Log in

View Full Version : dc offset

zoolander
18-10-2006, 10:29 AM
Zanima me kaj je to dc offset,ovaj tekst sam na?el u manualu cubasea(no nije mi ba? najjasnije o čem se tu radi),pa ako mi ga neko s malo vi?e ma?te mo?e protumačiti!

"A DC offset is when there is too large a DC (direct current) component in the signal, sometimes visible as the signal not being visually centered
around the "zero level axis". DC offsets do not affect what you actually
hear, but they affect zero crossing detection and certain processing, and it is recommended that you remove them.It is recommended that this function is applied to complete audio clips, since the DC offset (if any) is normally present throughout the entire recording."

boggy
18-10-2006, 10:35 AM
Zdravo zoolander,

Zanima me kaj je to dc offset,ovaj tekst sam na?el u manualu cubasea(no nije mi ba? najjasnije o čem se tu radi),pa ako mi ga neko s malo vi?e ma?te mo?e protumačiti!

"A DC offset is when there is too large a DC (direct current) component in the signal, sometimes visible as the signal not being visually centered
around the "zero level axis". DC offsets do not affect what you actually
hear, but they affect zero crossing detection and certain processing, and it is recommended that you remove them.It is recommended that this function is applied to complete audio clips, since the DC offset (if any) is normally present throughout the entire recording."

vrlo kratko:
DC offset je (uslovno) mali, jednosmerni (frekvencija 0Hz) nivo koji ti neka problematicna sprava ili plug in moze napraviti...
uklanja se High Pass filtrom.

evo malo na wikipediji... http://en.wikipedia.org/wiki/DC_offset

:)

pozdrav

bogi

zoolander
18-10-2006, 11:47 AM
Zdravo zoolander,
vrlo kratko:
DC offset je (uslovno) mali, jednosmerni (frekvencija 0Hz) nivo koji ti neka problematicna sprava ili plug in moze napraviti...
uklanja se High Pass filtrom.
evo malo na wikipediji... http://en.wikipedia.org/wiki/DC_offset

Ok,u cubaseu ima opcija remove dc offset(jenostavnije),no zanima me dal dc offset maknuti na svakoj traci ili na već exportiranom audio mixdownu,jel učinak isti?
Dal je bitno i nu?no s njim se baviti,tj.dal producenti uopće obraćaju pa?nju na njega,odnosno dal ga vi makivate u svojim miksevima?

boggy
18-10-2006, 12:13 PM
Ok,u cubaseu ima opcija remove dc offset(jenostavnije),no zanima me dal dc offset maknuti na svakoj traci ili na već exportiranom audio mixdownu,jel učinak isti?

Nije, ako ti neka od traka sadrzi dc offset, onda se on prenosi na miks...
Ali ako na nekoj od traka imas nekakve level dependent efekte (kompresor i limiter su takvi) onda ces dobiti neocekivane rezultate, ukoliko DC ofset postoji u nekoj znacajnijoj meri i UKOLIKO sam efekat ne radi high pass na ulazu... znaci sve je vezano za "sitna crevca" u konkretnoj konfiguraciji koja ne mozes uvek znati, pa prema tome najpametnije je da uradis remove na svim trakama pre miksanja.

Dal je bitno i nu?no s njim se baviti,tj.dal producenti uopće obraćaju pa?nju na njega,odnosno dal ga vi makivate u svojim miksevima?

To ne znam, mada je cudno pitanje da li producenti obracaju paznju na to ili ne... zasto ti je to bitno?

Konkretno se zna sta dc offset moze da uradi, i to sto moze da uradi nije pozeljno (moze da izazove "halucinacije"), tako da su stvari jasne! Dovoljno su jasne da se na osnovu njih moze izgraditi licni stav, bez obzira na to sta "drugi pricaju" :)

... za razliku od mnogih drugih pojava, za koje ne znamo jos uvek uzrok i posledice, s DC offsetom je lako!

pozdrav

bogi

zoolander
18-10-2006, 01:55 PM
To ne znam, mada je cudno pitanje da li producenti obracaju paznju na to ili ne... zasto ti je to bitno?

Pitam zato jer sam maknul dc ofset na svim trakama,napravil mixdown i jedno pol ure preslušaval dva različita miksa i niš nisam čul:) , nikakvu razliku,a budući da i u manualu cubasea veli da se zapravo maknuti dc offset ne čuje,pitanje je bilo u smislu jel u opće bitno obraćati pažnju na njega,dal se makivanje dc offseta u nekakvoj praksi radi redovito.
Mada mi je još to podosta apstraktno,fala na bar malo jasnijoj slici.

Rocket Roll
18-10-2006, 02:07 PM
Ja nisam strucan, i do sada sam radio ovako: uvek ga uklonim, a samo ponekad zaista cujem razliku.

Usudio bih se da pretpostavim: ne moze da boli ako u "suvoj" traci u Cubaseu (signalu bez efekata) uklonis DC offset, a tek onda eksportujes traku u miksu ili zasebno.

Ako sam pogresio, ispravicete me, molim vas?

boggy
18-10-2006, 02:15 PM
....
Mada mi je jo? to podosta apstraktno,fala na bar malo jasnijoj slici.

DC offset nema sta da trazi u audio traci. To je najcesce anomalija koja moze uzrokovati neocekivano ponasanje na nekim spravama i efektima.
DC offset NIJE normalna pojava, drugim recima, ali ne znaci da NE POSTOJI!
Gde i kad moze da postoji? NE ZNAM! Moze postojati i svuda i nigde, i uvek i ponekad...

Zato je u pravu Rocket Roll... ocisti DC offset jer ionako ne sluzi muzici...

U krajnjem slucaju je moguce dobiti neki specifican efekat koji se ne moze nikako drugacije dobiti osim uz mali DC offset, jedini je problem sto njega ne mozes lako dozirati, kao ni ponoviti taj "neocekivani" efekat...

Znaci da ne bi bilo haosa... cisti DC svuda, za svaki slucaj i razmisljaj o svojoj muzici, a ne o DC offsetu... :)

@Rocket Roll
Nisi pogresio :)

pozdrav

bogi

strasni zmaj
18-10-2006, 05:07 PM
a dali se moze nakon mixdowna skinuti u komadu? sta bi se zapravo dogodilo sa zvukom? cisto iz znatizelje me zanima.

boggy
18-10-2006, 05:14 PM
a dali se moze nakon mixdowna skinuti u komadu? sta bi se zapravo dogodilo sa zvukom? cisto iz znatizelje me zanima.

DC offset nije sum! Pa da to posle skidas...
Procitaj pazljivije sta sam napisao...

Recimo DC offset moze "pomoci" kompresoru da proradi na neocekivano drugacijem nivou... ne ulazim u detalje, nego nabacujem sta sve moze da uradi...

Ako postoji u traci on je PROBLEM... ne mora da znaci da je katastrofalan, ali ne treba da postoji u traci!

Znaci... problem vec pocinje u trakama, i ako se pojavi i kasnije u mixdown, takodje ga treba ocistiti...

Shvati to kao kad peres ruke pre jela... ne ulazeci u to da li su ti prljave ili ne, jednostavno moraju biti ciste.

Da ponovim da obicno nastaje od poluispravnih, poludizajniranih itd. sprava i pluginova...

Ista je prica sa subovima ispod 20Hz! Cak i regularni strani CDovi su ih danas puni...

Mislim lepo izgleda kada subwoofer proseta napred nazad na frekvenciji od 3Hz, ali problem nastaje onda kada to subwoofer MOZE, jer ostali koji "ne mogu" ni ne mrdaju na 3Hz...

Eto prosirismo pricu i na subfrekvencije...

pozdrav

bogi

clusterchord
18-10-2006, 10:30 PM
boggy je odlicno objasnio, ja bih samo dodao da ukoliko se problem cesto ponavlja, ne treba razmisljati o uklananju posljedica (DC Offset removal), vec o uklanjanju samog uzroka. drugim rijecima, konstantni problemi s nastajanjem offset-a znaci da negdje imate probleme u svom signal chain-u za snimanje. dali se radi o napajanju, uzemljenju, konverteru itd, ali nesto tu ne stima.

sto se tice highpass filteringa - svaki highpass, koliko god se to cinilo malo, analogno ili digitalno, uvijek promjeni originalni zapis, i poremeti neke faze u osjetljivom bass podrucju. npr, pogotovo jeftini plugin poput wavesa - ja to uvijek cujem koliko god nisko stavim rezucu frekvenciju (npr. 25Hz sto je tipicno da maknes vocal booth rumble ili prolazece kamione i slicno :mrgreen: ). ode mi punch od basa u pm

btw, nisam 100% siguran, ali mislim da cubase-ov DC Offset radi na principu racunanja prosjeka simetricnih peakova u plus i minus i onda po tome pomicanja cijelog wave zapisa na dole ili na gore. puno jednostavniji (i manje ?tetan) algoritam od highpass filteringa.

boggy
19-10-2006, 01:35 AM
Zdravo clusterchord,

boggy je odlicno objasnio,

Hvala :)

ja bih samo dodao da ukoliko se problem cesto ponavlja, ne treba razmisljati o uklananju posljedica (DC Offset removal), vec o uklanjanju samog uzroka. drugim rijecima, konstantni problemi s nastajanjem offset-a znaci da negdje imate probleme u svom signal chain-u za snimanje. dali se radi o napajanju, uzemljenju, konverteru itd, ali nesto tu ne stima.

Sto se tice uklanjanja uzroka... problemi nastaju kada se pre ulaska u konvertor prolazi kroz recimo kompresor... tada se DC offset, ako postoji iz recimo mic pre, ni ne moze lako detektovati... a kompresor moze da ga sreze hp filtrom na ulazu (svaka "hardverska" sprava ima High Pass na ulazu... od 2 do 20Hz, kako se kom dizajneru "svidi")

sto se tice highpass filteringa - svaki highpass, koliko god se to cinilo malo, analogno ili digitalno, uvijek promjeni originalni zapis, i poremeti neke faze u osjetljivom bass podrucju. npr, pogotovo jeftini plugin poput wavesa - ja to uvijek cujem koliko god nisko stavim rezucu frekvenciju (npr. 25Hz sto je tipicno da maknes vocal booth rumble ili prolazece kamione i slicno :mrgreen: ). ode mi punch od basa u pm

... ali treba imati u vidu da zaobilazenje high pass-a na "vocal booth rumble" odvoza kompresor na sasvim neocekivanu stranu, ili bilo koju spravu koja "okida" na level... cak i mic-pre moze prerano da "odveze" u limiting, overload ili sta vec... iako se "ne cuje" zasto...

btw, nisam 100% siguran, ali mislim da cubase-ov DC Offset radi na principu racunanja prosjeka simetricnih peakova u plus i minus i onda po tome pomicanja cijelog wave zapisa na dole ili na gore. puno jednostavniji (i manje štetan) algoritam od highpass filteringa.

Da, DC offset se lako skida, ako je samo on problem, sracuna se srednja vrednost signala u celoj traci i izracunata velicina oduzme od svakog sempla ponaosob...

srednja vrednost ili DC offset = (zbir svih vrednosti semplova u traci)/(broj semplova u traci)

Jedini je problem sto taj postupak ne moze da ide u realnom vremenu vec samo u nekom vidu "renderinga" vec gotove trake.

Ako treba u realnom vremenu, jedino resenje je high pass.

Ako softverski high pass ne radi kako treba, uzeti bolji softverski high pass, ili pre ulaska u AD konvertor, provuci signal kroz ispravan hardverski high pass.... itd... sve su to manje-vise obicni saveti, bez ikakve "kineske filozofije".

pozdrav

bogi