PDA

View Full Version : Problem u miksu

nESbo
12-10-2006, 12:31 PM
Imam jedno mozda malo glupo pitanje : )
Dakle, problem se javlja kad radim mixdown, a radim ga tako sto spustim sve kanale pa polako krenem da dizem jedan po jedan dok na masteru ne dobijem najoptimalniju vrednost peaka.
E sad, desava se da kad tako sredim mix u nekom trenutku nesto se verovatno poklopi il sta god, i trek upali klip lampicu a ja nisam ni uspeo da izvalim sta se konkretno desilo.. /?/ Ni jedan od pojedinacnih kanala ne prelazi peak 0db. Kapiram ja da se zvuk negde sabira i rezonujeali ne znam sta je najbolje resenje da se to izbegne. Kompresorom se resava problem peaka ali mi se menja prica celog kanala.. Smanjiti kanal isto ne vredi. Cak i smanjiti master mi je glupo jer ubijam snagu lepo mixovanog treka samo zvog glupog sabiranja koje se desi jednom u 8 min...

Dajte neki predlog... Mozda mi je slusanje lose? Mada ne verujem da tu postoji neki problem, soba ima solidnu akustiku i monitorci (yamaha msp5a) su pristojno postavljeni..

hvala

Arthur
12-10-2006, 12:40 PM
koja se lampica i gde upali? Verovatno ti bezi neki peak.. sve sto bi trebalo da uradis je da stavis neki brickwall na master, recimo BlueTubes Brickwall, da smiri taj jedan peak.. mozes da stavis i Timeworksov Mastering limiter i da ga ne "guzis" vec samo neka stoji da hvata sve sto bezi preko nule

Oggy
12-10-2006, 01:05 PM
Timeworks na nulu i gotovo.
Vrednosti svih kanala se sabiraju na masteru, tako da to sto ti ne klipuje na kanalu nema veze jer kad dodje na main out, sabira se sa ostalim kanalima.
MOzes da problem resis i malo studioznije, tako sto ces prvo iskontrolisati par grupa, pa za tim taj limiter na masteru na nultoj vrednosti...
Igraj se malo.

nESbo
12-10-2006, 01:36 PM
Da to za limiter na masteru sam skontao i sam, s tim sto volim da izbegavam stavljanje bilo cega na master u toku mixanja. Interesantan je sam problem jer se u jednom trenutku saberu peakovi tako da dobijem klip na masteru a pri tom ne cujem nikakvu promenu..

vanya
12-10-2006, 03:57 PM
Ja inace izbegavam limitere al ako je poslednja opcija stavio bih.Mada pokusaj detaljnom analizom da otkrijes koji te tacno kanal zeza mozda je samo neki "pak" koji se necuje vidljiv na signalnoj traci ako ne snizi sve kanale po malo ako su svi jednaki
poz

Max
12-10-2006, 06:14 PM
Da to za limiter na masteru sam skontao i sam, s tim sto volim da izbegavam stavljanje bilo cega na master u toku mixanja. Interesantan je sam problem jer se u jednom trenutku saberu peakovi tako da dobijem klip na masteru a pri tom ne cujem nikakvu promenu..

Limiter na masteru koji tu i tamo " zagrebe " neki peak za pola decibela , ne utice na kvalitet miksa , tako da ne moras da ga izbegavas .... u svakom slucaju ces posle nabijati nivo ( specijalno ako radis klubsku muziku ) tako da ce neki drugi limiter " seci " pikove i po 5 - 6 db ....... opusteno .....

Pozdrav

zvincic
12-10-2006, 08:27 PM
ja sam poceo na master da stavljam waves ssl masterbus comp

a ako koji peak pobjegne vidim koliko bjezi preko i toliko smanjim masterbus

limiter cuvam za kraj :)

nESbo
13-10-2006, 09:55 AM
Hvala!

Ako mora limiter ondaK idemo Timeworks! : )

alavuk
13-10-2006, 10:22 AM
mozda jednostavno resenje ne znam u kom sekvenceru mixer ali ja u cubase-u smanji sve kanale odjednom (crtl+a) od prvog do zadnjeg pa tasturom spusti za jedan/dva dok se ne ispusti na neke momente tj ispod nule pomeraj ako i dalje peakuje prebaci se na grupe , verovatno ti bass ili noga tj drum kanal pikuje posto je tu "najcesci" problem ili imas neko krljanje u frekvenciji (obicno to budu srednji/srednji visoki sa visokim frekvencijama , jednostavno smanji na pojacalu pa ces cuti sta te najvise nervira :] ili jednostavno mutiraj kanal po kanal pa sta te je najvise nerviralo to ti pikuje signal mada opet sve je ok da ide u crveno dok se ne zabada ... recimo da je neka po meni dozvoljena granica +0.5 , opet sve to zavisi od mixa i sl. ... ili cak malo da prodzaras eq :] al' ne mnogo mozda si negde ostavio veliki gain pa to isto utice :]

valjda je ovo nesto pomoglo :]

Arthur
13-10-2006, 10:51 AM
prvo, nije mi jasno otkud tolko gadjenje prema limiterima na masteru u procesu mixa? Ja sam od skora definitivno odlucio da nista nikome ne ostavljam za mastering, vec da radim mix do kraja, do one tacke kada sam spreman da prihvatim da mix takav ode na CD.. Redovno mi stoji Timeworskov limiter na masteru, po potrebi preko njega ustinem jos neki decibel sa UAD precision limiter ili BlueTube Brickwallom

@alavukonja - taj metod moze biti gadan ako zakacis i FX kanale jer pored smanjivanja kanalnog fadera koji teraju u FX kanale zvuk , smanjivanjem FX fadera se smanjuje i njihov povratak, tako da je ukupna kolicina wet zvuka zapravo dvaput smanjena, i time se raspada mix.. Dakle, ako bas moras da spustas fadere redom, obrati paznju da prilikom selektovanja ne zakacis i FX fadere...

nESbo
13-10-2006, 10:54 AM
nije bas, uvek stavim lagani sidechain na kik/bas. provalio sam sta je ali tu ne moze nista posebno da se uradi sem da se stavi eventualno limiter na nulu na toj grupi ili na masteru. glupo mi je kazem da smanjujem kanale jer gubim 1.5db mixa zbog jednog sitnog iskakakanja. ..

nESbo
13-10-2006, 11:01 AM
prvo, nije mi jasno otkud tolko gadjenje prema limiterima na masteru u procesu mixa?

Sta znam, koristio sam ranije non stop razne gluposti na masteru dok radim dok nisam izvalio koliki mi to problem predstavlja.. Mislim tebi niko generalno nece zabraniti da stavis i izotope ozone na masteri izaberes neki pumping preset i radis tako... Samo tako nikad neces uspeti da odradis mix kvalitetno, a mislim da je miks najbitniji. Kad izrendas dobro smixan wav ponekad i jedan limiter moze da odradi sav potreban "mastering" : ) A limiter koji sve vreme stoji na masteru mi ne dozvoljava da "vidim" eventualne greske u miksu... Evo sad recimo kad sam svestan greske to jeste najbezbolniji nacin da je izbegnem, ali bar znam sta sam smixao...

a da ne pricam jos kakve probleme mogu da stvore losi efekti na masteru.. mozes da se patis 15 dana da slozis mix i dzabe... timeworks mastering compressor je jedini zadovoljavajuci od onih koje sam probao. secam se onog free classic limitera kojeg sam jedno vreme koristio dok nisam izvalio da toliko unistava sliku da sve zvuci kao da kompresuje u mp3 u realnom vremenu : )

alavuk
13-10-2006, 12:03 PM
@alavukonja - taj metod moze biti gadan ako zakacis i FX kanale jer pored smanjivanja kanalnog fadera koji teraju u FX kanale zvuk , smanjivanjem FX fadera se smanjuje i njihov povratak, tako da je ukupna kolicina wet zvuka zapravo dvaput smanjena, i time se raspada mix.. Dakle, ako bas moras da spustas fadere redom, obrati paznju da prilikom selektovanja ne zakacis i FX fadere...

naravno to se podrazumeva da FX kanali MORAJU ostati netaknuti, ja se izvinjavam ljudima za propust u pisanju u vezi ovoga i hvala arturu sto je obratio paznju na to :]

alavuk
13-10-2006, 12:07 PM
secam se onog free classic limitera kojeg sam jedno vreme koristio dok nisam izvalio da toliko unistava sliku da sve zvuci kao da kompresuje u mp3 u realnom vremenu : )

e on je dobar ali samo u grupi bass/noga/sn ostalo nikako zajedno sa jos jednim kompresorom naravno on mora biti prvi u lancu (naravno gorovorim o elektro/tehno produkciji mada ovo moze da se primeni i na hiphop gde opet bass mora biti dominantan) ponekad zavrsi i on konacnu peak/rms sliku kao predzadnji u lancu pre npr waves-a (mada opet i nije toliko potreban)... ima nacina koliko 'oces :]

nESbo
13-10-2006, 12:13 PM
Aj za bass i low end mozda, ali sta classic radi sa visokima! Ne znam dal si slusao... : ) Probaj da mu das koji put bypass kad stoji na masteru..

Arthur
13-10-2006, 12:48 PM
nista ja tebe druze, ne razumem.. kako ti to limiter krije greske u mixu? On meni zapravo otkriva mnogo toga...

nESbo
13-10-2006, 12:51 PM
Pa recimo da kad stavim limiter sve mi ok zvuci a kad ga skinem tek primetim gde sta iskace..

Arthur
13-10-2006, 01:03 PM
pa da, ali muzika ce ti na CD ici limitovana a ne mix verzija... mislim, bolje da ti iskontrolises to u mixu jer imas odvezane ruke nego da ti neko masteringom objasni kolko ti je los mix

nESbo
13-10-2006, 01:25 PM
:D

aj valjda cemo se na kraju razumeti.. bas to ti ja i pricam, necu da mi neko objasnjava koliko mi je mix los vec hocu da mix sredim maximalno sam koliko mogu. a ne zelim da ga sredjujem nikakvim limiterom vec miksanjem. (konkretno u slucaju navedenom gore iskoristicu limiter na 0db kao nuzno sredstvo)

i sam radim "mastering" za kompilacije koje izbacujemo na net, i znam koliko je glupo kad mi neko posalje limitovan trek na -9db rms i kaze mi aj mi ovo izmasteruj (a ja pokusavam da dovedem trake na isti nivo)...

Arthur
13-10-2006, 01:46 PM
a kako mislis da postignes zeljenu glasnocu? vrtimo se u krug. Da bi muzika stigla do zeljene glasnoce u loundess war okruzenju, mora da se limituje. Ako mixas bez limitera, to je kul, al ce se 90% raspasti pod limitingom masteringa.. Zato je najbolje IMO, da ga u startu tokom mixanja stisnes koliko god zelis i tako kroz tu prizmu smixas muzicki deo

nESbo
13-10-2006, 02:02 PM
Da to mi zvuci logicno.. Prihvatam savet. Probam, cujem, vidim pa javim... ;)

alavuk
13-10-2006, 04:11 PM
Aj za bass i low end mozda, ali sta classic radi sa visokima! Ne znam dal si slusao... : ) Probaj da mu das koji put bypass kad stoji na masteru..

znam sta radi itekako znam ali je preporuceno da se radi iskljucivo onak kako sam rekao u grupi (mastering je samo neko moje experimentisanje) cak i u helpu koji dobijes uz classic master limiter pise ti nikako ga koristiti u grupi tj kanalu gde ima visokih :] a ako ga vec dodajes u mastering vidi samo da pomalo peakuje na prvu crvenu :] opet moje neko experimentisanje znaci veoma malo ga pomeriti :]]]]]] pa tek onda sa waves-om podignuti ceo signal... takodje bi preporucio clean compression plug in-incic umesto neke masivne kompresije na obicnom kanalu za bilo koji instrument, za grupu malo experimentisite , mozda mi je prejak ... i da da bi dobio taj osecaj masivnosti poigraj se sa stereo slikom tj prosiri je vise mozes i tu se krije jedan od kljuceva :] ovo ukoliko je moguce

Max
13-10-2006, 08:22 PM
a kako mislis da postignes zeljenu glasnocu? vrtimo se u krug. Da bi muzika stigla do zeljene glasnoce u loundess war okruzenju, mora da se limituje. Ako mixas bez limitera, to je kul, al ce se 90% raspasti pod limitingom masteringa.. Zato je najbolje IMO, da ga u startu tokom mixanja stisnes koliko god zelis i tako kroz tu prizmu smixas muzicki deo

Potpuno si u pravu , narocito se cesto desava da kad dodjes do komercijanlog RMS a , krenu da iskacu hi hat ovi i cinele ......

Ja sam dosao do sledece kombinacije tokom vremena .... stavim neki limiter na master i podesim ga na nulu , limiter mi je stalno na vidnom mestu tako da uvek mogu da vidim koliko mi je glasan mix , kao i neki solo instrumenti ili kombinacije istih .

Imam svoje limitere koje cesto koristim za razne zanrove .... uglavnom timeworks , ali cesto ako radim house loristim waves L2 , jeste da pumpa basove , ali to je ono sto mi i treba .

Kad dodjem do odredjenog mixa ( oko 80 ak % .... ) pocinjem povremeno da bas " otpanjim " limiter , da vidim sta ce se desiti pri finalnom RMS u i onda vratim na nulu ..... na taj nacin sam svestan sta ce mi se odprilike desavati tj koji ce instrumenti da se potpe a koji ce da se suvise istaknu .....

Kad zavrsim , exportujem sa limiterom na nuli ..... ne brinem mnogo ako se tu i tamo " podsisa " neki peak , ali gledam da ne preteram ....

Vrlo cesto koristim isti limiter i u postu .... mada to ne mora da bude pravilo .....

eto toliko .......

Pozdrav

stigma
13-10-2006, 08:45 PM
Mislim da je pozeljno imati kod mixa na masteru limiter koji mislis koristiti kod masteringa koji tu i tamo mutiras da vidis sta ti iskace u mixu jer prije ili kasnije limiter je neophodan these days...

nESbo
16-10-2006, 08:34 AM
Da da pokazalo se kao veoma korisna stvar. Hvala. Mada samo povremeno ga ukljucujem, cisto da proverim loudness..

SHIVA
16-10-2006, 10:24 AM
upravo sam zavrshio jedan mix pa imam jedno pitanje/sugestiju...

recimo smixam sa limiterom pa:

A: maknem limiter pa komprimiram master (nema smisla jer se dinamika razleti)
B: limitiran master komprimiram (ima puno vishe smisla) ili...
C: uopche ne komprimiram limitirani master?

Do sada sam svashta pokushavao i nekako mi se najbolje vidi napravit uredan mix bez limitera (uz limiter na grupi sa kick-bas-snare dionicom) i takav mix renderirat u wav. U histogramu pogledam prosjechne i maximalne peak-ove i uz malo truda i par preslushavanja namjestim limiter tako da skida samo maximalne peak-ove (koi proizlaze upravo iz sume grupa) dok prosjechni ostaju tik ispod limitera. Renderirani wav ide u trash a limiter na master i ponovo renderiram grupe s limiterom na masteru. Tako dobijem mix bez velikih peak-ova sa par dB headroom-a za master kompresor koi daleko lakshe radi nakon shto se skinu peakovi. Nakon toga EQ-om malo ushtipnem 250 Hz i po potrebi roll off ispod 32 Hz i tek onda limitiram sa L3 multiband maximizer-om. Obichno koristim wideband limiting jer tako L3 nastoi ochuvati medjusobni dinamichki odnos pojedinih band-ova. Drugim rjechima takav limiting ne narushi bitno tonalni balans. Ako to nie dovoljno glasno "olabavim" crossband i vrlo brzo stignem i preko -10 dB RMS no tu vech dodje do sitnih izoblichenja u dionicama koje su glasnije. Obzirom na ta izoblichenja definiram "priority" na svakom band-u limitera i (obichno) smanjim prioritet low-end band-a i tako sprjechim "pumpanje" basa.

E sad... ne vidim nachina da radim mix sa L3 limiterom ukljuchenim na masteru, a s druge strane chitajuchi ovaj topic dobijam zhelju isprobat i ovaj nachin rada... samo onda moram koristit neki "no brain" limiter jer ovaj multiband nikako nie pogodan.

Max
16-10-2006, 10:43 AM
Timeworks ...... najmanje boji .....

A i obecao si da ces jednom poslati svoje radove ... sad me vec interesuje da cujem tu analitiku i na delu ;)

( licno tesko mi je da poverujem da uspevas da dobijes RMS ispod -10 bez , ili sa vrlo malim izoblicenjem ... ali vredi probati , zasto da ne .... )

Pozdrav

Arthur
16-10-2006, 11:12 AM
Limiting, a ne kompresija.. ja nikad nisam imao srece sa klasicnom kompresijom mastera, samo limiting..
@Max - rece da ga na kraju exportujes sa limiterom na nuli, znaci tise nego sto si "proveravao"... zbog cega ? zbog eventualnog masteringa? Ja sam u zadnje vreme usvojio filozofiju da ne ostavljam nista masteringu (u ovome mi je umnogome pomogao daBear debatom na tu temu), jednostavno smixam sa limiterom onoliko glasno koliko ja zelim da izadje na CD-u... Ukoliko neko u masteringu ima potrebu i nacina da to dodatno pojaca bez sonicnih posledica, fine by me ;) ukoliko zeli da smanji, izvol'te.. ali drzim do toga da sam ja, kao mix-inzenjer, nadlezan za kompletnu dinamiku snimka, tojest, da mastering inzjener nije nadlezan da percipira dal sam ja preterao sa limitingom.. njegovo je da po zelji ulepsa frekventne greske mog slusanja/mozga i izjednaci pesme po nivou na albumu, kako zna i ume :P

nESbo
16-10-2006, 02:28 PM
Da ali sta ako ja recimo odlucim da cela kompilacija bude -13db rms i sve stvari podesim tako a ti mi posaljes limitovanu pesmu na -10RMS? ..

SHIVA
16-10-2006, 02:36 PM
Vratish mi je nazad i kazhesh da hochesh stvar na -13 RMS-a :)

ne znam... nisam nikad ni mixao svoje niti korigirao tudje mixeve da dobijem XY dB RMS-a. Za svoje stvari obichno pazim da ne idu preko -11 dB a ova zadnja je izuzetak sa -13.

SHIVA
16-10-2006, 02:45 PM
Timeworks ...... najmanje boji .....

A i obecao si da ces jednom poslati svoje radove ... sad me vec interesuje da cujem tu analitiku i na delu ;)

( licno tesko mi je da poverujem da uspevas da dobijes RMS ispod -10 bez , ili sa vrlo malim izoblicenjem ... ali vredi probati , zasto da ne .... )

Pozdrav

Jesam. Upravo sam smixao jednu stvar i kroz par dana slushanja bi trebao odradit definitivan mastermix. Stavit chu demo na ftp i ostavit link chim to odradim.

Po pitanju "sitnih" izoblichenja se vjerojatno nismo dobro razumjeli oko osnovne stvari... nismo definirali koliko je to sitno :mrgreen:

Shalu na stranu... ja pretezhno radim elektroniku i ako je stvar floor orjentirana chesto puta idem s namjerom da limiter doslovce nagrize perkusije (kick, snare). Jest da je to malo veterinarska metoda produkcije ali za floor muziku to odlichno funkcionira. Eto... to je meni sitno izoblichenje, ali nekome tko ima track sa klasichnim instrumentima i aranzhmanom je to vjerojatno (s razlogom) nepojmljivo.

nESbo
16-10-2006, 02:48 PM
...a ova zadnja je izuzetak sa -13.

Znaci gotova je? :D ;)

Max
16-10-2006, 06:55 PM
@Max - rece da ga na kraju exportujes sa limiterom na nuli, znaci tise nego sto si "proveravao"... zbog cega ? zbog eventualnog masteringa? Ja sam u zadnje vreme usvojio filozofiju da ne ostavljam nista masteringu (u ovome mi je umnogome pomogao daBear debatom na tu temu), jednostavno smixam sa limiterom onoliko glasno koliko ja zelim da izadje na CD-u... Ukoliko neko u masteringu ima potrebu i nacina da to dodatno pojaca bez sonicnih posledica, fine by me ;) ukoliko zeli da smanji, izvol'te.. ali drzim do toga da sam ja, kao mix-inzenjer,

Pa ..... po mom misljenju , postoje stvari koje je ( meni ) tesko uraditi u mixu , a u postu se to sve lepo slozi , a ako mi neko da snimak koji je vec na -10 RMS onda se tesko sta tu moze uraditi . Trenutno radim post nekog materijala koji je snimljen od 1960 do 1990 ( ima i radova naseg kolege slowstara ) i post je radila osoba , koja je ( prvi put sam pogodio :D ) radila sa waves q 10 eq ima .... iza toga nije bilo vracanja ....

Posle nekoliko desetina utrosenih sati , trazio sam originalne snimke .... kakvi takvi .... ali bar znam sa kojim alatima da im pridjem .....

I ja sam skoro " nastradao " od jednog vrlo poznatog post producenta .... i slazem se da im ne treba ostavljati rms od -16 jer onda ni oni nemaju sliku sta treba od toga da se uradi .... ali treba ostaviti 2 - 3 db prostora , da covek vidi kako treba da to izvuce a da opet nema mesta da se previse " zalece " :mrgreen:

Ja sam zastupnik ideje da ne treba da isti covek masteruje stvar , jer kad to radi covek koji je " svez " radi na drugom monitoringu i u drugoj sobi , tu se pojave stvari koje ti nisi iz gore pomenutih razloga cuo ......

A ako smanjuje nivo ( sto se cesto desava ) to je velika steta , jer u tih par smanjenih ( a isecenih ) decibela je moglo biti dosta dinamike .... to mi je od svega najzalije ....

Predlog je da nadjete osobu koja dobro radi koja vas poznaje ( vas karakter ) i koji ce nekoliko puta i da upropasti master , ali kad se skapitrate da bude i zadnja " provera " onoga sto ste uradili ....

Da ne pominjem tipa sa Gearslutza ..... koji je kad je cuo moj predlog za takmicenje Peter Gabriela rekao :

" However, it feels like you mastered this with a software program, not traditional analog equipment. Any mastering person can tell the difference, because of the traditional attempt at just making something louder... Overall this is a killer mix ..... "

He he he .... kad bi se tako lako provaljivale ostale stvari ( tipa PC vs Mac ... ili Nuendo vs PT ) ... tako da ipak ima dosta toga i u masteringu

Nadam se da sam pomogao ....

Pozdrav

alavuk
17-10-2006, 12:20 AM
sad cu malo zaci u temu mastering-a najbitnije i da ta osoba kojoj odneses svoje stvari na mastering mora da ima nekog iskustva oprema je tu "najmanje" bitna , ja sam se sablaznuo kad sam odneo tj nisam odneo radio sam album u njegovom studiju , sta je covek uradio sa masteringom par eq za svaki slucaj , kopresija pa out na pravom kompresoru i L3 i to je to za recimo nekih efektnih 2/3 sata, cak je glasniji od vecine stvari na cd-u za koji sam mislio da su bas bas tako da ono nije bitna sama sprava vec i lik koji radi mastering , i jedino sto mogu da vam zamerim jeste sto je dabear mislio jeste da vam mix bude sto jaci bez limitera i sl. , mix se lako moze proveriti u nekom programu tipa sound forge pa L3 npr. pa hi res cd 16 bit-a i cuje se sta ne valja , barem meni tako igra i nisam za sad pogresio oko toga, mislim ima milion nacina za istu stvar , sve je pitanje ukusa

Arthur
17-10-2006, 10:08 AM
@nesbo
ako oces na -13, ondak nisi cist ;) Slobodno smanjis ceo mix
@Max
Razumem ja to, ali sam i dalje misljenja da, "to malo dinamike" u tih 3dB ne prepustam mastering inzenjeru, zelim da konacnu rec na temu dinamike dam ja. Ukoliko zelim vise dinamike, napravicu tisi mix, i insistirati da se ne budzi na masteringu... ukolilko se ja nesto uopste pitam u datoj situaciji... meni se recimo skoro desilo da sam poslao maximalno spaljene mixeve "poznatom mastering producentu", i da sam dobio JOS spaljenije, a nereseno pitanje basseva koje nisam uspeo da skroz iskontrolisem u mixu... zapravo, covek nije nista ni pipnuo frekventno, cini mi se...

nESbo
17-10-2006, 11:47 AM
ako oces na -13, ondak nisi cist ;) Slobodno smanjis ceo mix

Mislis na onaj problem sa pocetka price? Smanjim na masteru onoliko koliko iskoci?

Oggy
17-10-2006, 12:18 PM
@ Artur

Tvoja prica mi se i svidja i ne svidja ( "ne svidja" nije pravi izraz, vec pre "Ne stoji" jer prvi put kada budes imao ozbiljnijeg posla, bices suocen sa problemom).

Naime, svidja mi se kada je neko samouveren i brani svoj stav, ali to eventualno moze da ti prodje ako snimas i mixas celu plocu, pa ti izvrsni producent ili izdavac, dopusti (jer si covek od poverenja) da uradis do kraja kako si ti zamislio.
Tu mozes i da sprzis i da ne sprzis, ako sve uradis jednako.

Druga situacija je da radis nesto gde se pojavljuju drugi radovi osim tvog. Tada, ako ti nisi "glavni", moras ispostujes odredjene stvari, bez obzira na tvoj prvopomenuti stav.
Cinjenica da nesto moras, ne umanjuje vrednost tvom radu, nego samo dovodi u pitanje njegov finis iz jednostavnog razloga sto ako na jednom mestu ima 10 pesama, a ja sam recimo "glavni", moja duznost tj. i ja moram da svakoj od njih dam isti tretman, tj. uslove na CD-u.
Ni jedna od njih, ne moze biti ni tisa, ni glasnija. One mogu i smeju da se razlikuju samo po produkciji, a nikako u nivou.

Tu dolazi do izrazaja prica koju ti je MAx ispricao. Tvoje je da uradis mix "po savesti" i da ga predvidis 2, 3 db jaceg, ali da ipak ostavis onome ko daje "poslednju rec" da ga dinamicki smesti gde mu je mesto. Dinamicko pozicioniranje, mnogo manje zadire u kreativni deo mixa, nego sto je to frekventna regulacija, pa ako za nesto treba da se pitas kao covek koji je zaduzen za "umetnicko-tehnicki dojam" mixa, onda to treba da bude upravo frekventna slika mixa, a ne to da li je -10 ili -13.

Ja sam svake godine placen da ratujem sa ljudima koji imaju takve stavove jer tamo gde ih je vise, situacija pocinje da biva neodrziva. Ja sam ove godine imao situaciju da covek sedi kod mene i da mu ja objasnjavam "zasto njegova pesma ne moze da bude glasnija od ostalih", dok je on pokusao da mi objasni "zasto bas njegova pesma mora da bude glasnija od svih". Namerno ne pominjem ime, jer je u pitanju osoba koja je javna licnost, ali to nije izolovan slucaj. Na kraju se sve zavrsava tako da mora da ispostuje moj zahtev, jer sam ja taj koji se u tom momentu pita, tj. osoba kojoj je ukazano poverenje da donosi takve odluke. Tu nema niceg licnog, osim ako sam ne zelis to tako da postavis.
Cak su i jacine relevantne. Ja sam ove godine na festivalu imao napr. mix koji je na -13 jeo sve mixeve na -10. Istina, radili su ljudi koji to odlicno znaju da urade i sve se zavrsilo tako sto sam, taj mix od -13 utisao za 1 db!
Sa bitnom razlikom, sto se to nije uopste primetilo, jer je on dinamicki bio prilicno "neunisten". Kod snimaka koje sprzis limiterom, kada utisas, dobijes jednu veliku kitu i u tim slucajevima, vratim mix da mi se posalje drugi, tise mixan, ne zbog mene, vec da ja ne bih tog nekog zajebao. E sad... Time on zajebe mene, jer meni ceo posao stoji jer cekam da se neko smiluje i udovolji mojim zahtevima.
Nemamo mi osnvnu kulturu profesionalnog ponasanja. Ovde svi misle kako neko hoce da ih "zajebe", da im "utisa mix da bi oni ispali gori" (sto? zbog tiseg mixa?...), a niko to ne dozivljava onako kako treba.
Ako sam ja na primer zaduzen za jedno izdanje, onda je PRVO MENI BITNO DA TO ZVUCI NAJBOLJE MOGUCE, a pod tim podrazumevam SVE PESME na tom CD-u.
NE postoji "teorija zavere" ili slicne gluposti, vec samo zelja i obaveza (prema onome ko me placa) da to zvuci najbolje moguce.

U tom kontextu, kada radis nesto sto ide na zajednicki CD, obuzdas malo ego, i , ako nista drugo, pokusas da kontaktiras tog "nekog", pa se sa njime dogovoris kako treba da mu dostavis snimak. Svako ce da pristane na to, ako pokazes dobru volju, a to ce po tebe i po sve koji ovo citaju biti visestruko korisnije od iskljucivog i zadrtog stava "Ja i niko drugi" ;)

Pozdrav

Arthur
17-10-2006, 12:32 PM
@ oggy
hvala na razumevanju. Nisam siguran da se radi bas o egu, vise o poverenju. Jer, iako si ti, npr, zaduzen za celo izdanje, i dobijes gomilu pesama, ti sigurno ne mozes da uradis nista po pitanju reverba na vokalima, kolicina gaina na distorziranoj gitari ili bas tog odvratnog lead sinta, jel da? To mu dodje posao mixera, i koliko god to bilo mimo tvog ukusa, sa tim se moras pomiriti. Ja licno nemam nista protiv da mi neko utisa pesmu za decibel ili dva, dokle god je u njoj dinamika ona koju sam ja zeleo, taj punch i velicina.. uostalom, stvarno mi lose ide to predvidjanje za 2-3db, i cenim ljude koji to umeju. Da se ja pitam, najradije bih mixao prirodno, bez ikakvog limitera, jer mi ti miksevi najbolje zvuce iako zavrse na -20dB.. Ako smo vec osudjeni na loudness war, cenim da makar ovo moramo kontrolisati, ako vec mozemo.. dakle, nemam potrebu da budem najglasniji na kompilaciji, vec samo da mi dinamika ostane ista, kakvu god je ja napravio, jer neretko drkam po 0.5dB grupu snare-a ili reverba.. 2-3dB mi je, nazalost, iskreno, previse.. tuzno je kad ti se to desi, bas zaboli.. A stvarno ne patim od toga po svaku cenu, i ne dozvoljam preterivanje u przenju stvari... samo, dok ima mesta, guram 8)
nadam se da si me sad bolje razumeo ;) daleko od toga da imam "attitude" problem.. :D

Arthur
17-10-2006, 12:33 PM
Mislis na onaj problem sa pocetka price? Smanjim na masteru onoliko koliko iskoci?
upravo tako ;) to je moj, a ne tvoj problem :da:

kejkz
17-10-2006, 01:08 PM
Jedno pitanje za sve: po kom sistemu uop?te merite jačinu miksa? RMS mi je jasno da koristite, ali da li sa jo? +3dB dB, ili bez, kao ?to je npr. u Wavelab-u? Da li koristite dBFS skalu ili K sistem, VU?

Ja kada miksujem, a samo to ustvari i radim trenutno, dr?im se daleko od 0 digitalne skale, zavisi kakav je izvor, ali idem i do -20 dbfs vrednosti za RMS, da bih imao mesta za sve ono ?to ?elim da probam u miksu. Kada se već miks već bli?i kraju, raste i konačan nivo snimka, ali nikad preko -15 dbfs, odnosno oko 0 po k14 sistemu. Nekad i ostanem na -20, ali retko, jer nemam trenutno takvu vrstu muzike. Ako radim sa vi?e mikseva u isto vreme, trudim se da svi budu ?to sličniji po jačini. Samo na kraju proveravam kako će se koji snimak pona?ati pod visokom kompresijom, ako bude trebalo tako ne?to kasnije. Sve mikseve eksportujem bez limitiranja ili kompresije, da bi se to radilo u masteru, sa svim pesmama na okupu.

Razlog za?to se ne upu?tam u rat sa jačinom je jednostavan: to je rat u kome svi gube, najvi?e oni do kojih ?estoko limitiran i kompresovan signal dolazi, slu?alaca. Snimak bez dinamike zvuči katastrofalno kada se slu?a na većoj jačini, a kada se uporedi sa snimkom koji ima dinamiku, kada se njihove relativne jačine izjednače, dinamički zvuči glasnije upravo zbog kretanja!

Ako snimak treba da bude male dinamike, radim miks gde je kompresija na svakom kanalu posebno, tako da se već tada dobija taj karakteristični, intenzivan zvuk. Tada je krajnji limiting opet stvar tehničke prirode, slu?i samo za izjednačavanje snimaka. A tu je i EQ!

nESbo
17-10-2006, 01:29 PM
Slazem se! Zato izbegavam jace od -13 RMS, zbog dinamike... Mada ovo sto se radi je ipak downtempo, glupo bi bilo da je jace... Neki brzi projekti se "dovuku" do -11.

Max
17-10-2006, 03:35 PM
Razumem ja to, ali sam i dalje misljenja da, "to malo dinamike" u tih 3dB ne prepustam mastering inzenjeru, zelim da konacnu rec na temu dinamike dam ja. Ukoliko zelim vise dinamike, napravicu tisi mix, i insistirati da se ne budzi na masteringu... ukolilko se ja nesto uopste pitam u datoj situaciji...

Iz ovog posta kapiram da masteringu ne prilazis ozbiljno . U tome sto pricas ima i te kako puno razlike . Mozda je preopsirno da objasnjavam sada , ali cu se pozvati na ono sto Perun stalno potencira ... a to je ZVUK . Razlicit pristup ( i alati ) ce te dovesti do razlicitog rezultata , tj karaktera , tj ZVUKA .Verovatno sam jedini ovde , ali meni se zvuk limitera ponekad i dopadne , kompresija ( cak i 2 - 3 db ) moze povratiti one " propale " detalje nazad u pesmu , snimak se moze znacajno prosiriti ( i bez da " dobije krila " kao sto je pomenuo Dusan ) ... ali mozda je najbolje da se uveris licno .

Smiksaj pesmu na npr - 14 RMS i gotovu verziju ( - 10 ili - 11 RMS ) donesti obe , pa cemo da uradimo mastering te tise , da vidis koliko se razlikuje ....

meni se recimo skoro desilo da sam poslao maximalno spaljene mixeve "poznatom mastering producentu", i da sam dobio JOS spaljenije, a nereseno pitanje basseva koje nisam uspeo da skroz iskontrolisem u mixu... zapravo, covek nije nista ni pipnuo frekventno, cini mi se...

Ili ti je pogresan " poznati mastering producent " ili ga je bolelo uvo da radi , ili ga je bolelo uvo da radi sprzen snimak :D ( salim se , naravno )

Pozdrav

SHIVA
17-10-2006, 03:42 PM
i post je radila osoba sa waves q 10 eq ima .... iza toga nije bilo vracanja ....

Netko je radio EQ-ing na masteringu sa waves Q 10 ili...?

IMO, q10 je odlichan EQ za tracking instrumenata ali je uzhasno (tonalno) agresivan (ne znam kako bih to bolje objasnio). Uglavnom ga koristim za perkusivne elemente jer "shtipanjem" svake druge oktave za chash "izvadim" nazad "punch" i lagano "nazubim" perkusiju. Dodje nekako konkretna i maaaalkice struzhe po zvuchnicima :)

Ja sam zastupnik ideje da ne treba da isti covek masteruje stvar , jer kad to radi covek koji je " svez " radi na drugom monitoringu i u drugoj sobi , tu se pojave stvari koje ti nisi iz gore pomenutih razloga cuo

Predlog je da nadjete osobu koja dobro radi koja vas poznaje ( vas karakter ) i koji ce nekoliko puta i da upropasti master , ali kad se skapitrate da bude i zadnja " provera " onoga sto ste uradili ....

Ja sam chak za to da se finalni mix prepusti nekome o povjerenja. Napravi se mix u grubo i nek se netko drugi jebe s mixanjem :) Onaj tko je producirao i komponirao je stvar obichno JAKO subjektivan u pogledu mixa. Ako na neki synth potroshim 20 sati (tweeak-anje, filtranje, efektiranje, prostor itd...) vrlo vjerojatno chu nastojat da se taj hi-tech synth lijepo chuje u mixu. No netko tko ne zna koliko dugo sam se i oko chega trudio smixat che stvar neopterecheno i jednostavno prema glazbenom afinitetu.

No osobe koje poznajemo i koje dobro rade su rearitetna kategorija. Ostaje samo slabashna nada da che se s godinama netko takav isprofilirat. Bilo bi idealno komponirat svoje stvari, a mixat stvari od osobe koja mixa moje...

u nadi je spas :)

nevezano: ne znam za ostatak vas, ali da li IKAD dodjete s mixom do trenutka kad kazhete da je to sad TO, sejvate i nikad se ne predomislite? Pa ja chim rjeshim jednu stvar odmah chujem shto bih josh sad mogao i tako u besvjest... prokleti Murphy :mrgreen:

Max
17-10-2006, 03:46 PM
Netko je radio EQ-ing na masteringu sa waves Q 10 ili...?

IMO, q10 je odlichan EQ za tracking instrumenata ali je uzhasno (tonalno) agresivan (ne znam kako bih to bolje objasnio). Uglavnom ga koristim za perkusivne elemente jer "shtipanjem" svake druge oktave za chash "izvadim" nazad "punch" i lagano "nazubim" perkusiju. Dodje nekako konkretna i maaaalkice struzhe po zvuchnicima :)

Da Eq na masteru sa q 10 ..... i da mozda je super za perkusije , ali kad ga stavis na ceo mix onda ne struze po zvucnicima , nego po glavi :rotfl:

nevezano: ne znam za ostatak vas, ali da li IKAD dodjete s mixom do trenutka kad kazhete da je to sad TO, sejvate i nikad se ne predomislite? Pa ja chim rjeshim jednu stvar odmah chujem shto bih josh sad mogao i tako u besvjest... prokleti Murphy :mrgreen:

Neverovatno , ali trenutno masterujem jedam album gde sam uradio par mixeva .... album mi se ne dopada , ali kad sam usao u mix ( ponovo ) sve sto bih takao raspalo bi se .... tako da moram priznati da ga ne bih vise dirao ...... ali se to zaaaista retko dogadja :)

Pozdrav

nESbo
18-10-2006, 08:47 AM
nevezano: ne znam za ostatak vas, ali da li IKAD dodjete s mixom do trenutka kad kazhete da je to sad TO, sejvate i nikad se ne predomislite? Pa ja chim rjeshim jednu stvar odmah chujem shto bih josh sad mogao i tako u besvjest... prokleti Murphy

E kad ovo budem uspeo da prevazidjem bicu srecan :D Znam ad razvucem projekat i na 5-6 meseci zbog toga sto svaki dan naucim nesto novo...