View Full Version : misterija zvana madona
balthazaar
12-10-2006, 12:29 AM
Odavno je Madona za mene misterija...Možda će neki od vas da me pogrešno shvate, ali ja stvarno ne znam kako je ta žena postala to što jeste...niti ima neke glasovne mogućnosti niti vala nešto mnogo dobro izgleda.Stvarno mi je zakonetka kako je jedan tako prosječan lik postao takava ikona i tolika veličina...Šta vi mislite o ovome...
lesha
12-10-2006, 12:35 AM
kad u glavi imas zacrtan cilj i znas da ces ga ostvariti bez obzira na sve, onda ce ti se samo kasti ;)
Burli
12-10-2006, 02:01 AM
Mo?da je malo glupo poređenje, ali ni David Beckham nije bogzna kakav fudbaler ali je eto tu gdje jeste, najplaćeniji, najpopulariniji...
Jednostavno ljudima treba valjda u svim bran?ama nekakva "ikona" pa eto nju dopalo...:)
Oniti ima neke glasovne mogućnosti niti vala ne?to mnogo dobro izgleda.Stvarno mi je zakonetka kako je jedan tako prosječan lik postao takava ikona i tolika veličina...
Da ne ulazim preduboko.
Pogledaj film "Evita" i ako dobro obratis paznju, shvatices da ta "prosecna " Madona peva bolje od ijedne obrazovane solo pevacice koju si (ako si) cuo.
Ima frazu, ima osecaj ima izrazajnost, a NE PEVA FALS za razliku od 98% posto solo pevaljki kojima vibrato ide +/- stepen i po.
Za tako nesto je potreban ogroman rad, trud i talenat.
Poslusaj malo njene albume studioznije, pa mi reci da li i dalje isto mislis, ako uzmes u obzir da je ona u jako velikom broju slucajeva i autor.
O tome od cega je postala ovo sto jeste i kakva je ona "inace" ne bih, jer nema ni smisla. To je kao kad gledas derbi, a znas rezultat.
Licno mi se ne dopada njen poslednji album, ali samo zato sto mi se jednostavno ne dopada, ali to nikako ne moze da znaci da je zena prosecna.
Steka
12-10-2006, 06:37 AM
Mora da ga daje dobro po mumlafonu hahaha :D:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mr green::o
alavuk
12-10-2006, 08:37 AM
po meni je postala zvezda sto je imala muda za stilovima tj za odradi nesto mnogo pre nego sto ce biti trend (npr. exprees yourself ili vogue ili cak deeper i deeper) ili cak koketiranje sa klasicnom muzikom (dear jessie) koje su cist house i koji je tada bio veoma underground) ili da napravi "skandal" nekim tabuom (knjiga sex , koreografija i sl. za turneju vogue i sl.) ... tol'ko :]
Rocket Roll
12-10-2006, 10:56 AM
Uvek sam o njoj mislio kao o Ceci ili Breni, tj. o "americkom originalu" Cece, Brene i ostalih. Zena ne pise svoje tekstove, ne svira ni jedan instrument pa ne moze ni da komponuje, a opet glavninu para uzima ona. To bi se zvalo "performer" i ne bi se razlikovalo od operskih diva u proslosti kada ne bi bilo takvog parazitiranja na celom timu ljudi koji za nju radi od A do Z a ostaje u senci.
Takve mi pojave najvise lice na "Pigmalion" - boy bands, "pevaljke", sve te "Made by AOL Time Warner" stvari. Prema Warnerima, vlada SAD izgleda nevina kao malo dete :)
S druge strane, ne znam zasto ne ceniti albume koji izlaze pod Madoninim imenom. Placeni su brdo para neverovatno dobrim kompozitorima i produentima da "naprave hita", i napravili su ga. "Rain", "Ray of Light", i tako to...
alavuk
12-10-2006, 11:07 AM
mislim da je to opste poznato tj podrazumeva se ... tj zna se da nije artist vec performer ...
Procitaj jos jednom gore...
Zena je u najvecem broju slucajeva autor na svojim albumima.
Niko ne postaje "Madona" zato sto je budala, a takvi stavovi su karakteristicni za ovo poneblje, ali OK.
alavuk
12-10-2006, 11:23 AM
ja? :]
ipak nije napisala text za pesmu justify my love ili sklopila melodiju za frozen , naravno autori su potpisani ko je sta radio (lenny krawitz/william orbit) , zna se da je armand van helden radio stvar za music mozda je ona napisala txt , zna se kojim kanalima se joj moze ponuditi tvoja muzika pa ako joj se svidi kupice je za pristojnu sumu novca od tebe , naravno da ona takodje radi tj smislja melodije/reci za pesme i da sve sto uradi obija se njoj o glavu... znaci 50/50 :]
ljudi ja vise ne zelim da se svadjam oko toga sta ko slusa i sta ko misli i misli da je upravu , ja sam se registrovao ovde da bi nesto naucio od vas i eventualno dao neki moj "savet" , vidim da ce i ovo polako otici u off topic , voleli je mi ili ne zasluzuje svako priznanje . Toliko od mene :]
DaBear
12-10-2006, 02:00 PM
Pa sve pesme koje William Orbit radio za nju, on je radio SAMO MATRICE i onda je ONA pisala tekstove i melodije za pevanje...AKO NISTE ZNALI!!
Ona radi skoro sve linije za pevanje i sve tekstove - pogotova na zadnjih 3-4 albuma....
I zna zena tacno sta hoce, i kako to da dobije...
a vi je jos poredite sa Cecom i Brenom???????
eto koliko ljudi nemaju pojma..i samo nabadaju..
idekius
12-10-2006, 02:11 PM
Inace, Madona je clanica udruzenja "Mensa", drustva nadprosecno inteligentnih ljudi...
http://www.mensa.org/index0.php?page=10&PHPSESSID=cc9d879c631654989cc9c3cac90222ac
balthazaar
12-10-2006, 02:34 PM
ne znam, to je samo moje mišljenje...pored sve te priče o mensi i o pisanju svopsvenih tekstova i o besnoj ekipi oko nje, za moj pojam tu njaveću ulogu igraju razno-razne stvari koje se ne tiču muzike direktno, kontroverze i slično, marketing i novac...
sjetio sam se jedne rečenice iz nekog članka koji sam odomad negdje napisao:
"Kad bi se Betoven ponovo rodio u obliku nekog klempavog patuljka sa svom svojom genijalnošću, ponovo bi umro od sirmoaštva pored svih tih "madona""
to sam pisao nešto o tome kako šoubiznis i marketing utiču na muziku kao umjetnost, na papriu mi je, pa ću negdje ako se nakanim to da prekucam pa da vam postavim, mislim da će vam biti zanimljivo to da pročitate...
Rocket Roll
12-10-2006, 05:03 PM
Ja STVARNO necu da sekiram nikoga, i molim vas da se ne ljutite, ali - ne verujem u pisanje tekstova i melodija za pevanje. Nisam verovao ni za druge Warnerove "manekene".
Molim vas da mi dopustite sumnju!
Zna se da Madona ne svira ni jedan instrument - samo je kao mala imala par meseci casove klavira. O casovima pevanja ne znam nista. Zna se za pesme koje nije pisala. Svejedno, ako je vest marketing i ekipa ljudi oko nje predstavlja kao kantautora, to ne mora da znaci da cu da u to verujem...
Ali to je SAMO MOJA sumnja! I pored toga, te pesme (ko god da ih je pisao) ponekad umeju da budu dobre, ima sta da se nauci o produkciji itd.
Cast svima koji misle drugacije, ali, da parafraziram jednu jazz izreku, "Branicu do poslednjeg daha vase pravo da u to verujete, ali za sebe cu zadrzati pravo da sumnjam."
Najzad, to je moje Ustavom zagarantovano pravo :)
DaBear
12-10-2006, 07:11 PM
BRRRRRR.....
to se Madonna stresla kad je cula vase komentare !!!:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Pa bas je briga sta vi (i ja) mislimo o njoj i njenoj muzici.....
Znam programera koji je radio sa njom na puno sessiona i to je iz prve ruke informacija...a ko hoce da veruje ili ne to nije bitno.
A svira i gitaru...nista spektakularno, ali bolja je od mene! Zna akorde i svira u ritmu!
To joj samo treba da bi napisala tekst....!!
A najbitnije je da je TOTALNO NEBITNO zvakati o tome....
Ma zena je bila u pravo vreme,na pravom mestu i pravim ljudima rasirila noge...naravno,za razliku od mnogo drugih glupaca znala je to da iskoristi...a to da je ona nekakav bogom dani talenat:confused: ocito da jeste za biznis,sex ali ne i za muziku...i stoji da ona predstavlja ikonu citavog jednog razdoblja,ali vise kao showman nego kao nekakva pevacica...
balthazaar
12-10-2006, 08:38 PM
drago mi je da nisam sam što se tiče mišljenja o madoni...
a Dabear, zašto bi bilo nebitno pričati o tome?
ne zezaj čovječe ti si barem profesionalac, ne misliš vlajda stvarno da je madoni bilo dovoljno što je svirala gitaru "uz ritam" da postane to što jeste... sam valjda znas kakvi monstrumi od talenata sviraju po londonskoj ponzemnoj željeznici za milostinju, pa ti bi ljudi pojeli žmureći madonu što se talenta tiče...ona je čisti američki proizvod koji se našao u pravo vrijeme na pravom mjestu
Ma zena je bila u pravo vreme,na pravom mestu i pravim ljudima rasirila noge...naravno,za razliku od mnogo drugih glupaca znala je to da iskoristi...a to da je ona nekakav bogom dani talenat:confused: ocito da jeste za biznis,sex ali ne i za muziku...i stoji da ona predstavlja ikonu citavog jednog razdoblja,ali vise kao showman nego kao nekakva pevacica...
najrealnije rešenje ove "misterije"
Zena je bila u pravo vreme na pravom mestu sa pravom idejom koju je znala kako da izgura do kraja, kako rece i Zmaj...
Zar je bitno da li zna da svira neki instrument?!?!
Odkud sad to?
Meni se dopada to sto ona radi i kako radi, i uopste me ne zanima ko stoji "iza nje" jer je jasno da veliki deo posla ipak radi sama (sta god mislili skeptici).
I sam njen opstanak u vrhu svetske muzicke scene svih ovih godina valjda nesto govori, i ja joj skidam kapu.
Ipak, nikako ne mogu da se slozim sa Oggy-jem kad vrednuje njeno pevanje jer prosto mislim da nije dobra pevacica, sto u mojoj glavi ne umanjuje njenu vrednost!
Ali moji kriterijumi su jako specificni, tako da se usudjujem da kazem i da je poredjenje sa "obrazovanim solo pevacicama" neadekvatno jer i one u 90% slucajeva nemaju pojma!
Uzgred moj favorit je album Music koga i dalje vrtim, ima zilion dobrih ideja i fora, a radio ga je Mirwais a ne Orbit...
Pa sve pesme koje William Orbit radio za nju, on je radio SAMO MATRICE i onda je ONA pisala tekstove i melodije za pevanje...AKO NISTE ZNALI!!
Ona radi skoro sve linije za pevanje i sve tekstove - pogotova na zadnjih 3-4 albuma....
I zna zena tacno sta hoce, i kako to da dobije...
a vi je jos poredite sa Cecom i Brenom???????
eto koliko ljudi nemaju pojma..i samo nabadaju..
Kao sto rekoh...
@ Avax
Ne moras da se slazes sa mnom, vec je dovoljno da poslusas muziku iz filma "Evita".
Takodje si izjavio kako "Solo pevacice ionako nemaju pojma sa pevanjem" . Verovatno zato sto su se za to skolovale, kao i sto kardiolozi nemaju veze sa medicinom i kuvari veze sa kuvanjem.
To mozes da mozda prodas nekome ko je jadan neuk, ali meni, koji je to sve, pa malo vise prosao, tesko...
Ovo ne govorim da bih se prepucavao, vec zbog ljudi koji su ili mladji ili nemaju dovoljno iskustva, te bi mogli da uzmu za ozbiljno ovo sto ti tvrdis.
Idemo korak dalje. Reci mi jednu nasu pevaljku ("pevacicu") koja bi mogla da bude barem do kolena Madoni? Pri tome se vrednuje i sam izraz koji na srpskoj sceni tesko da postoji jos od Nade Knezevic i te stare pevacke ekipe koja je u svoje vreme bila napredna, a sada samo ima svoje naslednice (nista se tu bitno nije pomerilo).
Koja bi to mogla da bude? Leontina? Eno, imamo "Leontinin" Frozen (Cini mi se da se zove "Daleko"...Nema reci od toga da je negde MAdona potpisana, ali ipak), pa uporedi sa originalom... Ako se uopste u jednom danu o tome moze pricati.
ALeksandra Radovic? Evo, ostavljam tebi da mi imenujes nekoga.
MOzda i postoji, ali ja ne znam...
Mozda ce i MAdona resiti da prestane da se bavi muzikom zbog toga? :D
Ona je mnogo vise od pevaljke koja peva pesmu od 1000 evra. Ona je aktivan i krucijalni ucesnik stvaranja svoje muzike i tu pravi bitnu razliku medju njom i ostatkom estrade (svetske, o domacoj da ne pocinjemo).
Naravno, uvek postoji mogucnost da ceo svet gresi.
zoolander
13-10-2006, 06:19 AM
Gledal sam davno dokumentarac o njoj,iz svega se dalo zaključiti da je ?eni bilo bitno samo da se pojavi u showbizu i da je u tom smislu bila bolesno ambiciozna,bilo joj je nebitno kojom vrstom showbiza će se baviti, prvenstveno nije imala namjeru biti pjevačica,počela je ko plesačica, a takvi likovi po meni ne mogu biti pravi i iskonski muzičari,skladatelji i sl.,tak da kvalitetu madonne ko umjetnika ne cijenim previ?e,jer je u taj svijet u?la iz pogre?nih razloga te stjecajem ?ivotnih okolnosti zavr?ila na vrhu.Madonna je samo zabavljač i u tom smislu veliki radnik i tu je po meni tajna njenog uspjeha.Prvi albumi bili su mi dominantniji i konkretniji.Nikad nisam bil faciniran njome.
Tiki the Boyler
13-10-2006, 08:20 AM
Šta znam... ja bih volio raditi nešto sa njom! :D :D :D
liman021
13-10-2006, 08:31 AM
matorka do sada nikad nije bolje izgledala(bataci i ostalo):o
Arthur
13-10-2006, 10:57 AM
boze, citajuci ovo ispade da je cica slucajno "sticajem okolnosti (HEEJ!!?)" postala zvezda... a riba je jedna od najinteligentnijih/najhrabrijih pojava u pop kulturi ikada.. pritom ne mislim na njen IQ nego na njene poteze, od sirenja kolena i bataka pod stare dane do vlasnistva nad jednom od najuticajnijih etiketa na zapadu... Sto se samog pevanja tice, ne ume da bekne uzivo, ali je zato skoro sve snimke odradila maestralno.. da Evita, koja meni licno ide na qrac, je zapravo vokalni masterpiece..
Takodje si izjavio kako "Solo pevacice ionako nemaju pojma sa pevanjem" . Verovatno zato sto su se za to skolovale, kao i sto kardiolozi nemaju veze sa medicinom i kuvari veze sa kuvanjem.
Ne, rekao sam da shodno mojim jako specificnim kriterijumima solo pevacice namaju pojma...A ti kriterijumi se najvise ogledaju u prakticnim i upotrebnim vrednostima vokala, i mislim da skolovane solo pevacice imaju najmanje ovih atributa, osim ako ne govorimo o ozbiljnoj muzici, preciznije operi.
A Madona, bez obzira na Evitu, ipak ne spada u ovu kategoriju,slozices se.
Idemo korak dalje. Reci mi jednu nasu pevaljku ("pevacicu") koja bi mogla da bude barem do kolena Madoni?
Pa ne moze ni jedna naravno ako uporedjujemo generalno! Ja sam i u prvom postu rekao da mi se svidja to sto Madona radi i kako radi.
Ali ako bi smo uporedjivali samo pevanje.... Itekako bi se naslo vise njih koje bi poklopile Madonu...
Ali nebitno je, ti si ovo shvatio licno, a to nije bila moja namera, vec samo da iznesem svoj stav na temu "misterija zvana madona"...
Ne, rekao sam da shodno mojim jako specificnim kriterijumima solo pevacice namaju pojma...A ti kriterijumi se najvise ogledaju u prakticnim i upotrebnim vrednostima vokala, i mislim da skolovane solo pevacice imaju najmanje ovih atributa, osim ako ne govorimo o ozbiljnoj muzici, preciznije operi.
Solo pevanje nije usko vezano samo za operu, vec postoji kategorija minijatura od kojih je najpoznatija kategorija "Solo pesma", koja je cak jedan od kljucnih muzickih oblika (formalno i strukturalno). To je prilicno blisko onome sto se desava u "Eviti".
Dakle, jos jednom poslusati muziku
Ali ako bi smo uporedjivali samo pevanje.... Itekako bi se naslo vise njih koje bi poklopile Madonu...
Nismo jos culi to ime...
ti si ovo shvatio licno, a to nije bila moja namera
Nikako. Da je tvoj stav bio "Mrzim smrdljivu Madonu", ja ne bih nista rekao, ali ti baratas sa "faktima" i postavljas neke univerzalne zakljucke koji nemaju mnogo dodirnih tacaka sa pravim stanjem stvari. Usput to radis vrlo sugestivno i ubedljivo, te bi neko stvarno mogao da poveruje u to. Da se razumemo, meni Madona nije neko ko bi usao u "top 10 mojih omiljenih izvodjaca", ali daleko od toga da bih mogao da je opovrgnem kao figuru u (neko je ovo vec pomenuo) u pop kulturi (prava kategorija bi bila "Subkultura") koja ima vrlo veliki doprinos za razvoj iste. Takodje, bez ikakvog razloga, meni njen poslednji album izaziva mucninu pri slusanju i najblaze sto bih mogao reci je da mi se ne dopada. Ali to ne znaci da je sranje, jer nisam ja taj koji to moze da odredi, vec je to samo moj licni dozivljaj istoga.
Kapiras sada, da te nisam bas shvatio licno?
Reci mi jednu nasu pevaljku ("pevacicu") koja bi mogla da bude barem do kolena Madoni?
Ivana " Negativ " .... samo treba definisati ko je kome do kolena :)
Imam na umu jos najmanje 3 - 4 ali se trazila jedna :D
sa druge strane , Aleksandra Radovic definitivno jako puno utice na pesme koje peva ....... toliko znam .....
Pozdrav
Super je Ivana. Verujem da bolje kod nas nema.
Mada, da sam morao da biram jednu svirku na koju da odem, verujem da bi to pre bila Skunk Anansie nego Negative. Original je ipak original.
Original je ipak original.
Ha ha ha ha .... u pravu si :mrgreen: (mada me ona daleko vise podseca na " no doubt " )
Mada .... secas se Madone u pocetku .... Sindi Loper je ipak bila original ...... posle su se stvari promenile ;)
Pozdrav
stigma
13-10-2006, 08:29 PM
Ime sve govori:angel:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.