View Full Version : Problem sa slovom "s"
Ovako...Imam od preamp-a VoiceMaster Pro i M-Audio Tampa a od mic-a SE z3300a , se z5600a i kad snimam vokale stalno mi se cuje prejako slovo "s" "c"...
Pocetnik sam u tome pa neznam kako da rijesim taj problem...
Pa vas molim da mi kazete sta da od softwera (i kako) i opreme kupit da rijesim taj problem???
Manley
03-02-2007, 02:10 PM
Ovako...Imam od preamp-a VoiceMaster Pro i M-Audio Tampa a od mic-a SE z3300a , se z5600a i kad snimam vokale stalno mi se cuje prejako slovo "s" "c"...
Pocetnik sam u tome pa neznam kako da rijesim taj problem...
Pa vas molim da mi kazete sta da od softwera (i kako) i opreme kupit da rijesim taj problem???
odalji pevaca malo od mikrofona, i ako nemas kupi filter
http://www.audio-electric-shop.de/shop/catalog/images/Samson-01.jpg
lesha
03-02-2007, 02:14 PM
pozdrav i dobrodosao.
imash problem sa tzv. sibilantima. od softvera ce ti pomoci bilo koji de-esser, pogledaj spitfish (http://www.digitalfishphones.com/main.php?item=2&subItem=5)
Donedavno sam to skidao sa Waves RDeesser-om i bilo je kako-tako.
Prije par nedjelja sam probao sa ukljucim Deeser sa VoiceMaster Pro i da vokal usnimim sa istim i to je problem rijesilo takoreci u potpunosti.:)
Cak i pri ekstremnom tresholdu "gusenje" sibilanata ne smeta previse(ono kad ga povuce pri pojavi istih).Naravno,za pravi rezultat dovoljan je umjeren tresh.Recimo,obje kontrole na 3 sata otprilike(moze i 15 casova).
SumAnuT
04-02-2007, 07:11 PM
Jedno od resenja je da izmaknes mikrofon pod uglom od 45 stepeni.
Za plozive (p, b ...) ti vec treba depoper, a to mozes napraviti i od zenske najlonske carape.
http://www.soundfield.com/products/images/popscreen.jpg
Naravno sve se moze srediti i softverski ...
Tomislav
04-02-2007, 07:52 PM
Za plozive (p, b ...) ti vec treba depoper, a to mozes napraviti i od zenske najlonske carape.
A jel mi treba ako je dinamicki mikrofon? I jel to zbilja funkcionira ako se napravi od carape?
Pa isti je materijal u pitanju, samo sto ovaj pop filter fabricki izgleda lepse.
Tomislav
04-02-2007, 08:34 PM
Pa isti je materijal u pitanju, samo sto ovaj pop filter fabricki izgleda lepse.
Hvala puno, nisam znao da je isti materijal... :da:
A treba li mi to / vrijedi li kod dinamičkog mikrofona s obzirom na to da nije osjetljiv kao condeser?
SumAnuT
04-02-2007, 08:36 PM
A jel mi treba ako je dinamicki mikrofon? I jel to zbilja funkcionira ako se napravi od carape?
Stavi ruku ispred usta i izgovaraj neka slova, pa onda izgovori p i b.
Osetices kako ti vazduh "izleti" iz usta prilikom ta dva glasa.
Taj vazduh udari u membranu i napravi prevelik pomeraj membrane.
Razvuci carapu i stavi je izmedju usta i ruke, pa ako ne bude bilo tolikog udara vazduha, onda znaci da ce da radi i sa mikrofonom, nebitno dali je dinamicki ili kondenzatorksi.
Kondenzatorski su osetljiviji, ali na male promene, a ovo je najveci udar vazduha koji mic moze da dozivi tako da ce ga registrovati i najgori mikrofon.
Neka neko sa vise iskustva kaze coveku, ja ovo samo teorijski znam, mada mi je skroz nemoguce da nije isto i u praksi :da:
A treba li mi to / vrijedi li kod dinamičkog mikrofona s obzirom na to da nije osjetljiv kao condeser?
Pa ne moze da skodi. I dinamicki mikrofooni znaju da budu osetljivi na plozive. Ne kosta te nista da maznes kevi jednu carapu pa da probas :)
SumAnuT
04-02-2007, 08:46 PM
I dinamicki mikrofooni znaju da budu osetljivi na plozive.
Da li su dinamicki sa trakom osetljiviji na plozive od dinamickih sa kalemom ili vazi jednako za sve dinamicke?
Eeeeeeh, kad bih samo znao o cemu pricas.... :rotfl:
Nemam pojma koji ima traku, a koji kalem, majke mi! :)
Uzmes sm 58 i kazes malo grublje "p" u njega, puca kao lud. Naravno, to umnogome zavisi od pevaca, ali svaki puca kad ga dovoljno opteretis
SumAnuT
04-02-2007, 08:57 PM
:)
Nije bitno, bitno je da si nam dao odgovor zasnovan na prakticnom iskustvu. ;)
Tomislav
05-02-2007, 02:25 PM
:)
Nije bitno, bitno je da si nam dao odgovor zasnovan na prakticnom iskustvu. ;)
Tako je. Hvala, ja idem trazit carape, finu crnu sjajnu boju i malo cvrscu zicu, a onda stipaljku :D
yechmeny
07-02-2007, 04:06 PM
Krenusmo od sibilanata, a zavrshismo kod zenskih charapa. Dokle sezu te perverzije! izvan domashaja mog poimanja romantike u zivotu... :)
Donedavno sam to skidao sa Waves RDeesser-om i bilo je kako-tako.
Prije par nedjelja sam probao sa ukljucim Deeser sa VoiceMaster Pro i da vokal usnimim sa istim i to je problem rijesilo takoreci u potpunosti.:)
Cak i pri ekstremnom tresholdu "gusenje" sibilanata ne smeta previse(ono kad ga povuce pri pojavi istih).Naravno,za pravi rezultat dovoljan je umjeren tresh.Recimo,obje kontrole na 3 sata otprilike(moze i 15 casova).
Da se vratimo sibilantima:) ... Pokusao sam slicno sto je Tom napisao al kad ukljucim Deeser sa VoiceMaster Pro on ih malo stisa (sibilante) al ih opet cujem dosta jako sto mi se ne svida... a kad ih stisam i sa VoiceMaster Pro i sofware-ski cini mi se ko da je vokal( pretezito muski vokali manje zenski) dosta jako prigusen i fali mu ona toplina....
Da li postoji neko drugo rijesenje npr. da kupim neki dinamicni procesor sa deeserom .... da li bi mi to rijesilo problem? Ili nesto drugo? Ako mi imate sto preporucit do 1000e.... Hvala:rotfl:
Da li su dinamicki sa trakom osetljiviji na plozive od dinamickih sa kalemom ili vazi jednako za sve dinamicke?
Jesu osetljiviji. Ne prija im taj napad vazduha.
SumAnuT
07-02-2007, 06:54 PM
Pa da, kapiram da jesu zato sto je traka laksa od kalema pa se vise cimaju.
Sto se tice tog "S" da li ste probali da iskrenete mikrofon pod 45 stepeni, da se ne peva direktno u mikrofon?
ja ga podignem malo iznad, nateram vokalistu/tkinju da malo podigne glavu.. ne bude 45 stepeni, bude blazi ugao - obrnem ga i nalet vazduha ne napada direktno membranu.
ne bude uvek kako zelim, ali od toga pocinjem.
nenad
09-02-2007, 11:49 PM
poceo sam polako, ali nesigurno, da se bavim usnimavanjem vokala i eto obradio dosta tema na forumu u vezi toga i verovatno cu ubuduce da vas smaram pitanjima oko toga. No, hteo sam da kazem da sam bas probao da skidam ssssssssss i da je to SPITFISH uradio extra, ustvari komplet plugova je extra i za svaku preporuku.
Posedujem losh mic( t bone sc 400) pa i preset na SPITFISH-u "cheep mic.........." radi super !!!! :D
@admin> avatar je (bio) extra !!!!
dawid
10-02-2007, 12:47 AM
Da se vratimo sibilantima:) ... Pokusao sam slicno sto je Tom napisao al kad ukljucim Deeser sa VoiceMaster Pro on ih malo stisa (sibilante) al ih opet cujem dosta jako sto mi se ne svida... a kad ih stisam i sa VoiceMaster Pro i sofware-ski cini mi se ko da je vokal( pretezito muski vokali manje zenski) dosta jako prigusen i fali mu ona toplina....
Da li postoji neko drugo rijesenje npr. da kupim neki dinamicni procesor sa deeserom .... da li bi mi to rijesilo problem? Ili nesto drugo? Ako mi imate sto preporucit do 1000e.... Hvala:rotfl:
za te pare cu ti ja svakog pevaca nauciti da peva tako da nemas sssssssss :mrgreen:
evo ja vec godinama koristim Spitfish plagincic za sibilante koji radi super, mozes da probas i sa njim.. javi da ti posaljem
mada ako je bas to toliko izrazeno probaj da nadjes tu nezgodnu frekvenciju sa nekim eq-om... namesti visok Q i juri ga
Uh...Znate koji fazon,ja se nekih 5 godina bavim produkcijom i to...I konstatno su mi sibilanti pravili muku...Ali,u skorije vreme kako sam usavrsio tehniku mixanja tih problema vise nemam...Hocu reci,na sirovom snimku ima malcice izrazenijih sibilanata ali to lako sredim waves desserom, sa malim komprimovanjem na sibilante, na kome skidam oko 7khz...Na nekim ljudima koje snimam ni ne koristim desser...Sta sam ja vremenom primetio,primetio sam da prejaka kompresija na vokalu moze da izazove jake sibilante,tako da pogledaj da nije to problem,ako prilikom usnimavanja imas prejaku kompresiju na Voice Master-u,sibilanti ce biti jaci garant!Pa sad nek me ubije neko ako ne misli isto kao i ja:)I da...Ja u mixu vezujem eq,pa eventualno jos jedan eq,pa desser pa kompresor,na vokalu jer mi kompresor vrati malo prezentnosti na sibilantima koje deesser ipak umuljavi...Eto,nadam se da sam pomogao nesto...
... ako prilikom usnimavanja imas prejaku kompresiju na Voice Master-u,sibilanti ce biti jaci garant!Pa sad nek me ubije neko ako ne misli isto kao i ja:)I da...Ja u mixu vezujem eq,pa eventualno jos jedan eq,pa desser pa kompresor,na vokalu jer mi kompresor vrati malo prezentnosti na sibilantima koje deesser ipak umuljavi...Eto,nadam se da sam pomogao nesto...
Za prvo se slazem ali sam za ono poslije primijetio da ako eq stavim prije deesera(RDesser,onaj obicni mi se ne svidja) dolazi do sranja i sibilanti su jos i naglaseniji.Hocu reci,Dees mi je prvi u lancu. Tako mi comp dobija sve uglavnom sredjeno. (Nazalost,prvi u lancu je tradicionalno Auto-Tune!:confused:).
Evo bas sad radim na jednom albumu,i u pravo smo snimili stvar,snimao sam vokal sa Rode NT2 kroz SPL Pro Mike preamp do Tascam-a US 122,stavio sam vrlo vrlo laganu kompresiju na input kanalu u Nuendu,i apsolutno nikakvih problema nema sa sibilantima...Pazite sa kompresijom na Voice Master-u...
nenad
18-02-2007, 07:26 PM
Evo bas sad radim na jednom albumu,i u pravo smo snimili stvar,snimao sam vokal sa Rode NT2 kroz SPL Pro Mike preamp do Tascam-a US 122,stavio sam vrlo vrlo laganu kompresiju na input kanalu u Nuendu,i apsolutno nikakvih problema nema sa sibilantima...Pazite sa kompresijom na Voice Master-u...
Tako nesto sam i ja danas probao, na inputu u nuendo sam stavio RVox !!!? Eto samo malo da brije sssssssssssss, i nije lose, zaglavio sam se sa RVox-om ali treba probati i ostalu bratiju, mozda BT.
Nego da priupitam..... nekako su mi "presuvi" vokali, i kasnije pored koriscenja raznih prostornih efekta, u matrici su sami za sebe i kao da nisu deo matrice.
Los je mic, los preamp..... ali cini mi se da ipak ja negde debelo gresim. Elem, probao sam i sa stavljanjem prostornog impulsa na input, zvuci skroz drugacije ali jos uvek labavo.
Ima li nekih generalnih principa kod usnimavanja vokala ?
Hmmm...ja nemam neki poseban princip...Sve vokale snimam totalno suvo bez ikakvih efekata samo sa malom kompresijom na inputu konkretno na inputu stavljam Kjaerhus GCO,gledam da mi pri usnimavanju ne klipuje nista i nemam problema...Vec su ti napisali ovde,probaj sa razlicitim pozicijama od mikrofona...Ne bih stavljao nikakve prostorne efekte na inputu,jer posle ne mozes da ih skines...Mislim snimiti nesto sa nekim od, kako ih ja zovem, vremenskih efekata(delay,reverb,chorus...) je smrt,nema posle nazad a kad stavis reverb pa opet kompresujes ode sve u q....Isto tako ne stavljam ni desser na input jer neki vokali mi ni ne zahtevaju desseing...Pozdrav
Dushan_S
19-02-2007, 01:51 PM
Uh...Znate koji fazon,ja se nekih 5 godina bavim produkcijom i to...I konstatno su mi sibilanti pravili muku...Ali,u skorije vreme kako sam usavrsio tehniku mixanja tih problema vise nemam...Hocu reci,na sirovom snimku ima malcice izrazenijih sibilanata ali to lako sredim waves desserom, sa malim komprimovanjem na sibilante, na kome skidam oko 7khz...Btw, ti si moj heroj ako si uspeo da dobijes dobar rezultat sa Waves-ovim deesserom, to je najbuđaviji plugin tog tipa koji sam probao, kad je "s" izra?enije skoro je neupotrebljiv, a ako ga pojača? ojadi vokal. Radili ne?to gde je zatrebalo da se skidaju S, nije bilo drugih takvih plug-ova u kompu. 'ladno nismo skapirali da postoji i ona rennesaince varijanta (koja bolje radi) i smarali se najgrđe, jedva uradili ne?to tako ?to smo stavili dva komada jedan za drugim pa blago pode?avali. Uh! :)
Btw, ti si moj heroj ako si uspeo da dobijes dobar rezultat sa Waves-ovim deesserom, to je najbuđaviji plugin tog tipa koji sam probao, kad je "s" izra?enije skoro je neupotrebljiv, a ako ga pojača? ojadi vokal. Radili ne?to gde je zatrebalo da se skidaju S, nije bilo drugih takvih plug-ova u kompu. 'ladno nismo skapirali da postoji i ona rennesaince varijanta (koja bolje radi) i smarali se najgrđe, jedva uradili ne?to tako ?to smo stavili dva komada jedan za drugim pa blago pode?avali. Uh! :)
Zapravo uspeo sam zato sto nemam problema ja sibilantima,jednostavno snimak mi nema sibilanata,samo ponekad mi zatreba malo dessera i kad vec komprimuje sibilante samo malo,ne izoblicava mi nista...Sa vecim komprimovanjem naravno da izoblici...Ali gledam da sve lepo usnimim i da desser izbegnem...DO pre 6 meseci nekoriscenje desser-a mi je bilo nezamislivo,dok nisam ukapirao da sve moze i bez dessera,kad lepo odradis eq,desser ti ni ne treba....
Mogli
19-02-2007, 03:41 PM
Mozda je problem na sasvim drugoj strani - i to tamo gde se namestaju ostali parametri na preampu Focusrite Voicemaster Pro - Optical Expander, Vintage HArmonics, Voice Optimised EQ...Ako tu nisu dobro postavljene pozicije koje su odgovarajuce za dati mikrofon i datog pevaca, onda tu treba traziti resenje problema!
Ad Fines
19-02-2007, 05:53 PM
Ima li taj voice master deeser na sebi?
Cini mi se da ima.Vidi s njim.
bickomir
19-02-2007, 08:28 PM
Problem sa s-ovima je uvijek samo zbog jedne stvari, a to je mikrofon.
?to bolji mikrofon to manje sibilanata.
Wavesov deesser je odličan,vrlo transparentan i ako netko dobiva lo?e rezultate s njim, vrlo je vjerovatno da ga ne zna namjestiti.
Spitfish je isto jako dobar a moj SPL je najbolji.
Radi na potpuno drugom principu pa su tako i rezultati drugačijeg karaktera.
Dushan_S
21-02-2007, 01:22 PM
Problem sa s-ovima je uvijek samo zbog jedne stvari, a to je mikrofon.
?to bolji mikrofon to manje sibilanata.
Wavesov deesser je odličan,vrlo transparentan i ako netko dobiva lo?e rezultate s njim, vrlo je vjerovatno da ga ne zna namjestiti.
Spitfish je isto jako dobar a moj SPL je najbolji.
Radi na potpuno drugom principu pa su tako i rezultati drugačijeg karaktera.Izvini, ali ne mogu se slo?iti, ako misli? na onaj stari deesser, iz gold pack-a, on je nikad u?asniji. Tačnije mislim da je to najgori deesser koji sam ikada probao. (u stvari trebalo bi da govorim u mno?ini po?to smo se mučili ja i drugar da dobijemo neki rezultat a bio nam je ograničen izbor plug-ova) Moguće su bile minimalne korekcije ali je kod jačih S bio neupotrebljiv, jer ili ne radi ili previ?e ubije zvuk. Ako misli? na rennesaince deesser on već mo?e da odradi ne?to, to ajd u redu.
Manley
21-02-2007, 02:47 PM
mislim da prica o renesans deeseru koji je odlican
bickomir
21-02-2007, 11:30 PM
Izvini, ali ne mogu se slo?iti, ako misli? na onaj stari deesser, iz gold pack-a, on je nikad u?asniji. Tačnije mislim da je to najgori deesser koji sam ikada probao. (u stvari trebalo bi da govorim u mno?ini po?to smo se mučili ja i drugar da dobijemo neki rezultat a bio nam je ograničen izbor plug-ova) Moguće su bile minimalne korekcije ali je kod jačih S bio neupotrebljiv, jer ili ne radi ili previ?e ubije zvuk. Ako misli? na rennesaince deesser on već mo?e da odradi ne?to, to ajd u redu.
Mislim da problem nije u deesseru nego u lo?e snimljenom glasu.
Nema tog deessera koji mo?e ispraviti ne?to ?to je jako lo?e.
Jedna od najboljih varijanti u tom slučaju je manuelno sti?avanje s-ova automatizacijom volume-a.
I kad sam govorio o Waves deesserima mislio sam i na normalni Waves i na Renessaince.
Ako je dobar za ljude koji miksaju Rodney Atkinsa, Pink, Shakiru,itd. trebao bi biti dobar i za tebe.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.