View Full Version : Koji je najbolji live kondenzatorski Mikrofon?
mjakovetic
19-11-2007, 01:07 PM
Postovani clanovi,
u velikoj sam nedoumici, koji "kondenzatorski" mikrofon za profesionalne potrebe da kupim za svoje nastupe kao pevac /One man band/ veci POP-Rock-Allround Band.
Za sada koristim Shure Beta 58(dinamicki) a zeleo bih da probam neki Kondenzatorski mikrofon te ili vise klase, koji je najisplativiji u toj srazmeri Cene i Kvaliteta.
Navescu vam moje spoznaje i favorite:
1. RODE S1- ( profi, jos neprovaljen, relativno jeftin, izvanredne performanse!!!):)
2. Sennheiser e865 -( dosta upotrebljavan, veoma solidan)
3.Shure Beta87, Shure KSM9, NEUMAN KMS105 (izvrsni ali skupi)
Zato me interesuju vasa iskustva i misljenja...hvala
Bitch
19-11-2007, 01:12 PM
neumann kms 105.... udri :)
Tiki the Boyler
19-11-2007, 01:21 PM
Probaj ElectroVoice RE410 - sjajan mikrofon po odličnoj cijeni. Odličan sound a dosta se dobro ponaša na bini (hoće napraviti mikrofoniju, ali ni blizu kao neki drugi kondenzi koje sam probao).
mjakovetic
20-11-2007, 11:23 AM
Pa, gospodo Bitchy i Tiki , veliki Respect i Bow za obojicu, vas izbor izbor je zaista kvalitetan, nego ne znam da li su ovi Svabovi od 70 godina kojima sviram i pevam slagere zasluzili Neumann-a za 500 Evrica...
'ebi ga, da je za "Kostolca"-repera kupio bih mic za soma eura. I mada sam uvek bio za devizu - kupuj najbolje, nisi tako bogat za jeftine stvari, ipak ne znam da li je to zaista Live-mic koga necu morati da menjam u narednih 10 godina?
Molim, da mi jos jednom predlozite sta je najbolje od mikrofona pod ovim kriterijumima:
- Prioritet je da ne cepam grlo kada pevam 1 do 2 sata bez prekida, da lagano za hotelsku i klubsku svirku ne istrosim grlo bez neke dreke i dinamickog nadpevavanja, tj da mikrofon bude jak, toplog zvuka a precizan, kako bih mogao da postedim ovo malo glasa sto mi je ostalo...
I jos jedno pitanjce: "Kako da ove Kondenzatorske-mikrofone napojim strujom, posto se ukljucim u Digitech- Performer-Vocalizer koji nema Fantom Power? Da li treba da kupujem extra 48v napajac, ili vecina ovih mic ima baterijsko ili neko drugo napajanje ( dakle mikrofon na kabl) ??
'Fala i Tikiju i Bitchiju unapred...
Tiki the Boyler
20-11-2007, 12:05 PM
Pa ako ideš logikom "Dal' su slušaoci zaslužili...?" ne znam čemu onda komplikovati stvari sa kondenzatorskim mikrofonom, koji će svakako morati imati napajanje, tj. dodatni preamp prije Vocalista!
A EV predložih upravo zato što u mom bendu radi dva do tri sata bez ikakvih problema, a zvuk mu je vrlo topao i precizan. I pritom košta tričavih 150EUR!
Teško da za te novce možeš priuštiti nešto bolje!
Pozdrav!
Bitch
20-11-2007, 12:20 PM
Pa, gospodo Bitchy i Tiki , veliki Respect i Bow za obojicu, vas izbor izbor je zaista kvalitetan, nego ne znam da li su ovi Svabovi od 70 godina kojima sviram i pevam slagere zasluzili Neumann-a za 500 Evrica...
'ebi ga, da je za "Kostolca"-repera kupio bih mic za soma eura. I mada sam uvek bio za devizu - kupuj najbolje, nisi tako bogat za jeftine stvari, ipak ne znam da li je to zaista Live-mic koga necu morati da menjam u narednih 10 godina?
Molim, da mi jos jednom predlozite sta je najbolje od mikrofona pod ovim kriterijumima:
- Prioritet je da ne cepam grlo kada pevam 1 do 2 sata bez prekida, da lagano za hotelsku i klubsku svirku ne istrosim grlo bez neke dreke i dinamickog nadpevavanja, tj da mikrofon bude jak, toplog zvuka a precizan, kako bih mogao da postedim ovo malo glasa sto mi je ostalo...
I jos jedno pitanjce: "Kako da ove Kondenzatorske-mikrofone napojim strujom, posto se ukljucim u Digitech- Performer-Vocalizer koji nema Fantom Power? Da li treba da kupujem extra 48v napajac, ili vecina ovih mic ima baterijsko ili neko drugo napajanje ( dakle mikrofon na kabl) ??
'Fala i Tikiju i Bitchiju unapred...
pa ja koliko se secam ti vocalizeri imaju phantom power... verovatno da imas neki stariji model (zgodno je da napises tacno koji) a ako bas nema, ili uzmi neki mali channel strip koji na sebi ima i compressor (izbor je tvoj, naravno ako budzet dozvoljava) ili mozes da uzmes nesto tipa MicPower od bogija, ili opet neki drugi phantom box, sve zavisi od budgeta i volje :D
pozzzz :)
Edi Prog
20-11-2007, 03:04 PM
Dali je tko probao Akg C535EB?
Vidio sam da na njega pjeva Loreena McKennit na live in Alhambra a kosta nekih 200?.
Bitch
20-11-2007, 03:17 PM
Dali je tko probao Akg C535EB?
Vidio sam da na njega pjeva Loreena McKennit na live in Alhambra a kosta nekih 200?.
odlican majk! lepo se ponasa live, probao...
pozz:)
Edi Prog
20-11-2007, 03:21 PM
odlican majk! lepo se ponasa live, probao...
pozz:)
Hvala, kupujem prvom prilikom :)
mjakovetic
21-11-2007, 01:39 PM
Hvala, kupujem prvom prilikom :)
Sacekaj Edi, polako, ja bih ti predlozio prvo da ga sam cujes, kako se ponasa prema tvom glasu, jer najlakse je da ga kupis bez vidjenja i slusanja...
Svi ovi Profi Kond.Live Mic su uglavnom danas relativno povoljni i slicnih cena:wink:,(150-220Eur),osim par izuzetaka, tako da nije frka za lovu nego koji najbolje pasuje uz ciji glas (muski,zenski, puniji glas,hrapaviji glas)...
E a to su, bar ja tako mislim iz licnog 20-ogodisnjeg iskustva, sitnice koje su najbitnije u ovoj prici o Mikrofonima, ponavljam-NAJBITNIJE, a koje se nazalost na Balkanu uvek zanemaruju.
Tako na pr. ako Muzicar vidi da neka Muzicka zvezda ili pak prijatelji tezgarosi koriste na primer betu58, onda u narednim mesecima svi kupuju Betu58 po inerciji..i svi su "kao shatro"- prezadovoljni :D !!
No, to i nije potpuno pogresno, ali takodje postoje pametni ljudi i "nezavisne" naucne ustanove u svetu i kod nas koji sve moguce instrumente testiraju, daju svoja misljenja, pa se tako neretko desava da neki jeftiniji instrument bude bolji od onog skupljeg i vise reklamiranog.
Prakticna primena je takodje bitna ako ne i najbitnija.
Protumarao sam neke forume u USA i Evropi (Nemackoj,GB i Holandiji), i naravno, misljenja o ovoj temi Mikrofona za Stage su razlicita...Ono u cemu se uglavnom svi slazu je da su gotovo svi Kond.Microphoni u ovoj klasi dobri, i da se radi o, vise-manje, nijansama.
Pa tako:
-Akg C535EB je super hvaljen u toj klasi(a ja bih dodao i najvisoj klasi), kao sto je i EV-Re410, nego sad ima i EV-Re510( za slicnu lovu), pa takodje i Sennheiser e865, i Shur-kica beta87, i Shure KSM9, pa posebno i izgleda najbolji NEUMAN KMS105, Beyer Opus serija itd,itd..
I koliko ja vidim, sescu u kola, otici cu u Muzicku prodavnicu ,poneti moje Vocalizere i mini opremu, i utvrditi od uva, na referentnim kutijama, koji se mikrofon najbolje ponasa prema mome glasu...(pa ostao i 5sati u Prodavnici), to nije zabranjeno bar na Zapadu...
Hvala vam svima na pomoci, javicu se sa svojim novim, skromnim iskustvima..:)
Tiki the Boyler
21-11-2007, 01:44 PM
I koliko ja vidim, sescu u kola, otici cu u Muzicku prodavnicu ,poneti moje Vocalizere i mini opremu, i utvrditi od uva, na referentnim kutijama, koji se mikrofon najbolje ponasa prema mome glasu...(pa ostao i 5sati u Prodavnici), to nije zabranjeno bar na Zapadu...
Pa to i jeste jedini način kupovine mikrofona, a mi se ovde trudimo da početni izbor suzimo na nekoliko modela. Btw. ni ovde nije zabranjeno probavanje mikrofona!
p.s. RE510 je (iako je broj veći) stariji model od RE410 i po meni za live malo lošiji (RE410 je nastao poboljšavanjem RE510) jer radije mikrofonira.
Edi Prog
21-11-2007, 02:07 PM
Pa u tome i je stvar da neki mikrofon vise pase jednoj osobi nego drugoj. Zato sam i prisiljen imati vise razlicitih mikrofona kad ozvucavam live tako da mogu birat sto je dosta cesto kad je ozbiljnija live svirka (a nadam se da cu ih imat sve vise).
Odluka nije brzopleta jer ionako mi fali kvalitetnijih mikrofona i sigurno cu ga koristit. A ako bude srece pasat ce i mom vokalu :)
mandrak
22-11-2007, 11:14 AM
Akg c5900 M vrhunski stage mikrofon,sve preporuke.
Gmile
22-11-2007, 10:10 PM
Shure Beta 87A. Prezadovoljan sam.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.