PDA

View Full Version : pravila pri usnimavanju vokala, ak. gitare, basa

gorjan
04-07-2007, 05:10 PM
Zanima me postoje li neka osnovna pravila pri akustickom tretiranju prostora za usnimavanje ?Npr, da li je pri usnimavanju vokala, najbitnije obratiti paznju na ono sto se desava "iznad" ili npr "iza" pevaca?Postoje li neki kriticni "polozaji" na koje najvise treba obratiti paznju pri usnimavanju?
Postavljam ovo pitanje, posto sam napravio pokretne panele od azmafona, koje mogu da "setam" po sobi.Razlicitim rasporedom ploca dobijem i razlicit "zvuk" sobe.Posto su sve kombinacije moguce, zanima me postoji li nesto na sta treba posebno obratiti paznju pri snimanju vokala, ak. gitare ili npr ak. basa

boggy
04-07-2007, 08:09 PM
Ahm, nisam snimatelj, ali,.... mozda jedino "pravilo" koje uvek vazi, moze biti da stalno eksperimentises i svojim usima procenis sta ti je bolje a sta gore...

Zasto?

Pa zato sto je svaki prostor za snimanje, prica za sebe i zahteva odredjeni nivo proucavanja.... izaci na snimanje, u nepoznat prostor, sa "beleznicom" u kojoj imas neka "pravila" mislim da nije izvodljiva akcija.

Isto kao i paravani, i sama pozicija izvodjaca/izvora i mikrofona utice na snimak prilicno... tako da treba i to uzeti u obzir....

pozdrav

bogi

perun
04-07-2007, 08:24 PM
Jedino pravilo, pogotovo u ovom poslu, jeste da NEMA PRAVILA!!!

Igraj se, experimentisi i naci ces polozaje, tj. zvuk koji ti najvise igra!

Pozdrav...

gorjan
04-07-2007, 10:02 PM
Jedino pravilo, pogotovo u ovom poslu, jeste da NEMA PRAVILA!!!

Da, to mi je skroz jasno, ali pitam bas zbog toga sto sam u zadnje vreme cuo dosta nekih pravila tipa, da je kod usnimavanja vokala najbitnije paziti na ono sto se desava "gore" i "iza", dak sam sa druge strane(od skolovanog uma) opet cuo da treba paziti na ono sto se desava pod uglom od 45stepeni u odnosu na pevaca frontalno gore i dole, dok je ovo ostalo relativno zanemarivo.Meni se cini da je potpuno prigusenje malo neprirodno, imam utisak da je bolje ostaviti malo "prostora".Zato i pitam, interesuje me imaju li neka"skolska" pravila...

boggy
04-07-2007, 10:10 PM
....Meni se cini.....

koliko ja licno shvatam ovu problematiku, ovo sto sam quotovao je najvaznije "pravilo", ako uopste mozemo govoriti o pravilima....

pozdrav

bogi

p.s. na "uglomere" zaboravi.... :banghead: ... jedini merodavan merni instrument u ovom poslu su tvoje usi.

gorjan
04-07-2007, 10:27 PM
koliko ja licno shvatam ovu problematiku, ovo sto sam quotovao je najvaznije "pravilo", ako uopste mozemo govoriti o pravilima....
.
Da, potpuno mi je jasno, hvala ti na odgovoru...
Al bilo bi lepo cuti neke "snimacke legende" tipa, "snimali smo uglove prostorija" kao sto sam cuo da su radili pri snimanju bubnjeva za "Aerosmith".Mislim sve to zvuci blesavo. al dobro je cuti kao ideju pa ponekad i isprobati, ko zna, mozda se rodi neka dobra ideja, narocito kad su u pitanju kucni studiji ...

boggy
05-07-2007, 12:00 AM
Da, potpuno mi je jasno, hvala ti na odgovoru...
Al bilo bi lepo cuti neke "snimacke legende" tipa, "snimali smo uglove prostorija" kao sto sam cuo da su radili pri snimanju bubnjeva za "Aerosmith".Mislim sve to zvuci blesavo. al dobro je cuti kao ideju pa ponekad i isprobati, ko zna, mozda se rodi neka dobra ideja, narocito kad su u pitanju kucni studiji ...

Ajd... mozda lupetam... ali to sto pricas... kao i snimanje bubnja sa pedeset metara u hangaru... i slicno... su samo KREATIVNOST snimatelja i poznavanje prirode (na usi), rezultat su eksperimentisanja, i sposobnosti da eksperimentisanje na kraju da dobar rezultat.... skoro da sam siguran da su to ljudi sami probali i da to vazi za samo odredjene slucajeve... a to znaci opet... da pravila NEMA!!! Sve je dozvoljeno ako su rezultati dobri... znaci... um i sluh oslobodjen bilo kakvih pravila... mnogo rada, probanja i eksperimentisanja... uz obavezan uslov da ne "crknes gladan" dok ceo taj period traje...

pozdrav

bogi

gorjan
05-07-2007, 01:00 AM
bez obzira, ako neko ima nekih iskustava sa tretiranjem sobe za usnimavanje, sa nekim specificnostima, bilo bi super da podeli to iskustvo, mozda posluzi kao inspiracija nekome...

Tiki the Boyler
05-07-2007, 04:25 PM
Čovjek ti tri puta pokušava objasniti da nešto što dobro zvuči u mojoj sobi ne mora nužno dobro zvučati u tvojoj sobi...

Evo da podijelim svoje iskustvo sa tobom: Svakog pjevača snimam na različitom mjestu unutar prostorije (koja nije prevelika pa mi to olakšava stvar prilikom eksperimentisanja) tako da pokušam dobiti najbolji zvuk... tačnije zvuk koji mi se u tom trenutku učini najboljim!
To preporučujem i tebi...
Šetaj malo mikrofon po prostoriji dok se pjevač upjevava...

Pozdrav!

gorjan
05-07-2007, 06:05 PM
Čovjek ti tri puta poku?ava objasniti da ne?to ?to dobro zvuči u mojoj sobi ne mora nu?no dobro zvučati u tvojoj sobi...

Evo da podijelim svoje iskustvo sa tobom: Svakog pjevača snimam na različitom mjestu unutar prostorije (koja nije prevelika pa mi to olak?ava stvar prilikom eksperimentisanja) tako da poku?am dobiti najbolji zvuk... tačnije zvuk koji mi se u tom trenutku učini najboljim!
To preporučujem i tebi...
?etaj malo mikrofon po prostoriji dok se pjevač upjevava...

Pozdrav!

Mislim da sam bio sasvim jasan u prvoj poruci i pokusao sam da naglasim da zelim da cujem neke specificnosti do kojih se doslo eksperimentima, ako je neko spreman da ih podeli sa svima nama.Postujem ako neko ne zeli da otkrije takve stvari, al molim te,ako nemas sta pametnije da kazes,nemoj korisititi ovu raspravu da ispadnes pametan i da mi udeljujes "opsta mesta" kao savete

RetroMan
05-07-2007, 07:10 PM
Zanima me postoje li neka osnovna pravila pri akustickom tretiranju prostora za usnimavanje ?
Postoje, nazalost razlicita su za razlicite instrumente, zato velikii studiji imaju vise soba za usnimavanje, standardnu, pa live room... ako je u pitanju jedna prostorija onda mora da se napravi neki kompromis, a ako je dovoljno velika onda se jedan deo "umrtvi", drugi je malo "zivlji"...
... sam napravio pokretne panele od azmafona, koje mogu da "setam" po sobi.
To si pametno uradio, i to je dobar pristup, jer mozes po potrebi da "prigusis" refleksije, ili da ih sklonis i dobijes "zivlji" zvuk.
zanima me postoji li nesto na sta treba posebno obratiti paznju pri snimanju vokala, ak. gitare ili npr ak. basa
Za vokal je (uglavnom) najbolje da potpuno izbegnes refleksije, mozda ti je dovoljno da stavis 2 panela u V i mikrofon da je usmeren ka unutrasnjosti V, tako da pevacu, kad stane ispred mikrofona, ti V paneli budu iza ledja. To naravno pod predpostavkom da koristis cardioid (bubreg) mikrofon koji jako malo zvuka hvata iz sebe, a paneli sprecavaju refleksije sa njegove prednje strane. Ako mozes nesto da okacis i iznad pevaca, jos je bolje. E sad, instrumenti su druga prica i tesko je savetovati dok se ne vidi prostorija, ali u principu za snimanje akusticne gitare dobro dodju drveni zidovi, ako ima i malo kamena bice super za bubanj, za gudace... uf, da ne pocinjemo.

Znaci, vidi sta ti je najvaznije da dobro zvuci (i sta najcesce snimas), pa prilagodi prostoriju tome, a panele koristi kao kompromis za ostalo.

RM

P.S. Nemas pojma u koliko nasih "dobrih" studija se cuje (uglavnom lose) prostorija, cak i na vokalu.

gorjan
05-07-2007, 07:51 PM
Za vokal je (uglavnom) najbolje da potpuno izbegnes refleksije, mozda ti je dovoljno da stavis 2 panela u V i mikrofon da je usmeren ka unutrasnjosti V, tako da pevacu, kad stane ispred mikrofona, ti V paneli budu iza ledja. To naravno pod predpostavkom da koristis cardioid (bubreg) mikrofon koji jako malo zvuka hvata iz sebe, a paneli sprecavaju refleksije sa njegove prednje strane. Ako mozes nesto da okacis i iznad pevaca, jos je bolje. E sad, instrumenti su druga prica i tesko je savetovati dok se ne vidi prostorija, ali u principu za snimanje akusticne gitare dobro dodju drveni zidovi, ako ima i malo kamena bice super za bubanj, za gudace... uf, da ne pocinjemo.

.
E to je to! Hvala ti na odgovoru, vidim da znas materiju. Meni i jeste najbitnije snimanje vokala, tako da mi svaki savet veoma znaci. Tvoja prica se poklapa sa jos nekim iskustvima. Zanimljivo je i ovo sa akusticnom gitarom i sa drvetom, nisam to znao.Bubanj mi nije zanimljiv, al mi je zanimljiv ak. bas.Pretpostavljam da je tretman sobe za snimanje basa najkomplikovaniji zbog gusenja niskih frekv?

Tribal_kg
05-07-2007, 08:10 PM
Kakve si panele napravio?koliko te kostalo??Baci neku fotku,malo vise detalja...

Jel imas posebnu sobu za snimanje ili snimas u reziji?

gorjan
05-07-2007, 08:43 PM
Kakve si panele napravio?koliko te kostalo??Baci neku fotku,malo vise detalja...

Jel imas posebnu sobu za snimanje ili snimas u reziji?
Snimam u mojoj spavacoj sobi(potkrovlje) koju sam opremio raznoraznim kukama za kacenje ploca od azme!
Ploce sam napravio tako sto sam stavio lesonit, preko njega azmafon a preko toga tkanina.Bio je princip stap i kanap, a izaslo me veoma povoljno, shodno tome da je azmafon extra jeftin.Na plocama sam napravio alke i onda mogu da ih kacim i pravim sve moguce kombinacije.Sad mi je razmontirano, kad budem nesto snimao, slikacu pa ces videti.Mislim da je ovo dobra kombinacija za studio za licne potrebe, zgodno je za improvizaciju.Ako imas komercijalni studio i treba da fasciniras klijentelu, malo je neelegantno...

Tribal_kg
06-07-2007, 12:05 AM
Da,da..Secam se kad sam te pitao o opremi i studiju kad si predstavljao album.
Ista prica je i kod mene pa me zanima kako to radi i kakvi su rezultati.

Ako ne zelis javno,baci mi na private cenu koiko te je iznelo..Nemam predstavu uopste koliko je jeftino :)

Pozdrav

gorjan
06-07-2007, 12:23 AM
Da,da..Secam se kad sam te pitao o opremi i studiju kad si predstavljao album.
Ista prica je i kod mene pa me zanima kako to radi i kakvi su rezultati.

Ako ne zelis javno,baci mi na private cenu koiko te je iznelo..Nemam predstavu uopste koliko je jeftino :)

Pozdrav
Meni to radi super, mogu da namestim od toga da je jako priguseno(onaj neprijatni osecaj u usima) do toga da se cuje soba, itd. A najvece je zadovoljstvo napokon cuti svoju opremu:) .
Sto se tice panela, ne secam se vise precizno, al azma ti je oko 120din/m2, 2.4.x2.1m lesonita oko 600din i tkanina je bila oko 120 din/m2.I eto, materijal te dodje znaci nekih oko 350-400din/m2

dawid
06-07-2007, 05:22 PM
Meni to radi super, mogu da namestim od toga da je jako priguseno(onaj neprijatni osecaj u usima) do toga da se cuje soba, itd. A najvece je zadovoljstvo napokon cuti svoju opremu:) .
Sto se tice panela, ne secam se vise precizno, al azma ti je oko 120din/m2, 2.4.x2.1m lesonita oko 600din i tkanina je bila oko 120 din/m2.I eto, materijal te dodje znaci nekih oko 350-400din/m2
Gde si uzimao azmafon po toj ceni i jel ima u NSu?