Log in

View Full Version : RAM dilema... trebam savjet

SHIVA
27-09-2006, 04:17 PM
Dakle u zadnje vrijeme imam puno posla (dizajn), tochnije malo posla ali su ogromni fajlovi. Radim u photoshopu sa PSD-evima koi na disku (psd kompresija) imaju do 100 MB ali kad se otvore dolaze preko 500-600 MB i svaki klik se pretvara u chekanje od minutu-dve.

Imam Intel P IV ht 3.0 i 2 x 512 400 Hz RAM-a za kojeg znam da je slaba tochka i promjenio bih ga. Plocha mi podrzhava "dual chanel" memoriju ali koliko vidim postoi samo 2 x 512 opcija, shto se svede na ono shto vech imam i koshta otprilike jednako koliko i 1024 MB normalnog RAM-a. Frka je u tome shto imam samo 2 slota za ram i htio bi odigrat najbolju kombinaciju.

Ako netko ima volje sugerirat shto da kupim bit chu mu zahvalan.

diviner
27-09-2006, 04:24 PM
Ja bih ti sugerisao da nista ne diras. Jer ako su ti PSDi do 600MB, ti imas dovoljno memorije za njih (tu si negdje na granici, zajedno sa aktiviranim photoshop-om i jos nekim programom). Prelaskom na 2x1GB osjetio bi izvjesno olaksanje, ali ne u srazmjeri sa izdatkom koji bi morao uciniti prodavajuci tih 2x512MB budzasto, i kupovinom 2x1GB sada kada su moduli poskupili (ubrzanje bi jedva osjetio, a dobro bi te klepilo po novcaniku).

SHIVA
27-09-2006, 11:33 PM
tnx na savjetu. mislim da chu te i poslushat.

SumAnuT
30-09-2006, 09:09 PM
Ali mozes pokusati raznim tweakovima sistema da ga rasteretis. Da li si tweakovao sistem kao sto to mi radimo za muziku?

Mozda bi zaseban hdd na kome bi stajali fajlovi pomogao, mada ne znam koliko, bar bi ubrzao ucitavanje fajlova u memoriju.