PDA

View Full Version : bubanj s 3 mikrofona

nunuk_t2L
05-07-2007, 12:01 AM
idem u nedjelju snimat bend, al mogu snimat bubanj samo s 3 mikrofona i 1 atmosferski. doduse neznam ni koji mikrofoni ce bit, sve cu to saznat tek kad dodjem tamo.
zanima me kako bi vi ozvucili bubanj i zasto..
:confused: :D

OFF
05-07-2007, 12:10 AM
probaj da od ta 4 iskombinujes noga+dobos i 2 ista za overhead..... ako ne moze tako, onda taj treci stavi negde, npr izmedju 2 toma..... i imaces komplet mono bubanj:(

zvincic
05-07-2007, 12:14 AM
probaj da od ta 4 iskombinujes noga+dobos i 2 ista za overhead..... ako ne moze tako, onda taj treci stavi negde, npr izmedju 2 toma..... i imaces komplet mono bubanj:(

ja bi sad nesto napisa ali ces me kvotat u jednom drugom topicu pa cu se suzdrzat :rolleyes:

OFF
05-07-2007, 12:25 AM
ja bi sad nesto napisa ali ces me kvotat u jednom drugom topicu pa cu se suzdrzat :rolleyes:

:p

samo napred;) , ovo je ozbiljna tema, a tamo se salimo

nunuk_t2L
05-07-2007, 12:52 AM
takozvana zeka-peka :D
ma mislio sam 2 postavit tako da kad bi se povukla neka sredina, gledano iz pticje perspektive naravno :p , tamo bi se nalazio snare. desni mik bi bio negdje izmedju hihat-a, toma i snare malo iznad crasha, kad vec picajzliram, i bio bi usmjeren prema snareu, a slicna situacija bi bila sa ljevim, samo sto bi bio kod tomova i ridea. kick bi bio treci. atmosferski negdje visi iznad kicka i gleda prema creshevima
nekak brijem da bi dobio neku kvazi stereo sliku u mixu
ispravite me ako grijesim:)

zvincic
05-07-2007, 01:35 AM
ma mislio sam 2 postavit tako da kad bi se povukla neka sredina, gledano iz pticje perspektive naravno :p , tamo bi se nalazio snare. desni mik bi bio negdje izmedju hihat-a, toma i snare malo iznad crasha, kad vec picajzliram, i bio bi usmjeren prema snareu, a slicna situacija bi bila sa ljevim, samo sto bi bio kod tomova i ridea. kick bi bio treci. atmosferski negdje visi iznad kicka i gleda prema creshevima

koji tip muzike snimas?

kVu
05-07-2007, 01:57 AM
iskreno... sa tako malo micova cak ni pristojan zvuk ne mozes da dobijes... mislim mozda bi i mogao nesto izmrmundjati kada bi experimentisao jedno 5 sati...

a taj "atmosferski" bi ja recimo roknuo od poda jedno 10-ak cm da ti snimak dobije malo na masi i otprilike metar - metar i po od BD-a.. i da gleda na gore jedno 30-ak stepeni... sa ostalima bih eksperimentisao malo i gledao bih da nivoi makar budu tu negde...

eto otprilike :)

danijel
05-07-2007, 10:40 AM
Zdravo svima!Prvi post tu.

Mozes probati "Recorderman setup" ili "Glyn Johns setup",google i to.:)

fipke
05-07-2007, 10:50 AM
Zdravo svima!Prvi post tu.
Mozes probati "Recorderman setup" ili "Glyn Johns setup",google i to.:)

Uze mi covek rec iz usta. Glyn je mama za te stvari, cak iako nije rock u pitanju...

nunuk_t2L
05-07-2007, 02:02 PM
recorderman mi se cini skroz u redu.. takvu sam ideju i imao..otprilike.. bez onog mjerenja spagicom i ostalo..budem vidio, trebam vidjet kakvi su mikrofoni =P
rock bubanj, tipa floydi, takav nekakav zvuk koliko sam imao prilike cut..

zvincic
05-07-2007, 02:49 PM
recorderman mi se cini skroz u redu.. takvu sam ideju i imao..otprilike.. bez onog mjerenja spagicom i ostalo..budem vidio, trebam vidjet kakvi su mikrofoni =P
rock bubanj, tipa floydi, takav nekakav zvuk koliko sam imao prilike cut..

kako god okrenes sa 3 mikrofona ce ti uvijek faliti jedna od ove tri komponente
1. kick
2. snare
3. prostornost

ja bih na tvom mjestu umjesto 1 OH i 1 prostornog koristio 2 mikrofona za kombinaciju overa i prostora, a kick i snare svakako ozvucio odvojenim mikrofonima.

nadam se da su mikrofoni i prostorija koliko toliko kvalitetni, inace ces na kraju dobiti govno bez obzira koliko se trudio...

(off, evo ti jos jedna za thread :p)