PDA

View Full Version : Stakleni zid u studiju! Ko kaze da ne moze?

Moritz
19-12-2006, 09:49 PM
http://www.zappataandpartners.com/prg_romus.htm

Sta se sve moze sa parama :). Boggy sta ti kazes na ovo?

pogledajte i ostale linkove http://www.zappataandpartners.com/eng_progetti.htm

Evo nesto o Romus studiju iz PSNE , treca stranica od gore http://www.prosoundnewseurope.com/index.php?option=com_content&task=view&id=108&Itemid=50

boggy
20-12-2006, 12:26 AM
Zdravo Moritz,

Pogledacu linkove kasnije malo detaljnije, ali sto se stakla tice, ne znam ko je rekao da staklo NE SME u studio... ja definitivno nisam...

Materijali koji imaju lepe refleksije, odnosno refleksije koje se ljudima najvise svidjaju su otprilike... drvo, kamen, cigla, staklo,...

Vec se o tome pricalo na par mesta ovde, u ovoj sekciji Foruma.

Kao sto si i sam primetio, to je poprilicno skupo, ne samo zbog cene stakla, nego i zbog daleko jace konstrukcije na koju bi se ono smelo okaciti... sve se poskupljuje... pitanje je cemu sve to... drvo, kamen i cigle su daleko lakse za rad..

Definitivno, ako stavljas gipsanu plocu, na njeno mesto mozes staviti staklenu... ok tezina je drugacija i menjaju se karakteristike, ali niko ne brani staklo u studiju... zasto bi? Ravna ploca reflektuje pa reflektuje (negde vise negde manje...) ... cak i mozda lepse refleksije imas od staklene ploce nego od gipsane...

pozdrav

bogi

sRce
20-12-2006, 04:58 PM
Na slici je Vangelisov studio u Parizu. Aj ko zna da objasni ovo sa staklom u studiju. Gde je tu akustika, difuzori, trapovi...?

boggy
20-12-2006, 06:26 PM
:)

Kao prvo, ove slicice pokazuju prilicno veliki prostor ("+" odmah, na pocetku).

Drugo, bass trap, kao "sprava" koja se moze "videti" u studiju, je pomocno sredstvo, kojim bilo kakvu sobu pokusavas da pretvoris u studio, sa vise ili manje uspeha... znaci u pitanju je adaptacija prostora.

Trece, akusticki "rekviziti" u smislu "Lego" kokckica (Primacoustic i Auralex su neki) su postali izuzetno popularni na trzistu kako je krenulo sirenje kucnih ateljea, ili ateljea u bilo kakvom prostoru...

Cetvrto... otkud ideja da je staklo STETNO za akustiku?

pozdrav

bogi

sRce
20-12-2006, 07:11 PM
Nisam rekao da je staklo stetno za akustiku. Lepo jeste i prijatno za rad samo neznam koliko je bas dobro. Ne vidim da on ima preko stakla neke difuzore vec ravne povrsine. Diskutabilno pitanje...

boggy
20-12-2006, 07:18 PM
Nisam rekao da je staklo stetno za akustiku. Lepo jeste i prijatno za rad samo neznam koliko je bas dobro.

Dobro je staklo, ne brini, bolje je po mom misljenju od gipsanih ploca! :) ali je skuplje i komplikovanije/teze za rad.

Ne vidim da on ima preko stakla neke difuzore vec ravne povrsine. Diskutabilno pitanje...

Pa tamo ima ravnih povrsina, ali nema puno paralelnih.... i rekao bih da mu je to umetnicki atelje, sto je sasvim ok... odnosno, ako je njemu tamo lepo kad radi, onda je prostor OK!!!

Sustinski, prostor MORA da se dopadne onima koji rade u njemu! To je JEDINI validan kriterijum za studijsku i akustiku necijeg ateljea. Dodatni zahtev (sada vec tehnicki) je da prostor+monitoring ljudima ne daje LAZNE impresije oko onoga sto rade.... i to je skoro sve :) (po nasem iskustvu do sada, postoji odlicno poklapanje izmedju "dopada mi se" i "ne laze me"... mada tu korelaciju i dalje proucavamo i pratimo).

pozdrav

bogi

Moritz
20-12-2006, 07:54 PM
Povodom mog posta. Nije se odnosilo na tebe ili na bilo koga na forumu da je rekao da je staklo "stetno" ili lose u studiju :) , nego na jednu opste rasirenu predrasudu. Inace sam poduhvat oko izgradnje Romus studija je vrlo zanimljiv

Da dodam da taj studio nije "atelje" nego visoko budzetni komercialni studio ciji je vlasnik vrlo uspesan kompozitor i producent ...Celine Dion, Pavaroti itd. I po recima projektanta studio je pravljen tako da se sav zvuk koncentrise na zadnji zid koji je jedan ogroman apsorber.

boggy
20-12-2006, 08:10 PM
Pa naslov posta mi je zvucao pomalo "senzacionalisticki"... pa sam odgovorio istom merom :) :p

.....I po recima projektanta studio je pravljen tako da se sav zvuk koncentrise na zadnji zid koji je jedan ogroman apsorber.

Super, ako su uspeli da ga "safataju" u "zamku" u potpunosti i ako im se nista ne vrati nazad!!!!

Staklo je na nekakvom "losem glasu" najvise zbog "nesrecnog" prozora prema "gluvoj" sobi, pogotovo ako je samo sa jedne strane, jer je stvarno KARAKTERISTICNO po svojim refleksijama, i prilicno narusava stereo sliku ako je sa SAMO jedne strane (leve ili desne).... a sa druge strane je nesto drugo... na to se mora covek navikavati svakodnevnim radom...

Iskreno, ako se iko ovde pojavi sa zeljom da mu rezija ima vise od 50% staklenih povrsina ... i ako je OZBILJAN u toj zelji... paaa.... :rolleyes: mozes da pretpostavis vec... ;)

pozdrav

bogi