PDA

View Full Version : Hi-end

gricko
06-11-2006, 04:11 PM
predpostavimo da imam dobar prostor, da je akustika zadovoljavajuca i da zelim opremu kojom cu moci odradjivati svoje projekte do kraja ili bar do zavrsnih koraka, masteringa, a da se ne zavrsava sve samo na mom demo snimku. Cijeli rock bend je u pitanju. Nadam se da se razumijemo. Ako bih imao na raspolaganju oko 10000e samo za opremu dajte mi neke upute, neku listu opreme koju bi vi u mom slucaju kupili.
:hyper:

Manley
06-11-2006, 04:18 PM
predpostavimo da imam dobar prostor, da je akustika zadovoljavajuca i da zelim opremu kojom cu moci odradjivati svoje projekte do kraja ili bar do zavrsnih koraka, masteringa, a da se ne zavrsava sve samo na mom demo snimku. Cijeli rock bend je u pitanju. Nadam se da se razumijemo. Ako bih imao na raspolaganju oko 10000e samo za opremu dajte mi neke upute, neku listu opreme koju bi vi u mom slucaju kupili.
za te pare mozes kupiti dve dobre stolice i jedan skup mikrofon...nema tu mnogo hi-enda za 10 000.

OFF
06-11-2006, 04:58 PM
Tesko...... mislim moze i za 1000e, ali sve je to daleko od hi-end-a
Sve cene uzmi sa +-15 %

DAW - min 700e
zvucna - emu 1820m ili delta 1010 - 450
mackie onyx 1620 - 800e
sm57 x3 -300e
d112 - 180e
oktava mk012 x2 -350 e
rode nt1000 -280e
presonus digi preamp - 350e
Uad ultra pack - 1000e (moze i jeftinije;) )
yamaha msp5 - 550 e
Adam p11a -1100e
AKG k240m -100 e
AT40h (ne znam tacnu oznaku) -50e
kablovi, pecaljke......... - min 300e
.
.
.

Ovo sam onako, iz glave..... nesto sa cim moze da se radi, solidno. Monitori su ovde OK, a prvo prosirenje spiska bi moglo da bude ozbiljniji kondezatorski mic (c414, tlm103, NTK, AT4050........ ) i bolji preamp (spl, UA solo........), pa onda zvucna - FF800.................

Max
06-11-2006, 05:51 PM

Hi end za te pare ne moze ..... ali ono sto ti Off kaze je skroz ok .... znaci da mozes korektno da snimis ( ovde vise zavisi od tvog umeca nego od opreme ) i da smiksas i da to ne zvuci losije od vecine Srpske produkcije . Ovde se u principu radi sa jeftinom opremom , tako da ti Hi end oprema ne treba da bi radio u Srbiji kao vecina .

Ako imas ideju da zvucis kao tvoji idoli .... onda ti treba vise novca .

Kad ne bi snimao bubnjeve .... onda bi se sveo na 1 preamp , par finih mikrofona i bolje slusanje i DAW .... i onda bi ti 10 000 znacilo da kupis dosta bolju opremu

znaci umesto 8 preampa 1 , umesto 8 - 16 AD DA .... uzimas 2 ADDA ......
umesto 10 mikrofona .... 1 - 2 bolja .....

U tom slucaju oprema ce biti vrlo zadovoljavajuca , a zvuk cenajvise zavisiti od kvaliteta benda , samih aranzmana , kao i tvog umeca da snimis i smiksas to sto ste radili .....

Nadam se da sam pomogao .....

Pozdrav

Tiki the Boyler
08-11-2006, 12:54 PM
Zašto u Banjaluci SVI hoće da rade SVE??? :banghead:

boggy
08-11-2006, 01:48 PM
Za?to u Banjaluci SVI hoće da rade SVE??? :banghead:

Ma nije samo Banja Luka...

Pa da bi Behringer i ostali njima slicni bili jos ozbiljnije firme i jos vise rasli (u svakom smislu, i po kreditnoj sposobnosti, i po prodaji, zaradi... na stranu kvalitet i price o tome)...

Osetili su odaklen vetar duva, i razvili jedra :)

Pa kada dodje do toga da je ukupan novac utrosen za svu "jeftinu" i "low-end" opremu na nekoj teritoriji visestruko veci od novca utrosenog za tzv. "high-end", onda ce biti jasnije sta Behringer i ostali u stvari rade... :)

pozdrav

bogi

gricko
08-11-2006, 03:30 PM
Ja racunam na malo dugorocnija ulaganja a naveo sam lovu koju bih mogao obezbjediti u skorije vrijeme. Znaci zapoceti nesto dobro i nastaviti ulagati i siriti. Stvari su takve da me zanima i studijski rad jednako kao i autorski tako da bi mi najlakse i najproduktivnije bilo raditi u svom studiju i na kraju (koliko se moze) dobiti nesto da vrijedi, da mogu zavrsiti posao. Zar je to bas toliko tesko ostvariti? :confused:

boggy
08-11-2006, 03:49 PM
....Zar je to bas toliko tesko ostvariti? :confused:

Ma nije, naravno, ali to sto sada kazes je sasvim druga prica, i sasvim drugi ugao gledanja.

High-End oprema se pravi sa zeljom da se izbegnu kompromisi. Recimo, lupam, ako neko dokazano na blind testu cuje razliku izmedju bakarne i zlatne zice, ... eto... stavice se zlatna zica (cena nije problem!)... samo navodim primer... potpuno nevezan za neku realnost. To posle kosta papreno, itd.

Realno je u pitanju i stabilnost rada sprave, na raznim temperaturama, dugotrajnost, robusnost, dugovecnost, ponovljivost setup-a... znaci veoma skupe komponente... ne bi mi verovao kada bih ti rekao da odlican rotary switch za atenuator sa 24 polozaja i cetiri segmenta kosta vise od pojedinacnih cena polovine kompletnih sprava koje Behringer proizvodi... a ti to vidis samo kao "dugme" na high-end spravi!

E s obzirom da ta skupa oprema ne moze lako da nadje kupca, jer mora i da je isplati, pojavljuju se i "jeftine" ponude na trzistu, koje funkcionisu slicno, najcesce rade, mnoge cak i vrlo uspesno, ali NISU high-end...

Prema tome moguce je sve sastaviti od high-end sprava, samo treba da dodas nulu na cifru koju si predlozio i da je pomnozis sa N, gde je N "neki" broj.

pozdrav

bogi

Tiki the Boyler
08-11-2006, 04:52 PM
A zar nije bolje napraviti stvarno dobar atelje u kom ćeš u prijatnoj atmosferi bilježiti svoje ideje, a potom izabrati pravi studio (zavisno od faze u kojoj si) u kom ćeš svoje ideje u maksimalno kratkom vremenu pretvoriti u vrhunski zvuk?!

Hi-End studio ne može da živi ako nije komercijalan, tj. ako neće papreno naplaćivati svoje usluge i raditi punom parom! Varijanta, aj da sebi kupim Avalona da mi ljepše zvuči ideja, je malo... :(

slowstar
10-11-2006, 03:03 PM
E s obzirom da ta skupa oprema ne moze lako da nadje kupca, jer mora i da je isplati, pojavljuju se i "jeftine" ponude na trzistu, koje funkcionisu slicno, najcesce rade, mnoge cak i vrlo uspesno, ali NISU high-end...

Prema tome moguce je sve sastaviti od high-end sprava, samo treba da dodas nulu na cifru koju si predlozio i da je pomnozis sa N, gde je N "neki" broj.

pozdrav

bogi
Bogi je kao i uvek, u pravu, ali evo jednog mog, ne bas tipicno, ali kontra primera:
Svojevremeno sam za jednog naseg popularnog pevaca uradio jednu matricu, (balada) uglavnom, to jest potpuno od hardware sintova i semplera,
koju sam narezao grubo smiksanu na disk, i prebacio na "vrhunski" PRO TOOLS sistem, jos uz to i nakacen na SSL AWS mixer. Pevac je otpevao, i par dana kasnije ja sam istu tu matricu kanal po kanal prebacio u moj verni LOGIC PRO na MAC, i narezao u svrhu finalnog remixa u wave 44.1 / 24 bita
na istom tom "HI END" sistemu. Remixu sam prisustvovao, snimatelj je bio "od poverenja" iskusan, ALI NIKAKO NISMO MOGLI DA POSTIGNEMO SIRINU, CISTOTU I KVALITET DEMO MIXA NA KOJI JE PEVAC OTPEVAO, i zavrsilo se tako (mada me je bilo sramota samog pred sobom) da smo koristili demo (rough mix) matricu smiksanu na mom "bednom" Soundcraft Spirit mixeru, jer je bila BOLJA....
Opet neke vestice igraju kolo, zar ne?
Pozdrav...

Max
10-11-2006, 04:48 PM
ALI NIKAKO NISMO MOGLI DA POSTIGNEMO SIRINU, CISTOTU I KVALITET DEMO MIXA NA KOJI JE PEVAC OTPEVAO, i zavrsilo se tako (mada me je bilo sramota samog pred sobom) da smo koristili demo (rough mix) matricu smiksanu na mom "bednom" Soundcraft Spirit mixeru, jer je bila BOLJA....
Pozdrav...

.... koliko se puta to desilo meni ..... a boga mi i mnogim stranim zvezdama .....

Narocito kod pevanja , kad covek nikad ne moze da ponovi emociju koju je imao u momentu pevanja na sm58 ici kod aranzera kuci ...... i takvi vokali su neuporedivo bolji od onih snimanih cak i na vrhunskoj opremi ..... sto me dovodi do ( u nedogled ponavljane teme ) o snobizmu i hi end spravama ;) .....

Pozdrav

Manley
10-11-2006, 04:51 PM
...... i takvi vokali su neuporedivo bolji od onih snimanih cak i na vrhunskoj opremi ..... sto me dovodi do ( u nedogled ponavljane teme ) o snobizmu i hi end spravama ;) .....

Pozdrav

a sto si kupio avalon? da ga gledas, mogao sam i behringer da ti posaljem:D

ajd pozdrav

boggy
10-11-2006, 05:06 PM
....
Pozdrav...

Ma da, ali sto manje to bolje... kada se sve sabere... ali ako na mikseru sve vrluda od temperature i ti stalno moras da "stelujes" i vrtis dugmice, a mikser se ponasa kao "divlji konj"... onda znas o cemu pricam...

Ima tu i izvikanih stvari, ima i preterivanja... audio industrija je mozda jedina uvela "zvezde" medju inzenjerima-konstruktorima, idolopoklonstvo itd... ne kazem da je to nezasluzeno, samo jednostavno to nije nigde praksa u ostalim granama elektronike... jednostavno nikada vrhunski inzenjer iz Nortela nece postati zvezda, iako zbog njegovog rada MILIONI ljudi uspesno komuniciraju medjusobno, niti stavljati svoj potpis na Nortelove telefonske centrale, ili ne daj Boze ploce... zasto je tako... pa mislim da je jasno...

Prema tome ima i preterivanja u high-endu, ali ako koristite samo svoje usi kao "merni instrument", onda se brzo razbiju iluzije, i to ne traje dugo...

pozdrav

bogi

Rhino
10-11-2006, 06:21 PM
[quote=boggy]ako koristite samo svoje usi kao "merni instrument", onda se brzo razbiju iluzije, i to ne traje dugo...

AMIN;)

slowstar
10-11-2006, 10:24 PM
.... koliko se puta to desilo meni ..... a boga mi i mnogim stranim zvezdama .....

Narocito kod pevanja , kad covek nikad ne moze da ponovi emociju koju je imao u momentu pevanja na sm58 ici kod aranzera kuci Pozdrav

Slazem se u potpunosti Max, ali ovde se ne radi (makar) samo o emociji, u pitanju je i kvalitet zvuka, POTPUNO ISTOG ARANZMANA, samo prosledjenog kao "rough mix" na mom "bednom" soundcraftu, starom 15ak godina, i tom istovetnom programiranom aranzmanu ("emocije" istovetne) prosledjenom po kanalima, po izlazima na 2 komada APOGEE DA16, koji nismo uspeli da smiksamo na SSL AWS koji je kostao 15-20 puta vise, i koji ima cuvene
"Super analog" ulaze kao i "Vrhunsku dinamiku i ekvalizer"...mix je bio solidan, ne kazem, ali mu je falila sirina (i pored LEXICONA 960) prisutnost i cuveni "punch" koji je imao na mom bednom "ofrlje" mixu napravljenom u mojoj radnoj sobi na Soundcraft Spirit 24 - koji mi sluzi samo da cujem ono sto programiram, znaci shvatam ga krajnje neozbiljno...

Max
10-11-2006, 10:46 PM
Slazem se u potpunosti Max, ali ovde se ne radi (makar) samo o emociji, u pitanju je i kvalitet zvuka, POTPUNO ISTOG ARANZMANA, samo prosledjenog kao "rough mix" ...

U pravu si , nisam pazljivo procitao tvoj post ..... a odmah sam se isprojektovao na dogadjaje koji su se meni desili ..... onda mi samo ostaje sumnja na mixer inzenjera . Mada metodom eliminacije mogu i da zakljucim ko je s' obzirom da nema bas puno 900 tki i 960 ica na jednom mestu :)

Pozdrav

DaBear
10-11-2006, 10:49 PM
tacno...zato u velikim studijima kad se rade veliki projekti, stalno snimaju sve. Da slucajno ne propuste nesto.
Kod nas kad je bila Dido u glavnom studiju (kad su pisali pesme) , imali su mikrofon postavljen unutra i SVE su snimali na DAT...kad neko mrsi po gitari , pevusi ili sta vec.
(Imali su 60 DAT-ova posle 7 dana!!!)

A da ne pricam koliko je "rough mikseva" zavrsilo na ploci - nista novo. To je momenat koji se ne ponavlja. Kad se sve razvuce ponovo, da se miksa na tenane, u 90% slucajeva ispadne gore nego radni demo miks.

A za high - end...ako nemas hi-end slusanje, onda je besmisleno kupovati skupe pre's i mikrofone itd...krene se skromnije, pa kad se zaradi (od muzike) onda se zameni za nesto bolje itd.

Ja sam prvih 2 godine radio na Behringer Euro desku, NS10, REV 500, itd...I na tome sam uradio puno velikih mikseva za velika imena i bio na Billboard listi !!
Znaci - ne bacati pare na pocetku!!!

clusterchord
11-11-2006, 02:53 PM
ALI NIKAKO NISMO MOGLI DA POSTIGNEMO SIRINU, CISTOTU I KVALITET DEMO MIXA NA KOJI JE PEVAC OTPEVAO,

to se i meni dogodilo.. ne jednom :banghead:

uvijek prvo covjek, pa tek onda masina.

sto se tice originalnog posta o high endu. to je ionako jedna fleksibilnija kategorija, za razlicite ljude su razlicite stvari high end. sistem koji te inspirira na rad, gdje ti je ugodno i kreativno ce uvijek dati bolje rezultate od suportnog, bez obzira koja je oprema u igri.

e sad da ne bude bas bez ikakvog konkretnog prijedloga, ako je bend u pitanju, i snimanje puno gitara, bubnjeva, mislim da je najisplativije uzeti jedno posteno mid-end 8kanalno predpojacalo, ili dva 4kanalna. i raditi sve s time, a posljie dodavati neku ezoteriju posebno za vokal itd. nesto bolje od platinuma, ali ne sad bas api/gml.. negdje izmedju. recimo 4kanala sebatron (tube), i 4 kanala neceg cisceg..hv3

drugacija opcija ti je recimo : dobar mid-end pult kao AH2400 ili Midas Venice bi donio visestruke prednosti - koristis ga naravno za analogni mixdown, koristis ga za monitoring/routing , talkback u miksu, i koristis njegove relativno solidne preampe za snimanje bubnjeva i sve druge situacije gdje treba vise kanala odjednom. a sa strane uzmes jedno malo bolje pre samo za vokal, solo gitaru i sl. tu je izbor prilicno sirok ovisno o stilu. ali svakako solidan voice channel barem sa kompresorom - npr. tubetech, ili portico serija, avalon 737 itd.. mikrofon barem sondelux U195. zaboravi na rode. dodaj nekakve 6.5 ili vece aktivce, npr adam P11A, solidan daw, fireface, jedan uad.

ukratko preporucam srednju ali solidnu varijantu. a ne da imas tri highend sprave i .. prazan studio.

Max
11-11-2006, 03:45 PM
nesto bolje od platinuma, ali ne sad bas api/gml.. negdje izmedju. recimo 4kanala sebatron (tube), i 4 kanala neceg cisceg..hv3....

..... ali svakako solidan voice channel barem sa kompresorom - npr. tubetech, ili portico serija, avalon

.... mikrofon barem sondelux U195. zaboravi na rode ......

znam da je off ...... ali TOTALNO si me zbunio ......

Po ovome je api daleko bolji od Avalona i Tubetecha ( DVuckovicu je zabranjen odgovor jer znam koliko voli API ja :D ) ?

.... i zasto ne Roda ? Po meni najbolji odnos cena kvalitet ( po meni ) sa druge strane 100 puta sam probao u odnosu na druge mikrofone ( mislim na classsic 2 i k2 u odnosu na Neumanne i AKG i ostale ) i pokazali su se i te kako dobri .....

nt2a ..... najbolji mic za male pare ..... super zvuci ....

ne mislim nista lose , samo si me bas bas zbunio , mada se preko neta lako pogresi u razumevanju pa recimo da je i to moguce , ako mislis da nije za ovu temu , odgovori mi na PP ....

Pozdrav

Manley
11-11-2006, 06:43 PM
eee kad smo kod sebatrona...dobio sam u sredu vmp-1000vu...ovo cudo radi odlicno, a uzeo sam ga novog za 700evra...odlican preamp za male pare

Manley
11-11-2006, 06:48 PM

Po ovome je api daleko bolji od Avalona i Tubetecha ( DVuckovicu je zabranjen odgovor jer znam koliko voli API ja :D ) ?

.... i zasto ne Roda ? Po meni najbolji odnos cena kvalitet ( po meni ) sa druge strane 100 puta sam probao u odnosu na druge mikrofone ( mislim na classsic 2 i k2 u odnosu na Neumanne i AKG i ostale ) i pokazali su se i te kako dobri .....

Pozdrav

api nije posebno bolji, ali ima specijalan karakter....avalon je skoro svima prvi izbor za snimanje rap, rnb vokala...dok je tubetech klasa za sebe(sve dobro zvuci):D

iskreno pojma nemam sada o cemu govori ova tema...pojavi se brdo api-a, soundelux-a, avalona.....ipak je na kraju ljudski faktor odlucujuci

clusterchord
12-11-2006, 12:34 AM

Po ovome je api daleko bolji od Avalona i Tubetecha ( DVuckovicu je zabranjen odgovor jer znam koliko voli API ja :D ) ? nesporazum, pricao sam o dvije varijante - prva da uzme jedno 8ch ili dva 4ch preampa i naveo api/gml kao nesto sto bi ipak bilo preskupo.. znaci da uzme nesto jeftinije po kanalu

a u drugoj opciji, solidan mixer plus jedno posteno, high end pre sam naveo avalon ili tubetech kao primjere solidnih voiceboxova. ima ih jos na tone. znaci, nisam usporedjivao api i tubetech kao takve.. kad udjes u zonu 2 soma i vise za kanal, vise "losih" sprava nema.. ima samo onih koje nekome individualno vise ili manje pasu za datu pjesmu/projekt.

e sad kad si vec dotaknuo API, nije lose spomenuti da legenda o api preu ne dolazi od silnih lead vokala, vec od sveg drugog - gitara, ponajvise bubnjeva, klavijatura, mpc i ostalih drum machine-a itd. lead vokal mu nije bas forte. pogotov u danasnjoj produkciji.

mislim, da je covjek rekao "radim rock/pop pravi bubanj i imam 20 somova", ja bi mu rekao da odmah uzme API500 rack i natrpa ga sa osam 512C pre-ova.

btw, idem uskoro u DIY projekt dva komada (sa originalnim opampom i transformatorima). ako nekog zanima pogldeajte na eisenaudio.com i potrazite postove o tome na gearslutz.com. vrlo zanimljivo, vec sam se cuo sa tipom..
... i zasto ne Roda ? Po meni najbolji odnos cena kvalitet ( po meni ) sa druge strane 100 puta sam probao u odnosu na druge mikrofone ( mislim na classsic 2 i k2 u odnosu na Neumanne i AKG i ostale ) i pokazali su se i te kako dobri .....

slazem se "dobar mic za male pare", ali naslov ovog threada je bio high end. moj prijedlog se drzao nekog mid enda. ako imam iole kakve bolje pare za mikrofon, osobno bih se drzao dalje of rode-a. imam NT1 jos uvijek. radio sam godinama na classic II i ... radije bi nesto drugo. gubi mi se u miksu i moram dosta raditi s eq-om.

osobno lovim u87 (stara, BRD verzija), pa ako neko ima ili zna nekog ko ima..

LACKY
12-11-2006, 12:49 AM
"Predpostavimo" da ja imam 420 miliona evra, i da zelim da se bavim muzikom!
Kupio bih od Gabriela SSL i Olimic studio!
Ako pricamo o predpostavkama, onda moze svasta.

idekius
12-11-2006, 01:39 AM
"Predpostavimo" da ja imam 420 miliona evra

Kad si vec stigao da potrosis 80 miliona? :o:)

LACKY
12-11-2006, 01:53 AM
Ostatak je ulozen u Formulu 1, Nokiu i td.
Zbog ljubavi i hobija sam taj mali deo ulozio u muziku ( a Gabrijel je profitirao).

Max
12-11-2006, 02:51 PM
@ clusterchord

Skapirao sam da je nesporazum ... ali mi je drago da si razjasnio :)

( doduse i dalje se ne slazem sa Classic II vs U 87 , ali to je pa naravno moj stav ) :p

Pozdrav