View Full Version : Koji plejer daje najprecizniji zvuk?
yoloko
26-10-2006, 08:20 AM
LM, stvarno se preterano ne razumem u ove stvari ali jedna stvar mi smeta.
Zvuk u plejeru je nekeko nashminkan u odnosu kada istu stvar pustim u sekvenceru (npr. nuendo).
Koristim Winamp zbog skinova, a dal kvalitet uopste zavisi od plejera ili moram nesto drugo da podesim?
SHIVA
26-10-2006, 05:33 PM
WinAmp je IMO najrasprostanjenije softversko sranje world wide. Jedan od najloshijih pleyera kada je dekodiranje MP3-a u pitanju, ali zato ima sjajne skinove. Kvaliteta reprodukcije ovisi o algoritmu dekodera odredjenog pleyera. MP3 radi na poznavanju psihoakustike i uklanja one djelove audio signala koje chovjek (teoretski) ionako ne chuje. Prosjechan korisnik na PC zvuchnicima vjerojatno i ne chuje te djelove, ali u praksi MP3 JAKO degradira kvalitetu zvuka. Osim shto "izrezuje vishak" informacija poprilichno poremeti i panorame jer sve shto se nalazi blizu sredine panorame mozhe se zapisati kao mono kanal i time se shtedi 50% prostora potrebnog za zapis. Dakle MP3 player zapravo dekodira kompresiju u real time-u i tako reproducira glazbu. WinAmp ovaj postupak radi kriminalno loshe.
Foobar2000 je neshto bolji a podrzhava i 24 bit wave format.
Audiactive je vrhunski player kada je algoritam u pitanju ali nema bash nikakvih dodatnih elemenata. Ujedno je i freeware.
Nadjesh li neshto praktichno i funkcionalno svakako mi javi ;)
boggy
26-10-2006, 05:46 PM
Da li ima sanse da ovaj programcic proradi kod ikoga ko nema Lynx kartu?
Ako ima dobrovoljaca, bilo bi mi drago da probaju. I jave utiske.
Player se dobija uz drajvere, i "moze" samo wav. Samo treba da mu se kaze na koju kartu da posalje (ne mora Lynx)
pozdrav
bogi
idekius
26-10-2006, 05:52 PM
Radi!!!! :mrgreen::cool:
Ruzan je kao noc, ali koliko chujem, svira realno...
boggy
26-10-2006, 05:55 PM
Sjajno!!!!
Taj plejer UBIJA... a ljudi ga napravise da se proveri da im kartica radi, eto ako korisnik nema bas nista :)... a moze i da SNIMA! :rolleyes:
pozdrav
bogi
p.s. nadam se da me oni iz Lynxa ne optuze za pirateriju :mrgreen:... mada navalite na forume i trazite da vam naprave samo player for free :) zato sto je najbolji... samo nemojte traziti skinove ;)
idekius
26-10-2006, 06:01 PM
Sjajno!!!!
samo nemojte traziti skinove ;)
Moze li barem neka razumna ikonica, za razliku od ove koja me podseca na Bill Gates-ovu mladost i DOS? :mrgreen::):rotfl:
boggy
26-10-2006, 06:02 PM
Moze li barem neka razumna ikonica, za razliku od ove koja me podseca na Bill Gates-ovu mladost i DOS? :mrgreen::):rotfl:
Preterujes... ako ti je ruzna ondak zazmuri i uzivaj u muzici :rotfl:
pozdrav
bogi
diviner
26-10-2006, 06:09 PM
Winamp svira preko pluginova (po defaultu doduse njegovim, cini mi se) tako da ne vidim zasto ne moze da se instalira neki "provjeren" plug, i da se gura, sa sve sljastecim skinovima :).
Ja i dalje koristim 2.57 verziju winampa za sva svoja slusanja. Da ima razlike izmedju te verzije i novije 5.xx , cisto sumnjam (ali nisam ni poredio, koristim i dalje 2.57), i prije ce biti neciji trip, da to zvuci razlicito (jer mozda je samo stvar u nivoima, atenuaciji, pa djeluje da zvuci drukcije). Ne kazem da nije moguce (nisam poredio, pa se ogradjujem).
Ja sam na verziji 2.8, poslednjoj koja je valjala od Winampa.
Mnogo bolji zvuk nego media pleyer koji nevidjeno sminka, kao i nove 5.x verzije Winampa.
yoloko
26-10-2006, 09:56 PM
ja bih bio presrećan samo da se neki plejer pribli?i stainberg kvalitetu reprodukcije :hyper:
ranije mi to uop?te nije značilo ali od kad sam kupio krkove ne mogu preći preko toga :cool:
yoloko
26-10-2006, 10:14 PM
interesantno je ?ta pi?e na FAQ foobara2000
Q: Does foobar2000 sound better than other players?
A: No. Most of ?sound quality differences? people ?hear? are placebo effect (at least with real music), as actual differences in produced sound data are below their noise floor (1 or 2 last bits in 16bit samples). Foobar2000 has sound processing features such as software resampling or 24bit output on new high-end soundcards, but most of other mainstream players are capable of doing the same by now.
:confused::confused::confused:
lesha
27-10-2006, 12:30 AM
Ja sam na verziji 2.8, poslednjoj koja je valjala od Winampa.
Mnogo bolji zvuk nego media pleyer koji nevidjeno sminka, kao i nove 5.x verzije Winampa.
nadji 2.95 ;)
SumAnuT
27-10-2006, 11:33 AM
Jedan izvor kaze ovo: Since what the MP3 standard really defines is a decoder, there should be no such thing as a better or a worse MP3 decoder. As long as a decoder is accurate, it'll output the expected quality.
All the most popular decoders these days output accurate enough streams. These include:
Winamp's FhG decoder
mpg123, probably one of the most popular decoders, also used in foobar2000, Otachan's winamp plugin, LAME and countless other MP3 players
MPAdec, a very accurate decoder based on mpg123
Apollo, the most mathematically accurate decoder
MAD, another very precise GPLd MP3 decoder
A MAD input-plugin for WinAmp is available in this HA thread
Using any of the above should be enough for all purposes. Quality differences among them are insignificant.
http://wiki.hydrogenaudio.org/index.php?title=Best_MP3_Decoder
Drugi izvor kaze da ipak postoji razlika, ali cini mi se da su vezane samo za bite, tj dinamicki opseg, ne za frekvencije, tj bojenje signala.
http://www.underbit.com/resources/mpeg/audio/compliance/
The results for Apollo 37zm 24-bit output are RMS level 7.169?10−10 and maximum difference 1.192?10−7.
For comparison, the same values for the latest MAD decoder (MPEG Audio Decoder 0.15.1b) built with accuracy optimizations enabled and 24-bit output without dithering are RMS level 8.804?10−8 and maximum difference 4.768?10−7. The difference is quite obvious and favorable to Apollo: RMS level is over a hundred times the one produced by Apollo 37zm and the maximum difference is four times the one by Apollo (interestingly the results for MAD 0.11.4b seem to be somewhat better than for the latest one but they are still worse than Apollo's). Actually, the maximum difference of Apollo's output is the smallest possible deviation in 24-bit data, the only smaller possible value would be zero. This means that at any time, Apollo's output is either exactly the same as the reference output or differs from it by the smallest unit expressible in 24-bit data. Of course, this only goes for the provided test signal, but it should give some picture about the sound quality.
Koliko ja mogu da zakljucim iz ovoga, razliciti dekoderi, ne daju isti dinamicki opseg na izlazu i imaju razlicite najmanje razlike nivoa, tipa jedan ocitava razlike od 0.01 db a drugi 0.04 db , tj. jedan dekoder kao sto pise gore u tekstu 4 puta preciznije ocitava razliku u nivoima unutar pesme.
Bas me zainteresovalo ovo pa sam se bacio na istrazivanje :)
Kad sam otvorio post mislio sam da je besmislen i da razlika uopste ne postoji, ali izgleda ipak postoji, sad, kolika je objektivno i koliko je cujna subjektivno to je vec pitanje.
nadji 2.95 ;)
Word! :) najbolja verzija winamp-a :)
yoloko
27-10-2006, 12:34 PM
ovo pere
FhG decoder
Fraunhofer MPEG Layer-3 Audio Decoder (http://www.free-codecs.com/MPEG_Layer_3_Codec_download.htm)
i samo mu stavis najveci priority u audio drivers i pusta u winampu
apollo sad probam
kejkz
27-10-2006, 12:43 PM
Da li ima sanse da ovaj programcic proradi kod ikoga ko nema Lynx kartu?
Radi k'o pravi na hdsp9632!
milos
27-10-2006, 01:41 PM
Moj glas za Billyja
http://www.sheepfriends.com/?page=billy
Ucita ceo hard pun pesama u tren oka,nema eq,jednostavan,kazu da ima najbolji audio engine???
DADDY Z
29-10-2006, 09:54 AM
Billy.
boggy
05-01-2007, 06:54 PM
............
p.s. nadam se da me oni iz Lynxa ne optuze za pirateriju :mrgreen:... ....
Evo, nadjoh taj player na Lynx Studio sajtu... slobodno se moze prevuci...
http://www.lynxstudio.com/drivers/Demo32.exe
pozdrav
bogi
jaybox
25-01-2007, 10:23 PM
znam da sam malo zakasnio,
ali evo da zabiberim pricu, posto je tema interesantna zbog toga sto se svakodnevni materijal koji se preslusava ne moze bas pustati iz nekog editora [ili sekvencera] a treba nam koliko toliko dobar zvuk, pa makar bile to i mp3-ojke, koje ljudi sve bolje grebuju [valjda su se edukovali].
probao sam mnoge male playere foobar, billy, winamp...
i ipak se winamp sa celom svojom dugogodisnjom istorijom najbolje pokazao ali naravno potrebno je uvek [redovno] skidati najnoviju verziju jer su poboljsanja svaki put tolika da se stvarno vidi da neko radi na njima . evo samo nekoliko poslednjih verzija:
http://winamp.com/player/version_history.php
skoro sam download-ovao novi winamp 5.32 i ima podrsku za 24-bit output, sto je drzalo foobar koliko toliko u trci.
nije lose ni isprobati varijantu DSP bridge za winamp [moze i za foobar] kojim se mogu koristiti VST instrumenti kroz koje ce proci zvuk i time ga definisati drugacije [bolje]. nisam stigao da procitam thread, ne znam da li je neko pisao o tome, ali vredno je pomena.
boggy
25-01-2007, 10:34 PM
....nisam stigao da procitam thread, ne znam da li je neko pisao o tome, ali vredno je pomena.
bolje procitaj
pozdrav
bogi
alavuk
25-01-2007, 10:50 PM
xmmm imamo i novog trkaca tj 2 bs pleyer jeste video plejer al' sasvim "realno" pusta i mp3 , moj novi favorit medju mp3 plejerima je Quintessential Player mozda ce vam se uciniti svilenim ali je mnogo "sine" zvuk tj talasastiji i prijatniji nego "sqr" iz winamp-a a i manje smara ostale resurse ... evo skinucu bogijev mp3 plejer za lynx
boggy
25-01-2007, 10:52 PM
taj moze samo wav i ne laze!
Za mp3 nemam nista tako precizno.
pozdrav
bogi
lesha
26-01-2007, 01:02 AM
Za mp3 nemam nista tako precizno.
postoji MAD plugin za winamp..
@ jaybox
ja koristim winamp 2.95 i najnormalnije pustam 24bitne fajlove..
alavuk
26-01-2007, 01:13 AM
@ boggy jos bolje !
Mogli
26-01-2007, 01:30 AM
xmmm imamo i novog trkaca tj 2 bs pleyer jeste video plejer al' sasvim "realno" pusta i mp3 , moj novi favorit medju mp3 plejerima je Quintessential Player mozda ce vam se uciniti svilenim ali je mnogo "sine" zvuk tj talasastiji i prijatniji nego "sqr" iz winamp-a a i manje smara ostale resurse ... evo skinucu bogijev mp3 plejer za lynx
Imas li neki link za njega?
alavuk
26-01-2007, 01:29 PM
evo evo evo ...
www.quinnware.com
Mogli
26-01-2007, 10:15 PM
evo evo evo ...
www.quinnware.com (http://www.quinnware.com)
Ja sam ga u medjuvremenu skinuo sa nekog levog sajta i dopao mi se, tako da sam odmah deinstalirao dosadni Winamp. Jedino mi smeta to sto kad vrcam pesmu unazad, onda nekada dodje do zastajkivanja...do zvucne kartice nije sigurno jer imam solidnu Luna 2.
jaybox
28-01-2007, 01:22 AM
Quote:
Originally Posted by jaybox
....nisam stigao da procitam thread, ne znam da li je neko pisao o tome, ali vredno je pomena.
bolje procitaj
pozdrav
bogi
evo procitao sam, a sve sam to vec video, toliko sam isprobavao stvari po tom pitanju i MAD plugin i sl. mada vidim da se ljudi masovno primaju na matore verzije winamp-a, nije mi ni na kraj pameti da namecem svoje misljenje, mislim ako je njima dobro, i meni je dobro.
samo sam hteo da pomognem. btw.na poslu imam 2.75, a kuci 5.32 razlika je nebo i zemlja.
@ jaybox
ja koristim winamp 2.95 i najnormalnije pustam 24bitne fajlove..
pa pustas ih ti, ali izlaz ti je 16-bitni, proveri u preferences/output/pa koji plugin koristis
ja bih bio presrećan samo da se neki plejer pribli?i steinberg kvalitetu reprodukcije
i tata bi sine..
a mi se prelamamo koji winamp se koristi ili neki drugi krsh.
;)
lesha
28-01-2007, 01:33 AM
pa pustas ih ti, ali izlaz ti je 16-bitni, proveri u preferences/output/pa koji plugin koristis
ajd objasni onda ovo..
http://img413.imageshack.us/img413/6354/winamp24bitmz3.png
jaybox
30-01-2007, 06:52 PM
pa hajde da ne ostanem nedorecen...
inace malo sam u guzvi sa ispitima pa nisam svaki dan na netu pa ovako sporadicno pucam:D
hm, stvarno je zavrzlama, ali mislim da to ide ovako..
[moguce je da gresim, neka me neko ispravi ako je tako, jer tu smo da zajednickim snagama pronadjemo najbolje resenje..;) ]
za svaki fajl koji se pusti u winamp-u zvuk[signal] se rutira do odgovarajuceg plugina koji ga procesira, u slucaju mp3 to je in_mp3.dll, u slucaju wav to je in_wav.dll i tako za svaki format..
u option/preferences/input kada se konfigurise bilo koji od ovih pluginova u output stavci stoji 16-bit output [kod mp3 to je podesavanje za decoder,wav doduse ima i 32-bit output- od winampa 5.xx pa nadalje]
i ukoliko se npr. mp3 dekoduje 16bit-nom preciznoscu, na izlaz - odgovarajuci plugin koji je izabran u option/preferences/output ide zvuk koji je dekodovan sa 16bit-no, e sad zasto direct sound pokazuje output:24bit u tvom slucaju, stvarno ne znam, a voleo bi da znam:D
sad u prilog ovome sto sam naveo moze posluziti sledece:
winamp version history
za verzije 5.xx
* Improved: 24bit AAC playback
* Improved: [in_mp3] 24bit MP3 playback, 64bit internal precision
* New: optional 24bit playback for many codecs (turn it on in Preferences->Playback) [mislim da ukoliko se ukljuci, onda winamp [I]overrides setovanja u npr. in_mp3.dll, ovo dole npr. kaze da je poboljsanje: da in_wm.dll sledi ono sto je podeseno u Preferences->Playback
* Improved: [in_wm] follows 24bit/mono/surround playback setting
lesha
30-01-2007, 08:38 PM
e sad zasto direct sound pokazuje output:24bit u tvom slucaju, stvarno ne znam, a voleo bi da znam :D
verovatno zbog zvucne kartice
Danche
19-02-2007, 08:26 AM
Nisam bas u toku o cemu se sve ovde raspravlja ali najbolji player je
iTunes... skines i cepas...
Jednostavan za sanlazenje,sto se mene tice ima odlican zvuk,super organizacija fajlova , odlicna vizuelizacija.....
Probajte ...pravi izbor a i besplatan je
DaBear
19-02-2007, 09:12 AM
Nisam bas u toku o cemu se sve ovde raspravlja ali najbolji player je
iTunes... skines i cepas...
Jednostavan za sanlazenje,sto se mene tice ima odlican zvuk,super organizacija fajlova , odlicna vizuelizacija.....
Probajte ...pravi izbor a i besplatan je
slazem se...NAJBOLJE izgleda od svih...pregledan, itd.I SVI koji nesto rade sa muzikom i videom ovde u Engleskoj koriste njega...
kejkz
19-02-2007, 10:17 AM
Dobar je, samo mu treba iskljuciti opcije za sminkanje zvuka kada se preslusava materijal, ako ste slucajno ukljucili tu opciju, ne secam se da li je po defaultu ukljucena. Ne secam se samo gde je u opcijama ova mogucnost, verovatno ima poseban tab.
lesha
19-02-2007, 06:22 PM
a najbolja je ona verzija itunes-a koja "slucajno" salje podatke sa vaseg kompjutera..
ja i dalje glasam za winamp 2.95 jer mi je brzina najbitnija, jedino sto ne mogu 32-bitne fajlove da slusam, a i ne trebaju mi..
Danche
21-02-2007, 09:57 AM
hm nisam cuo da iTunes salje podatke na internet ...ali sta nesalje:)
Ako imas neki firewall to se nikad nece desiti... ili iskljuci iTunes servis preko msconfiga... prosto ko pasulj a funkcionise...
Pozdrav!!
darkstar
08-01-2008, 07:10 AM
A jel i ova tema malo carevo novo odelo,a?
:)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.