View Full Version : Redosled povezivanja
Francuz
25-01-2008, 10:06 PM
Pozdrav svima, zanima me kod hardverskih komponenti koji redosled ide .
Mislim jel ide prvo recimo pretpojacalo pa onda kompresor , pa ekvilajzer.
Ili drugacije i sta sve ide tacno u tom lanci od komponenti . Moze neka sema povezivanja ako neko ima da zakaci , mislim da bi to bilo zanimljivo .:cry:
Steka
25-01-2008, 11:08 PM
Pozdrav svima, zanima me kod hardverskih komponenti koji redosled ide .
Mislim jel ide prvo recimo pretpojacalo pa onda kompresor , pa ekvilajzer.
Ili drugacije i sta sve ide tacno u tom lanci od komponenti . Moze neka sema povezivanja ako neko ima da zakaci , mislim da bi to bilo zanimljivo .:cry:
mislim da ti je pitanje previse siroko i generalno !!!!! :shock::shock:
zavisi od situacije ponekad ces imati eq pa komp pa eq a onda ponekad
komp pa eq ili obrnuto zavisi sta zelis da postignes ....
Ili naprimer kod kick-a nakacis komp pa eq pa gate ... kombinacije su
predugacke moras tacno da znas cemu svaka sprava sluzi.
Kompresor naprimer smanjuje jacinu signala u db-evima, u nekim slucajevima pumpa signal. Znaci obicno imas attack,release,make-up gain, threshold, ratio.
Ako imas side-chain compressor onda imas dodatne parametre tipa leve i desne strane gde sa leve strane propustas signal koji kompresuje desnu stranu (primer ratio 50:1)
EQ sluzi za suzavanje/sirenje frekvencija odredjenih omogucavajuci prostor za neku drugu frenkvenciju instrumenta i omogucavanju veceg headroom-a u miksu.
Primer --->>> imas kick (nogu) koja radi zajedno sa basom, ako slusas u solo modu oba zvuce jednolicno i slicno mada kada pustis ceo miks kick iskace vise od basa i moras nekako da resis to, ujedno bas i kick se kolju
u donjim frekvencijama tipa 122 hz gde bi bas trebao da preovlada kick-a.
U tom slucaju bi naprimer uzeo EQ i lepo uradio uzani Q takozvani i krenuo bi da saras sa velikim gain-om tipa +18db-a u donjim frkvencijama da oktrijes gde se kolju. Kada nadjes frekvenciju spustices je na Eq-u na dole tj na minus db. Pocetna tacka je -8db medjutim moras da slusas i da vidis kada se ukplapaju. Da se nadovezem od ranijeg za compressor i da kazem da naprimer u rnb muzici zelis da bas i nogu tretiras isto time ces nogu i bas da rutujes na zajednicki buss kanal na kome ces cesto koristiti neki limiter.
Na kanalu ces insertovati/ubaciti/ukljuciti limiter i slusaces duzinu basa i noge kako bih saznao koliko traju (ms). Zatim ces uci u limiter i stavices
threshold na odredjeni signal (db) gde mislis da bi trebao da se pali limiter i da smanjuje snagu, ceil obicno koristis da odredis visinu i vreme koje ce da bude vreme kick-a koliko traje kako bi za to vreme izjednacio bas i kick kao celinu.
Najbolje je da uzmes neki tutorial da kupis na netu ili da citas ovaj forum pod "search" ljudi su bas dosta pisali o tome a i ja sam se ovde raspisao.
Ajde ljudi nadovezujte se....
sigurno sam izostavio jos stvari i zaboravio neke da pomenem jer sam
na brzinu ovo napisao
:grin:
A sada pokusaj da zaboravis prethodni tutoriijal i stavis lepo prvo preamp, a eq i kompresor po zelji i potrebi premestas gde ti najbolje zvuci :wink:
Nije valjda da prodajes onaj legendarni Phase 22? :D
Pozdrav!
Bitch
26-01-2008, 12:14 AM
A sada pokusaj da zaboravis prethodni tutoriijal i stavis lepo prvo preamp, a eq i kompresor po zelji i potrebi premestas gde ti najbolje zvuci :wink:
Pozdrav!
ma jes ti normalan?
Ja bi ovaj tutorial na gearslutz kao sticky.
Malo saveta nije na odmet
francuz,dobrodosao, koristi search za pocetak :)
pozz
Steka
26-01-2008, 12:34 AM
Pozdrav!
:D heh
Everbeatz
26-01-2008, 12:54 AM
Steka 4 president!:)
Steka
26-01-2008, 02:55 AM
ma jes ti normalan?
Ja bi ovaj tutorial na gearslutz kao sticky.
Malo saveta nije na odmet
francuz,dobrodosao, koristi search za pocetak :)
pozz
ima decku da se zavrti u glavi lol od citanja :D
Arthur
26-01-2008, 03:09 AM
mislim da ti je pitanje previse siroko i generalno !!!!! :shock::shock:
zavisi od situacije ponekad ces imati eq pa komp pa eq a onda ponekad
komp pa eq ili obrnuto zavisi sta zelis da postignes ....
Ili naprimer kod kick-a nakacis komp pa eq pa gate ... kombinacije su
predugacke moras tacno da znas cemu svaka sprava sluzi.
Kompresor naprimer smanjuje jacinu signala u db-evima, u nekim slucajevima pumpa signal. Znaci obicno imas attack,release,make-up gain, threshold, ratio.
Ako imas side-chain compressor onda imas dodatne parametre tipa leve i desne strane gde sa leve strane propustas signal koji kompresuje desnu stranu (primer ratio 50:1)
EQ sluzi za suzavanje/sirenje frekvencija odredjenih omogucavajuci prostor za neku drugu frenkvenciju instrumenta i omogucavanju veceg headroom-a u miksu.
Primer --->>> imas kick (nogu) koja radi zajedno sa basom, ako slusas u solo modu oba zvuce jednolicno i slicno mada kada pustis ceo miks kick iskace vise od basa i moras nekako da resis to, ujedno bas i kick se kolju
u donjim frekvencijama tipa 122 hz gde bi bas trebao da preovlada kick-a.
U tom slucaju bi naprimer uzeo EQ i lepo uradio uzani Q takozvani i krenuo bi da saras sa velikim gain-om tipa +18db-a u donjim frkvencijama da oktrijes gde se kolju. Kada nadjes frekvenciju spustices je na Eq-u na dole tj na minus db. Pocetna tacka je -8db medjutim moras da slusas i da vidis kada se ukplapaju. Da se nadovezem od ranijeg za compressor i da kazem da naprimer u rnb muzici zelis da bas i nogu tretiras isto time ces nogu i bas da rutujes na zajednicki buss kanal na kome ces cesto koristiti neki limiter.
Na kanalu ces insertovati/ubaciti/ukljuciti limiter i slusaces duzinu basa i noge kako bih saznao koliko traju (ms). Zatim ces uci u limiter i stavices
threshold na odredjeni signal (db) gde mislis da bi trebao da se pali limiter i da smanjuje snagu, ceil obicno koristis da odredis visinu i vreme koje ce da bude vreme kick-a koliko traje kako bi za to vreme izjednacio bas i kick kao celinu.
Najbolje je da uzmes neki tutorial da kupis na netu ili da citas ovaj forum pod "search" ljudi su bas dosta pisali o tome a i ja sam se ovde raspisao.
Ajde ljudi nadovezujte se....
sigurno sam izostavio jos stvari i zaboravio neke da pomenem jer sam
na brzinu ovo napisao
:grin:
sta li bi tek bilo da nije na brzinu pisao?
btw, ja redovno na kicku vezujem eq PRE komperesora, da mi lepo ocisti sta ne zelim uopste da cujem u snimku, pa tek onda zeljeni zvuk komprimujem
Steka
26-01-2008, 03:26 AM
sta li bi tek bilo da nije na brzinu pisao?
btw, ja redovno na kicku vezujem eq PRE komperesora, da mi lepo ocisti sta ne zelim uopste da cujem u snimku, pa tek onda zeljeni zvuk komprimujem
pa dobro verovatno skidas ne zeljene frekvencije koje kreiraju boxing efekat/muljanje i dajes mu bolju definiciju tacke pre kompresije da omogucis veci headroom to je ok :grin:
Danny Lou
26-01-2008, 12:36 PM
:blabla::D:thumbsup:
pa dobro verovatno skidas ne zeljene frekvencije koje kreiraju boxing efekat/muljanje i dajes mu bolju definiciju tacke pre kompresije da omogucis veci headroom to je ok :grin:
Onda uzmes cvikcangle za kataklinger i povezes djuntu na homokineticki .... :wink:
Pozdrav
DaBear
26-01-2008, 02:19 PM
Onda uzmes cvikcangle za kataklinger i povezes djuntu na homokineticki .... :wink:
Pozdrav
Sta je?
svi su se smorili od davanja saveta, pa odma' udare u zezanje?
a?
darkstar
26-01-2008, 02:21 PM
:rotfl:
Da ne kenjamo puno , da bear je u pravu.Majstore,ajde opet,sta bi ti da uradis konkretno ?
Arthur
26-01-2008, 02:43 PM
ponekad se osetim besmisleno, pa mi stvarno ne dodje da dam savet.. slicno slowstaru, samo sto ja u tom slucaju ipak udarim na humor
darkstar
26-01-2008, 02:52 PM
Arture,majstore,moderator si foruma koji ljudima daje vise znanja nego sve domace skole ...
Nema stajanja !
Sta je?
a?
Pa od silnih kombinacija .... mozes kompresor pa eq i eq pa kompresor :D
Pozdrav
Francuz
26-01-2008, 04:00 PM
Pozdrav Oggy -u , vec sam udo phase 22 dobro me odsluzio uradio sam dosta toga lepog . Pozdravljam i ostale forumase , postavio sam pitanje tek onako da vidim kako ovo funkcionise . Iskreno razocarali ste me , mislio sam da ste malo vise kreativni ,tako da vise necu postavljati pitanja da vas ne zamaram .
Pozdrav svima
Arthur
26-01-2008, 04:39 PM
Pa od silnih kombinacija .... mozes kompresor pa eq i eq pa kompresor :D
Pozdrav
:banghead: :rotfl:
Arthur
26-01-2008, 04:43 PM
Arture,majstore,moderator si foruma koji ljudima daje vise znanja nego sve domace skole ...
Nema stajanja !
dobro de, evo digo mi se .. moral .. .a i podelio sam svoj pristup eq/comp redosleda veoma plasticno... in a blink of an eye ;)
i jos jednom, deco i odrasli, manite se skola,gubljenja vremena i novca, ako niste na forumu Rumski skontali sta vam treba od teorije, necete ni na skoli !:da:
Arthur
26-01-2008, 04:45 PM
eto naprimer, meni je kad sam prvi put u zivotu krocio nogom u ozbiljan studio, Blek (zna ga Max), rezident tog studija, na par ovakvih pitanja odgovorio sa "jedino pravilo je da nema pravila". Mislim da je globalno gledano, za ceo moj proces ucenja potonji samostalni, ova misao bila presudna. I evo upravo sam je podelio sa forumom.. ili sto je neko bitan (daBear ce znati ko) rekao - ja ne znam zapravo sta radim, samo vrtim dugmice dok ne zazvuci dobro..
Tazman
26-01-2008, 07:17 PM
uh, ima ih vise koji su rekli tako nesto..
Arthur
27-01-2008, 05:24 AM
da, al' nas ima malo koji smo tu misao zapravo shvatili..
HeatMan
14-02-2008, 12:58 AM
@arti: blek bi bio dr dra? :)
btw, napravite podforum "knjiga mudrosti" i da ubacujemo tu svetske i nashe izvale i filozovske momente.. mislim da je tako neshto preko potrebno..
LACKY
14-02-2008, 03:08 AM
Sta je?
a?
Pa sta drugo da radis posle onako detaljnog i vrlo prakticnog prvog saveta.
Sve je receno, i ja napokon naucih na koji nacin i sta ustvari radi kompresor.
Arthur
14-02-2008, 03:45 AM
@arti: blek bi bio dr dra? :)
btw, napravite podforum "knjiga mudrosti" i da ubacujemo tu svetske i nashe izvale i filozovske momente.. mislim da je tako neshto preko potrebno..
axa
lud covek :cool:
HeatMan
14-02-2008, 04:46 AM
dobar je blek.. al sam se podzapao sa njim jednom prilikom.. oko mixa marchelovog albuma.. :)
a da je lud.. lud je..
a da ide komp pa eq pa komp pa pre.. ide.. :?
SandRob
14-02-2008, 11:10 AM
(primer ratio 50:1)
The ratio is calculated by the following formula:
http://upload.wikimedia.org/math/3/a/f/3afd933b679b7b20f1561c841867f901.png :wink:
Francuz
23-02-2008, 05:42 PM
Kao sto vidim da sam postavio pravo pitanje, mnogi su bili zainteresovani.
Imo bi jos zanimljivih pitanja .
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.