PDA

View Full Version : koji program za live svirku

bellay
25-10-2006, 10:23 AM
Pozdrav!

Evo vec dosta dugo koristim reason u kombinaciji sa midi klavijaturom i kontrolerom, ali sada mi je to postalo malko nedovoljno, tj. volio bih probati neki drugi software koji moze loadati vst-ove i koji nije ogranicen na 16 midi kanala po fajlu kao reason. razmi?ljao sam o cubase-u, ali nisam siguran koliko je praktičan za live upotrebu. Ako mi neko mo?e preporučiti jo? neki program, bio bih zahvalan;)

lesha
25-10-2006, 12:54 PM
ableton live, naravno.

alavuk
25-10-2006, 01:02 PM
pa recimo :] moze i vst-rack ili tako nesto ... mozda mu je to malo vise komplikovano

bellay
25-10-2006, 01:22 PM
Hvala, da vec mi je neko spomenuo ableton. U principu reason koristim na taj nacin, da na klavi mijenjam razne synthove, semplere, dok na mixeru dodjem efekte preko senda, I to je ono ?to mi se kod reasona najvi?e svidjelo-funkcionira kao pravi rack koji je spojen na mixer. Ali je na?alost ograničen bez mogućnosti vst importa. Ako mogu ovo raditi na abletonu, idem odmah:D

OFF
25-10-2006, 01:26 PM
Probaj i Forte ensemble

bellay
25-10-2006, 01:57 PM
Evo gledam, ima i ovaj V-stack od steiberga

OFF
25-10-2006, 02:07 PM
Evo gledam, ima i ovaj V-stack od steiberga

Da, a nekad je bio i neki Xlutop (tako nesto). Ja sam sad uzeo Forte, i njega cu spakovati za live, cini mi se bolji od Vstacka, mozda gresim

bellay
25-10-2006, 02:21 PM
Da li je moguće u fort-u ili abletonu, koristiti fizički vi?e od 16 instrumenata(koji idu preko 16 midi kanala). U reasonu postoji kao neki busovi A,B,C,D(svaki po 16) i znači trebao bih dobiti sve skupa 64, ali kad bih prebacio na bus B on bi duplao instrumente s ovog prvog A itd. Tako da bih ostao ograničen na tih 16 instrumenata, ili otvaranje novog fajla sa novim setom instrumenata

lesha
25-10-2006, 02:30 PM
u abletonu mozes da stavis, sve zavisi koliko procesor moze da izdrzi..

OFF
25-10-2006, 02:41 PM
Da li je moguće u fort-u ili abletonu, koristiti fizički vi?e od 16 instrumenata(koji idu preko 16 midi kanala). U reasonu postoji kao neki busovi A,B,C,D(svaki po 16) i znači trebao bih dobiti sve skupa 64, ali kad bih prebacio na bus B on bi duplao instrumente s ovog prvog A itd. Tako da bih ostao ograničen na tih 16 instrumenata, ili otvaranje novog fajla sa novim setom instrumenata

mislim da moze i forte.....

alavuk
26-10-2006, 12:26 AM
moze i sony foundry acid 5 :] salim se pa kad vec kombinujes cubase+reason to ti je sasvim ok varijanta ja cu uskoro raditi live cubase+reason+505+rm1x+orion naravno sa 2 midi klavijature pa dok komp ne crkne :]

clusterchord
26-10-2006, 01:10 AM
..ja cu uskoro raditi live cubase+reason+505+rm1x+orion naravno sa 2 midi klavijature

vidim da planiras dosta kompleksnu varijantu za uzivo sa cubase i rm1x i tako dalje. obzirom da tu ima cak tri sprave sa svojim clockom, htio sam te pitati kako sihroniziras sve to skupa, ko je tu master /slave, i kakav ti je tajming, im li problema ?

moja iskustva kad cubase/nuendo tjera neki hardware , za bilo sto malo brze (elektronika, trance itd) da je tajming iu kur.. a pogotovo ako cubase daje midi clock van - stalno varira , pa mi recimo arpeggiator na andromedi i na jupiteru 8, koji normalno mogu slusati midi clock, polude kad ih tjeram s nuendom i midexom :banghead:, moram startati par puta da "ulove" , sto je neprihvatljivo za uzivo. razmisljam cak o atariju, mpc-u2500 ili .. necem trecem samo da je hardware a ne pc.. :mad:

i ja razmisljam dosta o live nastupima, pa me zanimaju tudja iskustva ..

alavuk
26-10-2006, 01:36 AM
evo odgovora i ovde na pm koji si mi poslao :

najprostije moguce :] znaci dve audio karte delta + sb live midi in out tj delta je master a live je samo jos jedan input/output tako je radilo pre godinu dana kad sam imao obe karte ubacen u svoj komp i radilo je samo tad nisam imao rmx ali sam drndao midi in sa live-a a delta je skupljala podatke sa live-a i svirala vst ili 505 znaci moze da se nesto prosirenije odradi znaci standardan setup koji je midi in za svaki kanal posebno i naravno out , videcu jos kako se to ponasa sa usb midi klavijaturom (evolution mk426-c ukoliko je u medjuvremenu ne proda) + rewire sa reason + orion + rebirth (ovo sam zaboravio napisati ali cu videti posto je audiorealism skoro pa tu negde sa njim) ako to proradi bez greske super :] znaci master je cubase :] a da veoma bitna stvar jeste to da je master asio bio deltin

pretpostavio sam da ces spomenuti midex i sl. vidi kako ce ti raditi sa bilo kakvom audio kartom koja ima midi in/out , znaci ovaj hardware koji cu koristiti prima samo note kontrole ce se raditi uzivo (tako se planira) i neko brckanje po klavijaturi a la goran bregovic , znaci iskljuci midi sync sa svih klavijatura tempo ako je moguce namestaj "rucno" ukoliko radis uzivo neki arpeggio sa nekih od klavijatura ali opet to ce bezati u svakom slucaju posto midi clock medju samim spravama nije isti ... isprobace se ova moja zamisljena varijanta pa cu preneti neke utiske ... najvise od svega me interesuje dal' ce usb da pravi neki problem

clusterchord
27-10-2006, 02:55 AM
ma nemozes nista namjestiti rucno, nema teorije. nije to ko dj-iranje gdje prelaz "gadjas" na slusalice (dokj publika ne cuje) i to traje 25sek. ovdje bi se to odma raspalo. a i ruke ti trebaju da sviras, a ne da se zezas za to vrijeme sa sekvencer tempom..

to jedino radi (kad oce) da je jedna sprava midi clock master, a sve druge su slave. u ovom slucaju cubase>505>rm1x. drugacije nema sanse. problem je samo sto cubase zna imati fluktuacije u midi clocku pa je malo neravan, pogotovo na midex usb midi interfejsima. a kad ima fluktuacije, slave-ovi se znaju neku put "pogubiti". obicno, ako od prve potegne dobro - ne diraj. radit ce do kraja. zato je mozda bolje startati na slusalice, pa kad "uvati", polako fade-in na razglas. ;) to mi se cini kao jedina 100% sigurna opcija.

nemos rec publici "cekajte sad cemo da ponovimo jos dva tri puta da krene - jebe nas USB ". :rotfl:

MHz
27-10-2006, 10:39 AM
http://www.dirty.org/underworld/articles-uw.php?id=26
evo kako je Underworld radio i kako sada radi..
Na taj (njihov poslednji) nachin, ''sviram'' vec dve godine i mogu da vam kazem da sam prilichno zadovoljan (super mi je shto taj princip nisam 'video' od njih, nego je i za mene to bilo najbolje reshenje) ..naravno, moja oprema je mnogo skromnija..ali bice valjda jednog lepog dana.. :)
aj javite da li vam se dopada..

Inache mislim da je midi clock njakanje. Po meni, najbolje je da ono shto morate da vuchete iz kompa, vuchete iz jednog softvera (radi stabilnosti i kolikog-tolikog smanjenja mogucnosti bugovanja usred svirke), a sve ostalo da svirate. Mislim da tako necete izgubiti tu notu 'zive' svirke i postojace neshto shto ce vas odvojiti od standardne dj varijante.

na myspace-u stoji stvar 'movin house live' tamo mozete chuti kako nas trojica radimo. Koristim Reason ali samo kao sekvencer i sampler (svidja mi se jer ima sve shto mi treba,stabilan je i veoma dobar za real-time kontrolu), znachi ne koristim njegove farbe i drumKit-ove. Sa kompa sam u toj pesmi vukao samo beat i dva sEmPla. Na pochetku je beat filtriran pa se chuje naravno samo kick, posle otvaram filter i pushtam ceo beat. bas i perkusije i onaj solo smo nas trojica odsvirali.. zvuk je snimljen sa neke kamere, tako da..bolje ishta nego nich :)