View Full Version : moj prvi highend pre .. (ideje za eq?)
clusterchord
18-10-2006, 11:31 PM
http://us.st11.yimg.com/us.st.yimg.com/I/mercenary-audio_1915_5816678
eto, odose pare. trebalo mi je hitno rjesenje za voice-over i za lead vokale. trenutno sam na akg 414-ici, sto je napredak od NT1, ali plan mi je pocetkom godine stari U87 ili Sondelux iFET7.
nisam sad mogao ici na nesto vece (cijeli kanal sa kompom i eq-om). htio sam prvo samo vrhunski pre. radit cu za pocetak sa RNC-om, koji je prilicno cist ako neides preko 4dB gain redukcije. zavrsavam i DIY GSSL-ov kompresor, sa originalnim dBx vca-ovima, pa cu probat i s njime , kad mi bude trebalo masnijeg karaktera u kompresiji.
htio bih nakon toga nekakav samostalni eq, jer volim neki put stanjiti bas i dodati presence nekim stvarima vec unaprijed, a ne u vst-u, jer mi tako oslobodi jos headrooma, i zvuci zdravije - utjeram ga glasnije u konverter.
ima li netko prijedlog za EQ, nesto s cime je radio, i dobro mu radi na vokalima ?
gregor z
19-10-2006, 11:28 AM
hey clusterchord.....
ja ti preporucujem amek 9098 eq, radi savr?eno, ima fat ili clean sound i ima? jo? jedan super dobar mic preamp on board. moze se dobiti used za nekih 1000-1200 eura. a od jeftinijih navodno speck pravi odli?ne eq-je i ima? jo? rupert neve portico seriju..a ako si ve? kod diy kompresora napravi si pultec clone......
gregor z
19-10-2006, 11:34 AM
evo slike....ja imam dva komada i totalno sam zadovoljan.....
Posedujem takodje istu spravu i kazem ti isto sto i Gregor.
Nevidjeno cist input, koji ces jako tesko uspeti da uteras u "crveno" (tacnije, ja jos uvek nisam) i jako dobar EQ koji moze biti i sirok, a mozes da ga tako preciziras da radi kao deeser.
JA sam moj kupio u poslednjoj turi, dok je mogao da se nadje nov i po pristojnoj ceni, a voleo bih iskreno da uzmem jos jedan.
TAkodje gledam i Portico seriju, ali kompresor. Jedino me nervira to sto su pola rek sprave, pa ne znam gde bih sa njime... Jedino da kupim 2 :)
Moritz
19-10-2006, 12:27 PM
Kao bivsi vlasnik ameka 9098 :( , mogu da ti potvrdim sve navedeno. Ako mozes da ga nadjes ne razmisljaj ni casa....kupi 2 odmah ;). High End za male pare.
gregor z
19-10-2006, 12:50 PM
eeee.....ali ima jednu manju manu...to su ribbon mikrofoni....ja imam dva beyera 130 koje upotrebljavam u Blumlein kombinaciji i amek nema dovoljno cistog gaina da bi jih snimio tako kako je meni cool (za to upotrebljavam focusrite ili adl), a za sve ostale micove je super cool. Sa mojim vintage akg 414 razume se bolje od svih mojih preampa, i 87ica radi super cool sa nekim vokalima. Ali EQ volim više od svih ostalih za vokale ili neke toplije soundove.Ali ako ti treba samo EQ tu nema nekih problema za tebe.....
gregor z
19-10-2006, 01:14 PM
hey Oggy! probaj ga sterat u "crveno" (zhuta dioda na desnoj ),distortion mu je super i radi chuda na sneru....
clusterchord
19-10-2006, 01:40 PM
da DIY mi se mota po glavi. obzirom da cu si napraviti par API 512 klonova, od kita koji radi eisenaudio.com. njihov api pre pcb i panel su predvidjeni za API500 format), cak sam iskopao dimenzije da napravimo rack i napajanje za to (10space kosta 900 dolara kod APIja :o). oni planiraju izbaciti i PCB za hi quality eq, to bi mozda bilo najidealnije. pre ili eq ispadne u totalu oko 250 - 300 dolara, kad ga slozis.;)
9098 je zanimljiv, cini se prilicno fleksibilan, i ko sto kazes sa pride ciscim pre-om. hm.. ako ulazim u zonu 1100 - 1200 eur, onda bi se mozda vec i protegnuo i uzeo greatriver-ov, isto half rack space, EQ1-NV, koji je navodno ubitacan. pa da imam GR komplet. oko 1550 dolara a to je malo vise. portico je jos skuplji, i ima kontinuiranu kontrolu za Q, dok GR ima samo tri pozicije. ali mi se na GR svidja sto ima promjenjivi HP filter. to mi je uzasno vazno. pogotovo kod elektronike, dosta sinteva volim rijesavati LF balasta vec u startu.
svejedno, nemam tih para trenutno, ako i budem imao, ici ce za bolji mike.:(
ps Gregor kako ide na HRT-u? kad se vidimo?
Koliko si platio Great river, ako nije tajna:) ?
clusterchord
19-10-2006, 01:45 PM
uzeo sam ga u mercenary audio. $1075. plus $20 za shipping u Kaliforniju do mog brata - on leti za hrvatsku krajem mjeseca i donosi ga.
edit: pitanje u vezi 9098: ako udjem na line IN odotraga, dali signal zaobilazi operaciono pojacalo od AMEKA, tj. dali mogu direktno u EQ, bez da poberem farbu od AMEK-ovog pre-a (trans+opamp) ??
kad smo vec kod cijelog drugog kanala, dlai je netko radio sa focusrite ISA220, cuo sam lose stvari o preampu, i to na sve strane, ali opet za sve ostalo sto ima (komp, de-esser, eq, gate) i cijeni od oko 1000 dolara rabljeni, mi se isto cini zanimljiiv.. ??
edit: pitanje u vezi 9098: ako udjem na line IN odotraga, dali signal zaobilazi operaciono pojacalo od AMEKA, tj. dali mogu direktno u EQ, bez da poberem farbu od AMEK-ovog pre-a (trans+opamp) ??
Ne. Tj. ja sam neuk u tom pogledu, pa ne znam kako se to rutira interno, ali znam da mozes da biras samo da li ces preamp i EQ ili samo preamp bez EQ-a.
Za obrnuto ne znam (tj. mislim da ne moze).
Takodje znam da su ljudi napljuvali celu ISA seriju, mada licno nisam imao prilike da se susretnem sa nekim uredjajem.
ISA rade odlicno,kome trebaju takve sprave...po nekom mom vidjenju,te sprave su ok,ali nemaju karakter,tj. ne boje zvuk...nekako "hirurski" odradjuju posao...e sad,neko voli da dobije maximalno neutralan i cist zvuk pa da ga posle "provlaci" korz sve i svasta a neko voli da u startu pokupi malo karaktera sa sprave...ja spadam u ove druge,tako da se ne bih odlucio za ISA seriju,ali daleko od toga da je losa,naprotiv...
I ja sam cuo pohvale i malo se igrao sa jednim ISA430 (mislim). E sad........
Manley
20-10-2006, 11:20 AM
sto se focusrita tice...postoje mnogi koji ih ne vole...ali uz pravi izbor mikrofona ISA i RED zvuce NENORMALNO dobro, ja na primer za percusije ne koristim nista sem RED 7 jer to najbolje zvuci od svega sto sam probao do sada, a verujte mi probao sam skoro sve. Focusrite isa nema karakter, a red pa ima mnogo...pojedini nikada nisu zadovoljni:D Salu na stranu focusrite zahteva poznavanje uredjaja i zahteva dobar mikrofon i kabal, kada se to ispuni zvuci odlicno( npr. royer 121 + vovox + Isa, najbolji izbor za snimanje E. gitare)
Manley
20-10-2006, 11:23 AM
Ah da...kome treba PRAVI HIGH END pre neka stedi za buzz audio...i zaboravicete na te USA takozvane High End uredjaje
Manley
20-10-2006, 11:25 AM
slika
clusterchord
20-10-2006, 01:14 PM
Ah da...kome treba PRAVI HIGH END pre neka stedi za buzz audio...ma nema jednog pojacala koje moze sve rijesiti. ajd koji Buzz ti koristis?
cuo jesam dosta hvale za njega, kad je potreban cist zvuk, a da nije malo hladan kao millenia hv3 (moje iskustvo na stt1). moja ideja je i bila da, kad slozim svoj diy api500 rack i napajanje, u njemu bude i buzz Elixir.. sto mislis o njemu?
inace prijatelj, koji snima cello i gudace cesto, je nabavio GML 8032. dobit cu ga na test, obzirom da sam mu pomogao da ga nabavi.. bas me zanima kako radi vrhunsko cisto pre.
i zaboravicete na te USA takozvane High End uredjajehaha.. Manley, dobar si ti..
znas, naravno i "Manley" je USA firma. to je nezgodno, morat ces promjeniti nick name.. da se ne zoves po "low end" kompaniji :o :D
salu na stranu, da mi netko da par api, ams neve i gml uredjaja, ja se nebi bas puno bunio..bili oni iz USA ili ne ;)
Manley
20-10-2006, 01:36 PM
ma znas da sam ja extreman u mojim komentarima malo:D
nema ljutnje, ne mislim nista lose.
manley ime je jer mi je to jedino palo napamet tog trenutka;)
a sto se buzz-a tice, cudo je...elixir nisam probao, ali ima mnogo pozitivnih kritika
clusterchord
01-12-2006, 01:14 AM
evo kad krenuse ovi postovi sa novim kupovinama, da pridodam da je i meni napokom stigao Great River.. probali smo tek malo na govoru, side by side sa RME FF800 koja (recimo) vaze za solidna, cisca, lo/mid end predpojacala. mogu samo reci, i to su i kolege potvrdile, da moje smece od NT1 nije nikad ovako dobro zvucalo. sva bulaznjenja koja sam slusao po netu su ipak istinita; trodimenzionalniji zvuk, fokusirani/linearni basevi i prezentnost/svila na visokim. vokal vec zvuci pomalo udaljen, nije toliko izravan kao da oce glavu da ti razvali. RME u usporedbi s time, nema nista od navedenog, mutez u visokim, dole je juha - neravni LF i LMF. eto znam da su nekima ovdje fina pretpojacala vec ko dobar dan, ali ja sam iskreno odusevljen. imao sam mileniu pa mi nije bio takav trip. cekam sad jednu reklamu gdje cu ga staviti ozbiljnije u pogon.
http://www.babic.com/TEMP/DSC02514X.jpg
Iskrene cestitkke. U zdravlju ga pokvario! :D:D:D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.