Log in

View Full Version : KRK RP6 ili ...

shigumicu
29-12-2006, 01:27 PM
Resih da uzmem studijske monitore (dosad sam radio na B&W DM602 koje su vise HI-FI). Odluka je "skoro" pala na KRK RP6, ali sam se nesto zainteresovao i za Alesis M1 Active 620 koji je cenovno tu negde, e sad problem je sto ih ne mogu naci na istom mestu i uporediti, jedni su u NS Artistu, a drugi u BG Artistu.:) Ja uglavnom radim za zivim instrumentima (sem bubnja) , zanaci vise rock varijanta. Prostorija mi je oko 18 kvadrata. E sad me interesuje koje bi mi kutije vise odgovarale, po vasem misljenju i da li je neko cuo obe varijante ili moze i nesto trece da mi predlozite.

P.S. Nisam neka picajzla i znam da su to kutije iste klase i da je pitanje samo privikavanja na njih, jedino mozda moze da prevagne faktor zamora u radu pri dugotrajnom slusanju.:)

"7"
29-12-2006, 02:06 PM
Pa i zamor u radu zavisi od toga kakav zvuk tebi prija.
Veoma je nezahvalno preporucivati zvucnike uopste jer je to stvar ukusa.
Ja sam recimo uzeo ALTO M4A, a slusao sam ih naizmenicno sa bas RP 6, i vise su mi se svideli (po zvuku, mada su mi lepsi RP 6). Nista mi RP 6 nisu losije zvucali, nego neki detalji, neki licni utisak je presudio. Mozda zato sto RP 6 ima jedan woofer od 6" a ALTO ima dva od po 4", pa je tu verovatno razlika u dinamici... inace M-Audio BM5A, dok sam trazio zvucnike, mi se extra svideo u Mitros-u, dok mi se u Artist-u i nije nesto svideo zvuk (prostorija je mnogo bitna)
Ja sam ti sad svasta rekao a u principu nista...priznajem.
Pitaj u Artistu da li mogu da donesu RP 6 u NS ili obrnuto, moguce je da ce ti izaci u susret jer oni stalno idu tamo-vamo, pa ces moci lepo da ih cujes u istoj prostoriji.
Drugo resenje je da sacekas da ti neko ovde kaze sta da uzmes pa da imas koga da krivis ako ti se ne svidi kako zvuce he he he :mrgreen: :D :da:

shigumicu
29-12-2006, 02:38 PM
Pa i zamor u radu zavisi od toga kakav zvuk tebi prija.
Veoma je nezahvalno preporucivati zvucnike uopste jer je to stvar ukusa.

Sto se tice zamora mislim da ce ga u svakom slucaju manje biti nego do sad kada sam morao da trcim do raznih komsija, prijatelja, rodjaka da vidim kako to zvuci na njihovim linijama itd.

A sto se preporuke monitora tice, samo napred ;) . Ipak mi mnogo znace iskustva ljudi koji su imali kontakta sa mnogo raznih modela iz nize i vise klase, za razliku od mene. :)

U Artistu su mi rekli da bi im bio problem da prebace kutije iz Beograda (Alesis) do NS, jedino pod uslovom da kaparisem za Alesisa.

Rhino
29-12-2006, 02:57 PM
Sto se tice zamora mislim da ce ga u svakom slucaju manje biti nego do sad kada sam morao da trcim do raznih komsija, prijatelja, rodjaka da vidim kako to zvuci na njihovim linijama itd.

Ici ces kod svih njih i kad budes imao monitore josh dosta vremena trust me;)

shigumicu
29-12-2006, 03:30 PM
Ici ces kod svih njih i kad budes imao monitore josh dosta vremena trust me;)

Al se nadam da cu biti manje razocaran zvukom. :da:

Rhino
29-12-2006, 06:35 PM
KRK je solidna solucija za tu kintu. Mada, ja sad nisam siguran da li sam bash rp6 ikad cuo. Znam da mi se "V" serija svidjela, mada oni su skuplji...

shigumicu
29-12-2006, 07:27 PM
KRK je solidna solucija za tu kintu. Mada, ja sad nisam siguran da li sam bash rp6 ikad cuo. Znam da mi se "V" serija svidjela, mada oni su skuplji...

Ma isto ti je to. To su iste kutije samo sto su negde napisali RP a negde V, cisto da bi imali dve serije monitora. Mada kazu da malo bolje zvuce V jer je manje slova u nazivu monitora, a time i manje boje preko kabineta, pa to pozitivno utice na disperziju zvuka. :D
Serija V je osetno bolja, ali i osetno skuplja tako da je to za mene vec nedostizno (mozda jednog dana):)
Nevezano za zvuk, kod KRK-a mi se posebno svidja robusnost izrade, recimo RP6 ima preko 11kg.

zvincic
29-12-2006, 08:09 PM
Nevezano za zvuk, kod KRK-a mi se posebno svidja robusnost izrade, recimo RP6 ima preko 11kg.

d?aba mu tih 11 kg kad ga vidis iznutra :uhoh:

shigumicu
29-12-2006, 09:25 PM
d?aba mu tih 11 kg kad ga vidis iznutra :uhoh:

Sta je lose iznutra? Jesu li mu losi driveri, elektronika, zavrsna obrada ...?

Sta je sa ovim drugim monitorom M1 Active 620. Je li njega neko slusao. Kazu da je nesto bolji od MKII.

zvincic
29-12-2006, 09:30 PM
Sta je lose iznutra? Jesu li mu losi driveri, elektronika, zavrsna obrada ...?

majka Kina u punom sjaju...

shigumicu
29-12-2006, 10:12 PM
Ima li nesto sto nije made in China? Evo pre neki dan gledam one male M-Audio BX5a i oni China. A valjda ove firme sa malo vecim renomeom ipak vode racuna o kvalitetu izrade. Jeftinija radna snaga je jedno, a popustanje u kvalitetu je nesto drugo i vrlo je opasno po firmu koja to radi. Razumem da kineski proizvod bude losh, ali kada rade za nekog drugog, onda ocekujem i kontrolu kvaliteta te firme i bar problizan kvalitet "originalu"
Jedino sto sam video ovih dana je Mackie HR624 na kome pise made in USA, ali je zato par 820e. Jbg radio ga Amer koji ima platu 5000 dolara, pa se to nekako mora naplatiti. Kutije su odlicne u svakom pogledu, ali za moj budzet previse.

Ovo za KRK-ove me je malo zabrinulo. Znam da je China u pitanju, ali ako si ih video unutra i ako su krsh to je katastrofa. :(

Jan
29-12-2006, 10:49 PM
Ja mislim da u tom cenovnom rangu se ne mogu naci bolje kutije od KRK-a...Aj nek kaze neko drugi sta misli..

lesha
29-12-2006, 11:58 PM
Ima li nesto sto nije made in China?
adam, klein+hummel, event..

RokStudio
30-12-2006, 01:27 AM
Pogledaj u donji desni ugao i bri?i Samson sa liste :)

lesha
30-12-2006, 01:32 AM
dobro, barem su stavili, iako se slabo vidi :D

da nisam mozda pogresio sto se eventa tice? znam da su potencirali da je made in the usa..

"7"
30-12-2006, 01:38 AM
Ljudi, kakve veze ima da li je nesto sklopljeno u Kini ili negde drugde ako je odredjeni proizvodjac stavio svoj potpis na taj proizvod a time stavio i svoju reputaciju i eventualni opstanak firme u ruke tog proizvoda. Kinezi nisu retardirani, nisu nista gluplji od ostatka sveta, samo ih ima mnogo i jeftina je radna snaga i to se eksploatise. Svaki proizvod odredjene firme, kako u maticnoj zemlji tako i u Kini mora da prodje odredjene testove kvaliteta.
Druga prica je kada za neki proizvod nesme da se sazna proizvodni proces pa se pravi samo u maticnoj fabrici, ili se proizvod pravi (u Kini recimo) u malo losijim uslovima pa mozda nije bas bas jednak originalu (al' je zato i jeftiniji), sto je slucaj recimo sa procesorima gde su filteri za preciscavanje vazduha u proizvodnom pogonu u maticnoj fabrici mnogo osetljiviji i zadrzavaju mnogo manje cestice. Ovo naravno nema nikakve veze sa proizvodnjom zvucnika jer njima nisu potrebni nikakvi posebni uslovi.
Mislim da pogotovo za nizu i srednju klasu zvucnika nema nikakve veze gde su napravljeni.
Delovi isti, obuceni (recimo nemac)=obuceni kinez, nemac placen 3000e a kinez 50$ (mozda sam i preterao), ostalo je matematika.
PRC rulez :da: :mrgreen:

zvincic
30-12-2006, 01:51 AM
Ljudi, kakve veze ima da li je nesto sklopljeno u Kini ili negde drugde ako je odredjeni proizvodjac stavio svoj potpis na taj proizvod a time stavio i svoju reputaciju i eventualni opstanak firme u ruke tog proizvoda. Kinezi nisu retardirani, nisu nista gluplji od ostatka sveta, samo ih ima mnogo i jeftina je radna snaga i to se eksploatise. Svaki proizvod odredjene firme, kako u maticnoj zemlji tako i u Kini mora da prodje odredjene testove kvaliteta.
Druga prica je kada za neki proizvod nesme da se sazna proizvodni proces pa se pravi samo u maticnoj fabrici, ili se proizvod pravi (u Kini recimo) u malo losijim uslovima pa mozda nije bas bas jednak originalu (al' je zato i jeftiniji), sto je slucaj recimo sa procesorima gde su filteri za preciscavanje vazduha u proizvodnom pogonu u maticnoj fabrici mnogo osetljiviji i zadrzavaju mnogo manje cestice. Ovo naravno nema nikakve veze sa proizvodnjom zvucnika jer njima nisu potrebni nikakvi posebni uslovi.
Mislim da pogotovo za nizu i srednju klasu zvucnika nema nikakve veze gde su napravljeni.
Delovi isti, obuceni (recimo nemac)=obuceni kinez, nemac placen 3000e a kinez 50$ (mozda sam i preterao), ostalo je matematika.
PRC rulez :da: :mrgreen:

nije stvar samo u placi i izradi...igra tu ulogu i QC...

no, kad pricamo o KRK rp seriji....ako budes u prilici, otvori jednog i sam se uvjeri koliko je to jadno iznutra...

koliko para toliko muzike...

shigumicu
30-12-2006, 01:51 AM
Ma, video sam i Mackie HR 824 made in China.
Mislim da to stvarno nema mnogo veze sa kvalitetom.

zvincic
30-12-2006, 01:57 AM
Ma, video sam i Mackie HR 824 made in China.
Mislim da to stvarno nema mnogo veze sa kvalitetom.

vidio si ih, da....a jesi li ih cuo?

shigumicu
30-12-2006, 01:58 AM
nije stvar samo u placi i izradi...igra tu ulogu i QC...

no, kad pricamo o KRK rp seriji....ako budes u prilici, otvori jednog i sam se uvjeri koliko je to jadno iznutra...

koliko para toliko muzike...

KRK RP6 je u Artistu 420e, sto i nije bas malo, a pogotovu ako je to tako kao sto kazes. :skeptik:

shigumicu
30-12-2006, 02:02 AM
vidio si ih, da....a jesi li ih cuo?

Ej, sto se vijamo sa ovim postovima.:)

Nisam ih cuo, al bih voleo da se javi neko ko jeste da nam prenese utiske. ;)

"7"
30-12-2006, 02:05 AM
...koliko para toliko muzike...

Eee to je mnogo bitnije nego gde se pravi! Mada svako pravilo ima izuzetaka.

Cenim da se neces zeznuti bilo sta da uzmes u tom rangu, pogotovo sto se (verovatno) neces zadrzati na njima, jer (kao sto ja razmisljam) kako bude raslo tvoje znanje i praksa u radu, tako ce rasti i apetit za boljim zvucnicima i spravama. Nijedan od navedenih zvucnika te sigurno nece razocarati. Podji ti u par radnji i poslusaj ono sto imaju, izaberi opusteno one koji ti se najvise tada dopadnu i polako pocni da skupljas lovu za sledece (bolje).

lesha
30-12-2006, 02:07 AM
poslusaj i samson rubicon r6a, trebalo bi da su stigli u digital cave..

www.soundtech.co.uk/samson/news/rubiconfmawards?PHPSESSID=4e5c05489e66e16cf5c785c6 0e

prema Future Music testu, samsoni su bili najbolji u cenovnom rangu do £299 protiv E-mu PM5, Genelec 8020A, Fostex PM2 MkII

mislim da je adam A7 bolje resenje, ali je skuplji od navedenih.

"7"
30-12-2006, 02:18 AM
Ej, sto se vijamo sa ovim postovima.:)

Nisam ih cuo, al bih voleo da se javi neko ko jeste da nam prenese utiske. ;)

Dzabe ce neko da ti prenosi utiske, jer ako je pre toga slusao na kompjuterskim zvucnicima ili losim hi-fi zvucnicima reci ce ti da su extra a ako kuci ima recimo Dynaudio BM15A (kao Anita) verovatno ce ti reci da to i nisu neki zvucnici.
Ja sam ih cuo (RP 6) i meni licno se stvarno dopada kako zvuce.

Ima jedna fora sa Artist-om. Kada im ostane samo par komada necega a nece vise nabavljati ili se pojavi noviji model i sl. oni daju nenormalna snizenja na te proizvode, nekad i ispod nabavne cene, samo da se otarase i vrate lovu u normalne tokove. Mozda treba da vrebas takvu situaciju, meni su recimo kad sam bio prosli put da pogledam klavijaturu nudili Alesis qs 6.2 za 390e a na internetu je 600$ (bez transporta i PDV-a). Razmisli...

Pozz

DADDY Z
30-12-2006, 08:19 AM
...
prema Future Music testu, samsoni su bili najbolji u cenovnom rangu do ?299 protiv E-mu PM5, Genelec 8020A, Fostex PM2 MkII...
Mi?ljenja i testove iz Future Music-a ne uva?avam otkad je najbolji deo autora tekstova pre?ao u Computer Music..
Meni je te?ko da poverujem da Samson mo?e biti bolji od Fostex-a ili Geneleca ali dobro,sve je moguće.

Svakako bih ti preporučio RP6,mislim da za tu kintu nema boljih monitora.

Tiki the Boyler
30-12-2006, 08:36 AM
Slobodno pucaj na RP6! Imaju malo tog HiFi karaktera, ali tebi će to sigurno da godi akosi godinama na B&W! Meni je Alesis džigericu pojeo!
Mislim da ćeš za te pare teško naći bolju soluciju!

alavuk
30-12-2006, 08:47 AM
Mi?ljenja i testove iz Future Music-a ne uva?avam otkad je najbolji deo autora tekstova pre?ao u Computer Music..
Meni je te?ko da poverujem da Samson mo?e biti bolji od Fostex-a ili Geneleca ali dobro,sve je moguće.

Svakako bih ti preporučio RP6,mislim da za tu kintu nema boljih monitora.

veruj mi da sam i ja bio skeptican u fazonu koji bre samson ... ali ako je pojeo dva nova genelec-a i mogao je da se nosi sa najboljim modelom ... bio sam skoro u alcpro (digital cave shop) rubicon jos nije stig'o ali utisak za samsone mi je ostao isti ... fostex nisam cuo , mislim da sam pitao dal' ima negde da se cuju , i niko da mi odgovori :] tako da ono ima sigurno gomilu kombinacija tj monitora najbolje je sam da izabere , mi samo opet (kao i o svemu) mozemo da diskutujemo do minus beskonacno :]]]] ali stvarno ako imate prilike poslusajte samson resolve 65a(koliko ih reklamiram mog'o bi da ih dobijem free :]]] )

Rhino
30-12-2006, 09:05 AM
Ja ne osjecam razliku u zvuku izmedju mackie-a made in usa i made in china.
Mislim da smo previshe razmazeni po pitanju toga. Zasto bi se pakovala kutija u americi da bi se dostavila u grckoj recimo.
Moj mackie je usa, moj ortak ima kineza... I ako postoji razlika minorna je!
Ili sam ja potpuno gluv......
Sve su to konfekcijski zvucnici....

OFF
30-12-2006, 10:36 AM
Pod punom odgovrnoscu - pokusaj da izbunaris polovne yamahe msp5 (posto su nove kod nas nerealno skupe). Kad sam kupovao prvi par monitora (ne u zivotu, nego u trenutnom setup-u) izmedju bm5, KRK (nekih) sam izabrao ADAM ANF10, a sada vecinu vremena radim na yamahama, a ADAM ukljucim povremeno. Ako ih nadjes za spod 500e, slobodno zaboravi na Samsone, Davide i Golijate:) ......
Jednostavno - monitor. Nema previse basa (hvala bogu), i bar ne laze tu (za raliku od Alesisa i slicnis budzet monitora, pa i jeftinih ADAMa). Ako zadrzavas B&W, pogotovo preporuka za neke manje monitore

shigumicu
30-12-2006, 11:22 AM
Hvala na brzim iscrpnim odgovorima i konstruktivnim predlozima.:)

Odmah posle praznika krecem u "lov" na monitore, pa cemo videti sta cu "upucati". Za sada mi je KRK na nisanu, ali mozda to bude i nesto drugo.;)

lesha
30-12-2006, 01:33 PM
Mišljenja i testove iz Future Music-a ne uvažavam otkad je najbolji deo autora tekstova prešao u Computer Music..
Meni je teško da poverujem da Samson može biti bolji od Fostex-a ili Geneleca ali dobro,sve je moguće.
samo prenosim..

From November 2006 Future Music's cover feature: Studio Monitor Comparison
24 studio monitors, 6 top producers, 1 definitive group test:

"Expert's Choice" winners for each price group:

£219 - Tannoy Reveal 5A (vs Tapco S5, Fostex PM0.5 MKII, KRK RP5)
£235 - Samson Rubicon R5A (vs Behringer Truth 2031A, Roland DS5, Event ALP 5)
£299 - Samson Rubicon R6A (vs E-mu PM5, Genelec 8020A, Fostex PM2 Mkii)
£500 - Tannoy Reveal 8D (vs Adam A7, Roland DS8 )
£840 - KRK V8 (also vs Adam A7, Roland DS8 )
£900 - Dynaudio BM5A (vs Event ASP8E, PMC DB1S-A)
£1000 - Genelec 8040A (also vs Event ASP8E, PMC DB1S-A)
£1116 - Adam P11A (vs Dynaudio BM6A, Mackie HR624. Mackie HR824)

Tiki the Boyler
30-12-2006, 02:26 PM
Ta čoporativna testiranja monitora (i svakojake opreme generalno) su tu da zadovolje široke narodne mase, a nerijetko i želje naručilaca, tako da...

Npr. u dilemi između Tannoy Reveal 5A i KRK RP5 - ruku dajem za RP5! Oba sam ih detaljno ABtestirao i sve mi je na strani KRK-a!

boggy
30-12-2006, 02:52 PM
Ta čoporativna testiranja monitora (i svakojake opreme generalno) su tu da zadovolje široke narodne mase, a nerijetko i želje naručilaca, tako da...
.....

Tesko ce se neko smarati sa testiranjima ako mu ne plate (da mi je znati, ko li bi im platio :rolleyes: )... tako da ovakve stvari ne treba uzimati za ozbiljno...

Mislim da je komparativni marketing zabranjen u nekim zemljama, upravo iz ovih razloga. (tesko je obezbediti fundametalnu objektivnost u realnom okruzenju "ko da vise")

Jedino verujem korisniku koji mi (iskreno) iznese svoje utiske... da li je iskreno... to se sazna pre ili kasnije... a ovakve price su jasne i tu dileme nema...

Ili krace, SLAZEM SE SA Tikijem, ali mu i savetujem da CUVA svoju ruku za nesto pametnije :)

pozdrav

bogi

ANITA
30-12-2006, 03:27 PM

OT -
Slazem se... a i ne samo to. Ima jos jedan element u ovakvim pričama.

Dat ću jedan primjer. Jedan poznati pedijatar jedno je vrijeme glasno promovirao kako treba pustiti djecu da budu ?to dulje u pelenama i ne forsirati skidanje iz istih. Kao, ok je da budu i do 3. godine pa i dulje u pelenama.
Za neko vrijeme, taj isti liječnik postaje direktorom Pampers-a. :rolleyes:

Kad ne mozes vjerovati doktorima medicine, ne znam kako bi i zasto vjerovali kojekakvim člancima iz časopisa koji ionako ?ive od sponzora!?

Niste do?ivjeli da pri odlasku od stomatologa, isti sugerira zvakanje orbit zvakacih guma? To naravno ne rade radi zdravlja nasih zubi, vec radi sponzorstva.

Somer
10-09-2007, 01:52 PM
KRK RP6 je u Artistu 420e, sto i nije bas malo, a pogotovu ako je to tako kao sto kazes. :skeptik:

KRK RP-6 aktivni studijski monitori = 550 KM u ARTIST-u, Sarajevo.
Ako uzimas za ke? lovu,imas i popust od 10% jer im je u toku neka "KRK akcija".

mislim da im je cijena super i za te pare boga mi tesko mozes uzeti nesto kvalitetnije, ne? :rotfl: