez veze da bacash pare na neshto malo jache kad ce i to da ti bude sranje nego kad budesh imao nekih 600-700 evra minimalno onda kupish neshto oke) i onda ga propustish na ptimer kroz izotoope ozon i tamo imash opciju presets i tu mozesh na brzaka da mu napravish neshto e zatim odesh na opciju paragrafic eq i povecash mu malo trebl a smanjish bass i dobijesh vec malo na kvalitetu...onda bi mogo kroz neki deesser chisto ako ti slovo s malo probija i vec si malo nashminkao taj vokal :wink:
imao sam puno iskustva sa tom pochetnom opremom i veruj mi ako hocesh neshto dobro morash mnooooooooooogo da se cimash.pejs

Molim te da ne lupetas ....

Pozdrav

idekius
07-07-2008, 12:44 PM
Molim te da ne lupetas ....

Stvarno nemas sluha za moderne pravce u produkciji i inovativne podvige :rolleyes: :D

lesha
07-07-2008, 12:53 PM
vidi ovako:

:shock: :shock: :shock: sad kad me nije strefila srcka, nikad nece...

master29
07-07-2008, 02:00 PM
vidi ovako:

Daj ti se shalis:confused::confused::confused:

idekius
07-07-2008, 02:27 PM
Daj ti se shalis:confused::confused::confused:

Stvarno ste uskih pogleda :rolleyes:

Evo nasao sam mic koji sam dobio nekada uz AWE 64, samo jos da nadjem Izotope i videcete vi... :da::rotfl:

alavuk
07-07-2008, 02:40 PM
spalite vase neumann-e rode , akg-ove i ostale ... a da i naravno violet knight-a ... ziveo kineski sonashi mikrofon :]

66musicman
07-07-2008, 04:52 PM
vidi ovako:

Neverovatno ! ! !
Ajd okaci neki od tih snimaka da cujemo, mlogo me interesuje !

debrex
07-07-2008, 07:55 PM
cccc..pa indijanci jedni nisam mislio na bash dobar snimak kakve vi pravite po ,,studijima,, :) nego na kvalitet koji je dosta loshiji od od vashih ali za 200 dinara je extra kvalitet.
evo vam link..ali ovo je malo starija pesma tad nisam bash bio tolko dobar :grin:zzms

http://www.sendspace.com/file/74wh2w

pejs :wink:

HeatMan
07-07-2008, 08:34 PM
izvini, ali predlozio bih te za ban. a jednog dana kad odrastesh, i nauchish da poshtujesh ljude po forumima, mozesh da se vratish...

master29
07-07-2008, 08:43 PM
cccc..pa indijanci jedni nisam mislio na bash dobar snimak kakve vi pravite po ,,studijima,, :) nego na kvalitet koji je dosta loshiji od od vashih ali za 200 dinara je extra kvalitet.
evo vam link..ali ovo je malo starija pesma tad nisam bash bio tolko dobar :grin:zzms

ufffff kakvo lepo izrazavanje.........napisao si nebulozu i dobio konkretne odgovore,bas onakve kakvi slede kad neko odvali brdo gluposti ko ti u svom postu.To sve nije razlog da bilo kog nazivas tako kako si nazvao.Usput i snimak ti sve ukupno vredi 200din(sto se glasa tice)veruj mi,ja ti ni toliko nebi dao.Pozz

pedjah
07-07-2008, 09:37 PM

:grin::grin::grin: e dugo se nisam ovako slatko nasmijao. Poslije onog prvog posta sa mikrofonom i Ozonom sad jos i ovo "tad nisam bas bio tolko dobar".

lesha
07-07-2008, 10:00 PM

sta reci.. ajd ti lepo malo odmori.

master29
07-07-2008, 10:11 PM
sta reci.. ajd ti lepo malo odmori.

:D samo 2 dana:confused:Lesho popustas.....:grin::grin::grin:stizu te godine.pozz

Rhino
08-07-2008, 01:11 AM
Spektakl:confused:

balthazaar
08-07-2008, 06:18 AM
Ljudi...stvarno mislim da pretjerujete malo...bez zajebancije...obrušili ste se na dečka ko vukovi...Priča je bila o nekom snimanju za prvu pomoć i za neki lični gušt, a ne sad ne znam ni sam kakvo ozbiljno i profi snimanje....Ovo što je momak ostavio - zvuči fenomenalno znajući da je snimljeno sa mikrofonom od 200 dinara!!! Nemojte da ste na kraj srca ! On nije ni reko da je to snimak za "gremi", niti da se tako snimaju ozbiljni projketi! Svako se snalazi sa onim što ima - nismo svi ovdje "besni profesionalci" za nekim dojajnim mikrofonima i studijima! S druge strane, znam ja i neke koji imaju mikrofone čije su cijene bile i sa četiri cifre, pa ne snimiše sa tim nikad nikakvo čudo...

A, što se tiće samog pitanja - za neko pristojno snimanje vokala bi za početak trebalo uzeti barem sure sm58 - taj mikrofon (koliko sam čuo - ja ne snimam vokale) može sasvim pristojno da odradi stvar - naravno treba imati neki preamp kroz koji će taj mikrofon da prođe do kompa ..u suštini - za 250-300 evra može da se ima "sve" što je potrebno za nešto što liči na snimak....e, da ...i da budemo realni - istina je da sa pluginovima može da se doda dosta snimku - al naravno - ništa ne može da zamjeni neki kvalitetni "kondnezator" , posle koga , ono što se kaže, ne treba puno ni da se pipa...Ljudi, pomirimo se , ipak, sa tim da dans ne trebaju stotine hiljada da bi se snimalo pristojno, štaviše, dobro!

Tribal_kg
08-07-2008, 08:03 AM
Ma nema pojma Balti.. Sve i da je decko u pravu, ovako ne zvuci mikrofon od 200 din. Kupi onaj Dzinijus pa probaj.. :)

Snimao sam pre dosta godina demo snimke preko raznih mikrofona. Pocev od tog od 200 din, preko nekih sa buvljaka, itd, itd. Mozes ti da izvuces koliko toliko dobar zvuk, dobar pod znacima navoda, ali od govna ne ide pita.

Shot, koga svi znate, je odavno napisao jedan tutorial za Cool Edit koji opisuje kako da "ispeglate" snimak. Skidanje shuma, eq, comp, itd. Verovatno je decko naleteo na nesto slicno pa obradu radi po sablonu. Klikni ovde, klikni onde i eto ga vokal ko u Dre-a. :)

debrex
10-07-2008, 12:00 PM
e ljudi pa nisam mislio da vas uvredim kad sam vam reko indijanci (chisto zajebancija..valjda sam stavio smajli)A za taj snimak jeste bio mikrofon od 200 kinti ali malo samo preradjen evo kako:Kupio sam u kineskoj kao dinamichki mic od 500 dinara i otvorio ga i skinuo mu oni membranu i tamo gde bila povezana membrana sa one dve zive (mala zelena plochica) e tu sam povezao onaj magnet iz tog mikrofona...evo slike

http://i305.photobucket.com/albums/nn219/DebreX/IMG011.jpg