PDA

View Full Version : Konkretno, ?ta se događa kada ...

alfom
10-08-2007, 10:52 AM
a - VST midi trak u VST mikseti iskompresujem parametrima (A), u miksu trak doziram sa volume (B) i kod masterizacije postavim L2(3) na parametre (C)?

Prethodno pitanje je samo primjer. Slično se mo?e pitati i za eq, reverb i ko zna ?ta jo?.

Dakle, mislim na istovrsne parametre i (moguću) matematičku formulu koju ljudi sa zavr?enim fakultetom ovog usmjerenja svakako znaju.

Ili :

b - VST midi trak iskompresujem parametrima (A), u miksu postavim (ukupni) dodatni kompresor sa parametrima (B), a kod masterizacije, nakon obrade u kojoj vi?e nisam koristio kompresiju, izvr?im normalizaciju na parametre (C)?

itd., itd., itd .......

pitanjce : Arture, jel' nesebično podjeljeno znanje sadr?ano u odgovorima na ovakva pitanja smatra? pod 'konkretno' i smisleno?

SHIVA
10-08-2007, 03:47 PM
ja ne kazhem da ti ne znash o chemu prichash... ali ja nemam pojma o chemu ti prichash!
Mozhe neko pojashnjenje?

alfom
11-08-2007, 07:22 AM
Mo?e, jo? jednostavnije.

Evo, npr. usnimio sam midi klavira. Na kanal dodao kompresor i podesio :
- threshold = -40,
- ratio = 3:2,
- gain = + 1.
Dalje sam snimao trakove aran?mana koje ne posmatramo u primjeru.
Sada sam u miksu dodao (radi ogleda) isti kompresor, i podesio ga na :
- threshold = -20,
- ratio = 2:1,
- gain = 0.

Pitanje No1 - Koji je rezultat ovih parametara izvezenih u *.wav trak?

Nadalje sam taj *.wav masterizirao i dodao npr. limiter sa pode?enim kompresorom na :
- threshold = -20,
- gain = 0, i
limiterom na :
- threshold = -6,0 dB.

Pitanje No2 - Koji je krajnji rezultat parametara, recimo samo gain, nakon ukupnog postupka, i to za dijelove tona koji su u startu bili na : -50, -40, -30, -20, -10 i 0 dB?

Na kraju sam izvr?io normalizaciju na - 16,0 dB.

Pitanje No3 - isto kao No2.
-----------

Nadam se da je sada jasno. :neutral:

ANITA
11-08-2007, 08:26 AM
Dakle, mislim na istovrsne parametre i (moguću) matematičku formulu koju ljudi sa zavr?enim fakultetom ovog usmjerenja svakako znaju.

Zavr?enim fakultetom kojeg usmjerenja? :confused: Mastering engeener? Imamo takvih na forumu? I oni su učili o parametrima koji se mogu napisati u jednom postu? Za?to su onda uopće studirali? :D

tom
11-08-2007, 09:05 AM
a-be-a-fis,a-be-a-fis,a-be-a-fis,a-be-a-fis,a-be-a-fis,a-be-a-fis,...:o

dadson
11-08-2007, 09:10 AM

Obrati paznju na cinjenicu da je ratio u kompresiji multiplikativan a ne aditivan ako ti to sta pomaze.
Matematikom neces postici dobar mix naculi ushi.

kVu
11-08-2007, 10:08 AM
Mo?e, jo? jednostavnije.

- threshold = -40,
- gain = + 1.
- threshold = -20,
- gain = 0.

Nadalje sam taj *.wav masterizirao i dodao npr. limiter sa pode?enim kompresorom na :
- threshold = -20,
- gain = 0, i
limiterom na :
- threshold = -6,0 dB.

Pitanje No2 - Koji je krajnji rezultat parametara, recimo samo gain, nakon ukupnog postupka, i to za dijelove tona koji su u startu bili na : -50, -40, -30, -20, -10 i 0 dB?

-----------

prijatelju.. jel ti to nas malo zajebavas?:confused:

DaBear
11-08-2007, 10:09 AM
Mo?e, jo? jednostavnije.

- threshold = -40,
- gain = + 1.
- threshold = -20,
- gain = 0.

- threshold = -20,
- gain = 0, i
limiterom na :
- threshold = -6,0 dB.

-----------

Mani brojke bre, KAKO TO ZVUCI NA KRAJU ? JEL LICI NA NESTO?

Oggy
11-08-2007, 10:25 AM
Hehehe... Zona sumraka.... :D

Oggy
11-08-2007, 10:33 AM
Ni meni nista nije jasno, tj. ako mi je jasno ono sto mislim da jeste, onda ovo nije dobro...

Parametar tresholda ti nije relevantan uopste. Moze da bude i "-3" i "-53". Relevantan parametar ti je REDUKCIJA, tj. opseg u kome kompresor deluje. Opet, kako god da ti je bio slab signal sa tresholdom na -40, reduukcija ti nije bila ispod 20 (samo vise). Takoreci, to ne moze nikako da zvuci dobro.
Takodje kod podesavanja kompresora, moras da vodis, pored samog stepena kompresije, racuna o jos mnostvo faktora, od kojih su najvazniji attack i release. Opet, njih ne mozes podesavati teoretski, vec moras da na datoj traci u datoj situaciji, odredis optimalnu brzinu i duzinu reagovanja kompresora.
To nas polako izmesta od tvoje prvobitne namere da celo pitanje postavis kao nejednacinu i dovodit nas do osnovnog postulata bavljenja ovim poslom: "Koristi svoje usi"

nenad
11-08-2007, 01:04 PM
Ni meni nista nije jasno, tj. ako mi je jasno ono sto mislim da jeste, onda ovo nije dobro...

Parametar tresholda ti nije relevantan uopste. Moze da bude i "-3" i "-53". Relevantan parametar ti je REDUKCIJA, tj. opseg u kome kompresor deluje. Opet, kako god da ti je bio slab signal sa tresholdom na -40, reduukcija ti nije bila ispod 20 (samo vise). Takoreci, to ne moze nikako da zvuci dobro.
Takodje kod podesavanja kompresora, moras da vodis, pored samog stepena kompresije, racuna o jos mnostvo faktora, od kojih su najvazniji attack i release. Opet, njih ne mozes podesavati teoretski, vec moras da na datoj traci u datoj situaciji, odredis optimalnu brzinu i duzinu reagovanja kompresora.
To nas polako izmesta od tvoje prvobitne namere da celo pitanje postavis kao nejednacinu i dovodit nas do osnovnog postulata bavljenja ovim poslom: "Koristi svoje usi"

BRAVO !!!
Ovo je konkretan odgovor, to je ono o cemu je Artur pisao u gornjoj temi. Covek je mozda malo labav sa znanjem (ili se zeza) ali ovakav odgovor i TACKA !!!!! Ukoliko bar iole zna kako radi comp. i jos malo eksperimentisanja i naravno samo ce mu se kasti. A kasnije dolaze konkretna pitanja a stizu i konkretniji odgovori !!!

alfom
13-08-2007, 06:33 AM
Dobro jutro svima ovog ponedjeljka.

Kao prvo, niko se ne zeza.

A kao drugo, ne vidim ni?ta lo?e u postavljenim pitanjima i oglednom primjeru za pitanja.

Kao treće, ne vjerujem da su odgovori na ac. faxu tipa : "Profesore, naćulite u?i i tako radite u procesu ...".

Aj'mo ponovo :

Neka su svi prateći parametri jednaki : attack = 0 (odmah radi), reduction = 0 (nema je) i sl.
Ostaju :
- prva kompresija : threshold = - 40 dB, gain = - 6 dB, ratio = 2 : 1.
- druga kompresija (na isti trak) na prvu kompresiju : threshold = - 20 dB, gain = 0 dB, ratio = 1.5 : 1.

Pitanje : Koji je krajnji rezultat gainova za početna mjesta (prije dvostruke kompresije) : -50 dB, -40 dB, -30 dB, -20 dB, -10 dB, 0 dB?

Ako vi koji znate smatrate da je ovo bez veze - ODUSTAJEM od ovog pitanja.
Ali, u ovoj nauci (koju ne poznajem) ima veoma mnogo matematike, i smatram da moje početničko 'neznanje' zavrijeđuje odgovor.

Kao : kompoziciju vuku dvije lokomotive : jedna sa 500 kW, a druga sa 200 kW. Kolika je ukupna snaga kojom lokomotive vuku kompoziciju? http://www.rumski.com/forum/images/icons/icon10.gif

Tako i ovo : Ako freq. od -40 dB di?em jednom sa 2:1 i onda taj rezultat jo? jednom sa 1.5 : 1 (ali drugi puta od -20 dB) koji je krajnji rezultat po početnim opsezima?

Uh!:confused:

alfom
13-08-2007, 11:53 AM

Tome, ?ta mu ga ovo dođe - ne kontam?http://www.rumski.com/forum/images/icons/icon5.gif

HeatMan
13-08-2007, 11:59 AM
brate ja tebe nishta ne razumem... trudim se. ochi mi ispale, al bogamu ne kapiram pitanje.. :?

Dushan_S
13-08-2007, 12:22 PM
Dobro jutro svima ovog ponedjeljka.

Kao prvo, niko se ne zeza.

A kao drugo, ne vidim ni?ta lo?e u postavljenim pitanjima i oglednom primjeru za pitanja.

Kao treće, ne vjerujem da su odgovori na ac. faxu tipa : "Profesore, naćulite u?i i tako radite u procesu ...".

Aj'mo ponovo :

Neka su svi prateći parametri jednaki : attack = 0 (odmah radi), reduction = 0 (nema je) i sl.
Ostaju :
- prva kompresija : threshold = - 40 dB, gain = - 6 dB, ratio = 2 : 1.
- druga kompresija (na isti trak) na prvu kompresiju : threshold = - 20 dB, gain = 0 dB, ratio = 1.5 : 1.

Pitanje : Koji je krajnji rezultat gainova za početna mjesta (prije dvostruke kompresije) : -50 dB, -40 dB, -30 dB, -20 dB, -10 dB, 0 dB?

Ako vi koji znate smatrate da je ovo bez veze - ODUSTAJEM od ovog pitanja.
Ali, u ovoj nauci (koju ne poznajem) ima veoma mnogo matematike, i smatram da moje početničko 'neznanje' zavrijeđuje odgovor.

Kao : kompoziciju vuku dvije lokomotive : jedna sa 500 kW, a druga sa 200 kW. Kolika je ukupna snaga kojom lokomotive vuku kompoziciju? http://www.rumski.com/forum/images/icons/icon10.gif

Tako i ovo : Ako freq. od -40 dB di?em jednom sa 2:1 i onda taj rezultat jo? jednom sa 1.5 : 1 (ali drugi puta od -20 dB) koji je krajnji rezultat po početnim opsezima?

Uh!:confused:Ne znam za?to (namerno?) ignori?e? neke dobre odgovore koje si dobio npr Oggy-jev. Ne mo?e ti se odgovoriti na pitanje tako kako ga postavlja? jer je pitanje pogre?no samo po sebi su?tinski. Bilo koji postupak efektima, pa i dinamičkim se ne obavlja zato da bi se dobile neke tamo matematičke vrednosti, niti in?enjeri zvuka sa sobom nose digitron i ve?baju matematiku, već se ve?baju u?i a kompresor se pode?ava sa namerom da se dobije određeni ZVUČNI rezultat, a ne sa idejom da se pode?ava ne znam kako matematički.
A gledano iz tvog "naučnog" ugla: Tvoje pitanje je postavljeno tako da u odnosu na dati sistem ne uzima u obzir sve parametre koji utiču na rezultat (npr attack i trashold), tako da je logika koja je proizi?la iz tvog posmatranja sistema pogre?no zasnovana.

Konačno, nauči? ?ta koji alat radi i kako i ?ta dobija? sa čime pa onda radi? po osećaju i zavisno od toga ?ta ?eli? postići, rad sa zvukom nije egzaktna nauka već ne?to bli?e umetnosti, i veoma relativno, bar onoliko koliko su relativna merila lepote i po?eljnog-nepo?eljnog u muzičkom smislu.

Rhino
13-08-2007, 12:26 PM
Totalni haos:rolleyes:

alfom
13-08-2007, 12:29 PM
@ Heat-Man, snimi? na traku činelu. Kompresuje? (koliko god) trak u miksu. Izveze? trak i dokompresuje? (ili limitira?) u masteringu - i on zvuči kao kad na betonske kocke baci? ratkapnu od auta.

Ili, sl. sa bilo čim drugim.

Ako snimim trak, mogu li utvrditi koliko ga smijem ukupno kompresovati (ispitivanjem) i taj broj na neki način podijeliti na mix i mastering kompresije ; utvrditi za sve trakove u miksu na isti način i pronaći optimum kompresije na traku (ili mixu) i masterizaciji.

Sl. i za eq. ili bilo ?ta drugo.

Da li se npr., prosto matematički, mo?e kazati da je podizanje kompresijom za 20 dB = 10 * 2, pa je mix = 10 x, a mastering = 2 x?
Ili je funkcija kompresije na kompresiju eksponencijalna, pa je npr. ono ?to bi bilo dignuto u mixu 10 x i jo? 2 x u materingu u stvarnosti npr. 10 na 2.
Naravno, gornje cifre i način računanja su samo radi opisa i razumjevanja i ni?ta vi?e.

Vjerovatno postoji druga formula i to tonci znaju.

Koja?http://www.rumski.com/forum/images/icons/icon9.gif

ANITA
13-08-2007, 12:38 PM
Ne ku?im, izgubio si osjet sluha, a ipak bi rado nastavio raditi glazbu ili ....?:confused:

Max
13-08-2007, 12:39 PM
@ Alfom ..... hajde da se ukljucim pa da resimo ovo pitanje ....

Moras mi reci sledece ....

1. da li je input ( signal ) kontinualan ...... ( sinus) ili impulsni ?

2. Koja je vrednost peak a ( ako je impulsni ) ili koliki je nivo ( ako je sinus )

3. Da li su i jedan i drugi kompresor na insertu ?

4. Da li je to jedini signal ( ili se na masteru mesa sa nekim signalom ) i ako se mesa ... koja je vrednost tog signala .

5. Dal i se na kompresoru menja outpu gain

6. Ako je impulsni signal ..... da li ce ti odgovor uopste imati smisla ( logicnog ) jer odgovor je valjan samo za jednu vrednost ataka i releasa .

7. Ako je impulsni signal .... da li te zanima rezultanta samo na peaku ? ( mislim na prvi tranzijent ) koji je predpostavljam na nuli .... na pocetku .....

Eto ....postavi opet precizno pitanje sa ovim stvarima koje sam postavio , pa cemo naci odgovor ( iako on nece objasanjavati nikakvo pravilo , jer pri bilo kojoj promeni ataka i releasa ces dobiti potpuno drugaciji rezultat )

Isto tako ako se radi o prirodnom opadanju zvuka ( gore navedena cinela ) koji rezultat te interesuje .... tranzijent ili rms .... jer od duzine pada signala ce se menjati i rezultat ....

Eto uz najbolju nameru , mada je pitanje prilicno besciljno u smislu da se ne moze napraviti nikakav postulat od njega , niti ga mozes primeniti kao pravilo na nesto drugo .

Mozemo se poigradi sa njom kao matematickom jednacinom ..... koja nnikakve veze sa muzikom

Pozdrav

alfom
13-08-2007, 12:57 PM
@ Alfom ..... hajde da se ukljucim pa da resimo ovo pitanje ....

Moras mi reci sledece ....

2. Koja je vrednost peak a ( ako je impulsni ) ili koliki je nivo ( ako je sinus )

4. Da li je to jedini signal ( ili se na masteru mesa sa nekim signalom ) i ako se mesa ... koja je vrednost tog signala .

5. Dal i se na kompresoru menja outpu gain

6. Ako je impulsni signal ..... da li ce ti odgovor uopste imati smisla ( logicnog ) jer odgovor je valjan samo za jednu vrednost ataka i releasa .

7. Ako je impulsni signal .... da li te zanima rezultanta samo na peaku ? ( mislim na prvi tranzijent ) koji je predpostavljam na nuli .... na pocetku .....

Pozdrav

Hvala svima. Dushane nisam vidio tvoj post jer si ga nakacio u međuvremenu dok sam pisao ovaj prije Maxovog.

Znači, ne postoji način da se ovaj problem postavi matematički. Stvarno sam mislio da mo?e. Zato sam i?ao sa stalnim upro?ćavanjem primjera.

@ Max : recimo ovako -

Uzmimo da je na traku zvuk orgulja bez perc. - Dakle sinusni bez impulsa (ovo opet radi primjera)

Recimo da je prosjek sinusa na -20 RMS
Recimo da su isti (onu Steinberg) kompresori sa istim parametrima na insertu : jedan na traku sa gain na - 20, a drugi na mixu (opet radi ogleda) na -6.

Radi ogleda, radimo samo jedan trak - ovaj ogledni.

5. Dal i se na kompresoru menja outpu gain.
Opisao pod 3.

Upravo tako. Radi ogleda postavi te vrijednosti koliko god misli? da je smisleno.

Impulsni signal ima i svoj release - recimo da je takav. Traje dvije sekunde dok ne padne na nulu - i to recimo linijom koja bi na dijagramu bila hipotenuza sa - 10 dB na nulu poslije dvije sekunde. (ako je ovo 7. prekomplikovano - ne obja?njavaj).

Znam da pitanje nema veze sa muzikom, ali sa tonskim in?enjerstvom ??? .....

Oggy
13-08-2007, 12:58 PM
Ajde, zakljucavam ovu temu, pre nego sto pet eskalira u nesto gore. Covek se pogubio, pa ne vidi pored ociju i ne cuje pored usiju. Mislim da za sada ne brisem nista da ostali vide kako NE TREBA RAZMISLJATI, a posle cemo videti.

Katanac