View Full Version : Malo psihologije.......
Kako reagujes u situacijama koje su, bar kod nas, gotovo svakodnevne - kada se musterija, ili jos gore njen menadzer ili neko iz benda, svejedno, pocne drasticno mesati u tvoj posao i pokusava prilicno da izmeni ono sto bi ti trebalo da potpises? Npr - nije mi taj sample dobosa....., malo mi je bassa.... daj da gruva kao.........
Kako ih iskuliras, koliko popustis.......pogotovo kad su u pitanju stavovi za koje znas da su pogresni?
Ono sto se meni najcesce desava je problem sa nepoznavanjem monitoringa od ljudi koji nesto kao slusaju kod mene, a kuci imaju najnoviji Cubase sa svim plug-insima:(
Voleo bih da se, posle Vracha, i ostali ukljuce sa svujim iskustvima
DaBear
20-10-2006, 03:35 PM
Pa u muzici je 2/3 psihologija i politika a 1/3 muzika!!! Stalno moras nekome da titras jaja i da pazis da ga ne napusis!
Cela je fora da kroz pricu, oni poveruju da je to sto oni kazu mega. S vremena na vreme nabacis: "super ti je bila ideja da promenimo dobos ili sta vec.." Tako da se oni osecaju mega...
Ja malo promenim eq, pa ga postepeno vracam i opet bude ko stari ili tako nesto. Nekad kenjam kako sam promenio dosta toga, da su potpuno bili u pravu, bla bla, a nisam nista dirao...i upali (skoro uvek). Tu i tamo ima neko ko STVARNO kapira sta se desava u studiju, ali sa njima se da pricati i objasniti!
Imao sam situacija gde mi posalju primer pesme za remix. Kao: "hocemo u ovom fazonu!" Ja kazem da ova muzika (rnB na pr.) nece biti dobra u tom miksu, a oni ipak zele! Kad sam uradio miks, rekli su do jaja, platili sve i posle 2 nedelje zvali i rekli: Bio si u pravu - ne radi!" Nekad plate ponovo za novi remix a nekad (u ovom slucaju) batale potpuno !!
Ali, na kraju krajeva - musterija je uvek u pravu, oni placaju i tu je kraj!
SHIVA
20-10-2006, 08:35 PM
Svaka chast! S nekim tvoim tehnichkim pristupima se nisam slagao, ali upravo si opisao dosta dobru podsvjesnu manipulaciju. Jest da ja to primjenjujem na grafiku, i neshto je tezhe varati optichki, ali chim sugerirash mushteriji da ima dobre ideje, da ti se svidja kako razmishljaju i postavish se kad da ti nisi uopche bitan... njih to toliko zabavlja da se prestanu petljat u posao i shto je najbitnije zrache optimizmom, budu zadovoljni rezultatima i uglavnom uredno i plate :) Za bilo kakav rad s ljudima psihologija je nuzhno zlo, a dobro si primjetio i da psihologija u svrhu sugestije zapravo postaje politika. Stvarno si me ugodno iznenadio ;)
strasni zmaj
20-10-2006, 09:57 PM
Pa u muzici je 2/3 psihologija i politika a 1/3 muzika!!! Stalno moras nekome da titras jaja i da pazis da ga ne napusis!
Cela je fora da kroz pricu, oni poveruju da je to sto oni kazu mega. S vremena na vreme nabacis: "super ti je bila ideja da promenimo dobos ili sta vec.." Tako da se oni osecaju mega...
Ja malo promenim eq, pa ga postepeno vracam i opet bude ko stari ili tako nesto. Nekad kenjam kako sam promenio dosta toga, da su potpuno bili u pravu, bla bla, a nisam nista dirao...i upali (skoro uvek). Tu i tamo ima neko ko STVARNO kapira sta se desava u studiju, ali sa njima se da pricati i objasniti!
!
dobra ti je spika! doobra!
Ali, na kraju krajeva - musterija je uvek u pravu, oni placaju i tu je kraj!
malo sutra! da si probao konobariti nebi tako mislio. :)
DaBear
20-10-2006, 10:22 PM
malo sutra! da si probao konobariti nebi tako mislio. :)[/quote]
Pa sta mislis da sam radio kad sam dosao u London prvih nekoliko godina?????
Konobar, nego sta!!!:rotfl:
strasni zmaj
21-10-2006, 12:17 AM
nece britanac da konobari, a? ima zato tko hoce! cudno je da su ti koji hoce redovito iz exyu...sranje!
...ma bitno je da si se izvukao iz pakla! ovako sada pjevas i zlo ne mislis. m? :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.