View Full Version : drum programming
gricko
16-08-2007, 11:26 AM
Mozete li mi reci koji je najbolji nacin programiranja bubnjeva, koji program je za to najbolji, koji vsti? Zelim mogucnost da pravim slozenije fraze, prelaze, promjene ritmova, tempa i dinamike itd... Prvi put se upustam u to pa bi zelio da mi kazete sta je najbolje...
SHIVA
16-08-2007, 01:27 PM
Mozhda da malo pojasnish pitanje...
pod programiranje bubnjeva ljudi obichno smatraju upisivanje MIDI sekvenci. Za to postoje 2 nachina... jedan je klikanje mouse-om po trakama sekvencera a drugi je snimanjem midi nota pomochu MIDI klavijature ili MIDI drum controler-a.
Ako si mislio na klasichne patterne koi se koriste u glazbi morash nam rechi o kakvoj se glazbi radi.
Shto se tiche VST-a takodjer nam morash rechi kakvu glazbu radish. Postoje relativno vjerne replike akustichnih bubnjeva (npr. Addictive drums), replike ritam mashina sa internim sekvencerom (npr. Drumazone, Nepheton) kao i drum synthevi (npr. Sonic Charge - Micro Tonic). Ima i dosta sample based ritam mashina od koih je mozhda najinteresantniji FXpansion GURU jer ima integriran prilichno dobar step sekvencer, par upotrebljivih efekata i relativno je jednostavan za upotrebu.
Ako ovime nisam pokrio ono shto te zanimalo ti slobodno pitaj shto te josh zanima.
Zaista je najbitnije da kazes za koji stil ti je sta potrebno.
Shiva je vec dosta toga rekao.
Za "realne" bubnjeve bih dodao jos i BFD.
Battery je vec poznat drum sampler i ako ti njegove banke nisu dovoljne moze se na netu naci prilicno kvalitetnih kitova za njega.Poneki AKAI disk takodje nije za bacanje.
Sto se tice elektronike Drumazone i Nepheton su odlicni i radi se o emulacijama 909 i 808.GURU sam tek skinuo i jos ga nisam provalio.Djeluje mi dobro.
A koliko ces realno "odglumiti" prave bubnjeve zavisi od tebe i tvog strpljenja.Vecina ljudi "kuca" pa edituje a mozes primjeniti i trigerovane MIDI fajlove(npr.iz BFD-a) pa ih izeditiovati prema svojim potrebama.
Promjene ritma i tempa prije zavise od rada u host sekvenceru nego od samog "bubnja".Ctrl+b(u Cubase-u) pa mijenjaj!
Dinamika po meni najvise daje "realnosti" bubnjeva ako te ne smara da radis sofisticirane stvari sa velocity-jem.
Sve u svemu,k`o i svako sviranje,to zavisi od tvoje muzikalnosti.
HeatMan
16-08-2007, 04:00 PM
^jel mozze battery da chita akai? proshlo je dosta vremena od kad sam skinuo mnoogo akai diskova, i nisu mi radili.. ne znam da li da pokushavam opet.. :)
alavuk
16-08-2007, 04:14 PM
rade kako ne rade ... snd extenzija (mpc semplovi) mozda je trojka mnogo naprednija po tom pitanju
HeatMan
16-08-2007, 04:23 PM
kul.. fala.. sad cu probam.. ma ja sam shljakao na dvojci oko 2 godine.. posle toga me smorio,.. jbg, imao sam neko govno od kompa i nisam mogao da pokrenem battery3.. sad me zanima chetvorka kakae.. :)
btw, shta ima kod tebe azdahokurjache? 100 godina.. :)
alavuk
16-08-2007, 04:51 PM
eve sljakam :]]] lagano bildujem sobicak , krpim pare za monitoring i tako to ...
Gmile
16-08-2007, 07:23 PM
Realan bubanj se moze odraditi i sa Toontrack EZ drummer-om.
gricko
22-08-2007, 09:56 AM
Hvala puno svima.
A postoji li neki vst synth na fazon korgove karme da se mogu rasporedjivati razne ritmicke fraze,... Da recimo odredim da mi tipke na klavijaturi kontrolisu promjenu ritma tako sto svaka nova pritisnuta tipka dodaje neku promjenu ili dodatak ritmu koji svira (dodavanje nekog udarca, cinele ili blaga promjena ritma itd.)? Mene zanimaju akusticni bubnjevi, a muzika je tipa stinga, sa elementima progresiva tako da mi strasno treba mogucnost pravljenja slozenijih stvari na bubnju...
Groove Agent? Xphraze? Moulinex Multipraktik? Kosilica za travu?
Mozda ima,mozda nema ali meni to bez veze(pogotovu za nesto a la Sting).
Pucaj midi sa aranzera ako hoces sam da svira. Imaju i prelazi.
Ili kupi Karmu ili Oasys...:mrgreen:
Sve detaljnije i finije ces morati da kucas i crtas.:cool:
alfom
22-08-2007, 10:58 AM
Možeš i 'usnimiti' podlogu, ukoliko te zadovoljava nešto kao što je npr. Groove Agent, sve sa 'odlupanim' prelazima i ostalim džidžama-midžama, a onda u midiju izmjeniti (=oduzeti i dodati), izabrati stvarno željeni prelaz od ponuđenih ili 'odlupati' novi olovčicom iz SX-a (ili već čega što koristiš).
Ako bi ovo odabrao, onda podesiš šafl i humanizaciju (što će reći odstupanje od određenih uobičajenih metričkih postavki udaraca određenog ritma i odglumljivanje dinamike udaraca kao da bi svirao mrtvi bubnjar na živom bubnju :rotfl:što otprilike odgovara poređenju usnimavanja dobrog živog bubnjara i glumljenja bubnjara na VST instumentu) i kasnije popraviš mjesta koja ti je 'sprava' izbacila van od željene kvantizacije.
Onda na taj trak nabaciš neki od bubnjeva, odabereš elemente i napraviš postavku jer vrlo često (ali ne i uvijek) pozicija u midiju, u ovom primjeru Groove Agenta, ne odgovara poziciji istih elemenata VST bubnja.
Dalje je stvar izbora zvuka elemenata, odn. željenog kompleta bubnja itd. itd.
Ipak, i pored svih nedostataka ponuđene glume, bubanj može biti dobro odsimuliran u računaru i solidno sjesti u arr. / mix.
Ne zaboravi raspakivanje, grupe, kakvi su samplovi i šta smiješ dodati od eff...
Neki podijele midi i postave više VST bubnjeva da bi dobili željeni komplet, odn. zvuk, groove, ...
gricko
22-08-2007, 12:09 PM
Tako sam i ja zamisljao da bi mogao raditi. Nekako je lakse dobiti ideju i iskombinovati i sloziti udarce tako nego kucati rucno ritam jer tako gubim ukupnu sliku a i nisam bubnjar pa da mogu napraviti neki slozeniji prelaz. Ovako mogu Sloziti kostur i onda sve mijenjati, dodavati, oduzimati, igrati se sa dinamikom i ostalim parametrima dok ne postignem realnost koja mi odgovara. Ok... Hvala puno :)
Kad se bacim na posao bice sigurno jos pitanja, sad bar znam kako da pristupim svemu.
Jos da pitam nesto, koliko se moze dobiti na realnosti bubnjeva ako se odsviraju preko el. bubnjeva i snime u midi-u pa onda kombinuju samplovi? Da li je to najbolji nacin ili ipak nije?
alfom
22-08-2007, 12:48 PM
Za sada je sve što je odsvirano - odsvirano. To ne može i nikada neće moći zamjeniti ništa. Ali već sada prosječni slušalac ne može razlučiti šta je živo a šta ne. Kada se nešto prekvantizira i dobro izmaltretira kojekakvim plaginovima, što većinu nas dovodi do usijanja, čak sam i od mnogih muzičara čuo kao : "Uh, ala ovaj dobro svira! Svaka čast!"
I poslije odrađivanja midija živom svirkom čeka te često veoma mukotrpan posao dorade, a pogotovu ako ćeš raditi sa VST.
Moj bubnjar ima izvrstan elektronac sa dva Rolandova procesora. Uz to je i izvanredan bubnjar. Svirka i instrument odlično leži u pjesmama i ima ogroman broj setova koje sam pravi - zavisno od pjesme.
Pa, ne znam, ... Možda snimiti i midi i wav trakove po njegovim kanalima i dalje dorađivati. Možda.? Probaj pa nam reci šta si uradio.
Tačnije će ti reći iskusniji od mene i oni sa više znanja, koji se bave pravom produkcijom a ne demo-produkcijom kao ja. Mene zadovoljava VST jer najčešće radim samo naznaku ideje aranžmana ili kompletne pjesme kada ju ja komponujem.
Naravno, reći će ti ako na 'sceni' ne ostane ona Moglijeva krilatica. http://www.rumski.com/forum/images/icons/icon12.gif
SHIVA
23-08-2007, 08:31 AM
Jos da pitam nesto, koliko se moze dobiti na realnosti bubnjeva ako se odsviraju preko el. bubnjeva i snime u midi-u pa onda kombinuju samplovi? Da li je to najbolji nacin ili ipak nije?
Ne zhelim rech da zanemarish odgovore koje chesh eventualno dobit na ovo pitanje ali zhelim te podsjetit da ne zaboravish da postoi samo JEDAN nachin da otkrijesh shto je najbolje... a taj je da probash SVE i vidish shto ti najbolje radi. Svatko ima svoju viziju "najboljeg" i svaki savjet je bolje imati na umu nego na ignore listi, no u doba kada mozhesh isprobati gotovo bilo koi software prije nego se odluchish s chime chesh ozbiljno raditi bilo bi glupo da potrchish za bilo kakvom preporukom i zanemarish ostale opcije.
Kao shto su i mene upozorili kada sam tek doshao na forum, savjetujem ti da izbjegavash etikete kao "najbolje" jer to chesto vodi u besciljne rasprave koih ima dovoljno i bez da se postavljaju ovakva pitanja. Najbolje je uvijek ono shto ti daje najbolje rezultate, a generalno najbolje rezultate dobiju najbolji majstori. Alat sam po sebi ne radi nishta pa je uglavnom poznavanje alata ono shto je najbitnije...
kravadinka
24-08-2007, 04:02 PM
Ne postoje jednostavna resenja za krupne stvari, ili da budem precizniji uvek su me nervirale "One click away from your music" stvari, jer tu nema muzike uopste, definitivno moras sam da sednes i iskucas ceo ritam, ili se eventualno posluzis nekim od midi loopova iz GAgenta ili BFD, mada mi i to poprilicno lose zvuci, eventualno neki wave loop, ali ni njih nisam nikada iskoristio pa ce ti i to mnogo reci sta mislim o svemu tome!
Bubnjar koji ce da ti svira elektronac pa midi i sve ostalo, hmpf... Ukoliko nije akustican bubanj i odlican set mikrofona, kao i kvalitetna soba, sve ostalo ne bi trebalo da te zanima! Eventualno ako ne osecas bubanj kao instrument pa ti treba neko da ti kuca manirske fraze i prelaze, to je u redu, ali meni to nikada nije trebalo jer dok objasnim bubnjaru sta da mi svira poludim, a malo ih je da znaju da citaju note, plus sto nisam jos sreo bubnjara koji ce mi svirati moderne prelaze i groove koji ja zelim, definitino sam sebi najbolji bubnjar, ne mrzi me i zadovoljstvo mi je da kuckam prelaze sa gomilom virbli, dinamike i polu udaraca, prljavih palica i ostalog...
Ako je bitno da programirani bubanj zvuci "kao pravi" prva stvar je odabir semplova komponenti akusticnog bubnja, sto danas vise nije problem.
Ako se radi sa semple-masinama kao sto je Battery ili Kontakt, covek ima mogucnost da sam pravi lejere, da naslaze semplove "jedan preko drugog" pa da modulacijama (na primer jacine udarca) kombinuje te semplove...Ako se covek dobro razume u te semple-masine i funkcije modulacija, mogucnosti su skoro pa neogranicene a tako i "rezultati" koji se postizu.
Druga mogucnost je dosta jednostavnija (i brza). A to je da se covek odluci za neki od mnogobrojnih semple-player-a (EZ-Drummer je jako dobar za akusticni zvuk ili Stylus za "modernije ritmove) i da koristi gotove lejere, patch-ove, midi grooves, itd. Danas su ti playeri toliko dobri da zavrsavaju dosta posla za kratko vreme.Naravno, ovde su mogucnosti "manipulacije" dosta manje nego kod gore navedenih, ali nije potrebna nikakva velika "ekspertiza" da bi se doslo do "zadovoljavajuceg rezultata".
Moje licno misljenje oko toga je da ne treba pokusavati "nemoguce". Ako postoji umece i tehnika, treba pokusati "simulaciju" pravog bubnja. Ali cesto srecem i cujem "neuspele pokusaje"...i onda su ljudi nezadovoljni ili ucinjenim ili kritikom na to...
Cesto predlozim i to da se prihvati cinjenica da i programirani bubanj moze (i te kako!) da ucini pesmu (cak i hard rokersku) dobrom.
pri tom se ne treba ogranicavati na to da zvuci kao odsvirano ili na samo akusticne zvuke pravog bubnja (ili "kako da se odsvira ovo, pa nema covek sest ruku"!!??)
Treba iskoristiti "blagodeti" i prednosti koje kompjutersko programiranje i editiranje zvuka i ritma pruza.
I jos jedna dobra stvar. Ako programirani bubanj zvuci previse staticno i "bez zivota", dobra fora je da se u pozadini (blago umiksano) pusti neki dobar loop snimka pravog bubnja (obicno hihat ili shaker, ili ako je snimak "punog" seta bubnja sa nogom, dobosem, itd. moze da se propusti kroz npr. visoki filter). To daje dosta zivosti i "igre" programiranom bubnju...
ANITA
06-09-2007, 09:56 PM
Mi smo pokušali tako radit. Ne znam ni sama što bih rekla. Imali smo stari set el.bubnjeva i neki stari modul pa je možda u tome bio problem, ali dinamičkih slojeva je bilo premalo, bile su mislim 3 sloja,sto je nista.. znači, ona prirodna dinamika bubnjara je ubijena i morali smo je crtati ionako (ghost strokove stišavati itd). Dobra stvar je bila što smo dobili prirodnost udaraca i što je posao bio brže i bolje obavljen nego da smo utipkavali, ali da sam toliko oduševljena da se bacim u investiciju kupovanja istih.. nažalost ne.
Nego, moram reći da ja osobno nisam uspjela pronaći (od svih samplova) niti jedan sample bubnja koji zaista zvuči dobro i da mi daleko bolje zvuči amaterski snimljen živi bubanj (ali ne amaterski odsviran;) ) nego svi samplovi svijeta.
Recimo hi-hat koji smo nasmimili sa mojim rode ntk-a zvuči izvrsno!! A nema sanse tako istipkati hi-hat... Isto tako, sviranje s metlicama smo snimali s micom i zvuči genijalno... Sve me vise počinje smetati umjetna precizna savršenost samplova... sve više uživam u nesavršenosti prirodnog zvuka... kombiniranje tog dvoje je možda najbolja opcija (za mene).
Sasha Fishter
06-09-2007, 10:12 PM
Sve me vise počinje smetati umjetna precizna savr?enost samplova... sve vi?e u?ivam u nesavr?enosti prirodnog zvuka... kombiniranje tog dvoje je mo?da najbolja opcija (za mene).
slazem se s tobom u vezi ovoga...mene isto pocela zivcirati i "plastika" i savrsenost nota
dj-tex-rec
08-10-2007, 05:11 AM
Mozhda da malo pojasnish pitanje...
pod programiranje bubnjeva ljudi obichno smatraju upisivanje MIDI sekvenci. Za to postoje 2 nachina... jedan je klikanje mouse-om po trakama sekvencera a drugi je snimanjem midi nota pomochu MIDI klavijature ili MIDI drum controler-a.
Ako si mislio na klasichne patterne koi se koriste u glazbi morash nam rechi o kakvoj se glazbi radi.
Shto se tiche VST-a takodjer nam morash rechi kakvu glazbu radish. Postoje relativno vjerne replike akustichnih bubnjeva (npr. Addictive drums), replike ritam mashina sa internim sekvencerom (npr. Drumazone, Nepheton) kao i drum synthevi (npr. Sonic Charge - Micro Tonic). Ima i dosta sample based ritam mashina od koih je mozhda najinteresantniji FXpansion GURU jer ima integriran prilichno dobar step sekvencer, par upotrebljivih efekata i relativno je jednostavan za upotrebu.
Ako ovime nisam pokrio ono shto te zanimalo ti slobodno pitaj shto te josh zanima.
Ma u svakom slucaju mislim da mu Batery - 3 VST moze tu dosta da pomogne..:mrgreen:
Mogli
08-10-2007, 10:02 AM
Mozes isprobati i foru da ti na kanalu IN bude Groove Agent, a OUT EZdrummer. Tako bi Groove Agent vukao izvanredne farbe toontracka, a ti bi na jednostavan nacin, menjao midi paterne u GAgentu. Nisam isprobao jer nemam GAgent, ali mozda sljaka.:)
alen_Otachi
08-10-2007, 10:39 AM
ja sam jako zadovoljan sa Rmx stylus. radi na bazi loopova ali imas mogucnost da triggeras drumshotove preko midi. osim toga ima kaos modus gdje ti od loopa novi kreira. vecinom ispdadne sranje ali haj moze se iz sjeckat jos uvjek sta nevalja i ubacit sta rucno programmirano.
ako kombiniras stylus i battery trebo bi bit dobro na oruzan za sledeci drum groove.
mixaj malo loopove sa rucno programinarim patternima to je najbolja solucija za realne al individualne drumove
Mozes isprobati i foru da ti na kanalu IN bude Groove Agent, a OUT EZdrummer. Tako bi Groove Agent vukao izvanredne farbe toontracka, a ti bi na jednostavan nacin, menjao midi paterne u GAgentu. Nisam isprobao jer nemam GAgent, ali mozda sljaka.
To moze a jos bolje da usnimis Gagent u MIDI track(Gagent je in naravno) i tako dobijes u MIDI-ju njegov patern koji onda mozes sjeckati i drndati i pridruziti Ezdrummeru...
SHIVA
08-10-2007, 09:41 PM
Ma u svakom slucaju mislim da mu Batery - 3 VST moze tu dosta da pomogne..:mrgreen:
ako si se registrirao samo zbog ovog komentara...
...mog'o si se i ne registrirat :D :D :D
Danny Lou
09-10-2007, 07:50 PM
ako si se registrirao samo zbog ovog komentara...
...mog'o si se i ne registrirat :D :D :D
ajde da sam cuo od tebe nesto kratko a smijesno!:rotfl::rotfl:
SHIVA
09-10-2007, 11:53 PM
jebi ga... ochito starim :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.