View Full Version : Snimanje vokala uz klavir (ali bez klavira)
ANITA
03-08-2007, 09:29 PM
Ovako. Otkrila sam da pjevam skroz drugačije kad istovremeno sviram nego kad ne sviram (ne ritmički, već osjećajno...) tj. nekako se ne mogu prepustiti i biti dovoljno prirodna bez da "tipkam" po klaviru.
Ipak, naravno ?elim snimiti zasebno vokalnu traku i klavirsku, stoga je jedini način da sviram na slijepo, ali ako to radim na klaviru čuju se udarci tipki.
Postoje li jo? kakvi načini da se ovo izvede? Po čemu bi mogla "lupkati" a da se ne čuje ili mo?da postoji tehnika namje?tanja mica...
Hvala na pomoći!
Anita
dejankuki
03-08-2007, 09:37 PM
Ukoliko imas klavir (pravi), bit ce tesko.
Ukoliko imas bilo kakav sintisajzr, utakni slusalice u headphone out, pritisni record i snimaj glas a u slusalice ces cuti samo klavijaturu koja ne ulazi u snimak.
Naravno, nemoj pvezivati klavijature i kompjuter.
ANITA
03-08-2007, 09:40 PM
Imam clavinovu... i na slušalicama matricu sa klavirom koji sam prethodno odsvirala i onda želim pjevati i snimati, a istovremeno svirati na klaviru radi feelinga i ČUJU SE UDARCI tipki. :(
slowstar
04-08-2007, 04:02 AM
Dva nacina:
1. Uzmi neki "nagluv" a dobar vokalmi mic, kao naprimer AUDIX, ili neki hiperkardioidni, i posto si (hvala svemogucem) zensko, hajpasuj ga okolo 80-100 hz, to ionako u tvom glasu NEMA...Bice bolje, ali nema potpunog uspeha
2. Drugim, takodje mono mikrofonom, koji je blizu dirki, i takodje prilicno usmeren, snimaj 'lupkanje' uperivsi mic bas prema prstima-dirkama.
Uvek ta dva kanala snimaj zajedno. kada sve zavrsis, OBRNI FAZU mikrofona kojim si snimala 'lupkanje', podesi regler na minimum, i POLAAAKO slusajuci oba podizi regler sa "lupkanjem", dok se ne desi najblize moguce fazno 'potiranje'(naravno da ne moze potpuno, ali moze dosta da ti smanji to 'lupkanje' Poz, mnogo uspeha, a ja pozdravljam sa plavetnila Egeja, ali povremeno svracam u internet cafe u blizini mog hotela.Laptop (notebook, moj dragi MacBook nisam poneo, iz straha da ne upropastim letovanje)
Nisam siguran koliko bih ja fazno potirao traku vokala... KAda je vokal u pitanju i EQ upotrebljavam prilicno oprezno, a kamoli ovako radikalnu stvar.
Anita, sta smeta, ako se cuju dirke? Neka se cuju. To je deo tvog "dobrog raspolozenja". Neki ljudi se dobro osecaju kad pevaju kroz nos. Ti se osecas dobro kada sviras klavir dok pevas i gotova prica.
ANITA
04-08-2007, 11:07 AM
Slowstar - he! Znala sam da će? predlo?iti ne?to ?to mi nikad ne bi palo na pamet! Hvala! :) Probat ću, pa ako ne uspije, bacam se na Oggyjev opu?ten princip. :)
Vidite ?to sam na?la!!! I ona ima taj problem, hehe!
http://youtube.com/watch?v=_2Ldt2b-SC8
Tomislav
04-08-2007, 12:18 PM
Nisam siguran koliko bih ja fazno potirao traku vokala... KAda je vokal u pitanju i EQ upotrebljavam prilicno oprezno, a kamoli ovako radikalnu stvar.
Anita, sta smeta, ako se cuju dirke? Neka se cuju. To je deo tvog "dobrog raspolozenja". Neki ljudi se dobro osecaju kad pevaju kroz nos. Ti se osecas dobro kada sviras klavir dok pevas i gotova prica.
E, sla?em se. Ovo htjedoh napisati ali sam očekivao da me neko popljuje govoreći: "JESI NORMALAN".
Pozz
ANITA
04-08-2007, 04:31 PM
E, sla?em se. Ovo htjedoh napisati ali sam očekivao da me neko popljuje govoreći: "JESI NORMALAN".
Pozz
Ma daaaj. Samo ti pi?i ?to misli?. Zdrava logika je uvijek pobjednik. :hug:
Danny Lou
04-08-2007, 05:56 PM
primakni klavir (tipke uza zid) skroz do zida gluve sobe (sa vanjske strane). onda napravi dvije rupe u zidu tik iznad klavijature i udji u gluvu sobu, namjesti mikrofon, provuci ruke kroz otvore i unesi seeeeeeeeee :mase:;):)
ANITA
04-08-2007, 08:32 PM
primakni klavir (tipke uza zid) skroz do zida gluve sobe (sa vanjske strane). onda napravi dvije rupe u zidu tik iznad klavijature i udji u gluvu sobu, namjesti mikrofon, provuci ruke kroz otvore i unesi seeeeeeeeee :mase:;):)
Rekla sam već sto puta.... ?ivot bi mi bio jednostavniji da mi je mu? zidar! :D
Tomislav
04-08-2007, 08:52 PM
Zapravo ideja možda i nije loša... Pokušaj između mikrofona i klavira (tj. ruku) staviti nekakvu pregradu. Kao da sviraš u ladici... Pa će se manje primjetiti zvuk tipki.
Bitch
05-08-2007, 04:36 PM
Anita pa ti pevas:o:):)
salim se. Pa vidi. Ako je svrha demo, odradi sledece - uzmes taj tvoj XP30 na X stalak, stanes i pevas na dinamicki mic. Tesko da ce on bas da ti uhvati prste. em je XP lagana tipka, nadam se da ne pustas nokte :D i to je to. A cak i da nije demo nego final take, sta fali soundu dinamickog mikrofona?
ako je final... pa nema tu mnogo spasa... nek se cuju tipke. Nemoj bezati od dinamickog majka. Zenskim vokalima mnogo prijaju npr Sennheiseri, probaj neki, posudi... 441, 736 recimo je odlican za zenske...nema pravila, probaj
...da me neko ne shvati pogresno, nemam nista protiv Shure-a, ali ovo nekako transparentije zna da zazvuci sa tim Senhajzerima...
pozzzz :)
bicko
05-08-2007, 07:46 PM
Imam tri riječi za tebe:
SE Reflexion filter
ANITA
06-08-2007, 10:00 AM
Anita pa ti pevas:o:):)
:D Ma primorana sam. Vec neko vrijeme me puca skladanje pop glazbe i naravno da ja nikako ne zadovoljavam svoje vlastite kriterije pjevanja, no nakon par iskustava sa profi pjevačicama (koje pjevaju savršeno, a ja daaaaleko od tog), moje pjesme su izgubile vibru i emociju i ustvari sam shvatila da ih moram JA pjevati. :da:
OVe godine ću upisati školu pjevanja, pa da malo i školujem glas.
06-08-2007, 11:20 AM
Ne kontam!
Znači, snimi? klavirski trak, pa onda slu?alice na u?i, pusti? taj trak, i dodatno svira? na klaviru u toku snimanja vokala.
Jesam li dobro shvatio?
Ako jesam ---> potrebno je i kavir odsvirati 'osjećajno', kako pi?e?. I ako je urađeno tako, onda nema ?anse da ti se sla?e svirka u traku koji si snimila, i '?iva' svirka u toku pjevanja. Tada je to veliki problem.
Osim toga, iz iskustva nisam ubjeđen da je dobro snimati vokal uz klavirsku pratnju a radi nepostojanosti tona, ?to dobrom uhu mnogo smeta. Nadalje, atmosfera, osjećaji, pjevačke cake i sl. se posti?u vje?bama - čitaj : mnogostrukim ponavljanjem snimanja - (upravo radi svih ovih stvari) prilikom kojih se filing stvara u umu, a uho 'čuje' ton koji ?eli, mada je podloga za odr?anje intonacije i vođenje kroz melodiju u toku snimanja traka vokala ne?to sasvim drugo.
Ja sam dugo imao sličan problem kod izrade aran?mana, pa nisam znao uraditi midi fajl sa 'nekim tamo' instrumentima, zami?ljajući da je nekakva VST ćurlika upravo flauta koju ?elim u arr. i sl. Radio bih odmah tra?eći pravi sound, do besvjesti se iscrpljujući takvim postupkom i često na kraju odbacujući postavku 'orkestra', jer mi se uho naviklo na zvuk u toku izrade arr., ?to se nikada, ama ba? nikada, ne smije dogoditi.
Mogli
06-08-2007, 01:24 PM
:D Ma primorana sam. Vec neko vrijeme me puca skladanje pop glazbe i naravno da ja nikako ne zadovoljavam svoje vlastite kriterije pjevanja, no nakon par iskustava sa profi pjevačicama (koje pjevaju savr?eno, a ja daaaaleko od tog), moje pjesme su izgubile vibru i emociju i ustvari sam shvatila da ih moram JA pjevati. :da:
OVe godine ću upisati ?kolu pjevanja, pa da malo i ?kolujem glas.
Nikad ti pevaci nece pevati tako kao ti, osim ako ce to biti Zorica Kondza ili Meri Cetinic. Sve se to dalo u tehniku, a sad i skoro svaki pevac je i producent, dok se na osecajnost zaboravlja, a mozda je to vec i staromodna kategorija.:rolleyes:
ANITA
06-08-2007, 10:02 PM
Ne kontam!
Znači, snimi? klavirski trak, pa onda slu?alice na u?i, pusti? taj trak, i dodatno svira? na klaviru u toku snimanja vokala.
Jesam li dobro shvatio?
Ako jesam ---> potrebno je i kavir odsvirati 'osjećajno', kako pi?e?. I ako je urađeno tako, onda nema ?anse da ti se sla?e svirka u traku koji si snimila, i '?iva' svirka u toku pjevanja. Tada je to veliki problem.
Dobro si shvatio. MA nije meni problem odsvirati klavir osjećajno nikad... Piknem si metronom i sviram osjećajno i pjevam... (ne snimam pjevanje).. i drugi korak je gore.
Naravno da se sla?e, kako ne bi. I osjećajnost se mo?e izraziti u tempu, zato smo glazbenici da to mo?emo! :)
06-08-2007, 10:05 PM
dok se na osecajnost zaboravlja, a mozda je to vec i staromodna kategorija.:rolleyes:
Tako se čini kad gledamo na?u scenu, da. No, ja ni ne pucam na na?u scenu, niti očekujem da ću ikad plivati u puno love jer nikad neću biti mainstream stoga ne idem u taj paket, niti mi je to bitno... za sada mi je prvi korak dovr?iti te pjesmuljke da ih po?aljem ljudima koji ih dugo čekaju za nekakve serijice i filmiće koji će mo?da (jedan od njih) dospijeti negdje.... pa će od tog biti vi?e koristi od koje tisuće $ i urnebesnog oslobađajućeg gu?ta tijekom skladanja. :D
Mogli
07-08-2007, 09:41 AM
Tako se čini kad gledamo na?u scenu, da. No, ja ni ne pucam na na?u scenu, niti očekujem da ću ikad plivati u puno love jer nikad neću biti mainstream stoga ne idem u taj paket, niti mi je to bitno... za sada mi je prvi korak dovr?iti te pjesmuljke da ih po?aljem ljudima koji ih dugo čekaju za nekakve serijice i filmiće koji će mo?da (jedan od njih) dospijeti negdje.... pa će od tog biti vi?e koristi od koje tisuće $ i urnebesnog oslobađajućeg gu?ta tijekom skladanja. :D
Ja te razumem jako dobro, jer sam i sam primetio veliku razliku u mom pevanju kad sviram akusticnu gitaru ili kad je ne sviram. Jos vecu razliku sam uocio u pevanju, kad je siromasniji aranzman ili kad je bogatiji. Nabudzana pesma me dekocentrise, pa sam u poslednje vreme poceo da pevam pre definisanog aranzmana.
ANITA
07-08-2007, 09:46 AM
I to je točno, da.
dexyco
10-08-2007, 12:58 AM
Sta da ti kazem, moras se sto pre privici na suv mikrofon, ako planiras nesto ozbiljnije kao sto planiras, jer ce biti i pesama bez klavira najverovatnije. Ovako ja gledam na stvari, pusti ti te plug-inove i ostala cuda, jer svaki od njih koliko moze biti dobar, toliko i upropasti nesto, a da se to i ne primeti. Snimi deonicu gde ti sviras klavir (nemoj matricu ili nesto sl) i slusaj to dok budes pevala. Jako je bitno da imas u glavi savrsen zvuk, jer kako je Mogli rekao, i sam aranzman utice na pevanje i zbog toga ti trebas imati neki svoj "savrsen" aranzman u glavi, u koliko je to moguce. Isto tako pokusaj da stvoris vizuelnu sliku, zmuri dok pevas (ako to vec radis, onda ti nece biti nikakav problem) i zamisli klavir koji sviras. Jedino sto neces moci da zavaras je culo dodira, jer ces moci prstima da radis samo u vazduhu, ali ti je zato bitno da audiovizuelna i vizuelna slika budu savrsene. Namerno sam gore napisao da trebas ti da sviras klavir iz prostog razloga, jer ces jedino tako postici istu emociju, ili barem slicnu onoj koju imas dok sviras i pevas zajedno.
Drugi nacin (najbolji i najtezi) bi bio da se totalno fokusiras na pevanje, da pronadjes nesto novo u njemu, a da klavir svira "neko sasvim treci" (iako si to ti), znaci emocije se vezu iskljucivo za sam tekst i melodiju dok je muzika tu samo da ti pomogne da ih izneses na pravi nacin.
Treca varjanta je da lepo snimis klavir i glas istovremeno, uz naravno odlicnu postavku mikrofona, nekad udarci po dirkama znaju lepo da oboje zvuk, kao sto to radi npr. skripanje zica nagitari... ;)
I naravno, nikad ne zaboravi na emocije, zaboravi na nase kvazi pevace. ;) Suv tekst i melodija se prenose racionalno i zbog toga prostaci slusaju proste tekstove, a inteligentniji slozenije. Medjutim emocija se prenosi vecim delom podsvesno, tako da je to nesto sto vecina ljudi moze da oseti. :)
alfom
10-08-2007, 07:02 AM
Dobro si shvatio. MA nije meni problem odsvirati klavir osjećajno nikad... Piknem si metronom i sviram osjećajno i pjevam... (ne snimam pjevanje).. i drugi korak je gore.
Naravno da se slaže, kako ne bi. I osjećajnost se može izraziti u tempu, zato smo glazbenici da to možemo! :)
Hmmm.
Može biti?!?
Ali, jedno je kad pjevač nauči da otpjeva tačno (melodija, dikcija, naglašavanje, ... , ...), a drugo je kada unosi dinamičke varijacije koje su slika atmosfere koju svojom interpretacijom prenosi - dočarava 'potrošaču' (krajnji cilj i jeste da to neko posluša i ima duševnu i duhovnu korist od toga - danas, nažalost, da kupi medij).
A tu je metronom sprava koja ledi srce.
Kada se usnimi trak (bez kvantizacije), npr. odsvirano na klaviru po prethodno napisanoj partituri, i to ponovi u nekoliko trakova, pa se za svaki trak izbaci notni zapis odsviranog, postoje značajne razlike.
A tek u metrici glasom, kao najljepšim instrumentom, dočaravati filing ???
Ja ipak nisam na tom nivou i ostajem pri tome da ne treba uz pušteni prethodno usnimljeni trak svirati live da bi se pomoglo vlastitom pjevanju u toku snimanja vokala. Mislim da je sama ideja pogrešna.
Treba imati dobru studijsku tehniku i odmah snimiti instrument i vokal - i to je to.
U svakom slučaju ne mora biti da je to pravilo. Često, kada se ne poštuju neka pravila ispadne veoma dobro.
Sretno sa 'novim' načinom. Volio bih saznati iskustvo ako ti to kako si naumila uspije.
p.s. Sada sam vidio šta je napisao Dexyco u prethodnom postu.
Komentar = upravo tako!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.