PDA

View Full Version : e-kupovina, Evropa... pomoc

OFF
06-11-2007, 01:03 AM
Kupio bih neke sitnice (mala vrednost i mali gabarit) iz prodavnica u Evropi (thomann, musik store....).... KAKO?:banghead:

Dileri nece da donose, male im zarade da se bakcu sa time....

Ima li ko kakvu karticu kojom se moze platiti.... Roba je ispod 100$, nema carine? Mogu li ja da izvadim neku karticu (nisam zaposlen, zvanicno)

Hoce li Nemci da salju postom?

Hvala

perun
06-11-2007, 01:29 AM
Kupio bih neke sitnice (mala vrednost i mali gabarit) iz prodavnica u Evropi (thomann, musik store....).... KAKO?:banghead:

Dileri nece da donose, male im zarade da se bakcu sa time....

Ima li ko kakvu karticu kojom se moze platiti.... Roba je ispod 100$, nema carine? Mogu li ja da izvadim neku karticu (nisam zaposlen, zvanicno)

Hoce li Nemci da salju postom?

Hvala

Svako od njih ce ti poslati postom, najmanji problem. Najveci problem su nasi carinski papci koji naplacuju i stvari vrednosti manje od 100$!!! Uredbom su promenili limit jos prosle godine... Jebi ga.

Izvadi VISA Virtuon karticu za online varijante, ali ti realno ne treba... Svaki prodavac ce ti poslati fakturu/invoice i po njoj ces platiti u banci. Tu imas SWIFT i IBAN code-ove koji su bitni za transakciju i nema greske!

Srecno!

OFF
06-11-2007, 11:16 AM
Ako sam te razumeo - ja njima trazim fakturu za konkretne sprave, oni posalju, ja uplatim u nekoj banci, posaljem njima te kodove, oni meni postom robu i to je to?

perun
06-11-2007, 11:17 AM
Ako sam te razumeo - ja njima trazim fakturu za konkretne sprave, oni posalju, ja uplatim u nekoj banci, posaljem njima te kodove, oni meni postom robu i to je to?

Ne!!! IBAN i SWIFT su ti prakticno brojevi njihovog deviznog racuna!!!

Nista im ti ne saljes... Samo im trazis invoice, das im podatke (adresu i sl.) i odes u banku, pokazes fakturu i posaljes pare.

Ovo nije moguce ako prodavac nije firma, tj. ako je fizicko lice iz inostranstva!

Ok. Pozdrav!

Oggy
06-11-2007, 01:49 PM
Carini se sve preko 20 evra, koliko ja znam...

OFF
06-11-2007, 02:49 PM

Nista im ti ne saljes... Samo im trazis invoice, das im podatke (adresu i sl.) i odes u banku, pokazes fakturu i posaljes pare.

Ovo nije moguce ako prodavac nije firma, tj. ako je fizicko lice iz inostranstva!

Ok. Pozdrav!

Ok, hvala! skontao:)

Gianfranco
06-11-2007, 03:22 PM
Visa Virtuon najelegantnije resenje.Kupis sta ti treba odmah!Nema potrebe da trazis i cekas fakturu,pa da se posle cimas da ides do banke...
Visa Virtuon karticu moze da izvadi svako u Raiffaisen banci.Ceka se 7 dana.

Napomena:Ne prihvata svaka prodavnica Visa Virtuon.
Iz Nemacke sam kupovao nekoliko puta i uvek uspesno.

STUDIOTON
06-11-2007, 03:34 PM
ja imam nekoliko godina VISA INTERNET karticu Vojvodjanske banke ..

guta sve sto ubacim u account :) tj.mogu sve kupiti .. moze svako uzeti takodje se ceka 7 dana .. to je kartica... for internet use only :jupi:

HeatMan
06-11-2007, 04:51 PM
a kakva imate iskustva sa transportom? recimo, DHL? nameravam da naruchim gemini mikrofon, ali se bojim da mi ne prodje kao ploche.. mada, one su ishle pttom i zavrshile presavijene i prelomljene u sanduchetu.. :/

mislim, siguran sam da tolku kutiju bash nece trpati u sanduche, al se bojim da ga ne "ozlede" prlikom transporta.. da ga bacaju po kombiju :) i slichno..

pozdrav i hvala!

Arthur
06-11-2007, 05:06 PM
neko mi rece da mastercard moze normalno da se fura preko neta? ne bih se igrao, al me zanima...

HeatMan
06-11-2007, 06:12 PM
btw pitanje uz ono gore, koji je link za thomann? ishao sam na thomann.de i dobio sam neki jedva uradjen sajt na nemachkom koji nema veze sa instrumentima..

Gianfranco
06-11-2007, 06:15 PM
http://www.thomann.de/de/index.html

STUDIOTON
06-11-2007, 06:25 PM
http://www.thomann.de/gb/index.html

HeatMan
06-11-2007, 06:48 PM
nahsao nashao, hvala.. a kakva su vam iskustva sa transportom? :)

player
06-11-2007, 10:29 PM

Ne kapiram sta nije moguce.Novac preko banke (wire transfer) moze da posalje bilo gde i bilo kome ko ima racun u banci bez obzira fizicko lice ili firma....SWIFT je u stvari identifikacioni broj banke.
Ako hoces da rizikujes mozes da ih zamolis da smanje vrednost paketa(ako hoce)......samo sto je tad i osiguranje posiljke manje.U carinu ulazi i postarina i to....oko 10% od vrednosti paketa+postarine.Dobijeni iznos se ponovo:o: sabira sa vrednoscu paketa i postarine pa na to 18% PDV....veselo:banghead:
Nisam bas siguran za procenat carine...za kompjuterske delove,elektroniku je valjda oko 10%.Par puta sam slao mikrofone ali sam ih rasklopio i poslao na dva puta,isli kao rezervni delovi i stavio vrednost 10$..nije bilo otvarano ni carinjeno.....malo rizicno ali....:D

puRe
07-11-2007, 12:46 AM
neko mi rece da mastercard moze normalno da se fura preko neta? ne bih se igrao, al me zanima...

naravno.....stavise, bolji je od ovih visa internet/virtuon varijanti :)

perun
07-11-2007, 02:26 AM
Ne kapiram sta nije moguce.Novac preko banke (wire transfer) moze da posalje bilo gde i bilo kome ko ima racun u banci bez obzira fizicko lice ili firma....

Evo, sutra ti dajem broj racuna lika u Nemackoj, ti ako mu posaljes w. transferom pare, imas veceru!

Nije moguce! Drugo je to sto mi kao firma mozemo da saljemo pare i fizickom licu po fakturi! Ali fizicko lice odavde, iz jebene Srbije, moze da posalje pare WT-om samo clanovima najuze familije ili prijatelju u svrhe lecenja (uz prilozeni racun ustanove)!

To je zakon... A ti ako mozes mimo njega, sjajno... Imas veceru!

player
07-11-2007, 02:37 AM
Moooozeeeeee:D Pa ja dobio iz Srbije pre par nedelja pare zato i znam.Ortaka u banci nisu pitali ni sta mi je ni u koje svrhe salje pare,niti su trazili bilo kakvu fakturu.Posle tri dana pare legle na moj racun.E sad ko se tu z....ne znam

perun
07-11-2007, 02:42 AM
Moooozeeeeee:D Pa ja dobio iz Srbije pre par nedelja pare zato i znam.Ortaka u banci nisu pitali ni sta mi je ni u koje svrhe salje pare,niti su trazili bilo kakvu fakturu.Posle tri dana pare legle na moj racun.E sad ko se tu z....ne znam

A odakle si ti!? Mozda u za transfer u "lokalu" postoje drukcije uredbe. Svakako nisi u EU!

player
07-11-2007, 02:44 AM
Kanada.....al' ne vidim razlog sto bi ovamo moglo a u EU ne moze......mada... hm....kod nas je sve moguce:confused:

perun
07-11-2007, 02:55 AM
Kanada.....al' ne vidim razlog sto bi ovamo moglo a u EU ne moze......mada... hm....kod nas je sve moguce:confused:

Ma, mislio sam da si iz Hrvatske ili Bosne... Nebitno. Ovo o cemu pricam vazi za ceo svet. Ne pominjem nikakve kartice (kreditne/debitne), vec upravo Wire Transfer. To tako ne ide kod nas. A kako je tvom ortaku poslo za rukom, ne znam!?

Svakako pozdrav!

player
07-11-2007, 03:01 AM
...pitacu ga sta im je radio:) .....znam da je poslao preko "Intesa" banke.
...btw nisam bas u toku.....mogu li se kod nas dobiti devizni cekovi ?

player
07-11-2007, 03:10 AM
...evo sad nadjoh da ima "travelers" cekova...mozda tako moze da se plati u inostranstvu....shibnes cek sa DHL ili UPS

HeatMan
07-11-2007, 12:35 PM
shto ne bi moglo? ja sam u roku od pola sata (vishe puta) pokupio pare iz western uniona.. :/ svaka banka koja ima taj protokol mora da saradjuje.. 6/7 puta su mi uplatili iz nemachke/austrije/shvajcarske/amerike pare i za pola sata (kolko mi treba da dodjem do banovog brda) sam upao u banku i pokupio pare.. jedino trazze da znate tachno ime choveka koji vam shalje pare i gde zzivi.. i neku shifru, naravno.. ne znam da li vam to spada u wt, ali nema lakshe priche..

grada27
07-11-2007, 04:02 PM
Dobro i mene ova tema zanima, samo nisam uspeo da razumem
kako najlakse kupiti nesto preko neta.Mozda se sve svodi na to, kako se ko snadje ili ima nekog resenja?Imam visa elektron karticu sosiete
generale banke i ?? :(

mekonin
07-11-2007, 06:12 PM
shto ne bi moglo? ja sam u roku od pola sata (vishe puta) pokupio pare iz western uniona.. :/ svaka banka koja ima taj protokol mora da saradjuje.. 6/7 puta su mi uplatili iz nemachke/austrije/shvajcarske/amerike pare i za pola sata (kolko mi treba da dodjem do banovog brda) sam upao u banku i pokupio pare.. jedino trazze da znate tachno ime choveka koji vam shalje pare i gde zzivi.. i neku shifru, naravno.. ne znam da li vam to spada u wt, ali nema lakshe priche..
ovde se prica o slanju a ne primanju novca

nas zakon zabranjuje slanje novca fizickom licu u inostranstvu od strane fizickog lica iz srbije

i mene zanima kako je playeru poslao drug novac u kanadu

perun
08-11-2007, 12:00 AM

Nisi ti skapirao... Pare je lako primiti, ali ne mozes da saljes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tu je patka.

player
08-11-2007, 12:36 AM
...nisam danas stigao da zovem ortaka,malo mi je nezgodno zbog vremenske razlike.Kad sam ja slobodan vec je uveliko vreme za spavanje...pokusacu danas pa javljam kako je to izveo.Moglo ne moglo ja sam pare vec potrosio:beer:

puRe
08-11-2007, 12:51 AM
Evo, sutra ti dajem broj racuna lika u Nemackoj, ti ako mu posaljes w. transferom pare, imas veceru!

Nije moguce! Drugo je to sto mi kao firma mozemo da saljemo pare i fizickom licu po fakturi! Ali fizicko lice odavde, iz jebene Srbije, moze da posalje pare WT-om samo clanovima najuze familije ili prijatelju u svrhe lecenja (uz prilozeni racun ustanove)!

To je zakon... A ti ako mozes mimo njega, sjajno... Imas veceru!

vBulletin za rumski je placen vise puta wire transferom firmi u UK, ja sam porucivao iLok iz music store koelna i isto platio wire transferom...takodje i neke delove za neurona, ali slao fizickom licu u Nemacku...

edit:
u pitanju je banca intesa

dr.Ru
08-11-2007, 12:51 AM
Perun je u pravu, i dok ovakvo licemerje ne odblokira drzava (a drzi ga da bi gastarbajteri pare slivali u Srbiju, i to je jedini razlog. Boli njih q**c za slobodnu trgovinu, online i globalnu konkurenciju)........ nece biti ni napretka po ovom pitanju. Dakle, mora se promeniti svest politicara, a gledajuci ove nase.... to se nece skoro desiti.

player
08-11-2007, 07:51 PM
Cuo sam se danas sa ortakom.....on ima racun u "Intesa" banci,jednostavno otisao i poslao pare.Samo su mu trazili podatke o mojoj banci i br. racuna na koji idu pare.Jedino ako nije olaksavajuca okolnost sto je vec i ranije imao nekih transakcija ,doduse ima auto mehanicarsku radionicu pa nesto zarade ide i preko tog racuna ali mu niko nije trazio nikakvu fakturu niti bilo sta slicno.Obrni okreni ipak moze nekako...