PDA

View Full Version : Studijski muzicari.... prava

OFF
22-12-2006, 11:01 PM
Pozdrav.....
Svirao si na dosta albuma. Kakva je situacija kod nas sto se tice eventualnih autorskih prava vezanih za ljude koji sviraju na albumima (samim tim su, delom, i autori)? Da li ti je svejedno (po dzepu) u koliko ce primeraka biti prodat npr. novi Cholic, gde si takodje svirao? Ili je samo varijanta - hvala, izvolite, dovidjenja ?

bassystem
22-12-2006, 11:46 PM
Kod nas je i za kompozitore te?ka situacija (?to se tiče autorskih prava) a kamoli za studijske muzičare...mada, nisam siguran, ali mo?da ni u inostranstvu ta prava nisu velika...kod nas se (mislim na SOKOJ) obračunavaju autorska prava za kompozitora, tekstopisca i aran?era (kad su u pitanju standarde pjevačke kompozicije)

?to se tiče d?epa, naravno da je svejedno, jer se za sada ja dogovarm da nekome sviram za određeni honorar. A i mislim da je to nabr?i i najbezbolniji način, kao ?to i sviranje basa na nečijoj ploči vi?e nije toliko čest slučaj...Sve manje ljudi se i odlučuje da snimi ?ive instrumente, ili snime po par pjesama sa ?ivim instrumentima, a ostalo sekvenceri...Mada je to i dobro, jer se tako vidi ko ozbiljno pristupa snimanju ploče a ko to radi iz buduće koristi i samo zbog toga...Naravno, mislim na neku pop-rock, standardnu pjevačku muziku. Ali ja sam optimista po pitanju budućnosti sviranja ?ivih instrumenata po studijima, jer dobro odsvirana kompozicija je uvjek za klasu bolja u svakom smislu od programirane...To je pokazao i Giboni, koji je, moramo priznati, nametnuo neki vi?i standard u studijskom radu (na?alost, to je ne?to ?to je u osamdestim kod nas bio podrazumijevan nivo-zato su i muzičari bolje svirali i snimale se interesantnije ploče).

E sad, meni je naravno va?no da pjesma na kojoj sviram bude slu?ana ?to vi?e, odnosno, cd prodat u ?to vi?e primjeraka, mada opet, malo ko obrati pa?nju na bass. Međutim, ja se uvjek trudim da prilikom snimanja dam svoj max, da napravim dobru bass liniju ili neku interesantu temu, pa jo? kad to neko primijeti, ja smatram da sam napravio dobru stvar i zadovoljan sam:)

Dushan_S
23-12-2006, 05:05 AM
Pozdrav.....
Svirao si na dosta albuma. Kakva je situacija kod nas sto se tice eventualnih autorskih prava vezanih za ljude koji sviraju na albumima (samim tim su, delom, i autori)? Ne znam odakle ti to da je studisjki muzičar samim tim ?to svira - autor??? To se nigde ne tretira kao učestvovanje u autorstvu pesme, pa ni kod nas.

zoolander
23-12-2006, 08:37 AM
Studijski muzičar je izvođač, a ne autor i dobiva naknadu prema količini izvođenja autorskog djela,a prema postotku koji se obračunava za izvođača,to su izvođačka prava koja spadaju u srodna prava,a ne autorska.

mandrak
23-12-2006, 10:17 AM
U Hrvatskoj autor aran?mana ima 35% udjela od autorskih prava.

DaBear
23-12-2006, 10:58 AM
Pozdrav.....
Svirao si na dosta albuma. Kakva je situacija kod nas sto se tice eventualnih autorskih prava vezanih za ljude koji sviraju na albumima (samim tim su, delom, i autori)? Da li ti je svejedno (po dzepu) u koliko ce primeraka biti prodat npr. novi Cholic, gde si takodje svirao? Ili je samo varijanta - hvala, izvolite, dovidjenja ?

U Engleskoj (a i u Evropi, bogami) postoje "Performers rights" - prava sviraca / izvodjaca. Znaci svi koji su svirali i pevali na ploci. Cak i producent ima pravo na neku mrvicu...Registrujes se sa PPL (agencija koja skuplja pare) i onda na internetu pogledas da li su pesme na kojima si svirao registrovane kao pesme koje placaju. Napomena - samo pesme koje se vrte na radiju / TV se vaze! I to nekad se desi i da ne registruju nesto sto se pustalo na radiju !? (meni se desilo). Ako je neki dance itd - sto se pusta na specijalizovanim stanicama, desetak puta..onda ima fiksna cifra i netreba nikakvi dokazi.
Ako je pesma hit, onda treba par dokaza: ugovor o sviranju, krediti na omotu ili slicno...onda stignu bogami dobre pare!

Session muzicar je session muzicar. Placen je za to sto "unese" njegovim sviranjem. Ako je mega muzicar - mega mu je i cena! Samo ako se UNAPRED dogovori i potpise, onda ima pravo na autorska prava, (vrlo retko!!).

Ovde pojam "aranzman" i ne postoji! Ima samo MUZIKA i TEKST! Aranzman ide pod produkcijom, jer uglavnom onaj cija je pesma, je vec uradio neki aranzman i uglavnom ga producira.

Mada, i ovde svi vec polako prelaze na cash varijante - zbog downloada, slabe prodaje CDa, zakidanja itd - producenti uglavnom uzimaju unapred pare, jer skoro nikad nista ne stigne od prodaje!!

zoolander
23-12-2006, 11:15 AM
U Engleskoj (a i u Evropi, bogami) postoje "Performers rights" - prava sviraca / izvodjaca. Znaci svi koji su svirali i pevali na ploci. Cak i producent ima pravo na neku mrvicu...Registrujes se sa PPL (agencija koja skuplja pare) i onda na internetu pogledas da li su pesme na kojima si svirao registrovane kao pesme koje placaju. Napomena - samo pesme koje se vrte na radiju / TV se vaze! I to nekad se desi i da ne registruju nesto sto se pustalo na radiju !? (meni se desilo). Ako je neki dance itd - sto se pusta na specijalizovanim stanicama, desetak puta..onda ima fiksna cifra i netreba nikakvi dokazi.
Ako je pesma hit, onda treba par dokaza: ugovor o sviranju, krediti na omotu ili slicno...onda stignu bogami dobre pare!

Session muzicar je session muzicar. Placen je za to sto "unese" njegovim sviranjem. Ako je mega muzicar - mega mu je i cena! Samo ako se UNAPRED dogovori i potpise, onda ima pravo na autorska prava, (vrlo retko!!).

Pa kaj zmi?ljava? toplu vodu čoveče,naplata se vr?i prema broju pu?tanja na glavnim radio i tv postajama u zemlji(na njima se program koji ide u eter snima),kaj se tiče lokalnih radio postaja uzimaju se u obzir uzorkovani uzorci,podaci iz glavnih radio i tv postaja se ?alju agenciji zadu?enoj za za?titu prava autora odnosno izvođača(srodnih prava),temeljem toga se isplaćuju honorari,a prema postotku koji je propisan pravilnikom agencije za za?titu autorskih odnosno srodnih prava,točka,nema dalje to je to,kakvi dokazi i kakva mega cijena pojedinaca,izvođač ima jednu cijenu(postotak propisan pravilnikom)čoveče,pravo se razlikuje od zemlje do zemlje,al je baza ista.

DaBear
23-12-2006, 11:29 AM
procitaj moj post pazljivo i polako!
Kao session muzicar - sam formiras cenu! Ako si trazen i dobar, kostas sigurno vise nego neki pocetnik! To je jedna stavr i nema veze sa naplacivanjem od emitovanja!

A za Performers Rights - znam (jer sam "perform" na preko 150 remiksa na kojima sam radio!!) ako pesma nije u Top 40 (znaci pusti se svega par puta na radiju) osoba koja je svirala na toj pesmi dobije fiksnu cifru!

Ako je pesma hit, Top40 i vrti se na radiju i TVu - to se tretira kao "higher earning track" - onda osoba koja je svirala na toj pesmi mora da dokaze da je stvarno svirala (kredit na ploci, ugovor sa disko kucom itd) da bi mu stigle pare od emitovanja.

Ovo se odnosi samo na svirace i backing vokale!! Cak i ako je remix u pitanju pa se vrti na radiju, remikser ima prava na neku kintu!

Ovo je totalno odvojeno od autorskih honorara za emitovanje koji se placaju po minutu... malo si pomesal, ne?

A honorari od emitovanja na radiju e OVDE razlikuju NENORMALNO.
BBC RADIO 1 (drzavna stanica)placa najvise - oko ?55 (skoro 100Eura!!) po JEDNOM emitovanju na radiju!!! Dok komercijalne stanice placaju izmedju 10p i 15? ..
U principu, oni koji najvise pustaju - placaju najmanje!!

zoolander
23-12-2006, 12:02 PM
procitaj moj post pazljivo i polako!
Kao session muzicar - sam formiras cenu! Ako si trazen i dobar, kostas sigurno vise nego neki pocetnik! To je jedna stavr i nema veze sa naplacivanjem od emitovanja!

A za Performers Rights - znam (jer sam "perform" na preko 150 remiksa na kojima sam radio!!) ako pesma nije u Top 40 (znaci pusti se svega par puta na radiju) osoba koja je svirala na toj pesmi dobije fiksnu cifru!

Ako je pesma hit, Top40 i vrti se na radiju i TVu - to se tretira kao "higher earning track" - onda osoba koja je svirala na toj pesmi mora da dokaze da je stvarno svirala (kredit na ploci, ugovor sa disko kucom itd) da bi mu stigle pare od emitovanja.

Ovo se odnosi samo na svirace i backing vokale!! Cak i ako je remix u pitanju pa se vrti na radiju, remikser ima prava na neku kintu!

Ovo je totalno odvojeno od autorskih honorara za emitovanje koji se placaju po minutu... malo si pomesal, ne?

A honorari od emitovanja na radiju e OVDE razlikuju NENORMALNO.
BBC RADIO 1 (drzavna stanica)placa najvise - oko £55 (skoro 100Eura!!) po JEDNOM emitovanju na radiju!!! Dok komercijalne stanice placaju izmedju 10p i 15£ ..
U principu, oni koji najvise pustaju - placaju najmanje!!

Ako se radi o session muzičaru kojeg plaća studio u kojem radi onda normalno da vrijediš više ako si bolji,no o tome ovdje nije riječ,to plaća studio,a ne kuća koja štiti autorova ili izvođačeva prava.

U činjenicu da osoba dobija fiksnu cifru bez obzira na broj emitiranja,jednostavno ne vjerujem,to je apsolutna kontra kapitalističkom sistemu koji bi u Engleskoj trebal biti na znatno razvijenijem nivou nego na prostoru bivše juge,dakle ako je na balkanu tako ne vjerujem da je u engleskoj drukčije.

Ako je osoba dužna podnositi bilo kakve dokaze to znači da sama štiti svoja autorska odnosno izvođačka prava,što opet nije slučaj ni u jednoj iole razvijenijoj zemlji,već za to postoji jedna ili maximalno dvije organizacije na državnom nivou,koje su registrirane za to,budući da jedna osoba ne može biti prisutna istodobno na 1000 mjesta i štititi svoja prava,pa bi u skladu s tim i zarađivala minimalan honorar, a to se nikome ne isplati,već se to povjerava navedenim agencijama,to je rutina.

Remixer naravno ima pravo na autorsku naknadu jer je njegovo djelo autorsko djelo.

Kaj se tiče lokalnih radia i televizija i državnih,logično je da državna televizija i radio plaćaju više jer se njihov program svakodnevno snima, dok se program lokalnih rtv postaja snima uzorkovano,tj. uzme se u obzir emitiranje npr.u ponedjeljak,pa u skladu s tom činjenicom lokalci i mogu puštati više,a plaćati manje to je tako,bre.

OFF
23-12-2006, 01:32 PM
Ne znam odakle ti to da je studisjki muzičar samim tim ?to svira - autor??? To se nigde ne tretira kao učestvovanje u autorstvu pesme, pa ni kod nas.

Odatle sto sam cuo neke price iz '70tih i tome kako je bubnjar koji samo svirao na jednoj ploci mislim Miroslava Ilica, kupio od iste novog 'Keca'.
A pesme npr. kod nas, koje je svirao Nesa Japanac (Smejem se a plakao bih, Sve su seke jebene..........), pa B.Bozanic (442 do BGa)..... i jos gomila sjanih basadzija (i nas 'gost' ,naravno)..... meni su nezamislive bez njihovih linija, koje im sigurno nisu bile raspisane......

Dushan_S
23-12-2006, 02:10 PM
Tehnički si u pravu za doprinos svirača, pesma može imati neku specifičnu instrumentalnu liniju koja joj daje "merak", ali dok u nekoj muzici u kojoj instrumenti imaju veću težinu melodija odsvirana na gitari ima status nosećeg dela pesme (recimo jasno je da je rif iz Smoke on the Water autorski deo pesme a ne "dopsinos gitariste već iskomponovanoj pesmi) u pop muzici se uglavnom shvata da su pesma melodija pevanja, harmonska podloga, tekst i glavna tema na nekom instrumentu. Ako postoji samo harmonska pratnja na nekom mestu i muzičar napravi glavnu melodiju pesme, onda doduše on postaje (ako žele da mu priznaju oni kojima snima jel) koautor ali koliko se realno to dešava? Podrazumeva se da ako bi došao muzičar X umesto muzičara Y pesma bi bila za brucu ZVUČALA drugačija ili određeni element pesme, ali to ne bi bila druga pesma, pa samim tim nema upliva u autorstvo. Napolju je to nekad stvar dogovora. Ako nekoga umešaju u projekat toliko da on značajnije izmeni pesmu, onda se dogovori da bude upisan kao koautor. Nisu ni tu stvari sasvim čiste. Producenti bivaju upisani kao muzičari koji su svirali da bi dobijali procenat prodaje, ili kao koautori na nekoj pesmi proizvoljno, sami članovi benda se nekad glože da li je neka pesma nečija i ko je imao koliki postotak upliva itd.
Ali u svakom slučaju očekivati da session muzičar ima deo autorstva vezano za pesmu je sa jedne strane (sa punim uvažavanjem da je posao session muzičara mnogo kreativniji) kao da radnik sa građevine koji je radio na poslovnoj zgradi od ne znam koliko miliona dolara kad je gotova i prodaje se poslovni prostor traži svoj postotak jer da nije bilo njega... :)

DaBear
23-12-2006, 04:06 PM
@ Zoolander - sto volim kad mi neko ko nije ovde (i ne zna) prica kako treba da bude!
REKAO sam - pesme koje se puste PONEKAD (znaci ugl. dance stuff) uvece na Pete Tong emisiji ili pusti Judge Jules..dve tri, pet nedelja i to je to! Pesma je zavrsila rok trajanja! Onda se na Internetu SAM registrujes i plate ti FIKSNU cifru ako je ta pesam na njihovom spisku. OVO JE 1000% tacno - uradio sam proceduru vise od 50 puta!

I posto SVAKO moze da tvrdi (on line) da je NESTO vsirao na toj i toj pesmi..ako je pesam hit i ako se vrti vise na radiju..onda se PISMENIM PUTEM podnosi zahtev za ispaltu PERFORMERS RIGHTS...znaci MORAS da imas neki od dokaza naveden na njihovom web site-u! Aman! znam o cemu pricam!

OVO NEMA VEZE (PO STOTI PUT) SA KOMPOZITORSKIM TANTIJEMIMA OD EMITOVANJA NA RADIJU!!

Vrhunski sviraci dobijaju hiljade funti za session, jer se od njih trazi da unesu nesto svoje, od tehnike, fraziranja itd u pesmu. I TO IM SE PLATI.

Ovde studio NIKADA NEMA VEZE SA SESSION SVIRACIMA (sem ako nije neki smradni demo studio!!) Session svirace placa DISKO KUCA i ONI MORAJU DA POTPISU UGOVOR DA SU PRIMILI PARE ZA SVOJE SVIRANJE I DA NEMAJU NIKAKVA PRAVA NA PESMU I DA NIKADA NECE POKUSAVATI DA TRAZE BILO STA DA IM SE NAKNADNO ISPLATI!!! to je standardni ugovor ovde i svi ga potpisuju PRE sessiona!

valjda je sad sve jasno!!????????

zoolander
23-12-2006, 04:39 PM
OVO NEMA VEZE (PO STOTI PUT) SA KOMPOZITORSKIM TANTIJEMIMA OD EMITOVANJA NA RADIJU!!

Po drugi put,previd,no tek sam sad svatil o čem priča?,stvarno o tome ne znam ni?ta,u kontekstu prija?njih postova mislil sam da priča? o sasvim drugim stvarima.

LACKY
24-12-2006, 11:14 AM
Prvo razjasnite coveku da nebrka sta su autorska a sta izvodjacka prava.
Jer ti kao svirac nemas nista sa autorskim vec izvodjackim pravima.

bassystem
26-12-2006, 05:43 PM
hm...meni se vrlo rijetko de?avalo da neko TAČNO zna ?ta treba da mu odsviram...a čak i tada ja ponudim neka druga rje?enja, teme, čak i neki solo. Najče?će mi puste pjesmu pa ja odsviram neki prikladni bas. Ali nije mi padalo na pamet da razmi?ljam o autorskim pravima, jer u ovim na?im uslovima, sa ovako bijednim tira?ima mislim da tako nebih puno dobio...mada, čujem da u hrvatskoj stvari po tom pitanju mnogo bolje stoje...viđećemo

ali meni je uvjek izazov da u nekoj pjesmi doprinesem dobro osmi?ljenim i odsviranim basom...to mi je najva?nije, ipak. Za sad sam zadovoljan honorarom koji dobijem za to, a ako se stvari u sokoju i uop?te kod nas poprave, valjda će i ta prava da se realno plate

LACKY
27-12-2006, 02:39 AM
Pa sta sad? Eto da nebi tebe nebi bilo ni pesme ni izvodjaca!
(Dragani nista licno) Naravno da ces kao dobar muzicar da pripomognes kvalitetu aranzmana ( a ne kompoziciji jer je vec postavljena kada dodje do tebe)! Pa zato su te i zvali!
Nekada su postojala izvodjacka prava, koja su danas skoro zamrla ( ne samo kod nas), jer se resavaju u kesu.

bassystem
27-12-2006, 12:59 PM
Pa sta sad? Eto da nebi tebe nebi bilo ni pesme ni izvodjaca!
(Dragani nista licno) Naravno da ces kao dobar muzicar da pripomognes kvalitetu aranzmana ( a ne kompoziciji jer je vec postavljena kada dodje do tebe)! Pa zato su te i zvali!
Nekada su postojala izvodjacka prava, koja su danas skoro zamrla ( ne samo kod nas), jer se resavaju u kesu.

hm, ne shvatam takav ton (ili sam pogrešno ukapirao tvoju intonaciju odgovora)...ja sam samo rekao da se dosta puta desi da kompozitor zna samo otprilike za groove koji će ići (ili čak ni to) pa mene pusti da odsviram neki bas koji bi dobro išao uz njegovu pjesmu...znači radi se samo o segmentu bass-a, a ne o pjesmi. Nisam ni u jednom trenutku nipodaštavao vrijednost kompozitora, aranžera...nego samo napomenuo da neki kompozitori ne obraćaju veliku pažnju na bass liniju...eto

a s druge strane, reci mi ako ja smislim muzičku temu (foršpil), melodiju za određenu numeru, jel se to računa kao kompozitorski, aranžerski ili izvođački dio? (recimo kao čivutski vrt na "ranom mrazu", ili tema u "tvoj neko" koju svira violina, koju sam ja prvenstveno svirao na bass-u??)

LACKY
27-12-2006, 04:28 PM
Tu si vec usao u kompozitorov teren, i to se resava nekim dogovorom (vrlo retko u praksi neki kompozitor pristaje da podeli autorstvo zbog teme pa i harmonije).

perun
27-12-2006, 04:31 PM
reci mi ako ja smislim muzičku temu (for?pil), melodiju za određenu numeru, jel se to računa kao kompozitorski, aran?erski ili izvođački dio?

Ako sklopis ugovor o raspodeli "kompozitorskog prava" po procentima onda si kompozitor, tj. ko-kompozitor ili ko-aranzer (sto ce ti dozvoliti-NIKO!?), a ako ne... Onda si samo BASISTA i ucinio si nekome uslugu!:D :cool: Mislim, izvodjac si.

AcaHari
27-12-2006, 04:34 PM
Tu si vec usao u kompozitorov teren, i to se resava nekim dogovorom (vrlo retko u praksi neki kompozitor pristaje da podeli autorstvo zbog teme pa i harmonije).
Govoris o pravim ili nasim "kompozitorima"?Ako govoris o pravim kompozitorima, kojih je ovde malo, onda si u pravu ali ako govoris o "kompozitorima" onda veruj da se desavalo da od cele kompozicije ostane motiv a da sve ostalo urade muzicari.Najcuvenija izjava pojedinih kompozitora (necu da ih imenujem) je :Ne valja, a na pitanje ;Sta ne valja?;covek odgovora ne znam ali ne valja.:banghead: A da ti ne kazem kad kompozitor svom gitaristi, koji to uslovno receno, kaze hocu da mi zvucis ko Satriani....Ja na to imam odgovor koji glasi pa sine moj treba da sviras ko Satriani pa da tako i zvucis.Izvinjavam se svima sto sam se malo udaljio od teme.

bassystem
27-12-2006, 04:37 PM

sumljam da u pravnim sistemima postoji izraz "ući u kompozitorov teren", ipak ne igramo fudbal...de facto, ako sam osmislio uvodnu temu, ja postajem ko-kompozitor i imam određena autorska prava koje ni jedan autor nebi smio da mi ospori...ali, mnoge stvari su kod nas nelogične, i često podrazumijevane

laki, ništa lično:D

LACKY
28-12-2006, 12:59 AM
Da ali autorska prava su upravo pipava zbog toga sto je kompozitor prijavio pesmu na svoje ime i nezeli da ti da koautorstvo. Sta se onda desava? Tuzis ga sudu. Eto konkretno zasto te kompozitor nije prijavio kao koautora, dali si uopste sa nji razgovarao na tu temu. Zanima me sta bi ti Balasevic rekao da mu trazis koautorstvo za kompoziciju radi forspil koji si napravio!
Takve stvari, bojim se da se nigde lako neresavaju a verujem najverovatnije u kesu!

bassystem
28-12-2006, 10:53 PM
Ako ćemo legalno, sleduju mi koautorska prava....ako ćemo realno, i boli me k***c za 200din koje bih eventualno dobio za te teme...Bitno da je vuk sit i ovce na broju....ja sam zadovoljan kad neko pohvali te teme...a i finansijski je sve rije?eno, tako da nema problema, svi autorki problemi su rije?eni

LACKY
28-12-2006, 11:03 PM
Pa takva ti je surova realnost, sta da se radi.