View Full Version : Plugin synthovi ,sempleri,ritam masine...
milos
18-04-2007, 06:39 PM
Da li ih koristis i kakvo je tvoje misljenje o tom konceptu gde ti kompjuter sluzi kao sav alat za pravljenje muzike a ne kao trakash tj DAW za usnimavanje ?
Ako koristis plug-ove ,koje bi izdvojio ?
slowstar
18-04-2007, 08:05 PM
Da li ih koristis i kakvo je tvoje misljenje o tom konceptu gde ti kompjuter sluzi kao sav alat za pravljenje muzike a ne kao trakash tj DAW za usnimavanje ?
Ako koristis plug-ove ,koje bi izdvojio ?
Milose, jos nikada nisam koristio komp kao JEDINI alat za pravljenje muzike kao sto ti navodis, prvenstveno zato sto posedujem znacajan broj HARDWARE sintova kao izvora zvuka, a i volim da imam takozvani "LIVE MIDI" sve do finalnog mixa, tako da ako mi se na primer ne svidja neki kick drum, ja mu ne menjam EQ, kompresiju, nego ga jednostavno ZAMENIM nekim drugim, koji mi u toj matrici odgovara vise. Veruj mi nista nema lepse nego "zivi" midi instrumenti u mixu koji nikako ne opterecuju CPU, jer su hardware, a u isto vreme svaki od njih ima svoj "personality" - pa zar se u poslednje vreme svi ne "ubiste" jureci neki specifican preamp, mikrofon ili kompresor, upravo zbog tog famoznog "personaliteta" a o brzini i efikasnosti rada, da i ne govorim. Naravno da koristim soft instrumente, kojih u LOGICu ima dosta, a i druge, kao sto su Stylus RMX, Atmosphere, pro 53, kao i neizbezni ESX 24 sampler koji je "ukljucen" u LOGIC, i pored toga sto imam AKAI Z8, napunjen "k'o brod" sa 512 RAMa i internim hardom od 120 giga, kao i externim CD/DVD pisacem ASUS, koji sam jedva nasao a da pasuje na AKAI.Imam i Kontakt, a i absynth koje doduse nesto ne koristim, imam i Battery2 koji takodje nesto mnogo ne trosim, jer imam Stylus, a osim toga imam i hardware drum module kao sto su Alesis DM5 i DM PRO koji su sto klinci kazu "do jaja" a i veoma, veoma brzi za rad, tako da ne gubim ceo dan ucitavajuci kikove i snarove samo da bi nasao neki koji mi "lezi" za numeru, nego lepo pustim u "sajkl" chorus od pesme, na primer, i menjam kikove dok ne naidje priblizno najpodesniji, pa ga malcice izeditujem ako treba, i to je to - NO MYSTERY...Inace, mnogo volim ritam boxove, koje naravno koristim iskljucivo kao izvore zvuka, tako da se palim da kupim i cetvrti - ROLAND DR 880, koji mi se mnogo dopao po zvuku, u matrici zvuci prirodnije nego pravi LOOP sa nekog DVDa...
milos
18-04-2007, 08:43 PM
Hvala za odgovor:) :cool:
Logic je za midi zmaj,pogotovo sto lepo syncuje sa eksternim hardverom a dosta clanova foruma je iznelo taj problem sa Nuendom i Cubaseom.
Bio sam procitao interviju sa Klausom Badeltom ,kompozitorom za film "Pirati sa Kariba". Centar komponovanja je Logic kojim preko midija trigeruje 18 PC masina sa Giga semplerom :o :)
Doduse,u zadnje vreme su mu asistenti prebacili sve semplove u EXS24 format;)
slowstar
18-04-2007, 08:50 PM
Mislim da je Hans Zimmer jos "ludji" kol'ko se secam on ima 2 reka sa po 12 masina u svakoj Giga... a i Rolande voli da "rekuje" mislim da ima 8X JV 1080,
8X XV5080, 16X S 750, i tako dalje, video sam u nekom casopisu...
Siromasak, a zamisli, bio je asistent Bati Kovacu kada je radio Colicu "Podlugove" i sve one lokomotive i efekte je on pravio, Kovac mi detaljno pricao kad se vratio iz Londona!
Moritz
18-04-2007, 09:08 PM
Siromasak, a zamisli, bio je asistent Bati Kovacu kada je radio Colicu "Podlugove" i sve one lokomotive i efekte je on pravio, Kovac mi detaljno pricao kad se vratio iz Londona!
Ko je bio asistent Bati, Hans ?...koje godine je to bilo i kako je do toga uopste i doslo ? zanima me jako :) .
Inace gosn Hans je suvlasnik Steinberga i Euphonix-sa, i kako on sam kaze na njegovom Media Ventures rancu postoji od svake sprave i softvera koji je ikada napravljen barem po jedan komad :rotfl:...sta reci :banghead:
milos
18-04-2007, 09:30 PM
Secate se neke teme na forumu ,u pitanju su bili modulari pa je neko okacio slike Zimmerovog modulara - ono je po meni bolesno a creva(patch kablova) na sve strane....
Meni se iskreno Zimmer kao kompozitor ne svidja a i preradio je Hendlovu "Sarabandu" - poslusajte glavnu temu iz " Gladijatora"
U filmskoj muzici ga Vangelis jede za dorucak:rotfl: :hyper: :D
slowstar
18-04-2007, 10:43 PM
Ne mogu da se setim koje je to godine bilo, ali Kovac je veci deo Cholinog albuma na kome je pesma "Podlugovi" radio u studiju "Central Recorders" sada naravno zatvoren, kao i vecina drugih, i tu je kao "in house" programmer i klavijaturista radio Hans, koji se "nasao" Kovacu kada je radio Cholu, i pomagao oko raznih stvari, takodje, na jednoj staroj vinil ploci Olivere Katarine, ako moze da se nadje, stoji i njegovo ime kao assistant programmer for synths & Keyboards, tu je Kovac svirao jedan jako redak instrument, mislim da se zvao RMI SYMPHONIZER ili slicno, proizvodjaca Rocky Mountains Instruments "R.M.I." secam se da sam se specijalno "palio" na taj instrument, koji je imao kartice sa talasnim oblicima (Waveform cards) i bio daaavna preteca Yamahe GS1, koju valjda svi znamo (vidi pod TOTO)
milos
19-04-2007, 12:34 PM
Da nije neki od ova dva?
http://www.jarrography.free.fr/synths/images/rmi_kc_and_harmonic.JPG
Jean Michel Jarre ga je koristio za glavni lead Oxygenea part IV
http://www.jarrography.free.fr/synths/images/1978_jarre_studio.PNG
Symphonizer je Freemanov(Ken Freeman - tvorac string masina)
FrankoPanko
19-04-2007, 01:04 PM
Veliki pozdrav Slowstar! Mozda je malo off topic ali me zanima s obzirom da si veliki fan Rolanda. Naime, prije par mjeseci sam vrlo povoljno dobio Roland G-1000 (samohodka:) sa vrlo ozbiljnom tipkovnicom i zvukovima s obzirom na namjenu) i zanima me gdje na webu mogu skinut farbe za njega. Dosta sam kopao po netu, ali sam uglavnom nailazio samo na stilove. Mozda ti imas nesto u svojoj arhivi? Hvala unaprijed i jos jednom dobrodosao! Pozdrav.
slowstar
19-04-2007, 01:08 PM
JESTE! to je donji na prvoj fotki, vidi sa desne strane slot za waveform kartice, koje su tada bile ogromnih dimenzija u odnosu na sadasnje, masina je takodje iza Jean Michelove glave, sa kablom bas oko CARD SLOTa, ne mogu da "lociram" vinil LP Olivere Katarine, ali na jednoj numeri Kovac stalno nesto svirucka oko njenog glasa, kao neki "fill in", a zvuk je otprilike neka mesavina panove frule sa klarinetom...
Danas bi bio potpuno obican, ali je tada bio vrlo interesantan...
slowstar
19-04-2007, 01:11 PM
Veliki pozdrav Slowstar! Mozda je malo off topic ali me zanima s obzirom da si veliki fan Rolanda. Naime, prije par mjeseci sam vrlo povoljno dobio Roland G-1000 (samohodka:) sa vrlo ozbiljnom tipkovnicom i zvukovima s obzirom na namjenu) i zanima me gdje na webu mogu skinut farbe za njega. Dosta sam kopao po netu, ali sam uglavnom nailazio samo na stilove. Mozda ti imas nesto u svojoj arhivi? Hvala unaprijed i jos jednom dobrodosao! Pozdrav.
Iskreno da ti kazem, nikada nisam voleo tzv. "aranger" keyboard, mada je G1000 legenda koja i danas zivi. Sto se boja tice, nemam za njega nista, ali bih probao na sajtu www.sonicstate.com trenutno ne mogu da se setim nicega drugoga, osim mozda synthzone a mozda da probas i gearjunkies pa idi na synth forum...pozdrav,
srecan lov!!!
balthazaar
20-04-2007, 01:41 PM
pozdrav i od mene!!!
Jesi li imao prilike da isprobaš ove malo novije soft sintove, tip Surge, Rapture, Predator itd? Ako jesi, reci svoje utiske...ako nisi obavezno probaj!!!;) :D
alavuk
20-04-2007, 02:11 PM
ako ja umem da citam (valjda) covek napisao da mu ne trebaju vstI-ovi posto je pun ko svemirski brod sintisajzera ... i mislim da je u nekim ranijim postovima napisao da koristi neke eto ... btw mogao bi da kaze svoje misljenje o nexusu ;)
slowstar
20-04-2007, 04:04 PM
ako ja umem da citam (valjda) covek napisao da mu ne trebaju vstI-ovi posto je pun ko svemirski brod sintisajzera ... i mislim da je u nekim ranijim postovima napisao da koristi neke eto ... btw mogao bi da kaze svoje misljenje o nexusu ;)
Nikad ne mogu da budem "pun k'o svemirski brod" Tacno je da ih imam nekolicinu, ali kao i kod svakog sintomanijaka, nikada mi nije dosta, mada vise nemam gde da ih postavim, zbog ocajno male svoje radne sobe
(cca 4,75X4 m)
Sto se Nexusa tice, skoro sam ga dobio, i za sada su mi utisci pomesani, koliko sam video, veoma dobar mu je reverb (za tu namenu, naravno) ima interesantne atmosferske zvuke, zgodno poredjane po grupama, nisam jos sve stigao da preslusam, ima ih dosta koji se razlikuju samo u nijansama, ali sam nazalost primetio da dosta opterecuje CPU, meni se ponekad popne na 35-40% (jedan procesor, naravno) tako da mislim da bi u sledecoj varijanti trebalo da ga malo srede po tom pitanju. Sve u svemu, nista sto moj voljeni FANTOM X ne bi mogao adekvatno da zameni, i da nadmasi, ali naravno nemaju svi FANTOM X...Misljenja sam cak, da je u kategoriji "pads & evolving textures" atmosphere znacajno bolji, plemenitijeg zvuka...
Moje najprijatnije iznenadjenje, cak odusevljenje je bilo kada sam probao Modart Pianoteq, modelovani klavir od samo 8 mb!!!
Zao mi je, istekao mi je demo, pa cu morati da ga narucim, mada je prilicno skup, (250 eu) Bolje se ponasa pod rukom nego razni "Ivory" i "Grand"
Namerno kazem "pod rukom" jer nema nasa rec za to, mozda "svirljivost" (engl playability). U LOGIC PRO, takodje postoji par pristojnih sintova, vrlo dobar RHODES i pristojan HAMMOND mada vise volim B4...Inace voleo bih da probam sintove Roba Rappena, pa ako neko zna da me uputi na 'Demo" bio bih mu zahvalan...
milos
20-04-2007, 04:24 PM
.....
Nego hteo bih da te pitam posto si imao Arp 2600,kako ti se cini Wayoutware Timewarp 2600 (po meni do sada najbolja emulacija nekog analognog sinta;) )?
Moji demoi:
http://ultrashare.net/hosting/fl/3b0629c46f
http://d.turboupload.com/d/1732653/Milos-Tapping_shoesRiverdance_TimewARP_2600.mp3.html
slowstar
20-04-2007, 05:54 PM
Nisam probao nazalost, video sam najavu i citao neki test, ali licno nisam probao
naravno meni je samim tim sto sam na MACu mnogo teze da dodjem do demoa ili sto vi zovete "try before buy"...
Hvala ti za adresu...
milos
20-04-2007, 07:50 PM
Nazalost nema ni "demo" verzije ,sad sam bas gledao:( .Ima prva verzija ali samo RTAS:( :banghead:
Nema na cemu i pogledaj PM;)
DaBear
29-04-2007, 10:00 PM
Mislim da je Hans Zimmer jos "ludji" kol'ko se secam on ima 2 reka sa po 12 masina u svakoj Giga... a i Rolande voli da "rekuje" mislim da ima 8X JV 1080,
8X XV5080, 16X S 750, i tako dalje, video sam u nekom casopisu...
kad spomenuste Hansa...evo mu ga kucni setup!!!
DaBear
29-04-2007, 10:01 PM
ima jos...kazem sobni setap0!!
lesha
29-04-2007, 10:15 PM
je li to sto se preziva zimmer? :D
DaBear
30-04-2007, 06:24 AM
je li to sto se preziva zimmer? :D
ne! U pravom smislu reci, ovo mu je setap kod kuce - ako mu padne neka ideja na pamet dok jede dorucak ili pre spavanja, da moze da je realizuje brzo.!!!
U studiju, ima identicni (ali prosireni sistem).....:mad:
Drugari da se razumemo nesto... i ako slucajno neznate da vam pojasnim... Sve se u velikom svetu show bussines-a se svodi na lobi. Najuspesniji filmski producent svih vremena je amerikanac nemackog porekla Jerry Bruckheimer koji je do sada uradio oko 70 filmova medju kojima su (Pirates of the Caribbean, Brothers in Arms, Bad Boys, Black Hawk Down, Pearl Harbor, Con Air, The Rock, Beverly Hills Cop, Top Gun...). Za njegove filmove uglavnom muziku radi Hans Zimmer koji je normalno nemac. Negde sam procitao da ima tim od 10-15 kompozitora koji kreiraju za njega... dobijaju novac za to jer im on daje posao, a on se potpisuje kao kompozitor i to je to. Da li bi Bregovic bio to sto jeste da mu nije Kusturica...?
Kod Bregovicu u studiju na Dedinju vec pet godina radi jedan Nina klavijaturista iz Nisa koji je vrhunski muzicar. Romskog je porekla i sve te melodije koje slusate Bregovic mu "donese" i kaze "razradi" ih malo. Skoro sretnem Sabana Barjamovica i on mi prica gde ga je sve "ustipao"... Prosle godine Bregovic radio muziku za neki bugarski film i uzeo im 120.000 eura !!! Pa sta vam je onda cudno za Hans Zimmer-ov kucni setup.. kol'ko li on onda uzima po filmu...
Izvinite malo sam skrenuo sa teme ali makar sam rekao odakle vetar duva
Color
30-04-2007, 10:16 AM
Lepo receno!
slowstar
30-04-2007, 12:42 PM
ima jos...kazem sobni setap0!!
Zak, Divne su ti fotografije, ali mislim da su malo starije, (oko 2-3 godine, mozda i vise)
kazem to, posto sam negde video, a i cuo da je malcice "dokupio" sprava, po mojoj proceni jos jedno 50 - 60 modula, a i prosirio svoj EUPHONIX kucni mixer.
@Srce
Sto se njegove nacionalnosti tice, ne angazuju ga zato sto je nemac, nego zato sto ume da komponuje... tamo nacionalnost ne igra NIKAKVU ulogu, tako da komentari u smislu "uspeces ako si jevrejin i peder" ne stoje, ali je ipak jako, jako tesko uci u taj krug, cak i ako si veliki majstor svog zanata, jer ih vec ima dosta koji su dobri u svom poslu, pa ne zele da sire preterano.
DaBear
30-04-2007, 02:21 PM
Prvo Zimmer I Jerry Bruck..nmh..su JEVREJSKOG porekla! U tom grmu lezi zec! A kod Jevrejske konekcije ide PARA na PARU! Uverio sam se to vec 100 puta.
znate ono Para na Paru, vashka na vashku !
A ako si gay, to jos puno pomaze!!
Drugo..na zapadu, ako jednom ubodes neki hit film - svi hoce tebe, iako ima boljih i jeftinijih, ali oni nece da se zezaju! Koliko kosta da se plati - ali smo sigurni..
Jeste, kod Hansa ima gomila kompozitora na plati. Kad neki odradi puno, i stekne malo ime, napusta ga i pocinje sam. Skoro je neki Englez napustio Hansa i otvorio svoj kompleks studija za muziku za filmove...
I da se polako vratim na temu...Hansov partner (Jay Rifkin, valjda) radi SVE in the box...svi sintovi, sampleri itd - sve je u MAC-u (Logic / PTools)..nema analogije, nema miksera..nista!
sve moze, sve radi!
milos
30-04-2007, 05:17 PM
U zadnje vreme muzika za filmove je kvalitetna koliko i sami holivudski (s)hitovi:D :cool: :rotfl: :) Ja ne znam ko recimo kupuje te soundtrackove novijeg doba. :confused: :banghead: :confused: :o :confused:
Vangelisovi i Williamsovi soundtrackovi se ipak izdvajaju kao vrhunac filmske muzike ....
U krajnjoj liniji zabole Zimmera i slicne njemu ona stvar kada mlate ogromne pare :rotfl: :confused:
Zamisli Vangelisa da radi sa plug-inovima ,PT i sve "In the box":rotfl: :rotfl: :banghead: :banghead:
alavuk
30-04-2007, 06:06 PM
pa covek bi se odusevio , koje su mogucnosti ne mora da razmislja o patch poljima kablovima i sta sve ne znam cemu , samo uzme snimi sta mu treba i idemo dalje , mislim da bi poceo da stancuje muziku ...
slowstar
30-04-2007, 09:25 PM
Dajte vi meni tonu dve hardwarea i pustite me da se "mucim" sa kablovima, mixerima, patchovima, u tom smislu sam veliki "mazohista" mnogo volim tako da se "mucim"...a "cesljeve" i kazooe od plug inova neka koristi ko god hoce, mogu i ja doduse, ali kao dodatak na hardware...
milos
30-04-2007, 10:03 PM
Cisto sumnjam da bi se odusevio.Mislim da mu je sve vec povezano tako da se ne mora muciti oko kablova i dovoljno je da stisne record na Studeru ,Otari-ju ili na cemu vec snima ,i uhvati se za pravi instrument i efekat ...
Dobro ,ja sam ipak za varijantu da se trakas zameni Logicom i Apogeejem a da se se sve trake iz Logica salju na neki MCI,Neve ,Amek - nikakvo ITB mixovanje ...
I ja sam mazohista kao Slobodan ,i ja bih se malo mucio....:( :D :hyper:
alavuk
30-04-2007, 10:16 PM
da se razumemo , nemam ja nista protiv hardwera tj softwer-a ja sam za da se kombinuje koliko god je moguce ... ali s'tim sto imam nedostatak kablova to je vec druga prica :] barem znam sta treba da uzmem sto je plus u nekoj prici ... cak razmisljam da batalim fx plug inove i malo dam live feel-a sa kaoss-em
HeatMan
25-05-2007, 03:27 AM
U zadnje vreme muzika za filmove je kvalitetna koliko i sami holivudski (s)hitovi:D :cool: :rotfl: :) Ja ne znam ko recimo kupuje te soundtrackove novijeg doba. :confused: :banghead: :confused: :o :confused:
Vangelisovi i Williamsovi soundtrackovi se ipak izdvajaju kao vrhunac filmske muzike ....
U krajnjoj liniji zabole Zimmera i slicne njemu ona stvar kada mlate ogromne pare :rotfl: :confused:
Zamisli Vangelisa da radi sa plug-inovima ,PT i sve "In the box":rotfl: :rotfl: :banghead: :banghead:
shta fali keamanu, recimo? ili nekim novijim likovima? ufff.. ne mogu se setim sada imena grupe.. rade neku potpuno primamljivu electro muziku koja se samo tako uklapa u filmove.. pa onda imamo i one koji sklapaju dva sveta Rob Dougan i njemu slichni.. mislim da filmskoj muzici nishta ne fali.. nego da ima i vishka.. bar shto se muzichara tiche, realno poslushajte onu scenu bola u MI3 kada je riba ubila Tom Cruise-a.. i muziku koja prati scenu.. tri note na klaviru.. ja sam pocheo da se smejem na premijeri.. bukvalno.. nisam mogao da verujem..
a onda poslushajte, recimo, Band of Brothers OST i uporedite te dve stvari.. :)
pozdrav
Sale
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.