PDA

View Full Version : Stvarno, stvarno naaajbolji studijski monitori su....

ANITA
20-11-2006, 10:53 PM
da vas cujem... :D
Koji i zasto? Za koju glazbu?
Sto biste preporucili meni (do 2000E)?
Koje imate?
O kojima mastate? I zasto?

Kako ih je najpametnije kupiti? Najjeftniji su (npr. u USA..) gdje?

Thanks..
polako razmatram...

Anita

OFF
20-11-2006, 11:02 PM
Od onoga sto sam ja cuo za te pare BoZO Super MME zvucnici i BoZo pojacalo (malo ispod 2000), ne znam da li moze bolje u toj klasi cene

idekius
20-11-2006, 11:13 PM
Uvek postoji bolje i skuplje...
Ali, kada vec razmisljas o skupljoj varijanti, dodaj jos malo para i uzmi ovo:
http://www.thomann.de/gb/kleinhummel_o_300_d_r_l_demogeraet.htm

K&H sam cuo uzivo i pao na du*e. Ubivaju na mestu :o;) i vrede svaki EU ulozen u njih...
Cuo sam ih pored Blue Sky, koji je takodje lepa sprava, ali, kada pustis Blue Sky nakon K&H... nema govora... niti su u pitanju detalji, niti trip... jasna stvar kao dan...

Steta je sto momci koji ih imaju ne pisu na forumu, a imali bi dosta toga da kazu...

idekius
20-11-2006, 11:14 PM
Od onoga sto sam ja cuo za te pare BoZO Super MME zvucnici i BoZo pojacalo (malo ispod 2000), ne znam da li moze bolje u toj klasi cene

Da... Boggy je odradio odlican posao... BoZo stvarno dobro radi!

OFF
20-11-2006, 11:17 PM
Da... Boggy je odradio odlican posao... BoZo stvarno dobro radi!

Jos nismo culi poslednju modifikaciju, koja je bar po prici, velika i veoma uspela.......

Anita, to bi stvarno prebalo da cujes

ANITA
20-11-2006, 11:22 PM
Ha.. kako da cujem Bozo monitore? :(

Idekius.. daj jos bolje obrazlozi i argumentiraj!

idekius
20-11-2006, 11:30 PM
Ha.. kako da cujem Bozo monitore? :(

Idekius.. daj jos bolje obrazlozi i argumentiraj!

Pa drage volje... ali... kako?
Kad nesto radi lose, lako je reci i zasto... mutno, muljavo, fale srednji... itd.... ali... kad ti se nesto svidja, kako da kazes vise o tome? Jednostavno, zvuci super... Dakle, podrazumeva se da ima lep i definisan bass, dobro pokriven ceo spektar, lepu stereo sliku, detaljan prikaz... jednostavno, svidja ti se to sto chujes...

Ako me pitas za BoZo, po meni dere za tri klase komercijalne kutije. Meni se vise dopao nego moj Tannoy P8, a ako me pitas za K&H, pri A\B poredjenju sa Blue Sky, prebacivanje na K&H je delovalo kao prelazak iz 2D u 3D...

'Ajd' da ne lupam... posto je dozivljaj zvucnika individualna stvar... i sam ne volim kad cujem nekoga sa nenormalnim tripovima i umisljanjima, pa ne zelim i sam to da radim...

Manley
20-11-2006, 11:32 PM
Ja imam O500 K&H i to radi bozanstveno, mada i air15 ne kasne mnogo za njima za manje pare

ANITA
20-11-2006, 11:48 PM
Deky.. kuzim feeling.. i dobro si to opisao,

....ali kako da znam da su ti neki odredjeni monitori oni kojima zaista mogu vjerovati (uzevsi uvjet da je prostorija ok)?

Savrseno oblikovan misicav tip sa preslatkim savrsenim pravilnim obrisima lica je mljac, ali to ne znaci da mu mogu vjerovati, kuzis?

Max
20-11-2006, 11:56 PM
Savrseno oblikovan misicav tip sa preslatkim savrsenim pravilnim obrisima lica je mljac, ali to ne znaci da mu mogu vjerovati, kuzis?

Pa sama si odgovorila na svoje pitanje . Verujes onome ko se TEBI pokaze dobro i na kome ti uspeva ono sto pozelis . Na manje mane se naviknes i vremenom ih i ocekujes tako da nema iznenadjenja ......

Vise " opisanih " mladica su samo veliki trosak . Tako da se uzdaj u svog i nauci ga .... :)

Odoh u poete ...... bljuc :D

S' druge strane savrseno oblikovan misicav tip se meni uopste ne bi dopao :D

Pozdrav

ANITA
21-11-2006, 12:00 AM
MA ne bi ja "vise" tih opisanih mladica. I ne treba mi ni strasno misicav, nego umjereno, onako plivacki... :D

Jednostavno mislim da ne mogu potpuno vjerovati svojim Alesisima. :rolleyes: Zelim ih promjeniti.

lesha
21-11-2006, 12:19 AM
Jednostavno mislim da ne mogu potpuno vjerovati svojim Alesisima. :rolleyes: Zelim ih promjeniti.
bice to veliki skok, sa 400 na 2000.. i velika razlika u zvuku.

idekius
21-11-2006, 12:23 AM
MA ne bi ja "vise" tih opisanih mladica. I ne treba mi ni strasno misicav, nego umjereno, onako plivacki... :D

Taj Alesis je za moj ukus stvarno O.K. za te pare... ali za te pare...
Prelaskom na neku kvalitetniju varijantu, dobices sigurno i bolji zvuk.

Ono sto bih ti od srca preporucio pored lepih, velikih, skupih i kvalitetnih kutija je i jedan par NS10M i jedno pomaleckote zvuchnice za mono proverata... Auratone, ili (nemojte me odmah napljuvati :) ) neka improvizacija u vidu nekih starih, malih Ei zvucnika, matori Chajevec... itd... Cisto neko sokocalo zbog mono slike i provere da li te instrumente (bass npr.) imas i u zvuchnicima malih dimenzija... a i da otprilike vidis kako se to chuje na bedastocama na kojima ljudi cesto slusaju muziku.
Ja sam se namerachio da opljackam osnovnu skolu... da levoshem onaj jedan zvucnik koji je stajao iznad table i sa koga smo slushali o stafeti mladosti i drugu Titu :mrgreen:

Sto se tiche tvog macho misicavog tipa, namazanog mirisnim uljima, sa hebozovnim pogledom i plavim ochima (verovatno derpe a la Bred Pit)... ne da mi se ne bi dopao, vec bih ja takve motkom!:mrgreen::rotfl:

ANITA
21-11-2006, 12:23 AM
Jedva cekam cuti 3D! http://www.roda.hr/rodaphpBB2/images/smiles/sivi_smajlici/yay.gif

ANITA
21-11-2006, 12:26 AM
Ma kakav macho misicav tip, samo trazim da mu ne visi skemba preko hlaca i da je tijelo lijepo oblikovano. Macho tipove bi i ja s motkom! Ja volim tipove poput mog muza, lijepe, sexy.. samo k vragu raste mu skemba (a i meni...hihi)... pa se zalim tu na monitore.

Bitch
21-11-2006, 12:27 AM
...moj glas isto ide za BoZo monitore!!!

slusao sam razne monitore, od geytana, Dyn M2, PMC MB2, PMC AML1, bm15, dmt15. hr824... i gomilu ,mrzi me da kuckam :) ....svi oni su manje vise ok, svako ima svoju pricu, ali su STRAHOVITO zavisni od prostora u kojima ih slusas! Fora je kod BoZo sto super rade i u kupatilu, spajzu, reziji, dnevnoj sobi...nema gde ne rade dobro! Jasna definicija mida, koji je doduse u ranijim beta fazama bio ostriji, sada je taman, izdefinisan donji mid, megabrzi visoki, a opet prijatni za uvo... imao sam zamerku na sirinu stereo slike, ali samo zato sto ih nisam postavio dovoljno sikoro! Kad sam ih stavio na mesto main par-a zvucnika dobio sam odlicnu stereo sliku!!! Ako te jos nesto zanima, pitaj. Ja sam resio da ih posto poto uzmemo za nas studio, jer su mi jako znacili kad sam mixao Shabanology
... za 2000e ne znam sta bih ti drugo preporucio... osim mozda bm15 sa BoZo pojacalom :) gen1031 su meni ok, ali to je stvar navike, nekome su odvratni... a ko god cuje BoZo ne ostane ravnodusan! ja ti kazem. Ko ne veruje, nek dodje na demo sluisanje u NS :) mislim da su sad negde kod kolege Moritz-a

pozz :cool:

idekius
21-11-2006, 12:28 AM
Ma kakav macho misicav tip, samo trazim da mu ne visi skemba preko hlaca i da je tijelo lijepo oblikovano. Macho tipove bi i ja s motkom! Ja volim tipove poput mog muza, lijepe, sexy.. samo k vragu raste mu skemba (a i meni...hihi)... pa se zalim tu na monitore.

Koliko Philip ima? Oko 40? Pa zameni ga za 2 od po 20 :mrgreen::rotfl:

Shot
21-11-2006, 10:33 AM
Moj glas:

ADAM S3A

raketa!!

kVu
21-11-2006, 10:53 AM
Taj Alesis je za moj ukus stvarno O.K. za te pare... ali za te pare...
Prelaskom na neku kvalitetniju varijantu, dobices sigurno i bolji zvuk.

Ono sto bih ti od srca preporucio pored lepih, velikih, skupih i kvalitetnih kutija je i jedan par NS10M i jedno pomaleckote zvuchnice za mono proverata... Auratone, ili (nemojte me odmah napljuvati :) ) neka improvizacija u vidu nekih starih, malih Ei zvucnika, matori Chajevec... itd... Cisto neko sokocalo zbog mono slike i provere da li te instrumente (bass npr.) imas i u zvuchnicima malih dimenzija... a i da otprilike vidis kako se to chuje na bedastocama na kojima ljudi cesto slusaju muziku.
Ja sam se namerachio da opljackam osnovnu skolu... da levoshem onaj jedan zvucnik koji je stajao iznad table i sa koga smo slushali o stafeti mladosti i drugu Titu :mrgreen:

Sto se tiche tvog macho misicavog tipa, namazanog mirisnim uljima, sa hebozovnim pogledom i plavim ochima (verovatno derpe a la Bred Pit)... ne da mi se ne bi dopao, vec bih ja takve motkom!:mrgreen::rotfl:

nije na odmet da imas 10 pari zvucnika pa da proveris na svakom svoj mix :hyper:

alesisu mozes delimicno verovati ako imas jaaaako dobro sredjen prostor.. al opet je to "delimicno" i ne radi posao za nekog ko hoce sto brze da zavrsi mix... za entuzijaste je dobar.. dosta mozes da naucis slusajuci njih...

nego, kolko su boggy-jeve kutije? bez pojacala

@anita

ozraci me bre tom bojom :mrgreen:

edit: inace moram da pohvalim Event-e Tuned reference 8. Na njima sam radio jedan aranzman pre mesec dana i stvarno stvarno dobro zvuce...

Rhino
21-11-2006, 11:04 AM
Moj glas:

ADAM S3A

raketa!!

Bomba!;)

Moritz
21-11-2006, 12:10 PM
Cela poenta Bogijevih SUPER MEE je u kompletu - Zvucnici i Pojacalo. Dzaba je pricati o tome kako rade, najbolje je da kontaktiras Bogija, i buduci da je vrlo komunikativan covek i rad da pomogne i da savet ako je upitan, i da se dogovorite oko demoa zvucnika na par dana kod tebe kuci. Na kraju krajeva to je jedino i bitno - kako to tebi radi u tvom prostoru u kom si navikla da radis, ostalo je samo nagadjanje. Licno, ne mozes kupiti nista bolje za te pare i jos da imas takvu podrsku prozivodjaca...100% dobra investicija.
:)

clusterchord
21-11-2006, 12:16 PM
slazem se potpuno, pogotov sto koliko znam ono sto Anita pise, se koristi u multimediji.. s time da bi dodao, princip auratona nije samo "kako ce se cuti kod kamiondzije dok vozi", vec auratoni (odn. njihova nova verzija Avantoni*) imaju vrlo lineran taj najbitniji srednji dio. i godinama, pa tako i danas, ga ljudi koriste za namjestanje nivoa vokala, sola i sl. znaci "midrange" miks.

provjera na mono pod obavezno, obzirom na nase (balkanske) standarde u televizijskom zvuku.

*Mix Cubes www.avantelectronics.com.

sto se tice velikih nearfielda, mogu reci da ni ja nisam ljubitelj 1031. BM15A mi zvuci "lijepo" i kolorizirano - nisu za mene, za mix. moja preporuka ADAM, bilo S2.5A, S3A ili za nesto manje para P22A, i PMC slicne klase (za malo vise para). u svakom slucaju ne idi ispod velicine LF drivera od 8 inca (odn. 8.7 kod adama), ako ikako mozes.

s time da ako ti soba nije posteno sredjena, dobit ces bolje rezultate ako pola te love utuces u akusticke panele i sredivanje problema, a pola u zvucnike.. ali to je tezak nauk koji svako za sebe mora da otkrije .. tj. ne postoje zvucnici koji mogu da nadoknade tu vrstu problema u slusanju. ni za kakve pare..

OFF
21-11-2006, 12:24 PM
*Mix Cubes www.avantelectronics.com (http://www.avantelectronics.com).

.

Da li je neko ovo probao?

Bitch
21-11-2006, 01:12 PM
auratoni (odn. njihova nova verzija Avantoni*) imaju vrlo lineran taj najbitniji srednji dio. i godinama, pa tako i danas, ga ljudi koriste za namjestanje nivoa vokala, sola i sl. znaci "midrange" miks.

upravo je midrange na BoZo jasno definisan i flat, pomalo surov, ali realan. 90% mid-a na ostalim kutijama je malo svilen, namerno maskira taj opseg zbog toga sto je neprijatan, a i ljudsko uvo je najosetljivije u tom range-u

...adam S series jos nisam stigao cuti, ali verujem da je dobar.

pozz

perun
21-11-2006, 02:11 PM
upravo je midrange na BoZo jasno definisan i flat, pomalo surov, ali realan. 90% mid-a na ostalim kutijama je malo svilen, namerno maskira taj opseg zbog toga sto je neprijatan, a i ljudsko uvo je najosetljivije u tom range-u

Nakon 20 postova u ovom threadu moram da se umesam pitanjem... NA KOJE "OSTALE" ZVUCNIKE SVI VI MISLITE KAD VELICATE BOGIJEV PROIVOD??? U kojim uslovima i kada ste slusali i jedne i druge (tj. Bogijeve i sve ostale) odjednom, tj. pravili AB...CDEFGH test?

Plasim se da vase iskustvo limitira ovaj pojam "OSTALO", iz prostog razloga sto je sve o cemu vecina vas prica bazirano na secanju i utisku kako je to jednom/nekad bilo! Nazalost, slusajujci vecinom low-budget monitore i euforicno se paleci na nesto sto je, fakat, bolje. Ne sumnjam ni sam da ih je BOZO pobedjivao. Verujem... Ali, osporavam uslove u kojima je eventualni test radjen, kao i konkurente.

Ne shvatajte pogresno moj post, nije ideja pljuvanje Bogijevih zvucnika, iskreno, nisam ih slusao, ali par mojih dobrih prijatelje jeste... Ali, takva kategorizacija, pogotovo bez konkretnih primera, ili testova, a ovaj thread ih je pun, ne vodi nicemu jer izgleda kao promocija necega "bez pokrica" za tako nesto...

Prvi sam protivnik (generalno) konvencionalnih, pogotovo komercijalnih nacina pravljenja zvucnika, osporavam i kvalitet samih drajvera, pogotovo nacine kako kompenzovati probleme koje isti stvaraju, ma koliko oni skupi bili, ali isto tako sam protivnik nereferentnih, ili jos gore, nepostojecih ravnopravnih testova! cAko pricate o VISOJ KLASI, onda merite snage sa visom klasom! Ne sa Truthovima... Ili slicnim.

Ovde se uglavnom pricalo o tome kako je taj zvucnik ODRAO Alesisa ili Mackie-a... Iskren da budem, u to ne sumnjam, ali i svojom cenom, a ni izborom drajvera, taj zvucnik nije u istoj klasi! Ako pricamo o toj (visoj klasi ili kojoj vec), testovi bi morali da ukljuce daleko ozbiljnije kutije od Geneleca ili jeftinih Adama i gorih!

Nazalost, malo je ljudi ovde koji bi, cak i nakon euforicnog prihvatanja neceg kao boljeg (ili drukcijeg), mogli isti proizvod i da priuste, pa se chudim Bogijevoj logici da putuje sirom Srbije i "DERE" jeftine kutije svojim monstrumom, a da pritom i sam zna koliko je za vecinu tesko da odvoji 2 soma za njegov sistem! Zvuci mi prica kao osmisljeni pissing po slabijima, ne bi li se o tome pricalo! Ok, kako god... Ne ulazim u namere proizvodjaca.

Za Bitcha ovaj post i ne vazi, jer decko ima investitora, tako da, verujem, da nije problem kupiti Bogijev sistem... Ili bilo koji drugi. E sad, da li je i sta imao pre toga, to je drugo. Dakle, pricam generalno...

Drugo je kad, evo naprimer, pre par dana dodje Kovinic kod nas i donese svoju sabirnicu da je chuje, pa je (kao i Georgiev dan pre toga) nakacimo rame uz rame sa SSL-om (dobro, Vlado sa Amekom), pa poredimo iste klase (a Koviniceva sabirnica je cista A klasa, prepuna skupih i logika i komponenti, a i velikog iskustva)!!! Tu se cuje ko je gde, ili ko je koliko blizu... Na stranu sto nama sabirnica ne treba, ali sam ZVUCNI DEO (ili Booster) je fantastican. Iskreno, nisam ocekivao takav kvalitet, ali zamislite da sam je nakacio pored SM PRO sabirnice kojim slucajem... Sta bi tad bilo? SMAK SVETA? Dao sam primer referentnog testa, sa spravama na koje je Kovinic "pucao"! A ne primer popisavanja po jeftinim komadima!

Nista licno, samo, smesno mi je zazvucala cela prica, jer je bazirana na neodgovarajucim testovima, uglavnom!

Pozdrav!

P.S. Setite se da je naslov topica "STVARNO, STVARNO NAAAJBOLJI STUDIJSKI MONITORI!";)

perun
21-11-2006, 02:14 PM
Da li je neko ovo probao?

Ja ne, ali par prijatelja izvana mi je reklo da ne mogu prici 5C seriji (pravoj)...

E sad, ja im verujem, jer su ozbiljni, a opetnisam ih sam cuo!

Za pravi Auratone 5C ti dajem najsrdacniju preporuku, jer ih imamo (cak matched pair) u studiju!

Pozdrav.;)

OFF
21-11-2006, 02:22 PM
Za pravi Auratone 5C ti dajem najsrdacniju preporuku, jer ih imamo (cak matched pair) u studiju!

Pozdrav.;)

He, to nema nigde, kao ni NS10......:( . Ako neko prodaje, tu sam;)

Vezano za prethodni post...... ja sam prvi pomenuo BoZO monitore, ali uz ogradu, 'od onoga sto sam ja cuo'. Bez da mi se smejete, meni se oni vise svidjaju od Dynaudio AIR15, koji su (samo stereo) duplo skuplji. E, sad da sam ih A/B testirao - nisam, ali to je vrlo izvodljivo, znajuci Bogija

Arthur
21-11-2006, 02:27 PM
Meni u ovoj priči više smeta što svako priča iz svog ugla, a ne iz Anitinog. Potpuno lične preferencije u tipu midlova i basseva iz svačijih usta.. Moj lični sud je da bi Aniti konkretno odgovarao SuperMee sistem (a imam dosta sati na njemu), čak i kao jedini sistem monitoringa, obzirom da se ne bavi agresivnom rock ili tehno-based muzikom. Jeste oduvao većinu jeftinih monitora u klasama ispod a po meni i neke iznad njega, ali je specifičan i nije za svačiju upotrebu.. najsličnije što sam ja imao prilike da čujem je BM15a, koji opet ima osetno sakriveniji mid spram donjeg opsega, i manje surovosti. Mislim da bi aniti ovo veoma lepo leglo.. a inače, cela priča, ponavljam, smrdi jer padaju saveti za ns10 i auratone, od ljudi koji se muzikom bave sa potpuno drugačijom ciljnom grupom.. a perun se upecao na naslov topika koji je inače od samog starta u potpunosti pogrešno nazvan i paradoks je sam po sebi

idekius
21-11-2006, 02:50 PM
a inače, cela priča, ponavljam, smrdi jer padaju saveti za ns10 i auratone, od ljudi koji se muzikom bave sa potpuno drugačijom ciljnom grupom..

Arthure... Ja sam NS10M predlozio kao drugi par... uz BoZo, K&H, ADAM-e, ili nesto trece po Anitinom ukusu... a Auratone, ili nesto slicno ne par, vec jedan... za proveru mono slike i zbog male geometrije zvucnika... , a ne NS10M i Auratone kao jedine monitore u studiju... a to nema veze sa pravcem muzike i zaista nisam davao konkretan savet, posto ne zelim da budem pristrasan...

Inace, misljenja sam da je pozeljno imati barem dva para dijametralno razlicitih kutija, jer kada radim duze na jednim (recimo par sati) pa prebacim na druge, osetim se kao da mi je neko zakovao shamarchinu i pesmu vidim iz sasvim drugog ugla... a niko od nas nije Trevor Horn pa da bas toliko poznaje svoje kutije da moze da veruje samo njima i ne chuje vise ni na chemu.

Sad, to je ono kako ja posmatram stvari... Par sa vecim bass-om, midlas tipa NS10M, mono provera na malom zvucniku... niko ne kaze da ne gresim, ali, to je po meni neko o.k. resenje za razuman novac...

perun
21-11-2006, 02:58 PM
Kad smo krenuli da se upustamo u budalastinu zvanu STUDIO, par pametnih ljudi nam je reklo: Ako ne znate sta je pravi izbor, pogledajte sta i kako rade i resavaju pametni i mocni preko!

E sad, ima istine, ali studiji, u sosu u kakvom su u poslednjih par godina, pribegavaju raznim marketinskim trikovima i talovima sa raznim novopecenim kompanijama i modelima, ne bi li olaksali teret ogromnih troskova, tj. ne bi li opremu dobili po najnizim mogucim cenama. Mnogi od tih monstruoznih studija postali su Showroomovi finansijski mocnih izlagaca, koji ulecu gde god stignu, ne bi li pokupili sve moguce reference! Mnogi producenti postali sum manekeni raznih firmi, koje realno, nemaju sta da traze ni u Home Project studijima!

E sad, nasa logika bila je nesto drugo, i ako smo trazili "uzore" medju studijima, tj. ako smo hteli da se "ogrebemo" za neku alatku, zavirivali smo iskljucivo u rekove par mocnih Studija ili produkcija: BBC na prvom, ZDFm (i slicni magnati iz kontinentalne Evrope) i recimo, par nadrkanih, anti-manekenskih studija i producenata poput Abbey Roada, M. Waegnera, Mike Oldfielda i slicnih ne-komplexasha!

Ne postoji novac pojedinca ili firme koji bi bio ubacen u dzepove chelnika Boarda BBC-ja ili ovih gorepomenutih kuca, koji bi ih naterao da promene filozofiju koju neguju proteklih 50 i vise godina... Tj. ne postoji mogucnost da se tehnicki monstrumi koji diktiraju kvalitet decenijama transformisu u jeftine showroomove polu-sumnjivih proizvodjaca, mahom iz Kine! I ako je iz Kine, a trka se ili pobedjuje daleko skuplje ili "bolje", onda je to intrigantno. Kontra priimeri me ne zanimaju!

Ako pricamo o monitorima, oni jesu najbitnija karika (uz prostor koji ih prati ne bi li maximalno ispoljili svoje performanse), ali isto tako, brzopleto i na preporukama bazirano odlucivanje sta kupiti, nije odlika koja krasi profesionalce, pogotovo ako ponice iz usta diletanata! Ovo se ne odnosi na Anitino pitanje, niti odgovore u ovom threadu, vec oslikava nacin kako se monitoru uglavnom "biraju", oslanjajuci se na price i pricice!

Mene ne zanima NEMAC koji je popisao KINEZA, kao ni BRITANAC kopji je to uradio, vec me pre zanima i intrigira KINEZ koji je popisao NEMCA, ili takav Srbin, ako postoji... Naravno, poredjenje nije bukvalno, ali govori o klasama, tj. poredjenju proizvoda i AB testiranju! Prava TRKA nije popisati slabijeg, vec odrati MNOGOSTRUKO JACEG! E, to je stvar koja nedostaje postovima i primerima u ovom, pa i vecini threadova... Ne samo postovima, vec i opremi (i vecinom Pluginovima:D) koja se u istim promovise, uglavnom!!!

Nadam se da kapirate moju pricu i sustinu!?

Pozdrav...;)

perun
21-11-2006, 03:10 PM
Sad, to je ono kako ja posmatram stvari... Par sa vecim bass-om, midlas tipa NS10M, mono provera na malom zvucniku... niko ne kaze da ne gresim, ali, to je po meni neko o.k. resenje za razuman novac...

Problem je sto taj par "sa vecim bassom" moze da kosta i kao 10 pari Yamaha. Sve je stvar izbora i mogucnosti (pre svega)!

Nas lanac u studiju Ateljea Trag:

1. Yamaha NS10M (provereni, 7 godina korisceni nearfield, pogonjen Crown PSA-2 ampom)
2. Auratone 5C (nearfield, za zna se kakve provere, pogonjen Yamaha A100a ampom)
3. Emmett Brown (linearni, aktivni referentni midfield- closed cabinet)
4. Emmett Brown Mains (15" linearni, aktivni referentni monitor- closed cabinet, jos nije zavrsen!!!)
5. Infinity SM255 mkII (15" Main monitor, bass reflex, pogonjen STUDER A68 ampom)

Ne kazem da tako treba svi da urade (pricam o principu odabira razlicitih kutija), ali jedan par NIJE DOVOLJAN! Ni Trevor Hornu (poslusajte Lisu Stansfield, izgleda da biti maneken Questeda ne znaci i dobro smiksati album na njima:D), a ni bilo kome drugom.

Anita, ukoliko te zanima da kod kuce (u Ateljeu) radis aranzmane i pred-mix (eventualno), onda nadji par koji ti "radi", ali ako hoces ozbiljno kriticko slusanje, ne smes se osloniti na JEDAN PAR!

Pozdrav... Odoh da radim!:mad:

cAAc
21-11-2006, 03:36 PM
Naravno ja nemam neko iskustvo sa radom na monitorima ali verujem da ce ti kad uzmes nove trebati neko vreme da se prilagodis (i isto tako mislim da ako ne mozes da verujes monitorima na kojima sad radis ne znaci nuzno ni da su losi) .Za primer mogu da dam Daft Punk koji svoj monitoring vrse preko dva geto blastera(kasetofoni koje vidjas po spotovima kako ih reperi nose na ramenima) ,a dali su domaci zadatak mnogim producentima iz sveta elektronske muzike(Homework) i jos kad se uzme u obzir da su monitori 'najslabija karika' u celoj studijskoj postavci mozda bi bilo bolje da pazaris nesto od opreme sto ce ti konkretno olaksati rad i poboljsati kvalitet zvuka (naravno ako imas kesha uzmi sve i budi lepa)

Hollywood
21-11-2006, 05:26 PM
Moj glas:

ADAM S3A

raketa!!

slazem se

samo oni su malo vise od 2000E

relis
21-11-2006, 06:09 PM
Anita, ukoliko te zanima da kod kuce (u Ateljeu) radis aranzmane i pred-mix (eventualno), onda nadji par koji ti "radi", ali ako hoces ozbiljno kriticko slusanje, ne smes se osloniti na JEDAN PAR!

Pa dobro, moze si ostavit ove dosadasnje monitore, tak nece dobiti puno za njih (u odnosu na nove).

alavuk
21-11-2006, 11:12 PM
dzaba se trudite kapiram da ce uzeti na kraju nesto sasvim deseto ... tako to obicno biva , bez ikakvog hejta prema svima pogotovu prema aniti

Bitch
21-11-2006, 11:28 PM
...ne kazem da je BoZo najbolji na svetu...jeste naziv topica najbolji stud mon, ali je posle zahtev da je to do 2000e, samim tim nismo u mega high end klasi. Ja kazem da sam ih imao mesec dana na miksu, pored nasih PMC AML1 i da bogijevi uopste nisu zanemarljivi... vrlo vrlo su neke stvari slicne, neke naravno ne ali za te pare kazem nisam cuo nista bolje... skuplje naravno da bi izuvao dyn m2 ili pmc mb2 ili sl ali za te pare ta klasa... kazem samo Bogi daj basaaaaaaaaaaa :D:D (+1.5db LF boost :):):):) )

pozz :cool::da:

p.s. znam da me nikad nece poslusati :banghead::p:):):)

Moritz
21-11-2006, 11:45 PM
Anita stidi se!!!!! kako si smela da postavis takvo pitanje sa tako pogresnim naslovom..cccc..vidi sta si uradila, opet su se poklali....eee...te zene :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

ANITA
22-11-2006, 12:47 AM
Istina je da se naslov topica kosi s uvjetom od 2000E... ali nisam znala gdje ce tema otici u vrijeme kad sam pisala naziv topica.

Ustvari me jos uvijek zanima sto vi smatrate najboljim (bez ogranicenja), a naravno dodatna sugestija za moj uvjet je dobrodosla!

Moritz...ako se neko pokolje oko zene ili bilo cega sto je ona rekla, napravila, obukla ;) , to jos uvijek nju ne čini odgovornom za ono ?to je učinio, rekao, obukao :p netko drugi.

Voljela bi da imam priliku poslusati sve te monitore o kojima govorite! Dat cu sve od sebe da to napravim.

Alavukonja... pa...naravno da vas necu poslusati ;) . Salim se! Voditi cu se vasim savjetima, idejama, prijedlozima i čekati (kao kod nutele ljubav na prvu zlicu), ljubav na prvi zvuk... Volim se "zaljubiti" u stvari koje kupujem... kvragu kad u ovoj selendri od drzave nemas izbora ni izabrati kako spada. Uostalom, svi mi odlucujemo po vlastitom nahodenju i istrazivanju, ali ja jako cijenim misljenja nekih ljudi s ovog foruma, stoga ne mogu zasigurno tvrditi da ne postoji odreden postotak njihovog utjecaja na moj izbor.

Perun - direktan, jak... my kind of guy... Moj plan je ostaviti ove svoje jeftine kutije i kupiti dobre druge... mislim da cu vec time biti u prednosti cim imam mogucnost provjere na 2 sustava. Stvarno sam se previse puta neugodno iznenadila kako mi mixevi zvuce kod prijatelja.... sasvim drugacije nego meni doma! I tako sam im prestala vjerovati. :( (ne prijateljima, nego monitorima).

Kucni budzet za hi-fi sustav koji si planiramo piknuti nam je cca 2000E pa smo se sjetili da bi mozda bilo pametno prenijeti alesise za slusanje (jer dovoljno farbaju da ih se moze slusati kao hi-fijevce... evo zasto ne valjaju kao studijski) u drugoj sobi, a kupiti za studijic dobre druge kutije! To je bila ideja jos od prije godinu i vise dana, ali uletio je dialer od 700E :banghead: , zatim beba od .... uh, Eura :da: i evo, uletilo mi par projekata koje sam odradila s bebom u rukama i rekoh da nagradim kucne u?i novim zvukom.. :D

Znaci, molim vas, sugerirajte i dalje! Cim spomenete nesto, ja se bacam na istrazivanje, prvo internetsko, a onda trazenje mogucnosti da tako nesto direktno poslusam.... znaci, ne govorite mi uzalud. :hug:

Arthur
22-11-2006, 12:32 PM
@idekius... nisam ni mislio da si ti to mislio :DA nego, mislio sam da njoj ne treba toliko referentnih provera jer ne radi pop muziku koja će se vrteti po svakojakim TV stanicama i sobnim slušanjima, već dosta uža publika, koja drugačije i sluša muziku...
inače sam tek sad (posle 2 meseca rada na Mackie) osetio pravu glad za NS10kama i jedva čekam danas da ih povežem ! :D

ANITA
22-11-2006, 12:35 PM
A nego, mislio sam da njoj ne treba toliko referentnih provera jer ne radi pop muziku koja će se vrteti po svakojakim TV stanicama i sobnim slu?anjima, već dosta u?a publika, koja drugačije i slu?a muziku...
To nije vise tocno. ;)

Arthur
22-11-2006, 12:43 PM
opala! komercijalizacija se sluti... :D

boggy
22-11-2006, 04:26 PM
Pozdrav svima,

Samo da razjasnim par nedoumica u threadu :)

---- Uglavnom OFF TOPIC ----

BoZo SuperMEE pasivni monitori su razvijani sa, u startu postavljenim, zahtevom da ne premase neku definisanu krajnju cenu kostanja... projekat je poceo krajem prosle godine, "kuvao" se cele prethodne.... Ideja je da omoguce korisniku neki virtuelni maksimum koji moze obezbediti pasivni dvosistemski monitor sa ~6.5" midwooferom za neki ograniceni budzet.

Ta maksimalna cena kostanja (1000EUR za par pasivnih bez pojacala) je prakticno ispaljena bez mnogo razmisljanja, sto je s jedne strane dobro, jer nije bilo nekih kalkulacija, a s druge strane smo se mi posle cesali i tamo gde nas ne svrbi, da bi to uspeli. Razvoj tih monitora je u celosti finansiran od strane BoZo Electronics (firma locirana u Bgd). Krajnja cena je "probijena" za 70EUR.

Zbog zahteva "maksimum za sto manje novca", smo ukljucili i clanove Rumskog, koji su dobrovoljno i bez materijalne naknade ucestvovali u tom razvoju svojim sugestijama i subjektivnim zapazanjima... to smo radili zbog zelje da to stvarno bude realni maksimum a ne nasa (proizvodjaceva) prazna prica i sugestija. Pri tom se ne sme zaboraviti da je vec samo postojanje ovog Foruma bilo znacajno u razvoju, pogotovo zbog mogucnosti razmene iskustava i ubrzavanja procesa pronalazenja gresaka u konstrukciji, JAVNOM raspravom. Zahvaljujem se administraciji Rumskog na tome.

Rezultat je zvucnik koji u sebi ima ugradjene korekcije usled subjektivnih zapazanja preko dvadeset pojedinaca, clanovi Rumskog nisu jedini "uzorak" i ima jos ljudi koji su nam pomagali (opet na dobrovoljnoj osnovi) koji zele da ostanu anonimni i ne zele javno da iznose svoja zapazanja.

Da bi sve bilo regularno po nasim "pravilima" dobrovoljnost i stvarna dobra volja su bili osnovni kriterijum jer nismo zeleli nikome da smetamo niti da mu kvarimo navike... Pri tom nismo gledali "u zube" domacinu niti kritikovali njegovu postojecu opremu... to na cemu su ljudi radili je kupljeno prema novcanim mogucnostima, koliko ko ima... ako su oni na tome uspevali da rade, i time zarade za hleb, to nam je bilo dovoljno.

Drugo pravilo je bilo da smo testiranje radili u prostoru na koji je korisnik navikao... jer je to jedino mesto gde on moze precizno ustanoviti razlike, nedostatke, probleme... ako ih ima. Time smo i proveravali kako nasi zvucnici rade u raznim prostorima, jer je to najtezi deo.

Znaci ovo nije bila "tucha" sa raznim monitorima nego RAZVOJNI PROCES, i ukljucivanje potencijalnih korisnika u taj proces... zasto? Pa da bi izvukli maksimum iz okvira koji smo dobili, sigurno ne da bi domacinima "dokazivali" nesto sto SVI oni i sami znaju... i trude se da rade sa onim s cime raspolazu... odnosno "protezu" se onoliko, koliki im je guber.

Da li se moze dostici maksimum? To je tesko pitanje i to ce pokazati vreme.
Uvek moze i bolje, ali je pitanje onda "gde bolje?", "sta bolje?", "kako bolje?", "kuda bolje?"... znaci moraju se predefinisati ciljevi koji se, na zalost, postave na pocetku... i moraju se ispostovati... ako se tu pogresi... moze se desiti da se razvojni proces nikada ne zavrsi... a to je najskuplje.... promasaj.

Definitivno, razvojni proces, plan, strategija i taktika razvoja su izuzetno bitni faktori... nauka za koju skola ne postoji... samo iskustvo i snalazljivost. Da li smo "nekonvencionalnim" pristupom ucinili da nam rezultat bude bolji, pokazace vreme i vasi utisci...

U prethodnom periodu smo uporedjivali nase monitore sa sledecim zvucnicima:

- Dynaudio BM15P, AIR20, BM6P, M2 (tesko se mogu uporediti, ali su bili ukljucivani)
- Genelec 1032A, 1030A, 1031A
- Mackie HR824
- ADAM P11A, ANF10
- Yamaha NS10, razne pod-varijante
- Auratone 5C
- PMC AML1, DB1("activated")
- Tannoy Precision 8, Ellipse 8, System 15DMT (tesko se mogu uporediti, ali su bili ukljucivani)
- JBL 4412A
- Vifa Picolino (DIY micro monitor)
- Nijedan monitor firme Alesis nismo imali na testovima, jednostavno ga niko nije imao od ljudi kod kojih smo bili.
- Pojacala su uglavnom bila Alesis RA300, RA500, zatim Alesis Matica 900, MC2 T1000, Bryston 3BSST i 4BSST, Hafler 5000, Flying Mole, par velikih NAD-ova, razne polovne hi-fi varijante... itd.

I dalje cemo biti raspolozeni za testiranje i uporedne testove, jer je poziv svima koji su zainteresovani za to i dalje OTVOREN, nijedan zahtev nismo do sada odbili.

Zajednicko za sve navedene zvucnike, je da su korisnici bili naviknuti na njih i na prostor u kojem smo testiranje obavljali, i to nam je bilo najbitnije.

Razvoj je zavrsen, trenutno su u Novom Sadu, kod kolege Moritza koji je izrazio zelju da smiksa jednu pesmu na njima.

---- Striktno ON TOPIC ----

Anita, necu ti nista preporucivati, OSIM da, ako ikako mozes, izdejstvujes mogucnost da potencijalne kandidate doneses u SVOJ prostor i uporedis ih sa svojim navikama... taj metod je prakticno jedini realan nacin da izaberes zvucnike, pogotovo ako kreces da trosis ozbiljniji novac za njih. To mi govore iskustva koja smo stekli u proteklih godinu dana, u toku razvoja SuperMEE monitora. Najbolje je da pokusas da smiksas nesto na novim monitorima i da vidis na koju te stranu "odvuku"... da li na pravu ili krivu... cuvaj te mikseve (najbolje je da budu isti trekovi), i time dobijas ilustraciju sta ti koji monitor napravi u glavi. Ja licno, sigurniji nacin za izbor ne znam.
Definitivno i neizostavno, monitori moraju da te VODE na pravu stranu, TEBE, sve tvoje... emocije, nadahnuce... ali NE SMEJU da te slazu i da ti daju lazno samopouzdanje... neophodno je da im mozes verovati!

Znam, problem su trgovci koji monitore prodaju kao usisivace i ves masine, ali to ne funkcionise za profesionalne studijske monitore.

Pozdrav i zelim ti da izaberes najbolji monitor po svom ukusu za novac koji si izdvojila za njih! :)

bogi

carnival day
11-05-2010, 02:18 PM
Podpitanje. Da li je reč o monitorima uop?te ili o monitorima za kućni studio?

boggy
21-05-2010, 03:58 PM
Podpitanje. Da li je reč o monitorima uopšte ili o monitorima za kućni studio?

Ne vidim razliku izmedju "monitora uopste" i "monitora za kucni studio"...

jedino ako si mislio na VGA monitore i zvucnike monitore... ali opet ne razumem pitanje....

pozdrav

bogi

carnival day
24-05-2010, 06:37 PM
OK, da probam ovako.

Kućni studijski monitori su obično near-field dvosistemski monitori. Kad ka?em "monitori uop?te" mislim na sve studijske monitore, pa i na main monitore, koje najverovatnije niko nije lud da stavi u običnu sobu, u običan stan...

Pozdrav!

boggy
24-05-2010, 07:04 PM
OK, da probam ovako.

Kućni studijski monitori su obično near-field dvosistemski monitori.

Ne mora da znaci... sve zavisi od zelja, ocekivanja, ukusa, afiniteta, kolicine para kojima se raspolaze.

Kad kažem "monitori uopšte" mislim na sve studijske monitore, pa i na main monitore, koje najverovatnije niko nije lud da stavi u običnu sobu, u običan stan...

Lud!? :confused: :rolleyes:

Evo, ove main/nearfield mrcine na slici su u obicnoj sobi u stanu, dimenzije (sobe) su u osnovi 3.5x3.5x2.6. Rade odlicno, soba je ozbiljno akusticki tretirana.

Podela na main i nearfield monitore je po velicini... a podela koja ukljucuje namenu pojedinih je vestacki izmisljena... ima dobrih monitora, losih monitora, zatim ima velikih i malih monitora... i tako dalje.

pozdrav

bogi

carnival day
25-05-2010, 08:10 AM
E, pa dobro tretirana soba jeste potpuno druga situacija i osnovni uslov kvalitetnog zvuka. U takvu sobu naravno da može da ide praktično bilo koja kutija, kutije... Samo je bitno da posle toga bude mesta da se čovek okrene u toj istoj sobi :confused::D (bez ironije, ali ako u malu sobu ubacimo velike kutije, pitanje je koliko korisnog prostora ostane posle toga) ... Drugi problem sa kombinovanjem velikih kutija u malom prostoru jeste to, što velike kutije formiraju zvučnu sliku tek na nekih 4-5 metara. Ako se velika kutija sluša kao near-field, sa udaljenosti 1-2 m, rezultat nije dobar.

Čini mi se da mi pričamo o istim stvarima, samo ih drugačije zovemo. A moje prvo pitanje od pre nekoliko dana je bilo postavljeno, jer sam primetio da se piše samo o malim dvosistemskim monitorima.

A ono na slici izgleda ozbiljno. Jel može malo detaljnije, ili neki link...?

boggy
25-05-2010, 08:43 AM
E, pa dobro tretirana soba jeste potpuno druga situacija i osnovni uslov kvalitetnog zvuka. U takvu sobu naravno da može da ide praktično bilo koja kutija, kutije... Samo je bitno da posle toga bude mesta da se čovek okrene u toj istoj sobi :confused::D

Ima mesta za jednog coveka, naravno, uz posebnu organizaciju.... izbacen je "radni sto" ili "mikser"... planirano je da sve kontrole budu levo i desno od stolice. Sprave trebaju biti u dva racka na zemlji... levo i desno od stolice. Napred nista nema. Refleksije su samo od poda i nema refleksija od radnog stola ili miksera.
Eto... ukratko da steknes sliku. Imaj u vidu da je neko trazio da mu se uradi bas tako. Nije bilo "logicno" verovatno nikom u okruzenju... ali konceptualno, ovakav setup ima smisla.

Uzmi u obzir cenu SAMO stambenog prostora pa sam proceni posto je ta prostorija... iako je ne mozes dobiti samo toliku... pa posle uzmi u obzir koliko kosta pristojan prostor za studio... recimo 6x7x5m... i da li to moze biti stambeni prostor ili poslovni prostore... e sad.... kolike su cene poslovnog prostora... itd.. itd... dodjemo do toga koliko ce to da kosta (odavno smo prevazisli i akusticki tretman i monitoring sistem)... i kojim ce se poslom to kasnije isplatiti... itd. Nadam se da je jasno da je usteda pozamasna... u odnosu na kvalitet koji je dobijen.

(bez ironije, ali ako u malu sobu ubacimo velike kutije, pitanje je koliko korisnog prostora ostane posle toga) ...

Za jednog coveka ima prostora komotno, "dvosed" iza njega je konceptualno odbacen, i uvedene su sve pomocne stolice za klijente, sa strane, koji ne moraju i ne trebaju danima da sede tu. Jedan covek ima odlicne uslove za rad.

Čini mi se da mi pričamo o istim stvarima, samo ih drugačije zovemo. A moje prvo pitanje od pre nekoliko dana je bilo postavljeno, jer sam primetio da se piše samo o malim dvosistemskim monitorima.

Pa u ovom threadu se i radilo o malim dvosistemskim monitorima ... samo sam dao svoj komentar na "podelu" na kucne i one druge monitore.
Sto se tice monitora koji su "za" nesredjenu akustiku (kucni uslovi) i sredjenu akustiku (studijski uslovi)... pa ne pricamo o istim stvarima koje drugacije zovemo. Cak ni kompresiona Yamaha NS10M nije neosetljiva na nesredjene akusticke uslove, a kamoli bilo koji "mali" monitor koji svira nisko do 40-80Hz... jer... sve sto je ispod 200Hz napravice haos u sobi ma koliko monitori bili mali (ako sviraju nisko koliko sam rekao)... a ja koliko znam, niko ni ne pravi vise male monitore koji sviraju samo do 200Hz, jer se ne bi prodavali... svi vole bass... nema veze sto ga nece cuti ni blizu realnom, bez obiljnog akustickog tretmana... :) bitno je da su ga kupili barem "u najavi".... :mrgreen:

A ono na slici izgleda ozbiljno. Jel može malo detaljnije, ili neki link...?
moze, studio jos nije gotov tako da samo imam thread sa naseg foruma, kao informaciju:
http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,0/func,view/id,183/catid,16/lang,en/

"Mali" dvosistemski monitori se nalaze ovde:
http://www.bozoel.com/content/view/93/27/lang,en/
Clanovi Rumskog su jako puno uticali na njegov kvalitet posto je razvoj, utisci, i preslusavanje bio thread na ovom forumu. Ponovo im se zahvaljujem na tome! :)

Pripadajuca pojacala (pozamasnim delom odgovorna za kvalitet monitora)

http://www.bozoel.com/content/view/68/86/lang,en/
http://www.bozoel.com/content/view/23/87/lang,en/

One spomenute mrcine bez problema naprave preko 115dB zvucnog pritiska na mestu slusanja, bez ikakvih cujnih izoblicenja, odnosno uslove kao na koncertu... te ako neko pozeli da se malo "sprzi"... moze!... E sad... posle te "gimnastike" i "punjenja baterija" nastavlja se sa standardnim nivoom slusanja... Napravljene su da se mogu uklopiti u mali prostor, a jedan od "trikova" za to je kompresiona konstrukcija a ne bass reflex ili transmission line (99% svih konstrukcionih resenja)... u stvari, slicno kao kod NS10M... samo "nesto" vece, i aktivno, i modernije...

pozdrav

bogi

carnival day
25-05-2010, 09:24 AM
Sad smo opet upali u neke druge vode... Mislim da smo svi svesni činjenice, da odgovarajući prostor ne mo?e biti ni stambeni ni jeftin.

?to se tiče akustike prostorije, ipak mislim da pričamo o istom. Naravno da bi trebalo voditi računa o tome pri radu sa bilo kojim monitorima. Ali ?ta će?, kad mnogi ne mare za to. Bitno je da je zvuk "dobar na papiru"...