PDA

View Full Version : Krckanje

Everbeatz
18-12-2006, 10:49 PM
Imam problem vezan za povremeno krckanje koje se cuje na monitorima prilikom slusanja muzike, a do skora je krenulo i kad pojacavam-stisavam output level na kartici. U pitanju je M-Audio Audiophile USB, ali ne sumnjam u nju (mada...) jer sam do skora imao Terratec DMX6 Fire i problem je bio isti.

Da li je vezano za uzemljenje, struju, itd?..ili je neka druga opcija u pitanju jer ne znam vise na sta da sumnjam.

puRe
18-12-2006, 11:22 PM
to sa pojacavanjem/stisavanjem asocira na "krckavi" potenciometar...ali...

ako je krckanje stalno (i sa razvezanom zvucnom odn. samo strujnim kablom vezanim za monitore) onda je najverovatnije pojacalo u pitanju... (nisi rekao jesu li aktivni ili pasivni)

"7"
18-12-2006, 11:25 PM
Iz iskustva znam da u najvecem broju slucajeva problem dolazi od napajanja, zato sto u ova jeftina kucista koja kupis za 20-30e stavljaju krseve od napajanja sto je i logicno s obzirom na cenu.
Ako mozes da izvedes da kod nekog uzmes bolje napajanje (CoolerMaster, Chieftec...) i probas bilo bi savrseno, jer ipak moze da se desi da nije napajanje vec nesto drugo (ploca recimo, a mozda i zvucnici?).

Pozz

Everbeatz
19-12-2006, 12:18 AM
Da, moguce je da je napajanje, to sam i ja posumnjao jer ako se desava sa dve razlicite kartice onda verovatno nije do njih. Ne verujem ni da su zvucnici (Adam ANF10), pojacalo jeste matorije Pioneer, ali sam se setio da sam danas slusao nesto preko slusalica koje su bile ubodene direkt u karticu i tu se culo isto, tako da ce najverovatnije biti nesto oko samog kompjutera.

U kom slucaju moze da bude do ploce? Asus P4S800 - jeftinija verzija nazalost..:(

Mada moram da napomenem da je bilo jace izrazenije sa Terratec karticom. Nalazio sam i po nekim forumima da ljudi imaju iste probleme sa tom karticom jer navodno uzemljenje nije dobro reseno..

"7"
19-12-2006, 12:44 AM
Sve u kompu (ne racunajuci hard, CD, DVD, Floppy) dobija struju preko ploce, sto znaci da ako je ploca krs ili se vremenom nesto desi ploci moze da dodje do svakakvih problema. Ne mora ploca da crkne, niti mora da znaci da ako je skuplja nece praviti problema, ja sam recimo pre 5 godina imao skuplju plocu (Asus, neka besna ne secam se oznake) koja je radila savrseno neke dve godine a onda sam poceo da imam problema sa nekim povremenim krckanjem iz zvucnika i sa memorijom. Promenio sam plocu i nestali problemi (ali sam pre toga probao i drugo napajanje i drugu memoriju).
Probaj ti prvo da zamenis napajanje, mozes i da uzmes komp od nekog ortaka (koji ima bolje napajanje naravno), i bez vadjenja iz kucista, iskljucis tvoje napajanje, stavis njegov komp pored tvog i ukljucis njegovo napajanje na tvoju masinu. Ako to ne da rezultate stavi njegov komp umesto tvog, pa stavi tvoju zvucnu na njegovu masinu... igraj se malo... jedino tako mozes da nadjes uzrok, ali kreni od napajanja.
Srecan lov na krckalicu

Pozz

Everbeatz
19-12-2006, 02:01 AM
Hvala ti Mrkizoni!:)

Nema mi druge nego metodom ispitivanja sumnjivih elemenata krenem u potragu za vec sad jako nervirajucom pojavom..