View Full Version : Najbolja zamena za pravi klavir ?
Trebalo bi uskoro da pocnem da radim jedan album , fusion jazz ..... dosta zesce svirke i par balada . Radimo u stvarno super uslovima i imamo mogucnosti za malte ne sve sto nam treba . Jedini problem je sto band mora da svira zajedno , a zbog broja prostorija nismo u stanju da ozvucimo klavir kako treba , te treba da nadjemo zamenu .
Da li je software najbolje resenje ili da idemo na one skupe Yamaha i digitalne klavire ( koje mozemo da iznajmimo ) ??? Zanima me ( od iskusnijih ) sta je po vasem misljenju najslicnije klaviru ( i ne , ne mozemo da upotrebimo pravi ) da li su software i najslicniji ili ipak ovi digitalni klaviri jos uvek znaju ono sto drugi ne znaju ????
Pozdrav
Goran
24-03-2007, 01:57 PM
Moj prvi predlog:
Posto znam da ti je dostupan software probaj da nabavis Modartt Pianoteq 2, to bi trebalo da izadje za za 10-15 dana. Slusao sam demo na sajtu i to je za tvoju akciju totalno shurenje! Koshta 250e a poshto bi svakako iznajmljivalji neke digitalne klavire vjerovatno bi se cijenom svelo na to (a poet ti na kraju ostaje Pianoteq)
Dalje:
Ako uzmes Yamaha P-80 ili P-90 (ili neka Clavinova) mislim da ti niko nece provaliti da nisi snimao pravi klavir. Ja sam prije par godina snimao sestru za neko ozbiljno takmicenje u Italiji. Uslov su bile par snimljenih kompozicija u pristojnim uslovima. Naravno: P-80 - Behringer mixer - Audiophile2496. Na to sve malo (tadasnjeg) SIR reverba - prvi duzi impuls koji sam ubo - dobila je chak i kompliment od zirija za lijepe uslove u kojima je snimila pravu Yamahu! :o :cool:
Osim ovoga mislim da je sve daleko od upotrebljivog za neko ozbiljno snimanje.
Ne znam za software, ali meni se od digitalnih klavira za tu vrstu svirke Roland RD vise dopada od Yamaha, generalno..... Ne znam kako stoji Kurtz PC2x (Moritz, bitch i mhz ce da pojasne:) ). Takodje, vredi probati i sa nekom spravom koja cita SRX Piano Roland prosirenja (neki fantom ili xv5080)......
Moritz
24-03-2007, 03:00 PM
Kako da vam kazem posle KAWAI MP8 mrcine meni vise nista ne treba, prosto mi toplo oko srca :D:D
Tomislav
24-03-2007, 03:46 PM
Ja evo isprobavam svoj novi Art Vista Virtual Grand i divan je :D
Hvala .... a da li to znaci da to sto ste naveli bolje zvuci od naj soft klavira ????
Napominjem . klavir je bitna stvar na albumu i ne treba da " zvuci ok , ali izlazi u matrici " ili " dobar je za pop muziku jer je svetao " ..... znaci treba da bude STO verniji pravom klaviru .....
@Goran ...... je l' to zvucalo dobro ( considering ..... ) ili je zvucalo dobro ( bolje od soft a ? )
Pozdrav
Hvala .... a da li to znaci da to sto ste naveli bolje zvuci od naj soft klavira ????
Pozdrav
Ja jos nisam probao ni NI piano ni onaj od 40gb, tako da ne znam za soft........
Goran
24-03-2007, 04:06 PM
Demoi za Pianoteq 2:
http://www.pianoteq.com/version2
Meni je Pianoteq 2 zvucao najrealnije moguce, ako pricamo o pravom snimanju jazz ili klasicnog klavira. Znaci, taj klavir sa kontrabasom i metlicama moze bez problema da se nosi. Tu se cuje i pritiskanje pedale i milion raznih parametara, koji naravno cesto nisu vazni, ali za solo varijante ja glasam za njega. Skini i trial za prvi model pa ces vidjeti sa koliko parametara mozes da se igras. Ja sam za 10-15 min dobijao i klavir za solo i klavir za "matricu".
E sad, ove Yamahe, a tu bi mozda predlozio i Kawai MP8, zvuce kao savrseno snimljen klavir, sa manje realnih nuspojava koje ima Pianoteq ali i dalje sa dozom "zivota". Ja bih ova dva tipa klavira uporedio kao (sto znas) snimiti Rhodes 73 u Avalon 737sp ;) i sviranje nekih dobrih semplova. Mozda je gruba komparacija ali znas o cemu pricam. Ako ti to ne treba, slazem se sa svima koji su se javili.
Moritz
24-03-2007, 04:12 PM
Probao sam ih dosta, jedino mi je promaklo Ivory sto verujem da je veoma dobro. NI je dobar ali jako sterilan i malko tanak, Grand 2 iako sam ocekivao da bude prosecan ispao bolji nego NI - ima vise mesa i prirodniji mi je. OStali po meni nisu ni vredni pominjanja posto su vrlo cesto semplovi u kontra fazi ili se cuju switch point-i semplova....
Hardverski stage ili tipa elektrik pianino ( Yamaha, KAWAI) bio bio jedini pravi odgovor na tvoja pitanjem jer vrlo cesto zaboravimo da utisak klavira nije samo zvuk nego i osecaj prilikom sviranja posebno onima koji treba da ga sviraju.
Goran
24-03-2007, 04:21 PM
Mislim da i Ivory mozes da zaobidjes, takodje je put takvih samplova (kontrafaze).
E sad, ove Yamahe, a tu bi mozda predlozio i Kawai MP8, zvuce kao savrseno snimljen klavir, sa manje realnih nuspojava koje ima Pianoteq ali i dalje sa dozom "zivota". Ja bih ova dva tipa klavira uporedio kao (sto znas) snimiti Rhodes 73 u Avalon 737sp ;) i sviranje nekih dobrih semplova. Mozda je gruba komparacija ali znas o cemu pricam. Ako ti to ne treba, slazem se sa svima koji su se javili.
Poslusacu za dan dva jer sam trenutno unazadjen sa dial up om , pa mogu samo da kuckam ......
Hvala vam obojici na savetu ali mi ostaje jos samo jedno pitanje ...
@ Goran .... a sta je tu rhodes kroz avalon , a sta je sempl ??? (
@ Moritz ..... na kraju , da li su Kawai , Yamaha i bratija bolji , losiji .... ili manje vise isti kao najbolji software ? ( U svakom slucaju uzimamo od drugara Yamaha Clavinova ....mioslim da je p 60 ..... sa super dirkama , ali su semplovi inferiorni dobrom software u , to sam proverio .... ali ce osecaj sviranja na klaviru postojati )
Pozdrav
Evo ..... sad mi je drugar rekao .... on ima Yamahu p 80 i uporedjivali smo je sa Grandom ..... i svima nam se ucinilo da je Grand dosta bolji ....... za sada mi se cini da cu te poslusati za tog Pianoteq a .......
Pozdrav
Goran
24-03-2007, 04:43 PM
Pa za mene je Rhodes kroz Avalon - Pianoteq 2-ka (ali samo 2-ka). Klavir mnogo bogatiji detaljima i harmonicima od svega ostalog (naravno, ako ti to treba). P60 je zvucno jadan u odnosu na bolje Clavinove. probaj da iskopas sto bolju. To ce ti i dalje imati vise zivota od svih sample-based software klavira.
Goran
24-03-2007, 04:47 PM
Pa zato ti kazem da sam poslusas i procijenis koji ti je "bolji" za tu akciju. Ako ti treba konkretan klavir sa attack-om, ali opet ne pop klavir za matricu onda ok. Tu bih ti preporucio Roland RD-700SX i preset broj 3, "Grand RD". Nema boljeg za takav karakter.
Pa za mene je Rhodes kroz Avalon - Pianoteq 2-ka (ali samo 2-ka). Klavir mnogo bogatiji detaljima i harmonicima od svega ostalog (naravno, ako ti to treba). P60 je zvucno jadan u odnosu na bolje Clavinove. probaj da iskopas sto bolju. To ce ti i dalje imati vise zivota od svih sample-based software klavira.
Hvala Gorane !
Definitivno si me zainteresovao za Pianoteq 2 , jer mi je p 80 prilicno losiji od boljeg software a ......... ( a i svidja mi se kako zvuci Rhodes kroz Avalon :D )
Ali poslusacu ponovo pazljivije sa ovim novim saznanjima ........
Pianoteq 1 .... smece ???
Pozdrav
Ja bih od soft-a preporuchio Ivory, mada ti je za njega potrebna poprilichno dobra mashina, koja bi mogla da izdrzi najbolje performanse VST-a i minimalnu latenciju..
Od hard-a su tu Kawai (ma svi MP-ovi:)), Roland sa ili SRX2 ili SRX11 expanzijom http://www.rolandus.com/Multimedia/Flash/srx/srx_demo.html , Kurzweil - sjajni klaviri ali ipak vishe sint orijentisani nego kao imitacija pravog klavira..
Goran
24-03-2007, 05:04 PM
Nije smece ali mu je falilo taman onoliko koliko je dodato u 2-ci da bi bio sveobuhvatan.
Ako radis bash fusion, sa punchy bubnjem i konkretnim instrumentima, onda ti nijedna od ovih opcija koje sam pomenuo ne radi. Tu mi je RD700SX pobjednik a probaj i NI Akoustik Piano. Pianoteq 2 je kao da je Horovitz snimio neke solo komade. Kad slusam demo samo cekam da cujem jos i disanje pijaniste. Mislim da sad znas o cemu pricam.
Nije smece ali mu je falilo taman onoliko koliko je dodato u 2-ci da bi bio sveobuhvatan.
Ni meni se ne svidja 1...dvojku nisam probao..
Goran
24-03-2007, 05:21 PM
Nije jos izasla, trebalo bi sredinom aprila. Braca rusi kazu da je unc***kable!
Probaj
- East West Boesendorfer 290
- Art Vista Virtual Grand Piano
Iskreno, imam ih ali nisam ih jos probao, cuo sam da su dobri...
peruzza
24-03-2007, 08:01 PM
I sam si napomenuo da ti vrsta muzike koju snimash odredjuje tip klavira koji ti treba. Imaj u vidu da bi imao problem i da mozzesh da snimish pravi klavir. Pitanje je da li bi ti neki Bosendorfer zavrshio posao, ili bi ti trebala Yamaha C7...!
Ako imash: odlichan akustichni klavir, adekvatnu prostoriju, super pre-ampe i, naravno, odgovarajuce mikrofone, nishta od soft ili digi-klavira ne mozze da ti zameni to, potpuno je neuporediva pricha. Ako bilo sta od toga nemash, onda Roland RD serija ili Kawai!!! Meni su te Clavinove nekako melanholicne. Ako ti za neku od pesama treba onako, "kanta" zvuk, mozzda chak i Korg SP500 itd. Najbolji soft koji sam probao je Ivory (Pianoteq nisam chuo)!
Samo moja 2 dinara! ;)
POZDRAW!!!
Moja preporuka bi bilo iznajmljivanje digitalca radije nego sviranje "semplova". Kazes da je fusion jazz, da je klavir jako bitan - znaci da klavijaturist zna sto radi. Takvi likovi su zaje****. Smeta im bilo kakva latencija. A ako opteretis komp sa X kanala snimanja audio signala, pa jos da procesira neki klavir sa masu layera... Ja nebi riskirao! Rentaj nesto i usput snimi midi pa lako poslje zamjenis ako bas nije u tonu pjesme taj rentani. Ja sam radio sa P-80 i sa P-250 i ovaj drugi mi je bio puuno bolji. P-80 je realan klavir za sve situacije. Ali P-250 mi je imao puno detaljnije nijanse koje su bile potrebne. Za svoj album sam ga koristio i radio je uvijek sjajno! Snimao sam i Kawai MP-4 i bio je jako dobar. Ta dva su mi favoriti (iako znam da nisam bas sve probao!)
balthazaar
24-03-2007, 09:48 PM
ih! ima sad klavira koliko hoćeš! proguglaj malo i vidjeces da ima baš gomila tih stvari, to su pretežno semplovi na DVD( ili 2), takodje ima i masu nekih VST varijanti koje opet rade sa semplovima. Mislim da ti neće biti problem to da nađeš, jer baš ima širok izbor
Tomislav
25-03-2007, 10:40 AM
E, a što mislite o Art Vista Virtual Grand?
Ima demo-a na netu... On je 5GB velik, kontakt sampler...
mandrak
25-03-2007, 12:35 PM
Yamaha p250 ili nova serija cp 300 ili kawai mp4 - mp8 jako realni klascnom klaviru i nesto tamniji u timbru, stra?an feeling i dinamika tipke, rolandova rd serija je po meni vi?e za neku pop produkciju i malo su svjetliji i produciraniji u startu..... probaj poslu?ati demo na stranicama ovih firmi da lak?e stekne? dojam za ono ?to vam treba.
A sto taj klavijaturista (pijanista) ne ode lepo u Liru, Mitros, Sky... proba i vidi sta mu odgovara i necete imati dilemu sta da iznajmite, mozda je to bolja varijanta nego da uzimas neki VSTi koji ce ti pojesti procesor, pogotovo sto si rekao, ako se dobro secam, da ce se snimati sve odjednom.
Goran
25-03-2007, 01:57 PM
Slazem se sa drugom Mandrakom, P250 ili CP300, narocito ovaj zadnji.
A sto taj klavijaturista (pijanista) ne ode lepo u Liru, Mitros, Sky... proba i vidi sta mu odgovara i necete imati dilemu sta da iznajmite, mozda je to bolja varijanta nego da uzimas neki VSTi koji ce ti pojesti procesor, pogotovo sto si rekao, ako se dobro secam, da ce se snimati sve odjednom.
mislim da je ovo najbolje reshenje :) valjda chovek zna kakav zvuk zeli :)
Zato sto je tesko uporediti sa software om .... kao sto rekoh , uslove imamo , nema problema sa masinama i procesorima ..... mozemo i da iznajmimo pravi klavir i da ga donesemo , ili da ga snimimo posebno na akademiji , ili Kolarcu ..... sve opcije znam , ali jednostavno ljudi treba sve da odsviraju na jednom mestu u isto vreme , a u Srbiji ne postoji studio u kome bi bilo npr 3 sobe akusticki obradjene gde bi ljudi imali vizuelni kontakt jedni sa drugima ....
Koliko vidim , ostaju opcije najboljih p 250 i cp 300 ..... ili da sacekam pianoteq ....
Po mom misljenju , cak i obican Grand 1 zvuci daaaleko bolje od p80 ( u uporednom testu ..... nas trojica ) tako da sam imao par predrasuda u vezi toga . Ivory je mekan , ali kriminalan u donjim registrima , gde koliko god jako da udaris , ne mozes da dobijes atak kao na pravom klaviru . Tu je sto se tice imitacije dinamike Grand jos uvek po meni najbolji , ali mu sto sta nedostaje sto se tice kvaliteta samih semplova .
Koliko sam shvatio ostaje opcija da se pianoteq 2 svira sa dirkama p80 , ili da se probaju ove dve poslednje " klavinove " p250 i ova cp 300 tka ....koju ste preporucili .
U svakom slucaju krug se suzava :)
Pozdrav
mislim da je ovo najbolje reshenje :) valjda chovek zna kakav zvuk zeli :)
Ja sam producent ...... tako da je to na meni ..... a meni treba najpriblizniji zvuk klavira sa sve vrlinama i manama ;)
.... u svakom slucaju hvala na savetu
Pozdrav
Moja preporuka bi bilo iznajmljivanje digitalca radije nego sviranje "semplova". Kazes da je fusion jazz, da je klavir jako bitan - znaci da klavijaturist zna sto radi. Takvi likovi su zaje****. Smeta im bilo kakva latencija. A ako opteretis komp sa X kanala snimanja audio signala, pa jos da procesira neki klavir sa masu layera... Ja nebi riskirao! Rentaj nesto i usput snimi midi pa lako poslje zamjenis ako bas nije u tonu pjesme taj rentani. Ja sam radio sa P-80 i sa P-250 i ovaj drugi mi je bio puuno bolji. P-80 je realan klavir za sve situacije. Ali P-250 mi je imao puno detaljnije nijanse koje su bile potrebne. Za svoj album sam ga koristio i radio je uvijek sjajno! Snimao sam i Kawai MP-4 i bio je jako dobar. Ta dva su mi favoriti (iako znam da nisam bas sve probao!)
Pa vidi ..... sa covekom radim svaki dan i dovoljna mu je latencija od 6 ms ..... cak i pri brzim solima ...... a kanala ce biti 24 , sto je za masinu prilicno jednostavan zadatak ..... i bice samo jedan VST .....tako da to uopste nije problem ...... svi uslovi su super , oprema je vrhunska , sviraci dobri , instrumenti jako dobri ....samo zato mislim da ne treba da userem sa klavirom ( bar da uradim ono sto je najbolje ) a siguran sam da ce sa ovim poslednjim resenjima klavir sigurno biti bolji nego da smo ga snimali u prostoriji sa bubnjevima :)
Pozdrav
a jesi li probao kawai? MP seriju?
Tiki the Boyler
26-03-2007, 02:06 PM
Ako ti nešto znači... evo ti snimak Yamahe P-80 od prije nekoliko dana
http://www.box.net/shared/2y8301yfpq
Nekako mi to dođe OK verzija...
Cadaverous
26-03-2007, 02:47 PM
Moritz je u pravu, definitivno.
Citiram njegov tekst:
"Hardverski stage ili tipa elektrik pianino ( Yamaha, KAWAI) bio bi jedini pravi odgovor na tvoje pitanje, jer vrlo cesto zaboravimo da utisak klavira nije samo zvuk nego i osecaj prilikom sviranja posebno onima koji treba da ga sviraju.
Obrazlozenje: Ja imam Clavinovu (a odlicni su i razni modeli Kawai i Roland), no to je pitanje ukusa. Moja supruga je operski korepetitor i sedi za klavirom 4 do 5 sati na dan vec mnogo godina. Sve probe u pozori?tu se rade na pravim klavirima. No kod kuće je druga priča. Snimao sam je mnogo puta, kod kuće, dok ve?ba. Definitivno, kada svira Clavinovu to je prava stvar - snimak je fantazija jer ona za Clavinovom uziva. Ako to isto snima na sint klavijaturi - snimak je katastrofalan - jer se ona ne oseca dobro. Potpuno joj je neprirodno. Snimak nema ni emociju ni dinamiku, jer je velocity na sintovima napravljen za potpuno drugi posao. Ako cemo da govorimo profesionalnim jezikom - to su potpuno dve razlicite tehnike sviranja (sint je jedno a klavir je drugo).
Primer: veliki broj klarinetista predje vrlo brzo na saksofon. Snalaze se, malte ne, odmah. Klarinet im zvuci super, a saksofon se pretvori u obican limeni oluk za ki?u (fali im desetak godina slu?anja i duvanja u sax... ve?banja).
Zaključak: svaki klavirista će se opredeliti za Clavinovu ili Kawai ili Roland električni klavir, ako dođe u situaciju da bira u odnosu na sint. PlugIns je samo brzinska zamena. Ja sam napravio brdo snimaka operskih solista uz CLAVINOVU u svrhu demonstracija za razne audicije po Evropi. Smatram da je neozbiljno u umetničkoj muzici praviti prave snimke sa el.klavirom, te to i ne radim. Ukoliko neko ?eli da snimi koncert, zna se kako se pravi koncert i paradoks je da se glupiramo spominjući el.klavire, te o tome neću ni da pi?em. Stenvej je ipak Stenvej. No, niko mi se do sada nije po?alio ni na zvuk Clavinove. Ima samo pohvala, u stilu - "konačno na?timan instrument". ... ... ... ...
Pozdrav svima ....
joooj ljudi ..... citajte sta pisem ...... svakako ce svirati na klavijaturi p 80 ice ....to je sto se tice velocity i osecaja .... ali ( kao sto rekoh ) meni je jedino sto sam uporedio je p80 vs softvare ...... pricam o zvuku i software mi je dosta bolji .... zato sam i pokrenuo tu raspravu .....
p.s. sviram klarinet 10 ak godina i nisam imao problema sa zvukom na saxu ;) :D
Pozdrav
Cadaverous
26-03-2007, 05:08 PM
OK, izvini
mozda nisam nesto dobro razumeo ...
Izvini i za primer klarineta. Ali prosto, poznajem osobe koji su profesori pomenutog instrumenta pa im sax ipak zvuci kao oluk, bez obzira na to sto ga aktivno sviraju. Pa ja ni ne znam s kim se dopisujem a kamoli da li sviras klarinet ili ne, ili saksofon ... Ali ipak mislim da sam slobodno mogao ovde nesto da napisem. Moram jos nesto da napomenem. Mozda nas ovde ima sa razlicitim kriterijumima ... I ja sviram nekoliko instrumenata ... cak sam i Akademiju muzickih umetnosti zavrsio ... a sa osnovnom i srednjom skolom to je nekih 16 godina skolovanja, sviranja, dirigovanja, pisanja partitura, analiziranja muzickih oblika ... No, moram pred svima ovde da priznam da nisam KONCERTNI MUZICAR, pijanista, violinista, klarinetista, trubač ... i nikada necu biti jer, u tom svetu, na moju ?alost, IMA BOLJIH OD MENE. itd. Ja ne kazem ni jednom recju da moj sagovornik nije sposoban za koncertnu delatnost i necu da pametujem vise, samo sam hteo da podrzim Moritzov stav i da, eto napisem par reci ...
Izvinjavam se jos jednom tebi i svima kojima sam oduzeo par minuta vremena na citanje mog prethodnog teksta i nadam se da mi to nece biti zamereno.
Ok, i meni su clavinove odlicne (iz tudjeg iskustva, pre svega) kao klaviri za vezbanje, muzicke shkole i sl., sto im je i namena. Ali generalno, slusajuci Max-ove zahteve, mislim da ce mu 'yamaha' zvuk najmanje leci od ovoga sto smo pominjali.
BTW - a zasto niko ne preporuci pc2x?
Klarinetista
27-03-2007, 12:52 AM
p.s. sviram klarinet 10 ak godina i nisam imao problema sa zvukom na saxu ;) :D
Kakvo prijatno iznenadjenje!!! :hyper: :hyper: :hyper:
Nisam ni sanjao da nas ima jos na forumu???
:da: :da: :da: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
mandrak
27-03-2007, 08:18 AM
Prisutan.... dodu?e nisam već dugo svirao.
Izvinjavam se jos jednom tebi i svima kojima sam oduzeo par minuta vremena na citanje mog prethodnog teksta i nadam se da mi to nece biti zamereno.
E sad ga i ti :rolleyes: :)
Nisam zamerio , nego sam nekoliko puta ponovio nesto da bi diskusija isla u smeru onoga sto bi mi pomoglo a ne da se raspe na sve i svasta . Zato sam napisao koje su mogucnosti i sta zelim , i vecina drugara sa foruma mi je i dala super savete .....
A hvala i tebi na trudu da mi pomognes :cool:
Pozdrav
Cadaverous
27-03-2007, 01:42 PM
Ok Ok Ok Ok
Ma ne ljutim se. A moram i da priznam da sam od cele diskusije (pre no ?to sam i?ta napisao) pročitao tvoje pitanje i prva četiri mi?ljenja (Moritz je pretposlednji, a Tomislav poslednji). Sigurno se nisam dovoljno udubio u problematiku.
Pozdravljam te, kao i sve ostale. :beer:
Sviram nekoliko instrumenata , a za ovaj sam se skolovao ...... ali je to deo mog zivota koji zelim sto pre da zaboravim :rotfl:
Pozdrav
Ono sto znam su Boesendorfer 290 i MOTU MachFive(v.1.). Boesendorfer(MOTU library,ima ih 4 i prvi mi je najbolji - tj.A).
Grand 1 me je nakon nekog vremena iznervirao zbog CPU-a a i nije bas toliko realistican.Grand 2 nisam probao.
Off topic:
Brush sekcija pod drums mu je po meni najbolja od postojecih brush kitova.
Imam Yamahu P90 i najbolja je od onog sto znam.P60,P80,P120,P200,P250 - ta serija;to je valjda arhitektura Clavinove,ne bih znao.Njen zvuk definitivno nije za na snimak ali ako pijanista svira kroz MOTU-a i latencija je u redu problema ne bi trebalo biti.Osjeti se drvo i toplina.
P 250 i ostali Korgovi nisu u nivou Yamahe i tu stvarno nema zbora.Mislim na klavijaturu.
Boesendorfer 290 mi je djelovao kao nesto iskljucivo za K.Jarreta ili se nisam mozda ozbiljnije pozabavio sa njim.
Cinjenica:treba ti pravi klavir! Steinway,Boesendorfer,Yamaha(samo visa klasa iste npr.S6 do CFSIII). Ostalo uglavnom nije ono pravo bez obzira sta kazu na sajmovima ili reklamnim endorsments-ima.Pitaj pijaniste kojima vjerujes.
Jbg,snimajte na Kolarcu ili onom studiju pri radiju(zgrada radio Bdg) ako bas mora da bude pravi klavir a svi zajedno.A i dobro.
idekius
06-04-2007, 06:58 PM
Zanimljiv text na ovu temu...
http://emusician.com/sftinstruments/emusic_software_eightyeights/index.html
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.