View Full Version : preampi
Aksez2
04-12-2006, 02:56 PM
pa dobro, objasni mi cemu sluze skupi monitori.
Da bi budale kupovale skupo i balavili po njima?
Pazi jedan primer:
Bio sam kod drugara u studio. On mi pokazao sta sve ima od tehnike itd. Recimo on ima jedan Tube Pre-Amp od 3000€ (Millennia STT-1 ako ti je poznat - garantovano:) ). Ja kuci (Studio) imam dva Tube Pre-Amp-a od 500€. Jedan Focusrite i jedan TL Auido Fatman. Ja sam tog dana kod njega snimio jednu pesmu (RAP). Nista posebno, nije ni bitno. Samo da testiram taj Channelstrip. Moj Drug ima dosta iskustva, vec godinama radi kao Sound-Engineer. I nije mu prvi put da je snimio neku pesmu preko tog Pre-Amp-a. Eto sad mi on narezao fajlovi (ne isproducirani) i izproducirani. Kvalitet Pre-Amp-a je fenomenalan. Stvarno. Kad sam ja kuci uporedio moj akapela preko tog Millennia Pre-Ampa i jedan akapela preko focusrite-a, vise mi se svidjao zvuk focusrite-a. A plus toga moram jos da dodam da smo pesmu preko mog Majk-a (Rode K2) snimili. Znaci isti uslovi. Samo drugaciji channelstrip. Dobro Soundkartica je bila druga ali, takodje i moj drug je bio odusevljen koliko dobro zvuci taj moj Focusrite. Ponavljam se - svako ima svoji ukus.
Imam ja takodje Ortaka koji je morao da kupi Manley VOXBOX. Nema tu sta. VOXBOX je stvarno High End. Znam ja to. Samo ja kazem da postoji i alternativa za mnogo manje pare a takodje dobar kvalitet.
Skoro svaki producent mora da ima sve zivo da bi okitio svoj studio. Bedara tebi deset Pre-Amp-a, 50 Expandera, 20 Mikrofona kad ti je dovoljan jedan Majk i jedan Pre-Amp itd.
Cena ne znaci jednako kvalitet. Sutra ce neko da baci majk za 20.000€ na trziste. I neko ce to da kupi. Nemora on da bude glup, ali on ce da ga ima - ti ne!
@ Aksez 2 ..... shvatam tvoje pravo na izbor , ali ovo sto pricas je besmisleno ( razlicita karta , ali nema veze ) , procitaj po forumu i raspitaj se o clanovima i stvarima pa postuj , ovo je sve malo bez veze ...... millenia definitivno nije za rap i onajkoji je koristi za rap ( a ima druge opcije , mora da se zamisli ) takodje navedi koji focusrite ..... ne mozes pricati ovako nezavrseno ....
Pozdrav
Aksez2
04-12-2006, 03:24 PM
@ Aksez 2 ..... shvatam tvoje pravo na izbor , ali ovo sto pricas je besmisleno ( razlicita karta , ali nema veze ) , procitaj po forumu i raspitaj se o clanovima i stvarima pa postuj , ovo je sve malo bez veze ...... millenia definitivno nije za rap i onajkoji je koristi za rap ( a ima druge opcije , mora da se zamisli ) takodje navedi koji focusrite ..... ne mozes pricati ovako nezavrseno ....
Pozdrav
Soundkartica zbog toga nema veze zato sto on ima MOTU Karticu a ja RME. Ni jedna ni druga ne uticu mnogo na zvuk. Sve u svemu nije on jedini koji hvali Focusrite.
Ja imam Focusrite Voicemaster Pro. Neznam koje tebi reko da millennia nije za rap. Stvarno neznam.
Iskreno te pitam: Jel je moji Focusrite Voicemaster Pro za Rap? Neznam ... mozda nije. Ajd' mi objasni sta treba da ima jedan Channelstrip preko koga se snima Hip Hop ili R'n'B.
Ja neznam sto se vi odmah ovde palite kao sibice. Ali to je ono tipicno "ja sam, ja imam, ja znam ..." Ja sasvim normalno diskutujem (izvinjavam se zbog toga sto lose pricam srpski - rodjen sam u nemacku, tamo odrasto i tamo zivim) samo sto me vi odma napadate sa recima: ti si nov - a i nista neznas! eeehhh?! Ako je tako, onda ok. Meni nije potrebno da se svadjam ovde snekim.
Ja imam moje misljenje. Vi imate vase. To je ok. Svako ima svoje iskustvo - i to je ok. Samo do sad se jos nije rodio onaj koji kaki zlato.
Soundkartica zbog toga nema veze zato sto on ima MOTU Karticu a ja RME. Ni jedna ni druga ne uticu mnogo na zvuk. .
Naravno da uticu i to dosta ..... razlika je velika cak i izmedju modela MOTU a
Ja imam Focusrite Voicemaster Pro. Neznam koje tebi reko da millennia nije za rap. Stvarno neznam. .
Nema sta ko da ti kaze , sedis i slusas ...... postoje cistiji i koloritniji preampi , lampaeski , tranzistorski , sa trafoima i bez njih .... svaki ima svoju svrhu .... zato ti i kazem , pre nego sto nesto napises , prvo procitaj o tome pa iznesi misljenje , da bi imalo tezinu .....
Iskreno te pitam: Jel je moji Focusrite Voicemaster Pro za Rap? Neznam ... mozda nije. Ajd' mi objasni sta treba da ima jedan Channelstrip preko koga se snima Hip Hop ili R'n'B. .
Voicemaster je prilicno gadan preamp , iamo sam ga i nije mi se dopao , mozes da postignes ok rezultate , ali nista vise od toga , sve zavisi koliko cujes i sta zelis da postignes
Ja neznam sto se vi odmah ovde palite kao sibice. Ali to je ono tipicno "ja sam, ja imam, ja znam ..." Ja sasvim normalno diskutujem (izvinjavam se zbog toga sto lose pricam srpski - rodjen sam u nemacku, tamo odrasto i tamo zivim) samo sto me vi odma napadate sa recima: ti si nov - a i nista neznas! eeehhh?! Ako je tako, onda ok. Meni nije potrebno da se svadjam ovde snekim.
Ja imam moje misljenje. Vi imate vase. To je ok. .
Nemoj da imas komplekse .... sasvim lepo pricas jezik , a dok nisi pomenuo , niko nije ni znao da si iz nemacke ... ima mnogo ljudi iz raznih zemalja ovde ....pa evo i Manley je iz Svajcarske ..... samo je razlika izmedju onog sto znas i onog sto pricas uocljiva pa ljudi reaguju , nikakva novost da bi se uzbudjivao oko toga , jednostavno citaj po forumu .... ima tu svasta da se nauci , a i ima dosta ozbiljnih ljudi iz posla ....
Pozdrav
Imam osecaj da covek ima potrebu puno toga da nam kaze o sebi u 3 posta...
Polako, ne zurimo nigde, ovde si dobrodosao, samo budi malo takticniji, barem dok ne ukapiras ko je ko.
idekius
04-12-2006, 03:55 PM
Aksez2, dobro dosao na forum... i ne dozivljavaj Kolegu Manley-a neprijateljski, covek ti samo prenosi svoja saznanja i iskustva, kao i ostali...
Manley
04-12-2006, 05:43 PM
Ja imam dve Millennia-e STT1 i koristim ih ISKLJUCIVO za Klavir, acc. gitaru, i snimanje prostorije, nekada za OH.
Za rap se koristi AVALON VT737 i on je standard u mnogim studijima na planeti...
nisam ja neprijatelj(cek da dodje perun;) tek ce biti svasta) samo ti pricam da mislis da mnogo znas i da si otkrio toplu vodu, ali nazalost istina je drugojacija...secam se sebe posle zavrsenog SAE-a...sada se stidim svojih gluposti iz vremena kada sam mislio da "znam". Drugo ovo je otvoren forum i pre nego sto nesto napises trebas da znas da za to snosis i posledice. Neko ce poslusati tvoj savet za genelec i bacice pare kroz prozor, sto u nasim uslovima nije najpozeljnije...zato nisi jedini, nisi prvi ko je nesto probao...i ako ovde ljudima uglavnom fali materijalna strana, veoma dobro znaju sta je dobro i sta treba uzeti i zato su primorani da se bore sa odnosom cena kvalitet.
Koliko vidim vi u Nemackoj imate para i kupujete sve sto izadje u novinama...pa pobogu gde za hip hop i r`n`b... VoxBox i Millennia?????????
Aksez2
05-12-2006, 08:09 AM
Ja imam dve Millennia-e STT1 i koristim ih ISKLJUCIVO za Klavir, acc. gitaru, i snimanje prostorije, nekada za OH.
Za rap se koristi AVALON VT737 i on je standard u mnogim studijima na planeti...
nisam ja neprijatelj(cek da dodje perun;) tek ce biti svasta) samo ti pricam da mislis da mnogo znas i da si otkrio toplu vodu, ali nazalost istina je drugojacija...secam se sebe posle zavrsenog SAE-a...sada se stidim svojih gluposti iz vremena kada sam mislio da "znam". Drugo ovo je otvoren forum i pre nego sto nesto napises trebas da znas da za to snosis i posledice. Neko ce poslusati tvoj savet za genelec i bacice pare kroz prozor, sto u nasim uslovima nije najpozeljnije...zato nisi jedini, nisi prvi ko je nesto probao...i ako ovde ljudima uglavnom fali materijalna strana, veoma dobro znaju sta je dobro i sta treba uzeti i zato su primorani da se bore sa odnosom cena kvalitet.
Koliko vidim vi u Nemackoj imate para i kupujete sve sto izadje u novinama...pa pobogu gde za hip hop i r`n`b... VoxBox i Millennia?????????
Izgleda da sam napravio veliku gresku sto sam reko da se meni svidjaju Genelec monitori itd. Jbga. Tako je kako je.
Ti si zavrsio SAE - svaka ti cast. Mnogi moji prijatelji su takodje zavrsili SAE. Eto ja nisam. Nisam imao dovoljno sitnis!
A to sto neko ima pare to je jedostavno rezultat teskog rada, danju i nocu, to je rezultat produciranje pesama, pisanje tekstova i izdavanje albuma. Ko je zaradio, moze i da trosi.
A da li mi verujete ili ne, ja poznajem dosta Hip Hop producenti, koji garantovano ne koriste Avalon nego mnogo jeftiniji Channelstrip kao sto je recimo focusrite ili TL Audio, zato sto znaju sta radu, znaju sta im treba - kako treba da zvuci glas. Da li su to produkcije za "Bass Sultan Hengzt" (www.murderbasss.com (http://www.murderbass.com)), ili za "Bushido", Eko Fresh, (www.ersguterjunge.de (http://www.ersguterjunge.de)) ili za drugi Reperi, dosada niko nije reko: Mnogo lose ti zvuci pre-amp ili soundkartica ili monitor. Diskovi su se prodali kao Hleb.
Nemoj da me razumete pogresno. Ja njih nisam producirao, nego drugovi moji. Samo da se izjasnim.
Ja imam moju (jos nepoznatu) ekipu i samo za njih radim.
Ja samo zelim da kazem da nije bitno da li neko ima najnoviji model necega ili zavrsen SAE ili 50 god iskustva - zato se i bez toga moze postigne odlican rezultat. A za mene je odlican rezultat kada pustim pesmu i uzivam u nju. Da li je to prvi Album "Outkast-a" gde su svi Beatovi bili producirani preko "fruity Loops-a" ili "Living Legends" (www.legendarymusic.net (http://www.legendarymusic.net)) koji dan danas nemaju kintu za skuplju opremu ali su im pesme najludje. To je za mene Muzika.
Samo zbog "nike" Patike ja ne trcim brze.
Yep
Manley
05-12-2006, 12:56 PM
Izgleda da sam napravio veliku gresku sto sam reko da se meni svidjaju Genelec monitori itd. Jbga. Tako je kako je.
Ti si zavrsio SAE - svaka ti cast. Mnogi moji prijatelji su takodje zavrsili SAE. Eto ja nisam. Nisam imao dovoljno sitnis!
A to sto neko ima pare to je jedostavno rezultat teskog rada, danju i nocu, to je rezultat produciranje pesama, pisanje tekstova i izdavanje albuma. Ko je zaradio, moze i da trosi.
A da li mi verujete ili ne, ja poznajem dosta Hip Hop producenti, koji garantovano ne koriste Avalon nego mnogo jeftiniji Channelstrip kao sto je recimo focusrite ili TL Audio, zato sto znaju sta radu, znaju sta im treba - kako treba da zvuci glas. Da li su to produkcije za "Bass Sultan Hengzt" (www.murderbasss.com (http://www.murderbass.com)), ili za "Bushido", Eko Fresh, (www.ersguterjunge.de (http://www.ersguterjunge.de)) ili za drugi Reperi, dosada niko nije reko: Mnogo lose ti zvuci pre-amp ili soundkartica ili monitor. Diskovi su se prodali kao Hleb.
Nemoj da me razumete pogresno. Ja njih nisam producirao, nego drugovi moji. Samo da se izjasnim.
Ja imam moju (jos nepoznatu) ekipu i samo za njih radim.
Ja samo zelim da kazem da nije bitno da li neko ima najnoviji model necega ili zavrsen SAE ili 50 god iskustva - zato se i bez toga moze postigne odlican rezultat. A za mene je odlican rezultat kada pustim pesmu i uzivam u nju. Da li je to prvi Album "Outkast-a" gde su svi Beatovi bili producirani preko "fruity Loops-a" ili "Living Legends" (www.legendarymusic.net (http://www.legendarymusic.net)) koji dan danas nemaju kintu za skuplju opremu ali su im pesme najludje. To je za mene Muzika.
Samo zbog "nike" Patike ja ne trcim brze.
Yep
jeste
davormen
06-12-2006, 03:13 PM
jeste
ouch :rotfl:
clusterchord
06-12-2006, 11:52 PM
Manley, ja sam imao STT jedno vrijeme, i makar je (HV3) perfektno cist i linearan zvuk, uvijek mi se cinio malo dosadan i hladan za vokale. za klasicne i ostale akusticne instrumente very nice, ili kad se trazi realnost/linearnost, npr. special fx, foley i sl. mi se cinio super..
@737
dosta ljudi koji ga imaju uz druge highend sprave, kazu da je 737 takodjer super za pratece, kao nesto tanji, dok lead snimas na nekakav neve, chandler ili gr za masivan zvuk. odvoji ih u mixu.. jel neko probao?
ja sam u par navrata mixao neki zenski dance sa leadom snimljenim na 737, i obzirom da sam inace poznavao glas cure koja je pjevala, ucinilo mi se da je za nju taj pre ucinio cudo. kremasto, i svileni karakter u visokim.. ne sjecam se koji je bio mic (to obicno utjece puno vise..)
Manley
07-12-2006, 12:00 AM
Manley, ja sam imao STT jedno vrijeme, i makar je (HV3) perfektno cist i linearan zvuk, uvijek mi se cinio malo dosadan i hladan za vokale. za klasicne i ostale akusticne instrumente very nice, ili kad se trazi realnost/linearnost, npr. special fx, foley i sl. mi se cinio super..
@737
dosta ljudi koji ga imaju uz druge highend sprave, kazu da je 737 takodjer super za pratece, kao nesto tanji, dok lead snimas na nekakav neve, chandler ili gr za masivan zvuk. odvoji ih u mixu.. jel neko probao?
ja sam u par navrata mixao neki zenski dance sa leadom snimljenim na 737, i obzirom da sam inace poznavao glas cure koja je pjevala, ucinilo mi se da je za nju taj pre ucinio cudo. kremasto, i svileni karakter u visokim.. ne sjecam se koji je bio mic (to obicno utjece puno vise..)
pa to ti kazem...millennia nije prvi izbor za glas...mngo je cista, precizna i detaljna....za glas je to danas mana.
znam tu pricu za avalon...mislim da mu treba promeniti lampe(mullard, sovtek, telefunken) i uz U87 ili brauner odlicno zvuci posebno na zenskim vokalima(bar kod mene)
ne znam za lead i neve....pre bih lead preko SSL-a ili nesto sto bas daje karakter, manje neve, api i ostala banda:rotfl:
pozdrav
clusterchord
07-12-2006, 12:25 AM
ni ti ne spavas ? :mrgreen:
da, meni se jako svidio 737 na zenskim vokalima. ali nekako mi sovtek nisu bas u ligi sa mullard lampama, ili? stekao sam dojam da ga vise trpaju u mid-end sprave.
sto se cijevcuga tice, ja sanjam o TAB (telefunken) V78m.
PS probao sam kratko SSL XLogic kanal (sa superanalog, ne onaj sa 4000E), i nije mi se bas sivido. istain prekatko za neki pravi sud..
nego, daj reci mi koji bi tvoj prijedlog bio za VOICE-OVER, od mica,/pre/eq/compa ?
ja sad imam GR 1NV i jako mi se svijda, za razliku od STT, na vokalima. mislio
sam naci U87 (stari), ili barm neki sondelux za pocetak, a sot se kompa tice, sad sam na RNC, ali htio nesto jace, ali isto vrlo transparentno zbog voiceovera.. (1176 moze da priceka.. hehe) ..
ideje? CL1B? trakker?
meni se svidja onaj novi kom od BUZZ-a kao ideja. Essence mislim da se zove i ide u api500 rack..
Manley
07-12-2006, 12:47 AM
ni ti ne spavas ? :mrgreen:
ja zujim po ebay-u, ne znam gde cu da potrosim pare koje nemam;)
sto se cijevcuga tice, ja sanjam o TAB (telefunken) V78m.
napisao sam ti negde da sam uzeo dva :D :cool: :D
PS probao sam kratko SSL XLogic kanal (sa superanalog, ne onaj sa 4000E), i nije mi se bas sivido. istain prekatko za neki pravi sud..
verovatno, ali podeljena su misljenja o Xlogic seriji....mislim da je SSL pravi samo kao ceo mixer...ove rack verzije nemaju napjanje kako treba...
nego, daj reci mi koji bi tvoj prijedlog bio za VOICE-OVER, od mica,/pre/eq/compa ?
mislim da to nema.....svako ima svoje favorite
meni se svidja Gefell UM900(brauner vm-a), vovox, buzz audio, avalon 2077(massive passive, a probao bih i Gyraf), comp od buzz audio-a preko prism sounda u digi 192 sve na 176,4 khz
ja sad imam GR 1NV i jako mi se svijda, za razliku od STT, na vokalima. mislio
sam naci U87 (stari), ili barm neki sondelux za pocetak, a sot se kompa tice, sad sam na RNC, ali htio nesto jace, ali isto vrlo transparentno zbog voiceovera.. (1176 moze da priceka.. hehe) ..
dobar set-up....rnc je odlican, trebace ti mnoogooo vise novca da kupis nesto bolje, veruj mi. drzi se toga dok ne kupis Thermionic Culture :D
sto se mic-a tice, potrazi stare Gefell-e UM57....odlican mikrofon
ideje? CL1B? trakker?
tube tech i crane song su uvek dobar izbor :D
meni se svidja onaj novi kom od BUZZ-a kao ideja. Essence mislim da se zove i ide u api500 rack..
ako radi i pola kao ARC 1.1 onda je odlican, Tim je odlican posao uradio
clusterchord
07-12-2006, 01:56 AM
ja zujim po ebay-u, ne znam gde cu da potrosim pare koje nemam;) hahaha to mi je poznato.. mnogo vremena sam utuko na to, a neki put i potrosio para koje u biti nisam smio.. pa tek ujutro shvatio sto sam uradio.. :o:(:rolleyes:
mislim da to nema.....svako ima svoje favorite
meni se svidja Gefell UM900(brauner vm-a), vovox, buzz audio, avalon 2077(massive passive, a probao bih i Gyraf), comp od buzz audio-a preko prism sounda u digi 192 sve na 176,4 khz..
..dobar set-up....rnc je odlican, trebace ti mnoogooo vise novca da kupis nesto bolje, veruj mi. drzi se toga dok ne kupis Thermionic Culture :D
ma zanm da svako ima svoju pricu ali zanimala me tvoja. stos e tice geffela mongi preporucuju Gefell 930. jel to ok?
e da, jos sam razmisljao o Sondelux U195, ili iFET7 ? (sve to dok ne dodje lova za 87) :mrgreen:
e sad kod kompa mi je najveca dilema slijedece: htio bih u svom setupu imati neki 1176; za bas, pjevane vokale, sinteve itd .. jeb*ga standard. medjutim plasim se da mozda prekolorizira za VO. tu vidim konfiktne postove: neki kazu "daj samo nek je cisto", a drugi da treba zgaziti kompresijom i da karakter od 1176 moze samo pomoci spikeru da proleti kroz gusti IT track,,
e sad, s jedne strane mislio sam nesto transparentno ala taj mali buzz comp, pa poslije dodati Purple Audio MC77 (1176 clon). medjutim, ako bi RNC "drzao vodu" za voiceover, ja bi samo dodao, kao glavni tracking kompresor MC77. CL1B je mrak, ali trbat ce mi vjecnost da skupim za to.
sto se mic-a tice, potrazi stare Gefell-e UM57....odlican mikrofon pogledacu. jel to vise pjevacki ili VO ?
hvala ti na infu..
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.