View Full Version : usnimavanje bas gitare
allegrosteva
11-11-2007, 05:17 PM
pzdrav :)
Vas recept za za dobar ton pri usnimavanju "zivog" basa?
HeatMan
11-11-2007, 05:27 PM
dobra gitara, dobar gitarista, dobro pojachalo, dobar mikrofon, dobar mic placement, dobra soba gde se snima, dobri kablovi, dobar A/D konverter, dobar producent, dobar mixer... :)
reci koji te problem muchi.. shta ti treba, shta imash i probacemo da ti pomognemo... :)
pozdrav
Rasta
11-11-2007, 08:24 PM
Hahaha, ziva istina... Dok ne napises, ne bi covjek rekao koliko je dugacak taj lanac i kako samo jedna najslabija karika moze upropastiti sve.
Evo zadnji setup koji sam radio i zadovoljan sam rezultatom: Pojacala dva komada, Ampeg neki tranzistorski od oko 300 w u kutiju od Marshalla 4x12, na nju AKG D12, Drugo pojacalo custom made by Dragan Guzvan (Heavy & Cast) u Fender kutiju 4x12, na nju Electrovoice RE20, Dva direkt boxa, jedan cisti, drugi Sansamp Bassdriver, sve osim Electrovoica u Drawmer 1960 preamp, a Electrovoice u Siemens V72 preamp. Glazba je stoner/industrial rock.
allegrosteva
11-11-2007, 08:45 PM
dobra gitara, dobar gitarista, dobro pojachalo, dobar mikrofon...
Narafski, ali i kad imas sve to postji mngo nacina da to udje u projekat.Sve gore navedeno imam,usnimavam na 3 kanala-direkt iz preampa,direkt iz pojacala i mic.Kako bi jos mogao da probam?Muci me sto poneki put moram da napravim previse kompromisa da bi bas "izasao" u mixu.Probao sam i na isti bus da stavim kik i bas kao sto mnogi preporucuju ali (nek sam seljak po 100 puta) nije mi se svidelo.Sta se konkretno u mixu dobija obrtanjem faza i ima li neko pravilo u kojim slucajevima se to radi i na kom se kanalu obrce faza
puno hvala
allegrosteva
11-11-2007, 09:09 PM
Narafski, ali i kad imas sve to postji mngo nacina da to udje u projekat.Sve gore navedeno imam,usnimavam na 3 kanala-direkt iz preampa,direkt iz pojacala i mic.Kako bi jos mogao da probam?Muci me sto poneki put moram da napravim previse kompromisa da bi bas "izasao" u mixu.Probao sam i na isti bus da stavim kik i bas kao sto mnogi preporucuju ali (nek sam seljak po 100 puta) nije mi se svidelo.Sta se konkretno u mixu dobija obrtanjem faza i ima li neko pravilo u kojim slucajevima se to radi i na kom se kanalu obrce faza
Ja po netu videh da neki poznati producenti uspesno snimaju bass gitaru preko instrument input-a doduse na dobrom preampu i dobrom ad/da konvertoru...I tvrde da nema potrebe gurati bass gitaru na pojacalo...Ja se u ovo ne razumem bas najbolje, samo prenosim...NE bih da nikog uvredim:)
allegrosteva
11-11-2007, 09:38 PM
nema tu mesta za sujetu, bar sto se mene tice
labrys
11-11-2007, 10:02 PM
prvo i osnovno, mislim da bi triba imat viziju zvuka kakvog zelis, ili jos bolje kakvog bi basist kojeg snimas tija imat. svi iskusniji basisti ti sami urade 75% posla. nadu zvuk koji pase i odsviraju to kako treba.
faze okrices kad snimas instrument (akusticni, najcesce) sa dvi strane. npr. snare.
za bas ti to igra tako da okrenes fazu na mikrofonu i onda namistas mikrofon dok ti se ne poklopi faza sa DI-a. ako ti se ne svidi zvuk, namisti mic da ti se svidi zvuk, pa rucno namistaj faze u programu.
ja ne volin zaobilazit pojacalo jer svaki basist ima svoj specifican zvuk, i ja volin da se taj zvuk i zabiljezi, a to je najbolje iz zvucnika. ostale kanale koristim da bas bolje legne u ostatak.
al na kraju krajeva, ako nisi zadovoljan kako bas zvuci 'suv', ako ti se ne svida zvuk i timbar nekog basiste, nece ti se svidit ni krajnji rezultat!
HeatMan
11-11-2007, 10:42 PM
Ja po netu videh da neki poznati producenti uspesno snimaju bass gitaru preko instrument input-a doduse na dobrom preampu i dobrom ad/da konvertoru...I tvrde da nema potrebe gurati bass gitaru na pojacalo...Ja se u ovo ne razumem bas najbolje, samo prenosim...NE bih da nikog uvredim:)
to i ja radim brate.. pa pazi i to je bolje nego ako imash neki skrnavi baheringer head.. ovako direktno u komp pa u aplitube.. i boli me.. i ispadne do jajca.. :)
ali kada imash bolju opremu.. ihh.. ja sam eksperimentisao i stavio c414, d12 i sm58 (il je bio 57, nisam siguran) na spiker i dobio izuzetne rezultate.. alpha chanel je bio preamp za mikrofone.. a ne secam se sada koji je bass i koje je pojachalo bilo.. samo znam da je zvuchalo onako drveno (duborezbaroshki) i MOCNO.. c414 je izdrzao, shto mi je drago bilo.. mada nismo ni otpanjili do kraja pojachalo..
to i ja radim brate.. pa pazi i to je bolje nego ako imash neki skrnavi baheringer head.. ovako direktno u komp pa u aplitube.. i boli me.. i ispadne do jajca.. :)
ali kada imash bolju opremu.. ihh.. ja sam eksperimentisao i stavio c414, d12 i sm58 (il je bio 57, nisam siguran) na spiker i dobio izuzetne rezultate.. alpha chanel je bio preamp za mikrofone.. a ne secam se sada koji je bass i koje je pojachalo bilo.. samo znam da je zvuchalo onako drveno (duborezbaroshki) i MOCNO.. c414 je izdrzao, shto mi je drago bilo.. mada nismo ni otpanjili do kraja pojachalo..
Uf, naravno, ja da imam opreme ili da imam gde eksperimentisao bih dok ne umrem, po ceo dan to i radiM:D
nego reko, da se covek ne opterecuje ako slucajno nema mogucnosti da snimi preko mikrofona , speaker-a itd...moze i ovako da se uradi dobro
Rasta
12-11-2007, 06:39 AM
@HeatMan, C414 je jako robustan mic i izdrzao bi on i jace pojacalo (sa 18db padom).
@Allegrosteva, sto se tice obrtanja faza... Kada bilo koji instrument snimas sa vise mikrofona koji su priblizno isto udaljeni od izvora zvuka i jos sa DI boxom bitno je USKLADITI faze. Znaci snimis 10 sec materijala, zoomiras kanale i pomjeras ih dok se ne poklope valovi i dolovi od svakog kanala. Ako na nekom kanalu imas slucajno situaciju da val s jednog kanala pokriva dol s drugog, u tom slucaju moras obrnuti fazu.
FrankoPanko
12-11-2007, 06:51 AM
Bas sa kojim sam najvise bio zadovoljan vec pri samom usnimku je bio odsviran preko starog ibaneza MC 924 pa u EBS-1 bass preamp (eq/compressor) i onda direktno u komp. Tako sam zaobisao izbor bas pojacala, mikrofona i placementa i ostalih :shit: ! Naravno, basista je bio savrseno kvantiziran sa bubnjarom. Stil je bio funky i ne mora znacit da bi u razlicitim stilovima dobro legla ova kombinacija.
Ako trazis "prljaviji" zvuk preporucam ti da iskopas od nekud ili posudis Music Mana (Sting Ray V). Imao sam ga prilike posudit od kolege za jednu svirku. Savrsen bas sa dodanim piezo bridgeom i tu je tajna tog zvuka jer piezo hvata vibracije drva i ton je puno konkretniji (nije onaj tipicni anemicni "dmmmmm" kao kod Yamahe nego zdravi i barsunasti "brrrrrrr"), znaci ton koji dok god traje ima neki karakter i snagu te ga je lako obradjivati! Mislim da to vec mnogo olaksava posao snimatelju :da: .
allegrosteva
12-11-2007, 11:32 AM
p.
za bas ti to igra tako da okrenes fazu na mikrofonu i onda namistas mikrofon dok ti se ne poklopi faza sa DI-a. ako ti se ne svidi zvuk, namisti mic da ti se svidi zvuk, pa rucno namistaj faze u programu.
!
kako to namestam mikrofon?Eq,placement?Kako da mi se "poklopi faza"?
Hvala
allegrosteva
12-11-2007, 11:38 AM
Imam piezo u basu i njega nezavisno bojim na fishman preampu zbog impedance. Nista bez pieze :)
Da li ste probali Ik multimedia Ampeg?
HeatMan
12-11-2007, 12:26 PM
@HeatMan, C414 je jako robustan mic i izdrzao bi on i jace pojacalo (sa 18db padom).
to svi kazu, mada, taj isti se "zalepio" (membrana) dok smo snimali moj glas.. jeste, drao sam se.. i prilichno je mala soba, ali nije mene izdrzao, a bass jeste.. mada, mislim da ga nismo padovali..
pozdrav
p.s. Za dobar bas ti samo treba dosta iskustva.. ili vremena pa se igrash sa njim.. dobar bass mozzesh dobiti i preko DI-a (pa chak i bez - ne gledajte me chudno) :) i preko raznih pojachala.. samo je pitanje shta tebi treba.. kada se sam sa sobom skapirash, onda sve lakshe ide..
labrys
13-11-2007, 10:45 AM
kako to namestam mikrofon?Eq,placement?Kako da mi se "poklopi faza"?
Hvala
rasta ti je ovo odlicno objasnija prije dva-tri posta...
Rasta
13-11-2007, 01:58 PM
Jos dodatno objasnjenje. Razlog zasto dolazi do pomaka faze je zato jer zvuk ima konacnu brzinu u prostoru koja uznosi 334 m/s u suhom zraku na temperaturi od 21 c. U prevodu na nase mjere, ako snimas u 44100 sample rateu, to ti dodje oko 12-15 samplova za svaki cm udaljenosti od izvora zvuka. kako obicno snimas oko 3 do 5 cm od membrane, znaci pomak ti je oko 50 do 75 samplova. Buduci da zvuk iz D.I. boxa ne putuje zrakom, on je uvijek brzi od onog zvuka koji se snima mikrofonom, te njega moras pomaknuti za potrebni broj samplova udesno.
To postignes tako da trake koje si snimao zoomiras do kraja i pomices kanal sa D.I. boxa udesno dok se tocno u sample ne poklope brijegovi i dolovi jednog i drugog vala. Ako se valovi tocno poklapaju, ali na mjestu dola na jednom kanalu se nalazi brijeg na drugom kanalu (sto se najcesce desi sa starijim mikrofonima, koji su oziceni po drukcijem standardu od danasnjeg) onda na jednom kanalu okrenes fazu. Ako to ne napravis, onda se mjenja frekvencijska slika instrumenta, jer dolazi do interferencije izmedju dva vala. Na odredjenim mjestima brijeg jednog vala bude ponisten suprotnom energijom dola drugog vala, pa nastanu rupe u frekvencijskoj slici.
allegrosteva
13-11-2007, 04:34 PM
Skapirao... Isprobao... Radi
Ljudi puno hvala
newbieOP
01-12-2007, 04:03 PM
Htio bih snimiti bass gitaru direktno preko svog preampa Joemeek ThreeQ...
Ima li netko savjet kako da namjestim kompresor i Equilazer ili je bolje da sve pustim flat pa poslije obrađujem u kompjuteru?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.