PDA

View Full Version : PVC vrata i parket u akustici

dr.Ru
12-12-2007, 01:24 AM
Moje pitanje je prvenstveno namenjeno Boggy-ju, ali i svakom drugom ko razume akusticki problem:

Nije mi jasno: PVC stolarija (vrata) su dobro resenje kao vrata studija (govorim o budzet varijanti) zbog dobrog dihtungta. Ovakva vrata mnogo bolje dihtuju od drvenih. Kaze Boggy, dalje, gde prodje vazduh, prolazi i zvuk. Dihtung je bitan. Veoma poucno, slazem se. E sad, da li je bitno vakum staklo na tim PVC vratima? To je prvo pitanje. Mislim, PVC vrata se prave po meri, narucuju se, bira se profil i sve ostalo, izmedju ostalog, dizajn moze biti jako razlicit, od ukrasnih kicerica, do svedenih linija BEZ stakla, ili cak vrata koja su CELA od stakla, sa PVC ramom oko stakla.
http://www.veka.co.yu/Proizvodi/vrata.htm

Napomena za Boggy-ja: ako dozvolis, na moja buduca vrata bih primenio Hammer (Novi Sad) foru: lepljenje sundjera sa unutrasnje strane (1 iskra baric, simpo..... imitacija primacoustic sto je u Hammeru, ukoliko uspem da pronadjem i obradim sundjer)... pa stoga mi nije jasno da li uopste moram da imam PCV vrata sa staklom?

Drugo pitanje je> koja je podloga za parket? Govorim o troslojnom ALPOD parketu sto se postavlja bez lepljenja, klik sistem, sto mu dodje isto kao Tarkett, mozda i kvalitetnije. Hrast je u pitanju po Boggyjevoj preporuci. Citam na ovom Forumu, "ako stavljas brodski pod, stavi ispod nesto, stiropor, azmafon.... nesto sto ce srediti rezonance, jer je brodski pod uzdignut....."
Sta je sa parketom (klik sistem bez lepljenja)?
Da li se on postavlja: kosuljica > podloga (ona sundjerasta za laminat) > parket?
Ili na kosuljicu mora da dodje prvo neki layer tipa pluta, iverica.....?

Toliko od mene. Pozdrav!

LMstudio
12-12-2007, 01:59 AM
Da ne tupim,mozda nesto i lupim :rotfl:

http://www.acoustics101.com/default.asp

http://www.johnlsayers.com/phpBB2/index.php

RAJKO
12-12-2007, 03:27 AM
Nadam se da sam uspeo upload-ovati jednu zanimljivu slicicu.

Nikada nisam nesto zeleo da se aktivno uplicem u akustiku,ali sam uvek pomno pratio ,slusao i gledao raznorazna resenja.
Ova vrata na slici su iz Archer studija iz Memphisa.
Ljudi u opremu stukli najmanje milionce,a prvo sto mi je ubolo oci su ova vrata.Ne znam koliko moze da se vidi ali to je najobicniji sendvic dve deblje"daske" i izmedju debeli komad sundjer-gume.
Uzivo izgleda smehotresno,ali vrata rade veoma dobro to sto treba da rade.Najzanimljiviji detalj na njima su sarke,nesto tipa starinskih seoskih sarki za vrata sa ekserom kao osiguracem.
Toliko na temu enormno velikih para koje ljudi izdvajaju za vrata,dupla,trodupla stakla punjena argonom,sarke od stotine evra sa specijalnim lezajevima..........bla,bla...
Ne kazem da je ovo savrseno,vec samo komentarisem,pomalo iznenadjeno.
Celokupna akustika studija deluje korektno,soba u sobi,sendvici presovane iverice,presovane piljevine,gume i mineralne vune.
Inace soba zvuci veoma lepo,taman zivahna koliko treba.Najvise volim akustiku rezije za koju nisam ni svestan da postoji,udjes u sobu,sve ti potaman,cak i ne razmisljas,sedne i slusas,radis....i prija ti.
U reziji se odmah "cuje" pod.
Pesak oko 15 cm u celoj reziji,pa dva sloja presovane iverice i onda neki prelep brodski pod,nije puno drvo,a nije ni vestak tipa tarket,laminat..
Apsolutno "mrtav" osecaj pod nogama i apsolutni mir u "vazduhu"kao da ispod ne postoji nikakva povrsina.
Na zalost nisam slikao vise iako sam danima boravio tamo i sve je bilo u savrsenim otvorenim radovima tako da se moglo videti sve.
Zakljucak iz vise velikih studija je da oni to nekako olako rade,bez nekog velikog preterivanja i izmisljanja tople vode po svakom pitanju i na kraju dobiju savrsene rezultate.
Naravno jos jedan VEOMA bitan detalj-sve su u pitanju ogromne rezije i studiji,tako da je i akusticki zahvat znatno laksi za isvesti.

Eto toliko od mene
pozdrav

boggy
13-12-2007, 12:45 AM
Moje pitanje je prvenstveno namenjeno Boggy-ju, ali i svakom drugom ko razume akusticki problem:

Nije mi jasno: PVC stolarija (vrata) su dobro resenje kao vrata studija (govorim o budzet varijanti) zbog dobrog dihtungta. Ovakva vrata mnogo bolje dihtuju od drvenih. Kaze Boggy, dalje, gde prodje vazduh, prolazi i zvuk. Dihtung je bitan. Veoma poucno, slazem se. E sad, da li je bitno vakum staklo na tim PVC vratima? To je prvo pitanje. Mislim, PVC vrata se prave po meri, narucuju se, bira se profil i sve ostalo, izmedju ostalog, dizajn moze biti jako razlicit, od ukrasnih kicerica, do svedenih linija BEZ stakla, ili cak vrata koja su CELA od stakla, sa PVC ramom oko stakla.

1. Najbitnije je da dihtuju
2. Staklo na vratima je stvar zelje i zahteva,...
3. PVC je prilicno akusticki neutralan, koristi se mnogo za bass reflex cevi i horne za visokotonce kod zvucnika.
4. Bitno je takodje da se ne pristane na ispunu stiroporom ili stirodurom, koju praktikuju majstori....
5. Najbitnije je da dihtuju.

http://www.veka.co.yu/Proizvodi/vrata.htm

Napomena za Boggy-ja: ako dozvolis, na moja buduca vrata bih primenio Hammer (Novi Sad) foru: lepljenje sundjera sa unutrasnje strane (1 iskra baric, simpo..... imitacija primacoustic sto je u Hammeru, ukoliko uspem da pronadjem i obradim sundjer)... pa stoga mi nije jasno da li uopste moram da imam PCV vrata sa staklom?

Hm, ono nije bas za akusticku izolaciju, ali dobro.... ;)
Ne preporucujem ti, ako vec zelis i to da dodajes, da koristis bilo kakav surogat za akusticki sundjer...
U Hammeru je koristen Scandia paket od Primacousticsa, i njegova cena je pristupacna, ako zelis samo vrata da tretiras. Pitaj Tikija ;)

Drugo pitanje je> koja je podloga za parket?
Govorim o troslojnom ALPOD parketu...

U tvom slucaju, standardna, koju proizvodjac preporucuje... mislim da je to polietilenska pena u obliku folije.

Citam na ovom Forumu, "ako stavljas brodski pod, stavi ispod nesto, stiropor, azmafon....

da... kada ispod drvene povrsine ostane slobodan vazduh.... u tvom slucaju toga nema. Iiiii.... NE stiropor za akustiku.

nesto sto ce srediti rezonance, jer je brodski pod uzdignut....."
Sta je sa parketom (klik sistem bez lepljenja)?
Da li se on postavlja: kosuljica > podloga (ona sundjerasta za laminat) > parket?

U tvom slucaju, da.

Ili na kosuljicu mora da dodje prvo neki layer tipa pluta, iverica.....?

Moze i to, ako imas novca ... nece biti lose.... ;)
OSB? :rolleyes:

pozdrav

bogi

boggy
13-12-2007, 12:57 AM
....
Zakljucak iz vise velikih studija je da oni to nekako olako rade,bez nekog velikog preterivanja i izmisljanja tople vode po svakom pitanju i na kraju dobiju savrsene rezultate.
....

Heh, a koliko si puta otvorio neku vrhunsku spravu i nisi unutra video nikakvu "revoluciju".... mozes samo videti da nema stednje i "mudrovanja" tamo gde za to nema (prirodnih, tehnickih, moralnih) razloga...

pozdrav

bogi