View Full Version : SOKOJ - ugovor
Evo pre neki dan mi je postar doneo pismo od SOKOJ-a, u kome se osim statistickih podataka nalazi i neki "novi" ugovor , koji bi trebalo da potpisem.
Prvo sto me buni je: odkud sad to, posto ja nista nisam trazio?
Drugo,ovaj ugovor nosi naziv:
UGOVOR O ISKLJUCIVOM USTUPANJU IMOVINSKIH AUTORSKO-PRAVNIH OVLASCENJA
I sad naravno, po clanovima ugovora, stoji da se maltene odricem svega, da bi oni meni uplacivali tantijeme.
Ja se ne secam sta sam potpisao pre nekoliko godina kada sam i prvi put "pristupio" SOKOJ-u, pa sad me interesuje da li je ovo nesto novo ili sta?!
Ukratko, da li je jos neko ovih dana dobio slican ugovor?
Jer ako jeste, onda je to neka generalna akcija...
A i ako jeste i ako nije, neki savet sta mi je ciniti?
Znaci jos jednom da naglasim, ovo nije nesto sto ja sad prvi put treba da potpisem, jer sam do sada to ucinio pri prvoj prijavi dela, i jos jednom kada su nesto menjali pre par godina a u medjuvremenu kod njih se nagomilalo puno mojih kompozicija.
Ali ovoga puta mi zvuci bas nepovoljno, pa se pitam da li je to isti ugovor kao i pre (pa je nekim cudom opet kod mene) a ja ga "pametnije" tumacim ili se stvarno radi o nekim novinama koje zahtevaju novi ugovor?
:confused:
lesha
24-09-2006, 10:57 PM
mozda ce vlado da ti odgovori ako naidje u ovaj deo foruma..
perun
24-09-2006, 11:25 PM
Evo pre neki dan mi je postar doneo pismo od SOKOJ-a, u kome se osim statistickih podataka nalazi i neki "novi" ugovor , koji bi trebalo da potpisem.
Prvo sto me buni je: odkud sad to, posto ja nista nisam trazio?
Drugo,ovaj ugovor nosi naziv:
UGOVOR O ISKLJUCIVOM USTUPANJU IMOVINSKIH AUTORSKO-PRAVNIH OVLASCENJA
I sad naravno, po clanovima ugovora, stoji da se maltene odricem svega, da bi oni meni uplacivali tantijeme.
Ja se ne secam sta sam potpisao pre nekoliko godina kada sam i prvi put "pristupio" SOKOJ-u, pa sad me interesuje da li je ovo nesto novo ili sta?!
Ukratko, da li je jos neko ovih dana dobio slican ugovor?
Jer ako jeste, onda je to neka generalna akcija...
A i ako jeste i ako nije, neki savet sta mi je ciniti?
Znaci jos jednom da naglasim, ovo nije nesto sto ja sad prvi put treba da potpisem, jer sam do sada to ucinio pri prvoj prijavi dela, i jos jednom kada su nesto menjali pre par godina a u medjuvremenu kod njih se nagomilalo puno mojih kompozicija.
Ali ovoga puta mi zvuci bas nepovoljno, pa se pitam da li je to isti ugovor kao i pre (pa je nekim cudom opet kod mene) a ja ga "pametnije" tumacim ili se stvarno radi o nekim novinama koje zahtevaju novi ugovor?
:confused:
Pre nekoliko godina potpisao si "sporazum" ili punomocje kojim si Sokoj ovlastio da prikuplja novac "za tebe".
Sve te stare "papire" zamenili su novim, pravim Ugovorima, ali se prakticno nista ne menja! Isto ti je to, slobodno potpisi, ukoliko ocekujes nesto od Sokoja. A svi nesto ocekujemo! Ne ulazim u to koliko je "pravedan", ali jedan je jedini! Nemas izbora, a i svi smo potpisali isti!
Dakle, nista strasno, nista novo, samo sada svi imamo UGOVOR umesto nekog starog sprdnja-papirica. Nazalost, SOKOJ jeste sprdnja, pa i svi mi autori zajedno sa njim!
Pozdrav. Bez brige. Potpisuj!;)
DaBear
25-09-2006, 09:15 AM
Pre nekoliko godina potpisao si "sporazum" ili punomocje kojim si Sokoj ovlastio da prikuplja novac "za tebe".
Sve te stare "papire" zamenili su novim, pravim Ugovorima, ali se prakticno nista ne menja! Isto ti je to, slobodno potpisi, ukoliko ocekujes nesto od Sokoja. A svi nesto ocekujemo! Ne ulazim u to koliko je "pravedan", ali jedan je jedini! Nemas izbora, a i svi smo potpisali isti!
Dakle, nista strasno, nista novo, samo sada svi imamo UGOVOR umesto nekog starog sprdnja-papirica. Nazalost, SOKOJ jeste sprdnja, pa i svi mi autori zajedno sa njim!
Pozdrav. Bez brige. Potpisuj!;)
I ja sam imao frku sa Sokojom (sve dok se nisam izclanio pre godinu dana!!)
Svojevremeno sam potpisao ugovor za pesmu Brazil (Evrovizija, pre sto godina..) i zaboravio na sve...Onda sam u Londonu imao publishing sa Chrysalisom (5 godina!) pa se okacio od njih...niko nije spomeno Sokoj od njih ikada...dok mi pre par godina nije uletela jedna velika reklama (za koju se uplacuje odmah veliki publishing avans). Registrujemo mi (nas dvojica) muziku, ali se ispostavi da ja nemogu da se uclanim u PRS jer sam clan SOKOJA??!!
Zovem sokoj, oni kazu da jesam - ja pitam kako kad sam potpisao samo za jedno delo. a oni kazu "mi stitimo sve autore sa nasih prostora AUTOMATSKI za sva dela, ukoliko nam oni IZRICITO ne kazu da to nece da radimo ?!? I onda mi naboroje neke crkavice koje su mi pulacivali pre i posle rata... Ja onda zatrazim da se izclanim, kazu moze - ali isclanjivanje je jednom godisnje. Ne moze odmah, moram da cekam do kraja godine (i sve sto uradim do kraja godine, opet oni "stite"!)
Sta sam uradio - preneo autorski od moje polovine na druga, pa podelili pare kad su njemu stigle....! Posle sam se izclanio iz SOKOJ-a, Sad me oni stite samo na granicamaSrbije i Crne gore (rekli su da cu tako brze da se izclanim, ako to uradim!).
Tako, najbolje je (ja mislim) uraditi ugovor sa njima za nasu zemlju samo (100% moguce) a ostaviti publishing za svet otvoren. U slucaju da nesto uvaljate preko, dobicete mnogo vise para!
Toliko
pozz
vlado
28-09-2006, 06:58 PM
Niko nista ne moze da ti oduzme. Sokoj ubira tvoja prava. A Vracu da kazem da je to sto se desavalo meni vise nego normalno jer je svima poznato kakva je prethodna garnitura bila. Sljam. Mdjt, sad smo stvarno jako ozbiljno pokrenuli cijelu pricu, pritisli drzavu i za samo dva mjeseca rada novog upravnog odmora i direktora povecali naplatu umnogo. Ima jos par koraka koji nam predstoje da bi obnovili saradnju sa najjacim stranim drustvima. Bice uskoro dobro, barem tako izgleda! :hyper:
Naravno-svi koji ste izdali, objavili djelo=trk u sokoj i prijava.
pozz svima
Niko nista ne moze da ti oduzme. Sokoj ubira tvoja prava. A Vracu da kazem da je to sto se desavalo meni vise nego normalno jer je svima poznato kakva je prethodna garnitura bila. Sljam. Mdjt, sad smo stvarno jako ozbiljno pokrenuli cijelu pricu, pritisli drzavu i za samo dva mjeseca rada novog upravnog odmora i direktora povecali naplatu umnogo. Ima jos par koraka koji nam predstoje da bi obnovili saradnju sa najjacim stranim drustvima. Bice uskoro dobro, barem tako izgleda! :hyper:
pozz svima
Super:) . Kad stignes, napisi kako napredujete i kakve se novosti ocekuju
vlado
01-10-2006, 01:30 AM
Hocu ubrzo i to detaljno.
ali, ne mogu sada...kasno je :)
Bice od ovih dana dnevno azurirano na sokjevom site-u
Pa red je da to bu de welcome house za autore a ne lopovsko-mafijasko gnijezdo?!?!
pozzz
diviner
01-10-2006, 10:52 AM
pozz svima
Kad sam te gledao onomad u Utisku nedelje (takve emisije redovno pratim kada imam vremena, cisto da pohvatam "s kime to imamo posla"),moram da priznam da sam imao utisak "da samo mlatis praznu slamu". Medjutim, ispostavilo se drugacije. Drago mi je sto ima ljudi poput tebe, koji ce se potruditi uraditi nesto i za druge, a ne samo za sebe.
Rezime svega: bitno je da ipak sto sta ovdje ide na bolje.
Kad sam te gledao onomad u Utisku nedelje
.
Mislim da si ga pomesao sa nekim. On se za celu proslu godinu pojavio samo 7 puta na svim televizijama, zvanicno, a mozda su mu za to dali i 250 dinara na ime autorskih prava :( :banghead: .
vlado
03-10-2006, 06:47 PM
Mislim da si ga pomesao sa nekim. On se za celu proslu godinu pojavio samo 7 puta na svim televizijama, zvanicno, a mozda su mu za to dali i 250 dinara na ime autorskih prava :( :banghead: .
hahahaha:hyper:
VRH!:rotfl:
diviner
03-10-2006, 07:58 PM
:)
Ma bio je u utisku nedelje. Tema je upravo i bila Sokoj, autorska prava u Srbiji itd...Potvrdice i sam Vlado.
A da, vidis fino da je Vlado spomenuo sajt SOKOJ-a, posto ja imam naviku da ga s'vremena na vreme posetim, nadajuci se nekim novinama.
Prvenstveno sam ocekivao da sajt autorima konacno pruzi uvid u to sta se dogadja sa njihovim kompozicijama, koliko su emitovane i gde, neke statisticke podatke...
Ali koliko god puta posetio sajt, toliko puta sam video manje-vise istu sliku bez mogucnosti interakcije sa korisnikom.
Znaci, realno je da ocekujemo ovakve pozitivne promene? :rolleyes:
perun
03-10-2006, 10:53 PM
A da, vidis fino da je Vlado spomenuo sajt SOKOJ-a, posto ja imam naviku da ga s'vremena na vreme posetim, nadajuci se nekim novinama.
Prvenstveno sam ocekivao da sajt autorima konacno pruzi uvid u to sta se dogadja sa njihovim kompozicijama, koliko su emitovane i gde, neke statisticke podatke...
Ali koliko god puta posetio sajt, toliko puta sam video manje-vise istu sliku bez mogucnosti interakcije sa korisnikom.
Znaci, realno je da ocekujemo ovakve pozitivne promene? :rolleyes:
Pa, zamisli kad bi kacili "emitovanja" i statistike svakog od nekoliko hiljada autora!? Bez obzira ko je ko i ko je "gde"...
Malo nerealno, a?
Sandzama
04-10-2006, 12:26 AM
Pa, zamisli kad bi kacili "emitovanja" i statistike svakog od nekoliko hiljada autora!? Bez obzira ko je ko i ko je "gde"...
Malo nerealno, a?
Ako sa nadje neki normalan site-admin, verovatno bi bilo realnije.
Klinci sada cuda prave, za male pare ;)
perun
04-10-2006, 07:52 AM
Ako sa nadje neki normalan site-admin, verovatno bi bilo realnije.
Klinci sada cuda prave, za male pare ;)
Pa, nije sustina cak ni to da li je moguce ili ne... Vec je totalno nebitno! Vazno je da se SOKOJ kol'ko god je moguce sredi, mada sumnjam da je i ova, pa i bilo koja druga uprava, sposobna za to! A to da li cemo izvestaje da gledamo online ili cemo dobijati izvode... sasvim je nevazno, veruj mi!
Imam utisak da generalno jako slabo poznajete tu materiju ovde, pa znacaj pridajete krajnje nebitnim segmentima takvog "autorskog poslovanja".
Pozdrav.
Pa dobro, ne znam koliko je to nerealno, radi se o obicnoj bazi podataka koju oni i onako imaju u svojim racunarima.
Da li je ona okacena na sajt ili odstampana pa poslata postom, ne vidim da iz njihovog ugla komplikuje stvari, cak bih rekao da ih pojednostavljuje.
A koliko je bitno....
Pa ok, nije od sustinske vaznosti, naravno da se slazem da SOKOJ treba prvo sebe da dovede u red.
Ali s'obzirom na vreme u kome zivimo i imajuci u vidu potencijale interneta, ovo bi doslo kao slag na tortu...
Dushan_S
04-10-2006, 01:27 PM
Znaci, realno je da ocekujemo ovakve pozitivne promene?
Pa ok, u stvari tehnički je moguće to izvesti, ali ako si mislio da to reprezentuje REALNU situaciju potrebno je da se prvo zna realna situacija. A da bi se to dogodilo, potrebno je da se donese zadovoljavajuć zakon, (?to bi odmah značilo ga?enje pola tv-a i radio stanica koje ne bi mogle da finansijski sebe izdr?avaju npr) pa zatim uvođenje discipline, znači tek kad slu?benici mogu da obilaze unaokolo i dobijaju od svakog DJ-a, prodavnice radio stanice detaljan listing (?to znači da otpada divljak pu?tanje sa nekog CD-a i slično) moguće je imati realnu informaciju. U sada?njoj situaciji gde domaća izdanja uop?te i nemaju svoj unikatan kod pa je nemoguće pratiti njihovu prodaju i pu?tanje, moguće je da neko ima dobru nameru, pa da se pare dele kao "po?tenije" ali nemoguće je deliti pare po?teno kad ne postoji nikakva evidencija nalik onoj u dr?avama u kojima je to regulisano. Tako da ne vidim ?ta mo?e neka nova garnitura u sokoju da uradi osim da urgira na vlast da se to u budućnosti re?i i ?to je mogla da prekine "privatizovanje" organizacije od nekih ljudi koji su tu ranije bili.
(naravno ja sad pi?em pozitivno nastrojen nadajući se da sve ovo nije bila samo promena vlasti pa sad sledeća ekipa sebi stavlja moć u ruke i pare u d?epove, nadam se da je sa tim gotovo)
Tj previ?e se pa?nje pridaje tome ?ta će ili neće uraditi sokoj, osnovna metodologija praćenja prodaje i emitovanja izdanja nije re?ena na dr?avnom nivou.
Ajd da ne tupim dalje ima ovde par ljudi koji to mogu bolje da objasne, pa i da me isprave ako sam ne?to netačno rekao. Poz!
idekius
04-10-2006, 02:14 PM
Mislim da postoje kodirani CD player-i? Ako nije u pitanju dezinformacija, vezuju se u mrezu i centrala registruje pustanje svake numere... izdanje, izvodjac, sat, minut i datum...
Deluje dosta pouzdano, za razliku od izvestaja koje TV i radio stanice daju uz pomoc preciznih metoda odokativne shacometrije :)
perun
04-10-2006, 02:28 PM
Mislim da postoje kodirani CD player-i? Ako nije u pitanju dezinformacija, vezuju se u mrezu i centrala registruje pustanje svake numere... izdanje, izvodjac, sat, minut i datum...
Deluje dosta pouzdano, za razliku od izvestaja koje TV i radio stanice daju uz pomoc preciznih metoda odokativne shacometrije :)
Deki, postoje kodirani CD playeri! Tj. imaju citac IFPI koda! Samo, postoji problem! Da bi plejer procitao KOD, i sam CD mora da ga ima!
Nase fabrike ne stampaju diskove sa IFPI-jem, a da bi to radile, SOKOJ mora da im obezbedi te kodove (po broju izdanja za svaku kucu posebno).
E sad... Nazalost! To se nece desiti u skoroj buducnosti!
Evo nek Georgiev objasni zasto je SOKOJ odbio donaciju stranih drustava u vidu opreme za medijske kuce, nove sisteme "prikupljanja" tantijema, kao i IFPI kodove za sve diskografe!
E, ima ovde da se pise mesecima, ali nicemu ne vodi. Mrzi me. Pozdrav!
DaBear
04-10-2006, 05:18 PM
Ovde imaju sve kodove, sve se belezi ali opet zakidaju na placanju!!
Cak su stavili i neki "watermark" na Library Music CDs (CD-ji sa gotovom muzikom za reklame / dzinglove, ili sa novoodsviranim klasicnim delima..) tako da ako koristis neki i vrti se na radiju / tv..oni odmah znaju gde se i koliko puta pustao, pa onda moras da im platis za koriscenje muzike.
(Nije dobro ako si semplovao na kvarno - mogu da te ufate..!)
Izvodjacko emitovanje se isto placa (na pr. ja kad sviram sve instrumente na remiksima, kapne mi malo ako se vrti na radiju)..samo nije po emitovanju, nego imaju kategorije - obicna i ona koja "placa vise" (hitovi)
Ali i tu ponekad omase...monitorisu na primer 7 dana i ako nepuste pesmu na kojoj si radio onda nista, a od osmog dana se vrti puno..na pr..!?
Najveci zaj*b je sto sad download ide sve vise i vise..cena ?0.79 po pesmi.
Paypal uzima za transakciju ?0.24, Disko kuca i distributeri podele ?0.51 a kompozitoru ili kompozitorima da podele ?0.04 !!!!!! Znaci treba da se proda 25 downloada da bi kompozitor zaradio ?1 (?1,5),
kakva mizerija.
Ovde ce polako da dodje kao sto je kod nas sad! Evo ploca, daj pare unapred i to je to! Idemo dalje....nema tantijema, nema nicega...a producentski procenti..ha,ha,ha...to nema sanse da neko dobije od prodaje..
Dushan_S
04-10-2006, 06:38 PM
Deluje dosta pouzdano, za razliku od izvestaja koje TV i radio stanice daju uz pomoc preciznih metoda odokativne shacometrije :)To ?to ka?e perun, na to sam mislio, mi nismo obuhvaćeni trenutno međunarodnim ugovorima, bar koliko ja znam, na?i cd-i nemaju kod i kako onda imati evidenciju? Znači da postoje takvi CD-i u stvari samo takvi uređaji i smeju da se upotrebljavaju, sve ostalo je divljak.
dacko
05-10-2006, 07:53 AM
Znači da postoje takvi CD-i u stvari samo takvi uređaji i smeju da se upotrebljavaju, sve ostalo je divljak.
To mi se nešto vrzma po glavi... Čak i da sve radio i tv stanice dobiju cd playere koji čitaju kodove...
Ko može jednog našeg privatnika da natera da koristi jedan takav cd player?
Verovatno da će ga imati u RACK-u, a negde ispod stola će da ima neki običan sa kojeg će da pušta, uvek, kad nije tu inspekcija... :rolleyes:
Pih.. pa evo znam ovde u Subotici jedan radio, neću da imenujem... koji radi već 6-7 godina, koji nema NI JEDNOG ZAPOSLENOG! :o
Samo ide muzika i reklame i džinglovi iz winamp-a, sa onim pluginom za mixanje... I ko mu šta može!?
idekius
05-10-2006, 11:03 AM
Hmmm... mislim da to za drzavu nije problem... u koliko to zeli da zaista resi.
Kad su mogli da uvedu fiskalne kase, mogu i ovo... ukoliko hoce...
vlado
07-10-2006, 05:06 AM
Evo nek Georgiev objasni zasto je SOKOJ odbio donaciju stranih drustava u vidu opreme za medijske kuce, nove sisteme "prikupljanja" tantijema, kao i IFPI kodove za sve diskografe!
netacno, netacno
aplcirali smo na sve strane. nikom nikad nije palo da daju donaciju za takvo sta.
radi se na softveru(jedinstvenom za sve radio stanice)kojim ce od 2007. biti uslovljeno postojanje svake stanice. pritiskom na enter u real-time-u ce baza registrovati sve.
stvarno cu pisati o ovome kad stignem, ali toliko sam krepao(sad sam iz studija)da ni Collina ne mogu da vozim :)
pozz
perun
07-10-2006, 08:44 AM
netacno, netacno
aplcirali smo na sve strane. nikom nikad nije palo da daju donaciju za takvo sta.
radi se na softveru(jedinstvenom za sve radio stanice)kojim ce od 2007. biti uslovljeno postojanje svake stanice. pritiskom na enter u real-time-u ce baza registrovati sve.
stvarno cu pisati o ovome kad stignem, ali toliko sam krepao(sad sam iz studija)da ni Collina ne mogu da vozim :)
pozz
Nisam pricao o ovoj (tebi...), vec o prethodnoj garnituri. Tebe sam pozvao da pojasnis situaciju od pre par godina! A bilo je tako, budi siguran. Sedis tamo, upucen si, nadam se...?
nisam_ja
07-10-2006, 06:39 PM
mislim da bih te i ja isto razumela. verovatno se stvar ponovila, ali sa drugachijim ishodom.
vlado
15-10-2006, 06:35 PM
dragi autori,
konacno,
napokon,
od danas je svaka odluka UO Sokoj-a javna na www.sokoj.org.yu (http://www.sokoj.org.yu)
nema vise tajni
sve se zna
ko sta i kako radi
pozzz:D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.