View Full Version : Zvučna izolacija prostorije za vje?banje(bubnjeva)
premier
16-01-2008, 05:13 PM
Pozdrav, prije svega, po?to sam novi;). Eto, da odmah prijeđem na stvar, dakle radi se o zvučnoj izolaciji podruma u svrhu vje?banja instrumenta(bubnjeva), koje je 3,5 kvadratna metra veličine, a plafon mu je samo 2 metra, ako ne i za koji cm i manji. E sada mene zanima kako to izolirati, evo odma da napi?em, nisam toliki početnik u tome, dosta sam toga pročitao, ali jednostavno sam zbunjen sa svim tim informacijam, jedan ka?e da ovako napravim, drugi ovako, tako da sam se jednostavno izgubio u svemu tome. Za sada sam planirao to rije?iti ovako: prvo odvojim od zida 5 cm, dakle ostavim ne?to prostora i onda u već prije postavljene aluminiske okvire stavim mineralnu vunu i na to filc ili regenerat vunu i jo? preko toga u obliku ?ahovnice postavitm piramidalne spu?ve, vrata bi isto rije?io pomoću regenerata i filica, čak bi napravio dvostruka vrata na istu ?emu, plafon i pod neznam kako? E, sada dole mi predstavlja problem jednio bojler i dosta cijevi koje bi mogle gore u kuću prenosti buku, ali cijevi bi lako pokrijo, dok bi bojler, naravno morao ostaviti. Eto, ako mi neko mo?e dati bolje rije?enje, tj, da li ovo moje valja ( siguran sam da ne, hehe) i di u Zg-u uopće mogu nabaviti potreban matrijal, i da, raspola?em sa oko 3000kn(znam da nije puno, ali opet, evo ne radim studijo, samo mi je va?no da se to puno manje čuje van).
Hvala.
Reinhardt
16-01-2008, 07:49 PM
dobrodoshao na forum,
nadam se da ces naci odgovore koje trazish!
s obzirom na velicinu prostorije, cini mi se da si u gabuli..ali
ako ti je JEDINI cilj zvuchna izolacija, ima nade, ali ces dobiti prostoriju u kojoj je nelagodno boraviti (klaustrofobija, manjak reverbracije i estetike..)
dakle,
svi znaju da je jedina prava izolacija gradnja "sobe u sobi", sa shto manje dodirnih tocaka dvaju soba, al je to hebeno za izradit, u tvom sluchaju pogotovo zbog visine stropa.
Iz tog principa se da zakljuciti kako su vibracije (citaj:duboki tonovi) najtezi za obuzdat (znash ono sa ekipom na probi, chik pauza, vi vani, bubnjar lupa, a vani samo: tum,dum,bum, nema chinela!)
NIKAKAV poseban materijal , spuzva pogotovo, ti nece pomoci da to rijeshis (vjeruj mi, godinama sam vijezbao po svakakvim supama),
nego samo dva principa:MASA i SEPARACIJA
1.masa-shto deblji zidovi, shto gusca masa, beton, puna cigla (il suplja,ispunjena pijeskom)
2.separacija-shto vise odvojiti vibrirajuche povrshine..e sad je..ga kako to bolje objasnit.. sjeti se zvucnickih stalaka na onim high end siljcima-to je taj princip..
eto,
za 3 soma kuna ja bi izradio kvalitetan DRUM RISER, iliti postolje za bubanj, rijeshio pitanje bojlera i cijevi (cini mi se najvaznija i najskuplja stavka), te smanjio curenje zvuka oko vrata, i udri mishko..:banghead:
nadam se da sam ti iole pomogao i isto tako da ce ti ostali uletit sa kakvom pametnom!:da:
bok!
premier
16-01-2008, 08:48 PM
Hej, hvala na opsežnom postu, dakle, budem te poslušao i odvojit ću bubanj od poda, sa nekakvom paletom na koju ću položiti nekakve drvene plohe i na to tepih, a paletu ispuniti spužvom, vrata ću riješiti dobrom izolacijom i to dupla vrata ću napraviti, a bojler nemogu dirati, neznam šta bi kod njega napravo i što se tiče cijevi, hm, to isto neznam. I šta, znači spužve oko cijele prostorije ne pale????
Reinhardt
19-01-2008, 11:53 PM
piramidalnim spuzvama neces rijesiti apsolutno nista vezano za bubanj
(eventualno ce ti zvucati malo ruznije nego inace)
a ono sa cijevima i bojlerom, imas milijun nacina kako, samo dosta ovisi i o sigurnosnim uvjetima i svaki slucaj je individualan..
boggy
21-01-2008, 10:33 PM
piramidalnim spuzvama neces rijesiti apsolutno nista vezano za bubanj
(eventualno ce ti zvucati malo ruznije nego inace)
....
Slazem se
pozdrav
bogi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.