View Full Version : Mastering - shirina snimka - pomoc
Mitjovan
06-03-2007, 09:45 PM
Interesuje me da li ima neki efekat, neko chudo koje u masteringu moze osveziti snimak, prosiriti ga i sl.
Koristio sam Izotope Ozone, ali je mnogo zao, unisti snimak i prenabudzi ga.
U kojim programima radite mastering, sta koristite od efekata i sl
:cool:
u wavelab-u sa plugins predvidjenim za to... a sto se ne vratis u mix i rasiris na zdrav nacin?
mett_yu
07-03-2007, 08:10 AM
[quote=Mitjovan;148365]Interesuje me da li ima neki efekat, neko chudo koje u masteringu moze osveziti snimak, prosiriti ga i sl.
Za mastering koristim Wavelab 5 i u inserte mu stavljam obicno (i to jedan po jedan plugin pa renderiram, nikad sve pluginove od jednom) na pocetku Wavesov low band eq i rezem sve ispod 32 Hz i to dosta strmo, zatim neki eq i s njime uglavnom skidam po 1-2 dB frekvencije koje mi strse i koje ce mi uzet puno energije, a sve zato da mi kompresor ne bi previse okidao na njih. Eventualno malo visokih dodam i to 1 dB na 15 kHz (air), zatim Wavesov MB multiband kompresor i na kraju maximizer L3.:)
Ako ti je ovo prekomplicirano, nabavi "Izotope Ozone" i stavi mu preset "CD mastering with wide & exciting" (ili tako nekako) i ubrzat ces stvar.
Ali sve to pada u vodu ako ti sam miks vec nije transparentan i tonalno izbalansiran. Pokusaj prije miksa na svim kanalima lagano spustit sve ispod 250 Hz osim kicka i bas gitare da ti miks ne bude mumljav, a kick lagano digni oko 70 Hz a spusti na 40Hz, dok bas spusti na 70 Hz, a digni oko 120. To bi bilo onako okvirno. Stvar je ta da moraju postojati kompromisi- znaci, ako dizes neki instrument u jednoj oktavi, u drugoj oktavi ga moras malo smanjit i obrnuto! I to ti je uglavnom veliki dio cijele mudrosti oko EQ!
Sa efektima u miksu-oprezno! Ne utapaj vokal sa mnogo reverba. Dodaj mu samo malo plate reverba i Wavesov Renesance compressor , te mu skini lagano sve ispod 200 Hz a dodaj lagano iznad 1,5 kHz! Na bas mozes dodt malo "maxx bass-a" da dobije malo dna.
[quote=mett_yu;148391Ali sve to pada u vodu ako ti sam miks vec nije transparentan i tonalno izbalansiran. Pokusaj prije miksa na svim kanalima lagano spustit sve ispod 250 Hz osim kicka i bas gitare da ti miks ne bude mumljav, a kick lagano digni oko 70 Hz a spusti na 40Hz, dok bas spusti na 70 Hz, a digni oko 120. To bi bilo onako okvirno. Stvar je ta da moraju postojati kompromisi- znaci, ako dizes neki instrument u jednoj oktavi, u drugoj oktavi ga moras malo smanjit i obrnuto! I to ti je uglavnom veliki dio cijele mudrosti oko EQ!
Sa efektima u miksu-oprezno! Ne utapaj vokal sa mnogo reverba. Dodaj mu samo malo plate reverba i Wavesov Renesance compressor , te mu skini lagano sve ispod 200 Hz a dodaj lagano iznad 1,5 kHz! Na bas mozes dodt malo "maxx bass-a" da dobije malo dna.[/quote]
Mislim da je vrlo opasno davati ovakve shablonizirane savete, bez obzira na tvoju dobru nameru. Ne smem da zamislim snimak gde je sve ispod 250 HZ osim noge i bassa seceno, gde se na vokalima u svakom mixu koristi samo plate, gde je noga uvek ispod bassa frekvencijski........
balthazaar
07-03-2007, 09:41 AM
ja ne znam je li iko od vas probam onaj AAMS?!
to je jedan napredni analajzer dinamike i frekvnecije plus komporesor i ekvilajzer.Dakle, učitaš neku stvar sa za koju smatraš da je referenta i onda je on dugo i detaljno analizira pa to primjeni na tvoj miks?
DaBear
07-03-2007, 10:02 AM
Opet ista prica....
Ako ocekujes od nekog mastering software-a da ti spase snimak, MRKA KAPA.
sedi lepo pa izmiksuj najbolje sto mozes...rasiri ga, oboji ga, itd itd....e kad si zadovoljan sa takvim miksom - onda ce ti ga mastering poboljsati jos recimo 10%....
Znaci, od pilecih g*v*na , nemozes da napravis pilecu supu!! (sto bi rekli englezi...)
to je jedan napredni analajzer dinamike i frekvnecije plus komporesor i ekvilajzer.Dakle, učita? neku stvar sa za koju smatra? da je referenta i onda je on dugo i detaljno analizira pa to primjeni na tvoj miks?
To je nesto kao Har-Bal?
balthazaar
07-03-2007, 02:57 PM
To je nesto kao Har-Bal?
nemam pojma..skinuo sam ga ali ga nisam jos upotrebljavao...
Mitjovan
07-03-2007, 07:55 PM
Opet ista prica....
Ako ocekujes od nekog mastering software-a da ti spase snimak, MRKA KAPA.
sedi lepo pa izmiksuj najbolje sto mozes...rasiri ga, oboji ga, itd itd....e kad si zadovoljan sa takvim miksom - onda ce ti ga mastering poboljsati jos recimo 10%....
Znaci, od pilecih g*v*na , nemozes da napravis pilecu supu!! (sto bi rekli englezi...)
Dobro, nisam ja sad mislio da mi snimak "slep progleda", naravno, samo bih da ga malo proshirim posle mixa....:)
Ima li josh neki nachin da se proshiri snimak u mixu, osim panovanja i slicnih stvari?
dadson
07-03-2007, 08:47 PM
Dobro, nisam ja sad mislio da mi snimak "slep progleda", naravno, samo bih da ga malo proshirim posle mixa....:)
Ima li josh neki nachin da se proshiri snimak u mixu, osim panovanja i slicnih stvari?
Equilizer cini cuda ali, pocni ga upotrebljavati blagovremeno, ne cekaj kraj miksanja (nije ga David Coperfield izmislio:D ) Uz dobro osmisljeno koristenje delaya i EQa moze se postici zadovoljavajuca sirina. Ako tezis extremnim mixovima (mislim na neprirodno siroko, izvan zvucnika....) isprobaj neki psihoakusticni procesor (Edison, Panorama...) na jednom elementu mixa, cisto da zavara uho tj. privuce mu paznju na trenutak. Ako pretjeras sa tim uskoro ces imati osjecaj kao da si :banghead: Znam da je ovo uopsteno do j. ali...krhko je znanje:(
dvuckovic
07-03-2007, 10:23 PM
Equilizer cini cuda ali, pocni ga upotrebljavati blagovremeno, ne cekaj kraj miksanja (nije ga David Coperfield izmislio:D ) Uz dobro osmisljeno koristenje delaya i EQa moze se postici zadovoljavajuca sirina. Ako tezis extremnim mixovima (mislim na neprirodno siroko, izvan zvucnika....) isprobaj neki psihoakusticni procesor (Edison, Panorama...) na jednom elementu mixa, cisto da zavara uho tj. privuce mu paznju na trenutak. Ako pretjeras sa tim uskoro ces imati osjecaj kao da si :banghead: Znam da je ovo uopsteno do j. ali...krhko je znanje:(
E, Copperfield je totalno smece!
Dexxy
07-03-2007, 10:55 PM
to je jedan napredni analajzer dinamike i frekvnecije plus komporesor i ekvilajzer.Dakle, učita? neku stvar sa za koju smatra? da je referenta i onda je on dugo i detaljno analizira pa to primjeni na tvoj miks?
Probao sam ja, ali ne radi nista narocito.
Interesuje me da li ima neki efekat, neko chudo koje u masteringu moze osveziti snimak, prosiriti ga i sl.
:cool:
Sve mozes da uradis sa Ozone om ..... samo treba da znas sta hoces ..... software je i te kako ok ....
Pozdrav
Mogli
15-03-2007, 12:13 AM
Lepo ti je DaBear rekao i to ti je definicija cele stvari - vrati se nazad i na zdrav nacin izmiksaj celu pesmu kao da nikakav mastering neces ni raditi! Ako jedan los mix budzis nekim efektima u masteringu, samo ces dobiti neprirodan i izoblicen zvuk kojim niko ne moze biti zadovoljan, a uz to definitivno gubis i dinamiku, a to sam ja sam otkrio kao svoju gresku. Recimo, naslusao sam se nekih svojih stvari, a onda posle izvesnog vremena otvorio projekat da ih cujem i iznenadio se kako to tamo drugacije, zdravije i poletnije zvuci....Znaci, sve sam sam upropastio svojim divljackim masteringom. Sada gledam da u masteringu eventualno dam malo vise basa ili ostrine i da pojacam snimak i mnogo sam zadovoljniji.
Da li pritom stavljati neki limiter ili mastering comp na sam out u miksu?
MOLIM VAS bitno mi je jer nikako da dobijem miks dovoljno glasan vec se sve vrti oko -20 RMS!
madrfadr
15-03-2007, 01:29 AM
Problemi nam se susrecu.
Koliko ja znam,nista sto se tice masteringa ne treba stavljati na out-bus i damiks ti je OK ako je oko 16 RMSa.
MOLIM VAS bitno mi je jer nikako da dobijem miks dovoljno glasan vec se sve vrti oko -20 RMS!
Pa ako je samo rms problem, ubaci u Sound Forge i povecaj ga koliko hoces (process/normalize/averige RMS level (loudness)
dadson
15-03-2007, 08:14 AM
Ovdje imas nekoliko pristupa:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13555&highlight=pristup
Boki_R
11-04-2008, 01:02 AM
Super dugme -> online plug-in, uploadujes sve trake i vrati se dobro odradjen mix (pod uslovom da je REC odradjen kako treba)
Aktivacija putem kreditne kartice (jbga):rotfl:
Pa onda nesto nisi dobro postavio u miksu...Ja uvek kad uradim miks i kad odsecem posle peakove koje strche dobijem -12 do 13.5...a pri tom nigde nemam limiter u miksu (samo na kicku gde mi komprimuje db do dva)...Al opet ovo sto ja radim je rap, kontam da zavisi od vrste muzike i svaceg neceg...
Al mislim da da je onda ceo miks lose postavljen, ako uzmes da napucavas limiterima ili necim RMS upropastices sve...Kolko sam ja mogo da primetim softverski limiteri (L3, Ozone, PSP Xenon, Sonnox Limiter - pazljivo setovan) svi dobro rade ali do 3db max 4db komprimovanja, nek me ispravi neko ako gresim.
LACKY
11-04-2008, 02:03 AM
Auu sunce ti j..em!
Nisam znao koliko sam stvari propustio u zivotu.
Ovdje imas nekoliko pristupa:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13555&highlight=pristup]
pa da to je to...ovde u glavnom sve lepo pise, samo mi ovaj de-noising i de clicking nisu jasni
Boki_R
11-04-2008, 08:58 AM
Misljenja sam da svaki kanal treba blago kompresovati, pa tek onda miksati, tako da u masteru skoro i nema veceg posla. Takodje treba resiti sve probleme u startu kako bi kasnije radili sa zdravim trakama.
Misljenja sam da svaki kanal treba blago kompresovati, pa tek onda miksati, tako da u masteru skoro i nema veceg posla. Takodje treba resiti sve probleme u startu kako bi kasnije radili sa zdravim trakama.
Definitivno, treba napraviti tako da ima sto manje posla u masteringu, mada realno ja u masteringu skoro da nista ni ne radim, malo inflator-a, psp xenon-a i po nekad sonnox eq-a (ako to sve moze da se nazove masteringom:), jer ja ne znam napredne tehnike)
LACKY
11-04-2008, 10:26 AM
Pokusavam da sumiram sustinu vecine(sem par izuzetaka) odgovora na ovu temu?
Mislim, najbitnije je da su sve stvari kako treba, da su najbitnije stvari sto bolje, manje bitne da su barem dobre. I to ti je to, mislim bice ti sve vrlo, jako i u najboljem slucaju izvanredno dobro.
DaBear
11-04-2008, 11:01 AM
[pa da....mislim ako je sve dobro...onda ce biti dobro i na kraju! a da sve treba - treba !! Nego !
google
03-05-2008, 08:57 PM
Mislim da je bolje da probas da ponovo uradis miks, nego da pokusavas da napravis cudo u masteringu.
Meni je odlican diter iz Ozone. Sve ostalo mi je osrednje. I ne koristim.
U kojim programima radite mastering, sta koristite od efekata i sl:cool:
Wave Lab.
Koristim Precision limiter i diter.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.