PDA

View Full Version : pitanje u vezi miksanja

Steka
07-10-2006, 07:54 PM
Pitanje za Vraca .....

1. Koji su parametri naprimer za EQ I kompresovanje bongosa/darbuki
kada radis miks na njihovim kanalima i da li koristis group kanal
gde jos kompresujes ??

2. Patos kada miksujes gde drzis EQ njegov ??

3. Da li Drum Kit kada imas sklopljen za neku r&b muziku odvajas
kick na poseban kanal a ostatak kita na jedan pa onda radis sledece:
Na kick traci udaris kompresor pa EQ, na ostatku kit trake kompresor i EQ, napravis kick i bass grup traku u koju stavis limiter ?

Ili nesto drugo radis ??

Pri tome svi ovi kanali su MONO i imaju svoju Levu i Desnu traku.

alavuk
07-10-2006, 09:19 PM
mislim da je na to hiljadu puta objasnjav'o ako nije problem da prolistas malo sekciju :] a i neke stvari koje si pit'o su malo logicne :]]] al' ako vrac 'oce da odgovori neka odgovori ali mislim covek se samo ponavlja :]

DaBear
07-10-2006, 09:36 PM
Pri tome svi ovi kanali su MONO i imaju svoju Levu i Desnu traku.[/quote]

ko sto rece ima sve vec da se nadje negde...
samo ovi mono kanali na levo i desno mi nisu jasni :( :( :rotfl:

alavuk
07-10-2006, 10:32 PM
pa mozda covek radi zvuk za tv pa mu treba stereo posebno ? mada mi je to opet bacanje prostora i vremena... naravno da to ima svrhu al' opet komedija :]

Steka
07-10-2006, 10:40 PM
Pri tome svi ovi kanali su MONO i imaju svoju Levu i Desnu traku.

ko sto rece ima sve vec da se nadje negde...
samo ovi mono kanali na levo i desno mi nisu jasni :( :( :rotfl:[/quote]

U smislu da ako imas bas traku ta traka ima odvojeno levi i desni kanal (L+R)
ujedno taj levi i desni kanal su dva razlicita wav fajla i zato kazem MONO jer jedan je levi kanal a jedan desni.

Za ovog iznad mene, ima PUNO veze sto se odvajaju trake levi i desni kanal i sto se kreiraju mono trake umesto stereo traka u pro tools/nuendo itd.
(inace vecina produceneta poput Charles Dye-a objasnjava da MONO postavljeni kanali simuliraju slicnosti kao kada se pristupa SSL stolu)

Ko je zainteresovan za vise ima gomila artikla u vezi toga a uostalom i
sam video tutorial koji je pravio WAVES kompanija.:)

alavuk
07-10-2006, 11:01 PM
dobro sad si objasnio zasto si pit'o , izvini , ali opet neke stvari moraju ostati mono ... elem ucutacu , izvini jos jednom...

DaBear
08-10-2006, 02:37 PM
e, ako sam ukapirao sta si hteo da kazes - seci me gde sam najtanji!!!!:confused: :mad: :confused:

Steka
09-10-2006, 10:20 PM
e, ako sam ukapirao sta si hteo da kazes - seci me gde sam najtanji!!!!:confused: :mad: :confused:

Hehe LOL necu da te secem :P:P:P

U smislu da ako imas bas traku ta traka ima odvojeno levi i desni kanal (L+R)
ujedno taj levi i desni kanal su dva razlicita wav fajla i zato kazem MONO jer jedan je levi kanal a jedan desni.

-------------------------------------------------------------

Sta sam hteo time da kazem je to da kada uradim neki bas u VST-u u ovom slucaju Trilogy snimim ga u midi-ju i onda uradim export na stereo split i dobijem levi mono kanal basa i desni mono kanal basa.
Zatim otvorim novi projekat kreiram dva audio mono kanala i postavim levi kanal basa i desni kanal basa to je to.

Jel sada malo jasnije.

btw. mislim da ti neki klinci koriste pesmu za neku zurku:
http://www.absolute-entertainment.ca/

Poz:mrgreen:

AVaX
09-10-2006, 11:26 PM
Sta sam hteo time da kazem je to da kada uradim neki bas u VST-u u ovom slucaju Trilogy snimim ga u midi-ju i onda uradim export na stereo split i dobijem levi mono kanal basa i desni mono kanal basa.
Zatim otvorim novi projekat kreiram dva audio mono kanala i postavim levi kanal basa i desni kanal basa to je to.

Jel sada malo jasnije.

Mozda i jeste jasnije, ali to sto ti radis je cista glupost (osim ako taj sempl basa nema neku ludu stereo sliku, a u tom slucaju ne vidim njegovu upotrebnu vrednost kao bass!).
Zasto splitujes pri exportu?!

Steka
10-10-2006, 05:31 AM
Mozda i jeste jasnije, ali to sto ti radis je cista glupost (osim ako taj sempl basa nema neku ludu stereo sliku, a u tom slucaju ne vidim njegovu upotrebnu vrednost kao bass!).
Zasto splitujes pri exportu?!

Onda objasni zasto su ljudi u tutorialu za Waves koristili bas
sa dva mono kanala ????
Cak i tamo pise da sumiranje mono traka daje bolji rezultat nego
sumiranje stereo traka.

Oni su mozda snimali bas audio za razliku od mene koji dobijam
bas iz vst-a jel postoji razlika i ako postoji zasto??

SumAnuT
10-10-2006, 11:38 AM
Gledao sam i ja interaktivni tutorijal Waves-a.

Kanali jesu razdvojeni na levi i desni, ali samo oni koji treba da kreiraju stereo sliku.

One "stvari" koje sede u sredini mixa, nemaju potrebu za dva kanala. Noga/kick, bass i mozda jos po nesto.

Meni je takodje logicno (mada sam pre radio sa streo trakama) da kanali razdvojeni po trakama imaju bolji kvalitet pri sumiranju.

Sve do mixdowna je ok to sa mono trakama, ali ni ja ne razumem sta ce ti dve mono trake kada eksportujes gotovu stvar?

Dushan_S
10-10-2006, 02:24 PM
Onda objasni zasto su ljudi u tutorialu za Waves koristili bas
sa dva mono kanala ????
Cak i tamo pise da sumiranje mono traka daje bolji rezultat nego
sumiranje stereo traka.

Oni su mozda snimali bas audio za razliku od mene koji dobijam
bas iz vst-a jel postoji razlika i ako postoji zasto??Nemam Waves tutorial i ne radim u Pro Tools-u ali ako se ne varam u protools-u nema stereo traka jel (ili bar ranije nije imao), a taj tutorial je verovatno tako napravljen da se projekti otvaraju u više sekvencera pa je nužno sve stereo trake razdvojiti u mono parove.

Priča o korišćenju mono kanala je mnogo starija od DAW-a i tiče se miksanja, a ja nisam taj koji je najpozvaniji ovde na forumu da objašnjava zašto je lakše razmestiti instrumente u zvučnoj slici kada je uglavnom sve mono. Ako imam gitaru koja je snimljena sa stereo chorus-om i delay-om koji se različito ponaša levo i desno, ili pad koji se "miče" nema nekog specijalnog razloga da se razdvajaju na dve mono trake. Ako baš hoću da izvodim neke kerefeke, postoje pluginovi koji se insertuju na stereo kanal i omogućavaju nezavisne kontrole nad levim i desnim kanalom kao onaj "stereotools".

SumAnuT
10-10-2006, 06:21 PM
Ma nisu bitne kerefeke, bitan je kvalitet zvuka kod sabiranja.Mmedjutim, ne verujem da smo toliko dobri producenti da nam je to slaba karika u lancu :)

Steka
10-10-2006, 09:43 PM
Nemam Waves tutorial i ne radim u Pro Tools-u ali ako se ne varam u protools-u nema stereo traka jel (ili bar ranije nije imao), a taj tutorial je verovatno tako napravljen da se projekti otvaraju u vi?e sekvencera pa je nu?no sve stereo trake razdvojiti u mono parove.

Priča o kori?ćenju mono kanala je mnogo starija od DAW-a i tiče se miksanja, a ja nisam taj koji je najpozvaniji ovde na forumu da obja?njava za?to je lak?e razmestiti instrumente u zvučnoj slici kada je uglavnom sve mono. Ako imam gitaru koja je snimljena sa stereo chorus-om i delay-om koji se različito pona?a levo i desno, ili pad koji se "miče" nema nekog specijalnog razloga da se razdvajaju na dve mono trake. Ako ba? hoću da izvodim neke kerefeke, postoje pluginovi koji se insertuju na stereo kanal i omogućavaju nezavisne kontrole nad levim i desnim kanalom kao onaj "stereotools".

Hvala za objasnjenje : )
To sam pitao bas radi miksanja, takodje sam otrkio sledece pa opet postavljam pitanje:

U pro tools-u postoji mix buss na koji mogu da se stave naprimer dva AC-1
MONO plugina pre miksa i da se miks provuce kroz njega PRE a ne NA KRAJU miksa, kako to moze da se realizuje u cubase sx ili nuendu i da li je moguce ??

Koliko sam razumeo taj PRE miksa izraz je sledece:
uzeo sam PSP vintage warmer i podesio ga na slicne setingze kao kod AC-1
parametra da kazemo i ima jedan prekidac koji kaze "PRE" i "POST" processing i aktivirao sam "PRE", da li je to znacenje PROVUCI PRE ili POSLE????

dadson
10-10-2006, 10:34 PM
Hvala za objasnjenje : )
To sam pitao bas radi miksanja, takodje sam otrkio sledece pa opet postavljam pitanje:

U pro tools-u postoji mix buss na koji mogu da se stave naprimer dva AC-1
MONO plugina pre miksa i da se miks provuce kroz njega PRE a ne NA KRAJU miksa, kako to moze da se realizuje u cubase sx ili nuendu i da li je moguce ??

Koliko sam razumeo taj PRE miksa izraz je sledece:
uzeo sam PSP vintage warmer i podesio ga na slicne setingze kao kod AC-1
parametra da kazemo i ima jedan prekidac koji kaze "PRE" i "POST" processing i aktivirao sam "PRE", da li je to znacenje PROVUCI PRE ili POSLE????

Ukoliko ja razumijem sta zelis postici to je moguce uraditi Grupom na koju ces rutirati sve sto zelis obraditi odredjenim "plugom", u tvom sluchaju sve kanale. Topla preporuka za "Color tone Pro" kao zamjena za AC1. Samo pazi sa doziranjem. Lako se pretjera.:mrgreen:

Steka
11-10-2006, 10:16 AM
Ukoliko ja razumijem sta zelis postici to je moguce uraditi Grupom na koju ces rutirati sve sto zelis obraditi odredjenim "plugom", u tvom sluchaju sve kanale. Topla preporuka za "Color tone Pro" kao zamjena za AC1. Samo pazi sa doziranjem. Lako se pretjera.:mrgreen:

Pa odprilike ali ne bas, nasao sam zato video snimak tog tutoriala
da evo pogledate iz dva dela:

http://www.harddisklife.com/A_V/FB_29MB.wmv
http://www.harddisklife.com/A_V/Digi_Mix_Bus_36MB.wmv

Bas pogledajte.....

Steka
14-10-2006, 05:49 PM
DaBear.....
:mrgreen:

Evo da ne ispadnem lud u vezi onoga sto sam pitao kako se provlaci miks
kroz master buss na pocetku evo segmenta koji sam nasao na mixbuss.com:

Yep, as per The Beatsmith I always mix through it right from the beginning. I know other prefer to apply it at the end, but Ive never got great results that way - when mixing through it, your whole mix and the decisions you make in that mix are based on how the comp is affecting the sound.

Personally Ill generally have just 1-2 dB of reduction, perhaps peaking at 3dB..

Sta znaci mix through it from the beginning i kako to primeniti ??

DaBear
14-10-2006, 10:28 PM
i o tome se pisalo na forumu - da imas buss comp sve vreme na masteru - onda od samog pocetka vidis sta treba da smanjis / pojacas itd da bi dobio zeljeni zvuk / sliku (koju verovatno imas negde u glavi)..
ja cesto to radim..

SumAnuT
15-10-2006, 12:20 PM
Sta znaci mix through it from the beginning i kako to primeniti ??

Evo pogledah i ja.

Hoce da kaze, isto ovo sto i Vrac, da pre nego sto krene da radi ista, stavi buss comp, pa tek onda miksa (mix trough it from beginning), a ne da sve smiksa pa onda stavi kompresor jer onda se sve poremeti.