PDA

View Full Version : Kako Napraviti Rack Ormar

roginator
05-06-2007, 06:07 PM
Evo to mi je upravo na rasporedu:

skinuo sam dosta slika s neta i malo gledao po forumima...
svidjaju mi se rackovi od punog drveta ali ovdje (a bio sam na par mjesta u i okolo ZG) to ili previse kosta ili su likovi DOSLOVCE KRETENI pa im nista ne mogu objasnit..svi oni misle da je sastavit kuhinju iz izrezanog martijala uspjeh:banghead: :banghead: :banghead: :banghead:

ima li tko da to radi jeftino u SRBIJI ILI HRVATSKOJ..

najbolje sto sam dobio ponudu je 400 EURA za 2x 16HE rack od iverice bez holder

L profili holdera i nisu neki problem..radi ih Ivica Stritof pa time ne razbijam glavu!!!

ideja je i mozda dati sve to napravit iz medijapana pa fino sastavit pokitat, zastitit i dati prelakirati.....Izracunao sam da je ta varijanta ako to sam radim 2x16HE cca matrijala 700kn (100eura) + oko 700 kuna lakiranje sto mi ispada ok ...
cijena pokriva sve od matrijala , kita, sarafa, rezanja, boje i L profila za rack!!!!!

mozda jos neki prijedlog???

D

boggy
05-06-2007, 06:28 PM
....

mozda jos neki prijedlog???

D

I ovde ima mnogo "stolara" kojima stovarista sve skoro pripreme a oni sklope, i nazivaju sebe stolarima... nemoj me pogresno shvatiti, ali uz stovariste koje moze kvalitetno i precizno izrezati materijal, koje ti moze kvalitetno kantovati komade ti je skoro sve sto ti treba da bi sastavio rack, koji se i ne razlikuje mnogo po principu gradnje od kuhinjskog elementa... osim ako ne zelis neke specijalne "djindjuve" u smislu ivica od punog drveta i sta ja znam...

Ako mozes... pokusaj sam da ga napravis, inace rizikujes da to platis nekome pa da tek POTOM zakljucis da je bilo bolje da si ga SAM pravio...

Kazem, nemoj me pogresno shvatiti, ali ovde sam do sada radio sa barem deset stolara... ima ih i dobrih, ali su skupi, a ima i losih, koji su takodje skupi...

pozdrav

bogi

roginator
05-06-2007, 07:23 PM
mislim da cu na medijapan pa sam sve sastavit

imas li kakve sheme rezanja ili sl ????

hilfe

boggy
05-06-2007, 08:56 PM
mislim da cu na medijapan pa sam sve sastavit

imas li kakve sheme rezanja ili sl ????

hilfe

Crteze/projekte/krojne liste za drvene rack-ormare nemam, nisam ih jos projektovao ni za koga... niko me jos nije cimao za to...

zar nema po netu vec upotrebljivih crteza... jesi li pogledao ovde (http://johnlsayers.com/phpBB2/index.php)?

Za pocetak, mislim da je bitno da ustanovis da li ces u racku drzati sprave koje se jako greju (Manley tubes sprave su kao shporeti, greju se nenormalno)... te onda moras ekstra da razmisljas o hladjenju, jer nije dobro da se rack rasushi preterano brzo... raspasce se vremenom...

pozdrav

bogi

roginator
05-06-2007, 09:51 PM
boggy ....nema puno ljepljenja...
medijapan + sarafi (puno sarafa..volim pretjerati) pa kitanje i lakiranje u ....bordo boju..definitivno :da:

organizirao sam Rack (2x 16 HE) ..evo kako ce izgledat..to ce se sigurno i grijat...

u racku (A) ili lijevoj polovici odozgora prema dole:

TASCAM DA 30 MkII
FOCUSRITE Red 7
DBX 160 SL
APHEX 661 Tube Expressor (x2)
SPL Transient Designer
ADR Superdynamic Limiter
Drawmer DF 320
DBX 120 XP
SSL Alpha Link

u racku (B) ili desnoj polovici odozgora prema dole:

Lexicon PCM 70
TC Fireworx v2.0
Ensoniq DP 4+
URSA MAJOR 8x32 MkII
URSA MAJOR Space Station
PUBLISON DHM 89 B2
Lexicon 480L

BTW ..ppppsssssssss nemoj nikome reci da imam ovo sve :hyper: :hyper: :hyper:

roginator
05-06-2007, 09:55 PM
mozda da napravim i treci za buducnost???????????

boggy
05-06-2007, 10:05 PM
boggy ....nema puno ljepljenja...
medijapan + sarafi (puno sarafa..volim pretjerati) pa kitanje i lakiranje u ....bordo boju..definitivno :da:

AHA!!! Ovo dobro znam, tako radim propo... pardon :o ... prototipove zvucnika :p

Onda ovako...

Prvo, ne preteruj sa srafovima, pogotovo pokusaj da ne postavljas susedne srafove TACNO po simetrali preseka ploce od medijapana u koju usrafljujes... jer medijapan zna da se rascepi. Onda nemas vise nista...

Drugo, izbusi pilot rupu pre srafljenja (nemoj da te mrzi, radis za sebe!), od 2mm, time ces znatno smanjiti mogucnost da se medijapan rascepi.

Trece, najbolje su mi se pokazali srafovi za gipsane ploce (oni crni), kada se koriste za spajanje medijapana, posto imaju najtanje vreteno i najdublji navoj... posto ih ti ionako ukopavas... svejedno ti je sto su crni. Standardni srafovi za drvo uopste nisu konstruisani za medijapan, koji je strukturno prilicno mekan.

Ako ti nije zao, idi na deblji MDF od 19mm... lakse ces razmetati srafove.

organizirao sam Rack (2x 16 HE) ..evo kako ce izgledat..to ce se sigurno i grijat...

u racku (A) ili lijevoj polovici odozgora prema dole:

TASCAM DA 30 MkII
FOCUSRITE Red 7
FOCUSRITE Red 3
DBX 160 SL
APHEX 661 Tube Expressor (x2)
SPL Transient Designer
ADR Superdynamic Limiter
Drawmer DF 320
SSL Alpha Link

u racku (B) ili desnoj polovici odozgora prema dole:

Lexicon PCM 70
TC Fireworx v2.0
Ensoniq DP 4+
URSA MAJOR 8x32 MkII
URSA MAJOR Space Station
PUBLISON DHM 89 B2
Lexicon 480L
DBX 120 XP

Da li si planirao 1U maske sa rupama za hladjenje... ako nisi... ubaci neku, posle ce biti teze. ;)

BTW ..ppppsssssssss nemoj nikome reci da imam ovo sve :hyper: :hyper: :hyper:

Nemas problema... ja nista nisam video! :p
mozda da napravim i treci za buducnost???????????

Nikakav to nije problem... ako vec pravis dva... treci ces najbrze ;)

pozdrav

bogi

roginator
05-06-2007, 10:13 PM
idem na 28 mm MDF za busenje znam ...hvala ti na svim savjetima..

BTW ostavio sam po jedan perforirani blank panel na sredini svake komore te rupu straga pri dnu i pri vrhu da zrak moze cirkulirati!!!

boggy
05-06-2007, 10:16 PM
idem na 28 mm MDF....

TO!!!! ;) Bice malo teeeeesko... ali NEKA! ;)

BTW ostavio sam po jedan perforirani blank panel na sredini svake komore te rupu straga pri dnu i pri vrhu da zrak moze cirkulirati!!!

Pazi da ne pribijas rack uza zid... onda ti rupa pozadi ne znaci puno...

pozdrav

bogi

roginator
05-06-2007, 10:41 PM
gornja pvrsna ploca na racku bit ce 5 cm straga duza od racka..radi zraka, kablova a i da izgleda masivniji...

boggy
05-06-2007, 10:50 PM
gornja pvrsna ploca na racku bit ce 5 cm straga duza od racka..radi zraka, kablova a i da izgleda masivniji...

ok, hm... mislis kao distancer od zida?

pozdrav

bogi

roginator
05-06-2007, 11:45 PM
da....

roginator
07-06-2007, 03:40 PM
hey Boggy...
napravio sam liste krojenja za rezanje racka.....
s obzirom da cu sve farbati....jeli bolji medijapan 28mm ili panel ploce debljine 25mm??????

BTW..ugradio sam altec-e 904-8a u zid...!!!!!
novi recon kitovi i HF dijafragme

boggy
07-06-2007, 03:59 PM
hey Boggy...
napravio sam liste krojenja za rezanje racka.....
s obzirom da cu sve farbati....jeli bolji medijapan 28mm ili panel ploce debljine 25mm??????

Evo... sve cega sam se setio:

Ovako, koliko su mene informisali, da bi medijapan mogao DIREKTNO dobro izlakirati, moras imati neku osnovnu boju kao podlogu nanesenu (ne znam koju) i preko toga mozes samo poliuretanski lak (!)... tako mi barem ovde pricaju! Problem je sto na medijapanu bilo koja boja nije postojana... valjda zbog sastojaka od kojih se pravi medijapan (vezivo-lepak u njemu)... da budem iskren... nisam proveravao ovu informaciju... sve sto smo od medijapana lakirali bilo je po postupku i tehnologiji koju je birao izvodjac... nismo se pravili "pametni"

Ako imas panel ploce koje imaju LEP presek kada iseces plocu (to ne znas dok ne iseces... nazalost... da nema rupa i pukotina recimo,... da su sve letve u panel ploci ok... itd)... mozda bi mogao direktno bajc kao onaj tvoj MiniMoog... pa obican lak... ako ne... onda moras da furniras a to komplikuje posao... itd...

Sto se tice zavrsne obrade, ako gledamo medijapan... uverili su me da je svejedno da li cu medijapan lakirati "direktno" (osnova + poliuretan) ili cu ga furnirati najjeftinijim furnirom pa standardni lak za drvo i dobro... neki bajc izmedju ;)... cena je vrlo slicna... meni zvuci neverovatno... ali je tako jer je poliuretanski lak vrlo skup...

Sto se tice cvrstine i kvaliteta, sigurno je panel ploca plemenitiji i cvrsci materijal od medijapana (pogotovo za srafove)... kod medijapana mi se jedino svidja sto ne varira po debljini... "ne voli" srafove preterano, mada dosta dobro moze da se spaja keksovanjem ili drvenim cepovima pa lepak...

BTW..ugradio sam altec-e 904-8a u zid...!!!!!
novi recon kitovi i HF dijafragme

:bounce2::bounce2::bounce2:

YESSS!!! :)

Daj neku sliku, ako imas!!! ;)
Cuvaj se bassova u soffit mount... dosta se pojacaju... nekoliko decibela... :o

pozdrav

bogi

roginator
07-06-2007, 06:49 PM
moram po aparat pa cu slikat 904 8a

inace frisko su rekonirani i nove HF membrane..imam feeling da su malo ne kalibrirani..ne usvirani...
bass mi je malo slab a visoki jak za 10 %
no to nije strasno nasao sam na netu neku modifikaciju za skrenicu jer su stare 904 imale skretnicu od 604 ,a postoji i razlika...pa nesto s blokovima nije stimalo ..ali inace su 904 BOMBE..
super zvuce generalno bolje od bilo kojeg zvucnika do 5000Eura...
no to je moje misljenje....

D

boggy
07-06-2007, 08:26 PM
moram po aparat pa cu slikat 904 8a

inace frisko su rekonirani i nove HF membrane..imam feeling da su malo ne kalibrirani..ne usvirani...
bass mi je malo slab a visoki jak za 10 %
no to nije strasno nasao sam na netu neku modifikaciju za skrenicu jer su stare 904 imale skretnicu od 604 ,a postoji i razlika...pa nesto s blokovima nije stimalo ..ali inace su 904 BOMBE..
super zvuce generalno bolje od bilo kojeg zvucnika do 5000Eura...
no to je moje misljenje....

D

Ako nisu usvirani, nemoj cackati nista dok se ne usviraju... daj im barem mesec dana da rade... (recimo kada nisi prisutan tu... pusti ih na veoma tiho... ni ne treba ih "gaziti" dok se ne razrade... slicno kao nov auto)... tek kada se usviraju, odnosno kada primetis da se neko duze vreme ne menja zvuk svakodnevno... razmisljaj o modifikacijama

pozdrav

bogi

submaster
09-06-2007, 01:16 PM
ako stignes postuj koju fotku rack-a..
bas me zanima kako si napravio ..
poz..